BlazBlue: Central Fiction

Hot
REVIEWED ON PS4 (Primary Version Tested)   PS3  

Ένα διασκορπισμένο timeline.

Ένα διασκορπισμένο timeline.

Ένα διασκορπισμένο timeline.

Tρία χρόνια μετά από το Chronophantasma και ένα χρόνο μετά την extended έκδοσή του, η Arc System Works επιστρέφει δυναμικά στο προσκήνιο με τον έκτο ουσιαστικά τίτλο της βασικής σειράς BlazBlue, το Central Fiction, το οποίο μάλιστα αποτελεί exclusive για τις κονσόλες τις Sony. Στο παρελθόν, είχαμε δει την κυκλοφορία ορισμένων τίτλων BlazBlue είτε από την βασική σειρά, είτε spin-off να έρχονται σε πολλά και διαφορετικά format. Για παράδειγμα το Revolution Reburning είχε κυκλοφορήσει μόνο για Android και iOS συσκευές, το Chronophantasma Extended είχε έρθει και στα PC και Xbox One, ενώ η απλή έκδοση είχε κυκλοφορήσει μόνο για PS3 και Vita. Με λίγα λόγια η Arc System Works είναι λίγο περίεργη καθώς φαίνεται με τα format που θα κυκλοφορήσουν τα games της, με μοναδικό κοινό παρονομαστή μέχρι στιγμής να είναι οι κονσόλες της Sony.

Αυτό φυσικά είναι απολύτως λογικό καθώς ο περισσότερος κόσμος που παίζει games βαθιά εμπνευσμένα από την ιαπωνική κουλτούρα -είτε είναι JRPG, είτε Fighting- βρίσκεται σε αυτές τις κονσόλες. Έχοντας πιάσει το Central Fiction στα χέρια μας λοιπόν, περιμένουμε να δούμε ένα Fighting που ανταποκρίνεται στο μεγάλο όνομα της σειρά τόσο στο σενάριο όσο και στο κομμάτι του gameplay.

 

Οριστικό τέλος ή νέα αρχή;
Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να γνωρίζετε για το campaign/ιστορία του Central Fiction είναι ότι ο κόσμος είναι εγκλωβισμένος σε ένα time loop με αποτέλεσμα το timeline να γίνεται συνέχεια reset και μόνο λίγοι από τους χαρακτήρες, όπως η Rachel Alucard, κρατάνε τις μνήμες τους από αυτά τα διαφορετικά timelines.

To δεύτερο πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζετε εσείς που πιάνατε για πρώτη φορά ένα BlazBlue τίτλο στα χέρια σας, είναι πως το lore της συγκεκριμένης σειράς είναι πολύ πολύπλοκο και δύσκολο να το κατανοήσει κάποιος που δεν έχει παίξει τα προηγούμενα games. Ο ένας λόγος που συμβαίνει αυτό έχει να κάνει από την μία πλευρά με τα διαφορετικά timelines και από την άλλη με το πολύ μεγάλο αριθμό χαρακτήρων που εμπλέκονται στην ιστορία. Bέβαια, στην αρχή του παιχνιδιού οι χαρακτήρες θα σας δώσουν την ευκαιρία να δείτε μία σύνοψη διάρκειας περίπου 30 λεπτών από τα γεγονότα των προηγούμενων παιχνιδιών, αλλά η σύνοψη αυτή βοηθά μόνο όσους έχουν ήδη κάποια ιδέα για το τι γίνεται στο παιχνίδι.



 

Με λίγα λόγια, η συγκεκριμένη σειρά έχει προχωρήσει πάρα πολύ από άποψη σεναρίου για να μπορεί να επιτρέψει σε κάποιον πρωτάρη να εγκλιματιστεί γρήγορα. Πέρα από αυτό, το Central Fiction απαντάει σε πάρα πολλά ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί εδώ και αρκετά χρόνια για τη σειρά -από την αρχή του BlazBlue: Calamity Trigger- ενώ δίνει παράλληλα και ένα ικανοποιητικό τέλος. Επιπρόσθετα, δημιουργούνται κάποια νέα ερωτήματα για το μέλλον των πρωταγωνιστών της σειράς που λογικά θα εξερευνηθούν σε κάποιο μελλοντικό παιχνίδι. Το story mode του Central Fiction αποτελείται από 100 Chapters τα οποία βρίσκονται ταξινομημένα σε 12 επεισόδια με το βασικό πρωταγωνιστή να είναι ο Ragna the Bloodedge. Εκτός από το βασικό story υπάρχουν και πάρα πολλά sub-stories τα οποία μπορείτε να τα παίξετε παράλληλα ή μετά από το τέλος του. Τα sub-stories αυτά προσφέρουν έξτρα πληροφορίες για τους διάφορους χαρακτήρες του Central Fiction.

Tέλος, όσοι δεν το γνωρίζετε ίσως απογοητευτείτε από το γεγονός ότι το story mode επικεντρώνεται κυρίως στην εξέλιξη της πλοκής, στους διαλόγους δηλαδή μεταξύ των χαρακτήρων και όχι στις μάχες. Στις περίπου 10 ώρες που διαρκεί η ιστορία, θα κληθείτε πολύ λίγες φορές να αντιμετωπίσετε κάποιον. Στο 90% των περιπτώσεων θα μεταβαίνετε από το ένα μέρος στο άλλο και θα συνομιλείτε με τους διάφορους χαρακτήρες.

 

Nέοι μηχανισμοί
Ο καινούριος τίτλος εκτός από πολλά νέα modes φέρνει και αλλαγές σε διάφορους μηχανισμούς του παιχνιδιού. Το Central Fiction παραμένει ακόμα ένας πολύ απαιτητικός Fighting τίτλος όπως ακριβώς φυσικά μας έχει συνηθίσει η σειρά BlazBlue. Υπάρχουν 33 διαθέσιμοι playable χαρακτήρες για να διαλέξετε και δύο ακόμη που μπορούν να αγοραστούν σαν DLC από το PlayStation Store. Πάντως και οι 28 fighters από το Chrono Phantasma Extended έχουν μεταφερθεί στο Central Fiction. Υπάρχουν και 42 διαθέσιμα στάδια για να πολεμήσετε. Επίσης, καλό θα ήταν να αναφέρουμε πως το game έχει ένα λεπτομερέστατο Tutorial και Practice mode που παρουσιάζει αναλυτικά κάθε πτυχή του παιχνιδιού. Από εκεί μέσα θα μπορείτε να μάθετε από τις βασικές κινήσεις και μηχανισμούς του Central Fiction μέχρι και τα πιο προχωρημένα combos. Tο παιχνίδι προσφέρει δύο διαφορετικά στυλ παιξίματος. Υπάρχει το Stylish όπου τα combos και οι άμυνες γίνονται με απλές κινήσεις, λίγα κουμπιά και αβίαστα και το Τechnical όπου όλες οι κινήσεις είναι πολύ πιο δύσκολες. Το Stylish προορίζεται καθαρά για αρχάριους και ορισμένες κινήσεις δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτό. Ας δούμε τώρα λίγο πιο αναλυτικά τις αλλαγές στους διάφορους μηχανισμούς αλλά και τα διάφορα game modes.

Αρχικά, ο μηχανισμός το Overdrive έχει παραμείνει ο ίδιος με αυτόν του Chrono Phantasma Extended απλά έχει προστεθεί ένα χρονόμετρο που δείχνει πόση ώρα έχετε μέχρι να τελειώσει αφού το ενεργοποιήσετε. To Οverdrive ενισχύει τις επιθέσεις σας και σας δίνει την δυνατότητα να κάνετε νέες κινήσεις. Nέα προσθήκη στο gameplay είναι το Exceed Accel το οποίο το ενεργοποιείται με τον ίδιο τρόπο όπως το Οverdrive, πατώντας δηλαδή ταυτόχρονα όλα τα κουμπιά στο d-pad, ενώ είστε σε Overdrive και αμα το εκτελέσετε σωστά τότε ο χαρακτήρας σας θα κάνει μία unblockable επίθεση η οποία προκαλεί τεράστια ζημιά. Κάθε Exceed Accel είναι φυσικά μοναδικό για κάθε παίχτη. Όταν χρησιμοποιήσετε το Exceed Accel με επιτυχία τότε θα βγείτε από το Overdrive και η μπάρα Burst θα αρχίσει να γεμίζει αρκετά πιο γρήγορα, ενώ παράλληλα θα μπείτε σε μία Active Flow κατάσταση.

