Ειδήσεις Άλλες Ειδήσεις Η Activision κέρδισε τη δίκη για τα Humvee του Call of Duty

Η Activision κέρδισε τη δίκη για τα Humvee του Call of Duty

Thursday, 02 Apr 2020  | in Άλλες Ειδήσεις | Γράφτηκε από τον Μάνος Γρυπάρης  
Μάνος Γρυπάρης

Μάνος Γρυπάρης  

Το 1988 σε ηλικία 5 ετών ο πατέρας του έφερε σπίτι έναν Amstrad 6128. Το 1990 ακολούθησε η Amiga 500, ένα Atari 2600 και λίγα χρόνια μετά κατά σειρά η Amiga 1200, το NES και το πρώτο PC. Από εκείνη την χρονική περίοδο μέχρι σήμερα έχει στην κατοχή του πάνω από 35 κονσόλες προερχόμενες από σχεδόν όλες τις κατασκευάστριες εταιρείες και αρκετές εκ των οποίων ιδιαίτερα σπάνιες. Παίζει κυρίως Sports, RPG/MMORPG, Strategy, Fighting και Racing games, ενώ δεν λέει ποτέ όχι στα Platform (ειδικά αν είναι Super Mario) και σε σενάρια με συμπαθητικούς χαρακτήρες, στο στυλ των Nathan Drake, Lara Croft και John Shepard.
Hot
https://gameworld.gr/media/reviews/photos/original/4b/30/d8/Humvee-used-by-Ultranationalists-MW2-13-1510266593.jpg
 

Η Activision κέρδισε τη δίκη για τα Humvee του Call of Duty

Δύο χρόνια μετά την κατηγορία της General Motors. [UPDATE]

[Αρχική δημοσίευση: 17/11/17] Η Activision δέχθηκε μήνυση απ' τον δημιουργό των Humvee οχημάτων, διότι χρησιμοποίησε τα συγκεκριμένα οχήματα στη σειρά Call of Duty, χωρίς να διαθέτει την σχετική άδεια χρήσης.

Τα Humvee οχήματα εμφανίζονται συχνά σε διάφορες ταινίες. Η Activision χρησιμοποίησε τα οχήματα αυτά στη σειρά Call of Duty (με το χαρακτηριστικό trademark τους) χωρίς να λάβει την σχετική άδεια. Είναι κάτι αντίστοιχο με το να χρησιμοποιηθεί ένα αυτοκίνητο σε Racing game, προφανώς όχι στον ίδιο βαθμό, διότι σε ένα στρατιωτικό όχημα...δύσκολα θα πέσει το μάτι κάποιου. Έλα όμως που αυτό ασφαλώς και δεν θα ξέφευγε από τον AM General, δημιουργό των Humvee οχημάτων, ο οποίος μήνυσε την Activision.

Τα Humvee οχήματα όχι απλά χρησιμοποιήθηκαν στο παιχνίδι, αλλά αξιοποιήθηκαν και για τις ανάγκες προώθησης της σειράς Call of Duty σε διάφορες διαφημίσεις, μέσω screenshots και βίντεο. Το αποτέλεσμα ήταν -σύμφωνα με την αγωγή- "να γίνει αντιληπτό ότι ο AM General έχει παραχωρήσει δικαιώματα χρήσης στο παιχνίδι ή ότι συνεισφέρει στη δημιουργία τους. Το μπέρδεμα που έχει προκύψει από τους υποψήφιους αγοραστές των οχημάτων είναι σημαντικό για την φήμη της εταιρείας".

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα οχήματα Humvee έχουν επίσημη συνεργασία με άλλα Shooters, όπως τα Delta Force, Operation Flashpoint, Homefront και Humvee Assault, καθώς επίσης και με παιχνίδια και φιγούρες. Ωστόσο, για κάποιο λόγο η Activision είναι η μόνη εταιρεία που δεν έχει φροντίσει να εξασφαλίσει τα δικαιώματα χρήσης των Humvee, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν εκτενώς στα Call of Duty: Modern Warfare 1, 2, 3 και Remastered, καθώς επίσης και στα Black Ops 2, Ghosts και Heroes.

Κατόπιν αυτού, AM General διεκδικεί μέρος των κερδών από τα Call of Duty games, καθώς επίσης ποινικές ευθύνες, αλλά και διαφυγόντα κέρδη από την ταύτιση των οχημάτων Humvee με την σειρά Call of Duty. Μένει να δούμε λοιπόν την έκβαση αυτής της υπόθεσης και το αν θα προχωρήσει μέχρι τέλους ή αν η Activision θα προσπαθήσει μέσω εξωδικαστικού συμβιβασμού να εξασφαλίσει τα δικαιώματα χρήσης των Humvee ώστε να γλιτώσει από τα αιτούμενα πρόστημα των αρμόδιων δικαστηρίων.

[UPDATE: 4/2/20 - Δύο χρόνια μετά την κατηγορία της General Motors] Η Activision κέρδισε στην μήνυση που της έκανε η General Motors, ως επίσημη εταιρεία των Humvee οχημάτων, οι οποία κατηγορούσε την εταιρεία ανάπτυξης για παράνομη χρήση του trademark..

Ένας δικαστής στη Νέα Υόρκη έχει απορίψει την μήνυση της General Motors, φέρνοντας το τέλος στην υπόθεση. Η μήνυση έγινε το 2017 όταν η General Motors κατηγόρησε την Activision για την εν λόγω παράβαση αλλά και για άδικο ανταγωνισμό, λέγοντας ότι δεν είχε τα δικαιώματα το First Amendment, για να χρησιμοποιήσει την εικόνα του στρατιωτικού εξοπλισμού στο δικό της franchise.

Οι δικηγόροι της Activision ισχυρίστηκαν ότι η General Motors προσπαθούσε να χρησιμοποιήσει ένα trademark για να ελέγξει την δημιουργική χρήση του Αμερικάνικου στρατιωτικού οχήματος, το οποίο πλήρωσαν οι φορολογούμενοι πολίτες και χρησιμοποιήθηκε σε πολέμους της περασμένες δεκαετίες. Ο δικαστής George Daniels αναφέρει ότι το Call of Duty franchise πέρασε το Rogers test το οποίο υπάρχει από το 1980 και ελέγχει υποθέσεις trademark, αποφασίζοντας ότι η Activision χρησιμοποιεί τα Humvees με καλλιτεχνική συσχέτιση.

Ο δικαστής έκλεισε λέγοντας πως τα Call of Duty games δεν έθεσαν ποτέ την Activision ως ιδιοκτήτρια ή δημιουργό των οχημάτων.

 

Διαβάστε το review του Call of Duty: World War 2. Ελάτε να παίξουμε Call of Duty: World War 2 online. Γράψτε το ID σας σε αυτό το forum topic.

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Notification