American McGee's Alice

Hot
REVIEWED ON PC   PS3   Xbox 360   Macintosh  

Ποιος είδε την Αλίκη και δεν τη φοβήθηκε.

Όλοι γνωρίζουμε την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων. Μία ιδιαίτερη παιδική ηρωίδα η οποία πρωτοέγινε γνωστή από την ομώνυμη νουβέλα του Charles Lutwidge, το 1865. Αργότερα, καθιερώθηκε σε πολλά βιβλία και βέβαια και σε τηλεοπτικές παραγωγές, προσφέροντας διασκέδαση σε μικρούς και μεγάλους. Επόμενο ήταν λοιπόν να το δούμε και στον χώρο των video games, το 2000 με το American McGee’s Alice.

Ο American McGee είναι ένας ιδιαίτερα ταλαντούχος game designer. Τα πρώτα του projects ξεκίνησαν στα μέσα της δεκαετίας του ’90, όταν και δούλεψε ως απλός προγραμματιστής κυρίως στα δημοφιλή First-Person Shooters της τότε εποχής. Χαρακτηριστικά games για τα οποία εργάστηκε ήταν το Wolfenstein 3D και οι σειρές Doom και Quake. Το 2000 όμως αποφάσισε να τραβήξει τον δικό του δρόμο, με την δημιουργία του Horror Action/Adventure “American McGee’s Alice” για το οποίο συνεργάστηκε με την Electronic Arts. Αυτή ήταν μία από τις τελευταίες φορές που είχαμε το όνομα του δημιουργού στον τίτλο του παιχνιδιού (καλά οκ, με εξαίρεση τον Sid Meier που δεν μασάει). Μέσω του συγκεκριμένου video game, το πασίγνωστο βιβλίο αποκτά μία ενσάρκωση πολύ διαφορετική από αυτή που συναντήσαμε στην αντίστοιχη ταινία του Walt Disney.

Σενάριο
Μία πυρκαγιά στο πατρικό της σπίτι, θα αφήσει την Αλίκη ορφανή και -λόγω μετατραυματικού σοκ- καθηλωμένη σε ένα κρεβάτι στο άσυλο. Ωστόσο, χρόνια αργότερα, στα συντρίμμια της πυρκαγιάς, θα βρεθεί ο άσπρος λούτρινος λαγός του άτυχου κοριτσιού, ο οποίος προέρχεται από το αγαπημένο της μυθιστόρημα, «Οι περιπέτειες της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων». Η επιστροφή του λαγού στην αγκαλιά της (έφηβης πλέον) Αλίκης, θα λειτουργήσει ως κάλεσμα από τον ομώνυμο χαρακτήρα του βιβλίου και θα αφυπνίσει τη συνείδησή της.



Στο American McGee’s Alice, θα μεταφερθείτε στον ψυχικό κόσμο της πρωταγωνίστριας, ο οποίος έχει την μορφή της Χώρας των Θαυμάτων. Όμως, οι ενοχές και τα ψυχολογικά προβλήματα από τα οποία υποφέρατε τόσο καιρό, την έχουν διαστρεβλώσει σε μεγάλο βαθμό, με τις κάρτες-υπηκόους της Βασίλισσας και την πλειοψηφία των πλασμάτων να επιζητούν το θάνατό σας.

Από εκεί κι έπειτα το σενάριο είναι γνωστό (με λίγες παραλλαγές). Καλείστε να δώσετε τέλος στην τυραννία της Βασίλισσας, για το καλό της Χώρας αλλά και για την επαναφορά της Αλίκης στον πραγματικό κόσμο.


Η σύλληψη του σεναρίου είναι σπουδαία και ακολουθεί αρκετά ευλαβικά αυτή του μυθιστορήματος. Βέβαια οι παραλλαγές που έχει επιφέρει η πένα του American McGee, προσδίδουν στο συμβολικό αυτό παραμύθι, το σκοτεινό ύφος έργων του Tim Burton και την ωμή βία της ταινίας του Quentin Tarantino.

Χειρισμός και εχθροί
Έχουμε συνηθίσει την Alice ως μια χαριτωμένη ηρωίδα από ένα παιδικό παραμύθι για παιδιά, Παρ’ όλα αυτά, στο ντεμπούτο της στον χώρο των video games εμφανίζεται ως…σκληρό καρύδι. Η λογική του παιχνιδιού είναι αυτή ενός Action game με στοιχεία Adventure. Κατά βάση έχουμε να κάνουμε με ένα Survival Horror, το οποίο περιλαμβάνει άφθονη δράση αλλά και διαλόγους με τα πλάσματα του κόσμου, τόσους που στο τέλος καταντούν βαρετοί. Η κίνησή της Aliceπραγματοποιείται με τα WASD, ενώ εκτελεί άλματα με το Space. Για να επιτεθείτε, χρησιμοποιείτε το αριστερό ή το δεξί κλικ, για την απλή και την ειδική κίνηση του όπλου αντίστοιχα.

Για τον προσδιορισμό της κατάστασης της Αλίκης, υπάρχουν δύο κάθετες μπάρες, μία κόκκινη στα αριστερά που αντικατοπτρίζει το health και μία μπλε στα δεξιά, που δείχνει το mana, διασφαλίζοντας έτσι ότι δεν μπορείτε να χρησιμοποιείτε τυχόν μαγικές ιδιότητες κάποιων όπλων επ’ αόριστον. Το παιχνίδι ουσιαστικά χρησιμοποιεί ένα μείγμα μαχών και στοιχείων platform.



Η εκθρόνιση της Βασίλισσας, σίγουρα δεν είναι περίπατος. Η γκάμα των αντιπάλων ξεκινά από κάρτες-υπηκόους και διευρύνεται κατά την διάρκεια του παιχνιδιού. Οι επιθέσεις εναντίον σας είναι είτε melee, είτε με όπλα εξ αποστάσεως. Συγκεκριμένα θα αντιμετωπίσετε από μυρμήγκια οπλισμένα με τουφέκια που φέρουν και λόγχη (γιούργια!), μέχρι έντομα-βομβιστικά που πετούν από αέρος εκρηκτικά βελανίδια.

Αποκτώντας και πάλι φυσιολογικό μέγεθος, θα βρεθείτε ενάντια σε φαντάσματα που επιτίθενται με ηχητικά κύματα και δαιμονισμένα πιόνια σκακιού που κινούνται μπρος-πίσω (κανόνες ξέρετε). Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στο «πολυπολιτισμικό» κόσμο του τίτλου δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα bosses, η εξόντωση των οποίων απαιτεί εξυπνάδα και μετρημένες κινήσεις.

Το American McGee’s Alice αποδεικνύει ότι πάντα είναι ωραία μέρα να προκαλέσετε χάος στην παραμυθένια Χώρα των Θαυμάτων.

Οπλοστάσιο-Δυνάμεις
Αν νομίζατε ότι σ’ αυτή την περιπέτεια η Αλίκη θα πήγαινε ξυπόλητη στ’ αγκάθια κάνετε λάθος. Το οπλοστάσιό σας αριθμεί γύρω στα δέκα «gadgetάκια». Από το αρχικό κι έμπιστο μαχαίρι και τα «παγοβόλα», μέχρι ζάρια που καλούν δαιμόνια όντα για να σας βοηθήσουν. Κλασικό επίσης όπλο είναι τα μαγικά τραπουλόχαρτα που κόβουν φέτες τους αντιπάλους.
Όλα τα όπλα έχουν τα συν και τα πλην τους. Για παράδειγμα τα προαναφερθέντα χαρτιά δεν προκαλούν μεγάλη ζημιά σε σχέση με το παγοβόλο, το οποίο όμως αδειάζει πολύ γρηγορότερα την μπάρα του mana. Οι ικανότητες σας όμως δεν περιορίζονται εδώ καθώς στο δρόμο σας θα συναντήσετε ειδικά αντικείμενα που σας μετατρέπουν σε διάβολο, ένα είδος ξωτικού που κινείται πολύ γρήγορα και εκτελεί τεράστια άλματα, ενώ μεταξύ άλλων σας δίνουν και την ικανότητα του να γίνεστε αόρατος.



Σύστημα Μάχης
Για την εξουδετέρωση των εχθρών σας, ένας μωβ κέρσορας σε σχήμα τελείας σας βοηθά να στοχεύσετε τον εχθρό σας. Έχοντας ανά χείρας ένα όπλο μακρινού βεληνεκούς, ο κέρσορας μετατρέπεται σε δακτύλιο περικλείοντας τον αντίπαλο κι έτσι οι ριπές σας βρίσκουν αυτόματα στόχο. Δυστυχώς το σύστημα μάχης αποτελεί και την αχίλλειο πτέρνα του Alice, κάτι ιδιαίτερα αρνητικό αν αναλογιστούμε ότι οι μάχες σώμα με σώμα αποτελούν ίσως το μεγαλύτερο τμήμα του παιχνιδιού. Ωστόσο, δεν υπάρχει η δυνατότητα να μπλοκάρετε τις επιθέσεις των αντιπάλων, πόσο μάλλον να ελιχθείτε πλευρικά ή προς τα πίσω για να τις αποφύγετε και να ετοιμάσετε την αντεπίθεσή σας. Επιπλέον, εφόσον δεν υπάρχουν για παράδειγμα τρεις διαδοχικές μαχαιριές, περιορίζεστε στο να επιτίθεστε μία φορά, να οπισθοχωρείτε και να επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία συνεχώς, κάτι που εν τέλει κουράζει και απογοητεύει.

Super Alice
Στο American McGee’s Alice θα κληθείτε ουκ ολίγες φορές να αποκτήσετε πρόσβαση σε απρόσιτες περιοχές, όπου και κάνουν την εμφάνισή τους τα platform στοιχεία του παιχνιδιού. Η Αλίκη είναι διατεθειμένη να σκαρφαλώσει, να αναρριχηθεί σε σκοινιά πόσο μάλλον να απογειωθεί με τη βοήθεια των νόμων της Φυσικής και με την φούστα της ως αερόστατο. Τα κόλπα της όμως δεν σταματούν εκεί, καθώς εκτελεί μέχρι και μακροβούτια. Αρχικά υπάρχει ο κίνδυνος να πνιγεί λόγω οξυγόνου, αλλά στη συνέχεια μπορεί και μένει μέσα στη θάλασσα επ’ άπειρον, με την απόκτηση ενός κουφαριού χελώνας. Πολλές δραστηριότητες του τομέα αυτού αποτελούν πρόκληση, αλλά χάρη στην άμεση απόκριση της λειτουργίας quick save και quick load (και λίγες αποτυχημένες προσπάθειες) η επιτυχία είναι εγγυημένη. Πάντως, η περιπέτειά σας στον κόσμο της Αλίκης μπορεί να σας κρατήσει για τουλάχιστον 15-20 ώρες, διάστημα αρκετά μεγάλο για τα δεδομένα ενός τέτοιου παιχνιδιού.



Γραφικά
Το παιχνίδι χρησιμοποιεί μία τροποποιημένη έκδοση της μηχανής γραφικών id Tech 3, η οποία χρησιμοποιήθηκε στο Quake III Arena. Χαρακτηριστικό αυτής είναι η ρεαλιστική απόδοση της κίνησης των χαρακτήρων, με την προσομοίωση του σκελετικού συστήματος. Η ίδια ποιότητα κυριαρχεί και στο σχεδιασμό. Συνεπώς, τα δύο αυτά στοιχεία, προσφέρουν αληθοφάνεια και ζωηράδα στα animations και στην εμφάνιση των χαρακτήρων, πόσο μάλλον στην Αλίκη. Ικανοποιητικό είναι και το frame rate, καθώς το παιχνίδι τρέχει στα 60 frames ανά δευτερόλεπτο. Με απλά λόγια η κίνηση είναι κατά κύριο λόγο ομαλή, εκτός από μερικές περιπτώσεις όπου τα καρέ πέφτουν απότομα, με συνέπεια να έχουμε ορισμένα «κολλήματα», κάτι που μπορεί να σας φέρει σε δύσκολη θέση.

Περιβάλλοντα
Το ταξίδι στη Χώρα των Θαυμάτων δε θα μπορούσε να είναι πιο μαγευτικό. Καθ’ όλη τη διάρκεια του American McGee’s Alice θα ξεναγηθείτε στα επιβλητικά περιβάλλοντα του κόσμου. Στα μάτια της μικρής πρωταγωνίστριας, τόσο το τεράστιο δάσος, με τη χλωρίδα να φαντάζει ατέλειωτη, όσο και το ασπρόμαυρο κάστρο της Βασίλισσας, με την ανώμαλη και πολυεπίπεδη σκακιέρα, δημιουργούν την κατάλληλη απόκοσμη ατμόσφαιρα, εναρμονισμένη πλήρως με το ύφος του βιβλίου.


