Jet Set Radio

Hot
GameWorld
GameWorld

GameWorld  

PRWorld: Το Social Media Agency του GameWorld. Κάνε Level Up την επιχείρησή σου στο -> PRWorld.gr .
 
0.0 ()
1
Jet Set Radio

Jet Set Radio

Πληροφορίες

Είδος
Action, 3D Platform
Format
Dreamcast (Primary version tested), PC, PS3, Xbox 360
Εκδότης
Sega
Ανάπτυξη
Smilebit
Παίκτες
1
Ελάχιστες απαιτήσεις
Windows XP SP2 ή νεότερο, 1GB RAM, Επεξεργαστής Pentium 4 ή Athlon πάνω από 1Ghz, Κάρτα γραφικών 256MB.
Κυκλοφορία
24/11/2000
Βαθμολογία
8.9

Forum

Forum
https://www.gameworld.gr/forum/85/163810-jet-set-radio

Graffiti παντού και με στυλ.

Ποιος είχε Dreamcast και δεν το θυμάται; Ποιος είδε το εξώφυλλο του Jet Set Radio και δεν το πήρε; Ππως μπορεί να έχεις δει αυτό το παιχνίδι σε κατάστημα αναμεσά σε τόσα και να μην σου γυάλισε στο μάτι;

29 Ιουνίου του 2000 κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το Jet Set Radio ή Jet Grind Radio, όπως ονομάστηκε στην Αμερική. Ένα έπος στην τελευταία κονσόλα της Sega, το Dreamcast, παίρνοντας μια θέση ακόμα στα τότε διαμάντια των πρωτότυπων games της κονσόλας. Ποιος θα φανταζόταν τότε ότι θα κυκλοφορούσε ένα παιχνίδι που συνδύαζε Roller, Graffiti, Αστυνομίας και αντίπαλων συμμοριών σε διάφορες περιοχές του Τόκιο.

jet set radio 1

Η εταιρεία ανάπτυξης Smilebit κατάφερε να συνδυάσει όλα τα παραπάνω για λογαριασμό της Sega και να τα χωρέσει σε ένα πρωτότυπο και απολαυστικό Action 3D Platform. O Masayoshi Kikuchi και ο Ryuta Ueda χάρισαν ένα πραγματικό διαμάντι. Το 2012 είχαμε επίσης την κυκλοφορία του και για PC, PS3, Xbox 360, PS Vita και κινητά.

Ο τρελιάρης DJ
Το σενάριο διεξάγεται στη φανταστική πόλη Tokyo-To, η οποία προφανώς είναι παραπομπή στο…Τόκιο της Ιαπωνίας. H πόλη χωρίζεται σε τρεις περιοχές, τις Shibuya-cho, Benten-cho και Kogane-cho. Καθεμία από αυτές αντιστοιχεί σε ημέρα, ηλιοβασίλεμα και βράδυ αντίστοιχα.

jet set radio 1

Η συμμορία σας, οι αγαπητοί GGs, προσπαθούν να προστατεύσουν την περιοχή τους από το να την ψεκάσουν άλλες συμμορίες και παράλληλα θα πρέπει να εισέλθουν σε τμήματα της πόλης που "ελέγχουν" συμμορίες των αντιπάλων σας. Το παιχνίδι χαρακτηρίζεται από τον Jet Set Radio, έναν πειρατικό ραδιοφωνικό σταθμό, του οποίου DJ και παραγωγός είναι ο DJ Professor K.K., ο οποίος εμφανίζεται ανάμεσα στα levels ώστε να εξελιχθεί έτσι το σενάριο. Κατά βάση η πλοκή δεν έχει πολύ επεξήγηση και δεν καταφέρνει να σας προσφέρει ένα immersion,στο βαθμό που θα θέλατε.

Ξεκινώντας μπαίνετε στον κόσμο του Jet Set Radio με τους CORN, την GUM και τον BEAT σαν κεντρικό χαρακτήρα για να επιλέξετε. Αρχικά μαθαίνετε τον χειρισμό και το πώς να ελέγξετε το skate σας, πως να αποφύγετε τις αστυνομικές αρχές, πως να ζωγραφίσετε με graffiti πριν την αντίπαλη ομάδα και όλα αυτά ψάχνοντας τα σημεία ενδιαφέροντος στον χάρτη. Κάθε αποστολή έχει συγκεκριμένο χρόνο. Στην πορεία κερδίζοντας αποστολές από τους αντίπαλους αρχηγούς συμμοριών, εντάσσετε τους αρχηγούς αυτούς στην ομάδα σας κι έτσι μεγαλώνετε την συμμορία σας. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χαρακτήρας έχει τα δικά του skills.

Τα κόλπα ανταμείβονται
Ο χειρισμός είναι απλός και μαθαίνεται σχετικά εύκολα. Αν ασχοληθείτε με το αρχικό training τότε δεν θα σας δυσκολέψει καθόλου. Απευθύνεται δηλαδή και στους αρχάριους gamers. Με κυκλικές και ημικυκλικές κινήσεις, πάνω – κάτω και αριστερά - δεξιά, δημιουργείτε το graffiti σας, αφήνοντας έτσι το στίγμα της συμμορίας σας. Επιπλέον, κάνοντας κόλπα, όπως πηδώντας πάνω σε αυτοκίνητα και ανεβαίνοντας σε ταράτσες και γέφυρες, στις διάφορες αποστολές σας, ανεβάζετε το σκορ σας.

Σε κάθε σας ενέργεια θα πρέπει να είστε προσεκτικοί για να μην σας πιάσουν οι αρχές και να μην σας προλάβουν οι αντίπαλες συμμορίες. Κατά την αναζήτησή σας θα πρέπει να μαζεύετε μπουκαλάκια με σπρέι για να μην ξεμείνετε. Τα κίτρινα μπουκαλάκια σας γεμίζουν το απόθεμα x1κάθε φορά που τα μαζεύετε για να κάνετε τα graffiti σας, τα μπλε φιαλάκια x5 και τα κόκκινα σας γεμίζουν την ενέργεια.

jet set radio 1
Καταδιώξεις
Σε όλα αυτά συνυπολογίστε ότι θα πρέπει να αποφύγετε τον αστυνόμο Captain Onishima, τα σκυλιά του και την ομάδα του, γιατί αν πέσετε μπροστά τους απλά θα σας πυροβολήσουν και θα σας χτυπήσουν με ότι κρατάνε. Μέχρι και…τανκ θα σας φέρουν για να σας πιάσουν και όλα αυτά πάντα με το χρόνο να τρέχει. Οι εχθροί και οι αντίπαλες συμμορίες δεν είναι ιδιαίτερα έξυπνοι αφού μπορείτε πολύ απλά να τους αποφύγετε και να συνεχίσετε τον δρόμο σας. Το γεγονός ότι κολλάνε πάνω σας για να σας πιάσουν καταντάει καμία φορά εκνευριστικό αλλά δεν επηρεάζει πολύ την συνολική εμπειρία.

Ψέκασε με graffiti όλη την πόλη και δείξε σε αστυνομία και συμμορίες ποιος είναι το αφεντικό!

 

Φτιάξτο μόνος σου
Στόχος σας στο Jet Set Radio είναι να ολοκληρώσετε κάθε φορά τις διάφορες αποστολές που σας δίνονται στην πορεία, ακολουθώντας τα κόκκινα βελάκια τα οποία σας ενημερώνουν που πρέπει να αφήσετε το στίγμα σας, το graffiti σας.

Κάθε φορά σας δίνεται μία λίστα αποστολών για να διαλέξετε, ενώ υπάρχουν πάνω από 100 graffiti τα οποία θα πρέπει να ξεκλειδώσετε. Παράλληλα, το καλό είναι ότι μπορείτε να φτιάξετε και τα δικά σας graffiti κι έτσι να βάλετε την δική σας υπογραφή. Αυτό γίνεται με την επιλογή “Create your graffiti” όπου έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε το μέγεθος, να γράψετε η να ζωγραφίσετε ότι εσείς επιθυμείτε. Με αυτόν το τρόπο μπορείτε να δημιουργήσετε ένα εξ ολοκλήρου δικό σας graffiti.

jet set radio 1
Ζαλάδα…
Η κάμερα στο Jet Set Radio είναι τρίτου προσώπου και κρατάει μια απόσταση από τον χαρακτήρα.Υπάρχουν όμως ορισμένα πλάνα, όπως σε κάποιους τοίχους σε κλειστούς χώρους, σε ανηφόρες ή όταν ο χαρακτήρας σας αλλάζει απότομα πορεία, τα οποία δεν βοηθάνε καθόλου την συνολική εμπειρία και στο να υπάρχει σωστή αντίληψη του χώρου. Επίσης, υπάρχουν και σπάνιες περιπτώσεις όπου η κάμερα χάνεται, αλλά τουλάχιστον…επανέρχεται σύντομα. Η συνολική εμπειρία του παιχνιδιού θα σας κρατήσει για περίπου 8-9 ώρες για την βασική ιστορία, διάστημα που θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο. Αν θέλετε να κάνετε και τις επιπλέον αποστολές τότε για όλα μαζί θα χρειαστείτε κάτι παραπάνω από 20 ώρες.

Ένα από τα πρώτα cel shaded games
Οι artists της Smilebit κατάφεραν να μας εντυπωσιάσουν, καθώς για τα δεδομένα του 2000, έκαναν εξαιρετική δουλειά. Το Jet Set Radio είναι ένα από τα πρώτα games που χρησιμοποίησαν cel shaded γραφικά κι όλα αυτά σε έναν όμορφα σχεδιασμένο 3D κόσμο. Ειλικρινά η όλη εμπειρία μας φέρνει στο νου τα Arcade και συνδυάζεται από πανέμορφα graffiti.

jet set radio 1

Το περιβάλλον είναι σχεδιασμένο με πολύ ζωηρά και έντονα χρώματα, από τα οποία ξεχωρίζουν και τονίζονται ιδιαίτερα οι αποχρώσεις του πράσινου, του κίτρινου και του μπλε, συνδυασμένες με ορισμένα πιο σκουρόχρωμα σημεία του περιβάλλοντος. Οι χαρακτήρες έχουν μοναδικό σχεδιασμό, με εξαιρετικές για την εποχή λεπτομέρειες στο πρόσωπο και ομαλά animations. Τέτοια γραφικά τα ζήλευαν και τα καλύτερα τότε PC. Σήμερα στο Steam το παιχνίδι υποστηρίζει ανάλυση 1920x1080 με σταθερά 30 frames το δευτερόλεπτο.

Ο ηχητικός τομέας είναι ένα από τα highlights του παιχνιδιού, καθώς περιλαμβάνει voice acting με εξαιρετικές ερμηνείες, τους ήχους των ηρώων, τις φωνές από τους ασυρμάτους των αστυνομικών, σχολιασμό που θα ζήλευαν όλα τα Action-Adventures της εποχής και ηχητικά εφέ για κάθε λεπτομέρεια, από τα σπρέι στα graffiti, μέχρι τον…βήχα σας όταν οι αστυνομικοί σας πετάνε δακρυγόνα! Η μουσική χτυπάει δυνατά με Hip-hop, Dance και Mainstream ακούσματα. Ξεχωρίζουμε τα That's Enough - Hideki Naganuma, Electric Tooth Brush – Toronto, Funky Radio - B.B. Rights, On the Bowl (A.Fargus Remix) - Deavid Soul, Just Got Wicked – Cold, ecipe For The Perfect Afro - Feature Cast, Patrol Knob - Mixmaster Mike και πολλά άλλα ακόμη. Σύνολο 30 κομμάτια που ταιριάζουν απόλυτα στο όλο κλίμα.

Μεγάλη έμπνευση για την gaming βιομηχανία
Το Jet Set Radio αποτελεί μία εμπειρία η οποία θα σας κρατήσει ευχάριστα μπροστά στην οθόνη σας. Έχει απλό και εθιστικό gameplay και έναν κορυφαίο για την εποχή του τεχνικό τομέα στον οποίο υποκλίθηκε η πλειοψηφία της gaming βιομηχανίας. Η αλήθεια είναι όμως ότι ελάχιστοι gamers έχουν εκτιμήσει το Jet Set Radio, αφού το Dreamcast –η τελευταία κονσόλα της Sega- πούλησε δυστυχώς 9 εκατομμύρια αντίτυπα και το συγκεκριμένο παιχνίδι είχε κάτι παραπάνω από ένα εκατομμύριο πωλήσεις. Θα έπρεπε να περάσουν 12 χρόνια για να το δούμε στα άλλα format, αλλά πλέον είχε…“περάσει η μπογιά του". Όχι όμως και η μπογιά των graffiti που σχεδιάσαμε, την οποία ακόμη θυμόμαστε με νοσταλγία. 

 

Θετικά:
- Διασκεδαστικό gameplay
- Εκπληκτικά cel-shaded γραφικά
- Άριστο voice acting
- Μουσική που…ξεσηκώνει
- Οι γεμάτες αγωνία καταδιώξεις

Αρνητικά:
- Η κάμερα ορισμένες φορές δεν έχει σωστή τοποθέτηση
- Η διάρκεια είναι μικρότερη από το αναμενόμενο
- Το σενάριο δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας

Βαθμολογία
Γραφικά: 10
Ήχος: 10
Gameplay: 8.5
Σενάριο: 8
Αντοχή: 7.5
Γενικά: 8.9

Ένα πρωτοποριακό για την εποχή του και ταυτόχρονα αδικημένο Action Platform που λίγοι είχαν την ευκαιρία να εκτιμήσουν.

Γιώργος Αμοιρόπουλος

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.