Fate Extella: The Umbral Star

Hot
H σειρά Fate συναντά το Dynasty Warriors.

H σειρά Fate συναντά το Dynasty Warriors.

H σειρά Fate συναντά το Dynasty Warriors.

To Fate/stay night που κυκλοφόρησε το 2004 αποτελεί μέχρι και σήμερα μία από τις σημαντικότερες κυκλοφορίες στον χώρο των Visual Novel. Η δημιουργία της Type-Moon γνώρισε μεγάλη απήχηση στην Ιαπωνία κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να κυκλοφορήσουν διάφορα sequels και spin-offs, καθώς και μια ομώνυμη anime/manga σειρά. Παρά την επιτυχία αυτή χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι να δούμε κάποιο κεφάλαιο της σειράς Fate στην Ευρώπη. Η πρώτη μας γνωριμία έγινε το 2012, όταν το Fate/Extra κυκλοφόρησε στα μέρη μας από την Ghostlight για το PSP. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι εκείνο το διάστημα οι παίκτες είχαν αρχίσει να εγκαταλείπουν το PSP μεταπηδώντας στο PS Vita και ως εκ τούτου αυτοί που ασχoλήθηκαν με την δημιουργία των Type-Moon και Image Epoch (Luminous Arc) ήταν πραγματικά ελάχιστοι.

Πέντε χρόνια μετά την κυκλοφορία του Fate/Extra η Visual Novel σειρά κάνει το ντεμπούτο της στο PS4 και στο PS Vita με ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο. Κι αυτό γιατί το Fate/Extella: The Umbral Star έχει παρά πολλές ομοιότητες με την σειρά Dynasty Warriors και τις υπόλοιπες δημιουργίες της Omega Force. Στον ρόλο του developer συναντάμε αυτή την φορά την ιαπωνική Marvelous (μέχρι πρότινος ήταν γνωστή ως Marvelous AQL), η οποία έχει αρκετά μεγάλη εμπειρία στον χώρο των Action RPG. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι μας είχε παρουσιάσει τα Soul Sacrifice και Soul Sacrifice Delta, δύο από τις σημαντικότερες κυκλοφορίες του PS Vita, σε συνεργασία με την Japan Studio της Sony και την Comcept του Keiji Inafune.


Όπως θα δούμε παρακάτω οι σημαντικές αλλαγές που παρατηρούνται στο gameplay της σειράς είναι πολύ πιθανό να ξενίσουν όσους από εσάς είχαν ασχοληθεί με το Fate/Extra, από την άλλη όμως κάνουν το Fate/Extella: The Umbral Star πολύ πιο προσιτό από τους προκατόχους του σε μια μεγαλύτερη μερίδα κοινού. Ας δούμε όμως αναλυτικότερα πως υλοποιείται αυτή η αλλαγή και με ποιο τρόπο το νέο κεφάλαιο της σειράς συνδέεται με τους προκατόχους του.

Η ανθρωπότητα βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής
Πριν επεκταθούμε στο σενάριο οφείλουμε να σας δώσουμε κάποιες πληροφορίες σχετικά με το lore της σειράς. Ο κεντρικός πυρήνας της ιστορίας περιστρέφεται γύρω από τους Holy Grail Wars, στους οποίους μονομαχούν πανίσχυροι μάγοι γνωστοί και ως Masters. Οι τελευταίοι έχουν την δυνατότητα να επικαλεστούν μέσα στην μάχη τους Servants τους, τα λεγόμενα Heroic Spirits. Τα Heroic Spirits κατά βάση απαρτίζονται από γνωστές προσωπικότητες της ιστορίας, όπως την Jean D'Arc, τον Lu Bu, τον Αττίλα κτλ.


Στο ξεκίνημα της ιστορίας παρακολουθείτε μια σειρά από cutscenes, τα οποία σας πληροφορούν για ένα κατακλυσμιαίο γεγονός που έλαβε χώρα το 12.000 π.Χ. Στην πορεία βλέπετε τον ήρωά σας (Hakuno Kishinami) να απειλείται από μια τιτάνια σκιώδη μορφή και στη συνέχεια ξυπνάτε από κάτι που έμοιαζε ως ένα απόλυτα εφιαλτικό όνειρο. Στο πλάι σας βρίσκεται μία από τις βασικές ηρωίδες του Fate/Extra, η Nero Claudius, η οποία με βάση το lore ήταν αυτοκράτειρα στην Αρχαία Ρώμη. Η Nero σας εξηγεί ότι με την βοήθειά της καταφέρατε να κερδίσετε τον τελευταίο Holy Grail War στο φεγγάρι και πως πλέον είστε υπεύθυνοι για την διατήρηση της ειρήνης στον κόσμο του SE.RA.PH.

Τα πράγματα πέρνουν μια αναπάντεχη τροπή, όταν η Tamamo no Mae (μία ακόμη ηρωίδα του Fate/Extra) εμφανίζεται στην αίθουσα του θρόνου σας και εμμέσως πλην σαφώς αρχίζει να αμφισβητεί την κυριαρχία σας. Αυτό που είναι ακόμη πιο παράξενο, είναι ότι ο Master της αποτελεί ένα πιστό αντίγραφο του εαυτού σας. Κατόπιν αυτού ένας νέος πόλεμος ξεσπά μεταξύ της Nero και της Tamamo, με απροσδόκητες συνέπειες τόσο για εσάς, όσο και για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Η δική σας αποστολή είναι να αναλάβετε τον έλεγχο της Nero Claudius και να κατατροπώσετε τις δυνάμεις της Tamamo στο πεδίο της μάχης.


Αναζητώντας το νόημα
Είναι γεγονός ότι ακόμη κι αν έχετε ασχοληθεί με το Fate/Extra (όπως και ο γράφοντας) το σενάριο του διαδόχου του φαντάζει ως αρκετά ακαταλαβίστικο. Ευτυχώς μέσα από το μενού Encyclopedia υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για το σεναριακό υπόβαθρο της σειράς και πλήρης επεξήγηση όλης της ορολογίας. Να σημειώσουμε εδώ ότι το Main Story mode ξετυλίγεται με το παραδοσιακό Visual Novel ύφος της σειράς και παράλληλα υπάρχουν αρκετές romance επιλογές στους διαλόγους. Ο ψυχικός δεσμός μεταξύ του Master σας (Hakuno Kishinami) και της Servant του αποδίδεται in-game με το λεγόμενο Bond level. Αν μάλιστα αυξήσετε το Bond σας με τους εκάστοτε Servants είναι πιθανό να κερδίσετε νέα skills ή να αναβαθμιστούν αυτά που ήδη έχετε στην κατοχή σας.

Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι στην περίπτωση που ξεπεράσετε το αρχικό σοκ από τις δεκάδες διαφορετικές ορολογίες και αρχίσετε σιγά σιγά να εγκληματίζεστε με την υπόθεση του παιχνιδιού θα διαπιστώσετε ότι το σενάριο είναι εξαιρετικά καλογραμμένο. Είναι δεδομένο πάντως ότι όσο πιο πολλά πράγματα γνωρίζετε για το lore και τους χαρακτήρες τόσο πιο εύκολα θα εγκλιματιστείτε. Κοινώς όσοι είχατε παίξει το Fate/Extra θα ευχαριστηθείτε πολύ περισσότερο το story του Fate/Extella: The Umbral Star. Να προσθέσουμε ότι το Main Story mode χωρίζεται με την σειρά του σε διάφορα κεφάλαια, στα οποία αναλαμβάνετε τον ρόλο διαφόρων Servants-Heroic Spirits. Η ροή τους είναι γραμμική, οπότε θα πρέπει να ολοκληρώσετε το πρώτο κεφάλαιο για να μεταβείτε στο δεύτερο κ.ο.κ. Υπάρχουν επίσης και περισσότερα από 10 Side Stories, τα οποία ρίχνουν επιπλέον φως στις άγνωστες πτυχές των γεγονότων.


Στα χνάρια της Omega Force

Όπως αναφέραμε στην εισαγωγή του review μας, το Fate/Extella: The Umbral Star θυμίζει υπερβολικά την σειρά Dynasty Warriors σε ότι έχει να κάνει με το gameplay. Οι ομοιότητες είναι τόσο πολλές που θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Marvelous αντιγράφει ξεδιάντροπα την Omega Force και τις δεκάδες δημιουργίες της. Ξεκινάμε από το σύστημα μάχης, το οποίο ακολουθεί τα button mashing πρότυπα του Dynasty Warriors. Κοινώς έχετε πρόσβαση στις λεγόμενες Normal και Heavy επιθέσεις, οι οποίες εκτελούνται με το “τετράγωνο” και το “τρίγωνο” αντίστοιχα και μπορούν να συνδυαστούν αντίστοιχα σε συγκεκριμένα combos. H special επίθεση του Dynasty Warriors, ονόματι Musou, δηλώνει και εδώ το παρόν μέσω των Extella Manuveurs. Η εκτέλεση της συγκεκριμένης επίθεσης γίνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο (με το κουμπί Ο) και το αποτέλεσμά της είναι η εξολόθρευση των περισσότερων -αν όχι όλων- των εχθρών που βρίσκονται στην οθόνη σας.

Η νέα δουλειά της Marvelous πάσχει αναμφισβήτητα από κρίση ταυτότητας.


Ο στόχος σας σε κάθε level είναι να εξοντώσετε τον αντίπαλο Boss Servant, ο οποίος τουλάχιστον αρχικά δεν εμφανίζεται στον χάρτη. Για να τον “ξετρυπώσετε” θα πρέπει να καταλάβετε συγκεκριμένα Sectors του χάρτη, εξοντώνοντας εκατοντάδες εχθρούς, Aggressors και τους εχθρικούς Servants. Οι Aggressors είναι μια ειδική κατηγορία εχθρών, οι οποίοι κατά κάποιο τρόπο φρουρούν τον εκάστοτε Sector. Για να καταλάβετε λοιπόν ένα τμήμα του χάρτη θα πρέπει να τους εξοντώσετε. Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι οι Aggressors, όπως και ο Boss Servant, δεν εμφανίζονται πάντα εξαρχής στον χάρτη. Ως επι τω πλείστον θα πρέπει να εξολοθρεύσετε ένα συγκεκριμένο αριθμό εχθρών για να τους κάνετε να εμφανιστούν. Η όλη διαδικασία μας φάνηκε εξαιρετικά επαναλαμβανόμενη και άκρως χρονοβόρα. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι μπορεί να χρειαστείτε περισσότερο από 30 λεπτά για να ολοκληρώσετε ένα level του Fate/Extella: The Umbral Star, ενώ η ίδια διαδικασία σε ένα οποιοδήποτε Dynasty Warriors δεν ξεπερνούσε τα 10 λεπτά.

Γενικά η συγκεκριμένη δημιουργία καταντά πολύ γρήγορα επαναλαμβανόμενη, καθώς πέρα από τα spawns των Aggressors που απαιτούν το αντίστοιχο grinding, υπάρχουν μόλις πέντε maps για όλα τα κεφάλαια του Main Story mode, αλλά και για όλα τα Side Stories. Πολύ σύντομα λοιπόν θα διαπιστώσετε ότι μονομαχείτε ξανά και ξανά στις ίδιες ακριβώς αρένες. Συν τις άλλοις, δεν υπάρχει καμία απολύτως ποικιλία στους εχθρούς, καθώς με εξαίρεση του Aggressors, οι οποίοι συναντώνται σε τρεις παραλλαγές, όλοι οι υπόλοιποι βασικοί εχθροί είναι πανομοιότυποι μεταξύ τους. Σαν να μην έφτανε αυτό το Α.Ι τους πιάνει πάτο ανεξαρτήτως επιπέδου δυσκολίας (Easy, Normal, Hard). Ακόμη και στο Hard περιφέρονται σαν κοτόπουλα και η μόνη διαφορά έγκειται στην ζημιά που προκαλούν οι επιθέσεις τους.