Η μελωδία της δολοφονίας
Στα ίδια επίπεδα κυμαίνεται και η μουσική υπόκρουση του τίτλου. Το soundtrack έχει ενορχηστρωθεί από τον πρώην ντράμερ των Nine Inch Nails και νυν των Marylin Manson, Chris Vrenna, οπότε μιλάμε καθαρά για επαγγελματική δουλειά. Το αποτέλεσμα δίνει έμφαση στον παραλογισμό και στο ζοφερό ύφος του Alice, προκαλώντας ανατριχίλες σε κάθε σας βήμα. Επιπλέον, τα ηχητικά εφέ είναι ικανοποιητικά. Ξεχωρίσαμε ορισμένους χαρακτηριστικούς ήχους, όπως η στιγμή που κόβετε μία κάρτα στα δύο ή το βουητό του ελικοπτέρου που συνοδεύει τα έντομα που βομβαρδίζουν.

Voice Acting
Εξέχουσα θέση καταλαμβάνουν και οι φωνές που δανείζουν οι ηθοποιοί στους χαρακτήρες. Η Αλίκη έχει βρετανική προφορά κι αυτό της προσδίδει μία πινελιά καθωσπρεπισμού, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τις βιαιοπραγίες της. Ωστόσο, την παράσταση κλέβει ο γνωστός Γάτος, με την αργόσυρτη φωνή και τα έξυπνα σχόλια, τα οποία τονίζουν την αινιγματική του προσωπικότητα.

Επίλογος
Το American McGee’s Alice είναι ένα παιχνίδι με πολύ φαντασία, που η περιπλάνηση στον κόσμο του σίγουρα θα σας μαγέψει. Ο συνδυασμός γραφικών και μουσικής δημιουργούν μία άνευ προηγουμένου ατμόσφαιρα. Όσοι είστε fans των ταινιών του Tim Burton θα εκπλαγείτε ευχάριστα. Οι υπόλοιποι, θα το βρείτε απλά ένα ενδιαφέρον και ιδιαίτερο Survival Horror.

Θετικά:
- Έξυπνα υλοποιημένο σενάριο
- Ρεαλιστική κίνηση χαρακτήρων
- Ατμόσφαιρα που συναρπάζει
- Έξοχα εναρμονισμένο soundtrack

Αρνητικά:
- Προχειροφτιαγμένο σύστημα μάχης που κουράζει
- Μερικές πτώσεις στα frames
- Οι διάλογοι καταντούν κουραστικοί

Βαθμολογία
Γραφικά: 8.5
Ήχος: 9
Gameplay: 6
Αντοχή: 8
Γενικά: 7.5

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κλασικό αν είχε λίγο πιο προσεγμένο σύστημα μάχης.

Κωνσταντίνος Αβορίτης

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 Nicko (Level 20) 02/04/2014 19:18
Οταν ακούστηκε ο ήχος απότομα προς το τέλος τινάχτηκα χαχα. Για να δούμε καλούτσικο φαίνεται.
#2 geololj (Level 28) 02/04/2014 19:22
Τρομερά όμορφο και ατμοσφαιρικό και δε θα κρύψω ότι κάποια στιγμή πετάχτηκα από τον τρόμο μου!
#3 charalsias (Level 6) 02/04/2014 20:22
Moυ έφυγαν λίγο πάω να αλλάξω. :P
#4 el_sak (Level 15) 02/04/2014 21:27
Τελευταία βλέπω πως βγαίνουν πολλά games με χαρακτηριστικό τους το θρίλερ! Ωραίο φαίνεται και αυτό και όντως Γιώργο και εμένα μερικές φορές με σκάλωσε :P
#5 Sotiris (Level 29) 02/04/2014 23:42
Είναι κάτι το διαφορετικό αυτό το game :)
#6 GamerPs3maniac (Level 16) 07/04/2014 18:03
Μακάρι να είναι καλό. :-)
Score 7.5
7.5 User Score
(1 vote )
User Reviews 0
Genre: Action/Adventure
Developer: Rogue Entertainment
Publisher: Electronic Arts
Διάθεση:
Players:
Requirements: 128ΜΒ RAM, Επεξεργαστής 400 Μhz, Κάρτα Γραφικών 8ΜΒ
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 6/10/2000
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.