Through the Woods 2 years ago

Εξερεύνηση στα δάση της Νορβηγίας.

Κατά καιρούς έχουμε δει αρκετά games που επικεντρώνονται στο σενάριό τους και δεν δίνουν αρκετή έμφαση στο gameplay. Σε αυτό το είδος έρχεται να προστεθεί και το Through the Woods, ένα third-person horror adventure όπου παίρνετε τον ρόλο της Karen, και ξεκινάτε να βρείτε τον γιο της Espen. Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα δάσος της Νορβηγίας, στο οποίο μένει η Karen. Δυστυχώς ένα σενάριο που θα σας κρατήσει περιμένοντας την κατάληξή του δεν μπορεί να στηρίξει μόνο του ένα παιχνίδι. Σύντομη διάρκεια, ηχητικά άσχημο, με αξιόλογα γραφικά και αρκετά ρηχό gameplay ενώνονται για να έχουμε την horror κυκλοφορία της 1C Publishing. Στην ανάπτυξη βρίσκεται η Antagonist, με την συγκεκριμένη κυκλοφορία να αποτελεί και την μοναδική της.

Μυστήριο και αγωνία
Η ιστορία χωρίζεται σε 6 κεφάλαια (αρχίζοντας από το 0 και καταλήγοντας στο 5). Ξεκινώντας, βλέπουμε την ζωή της Karen και του γιου της Espen σε μία καλύβα σε ένα όμορφο δάσος. Απλοί και καθημερινοί διάλογοι που σίγουρα δεν μας προϊδεάζουν για την τροπή που θα πάρει η ιστορία μας. Ξυπνώντας ένα πρωί, η Karen αντιλαμβάνεται πως ο Espen δεν βρίσκεται στην καλύβα, και έτσι ξεκινάει να τον βρει. Σύντομα, τον βρίσκει να μπαίνει σε μία βάρκα μαζί με έναν άλλο άντρα και να απομακρύνονται. Κάπως έτσι αρχίζει το ταξίδι αναζήτησης της μητέρας για τον γιο της. Όλα τα γεγονότα τα αφηγείται η Karen μετά το τέλος, αλλά εμείς τα ακούμε κατά την διάρκεια του παιχνιδιού.

through the woods 1

Ένα σενάριο που καλλιεργείται μέσα από collectibles που βρίσκετε στο περιβάλλον, δεν γίνεται βαρετό, και μέχρι την τελευταία στιγμή σας κρατάει στην οθόνη σας. Κατά την διάρκεια του ταξιδιού αυτού θα δείτε πράγματα που δεν περιμένατε ξεκινώντας το παιχνίδι, και σίγουρα θα σας εκπλήξουν. Τέρατα και ονόματα είναι εμπνευσμένα από την νορβηγική μυθολογία. Ένα από τα λίγα θετικά του Through the Woods.

Πού πάω;
Όπως και στα περισσότερα games του είδους, έτσι και σε αυτό το gameplay είναι σχετικά περιορισμένο. Μόνο που στο Through the Woods παραείναι. Οι μόνες κινήσεις που μπορείτε να κάνετε είναι να σκύβετε, να τρέχετε και να ανάβετε τον φακό σας. Σε ορισμένα σημεία μπορεί να ανοίξετε μία πόρτα, να διαβάσετε ένα γράμμα από κάποιο ημερολόγιο, αλλά μέχρι εκεί. Αρκετά μονότονο και επαναλαμβανόμενο gameplay που από την αρχή μέχρι το τέλος μπορείτε να κάνετε 2-3 πράγματα και μόνο. Επίσης, το τρέξιμο είναι αρκετά αργό και πολλές φορές αισθάνεστε ότι δεν πατάτε το κατάλληλο κουμπί για να τρέχετε.

http://www.youtube.com/watch?v=xDAWUI0uynE

Στο δάσος στο οποίο περιπλανιέστε δεν είστε μόνοι σας. Υπάρχουν κάποια τέρατα που πρέπει να αποφύγετε. Δεν μπορείτε να τα πληγώσετε ή να τα σκοτώσετε, οπότε πρέπει να μην γίνετε αντιληπτοί. Μερικά από αυτά απωθούνται με το φως, έτσι ο φακός σας ίσως σας κάποιες φορές σας σώσει την ζωή. Ο μόνος λόγος για περισσότερη εξερεύνηση είναι τα collectibles, τα οποία θα τα συλλέξετε μόνο είτε ενδιαφέρεστε για την ιστορία και θέλετε να την παρακολουθήσετε σε μεγαλύτερο βάθος είτε είστε trophy hunters. Μετά την ολοκλήρωση του παιχνιδιού δεν έχετε να κάνετε κάτι περισσότερο, έχετε τερματίσει το παιχνίδι στο 100% (αν εξαιρέσει κανείς τα collectibles). Για να φτάσετε από το κεφάλαιο 0 μέχρι το κεφάλαιο 5 θα σας χρειαστούν 1,5-2 ώρες.

Φόβος κάτω από τα δέντρα της Νορβηγίας.

Ξερά χόρτα και πέτρες
Ένας τομέας που αξίζει είναι αυτός των γραφικών. Η αναπαράσταση του περιβάλλοντος, των βράχων, των δέντρων και των διάφορων καλυβών είναι εξαιρετική. Διάφορα τέρατα όπως Trolls, Huldra, είναι όμορφα σχεδιασμένα και εμφανίζονται ακριβώς όπως πρέπει, τρομακτικά. Από την άλλη, οι χαρακτήρες λειτουργούν σαν ρομπότ, ενώ οι εκφράσεις είναι απαράλλαχτες ανεξαρτήτως κατάστασης και συναισθημάτων. Υπάρχουν κάποια glitches που μπορεί να εγκλωβιστείτε ανάμεσα σε βράχους ή δέντρα, ενώ τα animation κάθε πτώσης από χαμηλό επίπεδο είναι ανύπαρκτα και η απουσία τους δυστυχώς είναι αρκετά εμφανής. Βέβαια, δεν αρκούν για να μειώσουν την δουλειά που έχει γίνει σε αυτό τον τομέα. Η γενικότερη ατμόσφαιρα είναι απολύτως κατάλληλη και ταιριαστή με τον σκοπό της. Η ανάπτυξη έγινε με την μηχανή γραφικών Unity.

through the woods 2

Μελανό σημείο
Ο τομέας που απέτυχε παταγωδώς το Through the Woods είναι ο ήχος. Οι ερμηνείες των voice actors είναι αρκετά φτωχές και σε καμία περίπτωση δεν περνούν την απαραίτητη ένταση και το απαραίτητο συναίσθημα που θα έπρεπε. Βέβαια μιλάμε για μία indie κυκλοφορία, αλλά σίγουρα θα μπορούσε το αποτέλεσμα να είναι καλύτερο. Κατά τ’ άλλα, οι βηματισμοί, διάφορα ουρλιαχτά που ακούγονται από τα τέρατα, και διάφοροι ήχοι από το περιβάλλον, είναι αξιοπρεπή. Στην διάρκεια της περιπλάνησης στο δάσος δεν υπάρχει κάποια μουσική συνοδεία παρά μόνο ήχοι από το περιβάλλον, ενώ σε κάποιες πιο “κινηματογραφικές” σκηνές υπάρχει μία μουσική υπόκρουση που λειτουργεί ως “χαλί”.

Ένα μεγάλο κρίμα
Καταλήγοντας, το Through the Woods είναι ένας τίτλος με μεγάλες προοπτικές που δεν αξιοποιήθηκε επαρκώς/σωστά και αρκέστηκε στην μετριότητα. Καλές δουλειές στο σενάριο και στα γραφικά, αλλά το gameplay, ο ήχος, και το μηδενικό replayability έσπρωξαν προς τα κάτω την όλη προσπάθεια από την νορβηγική εταιρεία. Συνιστάται αποκλειστικά για τους fans του είδους, οι υπόλοιποι θα το θεωρήσετε αρκετά βαρετό και επαναλαμβανόμενο. Υπάρχουν ευπρόσδεκτα στοιχεία που θα βελτίωναν την γενική εικόνα που αφήνει πίσω του, όπως γρηγορότερο τρέξιμο, επίθεση σε τέρατα (χρησιμοποιώντας ως όπλο ένα παλούκι), τα οποία δεν τα είδαμε ποτέ. Θα ήταν αρκετά ενδιαφέρον να βλέπαμε ακόμη μία κυκλοφορία στο ίδιο στυλ από την 1C Publishing και την Antagonist, καθώς μία αξιοπρεπής προσπάθεια μπορεί να εξελιχθεί στο μέλλον ως οδηγός για ένα επόμενο εγχείρημα.

 Θετικά:
- Ενδιαφέρον σενάριο
- Αρκετά καλά γραφικά

Αρνητικά:
- Μικρή διάρκεια
- Κάκιστες ερμηνείες voice actors
- Βαρετό και μονότονο gameplay

 Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 6
Gameplay: 6.5
Σενάριο: 7
Αντοχή: 4
Γενικά: 6.1

Προτείνεται αυστηρά στους fans του είδους.

Μιχάλης Χριστοφέλης

Notification