Το μόνο που σώζει την κατάσταση είναι το leveling system, καθώς οι Servants σας κερδίζουν xp μόλις ολοκληρώσετε ένα level και σταδιακά αποκτούν πρόσβαση σε νέες επιθέσεις. Επιπροσθέτως, αν αυξήσετε το Bond σας μαζί τους (είτε μέσω των διαλόγων, είτε ολοκληρώνοντας προαιρετικά quests) αποκτάτε πρόσβαση σε επιπλέον skills, όπως αυξημένο attack damage, elemental effects (φωτιά, πάγος, ηλεκτρισμός και δηλητήριο) στις επιθέσεις σας, μεγαλύτερη αμυντική θωράκιση κ.ο.κ. Υπάρχουν επίσης και δεκάδες διαφορετικές πανοπλίες, οι οποίες με την σειρά τους σας δίνουν προσβάση σε κάποια perks, επιτρέποντάς σας λόγου χάρη να θεραπευτείτε μέσα στην μάχη ή να επικαλεστείτε ένα decoy του χαρακτήρα σας για να μπερδέψετε τους αντιπάλους σας.


Από πλευράς διάρκειας το Fate/Extella: The Umbral Star θα σας κρατήσει συντρoφιά για 20 τουλάχιστον ώρες μέχρι να ολοκληρώσετε το Main Story mode. Από εκεί και μετά υπάρχουν αρκετά ακόμη Side Stories, τα οποία ξεκλειδώνουν σταδιακά και επεικτείνουν σημαντικά (10-15 ώρες ακόμη) την συνολική αντοχή του τίτλου στον χρόνο. Το σενάριο καταφέρνει να κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον σας και μάλιστα είναι δεδομένο ότι θα χρειαστείτε επιπλέον χρόνο για να αφομοιώσετε όλες τις πληροφορίες και να εμβαθύνετε στο lore. Αντιθέτως το gameplay καταντά πολύ γρήγορα επαναλαμβανόμενο και δύσκολα θα σας κερδίσει, εκτός φυσικά κι αν ανήκετε στους σκληροπυρηνικούς φίλους του Dynasty Warriors και των υπολοίπων κυκλοφορίων της Omega Force.

Χαζεύοντας τις αιθέριες παρουσίες
Το Fate/Extella: The Umbral Star καταλαμβάνει μόλις 2.5GB αποθηκευτικού χώρου στον σκληρό δίσκο του PS4, κάτι που αν μη τι άλλο μαρτυρά ότι πρόκειται για ένα port της αντίστοιχης PS Vita έκδοσή τους. Ακόμη και για τα δεδομένα του PS Vita πάντως το οπτικό αποτέλεσμα είναι αναμφισβήτητα μέτριο, αφού τα μοντέλα των εχθρών και το level design στερούνται ποικιλίας. Το μοναδικό eye candy είναι τα υπέροχα μοντέλα των θυλυκών Servants και όπως είναι φυσικό θα περάσετε αρκετή ώρα χαζεύοντας τις... καμπύλες τους. Ευτυχώς, στο τεχνικό κομμάτι τα πράγματα είναι καλύτερα, αφού η δημιουργία της Marvelous τρέχει στα 1080p/60fps χωρίς να παρατηρούνται πτώσεις του frame rate ακόμη και όταν εμφανίζονται εκατοντάδες εχθροί στην οθόνη σας. Τα particle effects δημιουργούν ένα αρκετα φαντασμαγορικό αποτέλεσμα, εντούτοις σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρείται screen tearing. Όσον αφορά την PS Vita έκδοση, συναντάμε το ίδιο ακριβώς οπτικό αποτέλεσμα και η μόνη διαφορά εντοπίζεται στο frame rate, το οποίο είναι κλειδωμένο στα 30fps.

Ο ηχητικός τομέας παρουσιάζει ένα πολύ καλύτερο πρόσωπο, καθώς συναντάμε ένα υπέροχο πραγματικά soundtrack που απαρτίζεται από δεκάδες διαφορετικά μουσικά θέματα. Το voice acting είναι αποκλειστικά στην ιαπωνική γλώσσα και ως εκ τούτου ταιριάζει απόλυτα με το όλο κλίμα. Οι δε ερμηνείες των ηθοποιών είναι άκρως αξιομνημόνευτες και αποδίδουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ψυχοσύνθεση του εκάστοτε χαρακτήρα.

Διχασμένη προσωπικότητα
Το Fate/Extella: The Umbral Star προσπαθεί να συνδυάσει δύο άκρώς διαφορετικές φόρμες gameplay και να τις παρουσιάσει μέσα από ένα κοινό πρίσμα. Το παραδοσιακό Visual Novel ύφος της σειράς συναντάται αποκλειστικά στον τρόπο αφήγησης της ιστορίας, ενώ παράλληλα ακολουθείται μια εντελώς hack and slash προσέγγιση στο σύστημα μάχης. Στην προκειμένη περίπτωση το “πάντρεμα” αυτό δεν είναι τόσο επιτυχημένο όσο θα θέλαμε, γιατί πολύ απλά η Marvelous αποφάσισε να αντιγράψει το σύστημα μάχης και αρκετούς ακόμη μηχανισμούς της σειράς Dynasty Warriors. Με άλλα λόγια οι developers προτίμησαν την εύκολη λύση υποτιμώντας απροκάλυπτα τη νοημοσύνη μας.

Όσον αφορά τώρα το αν αξίζει να ασχοληθείτε με την εν λόγω δημιουργία εξακολουθούμε να διατηρούμε κάποιες επιφυλάξεις. Αν έχετε αφιερώσει δεκάδες ώρες στο Fate/Extra και περιμένατε με αγωνία το νέο κεφάλαιο της σειράς, το Fate/Extella: The Umbral Star θα καταφέρει να σας κερδίσει (τουλάχιστον αυτό συνέβει στην δική μας περίπτωση). Σε αντίθετη περίπτωση το νέο πόνημα της ιαπωνικής εταιρείας φαντάζει ως ένα Dynasty Warriors με ακαταλαβίστικο σενάριο και ως εκ τούτου μπορείτε να το προσπεράσετε άφοβα.

Θετικά:
- Ενδιαφέρον σενάριο
- Η Visual Novel αφήγηση της ιστορίας
- Σταθερό frame rate
- Μεγάλη διάρκεια
- Ποικιλία playable χαρακτήρων
- Υπέροχο soundtrack και voice acting

Αρνητικά:
- Ανύπαρκτο A.I.
- Πάσχει από όλες τις παθογένειες του Dynasty Warriors
- Καμία ποικιλία στο level design και στο σχεδιασμό των εχθρών
- Μέτριος οπτικός τομέας

Βαθμολογία
Γραφικά: 6
Ήχος: 8.5
Gameplay: 6.5
Αντοχή: 7
Γενικά: 7

Απευθύνεται αποκλειστικά στους λίγους και "ψαγμένους" λάτρεις της σειράς.

Παντελής Δασκαλέλος 

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 7
7 User Score
(9 votes )
User Reviews 0
Genre: Action-Hack and Slash
Developer: Marvelous
Publisher: XSEED Games
Διάθεση: XSEED Games
Players: 1
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 20/1/2017
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification