LocoRoco Remastered

Hot
REVIEWED ON PS4 (Primary version tested)   PS  

Είσαι loco φίλε; Ναι, αλλά ροκάρω κιόλας.

Είσαι loco φίλε; Ναι, αλλά ροκάρω κιόλας.

Είσαι loco φίλε; Ναι, αλλά ροκάρω κιόλας.

Τα τελευταία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει πολλά remastered games είτε από το άμεσο παρελθόν είτε από την δεκαετία του '90. Σε αυτήν την περίπτωση έχουμε να κάνουμε με ένα διαφορετικό remastered το οποίο προέρχεται από το PSP. Ένα από τους πιο πρωτότυπα Puzzle/Platform της φορητής κονσόλας της Sony, το LocoRoco, επιστρέφει έντεκα περίπου χρόνια μετά στο PlayStation 4 με γραφικά υψηλής ανάλυσης και υποστήριξη των motion controls του Dualshock 4.

Με μια πρώτη ματιά, αυτός ο περίεργος τίτλος θα σας κάνει τρομερή εντύπωση. Δείχνει αμέσως πρωτοτυπία και μοναδικότητα και σίγουρα η ομάδα ανάπτυξης είχε επενδύσει σε αυτά τα δυο στοιχεία. Πιθανόν να βασίστηκαν και στο πόσο χαριτωμένη εμφάνιση έχει το συγκεκριμένο game για να τραβήξει τα βλέμματα. Μπορεί όμως ένας τίτλος που ήταν φτιαγμένος για σύντομες εμπειρίες να μας κρατήσει το ενδιαφέρον αμείωτο μπροστά στην ισχύ του PS4; 

locoroco remastered 1

Τρελό κύλισμα
Σ’έναν ήσυχο πλανήτη ζουν οι πρωταγωνιστές μας, τα LocoRoco, χαριτωμένα πλάσματα που τραγουδούν και θυμίζουν στρογγυλά πουγκιά από αυτά που βρίσκετε στο Μοναστηράκι σε καταστήματα τουριστικών ειδών ή μπαλάκια με μάτια και στόμα. Ξαφνικά ο πλανήτης τους δέχεται επίθεση από τους διαβολικούς Moja, πλάσματα που μοιάζουν με τους φίλους μας με τη διαφορά ότι θυμίζουν κεφάλια Bob Marley με rasta μαλλί. Σκοπός σας είναι να επαναφέρετε την ειρήνη στο πλανήτη και να τον αποκαταστήσετε διώχνοντας τα Moja. Για να το πετύχετε αυτό, θα χρειαστεί να κινηθείτε γέρνοντας δεξιά και αριστερά κυλιόμενοι στα διάφορα τοπία. 

Το LocoRoco Remastered αποτελείται από 5 κόσμους με τον καθένα να έχει από 8 levels. Κάθε κόσμος διαφέρει αλλά κάποια levels μοιάζουν μεταξύ τους ως προς το τύπο τους. Για παράδειγμα, σε κάθε κόσμο θα μπείτε μέσα στο πεπτικό σύστημα ενός τεράστιου ζώου. Κι ακόμα δεν έχετε δει τίποτα… 

Με τη δύναμη της βαρύτητας 
Εδώ ξεκινά η πρωτοτυπία του τίτλου η οποία ακόμη και σήμερα έχει ενδιαφέρον, καθώς δεν έχετε τον απόλυτο έλεγχο του LocoRoco. Αντιθέτως, χρησιμοποιώντας τα κουμπιά L1 και R1 γέρνετε τον κόσμο κάνοντας το πλασματάκι σας να γέρνει αντίστοιχα αριστερά και δεξιά. Χτυπώντας ταυτόχρονα τα δύο πλήκτρα, το LocoRoco μπορεί να πραγματοποιήσει άλμα για να περάσει εμπόδια ή να συλλέξει κάποιο αντικείμενο. Μπορείτε βέβαια να αλλάξετε το χειρισμό πατώντας το touchpad και να χρησιμοποιήσετε τα motion controls γέρνοντας το χειριστήριο δεξιά και αριστερά και ανασηκώνοντάς το να κάνετε άλμα, αλλά προτιμήστε καλύτερα το βασικό χειρισμό. Ο λόγος είναι πως δεν υπάρχει άμεση ανταπόκριση και σε αρκετά σημεία που χρειάζεται ακρίβεια θα... χάσετε τη μπάλα ή το LocoRoco σας σε αυτή τη περίπτωση. Υπάρχουν διάφορα collectable αντικείμενα σε κάθε level, με κυριότερα τα μεγάλα πορτοκαλί μούρα, τα οποία είναι ουσιαστικά υποανάπτυκτα Loco. Σε κάθε level είναι διαθέσιμα 20 από αυτά και κάθε φορά που τα συλλέγετε μεγαλώνετε τον όγκο του LocoRoco σας. 

Σε κάποια σημεία ο χώρος είναι αρκετά στενός και λόγω όγκου δεν μπορείτε να εισχωρήσετε και να συνεχίσετε τη περιπέτειά σας. Πατώντας το κουμπί Ο όμως, πέφτει ένας κεραυνός και ξαφνικά το Loco σας διασπάται σε ισάριθμα Locos που έχετε συλλέξει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Κρατώντας το Ο πατημένο μπορείτε να τα συμπτύξετε και να έχετε μερικά μεγαλύτερα ή ένα σαφώς μεγαλύτερο πλάσμα για να συνεχίσετε. Η καλύτερη στρατηγική πάντως είναι να έχετε μόνιμα ένα μεγάλο και στη πορεία να πειραματίζεστε για κάποια κρυφά σημεία που υπάρχουν άφθονα σε κάθε level. Όσο προχωράτε θα συναντάτε και άλλα LocoRoco με διαφορετικό χρώμα και διαφορετικό στυλ τραγουδιού και θα μπορείτε να επιλέξετε με ποιο θέλετε να ξεκινήσετε σε κάθε επίπεδο. 

locoroco remastered 2

Σκοπός σας είναι να φτάσετε στο τέλος κάθε level αλλά θα συναντήσετε στη πορεία σας διάφορα εμπόδια και εχθρούς όπως τους Moja, οι οποίοι δεν είναι και ο πιο δύσκολος αντίπαλος καθώς με ένα άλμα τους στέλνετε στον Άδη. Βέβαια, ο κύριος σκοπός που στόχευε η ομάδα ανάπτυξης είναι η εξερεύνηση κάθε level και οι πειραματισμοί. Θα χρειαστεί επίσης να μαζέψετε ένα συγκεκριμένο αριθμό LocoRoco για να τραγουδήσουν σε κάποιο φεγγάρι ή σε μια ομάδα με σύννεφα. Εκεί τα LocoRoco τραγουδάνε και μπορείτε να ακούσετε τους χαριτωμένους και παράλογους στίχους τους μέσα από το DualShock 4. Αφού ξεμπερδέψουν θα ξυπνήσει ένα πλάσμα το οποίο σας μεταφέρει, θα σας ανοίξει το δρόμο ή θα σας αφήσει ένα unlockable κομμάτι για το Loco House για το οποίο θα μιλήσουμε παρακάτω. Κρυφά περάσματα, τοίχοι που σπάνε, σημεία που επιπλέετε, όλα αυτά σας ωθούν στο να συλλέξετε LocoRocos, το νόμισμα του τίτλου που λέγεται pickories και να σώσετε και τους μικρούληδες Mui Mui, πλάσματα που θα σας αφήσουν κομμάτια για το Loco House.

Θα δείτε ότι θα θέλετε να ασχολείστε με το τίτλο σε μικρές δόσεις, παρά σαν main game, καθώς αποτελεί ένα χαριτωμένο αντιπερισπασμό από ότι άλλο κάνετε.

To Loco House σας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσετε μια μικρή περιοχή για να γυμνάζονται τα LocoRoco σας. Χρησιμοποιώντας κομμάτια που βρίσκετε στο main game ή μέσω mini-games, με χαρακτηριστικό παράδειγμα ένα θυμίζει τη γνωστή «δαγκάνα» στα λούνα παρκ, μπορείτε να διαλέξετε διάφορα μεγέθη σπιτιών και στη συνέχεια να τοποθετήσετε πλατφόρμες, spinners που είναι και της μόδας και άλλα. Αφού φτιάξετε το χώρο σας, πατώντας Start εισέρχεται μέσα ένα LocoRoco και το παρακολουθείτε να χοροπηδά από δω κι από κει. Υπάρχουν κι άλλα mini-games όπως το chuppa chuppa και το level-editor που μπορείτε να ξεκλειδώσετε αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει ίχνος multiplayer. Μπορείτε να κάνετε share τα δικά σας levels αλλά μόνο αυτό. 

Γενικά το επίπεδο δυσκολίας είναι αρκετά χαμηλό αλλά πέρα από τη βασική ολοκλήρωση του τίτλου, το LocoRoco είναι δημιουργημένο με τέτοιο τρόπο ώστε να ξαναπαίζετε τα levels για να ξεπερνάτε τα ρεκόρ σας. Συγκρατεί το πόσα LocoRocο, Mui Mui και pickories έχετε συλλέξει καθώς και το χρόνο ολοκλήρωσης. Για τους trophie hunters, αυτό είναι σίγουρα ένα επιπλέον θετικό στοιχείο. Θα χρειαστείτε γύρω στις 6 ώρες για το main game αλλά αν θέλετε το 100% προσθέστε σίγουρα καμιά δεκαριά ώρες επιπλέον. 

locoroco remastered 5

Έκρηξη χρωμάτων
Ο οπτικός τομέας είναι εξαιρετικός χάρις στα χαριτωμένα και ζωηρά γραφικά του. Τα πρόσωπα των LocoRoco ξεχωρίζουν καθώς το καθένα έχει διαφορετική προσωπικότητα και όλα τα πλάσματα που συναντάτε στη πορεία σας είναι το ίδιο ποιοτικά. Ο τίτλος διαθέτει ένα μοναδικό γραφικό στυλ το οποίο θυμίζει Peppa Το Γουρουνάκι και αποτελείται από απλές πολύχρωμες γραφικές απεικονίσεις, αλλά αυτό που το κάνει και ξεχωρίζει είναι ο τρόπος στον οποίο κινείστε στο κόσμο του. Τα LocoRocos πηδούν, κυλούν και πλάθονται με τέτοια φυσικότητα καθιστώντας το animation πολύ ρεαλιστικό. Κάθε κόσμος και κάθε level διαφέρει οπτικά αλλά η αλήθεια είναι πως δεν παρατηρήσαμε μεγάλη διαφορά στα γραφικά σε σχέση με την αρχική κυκλοφορία του τίτλου στο PSP. Μάλλον πρόκειται για port και όχι για remastered. 

Ποια Ζουζούνια; DJ, βάλε LocoRoco 
Η μουσική σε συνδυασμό με τα περίεργα ηχητικά εφέ και τις χαριτωμένες φωνούλες είναι πραγματικά πολύ αστεία. Είναι μια μίξη που περιλαμβάνει αρκετές δόσεις χιούμορ και συναρπαστικής ηχητικής επένδυσης που θα σας θυμίσει έντονα τις φωνές των Minions ή των Rabbids παρέα με νότες από reggae ή chill out μουσικής. Την παράσταση κλέβουν τα στιχάκια των LocoRoco, τα οποία ανήκουν στη φανταστική διάλεκτο που διαθέτει ο τίτλος και των Mojas που σας επιτίθενται φωνάζοντας απειλητικά “Moja, moja!”. Είναι από τις περιπτώσεις όπου σας κολλάνε στο μυαλό εκφράσεις ή στιχάκια όπως τα λόγια του Abe από τη σειρά Oddworld. 

locoroco remastered 3

Κυλήστε άφοβα
Το LocoRoco έχει αυτό το «κάτι» που το καθιστά διαφορετικό και πρωτότυπο αλλά στη πορεία, ειδικά αν το παίζετε συνεχόμενα, θα σας φανεί κάπως μονότονο. Βέβαια μη ξεχνάτε το γεγονός ότι ο τίτλος είχε σχεδιαστεί εξαρχής για φορητές εμπειρίες οπότε αν ασχοληθείτε μαζί του σε αραιά χρονικά διαστήματα λογικά θα το απολαύσετε περισσότερο. Όπως και να ‘χει, η γοητεία που διαθέτει υπάρχει ακόμα και σήμερα και η εμπειρία που θα αποκομίσετε παίζοντάς το αξίζει. Αν θέλετε να επενδύσετε 15€ σε κάτι το διαφορετικό, τότε δοκιμάστε το LocoRoco Remastered.

 Θετικά:
- Εξαιρετικό look
- Πιασάρικο soundtrack και φωνές που ξεχωρίζουν
- Πρωτότυπο gameplay
- Χαριτωμένο μέχρι το τελευταίο MB
- Χαμηλή τιμή διάθεσης 

Αρνητικά: 
- Σχετικά μικρό σε διάρκεια
- Το gameplay παραμένει ίδιο μέχρι το τέλος
- Πιο πολύ port παρά remastered
- Τα motion controls δεν αποδίδουν καλά

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 8
Gameplay: 7
Αντοχή: 6  
Γενικά: 7

Είτε θα το λατρέψετε, είτε θα το μισήσετε. Το σίγουρο όμως είναι ότι πρόκειται για μια αξιόλογη προσπάθεια για πρωτοτυπία.

Μάρκος Ασκανιάν

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +2 Phobos (Level 22) 06/08/2017 13:41
Θυμάμαι πως αυτό και το Patapon ήταν από τα πιο περίεργα αλλά και πιο διασκεδαστικά games του PSP. Αν είχα PS4 σίγουρα θα το προτιμούσα!
#2 +2 Shikabane_Hime7 (Level 29) 30/08/2017 12:38
χαχα το θυμάμαι από παλιά, είχε τη φάση του. Περίεργο παιχνίδι!
Score 7
7 User Score
(10 votes )
User Reviews 0
Genre: Puzzle/Platform
Developer: SCE Japan Studio
Publisher: Sony Interactive Entertainment
Διάθεση: Sony Interactive Entertainment
Players: 1
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 9/5/2017
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.