H ιστορία του Central Fiction είναι αρκετά πολύπλοκη για κάποιον που ξεκινάει τώρα τη σειρά. Παρ’ όλα αυτά αν επενδύσετε χρόνο σε αυτή τότε δεν θα το μετανιώσετε.

Το Active Flow είναι και αυτός ένας νέος μηχανισμός που το βλέπουμε πρώτη φορά στο Central Fiction. O μηχανισμός αυτός επιβραβεύει ουσιαστικά τους παίχτες που εκτελούν σωστές κινήσεις, όπως τα σωστά blocks ή τα ολοκληρωμένα combos. Όταν το Active Flow είναι ενεργοποιημένο τότε προκαλείτε μεγαλύτερη ζημιά με τα χτυπήματά σας, ενώ η μπάρα Overdrive θα γεμίζει πιο γρήγορα. Επιπρόσθετα, υπάρχουν και τα Astral Heats τα οποία θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η Ultimate του κάθε χαρακτήρα. Για να την εκτέλεση ενός Astral Heath πρέπει οπωσδήποτε να βρίσκεστε στον τρίτο γύρο ενός match, o εχθρός σας να έχει κάτω από 35% ζωή και η Heat μπάρα σας να είναι γεμάτη. Θα εξηγήσουμε τι είναι Heat σε λίγο. Τα commands για τα Astral Heats είναι συνήθως πολύ πολύπλοκα αλλά άμα καταφέρετε και τα πετύχετε τότε έχετε σίγουρη τη νίκη! Τέλός, έχουμε και τα Distortion Drives που είναι ειδικές κινήσεις μοναδικές για κάθε χαρακτήρες που προκαλούν πολύ damage και για να εκτελεστούν χρειάζονται και αυτά Heat. Το Heat το μαζεύετε καθώς προκαλείτε ή δέχεστε ζημιά και στο κάτω μέρος της οθόνης σας υπάρχει μία ειδική Heat bar που σας δείχνει πόσο Heat έχετε αυτή τη στιγμή.

Πληθώρα από διαθέσιμα modes
Εφόσον αναλύσαμε τα βασικά στο gameplay του Central Fiction ήρθε η ώρα να δούμε και τα διάφορα modes που περιλαμβάνονται στο παιχνίδι. Aρχικά είπαμε πως υπάρχει ένα πληρέστατο tutorial μαζί με ένα practice που θα σας βοηθήσουν να μάθετε τα πάντα καθώς και ένα αρκετά μεγάλο story mode. Το επόμενο mode που θα συναντήσετε είναι φυσικά το Arcade mode στο οποίο μπορείτε να δείτε την ιστορία του κάθε παίχτη ξεχωριστά καθώς πολεμάτε ενάντια σε A.I. αντιπάλους. Έπειτα υπάρχει και το Versus mode στο οποίο μπορείτε να παίξετε είτε ενάντια σε A.I. αντιπάλους με οποιαδήποτε συνδυασμό χαρακτήρων θέλετε, είτε ενάντια στους φίλους σας.

 

Το Grim of the Abyss mode προσφέρει και αυτό με τη σειρά του τεράστιο replayability. Στο mode αυτό υπάρχουν διάφορα levels στα οποία καθώς νικάτε εχθρούς προχωράτε σε βάθος. Το Depth του κάθε level εξαρτάται από το επίπεδο δυσκολίας, ενώ το πόσο βαθιά θα προχωρήσετε σε κάθε level εξαρτάται από τα πόσα επιτυχημένα χτυπήματα θα προκαλέσετε στον αντίπαλό σας, καθώς και αν θα κάνετε μεγάλα combos ή Astral Heats. Κάθε επίπεδο έχει boss fights και μετά από κάθε μάχη η ζωή σας αναπληρώνεται ελάχιστα. Mετά από κάθε επιτυχημένη μάχη ο χαρακτήρας παίρνει xp ανεβαίνει levels και λαμβάνει διάφορα rewards. Τα rewards μπορεί να είναι είτε κάποιo skill ή αντικείμενο ή κάποιο grimoire. Τα grimoires μπορούν να σας προσφέρουν πολλά νέα abilities και να βελτιώσουν τα stats σας και έχουν ranks από Α μέχρι Ε ανάλογα με τη δύναμή τους. Όταν χάνετε σε κάποιο επίπεδο, τότε χάνετε και όλα τα αντικείμενα που έχετε μαζέψει. Στην αρχή του Grim of the Abyss mode υπάρχει ένα ειδικό shop που σας επιτρέπει να κάνετε equip ό,τι reward έχετε μαζέψει κατά τη διάρκεια του mode. 


Στο Score Attack mode πολεμάτε ενάντια σε 10 A.I. αντιπάλους σε διάφορα επίπεδα δυσκολίας και προσπαθείτε να κάνετε το καλύτερο score, το οποίο φυσικά μετά το τέλος των αγώνων ανεβαίνει σε leaderboards. To ίδιο συμβαίνει και με το Time Attack mode με τη διαφορά ότι αντί για το καλύτερο score ανταγωνίζεστε για να κάνετε το καλύτερο χρόνο. Τέλος, υπάρχει και το Challenge mode στο οποίο καλείστε να εκτελέσετε διάφορα combos στη σειρά χωρίς να κάνετε κανένα λάθος. Φυσικά, αφού ο κάθε χαρακτήρας έχει διαφορετικά combos, έτσι υπάρχουν διαφορετικά challenges για τον καθένα.

 

Online Νetwork
Fighting χωρίς online φυσικά δεν γίνεται και για αυτό το BlazBlue προσφέρει μία ολοκληρωμένη online εμπειρία. Για αρχή -όπως και σε κάθε game- έχουμε Normal και Ranked matches, ενώ υπάρχει και online lobby. Στο lobby θα συναντήσετε άλλους παίχτες και θα έχετε την δυνατότητα είτε να μιλήσετε με αυτούς μέσω chat ή και να τους πολεμήσετε μέσω των διάφορων Battle Kiosks. Πέρα από το Lobby κάθε παίχτης έχει το δικό του δωμάτιο το οποίο μπορεί να διακοσμήσει όπως θέλει αγοράζοντας διάφορα αντικείμενα όπως έπιπλα, χαλιά, κρεβάτια κτλπ από το store που βρίσκεται στο lobby.

Φυσικά, μπορείτε να ντύσετε με διάφορα αξεσουάρ και το δικό σας avatar. Όλα αυτά τα πράγματα τα αγοράζετε με in-game λεφτά τα οποία τα κερδίζετε παίζοντας τα διάφορα modes του παιχνιδιού. Με in-game λεφτά μπορείτε να αγοράσετε επίσης διάφορα artworks, νέα χρώματα στις εμφανίσεις των fighters και να ξεκλειδώσετε νέα τραγούδια. Το μεγάλο θετικό της υπόθεσης με το online του Central Fiction είναι ότι οι servers είναι ακόμα γεμάτοι και δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου να βρείτε αντίπαλο.

 

To Central Fiction
Στο κομμάτι του τεχνικού τομέα το Central Fiction έχει κάποια προβληματάκια. Το παιχνίδι τρέχει στα 720p και στα 60 frames με την Arc System Works να παρουσιάζει μοντέλα που μοιάζουν σαν να βγήκαν από κάποιο arcade cabinet, με όλα τα sprites να είναι ζωγραφισμένα στα 720p. Πέρα από αυτό γίνεται μαεστρική δουλειά στα particle effects που βλέπουμε σε κάθε μάχη με αποτέλεσμα τα combos να δημιουργούν μία οπτική πανδαισία.

Υπάρχει επίσης PS4 Pro patch για το Central Fiction το οποίο προσφέρει μία μικρή αναβάθμιση στα γραφικά. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η εταιρεία ανάπτυξης σε πολλές περιπτώσεις μετέφερε τα μοντέλα των χαρακτήρων από το Chrono Phantasma Extended αυτούσια στο Central Fiction χωρίς να αλλάξει τίποτα με την διαφορά ότι στο Central Fiction φαίνονται ελάχιστα πιο pixelated. Από την άλλη πλευρά βέβαια τα backgrounds είναι υπέροχα ζωγραφισμένα.

 

Ο ήχος βέβαια θα σας ανταμείψει με το παραπάνω για τα οποιαδήποτε μικρά στραβοπατήματα των γραφικών. Υπάρχουν δεκάδες τραγούδια τα οποία δίνουν την δική τους νότα και το δικό τους ρυθμός στις μάχες. Φυσικά, όπως αναφέραμε και προηγουμένως υπάρχουν και κάποια έξτρα τραγούδια τα οποία μπορείτε να τα ξεκλειδώσετε από το shop χρησιμοποιώντας in-game χρήματα. Τώρα, αν θα έπρεπε να κρατήσουμε κάτι αρνητικό από το ηχητικό κομμάτι του Centra Fiction θα ήταν το γεγονός ότι το voice acting είναι αποκλειστικά και μόνο στα Ιαπωνικά χωρίς να υπάρχει καθόλου αγγλική μεταγλώττιση, παρα μόνο υπότιτλοι.

Eν κατακλείδι
Η Αrc System Works παρέδωσε ένα ακέραιο προϊόν, εξαιρετικής ποιότητας με τεράστιο replayability. Η ιστορία είναι καταπληκτική αν και αποτελεί κυρίως μία διήγηση, αφού απουσιάζουν οι μάχες που κρατούν τον παίχτη σε εγρήγορση, ενώ υπάρχουν πάρα πολλά game modes τα οποία φροντίζουν να μην βαρεθείτε ποτέ. Τέλος, το online λειτουργεί οργανικά, οι servers είναι γεμάτοι και το netcode φαίνεται καλογραμμένο καθώς δεν συναντήσαμε σχεδόν ποτέ lag.

 

Φυσικά, υπάρχουν μερικά μικρά λάθη, όπως τα pixelated μοντέλα και η παντελής απουσία της αγγλικής μεταγλώττισης, τα οποία κατά την άποψή μου δεν αρκούν για να μειώσουν την ποιότητα του τίτλου. Η Αrc System Works πραγματικά μας έδωσε ένα game το οποίο αξίζει να φέρει πάνω του το βαρύ όνομα ΒlazBlue. Αν είστε fans των Fighting και σας αρέσουν τα games που έχουν τεράστια επιρροή από την ιαπωνική κουλτούρα, τότε το Central Fiction θα σας ταιριάξει απόλυτα.

Θετικά:
- 33 Fighters
- Eξαιρετικό gameplay
- Πληθώρα από διαθέσιμα modes
- Εξαιρετικό soundtrack
- Απίστευτη ιστορία
- Ακέραιο online κομμάτι

Αρνητικά:
- Προβλήματα με τα μοντέλα
- Χωρίς αγγλική μεταγλώττιση
- Το story mode έχει ελάχιστες μάχες

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 8
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 8
Γενικά: 8

Ικανοποιεί σε όλους τους τομείς και αποτελεί έναν άξιο συνεχιστή της σειράς.

Aριστοτέλης Ζησιμόπουλος  

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 8
8.19 User Score
(8 votes )
User Reviews 0
Genre: Fighting
Developer: Arc System Works
Publisher: PQube
Διάθεση: Enarxis Dynamic Media (210-9011900)
Players: 1-2
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 4/11/16
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification