Ειδήσεις

0 user comments
Έρχεται στο Steam Early Access στις 8 Ιουνίου. [UPDATE]
01 Ιουνίου, 15:38
0 user comments
Σύμφωνα με φήμες θα ανακοινωθεί επίσημα στις 2 Ιουνίου. [UPDATE]
01 Ιουνίου, 15:00
0 user comments
Ενώ η Nintendo τα χρεώνει ανα παιχνίδι.
01 Ιουνίου, 14:29
0 user comments
Σύμφωνα με δηλώσεις του CEO του PlayStation, Jim Ryan.
01 Ιουνίου, 12:59
0 user comments
RPG
Ανακοινώθηκε καινούργια περίοδος για αιτήσεις. [UPDATE]
01 Ιουνίου, 12:22
0 user comments
FPS
Προστίθενται νέες περιοχές και οχήματα. [UPDATE]
01 Ιουνίου, 11:53
2 user comments
Το καλοκαίρι μας υποδέχεται με Valorant Και The Last of Us: Part ΙΙ.
01 Ιουνίου, 11:27
0 user comments
Αυτό που πέραν των συναισθημάτων και εμπειριών, σας άφησε και κάποια ιδέα που σας συντροφεύει μέχρι και σήμερα.
01 Ιουνίου, 04:26
0 user comments
Νέο ρεκόρ για τα 120 αστέρια μετά από οκτώ χρόνια προσπάθειας! [UPDATE]
31 Μαΐου, 17:05
1 user comments
Ημερομηνία κυκλοφορίας της 1.0 έκδοσης. [UPDATE]
31 Μαΐου, 16:55
0 user comments
FPS
Παρουσιάστηκε η Rayna. [UPDATE]
31 Μαΐου, 16:50
Reviews Lesson: Hometown
PC   
Comments (0)

Lesson: Hometown Hot

Σε αυτό το σχολείο οι τιμωρημένοι κόβονται από την ζωή!

https://gameworld.gr/media/reviews/photos/thumbnail/320x180s/65/0a/8a/lesson-hometown-box-47-1581733787.jpg
  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

Σε αυτό το σχολείο οι τιμωρημένοι κόβονται από την ζωή!

Έχουμε ένα όνειρο, ένα όνειρο τόσο φιλόδοξο όσο και εκείνο που διατύπωσε ο αείμνηστος Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ στην θρυλική του ομιλία στην Ουάσινγκτον το 1963. Επειδή γνωρίζουμε από πρώτο χέρι την ευφυΐα και την δημιουργικότητα του λαού μας, επιθυμούμε να δούμε Έλληνες developers να κατακλύζουν την gaming βιομηχανία με φανταστικά games. Στην ονειρική αυτή κατεύθυνση μας οδηγούν εγχώριες εταιρείες ανάπτυξης σαν την μονοπρόσωπη Insanity Studio που ιδρύθηκε το 2016 από τον Κωνσταντίνο Κουμαράκη. Εντός μιας τετραετίας, η Insanity Studio έχει να επιδείξει δύο games, αμφότερα θεμελιωμένα πάνω στις στιβαρές αρχές του υπό-είδους των Horror Adventures. Η εισαγωγή μας στην δυάδα του τρόμου έγινε από το δεύτερο μέρος της ιστορίας, το Lesson: Hometown και μας οδήγησε σε ένα ολιγόωρο αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρον ταξίδι.

Εκδρομή στο σχολείο του τρόμου
Ο ερευνητής Παπαδόπουλος αρέσκεται στο να σκαλίζει παράξενες υποθέσεις, συμβάντα που ζορίζεται πολύ να εξηγήσει η σύγχρονη επιστήμη. Μετά την υπόθεση εξαφάνισης του πληθυσμού στο χωριό Λιδωρίκι, πληροφορείται για ένα συμβάν με κοινά χαρακτηριστικά το οποίο έλαβε χώρα στην Πτολεμαϊδα. Ένας υπερήλικας τον ενημερώνει για την αιφνιδιαστική εγκατάλειψη τοπικού σχολείου από μαθητές και διδακτικό προσωπικό. Στα πηγαδάκια τους οι ντόπιοι αναφέρονται σε δαιμονικές δυνάμεις, σπεύδοντας να κάνουν το σημείο του σταυρού όποτε τους μιλά κάποιος για την υπόθεση. Ο Παπαδόπουλος δεν είναι άντρας που θα αφήσει τις δεισιδαιμονίες να τον σταματήσουν από το να ικανοποιήσει την περιέργειά του. Μια ωραία νύχτα, φθάνει στην Πτολεμαϊδα αποφασισμένος να μπει στο σχολείο και να ανακαλύψει τι συνέβη. Μαζί του φθάνουμε και εμείς που τον χειριζόμαστε, αποφασισμένοι να καταβροχθίσουμε την ατμόσφαιρα ενός υπερφυσικού θρίλερ.

lesson hometown 1

Το αισθητικό μας γούστο άρχισε να ικανοποιείται πριν πατήσουμε καν το πόδι μας στον περίβολο του σχολείου. Οι φανοστάτες λειτουργούν σαν κατευθυντήρια ερεθίσματα και μας οδηγούν χωρίς δυσκολία στον αντικειμενικό μας σκοπό, το σχολείο. Η αντίθεση μεταξύ της βαβούρας που κυριαρχεί στην καφετέρια και της νεκρικής σιγής που έχει σκεπάσει την υπόλοιπη πόλη, μας προετοιμάζει ψυχολογικά για την εμπειρία. Η διακόσμηση στο εσωτερικό του σχολείου είναι άκρως πετυχημένη στο στήσιμο ενός φοβικού κλίματος, εντούτοις θα έπρεπε να αποφευχθεί η χρησιμοποίηση των ίδιων γραφικών assets σε κάποιες περιπτώσεις. Η αναπαράσταση του ντεκόρ και των λιγοστών NPCs από την Unreal Engine είναι αρκετά πετυχημένη, πλην του ενοχλητικού motion blur που θολώνει άσχημα την οθόνη όποτε μετακινούμε με ταχύτητα την κάμερα μας. Ο χαρακτήρας μας περπατά, τρέχει, σκύβει, αναβοσβήνει τον φακό του και αλληλεπιδρά με πράγματα.

Λιγοστά τα game mechanics, λιγοστές και οι δυνατότητες αλληλεπίδρασης . Ανοίγουμε πόρτες, διαβάζουμε κείμενα και παίρνουμε μόνο ένα αντικείμενο σε όλη την περιπέτεια. Τα ενυπόγραφα κείμενα μαθητών και καθηγητών ακολουθούν μια σταδιακή κλιμάκωση, αποκαλύπτουν τμηματικά το τι συνέβη στο σχολείο και ενισχύουν την τρομακτική ατμόσφαιρα. Το Lesson: Hometown δεν είναι game δράσης αλλά ένα φωτογραφικό άλμπουμ του κακού και βιώνεται σαν τέτοιο. Αργή περιήγηση στους χώρους, προσεκτική εξέταση κάθε οπτικής λεπτομέρειας, παίξιμο τις βραδυνές ώρες, ενισχυμένος ήχος στα ακουστικά για να βυθιστούμε στην ζοφερή ατμόσφαιρα. Εφόσον τηρήσουμε αυτές τις προϋποθέσεις, η αναζήτηση της αλήθειας στο καταραμένο σχολείο θα μας προσφέρει αισθητική απόλαυση και σήκωμα των τριχών του σβέρκου. Διυλίζοντας την ιστορία μέσα από τα δικά μας αφηγηματικά κριτήρια, απορροφήσαμε την γενική ιδέα σαν μια αλληγορία πάνω στο πραγματικό κακό που αντιμετωπίζουν όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα ανά τον πλανήτη και την χαρήκαμε πραγματικά.

