Ειδήσεις

0 user comments
Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ μάλλον πρόκειται για αυτοκτονία.
03 Ιουλίου, 20:13
0 user comments
FPS
Η Epic Games γιορτάζει την Ημέρα Ανεξαρτησίας των Η.Π.Α.
03 Ιουλίου, 19:40
0 user comments
Η Codemasters αποκάλυψε τα 12 car classes που θα διαθέτει το Racing game. [UPDATE]
03 Ιουλίου, 19:20
1 user comments
Ο νέας γενιάς VR διάδρομος για gamers.
03 Ιουλίου, 19:10
0 user comments
Έρχεται στα Steam και Epic Games Store. [UPDATE]
03 Ιουλίου, 18:47
0 user comments
FPS
Η εταιρεία ανάπτυξης, Flying Wild Hog, θα κυκλοφορήσει σύντομα ένα teaser τρέιλερ.
03 Ιουλίου, 18:20
0 user comments
FPS
Το mode είναι περιορισμένης διάρκειας μέχρι το επόμενο update.
03 Ιουλίου, 17:09
0 user comments
Οι συσκευασίες των "Creeper Crunch" θα περιέχουν εσωτερικά κωδικούς για items στο Sandbox.
03 Ιουλίου, 16:34
0 user comments
FPS
Ο ηθοποιός των Better Call Saul και Breaking Bad Giancarlo Esposito θα παίξει μάλλον στο νέο FPS. [UPDATE]
03 Ιουλίου, 15:55
0 user comments
Το Horror θα τρέχει στα 60fps και θα έχει ανάλυση 4Κ. [UPDATE]
03 Ιουλίου, 15:23
Reviews A Case of Distrust
Comments (0)

A Case of Distrust Hot

Gangsters, παράνομο αλκοόλ και ένα πτώμα.

https://gameworld.gr/media/reviews/photos/original/23/f8/48/a-case-of-distrust-box-67-1589457974.jpg
  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

Gangsters, παράνομο αλκοόλ και ένα πτώμα.

Έχοντας εργαστεί για χρόνια σε εταιρείες ανάπτυξης που στόχευαν στη δημιουργία AAA τίτλων, όπως η Bioware και η Visceral Games, ο developer Ben Wander αποφάσισε να αποτραβηχτεί από το χώρο, να δημιουργήσει την εταιρεία ανάπτυξης The Wandering Ben και να ασχοληθεί με τα δικά του ανεξάρτητα project. Ένα από αυτά είναι και το A Case of Distrust με εκδότη την Serenity Forge. Η συγκεκριμένη publisher εταιρεία από το Colorado πιστεύει ότι τα games μπορούν πέρα από διασκεδαστικά να είναι ταυτόχρονα και ένα κομμάτι τέχνης, κουλτούρας και εκπαίδευσης. Τα χαρακτηριστικά αυτά πληρούσε στο μέγιστο βαθμό και το έργο του Wander.

Το indie Adventure κυκλοφόρησε στις 8 Φεβρουαρίου 2018 για το PC, ενώ στη συνέχεια έγινε διαθέσιμο τόσο για το Nintendo Switch όσο και για iOS. Η αστυνομική περιπέτεια που ξετυλίγεται μόνο με τη βοήθεια του κειμένου, σαν να είναι ένα διαδραστικό μυθιστόρημα μυστηρίου, απέσπασε θετικές κριτικές για την πρωτοτυπία του και την ατμόσφαιρά του, παρά το "φτωχό" του σχεδιασμό. Είναι μία έξυπνη δουλειά βασισμένη σε σενάρια που γράφτηκαν πολλά χρόνια πίσω, η οποία γοητεύει πολλούς από τους fan του είδους.

a case of distrust 1

Το San Francisco στα ‘20s
Η αστυνομική περιπέτεια σας τοποθετεί χρονικά στη δεκαετία του ’20 ή αλλιώς όπως την ονομάζουν οι Ευρωπαίοι, τη χρυσή εποχή των ‘20s. Η οικονομία ανθίζει μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι γυναίκες αποκτούν το δικαίωμα της ψήφου σε πολλά κράτη, ο αυταρχικός κουμμουνισμός πρωτοεμφανίζεται στη Ρωσία και η τεχνολογία κάνει τα πρώτα της βήματα για να μπει σιγά σιγά στα σπίτια του κόσμου. Μέσα σε αυτό το θορυβώδες τοπίο, λοιπόν, ο Ben Wander επιλέγει ως τοποθεσία της ιστορίας του το San Francisco. Η Αμερική τότε, ταλανιζόταν από την ποτοαπαγόρευση, η οποία για 13 ολόκληρα χρόνια απαγόρευε την παρασκευή, διακίνηση, εισαγωγή, εξαγωγή και πώληση αλκοολούχων ποτών μέσα στη χώρα. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια άρχισαν να ξεπροβάλουν τα πρώτα παράνομα στέκια, το λαθρεμπόριο του αλκοόλ, αλλά και οι Jazz μουσικοί.

Το σενάριο σας βάζει στον ρόλο μίας γυναίκας, πρώην αστυνομικού και νυν ιδιωτική ντέντεκτιβ, την Phyllis Cadence Malone. Μετά το θάνατο του θείου της και μέντορά της, η Phyllis έφυγε από το αστυνομικό τμήμα του San Francisco και αποφάσισε να εργαστεί μόνη της με σκοπό να κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος. Ωστόσο όντως γυναίκα, αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα καθώς κάνει μία αντρική δουλειά για τα τότε δεδομένα, με αποτέλεσμα το πελατολόγιό της να είναι περιορισμένο. Ένα πρωί λοιπόν, την επισκέπτεται στο γραφείο της ένας παλιός γνωστός της, ο οποίος δούλευε και ως χαφιές για χάρη του θείου της και της αστυνομίας, ο Connor Green και ζητάει να την προσλάβει για να τον βοηθήσει να εντοπίσει τον αποστολέα μίας επιστολής με απειλές για τη ζωή του. Η Malone το δέχεται και το παιχνίδι ξεκινάει.

Ο Connor Green είναι ένας βρώμικος άνθρωπος με ακόμη πιο βρώμικο παρελθόν, το οποίο πρόκειται να ανακαλύψετε. Μπλεγμένος σε απάτες και στο δημοφιλές λαθρεμπόριο του αλκοόλ, χαίρει ελάχιστη από την εμπιστοσύνη της πρωταγωνίστριάς μας. Σύντομα η απλή υπόθεση γίνεται πολύ πιο περίπλοκη καθώς μπλέκονται μέσα συμμορίες, παράνομοι εραστές και κρυφές λέσχες που πέρα από το αλκοόλ προσφέρουν καταφύγιο και στο τζόγο. Η κατάσταση εκτροχιάζεται ακόμα περισσότερο, όταν συνειδητοποιείτε ότι τελικά το απειλητικό γράμμα που έλαβε ο Connor ήταν ψεύτικο, ενώ στιγμές αργότερα μαθαίνετε ότι ο ίδιος δολοφονείται. Αναλαμβάνετε λοιπόν την υπόθεση δολοφονίας του, αφού κανένας στην αστυνομία δεν ήθελε να ασχοληθεί με μία δολοφονία του υπόκοσμου.

Το σενάριο σας ταξιδεύει πλήρως. Βρίσκεστε στο San Francisco του 1924 και αυτό φαίνεται από τις ομιλίες και τις απόψεις που επικρατούν. Οι έγχρωμοι άνθρωποι δεν θέλουν να έχουν μπλεξίματα με τους λευκούς και μία κυρία δεν μπορεί να υπερασπιστεί μόνη της τον εαυτό της. Στο διαμέρισμα όπου μένει η ντέντεκτιβ υπάρχει μία πρόσφατη εφημερίδα όπου αναφέρεται ο θάνατος του Lenin, οπότε για να είμαστε ακριβείς τα γεγονότα εκτυλίσσονται κοντά στις 21 Ιανουαρίου 1924. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι η Phyllis φέρει ένα σκοτεινό παρελθόν, το οποίο μπορείτε να εξερευνήσετε εν συντομία όπως θέλετε εσείς. Εξάλλου, οι απαντήσεις της πρωταγωνίστριάς μας, αλλά και οι πράξεις της καθορίζονται από τις επιλογές σας.

a case of distrust 7

Στα χνάρια των μεγάλων ντέντεκτιβ
Αν σας έχει λείψει η ατμόσφαιρα του L.A. Noire και η όλη διαδικασία των ανακρίσεων μπορείτε να πάρετε μία ακόμη δόση παίζοντας το A Case of Distrust. Όντας βασισμένο εξολοκλήρου στο κείμενο το παιχνίδι δεν προσφέρει κάτι συνταρακτικό όσον αφορά το gameplay, όμως σας δίνει τη δυνατότητα να εστιάσετε περισσότερο στα στοιχεία και στη σύνδεσή τους. Σε αυτά έχετε πάντα πρόσβαση μέσα στο παιχνίδι, από ένα κουτί επιλογής κάτω δεξιά στην οθόνη σας, το οποίο ανοίγει το σημειωματάριό σας. Εκεί θα είναι πάντα γραμμένα τα στοιχεία της υπόθεσης, οι καταθέσεις, η μέχρι τώρα εξέλιξη της ιστορίας και οι μετέπειτα στόχοι σας. Το σημειωματάριο είναι χρήσιμο βέβαια και όταν προσπαθείτε να ανακρίνετε κάποιον, αφού από εκεί θα επιλέγετε τα σωστά πράγματα που θα οδηγήσουν τον ύποπτο στις επιθυμητές απαντήσεις.

Η προσέγγιση αυτή είναι πολύ οικία, όμως έχει ένα ελάττωμα. Όσο προχωράει η υπόθεση, αυτά που είναι γραμμένα στο σημειωματάριο πληθαίνουν και θα είναι αρκετά δύσκολο να θυμηθείτε τι είχατε ρωτήσει και τι όχι τον καθένα από τους υπόπτους με αποτέλεσμα να τους κάνετε τις ίδιες ερωτήσεις ξανά και ξανά χάνοντας αρκετό χρόνο. Το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί πολύ εύκολα με ένα σύστημα μαρκαρίσματος των στοιχείων που έχετε εξετάσει πλήρως, αλλά δεν χρησιμοποιείται αυτή η λογική. Επίσης πέρα από τις ερωτήσεις που θα κάνετε στους υπόπτους μπορείτε να αμφισβητήσετε τα λεγόμενά τους αν νομίζετε ότι σας λένε ψέματα. Όταν θα έχετε αρκετά στοιχεία και θα μπορείτε να απαντήσετε στις ερωτήσεις πώς, ποιος και γιατί θα είστε σε θέση να απαγγείλετε κατηγορίες εις βάρος του δολοφόνου.

a case of distrust 6

Για να περιηγηθείτε στην πόλη του San Francisco θα χρησιμοποιείτε τα ταξί. Μπαίνοντας μέσα στο όχημα θα σας δίνεται η επιλογή να μιλήσετε στον οδηγό. Τις περισσότερες φορές η συζήτηση που θα ανοίγετε θα αφορά κάποιο θέμα της εποχής και θα σας ζητάει να τοποθετηθείτε πάνω σε αυτό. Οι σκηνές μέσα στα ταξί δεν αποτελούν μέρος της ιστορίας, αλλά σας εντάσσουν καλύτερα στο κλίμα της Αμερικής του 1924. Μπορεί να μην σας διευκολύνουν οι ταξιτζήδες, όμως αν χρειάζεστε βοήθεια όσον αφορά την επόμενή σας κίνηση, μπορεί να σας βοηθήσει ο φίλος σας ο Frankie που είναι ο μπάρμαν στο Southern Coffee. Επιπλέον, λόγω της σχεδίασης του παιχνιδιού, δεν είναι δυνατό να περιηγηθείτε ελεύθερα μέσα στην πόλη. Όταν θα θέλετε να πάτε κάπου, μόλις θα βγαίνετε από το ένα δωμάτιο θα σας εμφανίζεται το μενού επιλογής τοποθεσίας που θέλετε να επισκεφθείτε.

Τα αντικείμενα μέσα στους χώρους μπορούν να σας δώσουν χρήσιμα στοιχεία για τους υπόπτους και την υπόθεση.

Όταν έρθει η ώρα να κατηγορήσετε τον βασικό ύποπτο για τη δολοφονία του Connor Green θα πρέπει να είστε απόλυτα σίγουροι. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να απαντήσετε σωστά στα τρία βασικά ερωτήματα, ο κατηγορούμενος θα εκνευριστεί και δεν θα θέλει πλέον να απαντήσει στις ερωτήσεις σας εκτός και αν αφορούν απολύτως την υπόθεση, δυσκολεύοντας έτσι το παιχνίδι. Αξίζει να σημειωθεί ότι το A Case of Distrust απαιτεί διευρυμένο λεξιλόγιο στα Αγγλικά και πολλές φορές τη χρήση του λεξικού, καθώς χρησιμοποιεί εκφράσεις που αντιστοιχούν στην εποχή εκείνη και στην τοπική διάλεκτο. Αν και αυτό προσδίδει μεγαλύτερη αυθεντικότητα στο περιεχόμενο του Adventure, είναι αρκετά εκνευριστικό, αφού πέρα από το κείμενο δεν μπορείτε να βγάλετε κάποιο άλλο νόημα από τα συμφραζόμενα του χώρου. Η αισθητική του περιορίζει τις υπόλοιπες ικανότητές σας ως ντέντεκτιβ.

a case of distrust 5

Προσωπικά τερμάτισα την ιστορία μετά από 4 ώρες με την τελευταία να πηγαίνω πέρα δώθε και να ανακρίνω τα ίδια και τα ίδια άτομα επειδή μου είχε ξεφύγει η ανάλυση ενός στοιχείου. Μετά τους τίτλους τέλους, επιστρέφετε για λίγο στο διαμέρισμά σας, όπου ύστερα από μία σύντομη σκηνή, η ιστορία της P.C. Malone μένει ανοιχτή και σας αφήνει με την εντύπωση ότι μάλλον θα υπάρξει και sequel. Έχετε λοιπόν στα χέρια σας μία ψεύτικη και μία αληθινή υπόθεση και τίποτα άλλο. Μετά τον τερματισμό δεν θα το ξαναπιάσετε στα χέρια σας σύντομα, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα αστυνομικά μυθιστορήματα. Βρήκατε τον δολοφόνο και η υπόθεση έκλεισε.

Saul Bass και Jazz
Όντας ένα text Adventure η εικόνα του και τα γραφικά του είναι πολύ κλασικά. Έχουμε εικόνες για την κάθε σκηνή εμπνευσμένες από τις αφίσες του θρυλικού Saul Bass. Φέρουν πάντα ένα χρώμα ως φόντο και τα αντικείμενα και οι άνθρωποι που βρίσκονται μέσα στο χώρο αποδίδονται ως μαύρες σκιές. Η κινητικότητα των μορφών είναι ελάχιστη. Η οπτική νουβέλα σχεδιάστηκε με την Unity Engine και το performance της είναι άψογο. Επίσης, η φύση του Adventure το κάνει να μην έχει μεγάλες απαιτήσεις από το σύστημα σας.

a case of distrust 8

Οι εικόνες της ιστορίας μας συνοδεύονται από μουσική άμεσα συνδεδεμένη με τη δεκαετία του ’20, καθώς έχουμε χαλαρωτικούς ήρεμους ήχους Jazz σε όλη τη διάρκεια. Ωστόσο, λείπουν πολλά πράγματα. Καταρχάς, δεν υπάρχουν καθόλου φωνές μέσα στο Adventure. Εντάξει το ξέρουμε ότι βασίζεται στο κείμενο, αλλά δεν έχει ηχογραφηθεί ούτε ένα γέλιο, ούτε ένα "καθάρισμα λαιμού" το οποίο θα το κάνετε συνέχεια όταν θα θέλετε να ανοίξετε μία συζήτηση. Πέρα από την απουσία διαλόγων και γενικά ανθρώπινων ήχων, είναι επίσης ελάχιστοι και οι ήχοι του περιβάλλοντος. Εκτός από κάποια βήματα και κάποια τηλέφωνα που μπορεί να ακούσετε όλα τα υπόλοιπα θα πρέπει να τα φανταστείτε.

Ετυμηγορία
Το A Case of Distrust είναι μία ιστορικά σωστή οπτική νουβέλα. Η ιστορία του σας ταξιδεύει στην Αμερική του 1924 και σας δίνει τη δυνατότητα να μάθετε πολλά για την τότε κοινωνία. Αν είστε λάτρεις του αστυνομικού μυστηρίου το Adventure φτιάχτηκε για εσάς. Διαθέτει αρκετά plot twists και σίγουρα θα κινήσει την περιέργειά σας για το τι θα ανακαλύψετε στη συνέχεια. Ωστόσο, η δημιουργία του Ben Wander έχει πολύ μικρή διάρκεια και φτωχό περιεχόμενο σε ήχο και εικόνα. Σε συνδυασμό με την τιμή του που ανέρχεται στα 14,99€ το Adventure μπορεί να προξενήσει τη δυσαρέσκεια σας, αφού με την ίδια τιμή μπορείτε να βρείτε ένα πιο ολοκληρωμένο παιχνίδι. Σε κάθε περίπτωση βέβαια εάν το βρείτε σε έκπτωση θα ήταν μία καλή προσθήκη στη συλλογή σας.


Θετικά:
- Η αισθητική του Adventure
- Η πλοκή της υπόθεσης
- Η μουσική που ταιριάζει στην εποχή
- Τα ιστορικά δεδομένα που κάνουν την ιστορία πιο αληθοφανής

Αρνητικά:
- Μικρή διάρκεια
- Φτωχό περιεχόμενο σε ηχητικά εφέ
- Ανύπαρκτο voice acting
- Η τιμή δε συνάδει με το περιεχόμενο
- Το σημειωματάριο θα μπορούσε να βοηθάει περισσότερο


Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 6.5
Gameplay: 7.5
Σενάριο: 8
Αντοχή: 4.5
Γενικά: 6.9

Εξιχνιάστε τη δολοφονία ενός λαθρέμπορα στο San Francisco της δεκαετίας του ’20.

Βάσια Κούκια

User reviews

There are no user reviews for this listing.

 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

No News

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Top-game-of-the-month 

 

 

 

Notification