Ειδήσεις Software Steam users reviews: Αλλαγές στο σύστημα αξιολόγησης

Steam users reviews: Αλλαγές στο σύστημα αξιολόγησης

Tuesday, 21 Nov 2017  | in Software | Γράφτηκε από τον Μάνος Γρυπάρης   | (5 σχόλια)
https://gameworld.gr/media/reviews/photos/thumbnail/320x180s/cf/f9/e4/steam-user-reviews-54-1473766915.jpg
 

Steam users reviews: Αλλαγές στο σύστημα αξιολόγησης

Δύο επιπλέον αλλαγές για πιο αντικειμενική προβολή user reviews. [UPDATE]

[Αρχική δημοσίευση: 13/9/16] H Valve ενημέρωσε τους κανόνες της σχετικά με την πολιτική των reviews και των αξιολογήσεων στο Steam.

Καταρχήν κριτική για ένα video game μπορούν να γράψουν όσοι το έχουν στη λίστα τους. Από εκεί και πέρα, όσοι χρήστες έχουν ενεργοποιήσει ένα video game από Steam key που έλαβαν από τους developers (σε αυτούς ανήκουμε οι συντάκτες των μέσων και όσοι άλλοι λάβουν Steam key μέσα από διαγωνισμούς) δεν θα μπορούν να αφήσουν θετική ή αρνητική αξιολόγηση, παρά μόνο να γράψουν ένα κείμενο για το review τους.

Ο λόγος που η Valve προχώρησε σε αυτή την αλλαγή είναι επειδή παρατήρησε πως οι ίδιοι οι developers ενεργοποιούσαν Steam keys για τους ίδιους και φίλους τους, αφήνοντας θετικές κριτικές στα games τους. Συνεπώς για να αφήσετε θετική ή αρνητική κριτική θα πρέπει πλέον να έχετε αγοράσει το εκάστοτε παιχνίδι από το κατάστημα, πληρώνοντας το ανάλογο αντίτιμο.

Η Valve απείλησε μάλιστα ότι θα διακόψει την συνεργασία της με developers οι οποίοι προχωρούν σε θετικές κριτικές στα games τους ώστε να κερδίσουν τις εντυπώσεις.

[UPDATE: 21/9/16 - Φιλτράρισμα στις αξιολογήσεις] Καθώς στις συνολικές αξιολογήσεις των games συνεχίζουν να προσμετρούν μόνο τα reviews από άτομα που έχουν αγοράσει το εκάστοτε παιχνίδι, η Valve θέτει τις τελευταίες ώρες ένα ακόμη μέτρο.

Θα εμφανίζει φίλτρο αξιολογήσεων, το οποίο θα περιλαμβάνει σχόλια από άτομα που αγόρασαν το παιχνίδι, κάποια άλλα που ενεργοποίησαν το παιχνίδι, τα Θετικά, τα Αρνητικά και τέλος reviews ταξινομημένα ανά γλώσσα.

steam-valve-new-ratings-filters

[UPDATE 2: 10/3/17 – Μη καταμέτρηση αξιολόγησης αν δεν έχετε πληρώσει] Η Valve έθεσε σε ισχύ την νέα της πολιτική που αφορά τα reviews και τις αξιολογήσεις στο Steam.

Συγκεκριμένα (όπως σας είχαμε ενημερώσει μέσω του παρόντος άρθρου), πλέον αν δεν έχετε πληρώσει για να αποκτήσετε ένα game, η αξιολόγησή σας δε θα καταμετράται στην τελική βαθμολογία. Από την εν λόγω αλλαγή, εξαιρούνται τα Free-to-Play games. Πάντως, ακόμα και αν έχετε λάβει ένα game δωρεάν (μέσω διαγωνισμού, ως δώρο ή απευθείας από τον developer), θα έχετε την δυνατότητα να γράψετε review του παιχνιδιού. Η συγκεκριμένη αλλαγή από την Valve θα επηρεάσει τις βαθμολογίες όλων των games για τα οποία υπάρχουν ήδη αξιολογήσεις.

[UPDATE 3: 20/9/17 - Νέες αλλαγές λόγω Firewatch και PewDiePie] Η Valve αλλάζει ξανά το σύστημα των user reviews, με αφορμή τις αρνητικές κριτικές χρηστών στο Firewatch, λόγω του θέματος με τον PewDiePie και του report που έκανε η Campo Santo ως αντίδραση σε ένα βίντεο με ρατσιστικό σχόλιο.

Η Valve δήλωσε ότι θα αλλάξει το σύστημα αξιολόγησης λέγοντας: "Το review bombing αποτελεί πρόβλημα διότι ο κόσμος ασκεί κριτική σε games για λόγους που δεν αφορούν το ίδιο το παιχνίδι, αλλά μπορεί να τυχαίνει να είναι δυσαρεστημένοι με την εταιρεία για κάτι που ειπώθηκε online ή για επιλογές του developer. Έτσι, το τελικό αποτέλεσμα δεν αντικατοπτρίζει την ποιότητα του video game για κάποιον που βλέπει user scores και ενδιαφέρεται να το αγοράσει".

Η πρώτη σκέψη της Valve είναι να αφαιρεθεί η εμφάνιση χαρακτηρισμού όλων των αξιολογήσεων (σε "Πολύ Θετικές", "Κυρίως Θετικές" κτλ.) ώστε οι χρήστες να αναγκαστούν να διαβάσουν όλα τα reviews. Απ' την άλλη το σκεπτικό αυτό απορρίφθηκε, καθώς πολλοί χρήστες είχαν ζητήσει να προστεθεί στο παρελθόν και δεν θα ήταν σωστό να αφαιρεθεί. Η δεύτερη σκέψη θα ήταν να μπλοκαρίζονται τα user reviews για μια περίοδο, αλλά αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα τα αρνητικά user reviews να συνεχίσουν μετά την περίοδο κλειδώματος. Επίσης, η Valve σκέφτηκε ακόμη και το να αλλάξει την εμφάνιση αξιολόγησης, δείχνοντας μόνο τις πρόσφατες αξιολογήσεις.

Τελικά δεν θα συμβεί τίποτα από όλα αυτά. Η Valve απλά θα προσθέσει ένα διάγραμμα ιστορικού που θα δείχνει τα θετικά και αρνητικά user reviews για όλες τις περιόδους του παιχνιδιού, ώστε να κάνουμε και οι ίδιοι την σύγκριση και να δούμε αν παρατηρείται κάτι το περίεργο.

[UPDATE 4: 21/11/17 - Δύο επιπλέον αλλαγές για πιο αντικειμενική προβολή user reviews] Σήμερα η Valve αποκάλυψε δύο μεγάλες επερχόμενες αλλαγές στα reviews χρηστών.

Η πρώτη αλλαγή είναι “μία νέα μέθοδος υπολογισμού του κατά πόσο είναι χρήσιμο ένα review”. Αυτή η μέθοδος θα δίνει περισσότερη βάση στους χρήστες οι οποίοι χρησιμοποιούν μια ομαλή ακολουθία κριτικών. “θα δίνεται σταδιακά όλο και μικρότερο βάρος σε λογαριασμούς χρηστών οι οποίοι αφήνουν πολλαπλά reviews σε ένα game”, έγραψε χαρακτηριστικά η Valve. Χρήσιμα reviews στο Steam έχουν καταχραστεί από review bombers οι οποίοι έκαναν upvote αρνητικές κριτικές ως “helpful” και αντίστοιχα έκαναν downvote θετικές κριτικές ως “non-helpful”.

Δεύτερον, τα store pages θα δείχνουν πλέον τις χρήσιμες θετικές και αρνητικές κριτικές σε αναλογία με την συνολική εικόνα των user reviews του εκάστοτε game. “Εάν ένας τίτλος έχει θετικές κριτικές από το 80% των χρητών που του έκαναν review, τότε τα 10 reviews που εμφανίζονται στο store page του θα είναι κατά 80% θετικά. Αυτό αποσκοπεί στο να μην μποροούν να χειραγωγούνται τα εμφανιζόμενα user reviews από λίγους, επίμονους παίκτες και να αντικατοπτρίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τη γνώμη όσων παίζουν το game”, αναφέρει η Valve.

Εάν επισκεφθείτε το store page ενός τίτλου στο Steam αυτή τη στιγμή, θα δείτε μια γενική εικόνα των πιο χρήσιμων reviews των τελευταίων 30 ημερών. Αυτή η αλλαγή θα επιτρέπει στους χρήστες να έχουν μια πιο “δίκαιη” εικόνα των εντυπώσεων που έχει αφήσει το game στους παίκτες.

Μπορείτε να έχετε αυτές τις νέες αλλαγές ενεργοποιημένες ή απενεργοποιημένες μέσω της επιλογής “Review Beta” η οποία βρίσκεται στο tab ακριβώς από πάνω από τις κριτικές χρηστών.

Διαβάστε για τους περιορισμούς στην αγορά των games που έχει επιβάλει η Valve για το Steam.

Συζητήστε για το Steam σε αυτό το forum topic και γράψτε το Steam ID σας σε αυτό το forum topic ώστε αναγνώστες και συντάκτες να τα λέμε online.

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +3 Shikabane_Hime7 (Level 29) 13/09/2016 14:57
Καλά έκαναν, άμα ο καθένας developer έβαζε και ο ίδιος αλλά και γνωστούς του για βαθμολογίες θα αλλοίωναν τις βαθμολογίες και θα παρέσερναν τους αγοραστές, κάτι που θεωρώ απαράδεκτο.
#2 +1 fearangel (Level 3) 13/09/2016 17:07
εγώ έχω 440 games στο steam από αυτά είναι αγορασμένα μόνο τα 20-25 μέσω του steam και το μεγαλύτερο ποσοστό είναι από διάφορα steam key που δίνουν κάθε τόσο free,τώρα εγώ πως θα αφήσω αρνητική κριτική για αυτά τα απεσια παιχνδια ώστε να μην τα αγοράσουν ??? :sad:
#3 +1 efane (Level 22) 13/09/2016 20:05
Νομίζω ότι έγινε το αυτονόητο. Πιο σωστή αξιολόγηση αν έχεις πάρει το game δεν υπάρχει, εκτός αν είσαι fan boy αλλά και πάλι πόσοι θα είναι; Η αυστηρή προειδοποίηση της Valve με βρίσκει σύμφωνο. Λέτε να γίνει αυτό και στην βαθμολογία των reviews ; Αν ναι τότε κάποιοι αντιγράφουν ιδέες και πράξεις/προτάσε ις του GW :-)
#4 yiannis 14/09/2016 00:17
Quote:
Από εκεί και πέρα, όσοι χρήστες έχουν ενεργοποιήσει ένα video game από Steam key που έλαβαν από τους developers δεν θα μπορούν να αφήσουν θετική ή αρνητική αξιολόγηση, παρά μόνο να γράψουν ένα κείμενο για το review τους.
Θα μπορούν να αφήσουν θετική ή αρνητική αξιολόγηση+κείμ ενο απλά δεν θα συμπεριλαμβάνετ αι στο overall/recent score. Πιο αναλυτικά, θα είναι δυνατόν να φιλτράρετε τα αποτελέσματα σε Steam Purchasers(defa ult) // Key Activations.

Steam Blog - Valve
....

και πολύ καλά έκαναν' με τόσους χρήστες να αξιολογούν [rate-up/down] το user score ήταν αξιόπιστο και τώρα μe το review update θα ειναι ακόμα περισσότερο.
#5 ashbringer (Level 25) 14/09/2016 07:48
Πολύ σωστή κίνηση απο την Valve και απόλυτα δίκαιη.Πρέπει να μπεί ένα φρένο σε διαδικασίες οι οποίες επηρεάζουν τον τελικό χρήστη και η αξιολόγηση του κάθε τίτλου θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν δίκαιη και αντικειμενική εφόσον βέβαια ο κριτής έχει ασχοληθεί με τον εκάστοτε τίτλο.
Notification