Featured
Γιάννης Μοσχονάς

Γιάννης Μοσχονάς (Blood King)
Experience: 3569 (507 points to next level)

 
600
3 days ago
PC Building Simulator 3 days ago

Φτιάχνουμε και αναβαθμίζουμε υπολογιστές για... πλάκα.

Όλοι εμείς οι παθιασμένοι θιασώτες του PC gaming, έχουμε επισκεφθεί αρκετές φορές τα ανήλιαγα εργαστήρια της τεχνικής υποστήριξης μικρών και μεγάλων εταιρειών, επιχειρώντας να θεραπεύσουμε το μηχάνημά μας από ξαφνικές “ασθένειες”. Κάθε φορά που το πράττουμε, το περιβάλλον εργασίας των “γιατρών του PC ” μας φαίνεται το ίδιο καταθλιπτικό, αποπνικτικό και η δραστηριότητα εντός του μοιάζει με τρομακτική αγγαρεία. Το PC Building Simulator καταφθάνει φέτος για να μας αλλάξει την αντίληψη.

Ανασταίνοντας μια χρεοκοπημένη επιχείρηση
Το πνευματικό τέκνο άγνωστων γονέων (Claudiu Kiss, The Irregular Corporation) μας αναθέτει ένα εργαστήρι επισκευής και κατασκευής PC. Ο προηγούμενος ιδιοκτήτης μας την ανέθεσε αφού κατόρθωσε να την φαλιρίσει και καλούμαστε να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα. Για να ξεπληρώσουμε τα χρέη που άφησε και να αρχίσουμε να βγάζουμε κέρδος, αναλαμβάνουμε ένα σωρό πελάτες που επικοινωνούν μαζί μας μέσω email. Το παιχνίδι παίζεται σε προοπτική πρώτου προσώπου, η οποία τελειοποιεί την εξομοίωση. Δρούμε ακριβώς όπως ένας τεχνικός υπολογιστών, χώνοντας το βλέμμα και τα δάχτυλά μας (δηλαδή τον κέρσορα) στα έγκατα της πολύπλοκης δομής ενός PC.

pc building simulator 1

Η κάμερα κινείται με τα WASD, ζουμάρει και περιστρέφεται με το mouse ώστε να μην υπάρχει ούτε μια γωνία απρόσιτη στον υπολογιστή που επεξεργαζόμαστε. Όπως οι άνθρωποι, έτσι και τα κουτιά των υπολογιστών δεν “γεννήθηκαν” όλα ίδια. Επισκευάσαμε κουτιά όπου αρκούσε να αφαιρέσουμε το ένα τμήμα της θήκης τους για να έχουμε πρόσβαση σε όλα τα εξαρτήματά τους. Μας ήρθαν όμως και κουτιά όπου τα περισσότερα περιφερειακά ήταν εγκλωβισμένα σε συρτάρια και θήκες, περιτριγυρισμένα από 200 βίδες που έπρεπε να αφαιρέσουμε μια προς μια.

Όλο το PC Building Simulator εξελίσσεται στα στενά πλαίσια ενός δωματίου. Η μεγαλύτερη διαδρομή που διανύουμε είναι από τον πάγκο όπου αποθέτουμε τα μηχανήματα για φτιάξιμο μέχρι την είσοδο όπου τα αφήνουμε. Στην είσοδο παραλαμβάνουμε τα εμπορεύματα που έχουμε παραγγείλει και τα PC προς επιδιόρθωση. Το gameplay χωρίζεται σε διαχείριση πόρων και ψαχούλεμα των PC. Το πρώτο μέρος θέλει μεγάλη προσοχή διότι τα έξοδα συντήρησης του εργαστηρίου μας είναι απροσδόκητα πολλά. Πληρώνουμε νοίκι και ηλεκτρικό κάθε μήνα αλλά και όλα τα εξαρτήματα που χρησιμοποιούμε για αναβάθμιση των συστημάτων από την τσέπη μας. Μόλις είδαμε το ταμείον να είναι μείον, εκτιμήσαμε την “καλοσύνη” της τράπεζας να μας παραχωρήσει ένα τριάρι χιλιάρικα δολάρια σαν πιστωτικό όριο, φυσικά το ξεπεράσαμε και ο λογαριασμός μας “πάγωσε”.

http://www.youtube.com/watch?v=sToQd9q3D5k

Τότε ήρθε η πραγματικότητα να μας χτυπήσει κατακέφαλα καθώς δεν μπορούσαμε να αγοράσουμε εξαρτήματα για να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες. Το φάσμα της χρεωκοπίας μας έκανε τσιγκούνηδες και επιλεκτικούς. Πάψαμε να λέμε ναι σε όλες τις παραγγελίες και επικεντρωθήκαμε σε εκείνες που δεν συνοδεύονται από σοβαρά έξοδα από την μεριά μας. Σίγουρα, η αμοιβή για την όποια δουλειά αναλάβουμε καλύπτει τα έξοδα μας όταν την πάρουμε, αλλά κανείς δεν μας διαβεβαιώνει ότι θα την ολοκληρώσουμε. Αν ένας πελάτης μας ζητήσει να αναβαθμίσουμε το μηχάνημα του για να σηκώνει το Grand Theft Auto και τα εξαρτήματα που χρειάζονται δεν είναι είναι διαθέσιμα στην αγορά, τζίφος.

Με σωστή διαχείριση των παραγγελιών, με συνεχή ενημέρωση για τα προϊόντα του shop και το βλέμμα καρφωμένο στο ταμείο μας, η επιχείρηση θα αυγατίσει και τα levels μας θα ανέβουν ραγδαία. Ακριβώς δίπλα στην ένδειξη των χρημάτων μας, αναπαύεται η μπάρα των levels. Ανεβαίνει με την ολοκλήρωση των παραγγελιών και μας προσφέρει δύο επιπλέον πάγκους για να βάζουμε τα μηχανήματα και ένα έπιπλο για να αποθηκεύουμε περιφερειακά και υπολογιστές. Στο preview δεν πιάσαμε κάποιο level cap έτσι μείναμε με την απορία για το αν θα υπάρξουν περισσότερα bonuses στην ολοκληρωμένη έκδοση.

pc building simulator 2

Ο αόρατος άνθρωπος σε ρόλο τεχνικού
Η υπόσταση του avatar μας στην διαδικασία της επισκευής – αναβάθμισης των PC είναι ένας αιωρούμενος, άυλος κέρσορας. Αν στην θέση του βλέπαμε ανθρώπινα μέλη ή εργαλεία να εκτελούν τις εργασίες, μπορεί να ήταν ρεαλιστικότερο το θέαμα αλλά δεν θα ήταν τόσο λειτουργικό. Η αρχιτεκτονική ενός PC είναι από μόνη της δαιδαλώδης και χωρίς να προσθέτουμε οπτικά εμπόδια. Ο κέρσορας ενσωματώνει όλες τις λειτουργίες που θέλουμε. Ξεβιδώνει βίδες, συνδέει καλώδια, προσθαφαιρεί εξαρτήματα, καθαρίζει την σκόνη, πατάει κουμπιά, τύφλα να έχει ο ελβετικός σουγιάς δηλαδή. Το left mouse button δουλεύει υπερωρίες και η απόλαυση που αποκομίσαμε είναι ανάλογη ενός Clicker.

Τα αποσπώμενα τμήματα του PC γίνονται ορατά αλλάζοντας χρώμα μόλις ο κέρσορας περνά από πάνω τους. Βλέπουμε αναλυτικά την ονομασία τους και τι μπορούμε να κάνουμε με αυτά. Αν δεν περάσουμε το tutorial, θα δυσκολευτούμε αρκετά εκτός και αν διαθέτουμε πρακτική πείρα στην συναρμολόγηση PC. Γουστάραμε να πιέζουμε συνεχόμενα το left mouse button βιδώνοντας και ξεβιδώνοντας κουτιά και εξαρτήματα. Μας ικανοποίησε απόλυτα η ευκινησία της κάμερας που περιστρεφόταν εύκολα γύρω, μέσα και κάτω από το κουτί. Τα τέσσερα εικονίδια στο κάτω μέρος της οθόνης απλοποίησαν σημαντικά όλες τις δραστηριότητές μας.

pc building simulator 3

Θέλουμε να προσθαφαιρέσουμε εξαρτήματα στο κουτί; Ο κέρσορας θα μετακινηθεί μεταξύ των install και remove εικονιδίων. Το install δίνει πρόσβαση στο inventory όπου όλα τα εξαρτήματα στην διάθεσή μας κατανέμονται σε ευνόητες ενότητες. Ευτυχώς μπορούμε να πουλήσουμε τα παλιά εξαρτήματα και να ενισχύσουμε το ταμείο μας, προτού εγκαταστήσουμε τα καινούργια. Η σύνδεση των καλωδίων είναι τόσο εύκολη και διασκεδαστική όσο το ξεβίδωμα. Τα USB sticks προσφέρουν τις “θαυματουργές” τους υπηρεσίες στην διεκπεραίωση των παραγγελιών. Εγκαταστήσαμε γνώριμα προγράμματα όπως το διαγνωστικό 3D Mark και διασκεδάσαμε με την λειτουργία και τα αποτελέσματά τους. Η μεγαλύτερη πρόκληση στο παιχνίδι, αυτή που δοκιμάζει όλες μας τις γνώσεις, είναι το χτίσιμο ενός μηχανήματος από το μηδέν.

Το πελατολόγιο του τρόμου
Η εξυπηρέτηση πελατών είναι δύσκολη υπόθεση αλλά στο PC Building Simulator είναι ποτισμένη με πάρα πολύ χιούμορ. Διαβάζαμε τα emails των πελατών και κλαίγαμε από τα γέλια. Σνομπ συγγραφείς περιέγραφαν με κάθε λεπτομέρεια την απέχθεια τους για την σύγχρονη τεχνολογία. Φανατικοί οπαδοί trash ταινιών ξεδίπλωναν τις δυσκολίες που συναντούσαν στο να μεταλαμπαδεύσουν τις άχρηστες γνώσεις τους στο κοινό. Πελάτες κλαψούριζαν σε ένα email για την άσχημη δουλειά που κάναμε στον υπολογιστή τους και στο επόμενο μας ζητούσαν συγνώμη διότι η βλάβη προήλθε από τους ίδιους. Η ευρύτατη ποικιλία πελατών και αστείων καταστάσεων καθιστά φοβερά διασκεδαστικό το διάβασμα των emails.

pc building simulator 4

Στον οπτικό τομέα, το PC Building Simulator είναι μινιμαλιστικό γιατί έτσι επιτάσσει το θέμα του. Τα λιγοστά πολύγωνα απεικονίζουν ένα τυπικό εργαστήρι επισκευής υπολογιστών με τραπέζια, λάμπες, φυτά, ξύλινα πατώματα, πίνακες και σκόρπια υλικά. Η αισθητική μας απόλαυση πηγάζει από τα περίτεχνα σχέδια των κουτιών που επισκευάζουμε και την ακριβή απεικόνιση των εξαρτημάτων. Μας άρεσε αρχικά το τεστ γραφικών του 3D Mark αλλά μετά από λίγο το βαρεθήκαμε διότι επαναλαμβάνει αδιάκοπα τις ίδιες εικόνες και animations.

Από εκεί και πέρα, τον λόγο έχουν τα συναρπαστικά στατιστικά των εξαρτημάτων, τα οποία μας βοήθησαν να αποκτήσουμε πολύτιμες γνώσεις που θα βοηθήσουν στην επόμενη αναβάθμιση του υπολογιστή μας. Επειδή δεν είναι εύκολο να προσδιοριστούν με ακρίβεια τα μουσικά γούστα ενός τεχνικού υπολογιστών, το playlist του παιχνιδιού περιλαμβάνει λίγο απ’ όλα, σαν... σουβλάκι. Ροκιές, χορευτική μουσική και slow κομμάτια, όλα instrumental, συνοδεύουν τις ρυθμικές κινήσεις του κέρσορα μας.

pc building simulator 5

Η κατασκευή επικών PC είναι το τελικό μας όνειρο
Παίξαμε αρκετές ώρες το PC Building Simulator και τώρα είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε σε όλες τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, να επιδιορθώσουμε, να αναβαθμίσουμε και να στήσουμε οποιοδήποτε σύστημα, ναι; Όχι ακριβώς, το επάγγελμα του τεχνικού υπολογιστών εξακολουθεί να θέλει ευρύτητα τεχνικών γνώσεων, άρα σπουδές και μπόλικη εξάσκηση. Το PC Building Simulator μας βοήθησε να κατανοήσουμε την συνδεσμολογία και τις σχέσεις ανάμεσα στα εξαρτήματα ενός υπολογιστή.

Με τις γνώσεις που αποκτήσαμε μπορούμε να προσθαφαιρέσουμε τα περισσότερα κομμάτια του hardware χωρίς να τινάξουμε στον αέρα το μηχάνημά μας. Η εκπαιδευτική διάσταση του παιχνιδιού έρχεται σε δεύτερη μοίρα μετά την διασκέδαση. Εθιστήκαμε στο σκάλισμα των μηχανημάτων, στην ανάγνωση των emails, στον δημιουργικό σχεδιασμό υπολογιστών με κορυφαίες επιδόσεις. Οι πρώτες μας εντυπώσεις κατέδειξαν ότι, ενώ δεν πρόκειται για αριστούργημα, καταναλώνει με διασκεδαστικό τρόπο αρκετές ώρες του ελεύθερου χρόνου μας.

Διαβάστε ακόμη τις αρχικές μας πληροφορίες για το PC Building Simulator και συζητήστε για αυτό στο παρακάτω forum topic.

1 week ago
Zoo Tycoon: Ultimate Animal Collection 1 week ago

Διασκεδάζουμε σκαρώνοντας μαγευτικούς ζωολογικούς κήπους.

 

Η παιχνιδιάρικη πλευρά της Microsoft, εκείνη που ευθύνεται για ένα κάρο φοβερούς τίτλους στο PC και στις κονσόλες της, είναι η Microsoft Studios. Η διορατικότητα των ανθρώπων της είναι θρυλική καθώς ξετρυπώνει με ευκολία εξαιρετικές εταιρείες για συνεργασία. Μια από αυτές ήταν η Blue Fang Games, δημιουργός της σειράς Zoo Tycoon. Το πρώτο Simulator με θέμα την κατασκευή και διαχείριση ενός ζωολογικού κήπου αγκαλιάστηκε άμεσα από τους ζωόφιλους gamers. Άρεσε επίσης σε όσους αναζητούσαν μια διαφορετική διαχειριστική εμπειρία από το χτίσιμο πόλεων και κρατών.

Είναι περιττό το διάβασμα των ισολογισμών της Blue Fang Games για να καταλάβουμε την εισπρακτική επιτυχία του Zoo Tycoon. Επί τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του κυκλοφορούσαν expansions και κατόπιν, ξεπετάχτηκε το sequel, το οποίο γέννησε άλλη μια σειρά από expansions. Το 2013 προέκυψε το Zoo Tycoon για τις κονσόλες της Microsoft, ένας τίτλος που συγκέντρωσε τα θετικά στοιχεία του gameplay των προκατόχων του και τα ανέπτυξε περαιτέρω. Μαθαίνοντας για την κυκλοφορία του Zoo Tycoon: Ultimate Animal Collection πέρσι, νιώσαμε την ανυπομονησία ενός μικρού παιδιού πριν από μια εκδρομή.

zoo tycoon ultimate animal collection 1

Προπόνηση για μεγιστάνες ζωολογικών κήπων
Είμαστε φανατικοί ζωόφιλοι γιατί λατρεύουμε με πάθος την ζωή. Είχαμε ένα “προαίσθημα” ότι θα γουστάρουμε το Zoo Tycoon: Ultimate Animal Collection και επιβεβαιωθήκαμε πανηγυρικά. Το πλούσιο περιεχόμενο του single player τοποθετήθηκε σε τέσσερα modes με διαφορετικό προσανατολισμό, για όλα τα γούστα. Το training mode ήταν η πρώτη μας στάση ώστε να μάθουμε όλα τα τρικ της κατασκευής και διαχείρισης ενός ζωολογικού κήπου, προτού τα εφαρμόσουμε χωρίς βοήθεια. Βήμα προς βήμα μυηθήκαμε στις δυσκολίες και τα βάσανα της αγοράς των ζώων, της συντήρησης και ανατροφής τους.

Ολοκληρώνοντας την εκπαιδευτική μας φάση (training mode), εισήλθαμε δοκιμαστικά στα τρία βασικά modes και εξάγαμε πολύτιμα συμπεράσματα. Το sandbox ξεχωρίζει ανάμεσά τους διότι είναι το μοναδικό mode όπου δεν έχει καμία θέση το άγχος. Μας χαρίζει άπειρα λεφτά και χρόνο για να χτίσουμε τον υπέρτατο ζωολογικό κήπο και να απολαύσουμε με το πάσο μας όλες του τις χάρες. Υπάρχουν βέβαια και δύο “παγίδες” στην όλη υπόθεση. Πολλές ατραξιόν δεν είναι διαθέσιμες αν δεν τις ξεκλειδώσουμε παίζοντας τα υπόλοιπα modes. Επίσης, τα πολυπόθητα achievements δεν πρόκειται να ξεκλειδωθούν ποτέ στο sandbox, πλην ελαχίστων περιπτώσεων. Πρόκειται ουσιαστικά για το mode στο οποίο θα καταλήξουμε, έχοντας παίξει τα υπόλοιπα.

http://www.youtube.com/watch?v=_EoiimGQcoU

To campaign mode είναι μια σειρά από αγχωτικές αποστολές με περιορισμό χρόνου. Τριάντα τον αριθμό, με κλιμακούμενη δυσκολία και ενοχλητικούς περιορισμούς ενίοτε (δωρεάν εισιτήρια οι επισκέπτες, Zoo cap κ.ο.κ.). Δύο κίνητρα μας έσπρωξαν να ασχοληθούμε μαζί τους, η δωρεά ενός μοναδικού αντικειμένου ανά αποστολή και η δυσκολία τους. Το challenge είναι μακράν το καλύτερο mode. Εντός του μπορούμε να βγάλουμε το 90% των achievements και να μάθουμε όλα τα κόλπα του παιχνιδιού δίχως πολύ άγχος. Στα δεξιά της οθόνης κατέβαινε αδιάκοπα η λίστα με ποικίλα challenges αλλά την “γράφαμε” κανονικά ενόσω χτίζαμε τον κήπο μας. Πολλά challenges τα ολοκληρώνουμε χωρίς καν να προσπαθήσουμε όπως αυτά που επιβάλλουν την καθαριότητα, το τάισμα και το πότισμα των ζώων. Πανεύκολα είναι τα challenges των φωτογραφιών που τραβάμε στα ζώα μας και το παιχνίδι μαζί τους. Τα πιο ζόρικα είναι όσα ασχολούνται με το breeding.

Είχαμε σοβαρές αμφιβολίες για την βιωσιμότητα ενός Simulation σε κονσόλα λόγω χειρισμού γιατί θεωρούμε τον συνδυασμό mouse – keyboard ως τον ιδανικό σε αντίστοιχα παιχνίδια. Οι αμφιβολίες μας έγιναν καπνός μόλις εξοικειωθήκαμε με το σύστημα χειρισμού στο training mode. To gameplay έχει δύο όψεις και ικανοποιεί τις απαιτήσεις τόσο των οπαδών της δράσης όσο και εκείνων της διαχείρισης πόρων. Η “κονσολάδικη” διάσταση του μας τοποθέτησε πίσω από την πλάτη του avatar μας σε προοπτική τρίτου προσώπου. Χειριζόμαστε απευθείας την κίνηση του σώματος του και την οπτική μας γωνία με τους δύο μοχλούς. Σε τρίτο πρόσωπο ζούμε την δράση μέσα από τα μάτια των επισκεπτών, αντικρίζοντας απευθείας το μεγαλείο των εκθεμάτων μας. Ανά πάσα στιγμή μπορούμε να τροποποιήσουμε μια από τις κατασκευές μας πηγαίνοντας δίπλα της, πατώντας το X και ανοίγοντας το σχετικό μενού ή να μεταφερθούμε στην οπτική μεγιστάνα (tycoon view) και να δώσουμε από εκεί τις οδηγίες.

zoo tycoon ultimate animal collection 2

Στον ήσυχο μας κήπο, το λιοντάρι τριγυρνάει απόψε
Εκτός από το υπέροχο θέαμα του κήπου μας σε πρώτο πλάνο, μοιραζόμαστε την χαρά των επισκεπτών του που συρρέουν με τις οικογένειες τους σαν μελίσσι. Παρακολουθήσαμε παιδιά ντυμένα με στολές ζώων να χορεύουν, άλλα πιο δίπλα να τρέχουν και μεγάλους να στέκονται με δέος μπροστά στην ομορφιά των ζώων μας. Δεν ήθελε και πολύ για να μεταφερθεί ο ενθουσιασμός τους σε εμάς, ενθουσιασμός που συνέχισε να αναπτύσσεται όσο περνούσε η ώρα. Συνειδητοποιήσαμε ότι ο ανέμελος περίπατος στον ζωολογικό μας κήπο είναι μια μόνο από τις συναρπαστικές δραστηριότητες σε avatar προοπτική. Τα ζώα μας δεν είναι όλα μεγαλόσωμα σαν τους ρινόκερους, τους ελέφαντες και τα λιοντάρια. Ο κήπος περιλαμβάνει ερπετά, πανέμορφα πουλιά και πολλά ακόμα ζωάκια που δεν διακρίνονται καθαρά σε τρίτο πρόσωπο.

Για να απολαύσουμε τα καμώματα των ζώων μας από κοντά, μπαίνουμε σε mode φωτογραφικής κάμερας, σε πρώτο πρόσωπο δηλαδή. Άξαφνα, βλέπουμε το σταχτί νεογέννητο τιγράκι που παίζει στο βάθος του σχετικού εκθέματος και την θέα του έκρυβαν οι τεράστιοι γονείς του. Θαυμάζουμε τα χρώματα και τις κινήσεις των “ντροπαλών” εξωτικών πουλιών που βγάζουν λίγο το κεφαλάκι τους και κρύβονται μέσα στα φυτά. Χαιρόμαστε τα παιχνίδια των ζωηρών πιθηκοειδών, που έχουν το ίδιο χρώμα με το περιβάλλον τους και χάνονται συχνά από τα μάτια μας σαν χαμαιλέοντες.

zoo tycoon ultimate animal collection 3

Το να είμαστε απλοί παρατηρητές της ζωής που θέριευε ολόγυρα μας δεν μας αρκούσε γι’ αυτό τοποθετήσαμε στα εκθέματα μας ειδικές εγκαταστάσεις αλληλεπίδρασης. Η πρώτη είναι ένας χώρος με καλάθια γεμάτα τρόφιμα για τα χορτοφάγα και φρουτοφάγα ζώα μας. Προκαλέσαμε πολλούς να επιχειρήσουν να ταΐσουν έναν ελέφαντα, ένα αλπακά ή μια καμηλοπάρδαλη και να μην λιώσουν από την τρυφερότητα για αυτά τα αξιολάτρευτα πλάσματα, παρά την ψηφιακή τους υπόσταση. Φυσικά κανείς δεν το κατόρθωσε.
Το τάισμα των ζώων μας ακολούθησε το πλύσιμό τους με πυροσβεστική μάνικα. Εκεί λιγωθήκαμε στα γέλια με τις απίθανες αντιδράσεις των ζώων στην υγρή μας επίθεση. Για παράδειγμα, οι ρινόκεροι μας έδειχναν και τις δύο πλευρές του σώματός τους για να τις ξεπλένουμε και σήκωναν τα πόδια τους με χάρη σκύλου ράτσας. Οι αρκούδες γύριζαν ανάποδα και κυλιόντουσαν στο χώμα πέρα δώθε σαν να παίζουν. Το τελευταίο είδος αλληλεπίδρασης είναι φυλαγμένο για τα επικίνδυνα σαρκοβόρα που δεν καλοβλέπουν κανένα από τα δύο προαναφερθέντα. Σε κάποιο σημείο του εκθέματος που διαμένουν, στήσαμε ένα διαφανή τοίχο και καλέσαμε κάποιο να μας πλησιάσει. Πατώντας κουμπιά και στρίβοντας μοχλούς είδαμε τα ζώα να αντιδρούν στις κινήσεις μας κάνοντας ένα σωρό χαριτωμένες γκριμάτσες.

Διαπιστώσαμε ότι η εν λόγω αλληλεπίδραση εκτελείται ιδανικά με το Kinect. Δεν υπάρχει σύγκριση ανάμεσα στις άψυχες οδηγίες μέσω χειριστηρίου με την εκτέλεση χειρονομιών και γκριμάτσας από μέρους μας, στις οποίες αντιδρά άμεσα το ζώο που ήρθε να παίξει μαζί μας. Στο τρίτο είδος αλληλεπίδρασης περιμέναμε οι δημιουργοί του Zoo Tycoon: Ultimate Animal Collection να παρακάμψουν τον παράγοντα αληθοφάνεια που κυριαρχεί στα Simulator. Θέλαμε απευθείας πρόσβαση στα εκθέματα, δυνατότητα να χαϊδέψουμε τα ζώα μας, να παίξουμε μαζί τους, να γεμίσουμε τους ώμους μας με παραδείσια πτηνά και κουκουβάγιες.

Ποτέ άλλοτε η βόλτα μας σε ψηφιακό ζωολογικό κήπο δεν μας έφερε τόσο κοντά στο πραγματικό αξιοθέατο.

Ο έλεγχος του avatar μας πάει πακέτο με μια ακόμα διασκεδαστική εμπειρία. Αντί να λιώνουμε σόλες πηγαίνοντας δεξιά και αριστερά στον κήπο μας, καβαλάμε ένα buggy, ένα αμαξάκι σαν αυτά που βλέπουμε στα γήπεδα γκολφ. Αμέσως αρχίζει μια ξέφρενη κούρσα στους διαδρόμους του κήπου η οποία μας μεταφέρει πολύ γρήγορα στα σημεία που θέλουμε. Επίσης, είναι τρομερά διασκεδαστικό να τρέχεις με το αμαξάκι πάνω στις ράμπες των πλατειών και στα γεφύρια των λιμνών που έχουμε στήσει.

Μοιράζουμε εντολές από τον... ουρανό
Πιέζοντας το Y η κοντινή οπτική εξαφανίζεται και το βλέμμα μας αγκαλιάζει ολόκληρο το πάρκο από ψηλά. Βλέποντας τα πάντα αφ’ υψηλού, σαρώνουμε όλα τα εκθέματα με ευκολία και ελέγχουμε την κατάστασή τους με το εξαιρετικό σύστημα των pings. Αυτό ρυθμίζεται εύκολα με την κίνηση του σταυρού και μας αποκαλύπτει αν τα ζώα μας πεινούν, διψούν, είναι δυστυχισμένα ή βρώμικα για να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα. Τα μενού των εντολών είναι πολλά και η πρόσβαση σε αυτά απαιτεί αρκετά πατήματα των buttons στο χειριστήριο. Στην αρχή μοιάζουν όλα πολύπλοκα αλλά η εξοικείωση μαζί τους εξαλείφει γρήγορα την πρώτη εντύπωση. Για παράδειγμα, έχουμε εισέλθει σε τρία μενού για να φτιάξουμε το έκθεμα που θέλουμε. Αντί να πισωγυρίσουμε, πατάμε το Y και επιστρέφουμε αυτόματα στην αρχική αλυσίδα των μενού όπου θα επιλέξουμε την επόμενη κίνησή μας. Το build menu του κήπου μας είναι απλούστατο και μας πληροφορεί αν ένα ζώο ή κτίριο χρειάζεται έρευνα για να γίνει προσβάσιμο. Οι ανακοινώσεις που εμφανίζονται αδιάκοπα στα αριστερά της οθόνης δεν μας αφήνουν να παραμελήσουμε τίποτα και περιγράφουν οτιδήποτε σημαντικό συμβαίνει.

zoo tycoon ultimate animal collection 4

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να καταλάβουμε τι χρειάζεται ο κήπος μας προκειμένου να αναπτυχθεί. Οι επιλογές animals, zoo collection και economy breakdown είναι αυτές που επισκεπτόμαστε διαρκώς. Οι πρώτες δύο μας ενημερώνουν για τα ζώα που λείπουν από το θηριοτροφείο μας. Η τρίτη εμφανίζει αναλυτικά στατιστικά για τον κύκλο εργασιών του κήπου. Βλέπουμε τι μας κοστίζει ακριβά, τι μας αποφέρει περισσότερα έσοδα και ποια χαρακτηριστικά της επιχείρησης έχουν ανάγκη από βελτίωση. Οι αόρατοι στατιστικολόγοι μας λένε ότι ο κήπος μας δεν έχει αρκετή ποικιλία ζώων; Αγοράζουμε αμέσως ένα τσούρμο πλάσματα. Υποστηρίζουν ότι η διακόσμηση είναι για τα μπάζα; Γεμίζουμε τον χώρο με εντυπωσιακές λίμνες, πλατείες και τροπικά φυτά.

Το χτίσιμο κτιρίων για τους επισκέπτες, το προσωπικό και τα ζώα μας είναι μια πολύ απλή διαδικασία. Στην αρχική του μορφή, ο ζωολογικός μας κήπος θυμίζει πάρκινγκ, δηλαδή μια παράγκα, ένα κιόσκι ή μια πύλη στην είσοδο ενός τεράστιου ανοιχτού χώρου. Αρχίζουμε να γεμίζουμε την τεράστια εικονική μακέτα μας με ένα σωρό κατασκευές. Οι χώροι φιλοξενίας των ζώων είναι οι ομορφότερες πινελιές στο τοπίο, μαζί με την εξωτική διακόσμηση. Μια φαντασίωση μας επισκέφτηκε βλέποντας κομμάτια από τροπικά δάση, σαβάνες, βοσκότοπους και χιονισμένα βουνά στον κήπο μας. Νομίζαμε ότι κάποιος είχε ανοίξει πύλες σε περιοχές της υφηλίου και εμείς βλέπαμε μέσα από αυτές την λειτουργία του φυσικού περιβάλλοντος. Δίπλα στις κατοικίες των ζώων χτίζουμε κατασκευές που καλύπτουν τις ανάγκες των επισκεπτών. Μας άρεσαν τα φαγάδικα και οι μασκότ – ζώα που έδιναν ολόκληρη παράσταση στο συγκεντρωμένο πλήθος.

zoo tycoon ultimate animal collection 5

Μας απειλούν με απεργίες, τα... ζώα
Ένα άτομο είναι πολύ λίγο για να αναλάβει την συντήρηση ενός αναπτυσσόμενου κήπου έτσι αναγκαστήκαμε να προσλάβουμε το απαραίτητο προσωπικό. Οι επιστάτες ανέλαβαν να καθαρίσουν τους χώρους από τα βουνά σκουπιδιών που αφήνουν πίσω τους οι επισκέπτες. Προχωρήσαμε στην πρόσληψη φυλάκων οι οποίοι ξαναγέμιζαν τις ποτίστρες και τις ταΐστρες των ζώων μας με τροφή. Προτού ξοδέψουμε λεφτά για υπαλλήλους όλες οι δουλειές περνούσαν από τα χέρια μας, γεγονός που δεν είναι τόσο άσχημο όσο ακούγεται. Δεν θυμόμαστε παιχνίδι όπου, η εξαφάνιση ακαθαρσιών να είναι διασκεδαστική. Τα εντερικά κατάλοιπα των ζώων μας σκάνε με ένα ποπ σαν φούσκες πατώντας το σχετικό button. Η ανανέωση της τροφής και του νερού τους γίνεται πολύ γρήγορα.
Φροντίζοντας τα πλάσματά μας χειροκίνητα, ικανοποιούμαστε περισσότερο από το να αναθέτουμε την δουλειά σε τρίτους, και ξεκλειδώνουμε ένα σωρό πολύτιμα achievements.

Η τρίτη κατηγορία υπαλλήλων αποδείχτηκε η πολυτιμότερη από όλες διότι εκτελούν μια εργασία που δεν μπορούμε να κάνουμε εμείς και η οποία σχετίζεται με άπειρα challenges και achievements. Οι κτηνοτρόφοι μας (breeders) αναλαμβάνουν το ζευγάρωμα των ζώων και την διαιώνιση του είδους τους. Η πιο τρυφερή στιγμή του Zoo Tycoon: Ultimate Animal Collection είναι όταν ένα θηλυκό ζώο μένει έγκυος και, μετά από λίγη ώρα, ένα ζωάκι κάνει την εμφάνισή του στον χώρο. Το νεογέννητο είναι όλο χαρές και παιχνίδια. Το θέαμα μας συναρπάζει, ειδικά όταν το μωρό προκύπτει διαφορετικού χρώματος από τους γονείς, μια εξωτική ποικιλία που χαρίζει ομορφιά στον κήπο μας.

zoo tycoon ultimate animal collection 6

Οι υπάλληλοί μας είναι δουλευταράδες και ξεκαρδιστικοί όταν τους παρακολουθούμε από κοντά να δουλεύουν. Παράλληλα είναι πολύ απαιτητικοί στις διεκδικήσεις τους ενόσω ο φόρτος εργασίας τους αυξάνεται με την επέκταση του κήπου. Συχνά πυκνά το ρίχνουν στις απεργίες με αποτέλεσμα ο ζωολογικός κήπος να γεμίζει σκουπίδια, τα ζώα να μένουν χωρίς φαγητό και να ζέχνουν, και ο αριθμός των επισκεπτών να μειώνεται κατακόρυφα. Οι απεργίες είναι η χειρότερη μάστιγα της επιχείρησής μας, πολύ χειρότερη από ξηρασίες και γαστρεντερίτιδες που βασανίζουν τα ζώα μας. Ανακαλύψαμε ότι είμαστε φοβεροί εργοδότες αφού, τις περισσότερες φορές, ικανοποιούσαμε τα αιτήματα των απεργών ξοδεύοντας πολύ χρήμα, αντί να τους απολύσουμε ή να περιμένουμε να σταματήσουν την απεργία μόνοι τους.

Το χρήμα κάνει τον κήπο να... γυρίζει
Τρεις είναι οι δείκτες που προσπαθούμε να βρίσκονται πάντα σε... limit up, ο αριθμός των επισκεπτών, τα έσοδα και η φήμη της επιχείρησής μας. Οι επισκέπτες επηρεάζουν προφανώς τους άλλους δείκτες οπότε προσέχουμε πάντα να είναι καλυμμένες οι ανάγκες τους. Μόλις πάρουμε το κολάι, η επιχείρηση βγάζει τρελά λεφτά και οι δείκτες έχουν μόνιμα ανοδική πορεία. Η διαφήμιση της επιχείρησής μας είναι απαραίτητη στην αρχή αλλά μετά τα πάντα λειτουργούν στον αυτόματο πιλότο. Μας άρεσαν όλες οι έρευνες στην επιλογή research, ειδικά εκείνη που επιταχύνει τον χρόνο της κάθε ανακάλυψης. Θα προτιμούσαμε μεγαλύτερο αριθμό ερευνών γιατί τις τελειώνουμε όλες μέσα σε μια δύο ώρες παιχνιδιού.

zoo tycoon ultimate animal collection 7

Το A.I. κάνει θαύματα στις δραστηριότητες των ζώων και ανταποκρίνεται καλά σε εκείνες των επισκεπτών. Οι τελευταίοι άλλοτε στέκονται γοητευμένοι παρακολουθώντας τα ζώα μας, άλλοτε κάθονται να φάνε και να πιουν και άλλοτε περιφέρονται ανέμελα, παίζοντας στους διαδρόμους του κήπου. Τρανή απόδειξη του πετυχημένου A.I. είναι η προσεκτική παρακολούθηση των ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον. Ανάλογα με το είδος τους, τα ζώα περιφέρονται, παίζουν με τα αντικείμενα που έχουμε τοποθετήσει στον χώρο τους, εξασκούνται, προβαίνουν σε τρυφερές ενέργειες μεταξύ τους. Τα ζώα με τον μεγαλύτερο όγκο παρουσιάζονται με περισσότερες δεξιότητες από εκείνα που τοποθετούμε στα μικρά εκθέματα. Τα δεύτερα ανακυκλώνουν ελάχιστες κινήσεις, είτε αυτές περιλαμβάνουν πέταγμα και σκαρφάλωμα σε κλαδιά, είτε κρυφτό μέσα σε θάμνους κ.ο.κ.

Αρκεί να έχουμε πατήσει έστω και μια φορά σε ζωολογικό κήπο για να καταλάβουμε αμέσως πόσο γρήγορα κυλάει η ώρα στο Zoo Tycoon: Ultimate Animal Collection. Το επίπεδο δυσκολίας είναι απαλό και, μετά από μερικές ώρες, έχουμε σταθεροποιήσει τον κήπο μας, τα έσοδα και οι επισκέπτες ανεβαίνουν αλματωδώς, τα εκθέματα ευημερούν. Εκεί που νομίζουμε ότι έχουμε σχεδόν τελειώσει με το παιχνίδι και σκεφτόμαστε να κατακεραυνώσουμε την μικρή χρονική διάρκεια, ανακαλύπτουμε ένα ιδιοφυές τρικ που εξασφαλίζει το replayability. Στο challenge mode αναγκαζόμαστε να δημιουργήσουμε ένα σωρό ζωολογικούς κήπους προκειμένου να προσθέσουμε στην συλλογή μας όλα τα ζώα που μας λείπουν. Για παράδειγμα, ο ζωολογικός μας κήπος στην Βόρεια Αμερική δεν διαθέτει τίγρεις γιατί τα υπέροχα αιλουροειδή ζουν σε άλλες ηπείρους.

Αδυνατώντας να τα αγοράσουμε, πρέπει να τα προμηθευτούμε από επιχειρήσεις ελεγχόμενες από διαδικτυακούς φίλους ή από εμάς τους ίδιους, οι οποίες θα είναι στημένες σε διαφορετικές ηπείρους. Το όριο των φίλων που μπορούν να συμμετάσχουν στο πανηγύρι είναι τρεις και η βοήθεια τους πολύτιμη. Η καλύτερη στρατηγική είναι να αναλάβει ο καθένας μας από ένα κήπο ανά ήπειρο και να τροφοδοτεί στην συνέχεια τους άλλους με ζώα που δεν διαθέτουν, διαμέσου της επιλογής animal reserve. Το συνεχές αλισβερίσι στο multiplayer είναι μονόδρομος για την δημιουργία του απόλυτου ζωολογικού κήπου που οραματιζόμαστε, έναν τεράστιο χώρο γεμάτο με όλα τα ζώα του πλανήτη. Η co – op διάσταση του multiplayer μας άρεσε επίσης. Θεωρούμε ότι επιταχύνει σημαντικά την ανάπτυξη της επιχείρησης όταν την διαχειρίζονται δύο ή και περισσότερα άτομα. Ο ένας μπορεί να ασχοληθεί με την έρευνα νέων εκθεμάτων, ο άλλος να αναλάβει το χτίσιμο των εγκαταστάσεων, ο τρίτος την φροντίδα των ζώων κ.ο.κ. Με τόσες δραστηριότητες στα challenge, campaign και multiplayer modes, η περιπέτειά μας σε ρόλο ιδιοκτήτη ζωολογικού κήπου θα κρατήσει πολλές εβδομάδες.

http://www.youtube.com/watch?v=VeGUkxVpuYU

Η μεγάλη μας αγάπη για τα ζωντανά πλάσματα μας γεμίζει αντικρουόμενα συναισθήματα μπροστά στα εκθέματα του ζωολογικού μας κήπου. Από την μια λατρεύουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε και να αλληλεπιδράσουμε με τόσες υπέροχες μορφές ζωής. Από την άλλη, ξεχειλίζουμε από οργή βλέποντας τα ζώα μας περιορισμένα σε μερικά μέτρα γης, ενώ η φύση τους είναι να κυκλοφορούν ελεύθερα. Οι δημιουργοί του Zoo Tycoon: Ultimate Animal Collection αποκάλυψαν την μεγάλη τους αγάπη για τα ζώα, κατασκευάζοντας το τέλειο game mechanic για την περίσταση. Τα πλάσματα μας ανεβαίνουν σταδιακά επίπεδα, ζώντας στο πάρκο και παίζοντας μεταξύ τους και με τους επισκέπτες. Μόλις πατήσουν το level 15 μπορούμε να τα στείλουμε σε ένα τεράστιο προστατευόμενο πάρκο όπου θα ζήσουν ελεύθερα την υπόλοιπη ζωή τους. Σε τακτά χρονικά διαστήματα πετάγονται στην οθόνη συγκινητικές αναφορές για το πως τα περνάνε στο φυσικό τους περιβάλλον. Τα ελεύθερα ζώα μας κάνουν απογόνους, ζουν ευτυχισμένα στην φύση και διατηρούν την οικειότητα τους με τους ανθρώπους. Παράλληλα, είναι διαθέσιμα για υιοθεσία από τους άλλους ζωολογικούς μας κήπους.

Τα γραφικά του Zoo Tycoon: Ultimate Animal Collection μας ικανοποίησαν παρά την low poly διάσταση. Κάθε φορά που παρακολουθούσαμε τα καμώματα των ζώων μας από κοντά, το πρόσωπο μας έμοιαζε με γάτο που παρακολουθεί τον ιδιοκτήτη του την ώρα που ανοίγει την σακούλα της γατοτροφής. Με απόλυτη προσήλωση παρατηρούσαμε τα εκπληκτικά animations των ζώων. Θαυμάζαμε την άνετη κίνηση των αιλουροειδών. Στεκόμασταν άφωνοι μπροστά στην ομορφιά και το ύψος των καμηλοπαρδάλεων αντιλαμβανόμενοι (για πρώτη φορά ίσως;) το πόσο ταιριαστό είναι το όνομα τους, ενώ παρατηρούσαμε τις ομοιότητες του προσώπου τους με εκείνο της καμήλας.

zoo tycoon ultimate animal collection 8

Η νωχέλεια, η παιχνιδιάρικη διάθεση, η ζωική δύναμη των πλασμάτων του ζωολογικού κήπου εντυπώθηκε στα γραφικά και σε animations που μπορούν να υλοποιηθούν μόνο με motion capture. Τα animations των επισκεπτών έπρεπε να προσεχθούν περισσότερο γιατί, παρά την κάποια ποικιλία, μοιάζουν περισσότερο με νευρόσπαστα παρά με κανονικούς ανθρώπους. Το frame rate είναι κολλημένο με... κόλλα UHU στα 60 frames per second και η ανάλυση αγγίζει τα 4K. Στις βόλτες μας στους ζωολογικούς κήπους μας συντροφεύουν παραδοσιακοί αφρικάνικοι ήχοι, μουσική που έχουμε συνδέσει υποσυνείδητα με την μορφή της ζούγκλας. Κάθε φορά που προσπαθούμε να αφουγκραστούμε τα ζώα μας, ο ρυθμός της ζούγκλας παραμερίζει και οι φωνές των άγριων και ήμερων θηρίων ακούγονται εκκωφαντικά από τα ηχεία μας. Οι φυσικοί ήχοι ενός ζωολογικού κήπου έχουν περάσει τέλεια στην ψηφιακή φόρμα.

Μπράβο, αυτός είναι ζωολογικός κήπος
Το Zoo Tycoon: Ultimate Animal Collection μοιάζει με μαγικό ξόρκι που μας μεταμόρφωσε σε παιδιά εντός δευτερολέπτων. Μικροί και μεγάλοι γεμίζουμε ενθουσιασμό με τα θαύματα του φυσικού κόσμου και απολαμβάνουμε το χτίσιμο και την συντήρηση του ζωολογικού μας κήπου. Άφθονα ζώα προστέθηκαν από την προηγούμενη έκδοσή του, νέα campaigns, αυξημένο κοντρόλ στην ένωση των εκθεμάτων με δρομάκια και μεγαλύτερη προσβασιμότητα στα διαχειριστικά μενού. Σε λιγοστές περιπτώσεις παρατηρήσαμε ότι η κούρσα με το αμαξάκι στον κήπο είναι bugαρισμένη, αναπηδάγαμε σε αόρατα εμπόδια και μας εμποδιζόταν η πρόσβαση σε άδειους δρόμους. Η τέλεια αναπαράσταση του ζωολογικού κήπου μας δημιούργησε ελπίδες για μελλοντικά DLC που θα προσθέσουν ενυδρεία, ιουρασικές ατραξιόν και, γιατί όχι, ακόμα και μυθολογικά πλάσματα. Με κόστος 26 ευρώ, είναι ένα καταπληκτικό δώρο για παιδιά αλλά και ενήλικες που επιζητούν ξένοιαστες στιγμές μπροστά στην κονσόλα τους.

Θετικά:
- Τεράστια ποικιλία από πανέμορφα ζώα
- Πλούσια διαχείριση πόρων και άφθονες επιλογές παραμετροποίησης
- Μοναδική αξιοποίηση του Kinect
- Επίπεδο δυσκολίας προσιτό σε μικρούς και μεγάλους
- Modes που καλύπτουν όλα τα γούστα
- Προσιτή τιμή

Αρνητικά:
- Υψηλά loading times
- Τα πολλά μενού μπορεί να μπερδέψουν πολλούς παίκτες
- Μερικά bugs
- Μέτρια γραφικά και ορισμένα animations.

Βαθμολογία
Γραφικά: 6.5
Ηχος: 7.5
Gameplay: 7
Αντοχή: 7.5
Γενικά: 7.1

Ο καλύτερος εξομοιωτής ζωολογικού κήπου που έχουμε παίξει άφησε μεγάλες υποσχέσεις για το μέλλον της σειράς στην οποία ανήκει.

Γιάννης Μοσχονάς

 

Γιάννης Μοσχονάς created a new topic ' Zoo Tycoon: Ultimate Animal Collection' in the forum. 1 week ago

zoo-tycoon-ultimate.jpg
Το Zoo Tycoon: Ultimate Animal Collection μοιάζει με μαγικό ξόρκι που μας μεταμόρφωσε σε παιδιά εντός δευτερολέπτων. Μικροί και μεγάλοι γεμίζουμε ενθουσιασμό με τα θαύματα του φυσικού κόσμου και απολαμβάνουμε το χτίσιμο και την συντήρηση του ζωολογικού μας κήπου.

Άφθονα ζώα προστέθηκαν από την προηγούμενη έκδοσή του, νέα campaigns, αυξημένο κοντρόλ στην ένωση των εκθεμάτων με δρομάκια και μεγαλύτερη προσβασιμότητα στα διαχειριστικά μενού. Ρίξτε μια ματιά στο παρακάτω βίντεο για να απολαύσετε την ποικιλία των ζώων: [video]

Read More...

3 weeks ago
Surviving Mars 3 weeks ago

Κατακτώντας τον Άρη με επιστημονικά “όπλα”.

Πέρασε, δεν πέρασε ενάμισης χρόνος από την τελευταία μας βόλτα στα κόκκινα χώματα του Άρη με το συναρπαστικό Offworld Trading Company. Η εμπειρία μας στον πλανήτη που έχει ερεθίσει την φαντασία άπειρων συγγραφέων και επιστημόνων, ήταν πολύ ευχάριστη και ανυπομονούσαμε να την επαναλάβουμε. Μια από τις καλύτερες εταιρείες ανάπτυξης Strategy – Simulator της τελευταίας εικοσαετίας, ανέλαβε το εγχείρημα ενός νέου ψηφιακού ταξιδιού στον κόκκινο πλανήτη. Η βουλγαρική Haemimont Games έχει πολλούς λόγους να αισθάνεται περήφανη. Τα ονόματα μερικών από τους λόγους είναι Tropico 4 – 5 και Omerta – City of Gangsters.

Σε όλα τα παραπάνω, η Haemimont Games απέδειξε την δεξιοτεχνία της στο στήσιμο και στην λειτουργία παιχνιδιών που δεν εστιάζουν σε χαρακτήρες αλλά στην διαχείριση περίπλοκων μοντέλων της φυσικής πραγματικότητας. Το Surviving Mars είναι ένας εξομοιωτής διαστημικής βάσης στον Άρη. Ο πρωταγωνιστικός χαρακτήρας είναι ο κόκκινος πλανήτης με τις άγριες διαθέσεις του απέναντι στην ζωή. Εμείς είμαστε οι αόρατοι συντονιστές μιας προσπάθειας διαμόρφωσης του ώστε να γίνει κατάλληλος για συντήρηση ζωής.

surviving mars 1

Πύργος ελέγχου προς GameWorld, ετοιμαστείτε για απογείωση
Η τύχη του κολοσσιαίου εγχειρήματος για αποικισμό του κόκκινου πλανήτη κρίνεται σε μεγάλο βαθμό από τις αρχικές μας επιλογές. Αρκετές υπερδυνάμεις σπεύδουν να μας προσφέρουν χρηματοδότηση, έτοιμες τεχνολογίες και χρήσιμα bonuses. Ξεκινώντας την Αρειανή μας περιπέτεια με γεμάτη τσέπη και μπόλικους πυραύλους για μεταφορά ανθρώπων, πρώτων υλών και εμπορευμάτων, τα πάντα κυλούν γρηγορότερα. Φαινομενικά ο καλύτερος χορηγός είναι η International Mars Mission γιατί προσφέρει τεράστιο αρχικό κεφάλαιο, άφθονο χώρο στους πυραύλους και πολλούς υποψήφιους αποίκους όταν τους χρειαστούμε. Εμάς μας άρεσε ιδιαίτερα και η Europe με την αφθονία research points που δωρίζει και τις πέντε ξεκλειδωμένες τεχνολογίες.

Την επιλογή χορηγού ακολουθεί μια επίσης κρίσιμη απόφαση, η πρόσληψη ενός mission commander με βάση την επιστημονική του κατάρτιση. Ο rocket scientist είναι η εύκολη επιλογή διότι μας χαρίζει μια επιπλέον ρουκέτα για τις μεταφορές μας και ανοίγει εξαρχής την τεχνολογία των shuttle hub. Η τελευταία είναι από τις χρησιμότατες του παιχνιδιού αφού επιτρέπει την γρήγορη μετακίνηση πρώτων υλών και ατόμων από το ένα μέρος της αποικίας μας στο άλλο. Αναγνωρίσαμε γρήγορα τους inventor και politician σαν δεύτερη και τρίτη επιλογή mission commander αντίστοιχα. Η ενδυνάμωση των drones που χαρίζει ο πρώτος και η πλούσια χρηματοδότηση που υπόσχεται ο δεύτερος μας βοηθούν στην ταχύτατη ανάπτυξη της βάσης μας.

http://www.youtube.com/watch?v=c-VP0JMzsq4

Στο Surviving Mars ο Άρης είναι ένας πανέμορφος πλανήτης, τεράστιος σε μέγεθος και εξίσου απειλητικός με τον συνονόματο Θεό του Πολέμου. Οι πλουτοπαραγωγικές πηγές του είναι λιγοστές και το περιβάλλον του είναι εντελώς εχθρικό για την ανθρωπότητα. Εξαιρετική πινελιά του παιχνιδιού η επιλογή τοποθεσίας προσεδάφισης πάνω στο περιστρεφόμενο μοντέλο του πλανήτη. Μπορούμε να προσγειωθούμε σε όποιο σημείο της τεράστιας επιφάνειας του επιλέξουμε αλλά μας προσφέρονται και ορισμένα γνωστά τμήματά του, αν δεν θέλουμε να ψάχνουμε χειροκίνητα. Σε όλα τα περάσματα μας φροντίζαμε το σημείο προσεδάφισης να έχει πλούσια κοιτάσματα metals, concrete και water και απειροελάχιστα threats.

Στο έλεος του κόκκινου πλανήτη
Τα τελευταία είναι συνολικά τέσσερα και δύνανται να προξενήσουν μεγάλες ζημιές στην εκκολαπτόμενη αποικία μας. Θυμηθήκαμε την ταινία Armageddon ενόσω τα κτίρια και οι άποικοι μας δέχονταν επί αρκετές αρειανές ημέρες βροχή μετεωριτών. Το θέαμα είναι εντυπωσιακό με τους βράχους να σχίζουν την ατμόσφαιρα και να χτυπούν με δύναμη το έδαφος δημιουργώντας κρατήρες, αλλά οι “ουλές” που δημιουργούν στην αποικία μας κάνουν πολύ καιρό να επουλωθούν. Τα cold waves, dust storms και dust devils είναι εξίσου εντυπωσιακά στο μάτι αλλά λιγότερο καταστροφικά από τους μετεωρίτες. Οι επιθέσεις τους φθείρουν άγρια τα μηχανήματά μας και σταματούν την παραγωγή, καταβροχθίζοντας πόρους για επισκευή.

surviving mars 2

Διαπιστώσαμε, παίζοντας για πολλές ώρες, ότι το Surviving Mars είναι ένα υποδειγματικό Strategy – City Building Simulator. Πριν ακόμα απολαύσουμε όλο το εύρος του gameplay του, λατρέψαμε μια απροσδόκητη εξομοίωση, εκείνη των πυραύλων με τις υπέροχες φάλαινες Orca. Στην συνέχεια, η προσγείωση στον Άρη συνοδεύτηκε από την συνειδητοποίηση του πόσο μεγάλος είναι ο χάρτης της περιοχής και πόσο λίγες είναι οι πλουτοπαραγωγικές πηγές αρχικά. Στο πλέγμα 10Χ10 τετραγώνων που τον συνθέτει, έχει μεγάλη σημασία το πόσο πλούσιο σε πρώτες ύλες είναι το μέρος που προσγειωνόμαστε. Αν έχουμε δε έναν μικρό αριθμό από probes για να φωτίσουμε τα διπλανά τετράγωνα, ποιος την χάρη μας.

Ο κόκκινος πλανήτης είναι πλούσιος σε concrete (τσιμέντο), εύπορος σε metals (μέταλλα) και αρκετά πτωχός σε water (νερό). Το τσιμέντο και τα μέταλλα είναι η πρώτη ύλη για τα περισσότερα κτίρια μας έτσι σπεύσαμε να κατασκευάσουμε τα απαραίτητα εργοστάσια και να βάλουμε τις ρομποτικές μας μονάδες να δουλέψουν. Τα drones είναι η μοναδική μας συντροφιά για πολλές αρειανές μέρες και νύχτες. Ήταν αναπόφευκτο να κατευθύνουμε για τις πρώτες ώρες τα λιγοστά (αρχικά) research points μας στον τεχνολογικό κλάδο των robotics. Τα ρομποτάκια δίνουν μια Star Wars νότα στο παιχνίδι με την παιχνιδιάρικη αισθητική τους ενώ παράλληλα είναι οι πολυτιμότεροι εργάτες της αποικίας. Χτίζουν και επισκευάζουν όλες τις εγκαταστάσεις σαν τέλειοι μάστορες και εκτελούν αδιάκοπα τις εργασίες τους χωρίς την ανάγκη ξεκούρασης.

surviving mars 3

Στον Άρη γίνεται... της ανωμαλίας
Την εργασία των drones συμπληρώνουν τα οχήματα που τίθενται στην διάθεση μας. Περισσότερο απ΄ όλα εκτιμήσαμε τα shuttles γιατί μεταφέρουν ταχύτατα εμπορεύματα και ανθρώπους από την μια περιοχή στην άλλη. Προτού τα εντάξουμε στον μηχανοκίνητο στόλο μας, στέλναμε το RC transport να συλλέγει πρώτες ύλες και να τις μεταφέρει στις κατά τόπους αποθήκες. Οι εντολές στο τελευταίο δίνονται χειροκίνητα ενώ τα shuttles επεμβαίνουν αυτόματα σε όποιον τομέα τα έχει ανάγκη, γεγονός που ενισχύει την ανωτερότητά τους. Στον Άρη παίζει πολύ... ανωμαλία αλλά δεν έχει σχέση με σιχαμερά πράγματα, είναι όλη ευεργετική για τις επιχειρήσεις μας. Τα anomalies που σκάνε μύτη δεξιά και αριστερά πρέπει να μελετηθούν από το RC Explorer για να μετατραπούν σε πολύτιμα research points ή breakthrough τεχνολογίες.

Ο Άρης είναι εχθρικός απέναντι στην ζωή αλλά εμείς βαλθήκαμε να τον τιθασεύσουμε χρησιμοποιώντας την πανίσχυρη τεχνολογία μας. Αφού μάθαμε τα βασικά του gameplay, κτίρια άρχισαν να ξεφυτρώνουν στην επιφάνεια του δια χειρός (λαβίδων μάλλον) των drones μας. Ο πολυτιμότερος πόρος στο Surviving Mars είναι η ενέργεια διότι τα πάντα την καταναλώνουν, κτίρια, οχήματα και drones. Η κατασκευή ηλιακών συλλεκτών και συσσωρευτών αιολικής ενέργειας δεν αρκεί. Το παιχνίδι ανάγκασε τον εγκέφαλό μας να σχεδιάσει ένα τέλειο δίκτυο υποδομών για να τροφοδοτεί τα πάντα. Το μέγεθος των σωλήνων και των καλωδίων του ρεύματος και η απόστασή τους από τα κτίρια είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Αναπτύξαμε την δημιουργική μας σκέψη σχεδιάζοντας ολόκληρα δίκτυα από ενεργειακές και πλουτοπαραγωγικές πηγές γύρω από τα κτίρια μας. Στις πρώτες μας προσπάθειες κάναμε το λάθος να χτίζουμε λιγοστά ενεργειακά κτίρια με αποτέλεσμα συνεχείς διακοπές ρεύματος, παράλυση της αποικίας και πάγωμα της παραγωγής. Μέχρι το τέλος της αρειανής μας περιπέτειας ειδικευτήκαμε στην ομαδοποίηση παρόμοιων κτιρίων, στην τοποθέτηση των υποδομών στα κατάλληλα μέρη και στην εκμετάλλευση της πλανητικής γεωμετρίας.

Στον 21ο αιώνα όλοι οι εξομοιωτές κατασκευής πόλεων μεταναστεύουν στο διάστημα, προετοιμάζοντας μας για ένα ένδοξο μέλλον.

Τα πιο ωφέλημα κτίρια είναι όσα αντλούν πόρους για να κινούμε το εργατικό δυναμικό και την βιομηχανία. Τα αγαπημένα μας κτίρια είναι οι θόλοι, όσο μεγαλύτεροι τόσο το καλύτερο. Η διαχείρισή τους είναι σκέτη πρόκληση λόγω του περιορισμένου χώρου. Παίζαμε... Tetris προσπαθώντας να ταιριάξουμε τα κτίρια μέσα στα διαθέσιμα τετράγωνα των θόλων ώστε οι άποικοι μας να έχουν τα απαραίτητα κομφόρ. Η διαδικασία ενέχει και το στοιχείο του trial and error. Η πρώτη φουρνιά αποίκων είναι ενδεικτική του τι πρέπει να προσέξουμε στο χτίσιμο των θόλων για να καλύψουμε τις ανάγκες τους.

Το στήσιμο των υποδομών και των κτιρίων ανάβει το πράσινο φως για τον ερχομό των αποίκων στην βάση που χτίσαμε. Για να τους διαχειριστούμε έπρεπε να λάβουμε υπόψη πολλούς παράγοντες και η πνευματική αυτή εργασία έβαλε φωτιά στο μυαλό μας. Η ηλικία των αποίκων και ο χαρακτήρας καθορίζει την παραγωγικότητά τους. Επιτρέψαμε σε παραγωγικές ηλικίες και σε άτομα με δραστήριο χαρακτήρα και κέφι για εργασία να συμμετάσχουν στο διαστημικό μας πείραμα και απορρίψαμε τους υπόλοιπους. Επιχειρήσαμε να φροντίσουμε όλες τις ανάγκες τους φτιάχνοντας κέντρα διασκέδασης, παιδικούς σταθμούς και σχολεία αλλά δεν αποφύγαμε τον θάνατο αρκετών από κατάθλιψη. Ρυθμίζαμε τις βάρδιες τους στα εργοστάσια και παρακολουθούσαμε την καθημερινότητά τους. Αισθανθήκαμε σαν γονείς πετυχαίνοντας τις πρώτες γεννήσεις στον Άρη και εκπαιδεύοντας στην συνέχεια τα φυντάνια μας. Η συνεχής τριβή με τους αποίκους και η τεράστια αξία του ανθρώπινου κεφαλαίου στην αποικία, μας έκαναν να τους νιώσουμε σαν δικούς μας ανθρώπους, ευνοώντας την συνολική απορρόφηση μας στο παιχνίδι.

surviving mars 4

Διαχείριση πλανητικών επιχειρήσεων
Το Surviving Mars αναγνωρίζει ότι οι πληροφορίες που έχουμε ανάγκη για να χτίσουμε μια λειτουργική αποικία είναι πάρα πολλές έτσι κάθε μας κίνηση συνοδεύεται από hints. Αυτά εξηγούν ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε και πως. Η δυνατότητα pause και επιτάχυνσης του χρόνου όποτε το επιθυμούμε, είναι μια φανταστική επιλογή. Προτού μάθουμε τι έχει ανάγκη η αποικία μας στα πρώτα της βήματα, είμαστε συνέχεια στον αστερισμό του pause, δίνοντας την κάθε εντολή με χειρουργική ακρίβεια. Αφού εμπεδώσουμε την σειρά που πρέπει να έχει η κατασκευή των κτιρίων, η ταχύτητα ανεβαίνει συχνά στο 3Χ και στην συνέχεια στο 5Χ.

Το zoom in – zoom out του χάρτη μας εξυπηρέτησε άριστα, παράλληλα με τις πλούσιες πληροφορίες που μας δίνει ο χάρτης όταν περνούμε τον κέρσορα από πάνω του. Τραβούσαμε το βλέμμα μας σε πανοραμική οπτική για να παρακολουθήσουμε τις περιοχές που βομβαρδίζονταν από μετεωρίτες. Αντί να μετακινούμε τον χάρτη στο έδαφος, ανιχνεύαμε με τον κέρσορα από ψηλά τι πόροι μας ξέφυγαν για να τους αναζητήσουν τα μεταφορικά μας. Κατόπιν βουτάγαμε από τους ουρανούς στο επίπεδο των drones και των αποίκων για να μελετήσουμε τις εργασίες τους, να θαυμάσουμε το design τους και να διασκεδάσουμε με την καθημερινότητά τους. Το zoom σε συνδυασμό με την γρήγορη περιστροφή της κάμερας μας φέρνουν σε επαφή με την αποικία μας, εξαιτίας τους μπορούμε να νιώσουμε τους ρυθμούς της.

surviving mars 5

Ο πληροφοριακός πλούτος του παιχνιδιού είναι κατανεμημένος σε λιγοστά εικονίδια τα οποία μας οδηγούν σε οθόνες γεμάτες απολαυστικά στατιστικά. Τρία από αυτά δέχτηκαν αμέτρητες φορές την επίσκεψη του κέρσορά μας. Η χημική φιάλη ανοίγει την αυλαία προς τις τεχνολογίες που μας επιτρέπουν να δαμάσουμε τον κόκκινο πλανήτη. Είναι διάσπαρτες σε πέντε κατηγορίες από 19 τεχνολογίες έκαστη. Από πέρασμα σε πέρασμα συνειδητοποιήσαμε την τυχαία κατανομή των τεχνολογιών σε όλες τις κατηγορίες και στην σημαντικότερη από όλες, τα breakthroughs. Μπορούμε να ακολουθήσουμε όποια τεχνολογική οδό θέλουμε ή να ερευνούμε τεχνολογίες από την μια και την άλλη κατηγορία χωρίς συνοχή. Η σκληρή αρειανή πραγματικότητα μας σπρώχνει να δώσουμε βάση στην ενίσχυση των drones αρχικά και να πέσουμε με τα μούτρα στα robotics. Όσο κυλάει ο χρόνος, οι ερευνητικοί μας πόροι λοξοδρομούν προς biotech και social με σκοπό την ανάπτυξη τέλειων θόλων και την συντήρηση της ζωής. Θεωρούμε πλούσιο το research tree και απολαυστικά απρόβλεπτες τις breakthrough τεχνολογίες που ενισχύουν το replayability.

Βρέχει ρουκέτες στον Άρη
Το εικονίδιο με την ρουκέτα υπήρξε δεύτερο σε επισκεψιμότητα για εμάς. Οι λιγοστοί πόροι του Άρη καθιστούν αδύνατη την αυτοσυντήρηση της αποικίας στις πρώτες ώρες. Συνεπώς τα απαραίτητα υλικά για το χτίσιμο των υποδομών καθώς και οι άποικοι πρέπει να μεταφερθούν από τον μητρικό πλανήτη, την Γη. Η μεταφορά γίνεται με πυραύλους και κοστίζει ακριβά. Ακονίσαμε εκπληκτικά τις στρατηγικές μας ικανότητες κατανέμοντας τα απαραίτητα υλικά στους πυραύλους και υπολογίζοντας κατάλληλα τα κεφάλαια μας για να μην μείνουμε... ρέστοι. Μας άρεσε πολύ το game mechanic της επαναχρησιμοποίησης τους που δεν θυμόμαστε να έχουμε ξανασυναντήσει σε παρόμοιο παιχνίδι. Μετά την προσγείωση και το άδειασμα των εμπορευμάτων του, ο πύραυλος παραμένει καρφωμένος στο ίδιο σημείο με την “μύτη” του στραμμένη προς τα άστρα. Περιμέναμε να γεμίσει με βενζίνη και σπάνια μέταλλα (το μοναδικό εξαγώγιμο προϊόν της αποικίας μας) και μετά τον στέλναμε πίσω στην Γη.

surviving mars 6

Το εικονίδιο που μοιάζει με στατιστικό διάγραμμα ήταν ο τρίτος συχνότερος σταθμός μας στο Surviving Mars. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα εικονίδια, οι συνολικές πληροφορίες για την αποικία που περιέχει παραμένουν μόνιμα στην δεξιά πλευρά της οθόνης αν το επιθυμούμε. Μελετώντας τον απολαμβάναμε την συνολική πρόοδο της αποικίας και υπολογίζαμε τα υλικά που μας λείπουν, ώστε να τα μαζέψουμε το συντομότερο.

Τα θαύματα δεν τελειώνουν ποτέ στην επιφάνεια του αγαπημένου μας Άρη και κυριολεκτούμε. Το επιστέγασμα των προσπαθειών μας είναι τα Επτά Θαύματα που μπορούμε να κατασκευάσουμε μόλις το technology tree πλησιάσει στο τέλος του. Το artificial sun μας εξιτάρισε σαν ιδέα αλλά και σαν αποτέλεσμα. Ο μικρός τεχνητός μας ήλιος τροφοδοτούσε τους ηλιακούς συλλέκτες ακόμα και στα βαθιά μεσάνυχτα, χαρίζοντας άφθονη ενέργεια στα συνδεόμενα κτίρια. Τα mohole mine και the excavator αποτέλεσαν αστείρευτες πλουτοπαραγωγικές πηγές, βοηθώντας μας να συντηρήσουμε τον κατασκευαστικό οργασμό.

surviving mars 7

Μεγάλο σκορ και πολλά ρεκόρ
Παιχνίδι δίχως σκορ μοιάζει με φαΐ δίχως φέτα για εμάς και το Surviving Mars δεν εμπίπτει ευτυχώς σε αυτή την κατηγορία. Ο πλούτος που συσσωρεύει η αποικία μας σε έμψυχο και άψυχο υλικό είναι μια στατιστική απόλαυση άνευ προηγουμένου. Το πραγματικό μέτρο της επιτυχίας μας όμως είναι τα milestones. 15 ορόσημα περιμένουν να τα πραγματοποιήσουμε για να μας δωρίσουν έναν μεγάλο αριθμό πόντων. Αυτός αποτελεί το σκορ μας, τους στόχους που πρέπει να πετύχουμε για να θεωρήσουμε ότι ολοκληρώθηκε η κατάκτηση του Άρη. Θεωρητικά, σε 16 με 18 ώρες μπορούμε να πετύχουμε όλα τα ορόσημα και να νικήσουμε τις προκλήσεις του παιχνιδιού.

Πρακτικά, η ενασχόλησή μας με το Surviving Mars θα διαρκέσει πάρα πολλές ώρες, ειδικά για όσους από εμάς βλέπουν τα υψηλά επίπεδα δυσκολίας σαν πρόκληση. Αρχικά θα επιχειρήσουμε να αποκτήσουμε όλες τις τεχνολογίες του παιχνιδιού. Κατόπιν θα ανεβάζουμε σταδιακά το επίπεδο δυσκολίας έως ότου φτάσουμε στο μέγιστο και το πατάξουμε. Το A.I. είναι ο αόρατος συνεργάτης μας στην κατασκευή της αποικίας. Χειρίζεται με χαρακτηριστική άνεση τα drones και το προσωπικό μας, χωρίς να κάνει εμφανή λάθη στο pathfinding. Ως συνέπεια των παραπάνω, η καλή κατάσταση του εργατικού μας δυναμικού εξαρτάται απόλυτα από τις ενέργειες μας και καθόλου από πιθανή δυσλειτουργία του A.I.

http://www.youtube.com/watch?v=c-VP0JMzsq4

Ο Άρης είναι ένας εντυπωσιακός πλανήτης με το κόκκινο χρώμα (και χώμα) του, τα εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα και τις μορφολογικές ιδιαιτερότητες. Το θέαμα χάνει την απόκοσμη ομορφιά του μετά από λίγα λεπτά όμως, ευτυχώς λοιπόν που έχουμε όλα τα απαιτούμενα υλικά για ένα ξεγυρισμένο... μακιγιάζ. Τα εικονίδια είναι πολύ ευχάριστα στο μάτι και αποτυπώνουν σωστά ότι θέλουν να δείξουν. Τα animations κάθε κινούμενου τμήματος στον πλανήτη είναι ρεαλιστικά. Μαγευόμασταν από την κίνηση των ανεμογεννητριών, την δραστηριότητα των αποίκων που θύμιζαν πολύβουο μελίσσι, το μηχανικό μεγαλείο των εργοστασίων. Ο φωτισμός θα μας μείνει αξέχαστος. Τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος για παράδειγμα, σε συνδυασμό με το κοκκινόχωμα του Άρη, παιχνιδίζουν τέλεια στο μάτι μας. Οι σκιές αυξομειώνονται με βάση την θέση του ήλιου αλλά εκεί παρατηρήσαμε ένα σχεδιαστικό “λαθάκι”. Μια ηλιακή γεννήτρια είχε τοποθετηθεί λανθασμένα πίσω από ένα πύραυλο, ο οποίος έκοβε με την σκιά του το ηλιακό φως για κάμποση ώρα. Κανονικά περιμέναμε η γεννήτρια να πάψει να παράγει ρεύμα στερούμενη το ηλιακό φως, όμως αυτό δεν συνέβη.

Το soundtrack του Surviving Mars χωρίζεται σε δύο διακριτά τμήματα. Το πρώτο είναι τα instrumental κομμάτια που συνοδεύουν την κάθε μας προσπάθεια. Οι διακυμάνσεις τους επηρέαζαν θετικά την ψυχική μας κατάσταση. Πότε μας χαλάρωναν οι νανουριστικές νότες σαν να βρισκόμασταν σε παραλία, άλλοτε νιώθαμε σαν να ζούμε σε διαστημικό όνειρο, αργότερα αισθανόμασταν την ένταση και τον μόχθο των αποίκων μας. Όταν θέλουμε να αλλάξουμε μουσική υπόκρουση καταφεύγουμε στους ραδιοφωνικούς σταθμούς της αποικίας όπου αλλάζει εντελώς η ακουστική εμπειρία. Μουσική country ξεπήδησε από τα ηχεία και μας διασκέδασε με τον ρυθμό της, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι ελέγχουμε τους πιονιέρους στην κατάκτηση του διαστήματος. Pop και ηλεκτρονικοί ήχοι δίνουν ρυθμό βραδινής εξόδου.

surviving mars 8
Νόστιμο το διαστημικό μας γεύμα
Μας συγκλονίζει ευχάριστα το πόσο μακριά έχουν φτάσει τα City Building από την εποχή του Sim City. Το Surviving Mars μοιράζεται την ίδια ιδέα με τον θρυλικό τίτλο αλλά απέχει χιλιόμετρα στην εκτέλεση της εξομοίωσης. Η δημιουργία του τεράστιου βίο – μηχανικού οργανισμού που κατασκευάζαμε ξανά και ξανά κάλυψε όλες τις ψυχαγωγικές μας ανάγκες. Οι τυχαίες φυσικές καταστροφές, η φθορά των μηχανημάτων και η αναζήτηση πρώτων υλών παρείχαν τον απαιτούμενο ανταγωνισμό και αιχμαλώτιζαν την προσοχή μας.

Μεταμορφωθήκαμε για λίγο σε κοινωνιολόγους, ψυχολόγους, αρχιτέκτονες, μηχανικούς κ.ο.κ. προσπαθώντας να καταλάβουμε τις σχέσεις που διέπουν την λειτουργία όλων των παραγόντων. Είναι περίεργο πως, ένας τίτλος που καλλιεργεί την λογική και την φαντασία, κοστολογήθηκε τόσο πεζά. Τα 40 ευρώ στο Steam θα ήταν εξαιρετική τιμή αν περιελάμβαναν και το season pass, για το οποίο μας ζητούν άλλα 35.

Θετικά:
- Άψογο interface
- Ικανοποιητικό technology tree
- Ισχυρό replayability
- Ιδανικός χειρισμός της κάμερας
- Πολλές επιλογές παραμετροποίησης της εμπειρίας μας
- A.I. που διεκπεραιώνει σωστά την στρατηγική μας
- Εύκολη πρόσβαση σε όλες τις παραμέτρους του gameplay

Αρνητικά:
- Τυπικά γραφικά για το είδος
- Είναι φτιαγμένο αποκλειστικά για λάτρεις της διαχείρισης πόρων και υπομονετικούς παίκτες
- Δεν έχει multiplayer

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 6.5
Gameplay: 8
Αντοχή: 8
Γενικά: 7.5

Η αφθονία στρατηγικών επιλογών και το ατμοσφαιρικό περιτύλιγμα το καθιστούν ένα από τα καλύτερα ψηφιακά ταξίδια στον Άρη.

Γιάννης Μοσχονάς

Γιάννης Μοσχονάς replied to the topic 'Surviving Mars' in the forum. 3 weeks ago

SurvivingMars-Hero2.jpg
Μας συγκλονίζει ευχάριστα το πόσο μακριά έχουν φτάσει τα City Building από την εποχή του Sim City. Το Surviving Mars μοιράζεται την ίδια ιδέα με τον θρυλικό τίτλο αλλά απέχει χιλιόμετρα στην εκτέλεση της εξομοίωσης. Η δημιουργία του τεράστιου βίο – μηχανικού οργανισμού που κατασκευάζαμε ξανά και ξανά κάλυψε όλες τις ψυχαγωγικές μας ανάγκες.

Οι τυχαίες φυσικές καταστροφές, η φθορά των μηχανημάτων και η αναζήτηση πρώτων υλών παρείχαν τον απαιτούμενο ανταγωνισμό και αιχμαλώτιζαν την προσοχή μας. Μεταμορφωθήκαμε για λίγο σε κοινωνιολόγους, ψυχολόγους, αρχιτέκτονες, μηχανικούς κ.ο.κ. προσπαθώντας να καταλάβουμε τις σχέσεις που διέπουν την λειτουργία όλων των παραγόντων. Δείτε τις προσπάθειες μας στο παρακάτω βίντεο: [video]

Read More...

1 month ago
Sacrifice 1 month ago

Ένας μάγος, πέντε θεοί και η συντέλεια του κόσμου.

 

Η ιστορία της αμερικάνικης εταιρείας ανάπτυξης Shiny Entertainment είναι ένα “παραμύθι” με καλή αρχή και απότομο τέλος. Η χρονιά της θριαμβευτικής της εισόδου στην βιομηχανία των video games ήταν το 1994 με το αξέχαστο Earthworm Jim για όλες τις κονσόλες και τα PC της εποχής. Αδυνατούμε να μιλήσουμε για το Earthworm Jim χωρίς να μας τρέξουν τα σάλια. Το απίθανο σκουλήκι πρωταγωνίστησε σε ένα από τα καλύτερα Action - Platform όλων των εποχών, με άπειρη δράση, απίστευτα animations και πολύ χιούμορ.

Η εμπορική επιτυχία του Earthworm Jim συνεχίστηκε τα επόμενα έτη για την Shiny Entertainment. Τα Earthworm Jim 2 και MDK σάρωσαν τα ταμεία ενώ παράλληλα μας διασκέδασαν αφάνταστα. Για κακή της τύχη, η εταιρεία έγινε η εξαίρεση του κανόνα που λέει ότι ακόμα και η κακή διαφήμιση είναι ευεργετική. Προβάλλοντας εντελώς λανθασμένα το πρωτοποριακό παιχνίδι τους, Messiah, έγινε στόχος επίθεσης των media και των καταναλωτών. Οι χαμηλές πωλήσεις που έκανε, συμπαρέσυραν και το Sacrifice, το RTS που κυκλοφόρησαν μέσα στον ίδιο χρόνο.

sacrifice 1

Γέμισαν την γη, της Jhera οι... ναυαγοί
Η λέξη “καταραμένος” φτερουγίζει στο μυαλό μας ενόσω “ξεφυλλίζουμε” την ιστορία του μοναδικού playable χαρακτήρα στο Sacrifice, του μάγου Eldred. Ο Eldred δεν είναι αθώο θύμα κακοτυχίας ή κάποιου κακόβουλου θεού, είναι θύμα των επιλογών του στην ζωή. Κυβερνώντας τυραννικά τον κόσμο του, την Jhera, ξεσήκωσε το μίσος όλου του πληθυσμού της εναντίον του. Αντί να συνειδητοποιήσει το σφάλμα του και να αλλάξει ρότα στην ζωή του, ο Eldred επικαλείται τον πανίσχυρο δαίμονα Marduk για να τον βοηθήσει να ξεφορτωθεί τους εχθρούς του. Φυσικά ο Marduk αδιαφορεί για τις επιθυμίες του ανόητου μάγου, ξεφεύγει εύκολα από τον έλεγχό του και τα κάνει όλα λαμπόγυαλο. Πανικόβλητος ο Eldred δραπετεύει σε έναν κόσμο αποτελούμενο από πέντε ιπτάμενα νησιά. Ισάριθμοι θεοί προσπαθούν να κουμαντάρουν αυτό τον τόπο και ο πονηρός μάγος προσφέρει τις υπηρεσίες του σε όποιον τον βολεύει.

Η ιστορία του Sacrifice είναι καλά δομημένη, το ίδιο και οι χαρακτήρες του. Ελέγχοντας τον Eldred, ακούγαμε τους θεούς να λογομαχούν αδιάκοπα μεταξύ τους. Το παιχνίδι αφήνει στην ελεύθερή μας βούληση το ποιόν θεό θα υπηρετήσουμε, μάλιστα μπορούμε να τους εναλλάσσουμε στις πρώτες μας αποστολές. Αργά ή γρήγορα, η φύση του θεού που προσκυνούμε συχνότερα, αναγκάζει τους θεούς της αντίπαλης κοσμοθεωρίας να μας κλείσουν μόνιμα τις πόρτες τους. Μπορούμε να ακολουθήσουμε την ηθική μας πυξίδα και να πολεμήσουμε υπό τα λάβαρα των θεών που μας εκφράζουν περισσότερο. Μπορούμε επίσης να σκεφτούμε καθαρά σαν μισθοφόροι και να επιλέξουμε με βάση την ποιότητα των μονάδων του κάθε θεού. Ενώ κάνουμε όλα αυτά, στην... ατμόσφαιρα πλανάται η φήμη ότι υπάρχει ένας θεός που δεν είναι αυτό που δείχνει.

http://www.youtube.com/watch?v=pGIymyNr1eo

Ενώ παλεύουμε με τα ηθικά διλήμματα, τις υλικές ανάγκες και τον φόβο της προδοσίας, ικανοποιούμαστε απίστευτα από το ευφυές χιούμορ των διαλόγων, που επικοινωνεί με απόλυτη επιτυχία το voice acting. Ο κατάλογος των voice actors κόντεψε να μας...στραβώσει με την λάμψη του. Στην κορυφή του διακρίνεται ο Tim Curry στον ρόλο του Stratos. Από το The Rocky Horror Picture Show και το The Legend μέχρι τα IT και The Three Musketeers, το σαρδόνιο χαμόγελο του Curry και η παιχνιδιάρικη φωνή υποδηλώνουν ένα πλάσμα που ακροβατεί μεταξύ αστειότητας και τρόμου, ιδανικός υποψήφιος για τον αλλόκοτο Stratos. Μας εξέπληξε η δουλειά του Brad Garrett (Garfield, Night at the Museum) στον ρόλο του James, η χροιά της φωνής του είναι αλλαγμένη ώστε να εναρμονίζεται με τον θεό σκουλήκι. Όλο το voice cast εκφέρει με πάθος τις ατάκες του και προσφέρει πραγματική ψυχική ανάταση. Η καλύτερη πινελιά είναι η αντίδραση των θεών όταν μας βλέπουν να δανείζουμε το ταλέντο μας στους εχθρούς τους. Για παράδειγμα, οι Charnel και Pyro άρχισαν να φωνάζουν και να βρίζουν μόλις μας είδαν να διαβαίνουμε την πύλη του Stratos.

Χαράζουμε στρατηγική από τα χαρακώματα
Το Sacrifice μας έκανε να αισθανθούμε ότι παίζουμε ένα spin off της σειράς Spellforce. Είναι RTS που βιώνεται μόνιμα μέσα από τα μάτια του μάγου ο οποίος ηγείται των δυνάμεων μας. Σε αντίθεση με τα Spellforce, δεν μπορούμε να τραβήξουμε την κάμερα σε οπτική θεού και να παρακολουθήσουμε από ψηλά την δράση, δίνοντας συνάμα εντολές στις μονάδες μας. Βρισκόμαστε στο πλευρό του Eldred και τον καθοδηγούμε με τα WASD ενώ την ίδια ώρα περιστρέφουμε και αλλάζουμε την οπτική μας γωνία με το mouse. Το σύστημα χειρισμού είναι φανταστικό από την ώρα που θα μας γίνει συνήθεια. Όλα τα spells αναπαύονται κάτω από τρία ευδιάκριτα icons στα αριστερά για εύκολη πρόσβαση. Οι μονάδες επιλέγονται με απλό πάτημα του left mouse button και ομαδοποιούνται με control και numeric keys. Το γκρουπ μονάδων που ελέγχουμε σε μια δεδομένη στιγμή εμφανίζεται σε απαρτία σε ευδιάκριτο πλαίσιο, μαζί με τα skills τους. Οι εντολές δίνονται πολύ εύκολα με το right mouse button καθώς και η αλλαγή του σχηματισμού των μονάδων.

 sacrifice 2

Η μεγάλη πρόκληση στο Sacrifice δεν είναι ο χειρισμός, είναι η χάραξη της στρατηγικής που θα μας οδηγήσει στην βάση του εχθρού και θα αποτρέψει τις δυνάμεις του από το να λεηλατήσουν την δική μας. Το τοπίο είναι γεμάτο χαράδρες, λόφους, βράχια και φυσικά εμπόδια που καθιστούν ορατές τις εχθρικές δυνάμεις σαν κουκκίδες στον ορίζοντα μόνο όταν πλησιάζουν. Το mini map και η δυνατότητα zoom in – zoom out του είναι η μόνη μας πυξίδα σχετικά με την κίνηση των εχθρικών δυνάμεων αλλά και την διαδρομή που μας χωρίζει από τα objectives της αποστολής. Πρώτο μας μέλημα είναι η κατάληψη των manaliths, μεγαλιθικών κατασκευών οι οποίες μας τροφοδοτούν μόνιμα με mana, τον ζωτικότερο πόρο του μάγου μας. Κατόπιν κολλάμε μερικά manahoar στο πλευρό του Eldred ώστε να έχει άφθονο mana στην διάθεση του, χτίζουμε τον στρατό μας και προχωρούμε.

Ο στρατός που θα μας υπηρετήσει αποτελείται από μια ποικιλία συναρπαστικών πλασμάτων με καταπληκτικό design και ξεχωριστές ικανότητες. Αφού μάθουμε τις ιδιότητες τους καταφεύγοντας στο manual, μπορεί να αποφασίσουμε ότι μας αρέσει ένα είδος πλασμάτων και να συνταχθούμε αυτόματα με τον θεό που μας τα παρέχει. Τα τέρατα είναι μοιρασμένα σε εννέα επίπεδα ισχύος και χωρίζονται σε melee, ranged και flying. Η προτίμησή μας προς τα flying πλάσματα ήταν έντονη εξαρχής. Κάναμε κατάχρηση των Gargoyles στις πρώτες αποστολές, κλείνοντας έτσι προς την λατρεία του σκουληκοθεού James. Επιλέγοντας δαγκωτό James, μας υπηρέτησαν πανίσχυρα τέρατα σαν τα Boulderdash και Ikarus, όντα ικανά να προξενήσουν εκατοντάδες πόντους damage στον εχθρό. Η πίστη μας στον σκουληκόμορφο θεό κράτησε μόνο ένα playthrough γιατί το Sacrifice είναι δομημένο με το replayability ως απώτερο στόχο.

Σε μια περιπέτεια, όπου τα πάντα μπορεί να μας έρθουν ανάποδα από την μια στιγμή στην άλλη, είμαστε ευγνώμονες για το ότι “σώζουμε” την πρόοδο μας όποτε γουστάρουμε.

Το μέγεθος των οκτώ – εννιά ωρών, μέχρι την ολοκλήρωση των αποστολών ενός από τους πέντε θεούς, είναι αστείο για μπαρουτοκαπνισμένους gamers σαν και του λόγου μας. Αναπόφευκτα θα το τερματίσουμε ακολουθώντας όλες τις πιθανές διαδρομές, πενταπλασιάζοντας την απόλαυση αλλά και τις γνώσεις μας. Εννιά μοναδικά όντα ανά θεό τάσσονται στο πλευρό μας και η διαχείρισή τους δίνει νέα πνοή στις στρατηγικές μας αποφάσεις. Για παράδειγμα, η ισχύς των μαχητών του Pyro τον καθιστά ιδανικό για τους παίκτες που πιστεύουν στο ρητό “η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση”. Αντίθετα, οι μονάδες του Stratos υπερέχουν σε ταχύτητα αλλά η μειωμένη ισχύς τους ανέβασε αισθητά το επίπεδο δυσκολίας.

Φέρτε μας ψυχές
Το mana δεν είναι αρκετό για να ενσωματώσει τόσα πανίσχυρα όντα στον στρατό μας, απαιτούνται και ψυχές. Οι πεσμένοι εχθροί χαρίζουν ψυχές κόκκινου χρώματος, μολυσμένες από το άγγιγμα του αντίπαλου μάγου. Επικαλούμαστε δαιμονικούς γιατρούς για να τις εξαγνίσουμε αλλά πρέπει να έχουμε το νου μας ώστε να επιστρέψουν τις ψυχές στην βάση μας. Όταν ο εχθρός καταφέρνει να φάει τους γιατρούς μας στην μέση της διαδρομής, οι ψυχές μένουν αδέσποτες και μπορεί να τις επανακτήσει. Όταν οι πολεμιστές μας πέφτουν ηρωικά στον αγώνα, μπλε ψυχές εμφανίζονται πάνω από τα κορμιά τους και τις συλλέγουμε απλά περνώντας από πάνω τους. Κάθε χάρτης των ρημαγμένων τόπων που διασχίζουμε έχει περιορισμένο αριθμό ψυχών για να συλλέξουμε άρα αντιμετωπίζουμε unit cap. Είμαστε έτσι μόνιμα αντιμέτωποι με τον στρατηγικό γρίφο του ποια πλάσματα θα επικαλεστούμε, πόσες ψυχές κοστίζουν και αν θα τα πάρουμε μαζί μας στην πρώτη γραμμή ή θα τα αφήσουμε να προστατεύουν την βάση και τα manalith μας.

sacrifice 3

Οι θεοί δεν μας παραχωρούν μόνο την προσωπική τους φρουρά από πλάσματα αλλά και ένα σωρό spells για να πλήττουμε τους εχθρούς μας. Η επιλογή και η χρήση τους την κατάλληλη στιγμή εμπλουτίζουν τρομερά την στρατηγική μας. Ο μάγος μας δεν είναι ένας δειλός τύπος που κρύβεται σε έναν πύργο και μοιράζει εντολές από μακριά. Δίνει το παρόν στην πρώτη γραμμή της μάχης και ρισκάρει την ζωή του κάθε λεπτό. Το θάρρος του είναι αξιοθαύμαστο αλλά το κορμί του ιδιαίτερα εύθραυστο στα χτυπήματα των τεράτων, συνεπώς η συμμετοχή του στον πόλεμο οφείλει να είναι επιλεκτική. Τις περισσότερες φορές τον κρατούσαμε στα μετόπισθεν και διατάζαμε τις ομάδες τεράτων να επιτεθούν στους εχθρούς. Κατόπιν, τον οδηγούσαμε προς την εχθρική μάζα, μια λανθασμένη κίνηση.

Το ενισχυμένο A.I. των εχθρών δεν μας άφηνε σε χλωρό κλαρί. Τα αντίπαλα τέρατα ξέχναγαν τα δικά μας που τα χτύπαγαν με μανία και ρίχνονταν αμέσως στον Eldred. Ενίοτε αδιαφορούσαν για τις κινήσεις μας και έτρεχαν ολοταχώς να καταστρέψουν τα κτίσματά μας, υποχρεώνοντας μας σε αμυντική στάση. Αρνηθήκαμε να γίνει το avatar μας το δείπνο τους και έτσι μάθαμε δύο πράγματα ταυτόχρονα, την τέχνη του “απομακρύνσου άμεσα” και την τέχνη των spells. Τα πρώτα που μας άρεσαν ήταν τα speed up και heal. Με το πρώτο μεγαλώναμε την απόσταση από τους διώκτες μας και με το δεύτερο θεραπεύαμε τον εαυτό μας ή τους μαχητές που πληγώθηκαν.

sacrifice 4

Πρακτική μαγεία
Η φύση ενός θεού είναι ανάλογη των spells που μας δωρίζει. H Persephone ειδικεύεται στα healing spells. Μας προσέφερε ένα από τα διασκεδαστικότερα spells της περιπέτειας, το Rain of Frogs. Τίποτα διασκεδαστικότερο από το να παρακολουθούμε αμέτρητα βατράχια να προσγειώνονται πάνω σε τρομακτικά πλάσματα, κόβοντάς τους την φόρα λίγο πριν σκάσουν σαν μπαλόνια. Εντυπωσιαστήκαμε από την γεωμαντεία του James. Ο σκουληκόμορφος θεός χορηγεί spells που εκσφενδονίζουν βράχια, ανοίγουν χάσματα στην γη και μεταβάλλουν την μορφή του τοπίου, παρασύροντας τα πάντα στο διάβα τους. Τα spells του Stratos μας θυμίζουν Δία με τους κεραυνούς, τις αστραπές και τους κυκλώνες που σαρώνουν ολόκληρους στρατούς. Η πυρομανία του Pyro είναι εμφανής στα φλογερά του spells με τα οποία μετατρέψαμε σε στάχτη ουκ ολίγα πλάσματα. Το Όσκαρ για τα ανατριχιαστικότερα spells πάει στον Charnel. Ο θεός του θανάτου έχει δαιμονικά πνεύματα, ασθένειες, αναζωογονημένα πτώματα, ακόμα και τον ίδιο τον Χάροντα στην... μισθοδοσία του.

Τα ευεργετήματα των θεών ολοκληρώνονται με τα boons. Αν τους ικανοποιήσουν οι ενέργειες μας σε μια αποστολή, είτε τερματίζοντας τη, είτε εκτελώντας το optional objective της, οι θεοί μας αφήνουν να επιλέξουμε την αναβάθμιση ενός από τα δύο στατιστικά που προτείνουν. Στην κορυφή της προτίμησής μας ήταν πάντοτε τα maximum mana και resistance to physical damage μιας και είναι τα χρησιμότερα στατιστικά στον μαγικό μας πόλεμο.

http://www.youtube.com/watch?v=YDI2EXlbX2E

Αισθητικά το Sacrifice δεν μπορούσε να μας αφήσει ασυγκίνητους. Τα ειδικά εφέ των spells, το απίθανο animation και οι ξεκαρδιστικές μορφές των τεράτων, η εξωγήινη μορφολογία του περιβάλλοντος, όλα αυτά ενισχύουν την οπτική μας απόλαυση. Όλη αυτή η λεπτομέρεια και οι σχεδιαστικές καινοτομίες κοστίζουν φυσικά σε υπολογιστική ισχύ αλλά ακόμα και ένα entry level PC μπορεί να αποδώσει δεκάδες frames χωρίς πρόβλημα. Το κορυφαίο συστατικό της οπτικής πανδαισίας δεν είναι τα εκατομμύρια πολύγωνα και όσα ήδη αναφέραμε αλλά ο θεός James. Αδύνατον να μην λατρέψουμε έναν χαρακτήρα που μοιάζει καταπληκτικά στον Earthworm Jim.

Η βροχή από ορχηστρική μουσική η οποία μας έλουζε στο φόντο όλων των αποστολών είναι δουλειά ενός ταλαντούχου συνθέτη, του Kevin Manthei. Νιώθαμε βέβαιοι ότι ο Manthei θα συνθέσει εξαιρετική background μουσική γιατί το “φόντο”, “το πίσω κάθισμα” είναι η ιστορία των πρώτων χρόνων της καριέρας του. Στην σκιά γνωστότερων συνθετών που είχε συμφοιτητές όπως οι Christophe Beck και Marco Beltrami, συνετέλεσε στην μουσική υπόκρουση γνωστών τηλεοπτικών σειρών και ταινιών. Παράλληλα με την δουλειά του στα Buffy the Vampire Slayer, Scream 2 – 3 και Resident Evil, ο Manthei στράφηκε στα video games. Panzer General 2, Wizardry 8 και το Sacrifice φέρουν την μουσική σφραγίδα του. Στο τελευταίο, ο Manthei έφτιαξε ένα πολύ ατμοσφαιρικό πακέτο ήχων που ενισχύει την απόκοσμη αίσθηση του κόσμου του.

sacrifice 5

To single player mode είναι μια πρόβα τζενεράλε για το multiplayer. Εκεί τα λάθη είναι ασυγχώρητα και το άγχος της νίκης μας κατακλύζει. Σπεύδουμε να καταλάβουμε γρήγορα όσα manalith διαφαίνονται στον ορίζοντα. Ξαφνικά ανακαλύπτουμε ότι ο εχθρός έστειλε ιπτάμενες μονάδες να διαλύσουν τα manalith που βρίσκονται κοντά στην βάση και μας υποχρεώνει να ανασκουμπωθούμε. Ο εχθρικός στρατός εμφανίζεται ισχυρός και σκορπίζει τα φουκαριάρικα τέρατα μας δεξιά και αριστερά. Η οργή μας μετατρέπεται σε ανεμοστρόβιλο από τον Eldred και η δίνη του καταβροχθίζει λαίμαργα τα αντίπαλα πλάσματα. Ότι και αν πράξουμε έχει φοβερές συνέπειες στο multiplayer, ειδικά όταν και οι τρεις αντίπαλοι είναι άνθρωποι. Το mode που προτιμήσαμε είναι φυσικά το Slaughter, που βαθμολογεί τον νικητή με βάση τις απώλειες που προξενεί στους εχθρούς.

Η ώρα της αξιολόγησης
Μελετώντας τα χαρακτηριστικά του Sacrifice, το Warhammer 40.000: Dawn of War έρχεται στο μυαλό μας. Κατάληψη σημείων, unit cap, φουλ συμμετοχή του ανώτερου αξιωματικού (avatar) των αντίπαλων στρατιών, το Sacrifice τα έχει όλα εκτός από την διαχείριση των πρώτων υλών και την κατασκευή ποικίλων κτιριών. Δεν είναι περίεργο που το λατρέψαμε λοιπόν και αναρωτηθήκαμε πως μας είχε ξεφύγει τόσο καιρό. H Action πινελιά με τις περίτεχνες μανούβρες του χαρακτήρα και την χρήση των μαγικών οπλικών συστημάτων του δεν μας άφησε ασυγκίνητους. Πολύ μας άρεσε το multiplayer, ένας δύσκολος στίβος μάχης με άλλους χρήστες όπου η νίκη μας έδινε πάντα το δικαίωμα να πούμε “φίλε είμαι πιο ξύπνιος από εσένα”. Το ταξίδι μας στον κατεστραμμένο αλλά γεμάτο θαύματα κόσμο του Sacrifice κοστίζει μόνο 10 ευρώ στο Steam και το κάλεσμα του δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Θετικά:
- Εξαιρετικός σχεδιασμός των levels και των πλασμάτων
- Απαιτητικό gameplay για σκεπτόμενους παίκτες
- Υπέροχο και αδιάκοπο voice acting
- Συμπαθητική διάρκεια χάρις στο εξασφαλισμένο replayability
- Καλό multiplayer με μπόλικα modes
- Ενδιαφέρουσα υπόθεση με ανατροπές

Αρνητικά:
- Αρκετά δύσκολο για άπειρους παίκτες
- Η ελλιπής πληροφόρηση των δυνατοτήτων των spells – τεράτων καθιστά απαραίτητη την ανάγνωση του manual

Μια καινοτόμα προσέγγιση ενός λατρεμένου είδους, ευλογημένη με τα καλύτερα production values της εποχής της.

Γιάννης Μοσχονάς

 

1 month ago
Digimon Story: Cyber Sleuth – Hacker’s Memory 1 month ago

Τόσα ναζιάρικα τέρατα ποιος θα τα κουμαντάρει;

Ένα χρόνο και κάτι... ψιλά έπρεπε να περιμένουμε μέχρι την επόμενη επίσκεψή μας στις γειτονιές του Tokyo και στις ψηφιακές αλάνες της EDEN που οργώσαμε στο Digimon Story: Cyber Sleuth (διαβάστε το αναλυτικό μας άρθρο εδώ). Η αναμονή μεγάλωσε την δίψα μας για περισσότερες turn-based συγκρούσεις με τα πολύχρωμα τερατάκια που ανταποκρίνονται στο όνομα Digimon. Ασφαλώς γνωρίζαμε ήδη από τον περασμένο Μάρτη ότι το Digimon Story: Cyber Sleuth - Hacker’s Memory ήταν έτοιμο να διαδεχθεί τον προκάτοχό του. Η Bandai Namco είχε πληροφορήσει το κοινό για την παράλληλη αφήγηση, την χρήση άφθονων assets του προηγούμενου και τον σχεδιασμό νέων Digimon, levels και game mechanics. Άλλο να γνωρίζεις κάτι όμως και άλλο να το έχεις μπροστά σου και να το χαίρεσαι.

Οι 35 με 40 ώρες που περάσαμε στο Digimon Story: Cyber Sleuth δεν ήταν αρκετές για να χορτάσουμε turn based μάχες και να χαρούμε στο έπακρο το θηριοτροφείο που μαζέψαμε. Ευτυχώς στα video games οι δεύτερες ευκαιρίες είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Το Digimon Story: Cyber Sleuth - Hacker’s Memory είναι η δεύτερη ευκαιρία που μας δίδεται για να συμπληρώσουμε την συλλογή μας από Digimon, να τα ενδυναμώσουμε και να κάνουμε άνω κάτω την EDEN και το Tokyo. Η αφήγηση κινείται παράλληλα με το πρωτότυπο και μας τοποθετεί στην θέση του νεαρού Keisuke Amazawa, θύματος ηλεκτρονικού εγκλήματος.

digimon story cyber sleuth hackers memory 1

Όπως πάρα πολλά άτομα κάθε ηλικίας στην προηγμένη εποχή του, ο Keisuke άνοιξε λογαριασμό στην EDEN, έναν κόσμο όπου οι χρήστες απολαμβάνουν τις ρεαλιστικότερες ψηφιακές εμπειρίες που μπορεί να τους προσφέρει η τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας. Για κακή του τύχη ένας hacker του κλέβει την ψηφιακή ταυτότητα, στιγματίζοντάς τον σαν hacker στο σχολικό του περιβάλλον. Τρώγοντας μια ξεγυρισμένη αποβολή, ο Keisuke αναζητά τρόπους ανεύρεσης του εγκληματία με σκοπό να εκδικηθεί. Αποφασίζει να μάθει την τέχνη του “χακαρίσματος” και χειραγωγείται από έναν μυστηριώδη hacker που υποστηρίζει ότι γνωρίζει ποιος του έκλεψε τον λογαριασμό. Στην αναζήτηση του κλέφτη, ο Keisuke πέφτει πάνω στα μέλη μιας ομάδας καλών hackers, την Hudie. Βλέποντας ότι τα ιδανικά τους ταυτίζονται, ο ήρωας μας εντάσσεται στην Hudie, κάνει νέους φίλους και γράφει μια πολύωρη ιστορία γεμάτη θριάμβους.

Το πάντρεμα των Visual Novel με τα JRPG
Το Digimon Story: Cyber Sleuth - Hacker’s Memory είναι ένα υπέροχο υβρίδιο JRPG και Visual Novel. Στην Visual Novel διάσταση απολαμβάνουμε δεκάδες διαλόγους όπου παρελαύνει “κάθε καρυδιάς καρύδι”. Τα animations στους διαλόγους αυτούς είναι εξαιρετικά περιορισμένα αλλά έχουν πολύ γούστο. Μας μάγεψε η ντροπαλότητα και η τσαχπινιά της Erika, ειδικά το σκηνικό που βαράει λυσσαλέα τον ήρωα μας με μια λούτρινη φάλαινα. Οι εκφράσεις του Keisuke είχαν πλάκα τις πρώτες 50 φορές που τις είδαμε αλλά κατόπιν μας κούρασε η έκφραση κατάπληξης, το πεσμένο κεφάλι σαν ένδειξη παραίτησης όταν αποτυγχάνει και τα άλλα τερτίπια του. Την μεγαλύτερη ευχαρίστηση αντλήσαμε από τα Digimon που, μηδενός εξαιρουμένου, είναι όλα τόσο χαριτωμένα ώστε να λιγωνόμαστε από την γλύκα τους. Η Visual Novel παρουσίαση των διαλόγων έχει ένα σοβαρό πρόβλημα, την απουσία auto play. Δεν θεωρούμε διασκεδαστικό το πάτημα του X ή του O button χιλιάδες φορές για να περάσουμε κάθε πρόταση των διαλόγων. Επίσης, θα εκτιμούσαμε την επιλογή skip ενός διαλόγου στις (λιγοστές) περιπτώσεις που χάνουμε μια δύσκολη μάχη και πρέπει να υποστούμε από την αρχή τον διάλογο που προηγήθηκε.

http://www.youtube.com/watch?v=iW1a5gAf9HY

Το σενάριο είναι γραμμικό, πλούσιο σε διαλόγους και δραματικές καταστάσεις, με αρκετές ανατροπές επίσης. Επειδή μιλάμε για spin off και όχι συνέχεια του προηγούμενου, πολλές περιοχές όπου βολτάραμε και χαρακτήρες που αντικρίσαμε είναι ολόιδια. Οι νέες περιοχές δεν μας εντυπωσίασαν, ούτε και η διαφορετική μετακίνηση σε μερικά σημεία της EDEN. Οι χαρακτήρες εξελίσσονται αδιάκοπα μέσα από τα συμβάντα που αντιμετωπίζουν και η δυναμική των σχέσεων τους αλλάζει σταδιακά, προσφέροντας ποικιλία. Ένας μανδύας μυστηρίου καλύπτει τα κίνητρα πολλών ηρώων και μας αναγκάζει να να καταφύγουμε σε εικασίες σχετικά με τις περίεργες πράξεις τους, μας κρατά σε πνευματική εγρήγορση.

Αγαπούμε κυριολεκτικά την save ρουτίνα των Digimon Story: Cyber Sleuth. Είμαστε λάτρεις των στατιστικών και η αναγραφή των ωρών που έχουμε λιώσει ένα παιχνίδι, εκτιμάται πάντοτε. Επίσης, η μεταφορά του save μας από το Digimon Story: Cyber Sleuth στο Hacker’s Memory ήταν μια εξαιρετική ιδέα των δημιουργών του. Στο imported save καταγράφεται συγκεντρωτικά η ώρα ενασχόλησης με τους δύο τίτλους ενώ λάβαμε και άφθονα bonuses, τιμής ένεκεν για τις ώρες που δαπανήσαμε στο πρωτότυπο.

digimon story cyber sleuth hackers memory 2

Η ιστορία κυλάει μέσα από Cases ή αλλιώς quests για τους αμετανόητους RPGαδες, όπως και στο πρωτότυπο. Ο πρώτος νεωτερισμός στην περίπτωση του Digimon Story: Cyber Sleuth - Hacker’s Memory είναι ότι έχουμε πρόσβαση σε αυτά και στα χρησιμότερα menus διαμέσου του προσωπικού υπολογιστή του ήρωα. Ο δεύτερος είναι η κατηγοριοποίησή τους η οποία μας βοηθά να επιλέξουμε τις σημαντικές και να αγνοήσουμε εκείνες που δεν μας αποφέρουν πολλά κέρδη. Τα story cases (important) και τα πιο σημαντικά από τα δευτερεύοντα (normal) έχουν μεγάλη διάρκεια, πολλούς διαλόγους και είναι ποικιλόμορφα.

Σκάκι με διαφορετική ονομασία
Όλα τα DigiFarm cases είναι επαναλαμβανόμενα και εξυπηρετούν μόνο το απαραίτητο grinding για να αναπτύξουμε τα Digimon. Οι βαρετές αποστολές του στυλ “μου έπεσε ένα πράμα στο τάδε μέρος, πήγαινε μάζεψέ το και φέρτε το μου” αντικαταστάθηκαν κατά 90% από Domination Battles και Territory Capture. Το πρώτο από τα δύο φρέσκα game mechanics μας άρεσε πολύ περισσότερο από το δεύτερο. Οι Domination Battles έχουν την μορφή σκακιέρας, μιας περιοχής χωρισμένης σε τετράγωνα πάνω στα οποία κινούνται οι χαρακτήρες μας. Συμμετέχει ο Keisuke και δύο ακόμα ήρωες που επιλέγουμε πριν την μάχη. Η στρατηγική είναι να συγκεντρώσουμε τους πόντους που μας ζητούνται, καταλαμβάνοντας τα τετράγωνα που δίνουν τους περισσότερους. Τον ίδιο στόχο έχει και η εχθρική τριάδα με αποτέλεσμα να δεχόμαστε συχνά τις επιθέσεις της και αυτή τις δικές μας. Ο επιτιθέμενος έχει πάντα προβάδισμα έτσι φροντίζαμε να χτυπάμε πάντοτε πρώτοι. Η κάθε επίθεση επιτρέπει στα Digimon να δράσουν μια φορά το καθένα. Απολαύσαμε τα Domination Battles έως την στιγμή που ανακαλύψαμε την βέλτιστη διαδρομή για τους χαρακτήρες μας και νικούσαμε πανεύκολα.

digimon story cyber sleuth hackers memory 3

Τα Territory Capture διαδραματίζονται στα τυπικά dungeons της EDEN. Η λογική τους παραπέμπει στο Capture The Flag και μας ωθεί να συντρίψουμε τις ομάδες από Digimon που προστατεύουν τα εχθρικά λάβαρα. Μόλις κατακτήσουμε όλα τα λάβαρα, το εξοντωτικό debuff, η κατάρα που θα έπεφτε στα κεφάλια μας, αποδυναμώνοντάς μας στην τελική μάχη, γυρνά μπούμερανγκ στον εχθρό. Ασχοληθήκαμε πολύ με τα Territory Capture γιατί προσφέρουν ποταμούς xp και yen.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα των περισσότερων RPG είναι το grinding. Το καλό με το Digimon Story: Cyber Sleuth - Hacker’s Memory είναι ότι αφήνει σε εμάς την επιλογή του πόσο θα ασχοληθούμε μαζί του. Εκ των πραγμάτων, είναι τόσες πολλές οι τυχαίες και οι σκόπιμες μάχες ώστε δεν υπάρχει περίπτωση η βασική τριάδα των Digimon μας να μην φτάσει στο βαθμό Ultimate. Έλα όμως που η ανατροφή των Digimon είναι το κλειδί των πάντων, ο στόχος όλων των ενεργειών μας. Θα περάσουμε όλο το παιχνίδι με τα ίδια Digimon ή θα αποκτήσουμε μια λεγεώνα από ισχυρά και πολύχρωμα πλάσματα, απολαμβάνοντας όλο το διαθέσιμο περιεχόμενο; Φυσικά ακολουθήσαμε την δεύτερη επιλογή και έτσι δεν αρνηθήκαμε ούτε τα πιο αδιάφορα και επαναλαμβανόμενα cases.

Η φήμη του portal μας έχει φτάσει μέχρι την Άπω Ανατολή, εντοπίσαμε κατάστημα GameWorld στην γειτονιά του Ikebukuro!

Η επίσκεψή μας στο DigiLab κατέδειξε ότι δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα από το προηγούμενο παιχνίδι. Η DigiFarm λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, οι επιλογές μας αναφορικά με τα Digimon που έχουμε στην κατοχή μας είναι ακριβώς οι ίδιες. Μερικές ώρες παιξίματος αργότερα καλοδεχτήκαμε δύο γλυκές και δυναμικές γνώστριες πολεμικών τεχνών στον χώρο του DigiLab. Αυτές μας πληροφορούν για ένα σωρό στρατηγικές του παιχνιδιού.

Εκτροφείς όμορφων πλασμάτων
Στο DigiLab γίνεται όλη η ανατροφή των αγαπημένων μας “κατοικίδιων”. Αφού τα ενσωματώσουμε στο roster μας με την επιλογή DigiConvert, ανεβοκατεβάζουμε την εξελικτική τους κλίμακα σαν ασανσέρ, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Για να πατήσουν το μέγιστο επίπεδο ανάπτυξης, τα Digimon θέλουν υψηλό ABI, μια τιμή που ανεβαίνει πέραν του ορίου όταν κάνουμε De-Digivolve. Η υποβάθμιση ενός Digimon το στέλνει στο level 1 της προηγούμενης εξελικτικής μορφής του, με καλύτερα στατιστικά και υψηλότερο ABI από εκείνο που είχε. Για να ανέβει πάλι εξελικτική κλίμακα, το digimon πρέπει να κερδίσει πολλά levels και να βελτιώσει συγκεκριμένα στατιστικά. Προφανώς είναι ανυπόφορο να βλέπουμε τους μαχητές που δυναμώσαμε με τόσες μάχες να πέφτουν επίπεδα. Ευτυχώς, έχουμε την δυνατότητα να επιταχύνουμε την διαδικασία ανάκαμψής τους με τα Platinum Sukamon και Platinum Numemon. Στρατολογώντας ένα από τα δύο στην βασική μας τριάδα, τα xp που μαζεύουμε ανά μάχη πολλαπλασιάζονται τρομακτικά.

digimon story cyber sleuth hackers memory 4

Το DigiMarket είναι ένα game mechanic που προστέθηκε για να διευκολύνει την ζωή μας και να μειώσει το grinding. Εκεί σπαταλούμε τα yen μας για να αποκτήσουμε όσα διαθέσιμα Digimon λείπουν από την συλλογή μας. Έτσι εξαλείφεται η ανάγκη να περιφερόμαστε στις ίδιες περιοχές, πολεμώντας σε αλλεπάλληλες μάχες όσα θέλουμε να αιχμαλωτίσουμε. Το DigiMarket μπορεί να διαρκέσει μέχρι το τέλος της περιπέτειας ή να έχει το άδοξο τέλος που του επιφυλάξαμε. Λαμβάνοντας μια 100% συναισθηματική απόφαση, ταχθήκαμε με το μέρος των hackers που ήθελαν να διαλύσουν το DigiMarket και να απελευθερώσουν τα αιχμαλωτισμένα Digimon. Φυσικά διαλύσαμε τους δουλεμπόρους και μαζί τους εξαφανίστηκε το game mechanic του DigiMarket.

Θεωρήσαμε σχεδιαστικό λάθος την αφθονία πληροφοριών για τα side cases και την απουσία οδηγιών για τα main. Αν δεν υπήρχε η ομορφούλα Mirei στο DigiLab να μας δίνει hints για τα επόμενα βήματά μας, θα υπήρχαν cases όπου θα περιφερόμασταν σαν φαντάσματα σε όλες τις περιοχές, έως ότου σκοντάψουμε τυχαία πάνω στο objective. Παίζοντας στο normal επίπεδο, το Digimon Story: Cyber Sleuth - Hacker’s Memory παρουσιάζει χαμηλό επίπεδο δυσκολίας. Ανεβάζοντας την ρύθμιση στο επόμενο επίπεδο βλέπουμε τις πραγματικές δυνατότητες του A.I., το πόσο αδυσώπητο είναι, πως χειρίζεται με μαεστρία τα skills των Digimon του και επιλέγει την κατάλληλη στιγμή για να επιτεθεί.

digimon story cyber sleuth hackers memory 5

Ο αυτοματισμός σε όλο του το μεγαλείο
Σε σκληρότερο επίπεδο δυσκολίας, αχρηστεύεται το εξαιρετικό game mechanic του auto combat. Βυθιζόμαστε ευκολότερα στον κόσμο του παιχνιδιού όταν καθοδηγούμε εμείς τα Digimon στις επιθέσεις τους. Εντούτοις, ο τεράστιος αριθμός των συμπλοκών και η εξολόθρευση αδύναμων Digimon τις φορές που επιστρέφουμε σε περασμένες περιοχές, μας ανάγκασε να χρησιμοποιήσουμε κατά κόρον το auto combat. Το A.I. των Digimon μας ανταποκρίθηκε στην πρόκληση, ενεργοποιώντας τα κατάλληλα skills και χτυπώντας τους αντιπάλους που έχουν ευαισθησία σε αυτά. Στο υψηλό επίπεδο δυσκολίας, το auto combat μπαίνει στην άκρη γιατί αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιήσουμε ένα σωρό αντικείμενα για να επιβιώσουμε, διαδικασία που εκτελεί ποτέ το A.I. μόνο του.

Οι καινούργιες περιοχές, τα άφθονα cases και τα δεκάδες Digimon που προστέθηκαν στο Hacker’s Memory με σκοπό να τα ξεκλειδώσουμε και να τα χειριστούμε, υπόσχονται να αυξήσουν πολύ την διάρκεια του. Με πρόχειρους υπολογισμούς αρκούν οι 40 ώρες για να ολοκληρώσουμε το σενάριο του. Για να απολαύσουμε όμως όλο το περιεχόμενο του, οι 100 ώρες βρίσκονται κοντύτερα στον χρόνο που θα καταγράψει το save μας. 

http://www.youtube.com/watch?v=wpworBcoZ-o

Οι πρωταγωνιστές του Digimon Story: Cyber Sleuth - Hacker’s Memory είναι τα Digimon και αυτό γίνεται ξεκάθαρο από τον λεπτομερειακό τους σχεδιασμό. Τα Digimon βγαίνουν σε όλα τα χρώματα και τα σχήματα. Διοικήσαμε μηχανικά Digimon, άλλα που μοιάζουν με δράκους, με σκυλάκια, με λυκάνθρωπους, με σκουλήκια, με μέλισσες και με οτιδήποτε μπόρεσε να γεννήσει η φαντασία των δημιουργών τους. Το καθένα τους έχει ένα πακέτο από ξεχωριστά animations τα οποία εκτελούνται σε όλες τις συγκρούσεις και δεν βαριόμαστε ποτέ να τα βλέπουμε. Ο κόσμος όπου δρουν τα Digimon και οι ανθρώπινοι χαρακτήρες είναι κοινότυπος, η ποιότητα των textures δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας, ειδικά σε ορισμένα κτίρια και γειτονιές νομίζαμε ότι το PS4 μας μεταμορφώθηκε σε PS2. Το frame rate εξυπηρετεί καλά τον σκοπό του είτε είναι 30, είτε τα 60 του PS4 Pro.

Το voice acting έχει ενεργό ρόλο σε μεγάλο τμήμα της περιπέτειας και είναι υψηλής ποιότητας. Δυστυχώς απουσιάζει από αρκετούς διαλόγους, σημαντικούς διαλόγους και όχι κουβεντολόι της πλάκας σε επαναλαμβανόμενα cases. Οι πρωταγωνιστικοί χαρακτήρες ταιριάζουν απόλυτα με τις φωνές που τους υποδύονται και μας μεταδίδουν τα συναισθήματα τους, στην ιαπωνική διάλεκτο πάντα. Η παιχνιδιάρικη μουσική υπόκρουση φέρνει στο μυαλό μας αυτόματα Platform του Mega Drive, νιώθουμε ότι ασχολούμαστε με συγγενικό τίτλο του θρυλικού Sonic.

digimon story cyber sleuth hackers memory 6

Ένα ισχυρό κίνητρο για να προσθέσουμε όλα τα Digimon στο roster μας και να τα αναθρέφουμε μέχρι τέλους είναι το multiplayer. Εκεί θα αποδείξουμε σε εξίσου έμπειρους gamers το πόσο καλή δουλειά έχουμε κάνει στην ενδυνάμωση των Digimon μας. Λιανίζοντας αντιπάλους στα Ranked battles, το όνομα μας θα εκτοξευτεί σαν ρουκέτα στην κορυφή των leaderboards, αποδεικνύοντας την αξία μας. Ένας άλλος λόγος για να καταφύγουμε σε online μάχες είναι τα accessories που μπορούμε να κερδίσουμε για να στολίσουμε τα Digimon. Ο πιο απλός λόγος είναι η δημιουργία ενός πριβέ δωματίου για να δοκιμάσουμε τα τέρατα μας κόντρα σε όσα έχουν αναπτύξει οι φίλοι μας.

Τα Digimon στέκουν μεγάλα και τρανά μπροστά μας
Το Digimon Story: Cyber Sleuth - Hacker’s Memory εξελίχτηκε σε αυτό που περιμέναμε. Η σχεδιαστική του συνοχή δεν μας ενόχλησε ιδιαίτερα και χαρήκαμε τις νέες περιοχές, θα μπορούσε όμως να μοιάζει περισσότερο με sequel παρά με το ίδιο ακριβώς παιχνίδι. Επίσης η τιμή του δεν νοείται να είναι στα επίπεδα του πρωτότυπου εφόσον το 80% του παιχνιδιού δεν έχει αλλάξει. Τα 43 ευρώ είναι πολλά για μια παράλληλη ιστορία με παλιούς και νέους χαρακτήρες. Η μάχη εξακολουθεί να είναι πηγή αστείρευτης απόλαυσης και η αγάπη μας για τα Digimon μεγαλώνει συνεχώς. Τα φρέσκα game mechanics επίσης, αποτελούν το πρελούδιο των χαρακτηριστικών της επόμενης περιπέτειας στο σύμπαν των Digimon και μας άνοιξαν την όρεξη.

Θετικά:
- Χορταστική διάρκεια
- Πληθώρα νέων Digimon για να αναθρέψουμε στο μάξιμουμ
- Gameplay γεμάτο δράση που δεν γίνεται ποτέ βαρετό
- Χαριτωμένοι ήρωες
- Προσθήκη νέων συναρπαστικών game mechanics
- Ενδιαφέρον σενάριο και ικανοποιητική ανάπτυξη των χαρακτήρων

Αρνητικά:
- Αδυναμία περιστροφής της κάμερας που μας στερεί την πανοραμική άποψη των περιοχών
- Χρήση ενός μεγάλου ποσοστού των σκηνικών του πρωτότυπου
- Ακριβή τιμή για “ξαναζεσταμένο φαγητό”
- Χαμηλής ποιότητας textures σε πολλά σημεία
- Επιλεκτικό voice acting που απουσιάζει από πολλούς διαλόγους

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 6.5
Gameplay: 7.5
Αντοχή: 8
Γενικά: 7.5

Οι ομοιότητες με τον προηγούμενο τίτλο της σειράς δεν στάθηκαν αρκετές ώστε να μας στερήσουν δεκάδες απολαυστικές ώρες δράσης και χαράς.

Γιάννης Μοσχονάς

 

Γιάννης Μοσχονάς created a new topic ' Digimon Story:Cyber Sleuth - Hacker's Memory' in the forum. 1 month ago

digimon-story-cyber-sleuth-hackers-memory.jpg
Το Digimon Story: Cyber Sleuth - Hacker’s Memory εξελίχτηκε σε αυτό που περιμέναμε. Η σχεδιαστική του συνοχή δεν μας ενόχλησε ιδιαίτερα και χαρήκαμε τις νέες περιοχές, θα μπορούσε όμως να μοιάζει περισσότερο με sequel παρά με το ίδιο ακριβώς παιχνίδι. Επίσης η τιμή του δεν νοείται να είναι στα επίπεδα του πρωτότυπου εφόσον το 80% του παιχνιδιού δεν έχει αλλάξει. Τα 43 ευρώ είναι πολλά για μια παράλληλη ιστορία με παλιούς και νέους χαρακτήρες.

Η μάχη εξακολουθεί να είναι πηγή αστείρευτης απόλαυσης και η αγάπη μας για τα Digimon μεγαλώνει συνεχώς. Τα φρέσκα game mechanics επίσης, αποτελούν το πρελούδιο των χαρακτηριστικών της επόμενης περιπέτειας στο σύμπαν των Digimon και μας άνοιξαν την όρεξη. Δείτε το στο παρακάτω βίντεο: [video]

Read More...

1 month ago
Metal Gear Survive 1 month ago

Παιχνίδια επιβίωσης σε άλλη διάσταση.

Η αποχώρηση του μεγάλου δημιουργού Hideo Kojima από την Konami το 2015, πλήγωσε όλους εμάς τους οπαδούς της δουλειάς του και άφησε την κολοσσιαία εταιρεία με την IP του Metal Gear Solid στο... χέρι. Ήμασταν απόλυτα βέβαιοι ότι οι άνθρωποι της προσφιλούς Konami δεν θα εγκατέλειπαν το ψηφιακό τους χρυσωρυχείο παρά την απώλεια του εμπνευστή του. Μέσα στο 2016 άρχισε η ανάπτυξη του Metal Gear Survive, ενός spinoff της σειράς. Παρά το απόκοσμο σκηνικό του, το Survive διατηρεί τα Stealth χαρακτηριστικά και τα φημισμένα παραθυράκια των διαλόγων, έχει μπόλικη δράση και κυριαρχείται από Crafting και Survival μηχανισμούς.

Η ιστορία που οπτικοποιεί για χάρη μας το Metal Gear Survive έχει σαν αφετηρία της ένα γνωστό γεγονός της μυθολογίας του Metal Gear Solid, την επίθεση της XOF στην Mother Base του Big Boss το 1975. Η σφαγή που οδήγησε στην καταστροφή της βάσης, επέστρεψε πολλούς μαχητές της MSF στις οικογένειες τους μέσα σε φέρετρα. Ένα από τα θύματα της επίθεσης στάθηκε πολύ “τυχερό”. Ο ανώνυμος στρατιώτης της MSF δεν επιβίωσε απλά από τις σφαίρες και τις εκρήξεις αλλά και από την φονική έλξη μιας “σκουληκότρυπας”, η οποία κατάπιε πολλούς συμπολεμιστές του. Ξυπνώντας έξι μήνες μετά το συμβάν, ανακαλύπτει ότι βρίσκεται στα χέρια μιας μυστικής κυβερνητικής οργάνωσης των ΗΠΑ. Ένας επιστήμονας της οργάνωσης τον πληροφορεί πως, η επαφή του με την “σκουληκότρυπα”, τον εξέθεσε σε ένα είδος μόλυνσης. Για να βρει γιατρειά, θα πρέπει να ταξιδέψει στον κόσμο που οδηγεί η “σκουληκότρυπας”, μια επίγεια κόλαση εν ονόματι Dite. Ο στρατιώτης, θέλοντας και μη, αναγκάζεται να τραβηχτεί στην πιο επικίνδυνη περιπέτεια της ζωής του και εμείς, θέλοντας, αναλαμβάνουμε τον έλεγχο του.

metal gear survive 1

Ξεδιπλώνοντας το πεπρωμένο του επώνυμου πλέον χαρακτήρα μας (τον βαφτίσαμε με την αγγλική παραλλαγή του ονόματος μας) ασχοληθήκαμε περισσότερο με τις καταστάσεις ζωής και θανάτου που αντιμετωπίζει, παρά με τους διαλόγους και τους χαρακτήρες. Βρήκαμε συναρπαστική την συνύπαρξή του με άτομο που άνηκε στο εχθρικό στρατόπεδο, συμπαθήσαμε ένα πολύ ευφυές και παράλυτο παιδάκι και διασκεδάσαμε με τα καμώματα του Virgil, της τεχνητής νοημοσύνης που τον βοηθά. Ο διανοητικός ερεθισμός άρχισε κοντά στην μέση του παιχνιδιού όταν δολοπλοκίες και μυστικά ξεσκεπάζονται ενώσω μαθαίνουμε την φύση της μόλυνσης που έχει μετατρέψει έναν ολόκληρο κόσμο σε θανατηφόρα πλάσματα.

Άλλος ένας κόσμος “τρώει” την σκόνη μου
Έκπληξη και δέος είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν μέσα μας καθώς διασχίζουμε τον αλλόκοτο κόσμο Dite. Το τοπίο θυμίζει ανίερη ένωση ανάμεσα στον μετά - αποκαλυπτικό κόσμο του Mad Max και την εφιαλτική ομίχλη που στοιχειώνει τους χαρακτήρες του The Mist του Stephen King. Η ερημωμένη μορφή του διασπάται κατά τόπους από κατεδαφισμένα κτίρια και γέφυρες τα οποία υπαινίσσονται τον θάνατο ενός προηγμένου πολιτισμού. Η ανάσα μας κόβεται απότομα όταν αντικρίζουμε τεράστιους τοίχους από σκόνη οι οποίοι διαχωρίζουν το τοπίο σε σκονισμένες και καθαρές περιοχές. Η διαφορά μεταξύ τους είναι τεράστια.

http://www.youtube.com/watch?v=AyT9nHyg4yM

Στις καθαρές περιοχές έχουμε εξαιρετική ορατότητα και μπορούμε να εντοπίσουμε εύκολα τα ζώα, τους εχθρούς, τα υλικά που χρειαζόμαστε για το crafting και τα wormhole generators. Στα μέρη όπου κυριαρχεί η σκόνη, η ορατότητα περιορίζεται σε ελάχιστα μέτρα τριγύρω από τον χαρακτήρα μας. Κατά συνέπεια, το να διακρίνουμε έναν ξαπλωμένο εχθρό, ένα χρήσιμο υλικό, ακόμα και την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε για να φτάσουμε στο εκάστοτε objective, μετατρέπεται σε τρομερή δοκιμασία. Η μετακίνηση στο ημίφως της σκόνης εκτινάσσει το Survival Horror τμήμα του παιχνιδιού στα ύψη και μας κάνει να νιώσουμε την απόγνωση του χαρακτήρα ενόσω είναι πληγωμένος και αντιλαμβάνεται ότι, το φως που βλέπει στον ορίζοντα και υποδεικνύει την ύπαρξη καταφυγίου, είναι πολύ μακριά για να το φτάσει εγκαίρως.

Το σκηνικό είναι πολύ εύκολο να αποθαρρύνει τον οποιονδήποτε μέσα σε λίγες ώρες από το να συνεχίσει να παίζει. Την απελπισία ενισχύει η, κατά την άποψη μας, άστοχη συμβίωση των life και stamina με την δίψα και την πείνα αντίστοιχα. Άστοχη όχι επειδή στερείται ρεαλισμού (de facto όταν δεν σιτιζόμαστε καλά η υγεία μας πάει... περίπατο π.χ.) αλλά μας τοποθετεί σε μια αγχωτική κατάσταση αδιάκοπης ανεύρεσης τροφής και νερού η οποία είναι τρομερά εκνευριστική και μας χαλάει την διασκέδαση.

metal gear survive 2

Πέντε είναι οι δείκτες που καθορίζουν την λειτουργικότητα του playable χαρακτήρα και την απόστασή του από έναν αγωνιώδη θάνατο με τρεις ξεχωριστούς τρόπους (ασφυξία, δίψα, πείνα). Τα life και stamina στα οποία αναφερθήκαμε, ξοδεύονται όταν δεχόμαστε χτυπήματα από τους εχθρούς και όταν κάνουμε κοπιώδεις ενέργειες όπως είναι το τρέξιμο ή ρίχνουμε δυνατά χτυπήματα με τα melee weapons. Ξενερώσαμε άγρια αντιλαμβανόμενοι ότι και οι δύο δείκτες πέφτουν συνεχώς ακόμα και όταν σέρνουμε τα βήματά μας και κερδίζουμε τις μάχες χωρίς αμυχή. Τα hunger και thirst κατεβαίνουν με μεγάλη ταχύτητα και συμπαρασύρουν στην κατηφόρα τα life και stamina, οδηγώντας μας σε μια σειρά βαρετών ενεργειών. Είναι βαρετό να αναζητάς άδεια παγούρια – μπουκάλια και στην συνέχεια, να πλατσουρίζεις στα βρωμόνερα για να τα γεμίσεις. Φυσικά δεν χρειάζεται πάντα να αναζητούμε λίμνες βρώμικου νερού, το νερό από τις βρύσες σε πολλά wormhole transporters είναι εξίσου βρώμικο. Δεν είναι βαρετό να κυνηγάμε ζώα για να συντηρηθούμε με το κρέας τους. Είναι σκέτη απελπισία όμως να επιστρέφουμε από δύσκολες αποστολές και να συνειδητοποιούμε ότι δεν προλαβαίνουμε να πάμε για κυνήγι προτού ο ήρωας ψοφήσει της πείνας.

Η απόγνωση των πρώτων ωρών υποχωρεί αλλά ποτέ δεν εξαφανίζεται. Η εγκατάσταση μιας βάσης επιχειρήσεων και η ανακάλυψη των wormhole transporters εξουδετερώνει αρχικά το πρόβλημα της κοστοβόρας μετακίνησης (σε χρόνο και πρώτες ύλες). Από το πρώτο λεπτό το Metal Gear Survive έχει διαχείριση πόρων (ανεύρεση και εξοικονόμηση φαγητού – νερού) αλλά η βάση επιχειρήσεων εμπλουτίζει τρομακτικά τον εν λόγω τομέα του gameplay. Απολαύσαμε την ύπαρξη καταλυμάτων για να ανανεώνουμε πλήρως την ενέργεια του ήρωα παρόλο που, όση ώρα κοιμάται, η δίψα και η πείνα του μεγαλώνουν. Θα ήμασταν πανευτυχείς αν οι δεξαμενές καθαρού νερού μπορούσαν να γεμίσουν τα μπουκάλια μας και όχι μόνο εκείνες του βρώμικου, αλλά τουλάχιστον ξεδιψούσαν τους NPCs. Οι πάγκοι για το crafting είναι εξοπλισμένοι με όλα τα κομφόρ με συνέπεια η κατασκευή όπλων, gadgets, ρουχισμού και φαρμάκων να είναι πανεύκολη. Ένα απλό σκρολάρισμα στο όνομα του αντικειμένου που θέλουμε να αποκτήσουμε μας πληροφορεί για τις δυνατότητες του και το κόστος σε υλικά.

metal gear survive 3

Υπάρχει αποθήκη τεράστιας χωρητικότητας για όλα τα αντικείμενα που δεν χρησιμοποιούμε, ώστε να μην κουβαλάμε σαβούρα γιατί παραφορτωνόμαστε πολύ γρήγορα. Η μεγαλύτερη πρόκληση των διαχειριστικών μας ικανοτήτων είναι η αποστολή ομάδων από επιζώντες προς αναζήτηση πόρων. Αν δεν τροφοδοτήσουμε το άτομο ή τα άτομα που θα στείλουμε με τα κατάλληλα αντικείμενα, η αποστολή τους στέφεται από πλήρη αποτυχία. Ο σχεδιασμός της αποστολής γίνεται προσεκτικά και ο στόχος μας είναι πάντα να γεμίσουμε τις αποθήκες μας με υλικά χρήσιμα στο crafting. Για παράδειγμα, θέλουμε να επιδιορθώσουμε τον ρουχισμό μας; Τότε οι “σκουπιδιάρηδές” μας θα πάνε σε περιοχή που έχει βαμβάκι. Θέλουμε να καλλιεργήσουμε πατάτες; Η ομάδα μας θα επισκεφτεί περιοχή που διαθέτει πατάτες, θα μας τις φέρει και θα κατασκευάσουμε την απαραίτητη φάρμα.

Μην μου μιλάτε, είμαι σε αποστολή
Το Metal Gear Survive έχει επιμέρους missions που μας προσφέρονται από την τεχνητή νοημοσύνη η οποία μας βοηθά και από τους NPCs. Είναι missions που θα τα κάναμε ούτως ή άλλως και σχετίζονται με την εξόντωση Χ αριθμού από wanderers, το μάζεμα συγκεκριμένων αντικειμένων και την κατασκευή εξοπλισμού. Οι ανταμοιβές που δίνουν είναι μικρές και γενικά η παρουσία τους θα μπορούσε να απουσιάζει. Πολύ σημαντικότερα είναι τα missions που προωθούν την αφήγηση και όλα όσα καταγράφονται στον χάρτη με μπλε χρώμα. Ο Virgil σαρώνει διαρκώς το Dite και μας υποδεικνύει τις καλύτερες περιοχές για κυνήγι και farming αντικειμένων – kuban energy. Χάρις στην βοήθεια του μπορούμε να αποφύγουμε τον θάνατο, συλλέγοντας αρκετό φαγητό και νερό για να μας κρατήσει όσο θα επιχειρούμε στα επόμενα missions. Η ανακάλυψη της wormhole τεχνολογίας στο παιχνίδι είναι εξίσου σημαντική με την ανακάλυψη του τροχού για την ανθρωπότητα. Γρήγορη τηλεμεταφορά από τμήμα σε τμήμα του απέραντου χάρτη, μπόλικα resources που ανανεώνονται αδιάκοπα δίπλα στα wormhole transporters, μια καλή αφετηρία για όλες τις εξορμήσεις μας και ένα μέρος όπου μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τους εχθρούς αν μας ακολουθήσουν.

metal gear survive 4

Το σύστημα των skills – classes χαρακτηρίζεται από μεγάλη ανεπάρκεια και δεν αποτελεί σοβαρό κίνητρο για να farmάρουμε kuban energy. Αυτή την ονομασία έχει το συνάλλαγμα του παιχνιδιού που δαπανάται στα πάντα, από την άνοδο των levels του ήρωα έως την αύξηση του επιπέδου οξυγόνου όταν τελειώνει. Το RPG συστατικό του Metal Gear Survive που παίξαμε διαθέτει ένα class, το survivor και 20+ skills. Τα βασικά ανάμεσα τους είναι τέσσερα και έχουν πέντε επίπεδα έκαστο. Η ανάπτυξη τους επιβάλλεται ώστε να έχουμε περισσότερο life – stamina και τα χτυπήματά μας να προξενούν σοβαρότερη ζημιά. Από τα υπόλοιπα αξίζουν μόνο εκείνα που πολλαπλασιάζουν τα combos της κάθε κατηγορίας όπλων και όσα δίνουν ένα επιπλέον θανατηφόρο χτύπημα. Τα Tower Defense τμήματα και η συχνή εξόντωση των wanderers που περιφέρονται γύρω από τα αντικείμενα που ψάχνουμε, μας τροφοδοτεί με τεράστιες ποσότητες kuban energy και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ανεβαίνουμε το level του class αρκετά γρήγορα.

Η κίνηση του χαρακτήρα δεν μας άρεσε καθόλου. Ο ήρωας είναι αργός στο περπάτημα και στα χτυπήματα για ώρες, έως ότου ανεβάσουμε το stamina skill και πάρει λίγο τα πάνω του. Μας ενοχλούσε όταν έσερνε τα βήματα του μέσα στην ομίχλη και ευχόμασταν να χτύπαγε με την ταχύτητα ενός Dante του Devil May Cry τους εχθρούς και όχι σε... slow motion. Ευτυχώς η εναλλαγή των αντικειμένων στο inventory είναι πολύ πιο γρήγορη. Gadgets και όπλα είναι διανεμημένα στον σταυρό του χειριστηρίου και η ενεργοποίησή τους απέχει ένα πάτημα κουμπιού και μια κίνηση του δεξιού μοχλού. Ο επιτρεπόμενος αριθμός μεταφερόμενου εξοπλισμού είναι μικρός στην αρχή, έτσι πάλι πρέπει να περιμένουμε την στιγμή που θα αποκτήσουμε την συνταγή crafting η οποία τον αυξάνει.

metal gear survive 5

Το Crafting κυριαρχεί στο Metal Gear Survive. Όλα τα αντικείμενα κατασκευάζονται σε ειδικούς πάγκους, με την προϋπόθεση να διαθέτουμε ένα αριθμό συγκεκριμένων υλικών. Το crafting ενός αντικειμένου τελειώνει σε δευτερόλεπτα και μπορεί να είναι συνεχόμενο αν κρατήσουμε πατημένο το σχετικό button. Η κατηγοριοποίηση των αντικειμένων και η εμφάνιση στην πρώτη κατηγορία πάντοτε όσων κουβαλάμε, επιταχύνει και διευκολύνει την διαδικασία. Γενικά είναι ένα πολύ ικανοποιητικό game mechanic που επηρεάζεται αρνητικά από έναν εξωτερικό παράγοντα, την σπανιότητα των πρώτων υλών.

Δεν μας ενδιαφέρει η εξήγηση του παιχνιδιού, για εμάς οι σκονισμένες περιοχές στο Dite δημιουργήθηκαν από τους χιλιάδες wanderers που κάναμε... σκόνη.

Ο χάρτης του Metal Gear Survive είναι υποδειγματικός. Καταγράφει με χρωματιστούς κύκλους τα σημεία που αξίζει να επισκεφθούμε. Έχει γρήγορο scrolling και μας επιτρέπει να πάμε γρήγορα στο transporter που θέλουμε. Στήνουμε σημάδια πάνω του τα οποία μας βοηθούν τρομακτικά στο να βρίσκουμε τον δρόμο μας στις ομιχλώδεις περιοχές. Η καλύτερη λειτουργία του είναι ένα σωρό markers που μαρκάρουν περιοχές γεμάτες με νερό, ζώα για άντληση φαγητού και χρήσιμα αντικείμενα για... σαβούρωμα.

Όλα τα ζόμπι δείξτε μας τις μούρες σας
Το 99% των εχθρών αποτελούν οι wanderers, πλάσματα που κινούνται σαν αποχαυνωμένα, λες και κοιμούνται όρθια. Δείχνουν να ζωντανεύουν μόνο όταν μας βλέπουν και τρέχουν με λαχτάρα προς το μέρος μας για να αρπάξουν καμία μπουκιά. Οι ενέργειες τους είναι προβλέψιμες και μας επέτρεψαν να τα παγιδεύουμε ξανά και ξανά στους ατσάλινους φράκτες που υψώναμε και να τα ξεκάνουμε με το δόρυ μας. Δεν αντιμετωπίσαμε δυσκολίες παρά μόνο με ένα είδος εχθρών, εκείνους που εκτοξεύουν εκρηκτικά βλήματα προς το μέρος μας και ονομάζονται mortars. Είναι γρήγοροι, απρόσβλητοι σε sneak kills μετά τον εντοπισμό μας και τρομερά θανατηφόροι χάρις στο όπλο τους. Χωρίς πυροβόλα όπλα και βόμβες ήταν σχεδόν αδύνατο να τους υποτάξουμε, ευτυχώς εμφανίζονται σε ελάχιστα σημεία της περιπέτειας.

metal gear survive 6

Εξολοθρεύσαμε αναρίθμητους wanderers με melee weapons. Τα spears μας άρεσαν περισσότερο από όλα και με αυτά τους σουβλίζαμε ανά τριάδες πίσω από τους ατσάλινους φράκτες. Η χρήση της ματσέτας μας γέμισε συχνά πυκνά με χαρά. Αφήναμε τους wanderers να κρέμονται σαν σταφύλια από τους φράκτες, τρέχαμε πίσω τους, η ματσέτα μας διέγραφε για δευτερόλεπτα τροχιές που πετσόκοβαν τα πάντα και επιστρέφαμε τρέχοντας στην ασφάλεια του εμποδίου, έχοντας αφήσει πίσω μας ένα κάρο κομματιασμένους εχθρούς. Μεγάλη απόλαυση στα πλαίσια του battle system προσφέρουν οι βόμβες μολότοφ, οι χειροβομβίδες και οι νάρκες. Νιώσαμε υπέροχα δημιουργώντας “δάση” από φλεγόμενους wanderers. Μας άρεσε να τους βλέπουμε να τινάζονται δέκα – δέκα στον αέρα από τις εκρήξεις. Τα τελειότερα όπλα όλων είναι τα machine gun turrets και τα mortars, έχουν πολύ λίγα πυρομαχικά αλλά η σφαγή που προξενούν είναι τρομακτική.

Ο σκονισμένος τόπος του Dite περιέχει και μερικά οχήματα για γρηγορότερη μετακίνηση. Δυστυχώς είναι όλα σαράβαλα και αχρηστεύονται μετά από ελάχιστη χρήση. Το walker είναι το μοναδικό που λατρέψαμε πραγματικά. Το όνομα του ορθά μας παρέπεμψε στα imperial walkers του Star Wars αφού μοιάζει με παιδί τους, μια μικροσκοπική εκδοχή με τεράστια δύναμη πυρός. Κάθε φορά που βρεθήκαμε στην θέση ενός walker, θυμηθήκαμε τα κατορθώματα μας στα MMORPG. Κάναμε pull όλων των wanderers σε ένα χωματόδρομο και τους πετσοκόψαμε με τα πολυβόλα μας. Όταν οι σφαίρες σώθηκαν, χρησιμοποιήσαμε τα ατσάλινα πόδια του walker για να τους κομματιάσουμε. Το τέλος του μακελειού μας βρήκε γονατιστούς να μαζεύουμε πολλές χιλιάδες μονάδες του πολύτιμου kuban energy.

metal gear survive 7

Το mini game που συνοδεύει το άνοιγμα των μαύρων containers με σοβαρό περιεχόμενο σπάει λίγο την μονοτονία του gameplay, είναι όμως πολύ εύκολο και στα τρία επίπεδα δυσκολίας του (easy, medium, hard). Η προσπάθεια μας να διατηρήσουμε την βελόνα μέσα στο πλαίσιο που κινείται, είναι ένα τεστ επιδεξιότητας που έχουμε περάσει πολλές φορές στο παρελθόν. Επίσης, δεν έχει νόημα να το παλεύουμε αν έχουμε καθαρίσει την περιοχή από wanderers.

Η save ρουτίνα του Metal Gear Survive είναι ρεαλιστική και ταυτόχρονα, εξοργιστική. Το παιχνίδι σώζει την πρόοδο μας κάθε φορά που μπαίνουμε στην κεντρική βάση και μόνο τότε. Δεν έχουμε την δυνατότητα να το σώσουμε όποτε θέλουμε, όταν για παράδειγμα έχουμε τιγκάρει τους δείκτες μας και δεν στερούμαστε νερού και τροφής πριν από μια σκληρή μαχή, αν βγάλαμε flawless δύο εχθρικά κύματα και αναμένουμε το τρίτο κ.ο.κ. Αν κάνουμε ένα λάθος στην κατανάλωση των πόρων μας, το λάθος δεν μπορεί να διαγραφεί εκτός και αν αφήσουμε τον χαρακτήρα να πεθάνει ώστε να γυρίσουμε στο περασμένο save. Για να απαλύνει τον... πόνο, το παιχνίδι αποθηκεύει τα αντικείμενα που μαζέψαμε όταν πεθαίνουμε σε ένα κιβώτιο, το οποίο παραμένει στο σημείο που ξεψυχήσαμε ώστε να το μαζέψουμε. Το Metal Gear Survive εισέπραξε πολλά βρισίδια από μέρους μας μέχρι να συνειδητοποιήσουμε ότι, ο μόνος τρόπος περισυλλογής του κιβωτίου είναι η τηλεμεταφορά του με wormhole, μετά την απόκτηση της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

metal gear survive 8

Φέρτε τους όλους να τους κάνουμε σκόνη
Το Tower Defense είναι το πιο ερωτεύσιμο τμήμα του Metal Gear Survive και εμφανίζεται στις κρισιμότερες στιγμές του. Όποτε θελήσαμε να ενεργοποιήσουμε ένα wormhole generator ή να αντλήσουμε ενέργεια από wormhole diggers για τις ανάγκες μας, βρεθήκαμε να υπερασπιζόμαστε το μηχάνημα ενάντια σε διαδοχικά κύματα εξαγριωμένων εχθρών. Οι κανόνες ενός Tower Defense εφαρμόζονται κατά γράμμα με μεγάλη επιτυχία. Βλέπουμε εξαρχής τα σημεία εισόδου των εχθρών και τις τροχιές που πρόκειται να ακολουθήσουν. Αυτόματα προσαρμόζουμε τις άμυνες μας υψώνοντας φράχτες στα κατάλληλα σημεία και περιμένοντας τους με τα όπλα στα χέρια. Ακολούθησαν φοβερά σκηνικά. Με το δόρυ μας χτυπούσαμε τα εχθρικά κεφάλια που έσκαγαν σαν φελλοί από μπουκάλι σαμπάνια, απελευθερώνοντας το κοκκινωπό εσωτερικό τους. Αφήναμε τους εχθρούς να μαζεύονται σαν τις μύγες πάνω σε ένα εμπόδιο και τρέχαμε πίσω τους, θερίζοντας τους με την ματσέτα προτού προλάβουν να αντιδράσουν. Πετούσαμε μολότοφ σε ένα πλήθος εχθρών και τους βλέπαμε να ανάβουν σαν πασχαλινές λαμπάδες. Το αποκορύφωμα του Tower Defense είναι η υπεράσπιση εδάφους που διαθέτει οπλοπολυβόλα και όλμους. Τα πυρομαχικά τους δεν είναι άπειρα αλλά οι απώλειες που προκαλούν στο εχθρικό πλήθος είναι τεράστιες. Ένα μελανό σημείο έχει το Tower Defense κομμάτι, την αδυναμία σωσίματος ανά κύμα. Σκοτώνουμε εκατοντάδες εχθρούς, έχουμε κρατήσει με επιτυχία τα κουλά τους μακριά από το μηχάνημα που υπερασπιζόμαστε, τρώμε ένα χτύπημα, πεθαίνουμε και οι άθλοι που εκτελούσαμε επί 20 λεπτά διαγράφονται, ξεκινώντας τα πάντα από την αρχή.

Το A.I. είναι προσαρμοσμένο στην πρόκληση του παιχνιδιού. Οι περισσότεροι wanderers δεν διεκδικούν βραβείο νοημοσύνης, αντίθετα πέφτουν πολύ εύκολα στις παγίδες που τους στήνουμε. Παρουσιάζουν κινητικές δυσκολίες και χάνουν το ενδιαφέρον τους προς εμάς αν παραμείνουμε για λίγο ακίνητοι, ακόμα και αν μας έχουν εντοπίσει πρωτύτερα. Η ανοησία που τους διακατέχει όμως επιβάλλεται από τις δυσκολίες του Metal Gear Survive. Αν δρούσαν σαν ευφυή όντα δεν υπήρχε περίπτωση να βγάλουμε ούτε ένα Tower Defense, να αποκτήσουμε ούτε μισό wormhole transporter.

metal gear survive 9

Στην χαμηλή τους νοημοσύνη στηρίζεται και το έντονο Stealth κομμάτι του gameplay. Εκτός από τα Tower Defense τμήματα, είναι δυνατόν να περάσουμε όλο το παιχνίδι χωρίς να σκοτώσουμε ούτε έναν wanderer. Είναι επίσης εφικτό να σκοτώσουμε τους πάντες μαχαιρώνοντας τους πισώπλατα χωρίς να μας πάρει κανείς χαμπάρι. Οι Stealth τακτικές συνδέουν το Metal Gear Survive με την αγαπημένη μας σειρά και μας έκαναν να αισθανθούμε λίγο... Hitman στην προσπάθεια μας να ξεκάνουμε αθόρυβα τους εχθρούς μας. Το user interface, με το δαχτυλίδι που απεικονίζει την θέση των τριγύρω εχθρών και το επίπεδο εγρήγορσης τους, είναι ένα εργαλείο που μας βοήθησε (και άρεσε) πολύ.

Προχωρώντας το βασικό σενάριο αντικρίσαμε στον δρόμο μας ένα πλάσμα που μας έκοψε την ανάσα και μας θύμισε ξανά το The Mist του King. Όταν έφτασε η ώρα να το αντιμετωπίσουμε, νιώσαμε ότι το τέλος της περιπέτειας ήταν κοντά. Κοιτώντας το ρολόι είδαμε ότι είχαν περάσει μόλις 20 ώρες από την πρώτη μας επαφή με το Dite. Οι ώρες αυτές μπορεί να άγγιζαν και τριψήφιο νούμερο αν προσπαθούσαμε να μαζέψουμε κάθε διαθέσιμη συνταγή για crafting, και να καθαρίσουμε όλες τις μαρκαρισμένες περιοχές του χάρτη.

metal gear survive 10
Μετά το τέλος του solo game μπορούμε να συνεχίσουμε την λεηλασία του Dite είτε μόνοι μας, είτε με την βοήθεια φίλων διαμέσου του co – op mode που υποστηρίζει τέσσερις παίκτες και ονομάζεται Salvage Missions. Εκεί αναλαμβάνουμε ομαδικά την προστασία ενός wormhole digger, στήνοντας τις άμυνες μας και περιμένοντας τους wanderers να έρθουν. Σε κανονικές συνθήκες, η υπεράσπιση ενός wormhole digger από τέσσερα άτομα είναι παιχνιδάκι μετά την φρίκη της solo υπεράσπισης. Στην τελευταία τρέχαμε σαν επαγγελματίες δρομείς για να καλύψουμε όλες τις πλευρές του χώρου, να μπαλώσουμε τα σημεία που “έμπαζαν” wanderers, να σταματήσουμε γενικά την εχθρική ορδή.

Στο co – op τα πράγματα είναι ρόδινα μόνο όταν οι συμπαίκτες που επιλέξαμε (ή μας έτυχαν) δεν τα κάνουν... ρόιδο. Ο άσχετος συμπαίκτης μπορεί να ρίξει μια μολότοφ κοντά μας και να μας κάψει λόγω λανθασμένων υπολογισμών. Είναι ικανός να μας πυροβολήσει ή να μας χτυπήσει με τα melee weapons αν δεν προσέχει, στην καλύτερη περίπτωση, να αφήσει αφύλακτη μια πλευρά του χώρου, επιτρέποντας τους wanderers να γεμίσουν τον τόπο. Ο έμπειρος συμπαίκτης είναι χάρμα οφθαλμών. Θα αναλάβει να υπερασπιστεί ένα από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα μέχρι τελικής πτώσεως. Θα τρέξει δίπλα μας όταν η ανάγκη το επιβάλλει και θα μας βοηθήσει να πολτοποιήσουμε δεκάδες εχθρούς. Θα γνωρίζει πότε και πως πρέπει να χρησιμοποιεί κάθε όπλο και gadget. Προφανώς η εμπειρία των συμπαικτών καθορίζει αν η μάχη θα τελειώσει με εμάς κερδισμένους ή χαμένους σε χρόνο και διασκέδαση.

Τίμια συναλλαγή;
Αναρωτιόμαστε πόσος καιρός θα χρειαστεί έως ότου οι εταιρείες ανάπτυξης αντιληφθούν το πόσο σιχαινόμαστε τις μικροσυναλλαγές, τα απεχθή microtransactions. Εφόσον το Metal Gear Survive δεν είναι free to play, η ενσωμάτωση τους φαντάζει λίγο αισχροκερδής, μια προσπάθεια να αντλήσουν επιπλέον χρήματα από τους παίκτες, οι οποίοι βιάζονται να αναπτύξουν τον χαρακτήρα τους.

http://www.youtube.com/watch?v=cU3Ksgd2nG4

Αρκετά σκηνικά του Metal Gear Survive κατόρθωσαν να μας θαμπώσουν αλλά δεν συγκρίνεται με όλα τα υπόλοιπα Metal Gear, τα οποία έσπρωχναν κάθε φορά την τεχνολογία της εκάστοτε πλατφόρμας στο μάξιμουμ. Απολαύσαμε την κινηματογραφική αισθητική των cinematics και επικροτήσαμε τον λεπτομερή σχεδιασμό του απέραντου Dite. Το motion blur αγγίζει την τελειότητα και τα οπτικά εφέ που συνοδεύουν την αιμορραγία του χαρακτήρα μας, είναι άψογα. Δεν μας άρεσαν και πολύ τα animations του χαρακτήρα μας αλλά η αντίδραση του όταν αρρωσταίνει από τα βρωμόνερα μας κατέπληξε με τον ρεαλισμό της. Τα animations των wanderers είναι εξαιρετικά και ο Lord of Dust είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα όντα που έχουμε αντικρίσει σε ψηφιακό περιβάλλον. Τα frames per second είναι 60 ακατέβατα, δεν υποχώρησαν ακόμα και όταν βρεθήκαμε στο κέντρο μιας θάλασσας από wanderers, πετσοκόβοντας δεξιά και αριστερά. Ο φωτισμός στις ομιχλώδεις περιοχές είναι τέλειος.

Στον ακουστικό τομέα το Metal Gear Survive κρατά χαμηλό προφίλ. Ατμοσφαιρική μουσική ακούγεται στο φόντο των δραστηριοτήτων μας στις ομιχλώδεις περιοχές, με την ένταση της να εκτινάσσεται όταν συγκρουόμαστε με wanderers. Όλοι οι περιβαλλοντικοί ήχοι έχουν αιχμαλωτιστεί ρεαλιστικά από τον ηχολήπτη, ιδιαίτερα οι μηχανικοί και οι αποτρόπαιες κραυγές των wanderers που έχουν την τιμητική τους. Το voice acting είναι ικανοποιητικό στις στιγμές των διαλόγων. Η καλύτερη στιγμή του είναι η διπλή μηχανική φωνή του Virgil (μια αρσενική, μια θηλυκή) που υποδηλώνει τον επηρεασμό των κυκλωμάτων του από την μόλυνση και βγάζει πολύ γέλιο.

metal gear survive 11

Metal Gear χωρίς Snake νοείται;
Μετά από 20+ ώρες ενασχόλησης με το Metal Gear Survive αισθανθήκαμε θλίψη για τους users που έμειναν μακριά του επειδή δεν φέρει την... πιστοποίηση ISO του Hideo Kojima. Μεγαλύτερη ήταν η απώλεια για όσους αποθαρρύνθηκαν από τις πρώτες απελπιστικές δοκιμασίες του και δεν το συνέχισαν. Είναι ένα αξιοπρεπές Action – Adventure Survival με πολλά Crafting και Horror συστατικά, το οποίο προσφέρει αρκετές ώρες διασκεδαστικής απασχόλησης.

Ναι, το gameplay του είναι αρκετά επαναλαμβανόμενο αλλά δεν βαρεθήκαμε ούτε λεπτό να σκοτώνουμε wanderers και να μαζεύουμε αντικείμενα. Ο εκνευρισμός που μας προκάλεσαν τα microtransactions μετριάστηκε από το δωρεάν booster και τα πολλά SV coins που λάβαμε χάρη στην καθημερινή μας συμμετοχή (το νόμισμα με το οποίο αγοράζεις τα boosters), πάντως δεν παύει να είναι σοβαρό μειονέκτημα του τίτλου. Το Metal Gear Survive είναι ένα παιχνίδι της υπομονής, όσο περισσότερο ασχολούμαστε μαζί του, τόσο περισσότερο “κολλάμε” και το ευχαριστιόμαστε. Ο μεγαλύτερος συνήγορος υπέρ της αγοράς του είναι η χαμηλή τιμή, με μόνο 23 ευρώ αποκτούμε ένα τίτλο που φέρει το όνομα Metal Gear, ασχέτως αν δεν μπορεί να σταθεί δίπλα στην εποποιία του Snake.

Θετικά:
- Ατμόσφαιρα και σκηνικά που θυμίζουν αγαπημένες ιστορίες τρόμου
- Χιλιάδες αντίπαλοι για να εξοντώσουμε με ποικιλία φονικών εργαλείων
- Εξαιρετικός φωτισμός
- Ρεαλιστικό σύστημα επιβίωσης που μας έχει διαρκώς στην τσίτα
- Χαμηλό κόστος
- Καλή διάρκεια
- Εύκολος χειρισμός και εκμάθηση των game mechanics

Αρνητικά:
- Microtransactions
- Αδυναμία να κάνουμε save όποτε μας καπνίσει
- Επαναλαμβανόμενο gameplay
- Μέτρια ηχητική επένδυση
- Μικρό skill tree
- Ελάχιστη αλληλεπίδραση με τους NPCs.

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 6.5
Gameplay: 7.5
Αντοχή: 7
Γενικά: 7

Χωρίς να είναι ισάξιο των συνώνυμων παιχνιδιών, επιβραβεύει την υπομονή και επιμονή μας με μπόλικη διασκέδαση.

Γιάννης Μοσχονάς

Notification