Οι voice actors των video games σταμάτησαν την απεργία

Hot
The Zexster
The Zexster

The Zexster  

Against all odds.
 
0.0 ()
1
Οι voice actors των video games σταμάτησαν την απεργία

Οι voice actors των video games σταμάτησαν την απεργία

Επίσημη λήξη της απεργίας. [UPDATE]

[Αρχική δημοσίευση: 18/10/16] Τα μέλη της συντεχνίας "Screen Actors Guild – American Federation of Television and Radio Artists (SAG – AFTRA)" απειλούν να ξεκινήσουν απεργία την Παρασκευή εναντίον 11 εταιρειών του χώρου ζητώντας αλλαγές στις συμβάσεις τους. Η σχετική λίστα με τις εταιρείες:

  • Activision Publishing, Inc.
  • Blindlight, LLC
  • Corps of Discovery Films
  • Disney Character Voices, Inc.
  • Electronic Arts Productions, Inc.
  • Formosa Interactive, LLC
  • Insomniac Games, Inc.
  • Interactive Associates, Inc. Take 2
  • Interactive Software
  • VoiceWorks Productions, Inc.
  • WB Games, Inc.

Η επίσημη προκήρυξη της απεργίας αναφέρει μεταξύ άλλων προβλήματα με εκτενείς και απαιτητικές φωνητικές συνεδρίες, την έλλειψη από stunt coordinators στους χώρους των γυρισμάτων αλλά και οφειλόμενες πληρωμές. Δεν είναι η πρώτη φορά που τα μέλη της συντεχνίας απειλούν με απεργία και δήλωσαν ότι "από παλαιότερες εμπειρίες δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι οι εταιρείες θα προβούν στης αναγκαίες αλλαγές ώστε οι συμβάσεις μας μαζί τους να έρθουν στα ίδια επίπεδα με άλλες συμφωνίες που έχουμε".

Οι εταιρείες από την πλευρά τους απάντησαν "Είμαστε πολύ απογοητευμένοι που η συντεχνία απειλεί με απεργία και παράλληλα παραβιάζει την συμφωνημένη τήρηση σιγής κατά την διάρκεια διαπραγματεύσεων".

[UPDATE: 21/10/16 – Η απεργία μόλις ξεκίνησε και επίσημα] Από σήμερα και συγκεκριμένα στις 3 π.μ. ώρα ανατολικής Αμερικής ξεκίνησε η απεργία των ηθοποιών σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της συντεχνίας SAG - AFTRA. Ακόμα δεν υπάρχουν στοιχεία για την διάρκεια της απεργίας και ποια επερχόμενα games επηρεάζει, αλλά ενδέχεται να δούμε καθυστερήσεις σε κυκλοφορίες αν η κινητοποίηση είναι χρονικά εκτενής.

[UPDATE 2: 3/11/16 – Δεύτερη εβδομάδα απεργιών με εντατικοποιήσεις]
 Η συντεχνία SAG – AFTRA συνεχίζει ακάθεκτη τις απεργιακές της κινητοποιήσεις εναντίον 11 εταιρειών του χώρου.

Την περασμένη εβδομάδα η συντεχνία πραγματοποίησε συλλαλητήριο μπροστά στα γραφεία της Electronic Arts στην οποία συμμετείχαν 300 μέλη και αυτήν την εβδομάδα σχεδιάζει παρόμοιες κινητοποιήσεις μπροστά στα γραφεία της WB Games στο Burbank της California. Η συντεχνία προσπαθεί εδώ και δύο χρόνια να βελτιώσει τις συμβάσεις των μελών της με τις εταιρείες αλλά χωρίς κάποια επιτυχία. Από την πλευρά τους οι εταιρείες δηλώνουν ότι η συντεχνία δεν έχει υπάρξει ειλικρινής απέναντι στα μέλη της σχετικά με τις προσφορές που έχουν κάνει οι ίδιες, όπως και ότι οι ψηφοφορίες εντός της συντεχνίας είναι αντιδημοκρατικές.

Ακόμα δεν έχει υπάρξει καμία ανακοίνωση για πιθανές καθυστερήσεις σε κυκλοφορίες. Δεν φαίνεται όμως και να βρίσκεται λύση άμεσα οπότε σύντομα περιμένουμε τις πρώτες σχετικές ανακοινώσεις.

[UPDATE 3: 26/9/17 - Επίτευξη δοκιμαστικής συμφωνίας] Μετά από 11 μήνες κινητοποιήσεων οι voice actors έκλεισαν επιτέλους μια συμφωνία που αποτελεί σημαντική βελτίωση για τα οφέλη που ζητούσαν.

Η συντεχνία SAG-AFTRA έφτασε σε δοκιμαστική συμφωνία την Κυριακή με τις 11 εταιρείες του χώρου όπου είχαν ξεκινήσει απεργίες. Να θυμίσουμε πως ανάμεσα σε αυτές τις εταιρείες υπήρχαν μεγάλα ονόματα όπως Activision, Electronic Arts, Take-Two Interactive και Warner Bros. Interactive Entertainment. Οι απεργίες της SAG-AFTRA αφορούσαν επίσης και άλλες εταιρείες όπως τις Blindlight και VoiceWorks Productions οι οποίες παρέχουν voice acting και άλλες υπηρεσίες σε developers.

Ένα από τα πιο βασικά ζητήματα ήταν τα bonus που έπαιρναν οι ηθοποιοί. Αρκετοί voice actors έχουν ζητήσει μερίδιο από τα κέρδη μεγάλων τίτλων για την συμμετοχή τους, όπως ο Michael Hollick που έδωσε την φωνή του στον Niko Bellic του Grand Theft Auto 4. Ο ηθοποιός δήλωσε πως πήρε 100.000 δολάρια για 15 μήνες εργασίας χωρίς bonus από τα κέρδη της κυκλοφορίας του τίτλου. Σαν μέρος της συμφωνίας τα bonus πλέον θα εξαρτώνται από τον αριθμό των recordings που κάνει ένας ηθοποιός και όχι από τις πωλήσεις που θα πετύχει η κυκλοφορία στην οποία εργάστηκε. Η συγκεκριμένη αμοιβή θα ξεκινάει από τα 75 δολάρια για το πρώτο recording και θα φτάνει τα 2.100 δολάρια μετά τα 10 recordings. 

Ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα που επιλύθηκε ήταν η αρνητική αντιμετώπιση των voice actors. Σύμφωνα με την SAG-AFTRA, οι εταιρείες του χώρου δίνουν μεγάλη έμφαση στην μυστικότητα καθώς δεν είναι σπάνιο πολλοί τίτλοι να έχουν διαρρεύσει  από τους ηθοποιούς. Σαν αποτέλεσμα ζητήθηκε από πολλούς εργαζόμενους να δουλέψουν σε διαλόγους με ρατσιστικές κουβέντες ή ερωτικές σκηνές πριν καν ενημερωθούν και συμφωνήσουν από πριν. Πλέον πριν ένας voice actor υπογράψει ένα συμβόλαιο θα ενημερώνεται για το όνομα του τίτλου που θα ασχοληθεί προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια.

Σύμφωνα με την SAG-AFTRA η συμφωνία δεν περιλαμβάνει αρκετές διατάξεις που ήθελαν οι εταιρείες, όπως την επιβολή προστίμου αν ο voice actor καθυστερήσει να έρθει στη δουλειά και την χρήση μόνιμου προσωπικού σαν αντικαταστάτες των ηθοποιών για εργασία εκτός της επίσημης συμφωνίας. Πριν παρθεί η τελική απόφαση και ολοκληρωθεί η συμφωνία, το συμβούλιο της SAG-AFTRA θα αναθεωρήσει το συμβόλαιο στην επόμενη συνάντησή του τον Οκτώβριο.

 

[UPDATE 4: 9/11/17 - Επίσημη λήξη απεργίας] Η SAG-AFTRA, σωματείο των voice actors, ανακοίνωσε και επίσημα το τέλος της απεργίας.

Σύμφωνα με το σωματείο, τα δύο κύρια αιτήματα της απεργίας έχουν πλέον επιλυθεί, συνεπώς η απεργία κάπου εδώ "θα τερματίσει με επιτυχία" όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση. Οι δημιουργοί των video games θα πρέπει επίσης να δηλώσουν αν οι ερμηνείες των ηθοποιών θα περιλαμβάνουν "ασυνήθιστες ορολογίες, εχθρότητα ή φυλετικές κακοποιήσεις, σεξουαλικό ή βίαιο περιεχόμενο ή την εκτέλεση κάποιων stunts".

Η ανακοίνωση καταλήγει λέγοντας, ότι το συγκεκριμένο βήμα δικαίωσης των αιτημάτων είναι "το πρώτο βήμα εξορθολογισμού της δουλειάς των voice actors στην gaming βιομηχανία και η συμφωνία που επετεύχθη περιλαμβάνει διαφάνεια και σαφή δομή πληρωμής εργασίας". Η τελική συμφωνία θα ξεκινήσει στις 8 Νοεμβρίου 2017 και θα ισχύει μέχρι τις 7 Νοεμβρίου 2020. Ας ελπίσουμε τότε να ανανεωθεί κιόλας, για το καλό και των δύο πλευρών.

 

Αν οι αναφορές της συντεχνίας αληθεύουν, που μάλλον έτσι θα είναι, τότε πιστεύετε ότι σωστά διαμαρτύρονται με αυτόν τον τρόπο; Συζητήστε περισσότερα σε αυτό το forum topic.

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Wizardgr (Level 5) 19/10/2016 16:31
Περίεργο.
Νόμιζα πως οι εταιρίες gaming τα πήγαιναν πολύ καλά, όσον αφορά τα οικονομικά τους.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=cdMfY1IGcB0[/youtube]
#2 drakul (Level 16) 21/10/2016 19:48
απαραδεκτες να μην πληρωνουν και ειδικα wb,ea,disney.
#3 ashbringer (Level 25) 22/10/2016 12:56
Οι απεργίες όντως θα επηρεάσουν και τις κυκλοφορίες πολλών σημαντικών τίτλων.Θα πρέπει να λυθεί το ζήτημα άμεσα.
Notification