• Reviews
  • The Cursed Crusade (PC, PS3, Xbox 360)

The Cursed Crusade (PC, PS3, Xbox 360)

Hot
REVIEWED ON PC (review)   PS3   Xbox 360  

The Cursed Crusade
Hack ‘n’ Cutscenes



Η αλήθεια είναι ότι σαν όνομα το The Cursed Crusade σας προδιαθέτει θετικά. Μεσαίωνας, σταυροφορίες, σπαθιά , αίμα, αρχαίες κατάρες, κάτι από Dante’s Inferno, κάτι από Demon’s Souls, ολίγη από Assassin’s Creed. Με μία λέξη “Πώρωση”; Χμμμ … περίπου! Η κατάρα που βαραίνει τον ήρωα μας προσδίδοντας του διττή υπόσταση φαίνεται να «πέρασε» και στο παιχνίδι ολόκληρο, φέρνοντας μαζί διάφορα προβλήματα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Σενάριο
Ο ήρωας μας είναι ο νεαρός Denz de Bayle, γιος ενός Ναΐτη Ιππότη, ο οποίος ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα του παίρνει μέρος στην 4η Σταυροφορία με σκοπό να μάθει για το παρελθόν του και για την κατάρα που τον βαραίνει. Στις περιπέτειές του αυτές έχει σαν σύμμαχο και έναν ισπανό μισθοφόρο, τον Esteban Noviembre, έναν ολίγον γραφικό τύπο, ο οποίος επίσης φαίνεται να υποφέρει από την ίδια κατάρα με τον Denz.



Αυτή η κατάρα (cursed mode) είναι που προσδίδει και το μεταφυσικό στοιχείο στην όλη ιστορία, αφού μπορεί να ενεργοποιηθεί κατά βούληση, μεταφέροντας τους ήρωές μας σε μια άλλη διάσταση, κάτι μεταξύ κόλασης και βασιλείου των νεκρών, δίνοντάς τους υπερφυσικές δυνάμεις αλλά και φέρνοντάς τους αντιμέτωπους με τον ίδιο τον θάνατο. Κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ιστορία δεν υπάρχει, πέρα από το επικό του θέματος και μάλιστα η εξέλιξή της δεν κρύβει καμία φοβερή συγκίνηση.

Gameplay
Ο τρόπος με τον οποίο ο Denz και ο φίλος του θα ξεπεράσουν όλα αυτά τα εμπόδια και τους κινδύνους που καραδοκούν στο δρόμο τους, είναι το βίαιο και ανελέητο hack ‘n ‘ slash. Αυτό είναι και το κυρίως πιάτο που προσφέρει το The Cursed Crusade, το οποίο έχει ομολογουμένως κάποια αξιόλογα στοιχεία.



Αρχικά θα σας κάνει εντύπωση τόσο η ποικιλία των όπλων που προσφέρει το παιχνίδι, όπως σπαθιά, ασπίδες, δόρατα, τσεκούρια, maces και άλλα, όσο και ο τρόπος που χρησιμοποιούνται, αφού μπορούν και να συνδυαστούν μεταξύ τους. Για παράδειγμα, μπορείτε να κρατήσετε στο δεξί χέρι το σπαθί και στο αριστερό το mace. Κάθε συνδυασμός έχει σαν αποτέλεσμα διαφορετικές κινήσεις και κυρίως διαφορετικές finishing moves, όπου απολαμβάνετε τον Denz να μπήγει το όπλο του σε διάφορα σημεία της ανατομίας των αντιπάλων του.

Οι μάχες βασίζονται αρκετά σε ένα σύστημα άμυνας ή αποφυγής του χτυπήματος του αντιπάλου και κατόπιν επίθεσης, θυμίζοντας κάπως το Assassin’s Creed. Επίσης, υπάρχει και menu όπου μπορείτε με τους πόντους που κερδίζετε να ξεκλειδώσετε combos και να αναβαθμίσετε τις κινήσεις του Denz. Στο ίδιο menu μπορείτε επίσης να αυξήσετε σταδιακά ορισμένα attributes του ήρωά μας, όπως strength, armor mastery κ.τ.λ.



Εάν όλα αυτά δεν είναι αρκετά για να πετσοκόψετε τους αντιπάλους σας, μπορείτε να μπείτε σε cursed mode, εκεί όπου ο Denz παίρνει μια πιο cool εμφάνιση. Tο περιβάλλον παίρνει μια κολασμένη παραλλαγή, οι αντίπαλοι μετατρέπονται σε πιο αδύναμα δαιμονικά πλάσματα, ενώ αποκτάτε πιο δυνατά χτυπήματα και κάποιες extra δυνάμεις όπως ακτίνες φωτιάς. Μοναδικό μειονέκτημα είναι πως αν μείνετε για πολλή ώρα στο cursed mode και αδειάσει η ενδεικτική κόκκινη μπάρα, τότε αρχίζετε να χάνετε ζωή και εν τέλει επέρχεται και ο θάνατος που έτσι και αλλιώς σας κυνηγάει σε όλο το παιχνίδι.

Όταν βαριούνται οι developers
Ένα άλλο πρόβλημα υπάρχει στο χειρισμό, όπου θα βρείτε πολλές φορές δύσκολο το να εκτελέσετε τα πιο «εξελιγμένα» combos. Θα διαπιστώσετε βέβαια ότι δεν είναι ανάγκη να χολοσκάτε, καθώς η δουλεία γίνεται και με το να πατάτε γενικώς και αδιακρίτως τα δυο κουμπιά της επίθεσης. Επίσης, πολύ κακοφτιαγμένος είναι και ο τρόπος που επιτίθεστε με τα ranged όπλα, πχ. τόξο ή βαλλίστρα, όπου εκτός του ότι τα βέλη είναι κάπως αόρατα και δεν βλέπετε τι ρίχνετε, οι εχθροί κάθονται ακλόνητοι στις θέσεις τους για να τους πετύχετε, λες και είναι…Λούνα Παρκ!

Δείξε και λίγο δράση
Ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο θα βαρεθείτε το The Cursed Crusade είναι τα πολλά, μα πάρα πολλά ενδιάμεσα cutscenes! Το παιχνίδι ξεκινάει με ένα μεγάλο cutscene, για το οποίο θα σκεφθείτε “Εντάξει εισαγωγή είναι, ας περιμένω”. Μόλις τελειώσει όμως θα οδηγηθείτε σε νέο cutscene, θα παίξετε τα πρώτα λεπτά, μετά η δράση θα διακοπεί για να δείτε ακόμα ένα cutscene και πάει λέγοντας.



Οι σκηνές μπορεί να είναι όμορφα στημένες, αλλά αξιότιμοι κύριοι developers, όταν θέλω να σφάξω, μην μου κόβετε την δράση απλά για να δούμε cutscenes! Τουλάχιστον, υπάρχει και η επιλογή να παρακάμψετε όλα αυτά τα βίντεο, διότι αν αυτό δεν το είχανε προβλέψει στην dtp, η κατάσταση θα ήταν ανυπόφορη. Είναι πραγματικά κρίμα, καθώς η δράση του παιχνιδιού μπορεί να είναι γραμμική, αλλά έχει στιγμές έντασης. Στο παρόν μοτίβο όμως, ώρες-ώρες σας δίνεται η εντύπωση πως η δράση απλά γεμίζει τα κενά των cutscenes.

Σιγουρευτείτε ότι εκτός από τα controllers σας, έχετε κοντά σας και ένα σακουλάκι pop-corn για τα cutscenes.

Como esta amigo?
Δίπλα στον Denz, θυμίζουμε ότι υπάρχει κι ο αγαπητός του φίλος, ο Esteban. Ο Esteban, εκτός του ότι σας βοηθάει σε ορισμένα ασήμαντα tasks (όπως να σας κάνει «ποδαράκι» για να ανεβείτε σε κάποιο ψηλό σημείο ή να σπρώξει κανένα βαρύ αντικείμενο μαζί σας), μπορεί να σπεύσει να σηκώσει από το έδαφος τον Denz αν χάσετε όλη σας τη ζωή (κάτι σαν respawn δηλαδή) και να σας κάνει heal όταν είστε σε cursed mode.

Το παιχνίδι διαθέτει και Co-Op mode πάνω στο ίδιο το campaign, με υποστήριξη split-screen, στο οποίο η οθόνη χωρίζεται στα δύο κάθετα. Το Co-Op παίζεται τόσο στην ίδια κονσόλα όσο και online. Σε αυτό, ο δεύτερος παίκτης ελέγχει τον Εsteban και όπως αντιλαμβάνεστε ο δείκτης διασκέδασης ανεβαίνει. Το κακό είναι ότι δεν θα κάνετε κάτι το διαφορετικό, πέρα από το να παίξετε τις ίδιες αποστολές, ενώ απλά σφάζετε κόσμο. Η πορεία σας στο περιβάλλον είναι και εδώ γραμμική, χωρίς να υπάρχει καθόλου το στοιχείο της εξερεύνησης ή της ξεχωριστής συνεργασίας.



Γραφικά
Τα γραφικά δεν έχουν κάτι το εντυπωσιακό. Είναι λειτουργικά και απεικονίζουν όμορφα τα διάφορα τοπία που επισκέπτονται οι ήρωες. Μεγαλύτερη εντύπωση κάνουν οι στολές και οι πανοπλίες των χαρακτήρων, οι οποίες είναι καλοσχεδιασμένες, ενώ το animation είναι ομαλό. Δυστυχώς, τα physics ορισμένων αντικειμένων είναι κάπως προβληματικά. Μπορεί π.χ. να σπάσετε κάτι ξύλινο ή πέτρινο και τα συντρίμμια να έχουν αίσθηση και όγκο χαρτονιού, κάτι το οποίο χτυπά άσχημα στο μάτι.

Ήχος
Στον ηχητικό τομέα το παιχνίδι κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα. Ξεχωρίζουν τα ηχητικά εφέ των όπλων όταν μπήγονται στη σάρκα των αντιπάλων σας, την στιγμή που τους αποτελειώνει ο Denz. Η μουσική είναι random επική με ορχηστρική ύφος, επομένως λειτουργική αλλά σε κάθε περίπτωση αδιάφορη. Όσο για τα voice-overs των δύο ηρώων, οι ερμηνείες είναι τελείως άστοχες, καθώς ακούγονται περισσότερο σαν τον Cyclops με τον Wolverine από τους X-men, παρά σαν δύο Σταυροφόρους στον μεσαίωνα.



Επίλογος
Εν κατακλείδι, το The Cursed Crusade μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με επιείκεια, καθώς αποτελεί παιχνίδι μέτριου budget και προσδοκιών. Έχει σίγουρα διασκεδαστικές hack ‘n‘ slash στιγμές, με αρκετή βία και feeling εποχής Σταυροφοριών, ενώ η προσθήκη του cursed mode δίνει έστω ένα μικρό βάθος στην όλη υπόθεση. Εν κατακλείδι όμως, το gameplay κουβαλάει τα προαναφερθέντα προβλήματα που δυστυχώς το εμποδίζουν να ξεχωρίσει.

Θετικά:
- Αξιόλογο σύστημα μάχης
- Στιγμές έντονης δράσης
- Αρκετά καλή απόδοση της εποχής

Αρνητικά:
- Εκνευριστικός αριθμός από cutscenes
- Μέτριος χειρισμός
- Μικρά bugs στο A.I.
- Κάκιστα voice-overs στους πρωταγωνιστές
- Ελαφρώς αδιάφορη ιστορία

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 6
Gameplay: 6.5
Αντοχή: 5
Γενικά: 6.1

Φιλότιμη προσπάθεια που δυστυχώς υποφέρει από διάφορα ελαττώματα.
Γρηγόρης Βούλγαρης

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 eliminator (Level 26) 31/10/2011 19:27
Πάρα πολύ καλό review αλλά δηστυχώς μέτριο παιχνίδι αλλά πολύ διασκεδιαστικό!
#2 ObsessedGeorge (Level 17) 31/10/2011 23:47
Para polu wraio to review, metrio to paixnidi alla exei kai auto thn fasi tou :-)
Score 6.1
6.75 User Score
(14 votes )
User Reviews 0
Genre: Action-Adventure
Developer: Kylotonn Games
Publisher: dtp entertainment AG
Διάθεση:
Players:
Requirements: 2 GB RAM, Επεξεργαστής 2.0 Ghz, Κάρτα γραφικών 256MB, Χώρος στο σκληρό δίσκο 8GB
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 11/10/2011
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification