Aragami

Hot
REVIEWED ON PC (Primary version tested)   PS4  

Ο δολοφόνος των σκιών.

Ο δολοφόνος των σκιών.

Ο δολοφόνος των σκιών.

Αν βαρεθήκατε να παίζετε τα games της σειράς Assassin’s Creed που κυκλοφορούσαν τα τελευταία χρόνια πιο συχνά και από περιοδικά, η λύση σας βρίσκεται στο Aragami, το Stealth Action-Adventure που αναπτύχθηκε από την ισπανική Lince Works και δημοσιεύθηκε στην Ευρώπη από την εταιρεία Merge Games. Πρόκειται για έναν indie τίτλο στον οποίο ελέγχετε τον Aragami, ένα πνεύμα-δολοφόνο που έχει υπερφυσικές ικανότητες κυριότερη των οποίων είναι η τηλεμεταφορά ανάμεσα στις σκιές. Το παιχνίδι αρχικά ονομάστηκε Twin Souls: The Path of Shadows, ωστόσο άλλαξε στην συνέχεια καθώς οι παραγωγοί του θεώρησαν ότι πρόδιδε αρκετά το σενάριο και καταλήξανε σε κάτι πιο σύντομο. 

Κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2016 σε PC και PS4 χωρίς ωστόσο να καταφέρει να αποκτήσει ιδιαίτερο αριθμό από fans. Σε αντίθεση με άλλα indie games ωστόσο έχει σεβαστό μέγεθος περιέχοντας έξι ώρες gameplay. Πολλοί παρομοιάζουν το Aragami με τίτλους όπως το Dishonored και το Assassin’s Creed λόγω της έμφασης που δίνεται στους stealth μηχανισμούς και το ευρύτερο gameplay. Δοκιμάσαμε και εμείς το Aragami και ήρθε η ώρα να κρίνουμε αν αυτοί οι παραλληλισμοί ήταν εύστοχοι.

aragami 5
Εμπιστευτείτε μόνο την σκιά σας
Ξεκινώντας το game, εμφανίζεται άμεσα ο πρωταγωνιστής Aragami, ένα πνεύμα που ήρθε στη ζωή μέσω μιας τελετής. Η τελετή αυτή πραγματοποιήθηκε από τον πρώτο άνθρωπο που αντικρίζετε μέσα στο παιχνίδι που είναι η Yamiko, μια μυστηριώδης κοπέλα με λευκό μαλλί, η οποία ισχυρίζεται πως είστε δημιούργημα του δικού της καλέσματος και αναζητά τη βοήθεια σας. Η ίδια σας προσεγγίζει υπό την μορφή πνεύματος που μεταφέρεται και κινείται κρυφά σαν πυγολαμπίδα προτού αποκαλύψει την μορφή της. Ο ήρωας ντυμένος στα κόκκινα, ενδυμασία που θυμίζει κατά πολύ τους κλασικούς ninja, είναι εμφανώς μπερδεμένος καθώς το κεφάλι του βομβαρδίζεται από οράματα και ερωτήσεις για την προέλευση του, ωστόσο εμπιστεύεται την Yamiko που δείχνει διατεθειμένη να του εξηγήσει τι συμβαίνει στην πορεία.

Έτσι λοιπόν ξεκινάτε την περιήγηση σας στην δασώδη πόλη της Kyuryu. Η Yamiko εξηγεί στον Aragami πως την έχει αιχμαλωτίσει η φυλή των Kaiho. Φυσικά η φυλή των Kaiho είναι οι εχθροί σας στο παιχνίδι, καθώς έχουν την δύναμη να χειρίζονται το φως, αποτελώντας έτσι τον αποκαλούμενο «Στρατό του φωτός». Η συμπρωταγωνίστρια του Aragami ισχυρίζεται πως η περιοχή άνηκε στον λαό της και κατέκτησαν στην συνέχεια οι Kaiho. Πάνω στην σύγχυση που επικρατεί στο μυαλό του Aragami, ο ίδιος αντιλαμβάνεται πως η Yamiko είναι το κλειδί στην ύπαρξη του, οπότε ακολουθεί κατά γράμμα τις εντολές της, που φυσικά περιλαμβάνουν και την αναγκαστική εκτέλεση των κατακτητών.



Λέμε αναγκαστική, γιατί όντας δημιούργημα της σκιάς, ο Aragami μπορεί να χρησιμοποιήσει τις υπερφυσικές του δυνάμεις μόνο σε σημεία όπου δεν καλύπτονται από φως. Στις περιοχές που δεν υπάρχει σκιά όχι μόνο είστε ευάλωτοι και ορατοί στα μάτια των Kaiho αλλά χάνετε και την δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε τις ιδιαίτερες δυνάμεις σας. Το σενάριο απλώνεται αργά και σταθερά, σε όλη την διάρκεια του παιχνιδιού η Yamiko σας εξηγεί τι πρέπει να κάνετε για να μη γίνετε αντιληπτοί, ενώ όσο προχωράει η ιστορία γίνεται όλο και πιο ανατρεπτική καθώς τα αλλεπάλληλα οράματα προσφέρουν πέραν από πονοκέφαλο και πολλές αποκαλύψεις στον δρόμο του Aragami. Η εξέλιξη του είναι αρκετά ευχάριστη και μυστηριώδης, ωστόσο υπάρχουν σημεία που να σας αφήνει να αναρωτιέστε τι συνέβη και γιατί ο Aragami ακολουθεί την Yamiko ακόμα και όταν η κατάσταση δυσκολεύει για τον ίδιο. Οι ανατροπές στη πλοκή της ιστορίας γίνονται δυστυχώς κάπως προβλέψιμες.

Τα φώτα είναι ο μεγαλύτερος εχθρός σας
Το gameplay του Aragami φαντάζει τόσο απλό εκ πρώτης όψεως ωστόσο περιέχει ορισμένες απαιτήσεις που θα σας δυσκολέψουν εντός του παιχνιδιού. Το Aragami είναι κατά βάση stealth τίτλος, επομένως σας δίνεται η δυνατότητα να προχωρήσετε την ιστορία χωρίς να απαιτείται να εκτελέσετε κάθε εχθρό που βρίσκεται στον διάβα σας. Χωρίζεται σε 13 chapters, τρία εκ των οποίων είναι αφιερωμένα σε boss fights. Σε κάθε chapter βρίσκεστε σε μια τοποθεσία που είναι γεμάτη φρουρούς και καλείστε να κινηθείτε ανάμεσα τους συνήθως για να απενεργοποιήσετε κάποια πηγή φωτός που θα ανοίξει τον δρόμο σας προς την σωτηρία της Yamiko. Σε όλη την έκταση του game χρειάζεται να κινείστε όσο δυνατόν περισσότερο μέσα στις σκιές, οι οποίες φορτίζουν το shadow essence σας. Το shadow essence καθορίζει το αν θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις ικανότητες που περιλαμβάνουν χρήση σκιών, κυριότερη από τις οποίες είναι το shadow leap με το οποίο τηλεμεταφέρεστε τάχιστα, αυστηρά όμως σε τοποθεσίες που υπάρχει σκιά ή στα σκοτεινά σημεία που απέχουν από τα φώτα των Kaiho.

Το ενδιαφέρον κομμάτι του gameplay αποτελούν οι δολοφονίες. Στις διάφορες τοποθεσίες συλλέγετε μια σειρά παπύρων που λειτουργούν ως skill points και σας βοηθούν να αναβαθμίσετε τις ικανότητες του Aragami. Οι ικανότητες αυτές έχουν στόχο την διευκόλυνση σας στην πορεία του game καθώς ανάλογα με το τι επιλέξετε να αναβαθμίσετε, μπορείτε για παράδειγμα να δημιουργείτε σκιές σε σημεία φωτός για να τηλεμεταφερθείτε ή να σκοτώσετε κάποιον εχθρό, ή να προσθέσετε άμεση εκτέλεση κατά την μεταφορά σας δίπλα σε έναν στρατιώτη Kaiho (πράγμα που δεν συμβαίνει αυτόματα στην αρχή του παιχνιδιού, πρέπει οι ίδιοι να τους εκτελέσετε χειροκίνητα μέχρι να ξεκλειδώσετε αυτό το skill). Η καλύτερη αναβάθμιση που συναντήσαμε περιείχε την δημιουργία μιας παγίδας που τοποθετείτε σε ένα σημείο και κάθε φορά που την ενεργοποιείτε, εμφανίζεται κάποιου είδους τρύπα που ρουφάει στον αέρα τους εχθρούς που πλησίασαν ή καλέσατε στρατηγικά. Το θετικό κομμάτι που δεν περιμέναμε να συναντήσουμε είναι ο τρόπος που παρουσιάζονται οι εξοντώσεις των εχθρών. Ενώ χρησιμοποιείτε την ίδια τεχνική συνήθως για να δολοφονήσετε στα τυφλά, οι κινήσεις διαφέρουν καθώς ο Aragami μπορεί να καρφώσει στο στήθος, πισώπλατα, κόβοντας πρώτα το πόδι και στη συνέχεια το κεφάλι, να δολοφονήσει πέφτοντας από τον αέρα, και άλλους βίαιους συνάμα ενδιαφέροντες τρόπους.

aragami 2
Φυσικά, πρέπει να έχει και την δυσκολία του το Aragami. Οι Kaiho είτε κρατούν σπαθιά του φωτός, είτε εξίσου φωτεινά τόξα, άπαξ και σας εντοπίσουν μπορούν να σας εκτελέσουν με μόλις μία επίθεση εκτός κι αν προλάβετε να τρέξετε ή να τους αποφύγετε μέσα από τις σκιές. Το σύστημα εντοπισμού βασίζεται σε ένα βελάκι που είναι κίτρινο όταν δίνετε υποψίες και κοκκινίζει άμα γίνετε πλήρως αντιληπτοί. Επίσης θετική απήχηση αφήνουν τα A.I. του παιχνιδιού. Σε αντίθεση με άλλα games, αν κάποιος Kaiho εντοπίσει ένα πτώμα που έχετε αφήσει μετά από μια εκτέλεση, κατευθείαν χρησιμοποιεί το κλασικό κέρατο του πολέμου με τον τρομερό του ήχο και καλεί όλη την φυλή να σας αναζητήσει. Βέβαια, το πρόβλημα αυτό μπορεί να λυθεί στην συνέχεια επιλέγοντας την κατάλληλη αναβάθμιση που σας επιτρέπει να κρύψετε τα πτώματα αν και εφόσον δεν είναι πεσμένα σε φωτεινό σημείο. Σε περιοχές που πλημμυρίζουν από Kaiho, είναι στην κρίση σας το αν θα αποφασίσετε να τους εξοντώσετε έναν έναν, πράγμα που απαιτεί πολύ γρήγορα δάκτυλα και αντανακλαστικά, ή αν θα επιλέξετε την ήσυχη και ειρηνική διαδρομή χωρίς να δίνετε δικαιώματα να σας εντοπίσουν. Αλλά ας μη κοροϊδευόμαστε, ποιος θα αφήσει αυτό το εντυπωσιακό katana καθαρό; Κανείς, καθώς το όπλο και το όλο σκηνικό ζητούν από μόνα τους να πνίξετε το όπλο σας στο αίμα.

Δύο νίντζα καλύτεροι από έναν
Το Aragami έρχεται για να πάει κόντρα στη καθιερωμένη αντίληψη του ότι οι νίντζα δουλεύουν καλύτερα μόνοι τους. Μπορείτε να συνδεθείτε online με έναν ακόμη παίκτη του Aragami και να προχωρήσετε μαζί την ιστορία του παιχνιδιού βοηθώντας ο ένας τον άλλο. Η χρήση δύο παικτών έναντι του ενός διευκολύνει κατά πολύ την πορεία σας στον δρόμο των σκιών, καθώς με σωστή συνεννόηση ακόμα κι αν εντοπιστεί κάποιος από τους δύο παίκτες μπορεί κάλλιστα ο άλλος να σπεύσει να εκτελέσει τον Kaiho που κινείται απειλητικά προς εσάς. Επιπλέον ο κάθε χαρακτήρας μπορεί να επιλέξει τις δικές του αναβαθμίσεις, που επίσης δίνει μεγαλύτερο περιθώριο σε εσάς και τον συνεργάτη σας να στήσετε το σχέδιο σας για την εκάστοτε αποστολή.

 

Το Assassin’s Creed των φτωχών



Αν πάλι βρεθείτε σε δύσκολες καταστάσεις είναι πολύ βοηθητικό το γεγονός το ότι ο θάνατος του ενός δεν οδηγεί και στον θάνατο του άλλου παίκτη. Αντιθέτως μπορείτε να προχωρήσετε κανονικά χωρίς να σας επηρεάσει το ενδεχόμενο λάθος του δεύτερου παίκτη. Αν βέβαια πεθάνετε και οι δύο επιστρέφετε κανονικά στο σημείο που έγινε το τελευταίο checkpoint. Δεν έχει τόσο ενδιαφέρον το multiplayer κομμάτι, καθώς ρίχνει κατά πολύ το επίπεδο δυσκολίας του παιχνιδιού αν ο συμπαίκτης σας είναι έστω συνεργάσιμος. Από την άλλη, αν γίνεται συνεχώς ανιχνεύσιμος θα σας δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα οπότε καλό είναι να παίζετε online μόνο αν και οι δύο παίκτες μπορούν να ανταπεξέλθουν έστω στις βασικές απαιτήσεις του Aragami.

Όταν οι σκιές ομορφαίνουν το παιχνίδι
Ο τομέας των γραφικών στο Aragami κινείται σε μέτρια προς θετικά επίπεδα. Για ένα indie game, το οπτικό κομμάτι του Aragami είναι παραπάνω από ικανοποιητικό. Σε ένα παιχνίδι που χτίζεται χωρίς κάποιο budget, σπανίως βλέπουμε γραφικά που να είναι αρεστά στο μάτι και δεν μας προβληματίζουν. Δεν μιλάμε για άψογα ή ρεαλιστικά γραφικά που φέρνουν το παιχνίδι πολύ κοντά στη πραγματικότητα, καθώς το Aragami από μόνο του έχει αυτήν την anime πινελιά που συνηθίζουν να έχουν όλα τα παιχνίδια που παραπέμπουν σε Ιαπωνία, σαμουράι και νίντζα και γενικότερα σε στοιχεία Ασιατικής προέλευσης και κουλτούρας. Η απεικόνιση των τοπίων ήταν επίσης ικανοποιητική. Ωραίες τοποθεσίες με νερό, δέντρα, λόφους και καλοσχεδιασμένα κτήρια. Συνήθως οι σκιές δεν αποτελούν τόσο βασικό κομμάτι του οπτικού τομέα. Στο Aragami ωστόσο οι σκιές αποτελούν την κατ’ εξοχήν λεπτομέρεια που παρουσιάστηκε από την Merge Games με πολύ όμορφο τρόπο. 

aragami 3
Ο σχεδιασμός του πρωταγωνιστή μας δεν εντυπωσίασε τόσο. Ο χαρακτήρας είναι εγκλωβισμένος σε μια στολή που προήλθε από την ανάμειξη του Ezio και της κοκκινοσκουφίτσας. Ευτυχώς έχετε την δυνατότητα να αλλάξετε το costume του Aragami καθώς και να ξεκλειδώσετε περισσότερα στην πορεία του παιχνιδιού. Τα εναλλακτικά costumes που έχετε στη διάθεση σας είναι σίγουρα πιο ενδιαφέροντα. Ωστόσο η λεπτομέρεια των γραφών που βρίσκονται στο πίσω μέρος της στολής του Aragami και ο φωτισμός αυτών είναι αρκετά εντυπωσιακά και σας βοηθούν και στο παιχνίδι για να γνωρίζετε αν το εκάστοτε skill είναι διαθέσιμο. Το ενοχλητικό κομμάτι του παιχνιδιού ήταν στην εκτέλεση του shadow leap. Σε αντίθεση με τα ευρύτερα animations του Aragami η ενεργοποίηση του shadow leap μέχρι και να εκτελέσετε την κίνηση φαίνεται να pixelιάζει τον χαρακτήρα, ενώ το πεδίο σε θαλασσί χρώμα που σας δείχνει το εύρος στο οποίο μπορείτε να πραγματοποιήσετε το leap είναι κουραστικό στο μάτι και αποτελεί σίγουρα δυσάρεστη λεπτομέρεια.

Απαλή μουσική αν είστε καλά παιδιά
Ενώ παίζετε Aragami σίγουρα θα βρίσκεστε στην τσίτα πάνω στην προσπάθεια σας να κινηθείτε αργά και σταθερά, χωρίς να τραβήξετε τα βλέμματα των θανατηφόρων Kaiho. Μια απαλή, σιγανή και συνάμα γαλήνια μουσική καλύπτει την μεγαλύτερη έκταση του παιχνιδιού. Μέχρι να σας εντοπίσουν οι εχθροί σας όπου η μουσική γίνεται γρήγορη και έντονη καθώς οι Kaiho σας αναζητούν. Η εναλλαγή αυτή ήταν αρκετά ευχάριστη. Μας τα χάλασαν αρκετά οι διάλογοι. Τα cutscenes του παιχνιδιού ήταν κατά κύριο λόγο οι σύντομες συζητήσεις με την Yamiko. Ωστόσο οι φωνές και των δύο ακούγονται στο background και είναι αρκετά έντονες, σε σημείο που είναι πιο πολύ ενοχλητικές για το αυτί παρά φυσιολογικές. 

Επίσης, οι ήχοι κυρίως κατά την διάρκεια των δολοφονιών φάνηκαν λίγο ασυγχρόνιστοι με τις κινήσεις του Aragami. Δεν νοείται να ακούμε πρώτα την λεπίδα του Aragami να σφάζει τον εχθρό και μετά να το βλέπουμε έστω και με πολύ μικρή καθυστέρηση σαν και αυτή. Το συγκεκριμένο θέμα εντοπίστηκε και σε άλλα σημεία όπως κατά την τηλεμεταφορά με shadow leap, ή κατά την πτώση από ένα ύψωμα. Το κομμάτι του ήχου σίγουρα δεν είναι το δυνατό κομμάτι του Aragami.

aragami 4
Μας αρέσουν οι σκιές, μας αρέσει το σκοτάδι
Το Aragami σαν τίτλος κινείται σε μέτρια επίπεδα. Όταν ένα παιχνίδι κουβαλάει πάνω στο όνομα του παραπάνω από δύο genres υπάρχει κίνδυνος να παρακάμψει το ένα. Κάτι τέτοιο δε συνέβη ευτυχώς καθώς δικαιολογεί επάξια την κατάταξη του στην κατηγορία των Stealth Action-Adventure. Απευθύνεται σε ευρύ κοινό και δε χρειάζεται να είστε έμπειροι στα stealth games για να καταφέρετε να ανταπεξέλθετε σε αυτό. Έχει τα αρνητικά του καθώς είναι σαφέστατα μέτριας κατηγορίας, ωστόσο δεν προσφέρει κάτι λιγότερο από όσα υπόσχεται. Έιναι ένα πλήρες indie game με ενδιαφέρουσα από την μία, προβλέψιμη από την άλλη πλοκή. Μπορεί να υστερεί σε κομμάτια γραφικών ή ήχου μα συνολικά είναι ένα σχετικά ευχάριστο παιχνίδι για να δοκιμάσει κανείς, ειδικά άμα θέλει να ενταχθεί σιγά σιγά στον κόσμο των stealth games. Είναι μια ευχάριστη εμπειρία, χωρίς ωστόσο να σας προκαλεί να το παίξετε επανελημμένα.

Θετικά:
- Γρήγορο gameplay
- Χορταστικές δολοφονίες
- Πληρότητα stealth μηχανισμών

Αρνητικά:
- Αστοχίες στον χειρισμό
- Ενοχλητικός ήχος στους διαλόγους
- Βαρετό multiplayer

Βαθμολογία:
Γραφικά: 7 
Ήχος: 6 
Gameplay: 8 
Αντοχή: 6 
Γενικά: 6.8 

Θα το ευχαριστηθείτε, αλλά δύσκολα θα το ξαναπαίξετε.

Γιάννης Σιδηρόπουλος

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Lyricaldemon (Level 22) 07/08/2017 13:55
Για ένα run και τερματισμό,φαίν εται τίμιο παιχνίδι.
#2 Shikabane_Hime7 (Level 29) 30/08/2017 12:37
Το έχω αλλά δεν το έχω παίξει ακόμα.
Score 6.8
6.94 User Score
(9 votes )
User Reviews 0
Genre: Stealth Action-Adventure
Developer: Merge Games
Publisher: Lince Works
Διάθεση:
Players: 1 ( 2 Online)
Requirements: 8 GB RAM, Επεξεργαστή στα 2.6 GHz, Κάρτα γραφικών 2GB, Χώρος στον σκληρό δίσκο 6GB
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 7/10/2016
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification