Μιχάλης Χριστοφέλης

Μιχάλης Χριστοφέλης (Gastone)
Experience: 147 (33 points to next level)

 
100
Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΕΡΑΜΑΡΗ ευχαρίστησε Μιχάλης Χριστοφέλης στο θέμα Through the Woods 5 hours 31 minutes ago
Μιχάλης Χριστοφέλης replied to the topic 'Through the Woods' in the forum. 6 hours 7 minutes ago

Διαβάστε εδώ το review για το Through The Woods

www.youtube.com/watch?v=xDAWUI0uynE

Το 2015 μέσω Kickstarter η νορβηγική εταιρεία ανάπτυξης Antagonist κατάφερε να συγκεντρώσει 37.086€ για την ανάπτυξη του Through the Woods. Δύο χρόνια αργότερα έφτασε η κυκλοφορία του. Ένα adventure με στοιχεία horror, που αφορά μία μητέρα που προσπαθεί σε ένα μεγάλο δάσος να βρει τον γιο της, ο οποίος την νύχτα εξαφανίστηκε. Μία αξιόλογη προσπάθεια που δυστυχώς δεν έφτασε τις προσδοκίες του. Σενάριο και γραφικά ξεχώρισαν από τους άλλους τομείς του παιχνιδιού, με τον ήχο να είναι σε αρκετά χαμηλό επίπεδο όπως και το gameplay μονότονο και καθόλου ενδιαφέρον. Αποκλειστικά για τους fans του είδους, καθώς για τους υπόλοιπους θα είναι αρκετά επαναλαμβανόμενο και κουραστικό.

Read More...

9 hours 54 minutes ago
Through the Woods 9 hours 54 minutes ago

Εξερεύνηση στα δάση της Νορβηγίας.

Κατά καιρούς έχουμε δει αρκετά games που επικεντρώνονται στο σενάριό τους και δεν δίνουν αρκετή έμφαση στο gameplay. Σε αυτό το είδος έρχεται να προστεθεί και το Through the Woods, ένα third-person horror adventure όπου παίρνετε τον ρόλο της Karen, και ξεκινάτε να βρείτε τον γιο της Espen. Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα δάσος της Νορβηγίας, στο οποίο μένει η Karen. Δυστυχώς ένα σενάριο που θα σας κρατήσει περιμένοντας την κατάληξή του δεν μπορεί να στηρίξει μόνο του ένα παιχνίδι. Σύντομη διάρκεια, ηχητικά άσχημο, με αξιόλογα γραφικά και αρκετά ρηχό gameplay ενώνονται για να έχουμε την horror κυκλοφορία της 1C Publishing. Στην ανάπτυξη βρίσκεται η Antagonist, με την συγκεκριμένη κυκλοφορία να αποτελεί και την μοναδική της.

Μυστήριο και αγωνία
Η ιστορία χωρίζεται σε 6 κεφάλαια (αρχίζοντας από το 0 και καταλήγοντας στο 5). Ξεκινώντας, βλέπουμε την ζωή της Karen και του γιου της Espen σε μία καλύβα σε ένα όμορφο δάσος. Απλοί και καθημερινοί διάλογοι που σίγουρα δεν μας προϊδεάζουν για την τροπή που θα πάρει η ιστορία μας. Ξυπνώντας ένα πρωί, η Karen αντιλαμβάνεται πως ο Espen δεν βρίσκεται στην καλύβα, και έτσι ξεκινάει να τον βρει. Σύντομα, τον βρίσκει να μπαίνει σε μία βάρκα μαζί με έναν άλλο άντρα και να απομακρύνονται. Κάπως έτσι αρχίζει το ταξίδι αναζήτησης της μητέρας για τον γιο της. Όλα τα γεγονότα τα αφηγείται η Karen μετά το τέλος, αλλά εμείς τα ακούμε κατά την διάρκεια του παιχνιδιού.

through the woods 1

Ένα σενάριο που καλλιεργείται μέσα από collectibles που βρίσκετε στο περιβάλλον, δεν γίνεται βαρετό, και μέχρι την τελευταία στιγμή σας κρατάει στην οθόνη σας. Κατά την διάρκεια του ταξιδιού αυτού θα δείτε πράγματα που δεν περιμένατε ξεκινώντας το παιχνίδι, και σίγουρα θα σας εκπλήξουν. Τέρατα και ονόματα είναι εμπνευσμένα από την νορβηγική μυθολογία. Ένα από τα λίγα θετικά του Through the Woods.

Πού πάω;
Όπως και στα περισσότερα games του είδους, έτσι και σε αυτό το gameplay είναι σχετικά περιορισμένο. Μόνο που στο Through the Woods παραείναι. Οι μόνες κινήσεις που μπορείτε να κάνετε είναι να σκύβετε, να τρέχετε και να ανάβετε τον φακό σας. Σε ορισμένα σημεία μπορεί να ανοίξετε μία πόρτα, να διαβάσετε ένα γράμμα από κάποιο ημερολόγιο, αλλά μέχρι εκεί. Αρκετά μονότονο και επαναλαμβανόμενο gameplay που από την αρχή μέχρι το τέλος μπορείτε να κάνετε 2-3 πράγματα και μόνο. Επίσης, το τρέξιμο είναι αρκετά αργό και πολλές φορές αισθάνεστε ότι δεν πατάτε το κατάλληλο κουμπί για να τρέχετε.

http://www.youtube.com/watch?v=xDAWUI0uynE

Στο δάσος στο οποίο περιπλανιέστε δεν είστε μόνοι σας. Υπάρχουν κάποια τέρατα που πρέπει να αποφύγετε. Δεν μπορείτε να τα πληγώσετε ή να τα σκοτώσετε, οπότε πρέπει να μην γίνετε αντιληπτοί. Μερικά από αυτά απωθούνται με το φως, έτσι ο φακός σας ίσως σας κάποιες φορές σας σώσει την ζωή. Ο μόνος λόγος για περισσότερη εξερεύνηση είναι τα collectibles, τα οποία θα τα συλλέξετε μόνο είτε ενδιαφέρεστε για την ιστορία και θέλετε να την παρακολουθήσετε σε μεγαλύτερο βάθος είτε είστε trophy hunters. Μετά την ολοκλήρωση του παιχνιδιού δεν έχετε να κάνετε κάτι περισσότερο, έχετε τερματίσει το παιχνίδι στο 100% (αν εξαιρέσει κανείς τα collectibles). Για να φτάσετε από το κεφάλαιο 0 μέχρι το κεφάλαιο 5 θα σας χρειαστούν 1,5-2 ώρες.

Φόβος κάτω από τα δέντρα της Νορβηγίας.

Ξερά χόρτα και πέτρες
Ένας τομέας που αξίζει είναι αυτός των γραφικών. Η αναπαράσταση του περιβάλλοντος, των βράχων, των δέντρων και των διάφορων καλυβών είναι εξαιρετική. Διάφορα τέρατα όπως Trolls, Huldra, είναι όμορφα σχεδιασμένα και εμφανίζονται ακριβώς όπως πρέπει, τρομακτικά. Από την άλλη, οι χαρακτήρες λειτουργούν σαν ρομπότ, ενώ οι εκφράσεις είναι απαράλλαχτες ανεξαρτήτως κατάστασης και συναισθημάτων. Υπάρχουν κάποια glitches που μπορεί να εγκλωβιστείτε ανάμεσα σε βράχους ή δέντρα, ενώ τα animation κάθε πτώσης από χαμηλό επίπεδο είναι ανύπαρκτα και η απουσία τους δυστυχώς είναι αρκετά εμφανής. Βέβαια, δεν αρκούν για να μειώσουν την δουλειά που έχει γίνει σε αυτό τον τομέα. Η γενικότερη ατμόσφαιρα είναι απολύτως κατάλληλη και ταιριαστή με τον σκοπό της. Η ανάπτυξη έγινε με την μηχανή γραφικών Unity.

through the woods 2

Μελανό σημείο
Ο τομέας που απέτυχε παταγωδώς το Through the Woods είναι ο ήχος. Οι ερμηνείες των voice actors είναι αρκετά φτωχές και σε καμία περίπτωση δεν περνούν την απαραίτητη ένταση και το απαραίτητο συναίσθημα που θα έπρεπε. Βέβαια μιλάμε για μία indie κυκλοφορία, αλλά σίγουρα θα μπορούσε το αποτέλεσμα να είναι καλύτερο. Κατά τ’ άλλα, οι βηματισμοί, διάφορα ουρλιαχτά που ακούγονται από τα τέρατα, και διάφοροι ήχοι από το περιβάλλον, είναι αξιοπρεπή. Στην διάρκεια της περιπλάνησης στο δάσος δεν υπάρχει κάποια μουσική συνοδεία παρά μόνο ήχοι από το περιβάλλον, ενώ σε κάποιες πιο “κινηματογραφικές” σκηνές υπάρχει μία μουσική υπόκρουση που λειτουργεί ως “χαλί”.

Ένα μεγάλο κρίμα
Καταλήγοντας, το Through the Woods είναι ένας τίτλος με μεγάλες προοπτικές που δεν αξιοποιήθηκε επαρκώς/σωστά και αρκέστηκε στην μετριότητα. Καλές δουλειές στο σενάριο και στα γραφικά, αλλά το gameplay, ο ήχος, και το μηδενικό replayability έσπρωξαν προς τα κάτω την όλη προσπάθεια από την νορβηγική εταιρεία. Συνιστάται αποκλειστικά για τους fans του είδους, οι υπόλοιποι θα το θεωρήσετε αρκετά βαρετό και επαναλαμβανόμενο. Υπάρχουν ευπρόσδεκτα στοιχεία που θα βελτίωναν την γενική εικόνα που αφήνει πίσω του, όπως γρηγορότερο τρέξιμο, επίθεση σε τέρατα (χρησιμοποιώντας ως όπλο ένα παλούκι), τα οποία δεν τα είδαμε ποτέ. Θα ήταν αρκετά ενδιαφέρον να βλέπαμε ακόμη μία κυκλοφορία στο ίδιο στυλ από την 1C Publishing και την Antagonist, καθώς μία αξιοπρεπής προσπάθεια μπορεί να εξελιχθεί στο μέλλον ως οδηγός για ένα επόμενο εγχείρημα.

 Θετικά:
- Ενδιαφέρον σενάριο
- Αρκετά καλά γραφικά

Αρνητικά:
- Μικρή διάρκεια
- Κάκιστες ερμηνείες voice actors
- Βαρετό και μονότονο gameplay

 Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 6
Gameplay: 6.5
Σενάριο: 7
Αντοχή: 4
Γενικά: 6.1

Προτείνεται αυστηρά στους fans του είδους.

Μιχάλης Χριστοφέλης

Μιχάλης Χριστοφέλης created a new topic ' Through the Woods' in the forum. 4 days ago

Το Through the Woods είναι ένα third-person horror adventure, όπου παίρνετε τον ρόλο της Karen, και ξεκινάτε να βρείτε τον γιο της Espen. Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα δάσος της Νορβηγίας, στο οποίο μένει η Karen. Δυστυχώς ένα σενάριο που θα σας κρατήσει περιμένοντας την κατάληξή του δεν μπορεί να στηρίξει μόνο του ένα παιχνίδι. Σύντομη διάρκεια, ηχητικά άσχημο, με αξιόλογα γραφικά και αρκετά ρηχό gameplay ενώνονται για να έχουμε την horror κυκλοφορία της 1C Publishing. Προτείνεται μόνο σε φανατικούς του είδους, καθώς οι υπόλοιποι θα απογοητευτείτε. Ακολουθεί αναλυτικό review μέσα στις επόμενες μέρες.

Read More...

Μιχάλης Χριστοφέλης created a new topic ' Παίζουμε Borderlands 3' in the forum. 1 week ago

PS4: Gastone_21

Read More...

Μιχάλης Χριστοφέλης replied to the topic 'A Normal Lost Phone' in the forum. 1 week ago

Διαβάστε εδώ το review για το A Normal Lost Phone

www.youtube.com/watch?v=JuPGCNDhFtw

Ένα περίεργο ταξίδι μέσα από ένα χαμένο κινητό και δύο ώρες απόλαυσης είναι κάποια από τα οποία θα σας προσφέρει το A Normal Lost Phone. Ξεκινάτε βρίσκοντας ένα κινητό στον δρόμο, και τότε αρχίζει η έρευνα σχετικά με τον ιδιοκτήτη του, αλλά και τι του συνέβη. Μέσα σε δύο ώρες θα μάθετε όλες τις πτυχές του χαρακτήρα του πρωταγωνιστή, τις προσωπικές του σχέσεις, και πολλά ακόμη. Διαβάζοντας μηνύματα και e-mails, βλέποντας φωτογραφίες, ψάχνοντας στο διαδίκτυο, θα προσπαθήσετε να απαντήσετε σε όλα τα ερωτήματα που σας απασχολούν σχετικά με την εξέλιξη της υπόθεσης. Ένα δίωρο που θα σας βάλει στην θέση ενός ντετέκτιβ και δεν θα θέλετε να βγείτε.

Read More...

1 week ago
A Normal Lost Phone 1 week ago

Όλα κρυμμένα στο κινητό τηλέφωνο.

Το 2017 μία αρκετά υποσχόμενη indie κυκλοφορία έκανε την εμφάνισή της σε PC, Switch, iOS και Android. Ανεπτυγμένο από την Accidental Queens, το A Normal Lost Phone μας έδωσε την ευκαιρία να μπούμε σε ένα διαφορετικό ταξίδι εξερεύνησης από αυτά που έχουμε συνηθίσει. Ξεκινάτε να ανακαλύψετε την ιστορία πίσω από ένα κινητό τηλέφωνο που βρήκατε στον δρόμο, μόνο από την οθόνη του (δεν θα δείτε καμία στιγμή κάτι διαφορετικό της οθόνης). Ένα αρκετά σύντομο παιχνίδι που αξίζει την προσοχή σας και που δεν σας απασχολήσει περισσότερες από δύο ώρες.

Ποιος είσαι Sam;
Η υπόθεση της ιστορίας είναι αρκετά απλή. Σε μία βόλτα σας, βρίσκετε ένα κινητό πεταμένο στο έδαφος. Αποφασίζετε να το πάρετε και να ανακαλύψετε ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του, και τι του συνέβη. Κάπως έτσι αναλαμβάνετε δράση και ξεκινάτε να ξετυλίγετε την ιστορία. Από την αρχή κιόλας καταλαβαίνετε πως ο κάτοχός του ονομάζεται Sam, και είναι η μέρα των γενεθλίων του. Πηγαίνοντας στο πάρτι του, κάτι συμβαίνει και εξαφανίζεται. Στην προσπάθειά σας θα βρείτε διάφορα μηνύματα και φωτογραφίες που θα σας κάνουν να γνωρίσετε καλύτερα τον Sam, αλλά και τους συγγενείς του, τους φίλους του, τους γνωστούς του.

a normal lost phone 1

Ένα αρκετά ενδιαφέρον σενάριο, με εκπλήξεις που θα σας έρχονται από εκεί που δεν το περιμένετε, αλλά και περιττές πληροφορίες, που απλά θα σας βοηθήσουν να μάθετε σε μεγαλύτερο βάθος την ζωή του Sam. Μετά από ένα σημείο γίνεται σχετικά προβλέψιμο, αλλά δεν παύει να είναι μία ιστορία που σας κρατάει στην οθόνη και δεν καταλαβαίνετε πότε περνάει η ώρα.

Συνομιλίες για όλους
Σε όλη την διάρκεια του A Normal Lost Phone θα βλέπετε την οθόνη του κινητού και μόνο. Υπάρχουν κάποιες εγκατεστημένες εφαρμογές που θα σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε τι συνέβη στον Sam ανήμερα των γενεθλίων του. Βασική πηγή πληροφοριών για την ζωή του είναι τα e-mails και τα SMS τα οποία αντάλλαξε με συγγενείς και φίλους. Πολλά από αυτά περιττά για την ολοκλήρωση του παιχνιδιού, αλλά ενδιαφέροντα για μια πιο βαθιά προσέγγιση στην ιστορία. Βλέπετε τα σκαμπανεβάσματα στις σχέσεις του, τις κόντρες και τις φιλίες του. Για να έχετε περισσότερη πρόσβαση στο κινητό, πρέπει να συνδεθείτε στο in-game wi-fi. Ο κωδικός αποτελεί τον πρώτο γρίφο που πρέπει να λύσετε για να ξεκινήσετε. Εφαρμογές όπως Calendar, Gallery, Browser, Weather, Lovbirds θα σας διευκολύνουν με τον τρόπο τους. Εκτός αυτής της εξερεύνησης από εφαρμογή σε εφαρμογή δεν έχετε άλλες δυνατότητες. Βέβαια, μόλις φτάσετε στο τέλος δεν υπάρχει κάτι ακόμα να κάνετε, έχετε τερματίσει στο 100% το παιχνίδι. Από την στιγμή που θα ξεκινήσετε μέχρι την ολοκλήρωση του παιχνιδιού θα έχουν περάσει 1,5-2 ώρες.

http://www.youtube.com/watch?v=JuPGCNDhFtw

Πότε πέρασαν δύο ώρες;

Ζωγράφισαν
Η οθόνη που περιηγείστε είναι εύχρηστη με όμορφα εικονίδια, ενώ όλο στυλ της φαίνεται σαν να είναι ζωγραφισμένο στο χέρι. Στον τομέα των γραφικών αδιαμφησβήτητα ξεχωρίζει το Gallery με τις φωτογραφίες. Ο ίδιος, ο πατέρας του, η κοπέλα του, οι φίλοι του είναι μερικοί από όσους βλέπουμε εκεί. Εξαιρετικές εικόνες που είναι στην πραγματικότητα ζωγραφιές και όχι αληθινές φωτογραφίες. Αυτό το γεγονός δείχνει πόση δουλειά έχει πέσει σε ένα φαινομενικά απλό παιχνίδι. Το A Normal Lost Phone χρησιμοποιεί την μηχανή γραφικών Unity.

Ένα όμορφο χαλί
Αν και δεν υπάρχουν ομιλίες ή φωνητικά μηνύματα, ο ήχος κάνει αισθητή την παρουσία του στο A Normal Lost Phone. Εκτός του κλασικού ήχου των πλήκτρων, υπάρχει μουσική υπόκρουση καθ’ όλη την διάρκεια του παιχνιδιού. Μέσα από την εφαρμογή “Music” μπορείτε να επιλέξετε ανά πάσα στιγμή τι θα ακούτε, ακριβώς όπως στο πραγματικό σας κινητό. Μπορείτε να σταματήστε κάποιο τραγούδι, να βάλετε την τυχαία αναπαραγωγή, και να κάνετε skip όποιο δεν σας αρέσει. Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού θα μπορέσετε να κατεβάσετε στο κινητό μερικές ακόμα μελωδίες που λειτουργούν ακριβώς όπως τα υπόλοιπα κομμάτια. Όλες οι επιλογές είναι σωστές και ιδανικές για έναν background ήχο όσο παίζετε.

a normal lost phone 2

Μια κι έξω
Καταλήγοντας, το A Normal Lost Phone είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα κυκλοφορία που μπορεί να αξιοποιηθεί ακόμα και από το κινητό σας τηλέφωνο. Η πολύ χαμηλή τιμή (2,99€ για PC, Android, iOS) σε συνδυασμό με την διάρκειά του σας δίνουν μία value-for-money εμπειρία να γίνετε ντετέκτιβ. Το λεξιλόγιο που χρησιμοποιείται είναι αρκετά απλό, οπότε δεν χρειάζεται κάποια εξειδικευμένη γνώση της αγγλικής γλώσσας. Από την άλλη, το πολύ διάβασμα ίσως γίνει κουραστικό για ορισμένους, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να συλλέγουν πληροφορίες και να τις αξιοποιούν. Μία κυκλοφορία που χρειάστηκε περισσότερη δουλειά απ’ ότι φαίνεται στην ανάπτυξη των χαρακτήρων, της ομαλής εξέλιξης της ιστορίας και στις ζωγραφιές που εμφανίζονται ως φωτογραφίες. Εν τέλη, θα περάσετε ένα ευχάριστο δίωρο προσπαθώντας να διαλευκάνετε μία υπόθεση έχοντας μόνο το κινητό ενός αγνώστου.

Θετικά:
- Βασικές γνώσεις αγγλικών
- Μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη χαρακτήρων
- Ταιριαστές επιλογές μουσικής
- Πολύ χαμηλή τιμή

Αρνητικά:
- Αρκετά σύντομο
- Πολλές περιττές πληροφορίες
- Μηδενικό replayability

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 6.5
Gameplay: 7.5
Σενάριο: 7.5
Αντοχή: 3
Γενικά: 7.3

Ένα ταξίδι που θα σας βάλει στον ρόλο του ντετέκτιβ και δεν θα θέλετε να βγείτε.

Μιχάλης Χριστοφέλης

Μιχάλης Χριστοφέλης replied to the topic 'A Normal Lost Phone' in the forum. 2 weeks ago

Μέσα στις επόμενες μέρες θα δημοσιευτεί αναλυτικό review. Εδώ είναι το official site: anormallostphone.com/

Read More...

Μιχάλης Χριστοφέλης created a new topic ' A Normal Lost Phone' in the forum. 2 weeks ago

Το 2017 μία αρκετά υποσχόμενη indie κυκλοφορία έκανε την εμφάνισή της σε PC, iOS, Android. Ανεπτυγμένο από Accidental Queens, το A Normal Lost Phone μας έδωσε την ευκαιρία να μπούμε σε ένα διαφορετικό ταξίδι εξερεύνησης. Ξεκινάτε να ανακαλύψετε την ιστορία πίσω από ένα κινητό τηλέφωνο που βρίκατε στον δρόμο, μόνο από την οθόνη του (δεν θα δείτε καμία στιγμή κάτι διαφορετικό της οθόνης). Ένα αρκετά σύντομο παιχνίδι που αξίζει την προσοχή σας και που δεν σας απασχολήσει περισσότερες από δύο ώρες.

Read More...

Διαβάστε εδώ το review για το Crash Bandicoot 4: It's About Time

www.youtube.com/watch?v=Ey8P7PHT71c

Μετά από αρκετά χρόνια έφτασε η στιγμή που η επιστροφή του Crash είναι γεγονός. Αυτή την φορά όχι μέσω ενός remake, αλλά ενός ολοκαίνουργιου κεφαλαίου. Νέα μεγαλύτερα levels, ανανεωμένο story, σημαντικές προσθήκες όπως οι Quantum masks είναι μερικά από όσα προσφέρει το τέταρτο μέρος της σειράς. Οι fans θα το λατρέψουν, ενώ οι νέοι παίκτες έχουν την ευκαιρία να το αγαπήσουν. Η αυξημένη δυσκολία του (ξεπερνά όλη την τριλογία) πιθανώς εκνευρίσει αρκετούς, αλλά παραμένει ένα εξαιρετικό παιχνίδι για να περάσετε τον χρόνο σας μαζί του.

Read More...

2 weeks ago
Crash Bandicoot 4: It's About Time 2 weeks ago

Κάτι παραπάνω από αναγέννηση της σειράς.

Ήταν τέλη Ιουνίου του 2020 όταν ανακοινώθηκε η επιστροφή του αγαπημένου μας bandicoot μέσα από ένα νέο κεφάλαιο, και όχι κάποιο remake. Το νέο αυτό κεφάλαιο είναι η συνέχεια της βασικής τριλογίας, χωρίς να έχει κάποια σχέση με τις υπόλοιπες κυκλοφορίες των προηγούμενων χρόνων. Καθώς η σειρά βρισκόταν “στον πάγο” για 22 χρόνια, μία ανανέωση και προσαρμογή στην τρέχουσα εποχή ήταν κάτι το αναγκαίο. Έτσι κι έγινε. Πολλά περισσότερα levels, διαφορετικά storylines, νέοι playable χαρακτήρες, καινούργιες μάσκες με abilities, και πολλά ακόμη. Η Toys for Bob (Spyro Reignited Trilogy) έκανε μία πολύ καλή δουλειά σε όλους τους τομείς, και πάνω απ’ όλα δημιούργησε έναν παραπάνω από αξιόλογο διάδοχο στην αγαπημένη σειρά εκατομμυρίων gamers ανά τον κόσμο.

Φέρτε μου τις μάσκες
Τα γεγονότα του τέταρτου μέρους συνεχίζουν από εκεί που μας άφησε το τρίτο. Στο σημείο, δηλαδή, όπου ο Uka Uka, ο Dr. Neo Cortex και ο Dr. Nefarious Tropy βρίσκονται παγιδευμένοι σε μία φυλακή. Με στόχο την ελευθερία, ο Uka Uka αποπειράται να τους την προσφέρει. Ενώ η προσπάθεια αυτή αποδεικνύεται επιτυχής, δημιουργεί ένα ρήγμα στον χωροχρόνο. Εν τέλη, ο Uka Uka αποδυναμώνεται αρκετά, ο N. Cortex και ο N. Tropy τον εγκαταλείπουν και κάπως έτσι δραπετεύουν. Οι δυο τους θέλουν να εκμεταλλευτούν αυτό το ρήγμα και να κατακτήσουν όλες τις διαστάσεις. Κάπου εδώ, κάνει την εμφάνισή του ο Crash μαζί με την αδελφή του, Coco, όπου αναλαμβάνουν να συγκεντρώσουν τις Quantum masks, οι οποίες μπορούν να δημιουργούν αλλαγές στον χώρο και τον χρόνο. Με αυτές, το ρήγμα θα κλείσει και θα μπει ένα τέλος στα σχέδια των δύο γνωστών “κακών” της σειράς.

crash bandicoot 4 1

Το σενάριο είναι αρκετά καλό με πολλές χιουμοριστικές πινελιές και γενικότερα μία εύθυμη διάθεση. Θα συμβούν μερικά αναπάντεχα γεγονότα που θα ήταν σημαντικό να μην αναφερθούν μιας και αποτελούν spoilers. Κατά την διάρκεια της ιστορίας, αρκετοί γνώριμοι χαρακτήρες θα κάνουν την εμφάνισή τους. Θα συναντήσετε αρκετά cutscenes στην αρχή και στο τέλος κάποιων levels, τα οποία βέβαια είναι skippable για όσους δεν ενδιαφέρονται για την εξέλιξη της ιστορίας.

