Sunless Skies

Hot
REVIEWED ON PC  

Ζήστε την δική σας περιπέτεια στους ουρανούς.

Ζήστε την δική σας περιπέτεια στους ουρανούς.

Ζήστε την δική σας περιπέτεια στους ουρανούς.

Το Sunless Sea όπως φαίνεται ήταν μόνο η αρχή, καθώς η Failbetter Games, με μονάχα 16 άτομα στην διάθεση της κατάφερε να φτιάξει ακόμα ένα ξεχωριστό παιχνίδι. Το νέο Single-player RPG, ονόματι Sunless Skies είναι μία σαφώς ανανεωμένη και ευφάνταστη συνέχεια του πρώτου παιχνιδιού που κατάφερε να παντρέψει τα βιβλία με τα παιχνίδια. Η εξαιρετική περιγραφή των περιπετειών που θα ζήσετε πάνω στο ιπτάμενο ατμόπλοιο σας δεν έχει προηγούμενο, ενώ οι συνεχείς δυσκολίες θα σας πεισμώσουν να συνεχίσετε το ταξίδι σας. Ένα μοναδικό παιχνίδι μυθιστόρημα που παρόμοιο του δεν θα βρείτε άλλο, αν εξαιρέσετε τον προκάτοχο του.

sunless skies 1

Τυχεροί ή άτυχοι κληρονόμοι
Στο Sunless Skies είστε υποπλοίαρχος ενός πληρώματος μίας ιπτάμενης ατμομηχανής, μέσα στην οποία θα διαδραματιστούν όλα τα γεγονότα του παιχνιδιού. Η καπετάνιος πέθανε μετά από μία μυστηριώδη αποστολή στο Blue Kingdom, ένα απόμακρο βασίλειο που θα ανακαλύψετε προς το τέλος του παιχνιδιού. Στην διαθήκη της η καπετάνιος σας άφησε το ατμόπλοιο και ένα κλειδωμένο κουτί το οποίο θα πρέπει να παραδώσετε στο παλιό Λονδίνο. Αφού παραδώσετε το κουτί, ξεκινάτε ελεύθεροι τα ταξίδια σας. Εσείς είστε ο μαέστρος του ατμόπλοιου και έχετε το έλεγχο του πληρώματος αν βέβαια καταφέρετε να τους τιθασεύσετε. Κάθε πτυχή του σεναρίου κρύβεται στα κείμενα του αφηγητή και καθώς γνωρίζετε νέους ανθρώπους μαθαίνετε περισσότερα πράγματα για τον κόσμο και καλείστε να πάρετε μέρος στην ιστορία, με κάθε σας επιλογή.

sunless skies 7

Γράψτε τις δικές σας σελίδες με αίμα
Το Sunless Skies έχει πολλά Survival στοιχεία που το κάνουν ρεαλιστικό και η αφήγηση μέσα από τα κείμενα των συγγραφέων τονίζει την σημαντικότητα των αποφάσεων σας. Από την αρχή του παιχνιδιού, διαλέγετε την δυσκολία του παιχνιδιού και σας δίνετε η επιλογή να παίξετε έχοντας μόνο έναν καπετάνιο στην διάθεση σας (permadeath) ή να μπορείτε να επιλέξετε αν θα συνεχίσετε με έναν νέο χαρακτήρα. Αυτό συμβαίνει γιατί δίνετε τεράστια έμφαση στον χαρακτήρα του καπετάνιου τον οποίο διαμορφώνετε στην αρχή του παιχνιδιού. Ίσως ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του παιχνιδιού είναι η επιλογή των ικανοτήτων του καπετάνιου ο οποίος παίζει τεράστιο ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας. Μπορείτε να επιλέξετε αν θα έχετε ισχυρό ανάστημα και λόγο, αν θα προσπαθήσετε να επωφεληθείτε μέσω πονηρών κινήσεων ή αν θα προσπαθήσετε να κερδίσετε το ενδιαφέρον αυτών που των οποίων σας ενδιαφέρουν με έξυπνα επιχειρήματα. Μεγάλη έμφαση δίνεται και στο παρελθόν του καπετάνιου, αφού σίγουρα τα όσα έχει περάσει θα έχουν χτίσει τον χαρακτήρα του.

sunless skies 5

Η διαμόρφωση του πληρώματος από τον καπετάνιο παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στις ικανότητες που θα μπορείτε να αποκτήσετε και θα πρέπει να συμπληρώσετε τις πέντε αυτές θέσεις δίνοντας μεγάλη σημασία στα χαρακτηριστικά τους. Υπάρχουν λοιπόν τέσσερα κύρια skills, το iron που δείχνει την δυναμικότητα σας, το mirrors που δείχνει το πόσο σκέφτεστε και ερευνάτε, το hearts που είναι η επιχειρηματολογία και το veils που είναι η ικανότητα σας να εξαπατάτε και να αποφεύγετε τυχών κακόβουλους ανθρώπους. Στην διάρκεια του ταξιδιού σας θα καλείστε να αποφασίζετε για την τύχη του πληρώματος σας αφού μπορείτε να τους βάλετε να ρισκάρουν την ζωή τους στην θέση σας.

 Βέβαια τι θα ήταν ένας καπετάνιος χωρίς ένα ξεκάθαρο πλάνο και σκοπό; Εσείς θα καθορίσετε αν ο πλούτος, η φήμη, η αθανασία ή η αλήθεια που κρύβεται πίσω από το γράμμα ενός φίλου σας θα είναι η κινητήριος δύναμη σας. Όπως καταλαβαίνετε η ιστορία είναι ο κορμός του παιχνιδιού και η περιγραφή με τα κείμενα των developers είναι αυτή που θα ζωντανέψει στο μυαλό σας αυτή την περιπέτεια καθώς στο παιχνίδι δεν υπάρχουν cutscenes. Δεν υπάρχουν ωστόσο λόγια που θα περιέγραφαν την εκπληκτική δουλειά των developers στο κομμάτι της περιγραφής της ζωής στο ιπτάμενο ατμόπλοιο και για αυτό το Sunless Skies κερδίζει όσους διαβάζουν κάθε γραμμή και πρόταση της ιστορίας του. Ελευθερία σας δίνεται επίσης και στις αποφάσεις που θα παίρνετε για την εξερεύνηση τυχών εγκαταλελειμμένων τόπων όπου η επικινδυνότητα αυξάνεται συνεχώς.

Μπορεί να πεθάνετε, αλλά κάποιος άλλος θα είναι εκεί για να συνεχίσετε την ιστορία σας

Στο τεχνικό κομμάτι το Sunless Skies είναι σαφώς καλύτερο από το προκάτοχο του και καταφέρνει να εντυπωσιάσει με τον απλό αλλά ταυτόχρονα εθιστικό τρόπο μάχης του. Μπορείτε να ελέγξετε το ατμόπλοιο σας μονάχα με ένα χέρι ακόμα και στις πιο απαιτητικές μάχες, αν βέβαια το επιθυμείτε καθώς το παιχνίδι προτείνει να παίζετε και με τα δύο χέρια. Ρουκέτες, τρυπάνια, σφαίρες και μία ταπεινή μπάρα που σας δείχνει αν θα γίνετε overheat είναι η αρχή και το τέλος του συστήματος μάχης. Το σκάφος σας μπορεί να πλευρίσει και να αποφύγει πυρά ενώ με τα κανόνια του μπορεί να κάνει σημαντική ζημιά στους εχθρούς. Σαν ένα μικρό arcade παιχνίδι το Sunless Skies καταφέρνει να εντυπωσιάσει και σε αυτό τον τομέα. Οι μάχες γίνονται χαοτικές όσο προχωράτε στο παιχνίδι και τα μάτια σας θα συνηθίσουν να κοιτάνε όλες τις κατευθύνσεις από τις οποίες μπορεί να δέχεστε πυρά. Αυτό που δεν καταφέρνει ωστόσο τόσο καλά είναι να σας καθοδηγήσει στον αχανές κόσμο του.

Η διαδικασία πλοήγησης γίνεται ακόμα πιο δύσκολη αφού το πλοίο σας μπορεί να ξεμείνει από προμήθειες και καύσιμα. Αυτό κάνει το παιχνίδι εξαιρετικά δύσκολο και αν δεν είστε εκπαιδευμένος από το πρώτο παιχνίδι της σειράς σας αναγκάζει να αφήσετε την επιλογή του permadeath. Πολλές φορές θα πέσετε νεκροί από εχθρικά πυρά ενώ άλλες τόσες κάποιο ιπτάμενο τέρας θα καταφέρει να σας ρίξει το ιπτάμενο πλόιο σας, σε καμία περίπτωση από τις παραπάνω όμως δεν θα χαθεί η ελπίδα ή ο στόχος σας. Ευτυχώς μπορείτε να στείλετε ένα scout ο οποίος ανακαλύπτει τυχών περιοχές που κρύβουν αγαθά τα οποία θα σας φανούν χρήσιμα. Οι επιλογές σας μετράνε και στην μάχη καθώς πολλές φορές μπορείτε να τις αποφύγετε, αλλά πιθανόν να αφήσετε πίσω σας μεγάλες ποσότητες loot που θα σας χρειαστούν στο μέλλον.