Έντομα, έντομα παντού
Ένα πολύ πικρό μάθημα μας περίμενε στο εσωτερικό του σχολείου στο Lesson: Hometown. Ενώ κάναμε τον σταυρό μας να μην μας την πέσουν δαιμόνια, μανιακοί δολοφόνοι και άλλα όντα της νύχτας, μας επιτέθηκε ένα ανελέητο σμήνος από... bugs με κίνδυνο να καταστρέψουν ολοσχερώς την εμπειρία. Ο κύριος Παπαδόπουλος δεν είναι και από τους πιο προικισμένους χαρακτήρες που έχουμε χειριστεί σε επίπεδο φυσικής κατάστασης. Η αδυναμία του να ξεπεράσει τα φυσικά εμπόδια με άλμα μας οδήγησε δύο φορές στο να κολλήσουμε στον ίδιο χώρο.

Ψάχνοντας σαν κυνηγόσκυλα μια τάξη βρεθήκαμε χωρίς να το καταλάβουμε μεταξύ ενός τραπεζιού γεμάτου βιβλία, μιας αρχειοθήκης και δύο πεσμένων συρταριών τα οποία έκοβα τον δρόμο και προς τις δύο πιθανές κατευθύνσεις μας. Προσπαθήσαμε σκύβοντας, τρέχοντας και πασπατεύοντας κάθε σπιθαμή μεταξύ των δύο συρταριών να απεγκλωβιστούμε από την απίθανη παγίδα αλλά δεν τα καταφέραμε. Το αποτέλεσμα; Quit και επιστροφή στην αρχή της περιπέτειας.

Το μεγαλύτερο συγκινησιακό όπλο του game είναι η ελληνική αφήγηση.

Εκτός από το game breaking bug που περιγράψαμε, τα υπόλοιπα bugs ήταν ακίνδυνα και δεν επηρέασαν καθόλου τις έρευνές μας. Την πρώτη φορά που αρχίσαμε το game, δεν εμφανίστηκαν στην οθόνη ούτε τα instructions, ούτε τα objectives. Το γεγονός οδήγησε σε κωμικοτραγικά αποτελέσματα. Δίχως να ξέρουμε πως ανάβει ο φακός, βρήκαμε τον δρόμο μας προς τον στόχο, δηλαδή το σχολικό κτήριο, μπήκαμε και αρχίσαμε να ανοίγουμε πόρτες και να πασπατεύουμε αντικείμενα σε χώρους με λίγο περισσότερο φωτισμό από απύθμενο σπήλαιο.

Το τρίτο και τελευταίο bug ήταν η μόνιμη αναγραφή μιας εκ των χρήσιμων οδηγιών που μας παρέχει το game. “Πιέστε το E για να διαβάσετε το τάδε κείμενο ή να πάρετε το τάδε αντικείμενο”. Αισθητικά μας χάλασε να βλέπουμε διαρκώς το μήνυμα στο πάνω μέρος της οθόνης, δεν μας εμπόδισε όμως στην πρόοδο στα ενδότερα του σχολείου. Το voice acting περικλείει στην ολότητά του ελληνικές λέξεις ενώ οι υπότιτλοι είναι δοσμένοι στα Αγγλικά, καθιστώντας το προσιτό στους αγγλόφωνους gamers. Τα λόγια εκφέρει ο ίδιος ο developer, ο Κωνσταντίνος, στον ρόλο του Παπαδόπουλου, εκφράζοντας πετυχημένα την καταθλιπτική ψυχολογία του ερευνητή με την μονότονη εκφορά του λόγου. Το ακουστικό κομμάτι είναι ικανοποιητικό για one man game. Τα σπινθηρίσματα των κομμένων ηλεκτρικών καλωδίων δημιουργούν ένα διαρκή φόβο επικείμενου ατυχήματος. Η εμφάνιση απροσδιόριστων μορφών συνοδεύεται από αιφνιδιαστικές νότες που διασπούν την νεκρική σιγαλιά και τους περιβαλλοντικούς ήχους, αναγκάζοντάς μας να αναφωνήσουμε “ωχ” στιγμιαία.

lesson hometown 2

Το μικροσκοπικό μέγεθος του game και η απουσία του ψηφιακού θανάτου για το avatar μας, καθιστά σωστή την επιλογή της απουσίας του manual ή του auto save. Η περιπλάνηση στο σχολείο μπορεί να γίνει και υπό μορφή speedrun γιατί τα αξιοποιήσιμα αντικείμενα είναι εύκολα ορατά μόλις εισερχόμαστε σε ένα δωμάτιο. Φυσικά, σε ένα Adventure που βασίζεται αποκλειστικά στην ερεβώδη ατμόσφαιρά του θα ήταν ανόητο να βιαστούμε. Αντίθετα κινούμαστε στο αφρόντιστο, παρατημένο κτίριο με βήμα σημειωτόν, επιφυλακτικά, προσπαθώντας να ταυτιστούμε με τον χαρακτήρα μας.

Οι κατεστραμμένες βιβλιοθήκες και τα χάρτινα βουνά από βιβλία που προσέφεραν κάποτε γνώσεις, μας θύμισαν έντονα την ουκρανική πόλη-φάντασμα του Pripyat που πλήρωσε ακριβά το πυρηνικό ατύχημα του Chernobyl. Τα μυστικιστικά σύμβολα, το χυμένο αίμα και οι αποτρόπαιες εικόνες που κρύβονται στα έγκατα του σχολείου μας μεταδίδουν την φρίκη των ατόμων που πέρασαν κάποτε από τους διαδρόμους του. Φτάνοντας στο φινάλε μετά από ένα δίωρο περίπου εξερεύνησης του περιεχομένου, ικανοποιηθήκαμε αρκετά από την κατάληξη, πιστεύουμε όμως ότι χάθηκε μια καλή ευκαιρία στα credits για μια γερή δόση τρομάρας.

lesson hometown 3

Φεύγοντας από τον σχολικό εφιάλτη
Το Lesson: Hometown είναι μια εμπνευσμένη προσπάθεια ενός developer, η εισαγωγή του στον τεράστιο και δύσκολο κόσμο των Horror Adventures. Οι ατέλειες στην παραγωγή είναι αναπόφευκτες αφού γνωρίζουμε πόσο σκληρή δουλειά χρειάζεται ένα αντίστοιχο project, ειδικά όταν εμπεριέχει τρισδιάστατη απεικόνιση της ψηφιακής πραγματικότητας. Το πρωτόλειο του Κωνσταντίνου Κουμαράκη δείχνει ένα άτομο με όραμα και το μεράκι για να το πραγματοποιήσει. Ευελπιστούμε ότι, με την συνδρομή περισσότερων συνεργατών και την αφοσίωση σε ολοένα και ποιοτικότερα gaming προϊόντα, θα μας προσφέρει συναρπαστικότερες gaming εμπειρίες στο μέλλον.

Θετικά:
- Εκφοβιστική ατμόσφαιρα που μας απορροφά εύκολα
- Ελληνικό voice acting και γράμματα

Αρνητικά:
- Αρκετά τεχνικά προβλήματα
- Μέγεθος demo και όχι full game
- Απειροελάχιστη αλληλεπίδραση με το περιβάλλον

Βαθμολογία
Γραφικά: 6
Ήχος: 5
Gameplay: 5
Σενάριο: 5
Αντοχή: 4
Γενικά: 6

Το πρώτο βήμα ενός εγχώριου developer, ατελές αλλά αρκετά υποσχόμενο.

Γιάννης Μοσχονάς

User reviews

There are no user reviews for this listing.

 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

Lesson: Hometown

[Αρχική δημοσίευση: 3/10/19] Η εταιρεία ανάπτυξης Insanity Studio ανακοίνωσε το Horror Adventure Lesson: Hometown, το οπο...
Posted (07 Jan 2020)

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Top-game-of-the-month 

 

 

 

Notification