Κουτιά να φαν κι οι κότες
Το gameplay έχει σημειώσει αρκετές αλλαγές σε σχέση με ότι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Για τους νέους παίκτες, ξεκινάτε από ένα σημείο και πρέπει να φτάσετε στο τέλος του level, ενώ σαν βοήθεια υπάρχουν τα checkpoints. Διάφορα εμπόδια όπως φωτιά, λέιζερ και το κενό μαζί με κάποιους εχθρούς θα σας κάνουν την ζωή δύσκολη. Εκτός αυτών, στον δρόμο σας θα συναντήσετε τα wumpa fruits και κάποια κουτιά. Κάθε εκατό wumpa fruits που μαζεύετε κερδίζετε μία ζωή. Τα κουτιά είναι αρκετών ειδών. Τα Nitro και τα TNT πρέπει να αποφεύγονται, αφού τα πρώτα εκρήγνυνται στην πρώτη επαφή σας, ενώ στα TNT ξεκινάτε μία αντίστροφη μέτρηση τριών δευτερολέπτων μέχρι την ανατίναξή τους με ένα άλμα πάνω τους. Τα “καλά” κουτιά σας δίνουν wumpa fruits, μία ζωή ή τον Aku-Aku. Η μάσκα Aku-Aku σας επιτρέπει μία λανθασμένη κίνηση, μετά την οποία εξαφανίζεται. Οι βασικές κινήσεις που μπορείτε να κάνετε είναι το απλό και διπλό άλμα, slam, slide, και spin.

http://www.youtube.com/watch?v=Ey8P7PHT71c

Η σημαντικότερη προσθήκη είναι αυτή των Quantum masks. Αναλόγως το level και το σημείο στο οποίο βρίσκεστε, σας δίνεται μία μάσκα που θα σας βοηθήσει να πάτε στο επόμενο checkpoint, ή ακόμα και να ολοκληρώσετε το επίπεδο. Κάθε μία από αυτές έχει μία δική της δύναμη που επηρεάζει τον χώρο ή τον χρόνο. Η Lani-Loli σας επιτρέπει να εμφανίσετε και να εξαφανίσετε αντικείμενα. Όσα αντικείμενα μπορείτε να εμφανίσετε φαίνονται σαν ένα μπλε ολόγραμμα, το οποίο αποκτά ύλη όταν το θελήσετε. Η μάσκα Akano δίνει μία μεγάλη ώθηση στην απόσταση που θα διανύσετε όσο βρίσκεστε στον αέρα κάνοντας ένα συνεχόμενο και ασταμάτητο spin. Όπως είναι φυσικό, ο χαρακτήρας σας γίνεται πιο δύσχρηστος και δυσκολεύεστε να τον κρατάτε στο σημείο που επιθυμείτε. Η τρίτη μάσκα που θα συναντήσετε ονομάζεται Kupuna-Wa, και κάνει τον χρόνο να κυλάει πάρα πολύ αργά. Βέβαια εσείς κινείστε κανονικά και μπορείτε να αποφεύγετε θανατηφόρα εμπόδια που σε κανονικό χρόνο κινούνται με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Τέλος, η τέταρτη μάσκα ονομάζεται Ika-Ika, και αντιστρέφει την βαρύτητα. Έτσι, σε μερικά σημεία του παιχνιδιού θα βρεθείτε να περπατάτε στο ταβάνι και να πηδάτε προς τα κάτω.

Τα gems αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι του Crash Bandicoot 4, όπου μπορείτε να πάρετε μέχρι έξι με την ολοκλήρωση κάθε level. Με αυτά, σας δίνεται πρόσβαση σε νέα skins του Crash και της Coco. Τα τρία πρώτα gems τα παίρνετε αναλόγως το ποσοστό wumpa fruits που συλλέξατε (το πρώτο 40%, το δεύτερο 60%, ενώ το τρίτο 80%). Για τα υπόλοιπα τρία, πρέπει να σπάσετε όλα τα κουτιά, να ολοκληρώσετε το level με το πολύ τρεις προσπάθειες και να βρείτε ένα καλά κρυμμένο gem αντίστοιχα.

crash bandicoot 4 2

Τα levels του main story δεν είναι τα μόνα που θα μπορέσετε να απολαύσετε. Όσο προχωράτε ξεκλειδώνετε timelines τα οποία τα παίζετε με τους νέους playable χαρακτήρες Dingodile και Tawna. Εκτός των δύο, ένας νέος playable χαρακτήρας είναι και ο N. Cortex, καθένας από αυτούς με τα δικά του χαρακτηριστικά, πλεονεκτήματα και κινήσεις. Από κάποια levels μπορείτε αν φτάσετε σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο χωρίς να πεθάνετε, να πάρετε μία flashback tape, που ξεκλειδώνει αντίστοιχα ένα flashback level. Ολοκληρώνοντας αισίως ένα level, ξεκλειδώνετε άμεσα το n.verted mode. Εκεί παίζετε το ίδιο level αλλά ανάποδα, δηλαδή φέρνεται τούμπα οριζοντίως. Το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του όμως είναι η αλλαγή γραφικών που παρατηρείται στο περιβάλλον. Τα πάντα φαίνονται διαφορετικά από σκιές μέχρι χρώματα, χωρίς όμως να αλλάζει η δομή κάθε level.

Μερικές μικρές αλλά σημαντικές λεπτομέρειες είναι η επιλογή να διαλέξετε πριν ξεκινήσετε το save σας ανάμεσα στο retro ή στο modern mode. Το retro έχει την νοοτροπία των ζωών, όπου όταν ξεμείνετε ξεκινάτε από την αρχή του level. Αντίθετα, το modern δεν έχει ζωές, κάθε φορά που χάνετε ξεκινάτε από το τελευταίο checkpoint. Μια καλή επιλογή για τους νέους παίκτες, αλλά και τους ανυπόμονους. Επίσης μία μικρή αλλά σημαντική αλλαγή είναι πως τα wumpa fruits και οι ζωές δεν χάνονται ούτε πετιούνται με ένα βιαστικό spin, αλλά έρχονται αμέσως πάνω σας. Γενικά, μία πολύ ωραία εμπειρία, με πολύ υψηλό δείκτη δυσκολίας. Η εμφάνισή του ίσως ξεγελάσει αρκετούς, αλλά το Crash Bandicoot 4: It’s About Time είναι μία μεγάλη πρόκληση από τα πρώτα κιόλας levels, ενώ όσο πλησιάζετε στο τέλος η δυσκολία εκτοξεύεται στα ύψη. Το συνολικό διάστημα που το main story αναμένεται να σας απασχολήσει κυμαίνεται στις 9 με 10 ώρες, ίσως περισσότερες για τους νέους παίκτες.

Το πιο πρόσφατο αλλά και καλύτερο Crash που θα βρείτε.

http://www.youtube.com/watch?v=0kZ6RrEqzRw

Παλιές καλές στιγμές
Όσοι επιθυμείτε να γευτείτε την multiplayer εμπειρία του Crash Bandicoot 4: It's About Time θα πρέπει να αρκεστείτε στο local μέχρι τέσσερις παίκτες. Δεν έχετε την δυνατότητα να παίξετε με κάποιον αν δεν βρίσκεται δίπλα σας. Μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε δύο κατηγορίες, το Pass N. Play και το Bandicoot Battle. Στο πρώτο, παίζετε κανονικά το main story, με την διαφορά ότι σε κάθε θάνατο, σε κάθε checkpoint ή ακόμη και στα δύο ταυτόχρονα χάνετε και παίρνει σειρά ο επόμενος παίκτης. Το “μία ζωή ο καθένας” που όλοι λέγαμε κάποτε έγινε ένα mode. Το Bandicoot Battle χωρίζεται σε δύο modes και έχει ένα πιο ανταγωνιστικό πνεύμα. Στο checkpoint race ο κάθε παίκτης καλείτε να φτάνει από checkpoint σε checkpoint όσο γρηγορότερα γίνεται, ενώ ταυτόχρονα σπάει κουτιά που παγώνουν για λίγα δευτερόλεπτα το χρονόμετρο. Παρόμοια, στο crate combo πρέπει να σπάτε όσο πιο πολλά κουτιά μπορείτε, και με αυτό τον τρόπο να αυξάνεται το combo σας. Αρκετά ενδιαφέροντα modes, που ίσως κρατήσουν περισσότερο στην κονσόλα σας το παιχνίδι. Μία σημαντική λεπτομέρεια είναι το γεγονός ότι δεν απαιτείται δεύτερο χειριστήριο, καθώς όλοι οι παίκτες θα μοιράζονται το ίδιο.

Τα πάντα όλα
Ανεπτυγμένο στην μηχανή γραφικών Unreal Engine 4, το Crash Bandicoot 4: It's About Time προσφέρει μία αρκετά καλή εμπειρία στον τομέα των γραφικών. Τα levels είναι εμφανώς βελτιωμένα από τα παλαιότερα games της σειράς, με πανέμορφα χρώματα και ατμόσφαιρα. Θα βρεθείτε να μαζεύετε wumpa fruits σε μέρη όπως πειρατικά πλοία, πόλεις του μέλλοντος, το Cortex Castle, και πολλά ακόμη. Είναι εντυπωσιακή η διάθεση που σας μεταδίδει το κάθε level, με μία πληθώρα εχθρών που μόνο στόχο έχουν να σας σταματήσουν. Δεν είναι αρκετά επικίνδυνοι, μιας και έχουν ένα συγκεκριμένο ρυθμό που επιτίθονται και ακολουθούν ένα συγκεκριμένο τέμπο, δεν θα σας αιφνιδιάσουν. Παραμένουν όμως πάντα ένας κίνδυνος που δεν πρέπει να παραλειφθεί. Η δυνατότητα να διαλέξετε skin για τον χαρακτήρα σας, είναι ένα ακόμα δείγμα της δουλειάς που έχει γίνει. Υπάρχουν skins για όλα τα γούστα, που σίγουρα δεν θα απογοητεύσουν κανέναν. Ξεχωρίζουν οι classic Crash και Coco, οι οποίοι είναι ακριβώς σχεδιασμένοι και ίδιοι με τις πρώτες κυκλοφορίες, στα πρώτα PlayStation. Ενώ το περιβάλλον είναι τόσο όμορφα φτιαγμένο, είναι αρκετά ενδιαφέρον τα γραφικά του χαρακτήρα σας να είναι δύο δεκαετίες πίσω.

crash bandicoot 4 3

Back to the future
Μερικές νέες προσθήκες εμφανίστηκαν στους voice actors. Πιο συγκεκριμένα, νέες φωνές απέκτησαν οι Crash, Coco, Tawna, N. Tropy. Οι υπόλοιποι χαρακτήρες διατήρησαν τις φωνές που είχαν στην remake τριλογία του 2017. Οι καινούργιοι ηθοποιοί ανταποκρίθηκαν σε πολύ καλό επίπεδο στους νέους τους ρόλους, όπως φυσικά και οι παλαιότεροι. Κατάφεραν να περάσουν με τις ερμηνείες τους το χιουμοριστικό κλίμα και την διάθεση που επικρατεί σε όλη την ιστορία. Αναφορικά με τους ήχους αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον, δεν υπάρχουν διαφορές με τις προηγούμενες κυκλοφορίες. Τα κουτιά TNT, τα spin, το σπάσιμο κουτιών, είναι ίδια και απαράλαχτα. Επίσης νέα soundtrack απολύτως ταιριαστά στην νοοτροπία των Crash έκαναν την εμφάνισή τους, τα οποία θα σας συνοδέψουν σε όλο το ταξίδι που πρόκειται να ακολουθήσετε.

Τώρα μάλιστα
Είναι γνωστό πως ο Crash είχε πάρει τα τελευταία χρόνια έναν άλλο δρόμο, όχι τόσο σωστό και πετυχημένο. Το 2020 έμελλε να είναι η χρονιά που θα ακουστεί δυνατά ένα “επιτέλους” από τους λάτρεις της σειράς, αφού το αγαπημένο μας bandicoot επέστρεψε στις βάσεις του. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραλειφθεί το γεγονός ότι στην εποχή των microtransactions, το Crash Bandicoot 4: It’s About Time θα μπορούσε κάλλιστα να χρεώνει τους παίκτες για περισσότερα skins και levels, παρ’ όλ’ αυτά μία τέτοια τακτική ευτυχώς αποφεύχθηκε. Μία κυκλοφορία που εκτός της χαράς που προσέφερε στους φανατικούς της σειράς, δίνει την ευκαιρία σε νεότερους παίκτες να ακολουθήσουν αυτό το μονοπάτι, αφού είναι προσαρμοσμένη στην σημερινή εποχή και πάνω απ’ όλα σέβεται το κοινό της. Βέβαια, η υψηλή δυσκολία του (τα τελευταία levels γίνονται σχεδόν αξεπέραστα) είναι αρκετά πιθανό να “χαλάσει” και να εκνευρίσει (δικαιολογημένα) ορισμένους παίκτες, αλλά παραμένει ένα 3D platform που πρέπει να του δοθεί μία ευκαιρία, και αυτό από την πλευρά του θα την δικαιολογήσει και με το παραπάνω.

 Θετικά:
- Απουσία microtransactions
- Μεγάλος πλήθος levels
- Νέες μάσκες και abilities
- Καινούργιοι playable χαρακτήρες

Αρνητικά:
- Απροσδόκητα μεγάλα loading times
- Η αυξημένη δυσκολία ίσως απομακρύνει κάποιους παίκτες

Βαθμολογία
Γραφικά: 8.5
Ήχος: 7.5
Gameplay: 8.5
Σενάριο: 7.5
Αντοχή: 8
Γενικά: 8.3

Μία ηχηρή επιστροφή που δεν πρέπει απλά να προσπεραστεί.


Μιχάλης Χριστοφέλης 

Ήταν τέλη Ιουνίου του 2020 όταν ανακοινώθηκε η επιστροφή του αγαπημένου μας bandicoot μέσα από ένα νέο κεφάλαιο, και όχι κάποιο remake. Το νέο αυτό κεφάλαιο είναι η συνέχεια της βασικής τριλογίας, χωρίς να έχει κάποια σχέση με τις υπόλοιπες κυκλοφορίες των προηγούμενων χρόνων. Καθώς η σειρά βρισκόταν “στον πάγο” για 22 χρόνια, μία ανανέωση και προσαρμογή στην τρέχουσα εποχή ήταν κάτι το αναγκαίο. Έτσι κι έγινε. Πολλά περισσότερα levels, διαφορετικά storylines, νέοι playable χαρακτήρες, καινούργιες μάσκες με abilities, και πολλά ακόμη. Η Toys for Bob (Spyro Reignited Trilogy) έκανε μία πολύ καλή δουλειά σε όλους τους τομείς, και πάνω απ’ όλα δημιούργησε έναν παραπάνω από αξιόλογο διάδοχο στην αγαπημένη σειρά εκατομμυρίων gamers ανά τον κόσμο.

Read More...

Notification