Top 10: Τα καλύτερα Ιαπωνικά RPG

Hot
Παντελής Δασκαλέλος

Παντελής Δασκαλέλος  

Now playing Crysis 2, Gears of War 2 και Tom Clancy's H.A.W.X
 
0.0 ()
1
Top 10: Τα καλύτερα Ιαπωνικά RPG

Top 10: Τα καλύτερα Ιαπωνικά RPG

Η κυριαρχία της Square Enix.

Τα Ιαπωνικά RPG ή JRPG είναι ευρέως πια διαδεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν αποκτήσει αρκετούς φανατικούς οπαδούς. Η διαφορετική κουλτούρα τους, ο anime σχεδιασμός των χαρακτήρων και τα εξαιρετικά -αν και ιδιόμορφα- soundtacks που τα συνοδεύουν, αποτελούν μερικά από τα στοιχεία που τα κάνουν να ξεχωρίζουν από τα "δυτικά" RPG, όπως τα Dragon Age και The Elder Scrolls.

Το 1997 η κυκλοφορία του Final Fantasy VII έμελλε να συνταράξει την gaming κοινότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, αν και στην Ευρώπη το σοκ ήταν ακόμα μεγαλύτερο. Το αποτέλεσμα ήταν εκατομμύρια πωλήσεις για την ανερχόμενη Square (δεν είχε ακόμα μετονομαστεί σε Square Enix) και για την Sony, που ανέλαβε την διανομή του τίτλου σε Ευρώπη και Αμερική. Έκτοτε, όλο και περισσότεροι τίτλοι άρχισαν να μεταφέρονται στα μέρη μας. Σήμερα υπάρχει μια γενικότερη ξενομανία σε ότι προέρχεται από την Ιαπωνία, όπως manga, anime, cosplays, μουσική και φυσικά video games.

Αυτό το Best of δεν είναι τόσο αντιπροσωπευτικό, καθώς οι ψήφοι σας μας ώθησαν να συμπεριλάβουμε τρία παιχνίδια της σειράς Final Fantasy, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα ορισμένες εξαιρετικές δημιουργίες να μείνουν απ' έξω. Να διευκρινίσουμε επίσης ότι οι ημερομηνίες που αναγράφονται στις παρενθέσεις αφορούν τις ευρωπαϊκές κυκλοφορίες των παιχνιδιών.

10. Final Fantasy IV (17/05/2002)
Square Enix, Sony
Super NES, PlayStation, Game Boy Advance, DS, PSP

final-fantasy-iv

Η σειρά Final Fantasy αποτελεί χωρίς αμφιβολία την κορυφαία στο χώρο των JRPG, αν και τα τελευταία χρόνια δείχνει να έχει χάσει την αίγλη του παρελθόντος της. Το Final Fantasy 4 κυκλοφόρησε στο SNES το 1991 σε Ιαπωνία και Αμερική και στη συνέχεια μεταφέρθηκε και σε άλλες κονσόλες. Τα στοιχεία που το κάνουν να ξεχωρίζει είναι το καλογραμμένο σενάριο, οι άκρως ενδιαφέροντες ήρωες και εχθροί, οι τεχνολογικές καινοτομίες και η εξαιρετική ηχητική επένδυση του Nobuo Uematsu.

Κεντρικός πρωταγωνιστής είναι ο Cecil, ένας ιππότης που προσπαθεί ν' αποτρέψει την καταστροφή του κόσμου από τον πανίσχυρο μάγο Golbez.  Στο τομέα του gameplay εισάγεται για πρώτη φορά ο μηχανισμός "Active Time Battle", με τον χρόνο πια να μην σταματά καθώς δίνετε εντολές στους ήρωές σας κατά την διάρκεια της μάχης. Επιπλέον, κάθε χαρακτήρας έχει συγκεκριμένη class, αφού εδώ εγκαταλείπεται η νοοτροπία των "Jobs" που είχαμε δει σε παλιότερους τίτλους της σειράς, όπου μπορούσατε ανά πάσα στιγμή να καθορίσετε εσείς το class του ήρωά σας. Αργότερα, το μοντέλο αυτό επέστρεψε στο Final Fantasy V.

9: Final Fantasy X (20/12/2001)
Square Enix, Sony
PS2

final-fantasy-x

Το Final Fantasy X αποτέλεσε το ντεμπούτο της σειράς στο PS2 και παράλληλα το πέρασμα στις τρεις διαστάσεις. Εισήγαγε αρκετές καινοτομίες στο gameplay και στο leveling system μέσω του Sphere Grid, το οποίο πρoσέφερε μια σημαντική ελευθερία στην εκμάθηση των skills και την κατανομή των stats. Επιπλέον, είναι το πρώτο παιχνίδι της σειράς στο οποίο συναντάμε voice acting.

Η ιστορία εκτυλίσσεται στον φανταστικό κόσμο Spira και ακολουθεί την προσπάθεια του κεντρικού πρωταγωνιστή Tidus και των υπολοίπων συντρόφων του, οι οποίοι προσπαθούν ν' απαλλάξουν την χώρα από την καταστροφική οντότητα Sin. Οι εξαιρετικές κριτικές που απέσπασε σε συνδυασμό με την τεράστια εμπορική επιτυχία, ώθησαν την Square να κυκλοφορήσει ένα sequel, το Final Fantasy X-2.

8: Xenoblade Chronicles (19/08/2011)
Monolith Soft, Nintendo
Wii

xenoblade-chronicles

Έχει περάσει μόλις ένας χρόνος από την κυκλοφορία της Monolith Soft για το Wii. Η υψηλή ποιότητα του Xenoblade Chronicles το κατατάσσει δίκαια ως ένα εκ των κορυφαίων JRPG όλων των εποχών. Το κίνημα "Operation Rainfall" που ξεκίνησαν ορισμένοι Αμερικάνοι παίχτες για να πείσουν την Nintendo να το φέρει στη χώρα τους, αναμφίβολα αποδεικνύει την επίδραση αυτού του τίτλου.

To MMORPG "στήσιμο" του παιχνιδιού σας επιτρέπει απόλυτη ελευθερία κινήσεων μέσα στον κόσμο του, ενώ το εξαιρετικό σύστημα μάχης θα σας εντυπωσιάσει. Το -κατά γενική ομολογία- καλύτερο RPG για το Wii είναι ικανό να σας προσφέρει δεκάδες ώρες διασκέδασης, παρά τον ξεπερασμένο τεχνικό τομέα του. Εξίσου εντυπωσιακή είναι η αφήγηση της ιστορίας, με τους σεναριογράφους να έχουν πλάσει έναν άκρως ενδιαφέρον κόσμο όπου δεσπόζει η αρχαία τεχνολογία. Ο κεντρικός πρωταγωνιστής Shulk, με την βοήθεια του ενεργειακού σπαθιού Monado, θα πρέπει να εξολοθρεύσει την απειλή των Melchons και να σώσει την φυλή των Horns.

7: Grandia (03/2000)
Game Arts, Ubisoft
Sega Saturn, PlayStation

grandia-1

Το Grandia κυκλοφόρησε αποκλειστικά στην Ιαπωνία για το Sega Saturn το 1997, μια χρονιά που αποτέλεσε σταθμό για την ραγδαία διάδοση των JRPG σε παγκόσμιο επίπεδο. Μνημονεύεται κυρίως για το καινοτόμο σύστημα μάχης του, στο οποίο δέσποζαν αρκετά Action στοιχεία. Επίσης, αρκετά πρωτοποριακό θεωρείται και το leveling system του, καθώς ναι μεν οι χαρακτήρες ανέβαιναν level κερδίζοντας exp points από τις μάχες, άλλα η εκμάθηση των skills βασιζόταν στην εξοικείωση με διαφορετικούς τύπους όπλων. Με αυτό τοn τρόπο το ίδιο το παιχνίδι ενθάρρυνε τον πειραματισμό και το ανελέητο grinding, καθώς για να μάθουν οι ήρωές σας τα δυνατότερα skills, θα έπρεπε να αφιερώσετε πολλές ώρες σκοτώνοντας mobs.

Κεντρικός πρωταγωνιστής είναι ο Justin, ένας νεαρός τυχοδιώκτης, ο οποίος θέλει ν' ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα του και να γίνει σπουδαίος εξερευνητής. Στον τεχνικό τομέα το Grandia εκμεταλλευόταν πλήρως το quadrilateral (τετραεδρικό) rendering πολυγώνων του Saturn, προσφέροντάς έναν πανέμορφο 3D κόσμο. Η έκδοση για PS1 που κυκλοφόρησε μερικά χρόνια αργότερα εμφάνιζε αρκετές ατέλειες στα textures, παρόλα αυτά ήταν η μόνη που λανσαρίστηκε εκτός συνόρων Ιαπωνίας και ουσιαστικά με αυτήν γνωρίσαμε το εξαιρετικό δημιούργημα της Game Arts.


6: Kingdom Hearts (15/11/2002)
Square Enix, Sony
PS2

kingdom-hearts-1

Όταν ανακοινώθηκε ότι η Square Enix εργάζονταν πάνω σ' ένα Action RPG project σε συνεργασία με την Disney, πολύς κόσμος απόρησε. Παρόλα αυτά, όταν τελικά το Kingdom Hearts έφτασε στα ράφια των καταστημάτων, προκάλεσε ντελίριο ενθουσιασμού καθώς συνδύαζε τα τυπικά RPG στοιχεία της Square και ορισμένους αγαπημένους χαρακτήρες από την σειρά Final Fantasy με τους παραδοσιακούς ήρωες της Disney.

Ο κύριος πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο Sora, ένα δεκατετράχρονο αγόρι, που μέσω της δύναμης του Keyblade (ένας συνδυασμός σπαθιού και κλειδιού που αποτελεί το σήμα κατατεθέν της σειράς) θα πρέπει να πολεμήσει το Σκοτάδι και τους Heartless. Οι κριτικές που απέσπασε το Kingdom Hearts ήταν εξαιρετικές, το κοινό το λάτρεψε από την πρώτη στιγμή, ενώ ακόμη και σήμερα αποτελεί έναν από τα πιο εμπορικά επιτυχημένα παιχνίδια του PS2.


5: Chrono Trigger (06/02/2009)
Square Enix
Super Nes, PlayStation, DS

chrono-trigger

Το Chrono Trigger αποτελεί μια από τις κορυφαίες δουλειές της Square, αλλά δυστυχώς χρειάστηκε να περιμένουμε 14 ολόκληρα χρόνια για μεταφερθεί στην Ευρώπη, σ' ένα εξαιρετικό απ' όλες τις απόψεις port για το DS. Εδώ είδαμε για πρώτη φορά τον μηχανισμό των Paradoxes, τις διαταραχές του χωροχρόνου δηλαδή, οι οποίες αποτέλεσαν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία του φετινού Final Fantasy XIII-2.

Οι κεντρικοί χαρακτήρες θα πρέπει να ταξιδέψουν στο χρόνο, ολοκληρώνοντας παράλληλα διάφορα quests και συλλέγοντας αντικείμενα από το μέλλον για να τα χρησιμοποιήσουν στο παρελθόν ή και αντίστροφα. Τα πολλαπλά endings εκτοξεύουν το replayability στα ύψη, αφού θα χρειαστείτε αρκετά playthroughs για να τα παρακολουθήσετε όλα.

4: Kingdom Hearts 2 (29/09/2006)
Square Enix, Square Enix-Buena Vista Games
PS2

kingdom-hearts-2

To Kingdom Hearts 2 ακουλουθεί ευλαβικά τα βήματα του προκατόχου του, με ελάχιστες διαφοροποιήσεις. Το ονειρικό σύμπαν της Disney, σμίγει με γνωστούς χαρακτήρες της σειράς Final Fantasy σ' ένα από τα καλύτερα Action RPG του PS2. Δυστυχώς, τα spin-offs που ακολούθησαν δεν κατάφεραν ν' ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του κόσμου και δεν είναι τυχαίο πως ο διακαής πόθος των οπαδών της σειράς εξακολουθεί να είναι η κυκλοφορία του Kingdom Hearts 3.

Κεντρικός πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι για άλλη μια φορά ο νεαρός Sora, ο οποίος μαζί με τον Donald και τον Goofy αναλαμβάνουν να σταματήσουν την Organization XIII, ύστερα από την προτροπή του King Mickey και του σοφού μάγου Yen Sid. Κατά την διάρκεια της περιπέτειάς σας θα ταξιδέψετε σε διάφορους κόσμους της Disney, όπως το Port Royal από τους Πειρατές της Καραϊβικής ή την Pride Land από το Lion King. Δύο πράγματα θα μας μείνουν. Ο άρτιος τεχνικός τομέας και το εξαιρετικό soundtrack της Yoko Shimomura.


3: Panzer Dragoon Saga (05/1998)
Team Andromeda, Sega
Sega Saturn

panzer-dragoon-saga

To Panzer Dragoon Saga σηματοδοτεί το τέλος της τριλογίας Panzer Dragoon αλλά και του Saturn, καθώς αποτέλεσε έναν από τους τελευταίους τίτλους που κυκλοφορήσαν για την 32-bitη κονσόλα της Sega. Το μεγαλύτερο επίτευγμά του είναι ότι κατάφερε να κρατήσει αναλλοίωτο το on-rail shooter ύφος των προκατόχων του, διανθίζοντάς το με αρκετά RPG στοιχεία. Η ανάπτυξή του ανήκει εξ' ολοκλήρου στους ικανότατους developers της Team Andromeda, οι οποίοι εργάστηκαν πυρετωδώς για τρία χρόνια μέχρι να το ολοκληρώσουν.

Καθ' όλη την διάρκειά του story ελέγχετε τον Εdge, έναν έφηβο, που ιππεύει έναν αρχαίο δράκο και παράλληλα αναζητά εκδίκηση για τον χαμό των συντρόφων του από τον άρχοντα Craymen. Το σύστημα μάχης  προσφέρει απόλυτη ελευθερία κινήσεων, αφού σας επιτρέπει να πετάξετε δεξιά, αριστερά, μπροστά ή πίσω από τους εχθρούς σας. Όπως και στα δυο προηγούμενα μέρη της σειράς θα πρέπει να επιτεθείτε στα τρωτά σημεία των αντιπάλων σας και παράλληλα ν' αποφύγετε τις δικές τους επιθέσεις. Το Panzer Dragoon Saga είναι ιδιαίτερα δυσεύρετο σήμερα, καθότι διατέθηκαν ελάχιστα αντίτυπα στην ευρωπαϊκή αγορά. Αρκετός κόσμος επιθυμεί ένα sequel ή έστω ένα HD remake, παρόλα αυτά οι ελπίδες για να υλοποιηθούν τα παραπάνω projects είναι ελάχιστες.


2: Shin Megami Tensei: Persona 3 (29/02/2008)
Atlus
PS2, PSP

persona-3

Την δεύτερη θέση στο Top 10 καταλαμβάνει ένα από τα πιο hardcore JRPG όλων των εποχών. Το Persona 3 κατάφερε να επαναπροσδιορίσει το ύφος της σειράς εισάγοντας με life simulation στοιχεία. Το πρωί είστε ένας απλός μαθητής Λυκείου και ως εκ τούτου θα πρέπει να παρακολουθείτε εντατικά τα μαθήματά σας, να μελετάτε για τις εξετάσεις σας και να ξεκλέβετε χρόνο κάθε βράδυ για να...πολεμήσετε με δαίμονες.

Σε αυτές τις μονομαχίες έχετε έναν πολύτιμο σύμμαχο, τις Personas σας. Η Persona αποτελεί την εξωτερίκευση του εσωτερικού εαυτού σας. Παραλληλα, καθώς σκοτώνετε τέρατα αποκτάτε νέες Personas, οι οποίες σας δίνουν πρόσβαση σε καινούργια skills και αυξάνουν τα στατιστικά σας. Η ξεχωριστή αυτή δημιουργία της Atlus κυκλοφόρησε το 2006 για το PS2, ενώ αργότερα μεταφέρθηκε και στο PSP. Είναι σίγουρο πως αν είχε φτάσει στα ράφια των καταστημάτων μερικά χρόνια νωρίτερα, όταν δηλαδή το PS2 ήταν στα...ντουζένια του, θα είχε σημειώσει πολύ μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία.


1. Final Fantasy VII (17/11/1997)
Square Enix
PlayStation, PC

final-fantasy-vii

Το Final Fantasy VII κερδίζει δικαιωματικά την θέση του καλύτερου JRPG στο Top 10 μας. Η απήχηση που γνώρισε δεν είχε προηγούμενο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Square Enix, κανένας από τους επόμενους τίτλους της σειράς δεν κατάφερε να πλησιάσει το μεγαλείο του. Το σύστημα μάχης δεν διαφοροποιήθηκε ιδιαίτερα σε σχέση με τους προκατόχους του, με τις περισσότερες καινοτομίες να βρίσκονται στο skill system των materia. Τα materia είναι συγκεκριμένες μαγικές σφαίρες τις οποίες μπορείτε να τοποθετήσετε στα slots των όπλων ή της αρματωσιάς σας και ν' αποκτήσετε πρόσβαση σε διάφορα skills.

Οι περιβαλλοντικές ανησυχίες είναι εμφανείς με την εταιρία Shinra να "ρουφά" με ειδικούς αντιδραστήρες την ζωτική ενέργεια του πλανήτη που ονομάζεται Mako. Κεντρικός πρωταγωνιστής είναι ο Cloud Strife, ο οποίος προσλαμβάνεται ως μισθοφόρος από την οργάνωση Avalanche, που έχει στόχο να καταστρέψει τους αντιδραστήρες της Shinra. Το σενάριο είναι ιδιαίτερα καλογραμμένο και υπόσχεται από την αρχή ως το τέλος του να σας κρατήσει σε αγωνία. Μεγάλο ατού ήταν και η τεράστια διάρκεια του story, αφού για ν' ανακαλύψετε όλα τα μυστικά του και να σκοτώσετε τα κρυφά bosses θα πρέπει ν' αφιερώσετε τουλάχιστον 100 ώρες μπροστά από τις οθόνες σας.

Επόμενο Best Of
Αυτά ήταν τα 10 καλύτερα Ιαπωνικά RPG και όπως αποδεικνύεται μεγάλος νικητής είναι η σειρά Final Fantasy, κάτι που αν μη τι άλλο ήταν αναμενόμενο. Την επόμενη εβδομάδα θα φιλοξενήσουμε το καλύτερο και το χειρότερο game του μήνα. Κάντε κλικ εδώ για να ψηφίσετε την δική σας επιλογή στο forum του GameWorld!

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 IamTheOne (Level 15) 01/08/2012 12:05
Άλλο ένα γαμάτο top 10!Σιγουρα κορυφη το FF7,θα μπορούσε να μπει μέσα και το FF8 αλλά που χώρος για όλα :-D
#2 asmilon (Level 26) 01/08/2012 12:18
Mπραβο παιδια εξαιρετικη δουλεια!
#3 Manos (Level 39) 01/08/2012 14:10
Full credit ο Παντελής. Εμείς δεν κάναμε κάτι.
#4 Lordwinter (Level 28) 01/08/2012 14:29
To Final Fantasy VIII σίγουρα θα μπορούσε να μπει μέσα, όπως και αρκετά ακόμα παιχνίδια της σειράς. Σκοπός όμως δεν ήταν να κάνουμε μια ανασκόπηση της σειράς Final Fantasy (κάτι που δεν αποκλείουμε στο μέλλον) αλλά να παρουσιάσουμε πέρα από τις δικές σας προτιμήσεις κάποιες δημιουργίες που διαφοροποιούντα ι από το σωρό των JRPG προσφέροντας κάτι εναλλακτικό.
#5 +1 Panosrg (Level 16) 09/08/2012 14:40
Αναμφισβήτητα το FF VII αποτελεί το καλύτερο δέιγμα ιαπωνικού rpg (πόσο μάλλον για την εποχή που κυκλοφόρησε) . Ελπίζω σε ένα remake του θρυλικού αυτού παιχνιδιού είτε στις τωρινές, είτε στις επόμενης γενιάς κονσόλες.... ο καιρός θα δείξει !!!
Notification