• Ειδήσεις
  • Internet
  • Η Microsoft άφησε ένα datacenter της στο βυθό της θάλασσας για δύο χρόνια

Η Microsoft άφησε ένα datacenter της στο βυθό της θάλασσας για δύο χρόνια

Hot
Η Microsoft άφησε ένα datacenter της στο βυθό της θάλασσας για δύο χρόνια

Η Microsoft άφησε ένα datacenter της στο βυθό της θάλασσας για δύο χρόνια

Το ψάρεψε πριν λίγες ώρες και λειτουργεί.

Η Microsoft λειτουργεί τα τελευταία δύο χρόνια ένα υποβρύχιο datacenter στα 117 πόδια κάτω από την επιφάνεια των νερών γύρω από τα νησιά Orkney της Σκωτίας και φέτος το καλοκαίρι το αλίευσε, το καθάρισε και ολοκλήρωσε με επιτυχία το πείραμά της.

Φαίνεται ότι τα υποβρύχια datacenter είναι πολύ πιο αξιόπιστα από τα επίγεια, ή τουλαχιστον αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια αυτής της διετούς δοκιμής. Η ιδέα προτάθηκε στην Microsoft το 2014 κατά τη διάρκεια του Think Week, ενός event κατά το οποίο οι εργαζόμενοι συγκεντρώνονται για να μοιραστούν και να προτείνουν νέες ιδέες, όσο τρελές κι αν αυτές ακούγονται. Το 2015, η ομάδα της Microsoft για το Project Natick απέδειξε ότι ένα υποβρύχιο datacenter δεν ήταν καθόλου τρελό αλλά απολύτως εφικτό όταν λειτούργησε ένα για τρεις μήνες στον ωκεανό. Η απόπειρα έδειξε ότι η ιδέα μπορούσε να πετύχει και η Microsoft ξεκίνησε τις προετοιμασίες για μια δοκιμή σε μεγαλύτερη κλίμακα. Χρησιμοποίησε την Naval Group και τη θυγατρική της, Naval Energies, για να φτιάξουν το datacenter που θα βυθιζόταν στον ωκεανό το 2018, το οποίο και ονόμασαν Northern Isles.

Το προφανές πλεονέκτημα ενός datacenter στον ωκεανό είναι η φυσική του ψύξη. Τα datacenters ανεβάζουν θερμοκρασία και το να διατηρηθούν δροσερά είναι δύσκολο και ακριβό. Ο ωκεανός είναι το απόλυτο σύστημα ψύξης, με το datacenter να χρησιμοποιεί σύστημα ανταλλαγής θερμών και κρύων υγρών ανάλογο με αυτό που έχουν υποβρύχια, αλλά αυτό δεν είναι το μόνο πλεονέκτημα. Προτού βυθίσει το datacenter, η Microsoft γέμισε το δοχείο του με ξηρό άζωτο, καθώς η ατμόσφαιρα του αζώτου προκαλεί λιγότερη διάβρωση από εκείνη του οξυγόνου. Η Microsoft υπέθεσε ότι αυτό θα παρείχε πλεονέκτημα έναντι των αντίστοιχων datacenters στη στεριά. Η διατήρηση κάτω από το νερό επίσης εξαλείφει προβλήματα που προκαλούνται από μηχανικούς που μπορεί να σκοντάψουν σε καλώδια ή μέρη του datacenter κατά τη διάρκεια της συντήρησής του. Τα αποτελέσματα δικαίωσαν την Microsoft.

“Η αναλογία αποτυχίας μας στο νερό είναι το ένα όγδοο αυτής που παρατηρούμε στην ξηρά. Έχω ένα οικονομικό μοντέλο που λέει ότι εάν χάσω τόσους σέρβερ ανά μονάδα χρόνου, είμαι τουλάχιστον ισάξιος με την ξηρά. Είμαστε σημαντικά καλύτερα από αυτό” δήλωσε ο Ben Cutler που ηγείται του Project Natick.

Υπάρχουν όμως κι άλλα πλεονεκτήματα. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να παρέχει σε παράκτιους πληθυσμούς μια πολύ ταχύτερη πρόσβαση σε υπηρεσίες cloud, στις οποίες υπάγονται τα βίντεο, το gaming και το πατροπαράδοτο σερφάρισμα του διαδικτύου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μάλιστα, η ενέργεια στα νησιά Orkney προέρχεται αποκλειστικά από αιολικές, ηλιακές και πειραματικές πηγές πράσινης τεχνολογίας.

Τι γίνεται όμως με τις επισκευές σε περίπτωση σφάλματος; Καθώς η συχνότητα των προβλημάτων είναι τόσο χαμηλότερη συγκριτικά με datacenters που βρίσκονται στην ξηρά, η σκέψη της Microsoft είναι απλώς να αλλάζει όλους τους servers κάθε πέντε χρόνια αντί να ασχολείται με τη συντήρησή τους. Στο ενδιάμεσο απλά θα απενεργοποιεί όσους servers τύχει να παρουσιάσουν πρόβλημα.

Η δοκιμή ενός datacenter είναι μια αρχική επιτυχία. Έχοντας αποδείξει ότι η ιδέα της μπορεί να λειτουργήσει, η επόμενη πρόκληση για την Microsoft είναι να επεκτείνει τις δυνατότητες του datacenter. “Οι πρώιμες συζητήσεις για το μέλλον του Project Natlick επικεντρώθηκαν στο πώς θα αναβαθμίσουμε τα υποβρύχια datacenters ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν το πλήρες εύρος των cloud υπηρεσιών Microsoft Azure, κάτι που μπορεί να απαιτήσει τη σύνδεση μιας ντουζίνας ή περισσότερων datacenters στο μέγεθος των Northern Isles” δήλωσε η Microsoft.

Διαβάστε επίσης για την απόπειρα της Microsoft να αγοράσει το TikTok και συζητήστε για αυτό και κάθε άλλο τεχνολογικό νέο στο σχετικό forum topic.

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 TheReaper (Level 23) 16/09/2020 19:44
Πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα. Να ρίξουμε ένα και στον Σχινιά. Μπορεί να έχουμε καλύτερες υπηρεσίες cloud στην Ελλάδα :lol:
#2 ashbringer0891 (Level 4) 17/09/2020 08:47
Εξαιρετικές ιδέες απο τη Microsoft. Ακόμα ένα βήμα μπροστά για την μεγάλη αυτή εταιρεία.
Notification