sunless skies 6

Ο τεράστιος κόσμος του παιχνιδιού δεν σας επιτρέπει να κάνετε πρόοδο γρήγορα και αυτό είναι ένα από τα αρνητικά του παιχνιδιού το οποίο δεν έχει fast travel. Στους μεγάλους σταθμούς του παιχνιδιού υπάρχουν πολλά διαφορετικά ιπτάμενα ατμόπλοια που μπορείτε να αγοράσετε και παράλληλα να εξοπλίσετε με διαφορετικά όπλα. Γενικά η ανταλλαγή πόρων είναι ένα βασικό κομμάτι του παιχνιδιού που θα σας προσφέρει πολλά χρήματα. Το gameplay μπορεί να μοιάζει επαναλαμβανόμενο αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι κουραστικό, καθώς ανακαλύπτετε συνεχώς νέα όπλα και νέους τρόπους μάχης.

Ήχος και εικόνα γίνονται κομμάτι της ιστορίας
Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι ικανοποιητικά, ωστόσο θα μπορούσαμε να δούμε σαφώς καλύτερα εφέ μάχης και φαντασμαγορικές τοποθεσίες. Η ελευθερία των developers σε αυτό το κομμάτι δεν κατάφερε να αντεπεξέλθει στις προσδοκίες μας. Παρόλα αυτά είναι ένα παιχνίδι που τρέχει σε σχεδόν οποιοδήποτε υπολογιστή αφού δεν ζητάει από τον χρήστη να έχει ένα μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας. Ο ήχος στο Sunless Skies χωρίζεται στην μουσική και την ατμομηχανή του πλοίου σας. Οι δύο ήχοι ενώνονται αρμονικά και χαρίζουν μία χαλαρωτική αύρα στον χρήστη. Ωστόσο η μουσική καταφέρνει να ξεχωρίσει αφού αλλάζει σταδιακά με την ροή της ιστορίας και σκιαγραφεί κάθε απόφαση σας, λανθασμένη ή και όχι.

sunless skies 2

Κάτι διαφορετικό που έλειπε από την βιομηχανία του gaming
Μπορείτε να χαλαρώσετε ατελείωτες ώρες παίζοντας το Sunless Skies και ακούγοντας την ατμομηχανή σας να τρέμει, ενώ ταυτόχρονα θα έχετε την δυνατότητα να διαλέξετε καινούριους καπετάνιους αν θα θέλετε να δείτε το παιχνίδι από άλλη οπτική γωνία. Αυτό που πραγματικά θα απογείωνε το παιχνίδι θα ήταν μία μεταφρασμένη έκδοση του, η οποία θα κάλυπτε μεγάλο μέρος των θαυμαστών της σειράς. Για ένα Survival RPG που θα σας χαρίσει όσες ώρες έχετε διαθέσιμες να του δώσετε, η αγορά του μοιάζει μονόδρομος, πόσο μάλλον αν έχετε την διάθεση να διαβάσετε ένα βιβλίο μέσα από το παιχνίδι.

Θετικά:
- Εκπληκτικό σενάριο
- Δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε permadeath ή όχι
- Τεράστιοι χάρτες
- Εξαιρετικός ήχος
- Λεπτομερής αφήγηση
- Απλό σύστημα μάχης


Αρνητικά:
- Λίγοι τύποι εχθρών
- Μέτρια εφέ
- Υπερβολική έμφαση στο Survival κομμάτι


Βαθμολογία
Γραφικά: 6
Ήχος: 8
Gameplay: 7.5
Σενάριο: 9
Αντοχή: 9
Γενικά: 8 

Μια αφηγηματική περιπέτεια, διαφορετική από όλες τις άλλες...

Βασίλης Καψάλης

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 ProfGameboy (Level 23) 02/05/2019 21:20
Πολύ ωραίο σενάριο αλλά θα ήθελα λίγο καλύτερα γραφικά.
#2 akiszax (Level 21) 03/05/2019 00:07
Θα μπορούσε να δωσει πολλα περισσότερα, αλλα σε γενικές γραμμες καλούτσικο.
#3 Astro (Level 19) 03/05/2019 18:27
Ναι μεν καλο αλλά θα μπορούσε να είναι καλύτερο.
Score 8
8.05 User Score
(10 votes )
User Reviews 0
Genre: RPG
Developer: Failbetter Games
Publisher: Failbetter Games
Διάθεση: Steam
Players: 1
Requirements: Λειτουργικό Σύστημα: Windows 7 Επεξεργαστής: Intel Pentium 2Ghz or AMD equivalent 4 GB RAM Κάρτα γραφικών: DX9 (shader model 3.0) or DX11 with feature level 9.3 capabilities Σκληρός δίσκος: 4500 MB available space
Official Website: Κλικ εδώ
Full Game: Download
Release Date: 31/1/2019
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification