Ειδήσεις Άλλες Ειδήσεις Η Μ. Βρετανία θέλει να καταργήσει τα loot boxes για τους ανήλικους

Η Μ. Βρετανία θέλει να καταργήσει τα loot boxes για τους ανήλικους

Saturday, 14 Sep 2019  | in Άλλες Ειδήσεις | Γράφτηκε από τον Μάνος Γρυπάρης  
https://gameworld.gr/media/reviews/photos/original/19/32/41/loot-boxes-great-britain-89-1568311730.jpg
 

Η Μ. Βρετανία θέλει να καταργήσει τα loot boxes για τους ανήλικους

Αντίδραση από τον ESA που διαφωνεί με την κυβέρνηση. [UPDATE]

[Αρχική δημοσίευση: 12/9/19] Ύστερα από εννέα μήνες ερευνών, η Βουλή της Βρετανικής κυβέρνησης πρότεινε την νομοθέτηση των loot boxes κάτω από τον νόμο περί τζόγου.

Κατά την διάρκεια των ερευνών και συγκεκριμένα τον Ιούνιο, υπήρξαν δηλώσεις της επιτροπής τζόγου της χώρας ότι "τα loot boxes δεν είναι τζόγος σύμφωνα με τον νόμο". Η επιτροπή ψηφιακής πολιτικής της Βρετανίας αποφάσισε να δημοσιεύσει μια έκθεση 84 σελίδων που αφορά τις καινοτόμες αλλά και εθιστικές τεχνολογίες.

Στην κορυφή των προτάσεων κυριάρχισε το θέμα των loot boxes επί πληρωμή, τα οποία θα πρέπει να μπουν υπό τον νόμο περί τζόγου και να απαγορευθεί η πώλησή τους σε ανήλικους. Η έρευνα έλαβε υπόψη της σχόλια από όλη την gaming βιομηχανία και συγκεκριμένα από developers, εμπόρους και ακαδημαϊκούς. Το συμπέρασμα ήταν ότι από τις δηλώσεις που έλαβε, διαπίστωσε "έλλειψη ειλικρίνειας και διαύγειας των συναλλαγών", από τους εκπροσώπους των εταιρειών, είτε μέσω δηλώσεών τους, είτε μέσω δημοσιεύσεων στα social media.

Ο Βουλευτής της επιτροπής ψηφιακής πολιτικής της Βρετανίας, Damian Collins, δήλωσε ότι "οι εταιρείες που φτιάχνουν video games ή ασχολούνται με τα social media πρέπει να είναι πιο υπεύθυνες, ενώ η κυβέρνηση πρέπει να πάρει θέση για τα loot boxes, τα οποία δεν θεωρεί τζόγο. Γιατί αν κρατήσει αυτή την θέση τότε η επιτροπή θα πρέπει να δημοσιεύσει ανακοίνωση εξηγώντας γιατί τα loot boxes δεν θεωρούνται τζόγος".

Η επιτροπή τζόγου δήλωσε ότι το θέμα αποδείξεων για πιθανές βλάβες στην εξομοίωση του τζόγου (σ.σ. όπως θεωρεί τα loot boxes) σε ανήλικους, παραμένει ένα λεπτό ζήτημα και ότι προτείνεται μια προσεκτική αντιμετώπιση του θέματος. Επίσης, προτάθηκε από την επιτροπή τζόγου η Βρετανική κυβέρνηση να εισάγει και μία σήμανση PEGI ότι το αντίστοιχο video game "περιέχει τζόγο" και να εφαρμόσει τα αντίστοιχα ηλικιακά όρια στα games με τα loot boxes ή παρόμοιους μηχανισμούς που βασίζονται στην τύχη.

Επιπλέον, η αναφορά της επιτροπής ψηφιακής πολιτικής, προτείνει στην gaming βιομηχανία να αναλάβει τις ευθύνες της προστατεύοντας τους παίκτες έναντι πιθανών βλαβών και να υποστηρίξει την ανεξάρτητη έρευνα για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του gaming. Επίσης, η κυβέρνηση εξέφρασε μια σοβαρή ανησυχία γι την έλλειψη ενός σαφέστατου μοντέλου επαλήθευσης της κατάλληλης ηλικιακής σήμανσης σε κάθε παιχνίδι". Σε συνέχεια δε του όρου "gaming διαταραχη" από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που ανακοινώθηκε στις αρχές του 2019, η επιτροπή ψηφιακής πολιτικής πρότεινε στην Επιτροπή Εμπορίου να ξεκινήσει άμεσα η έρευνα για το gaming με ανεξάρτητους ερευνητές, η οποία έρευνα θα χρηματοδοτείται στο εξής με επιπλέον φόρο από τους game developers, ενώ οι εταιρείες θα αναγκαστούν να δώσουν στα χέρια της κυβέρνησης τα στοιχεία των παικτών τους.

Το τελευταίο βρήκε αντιδράσεις από τις εταιρείες King και Epic Games, που δεν επιθυμούν να δώσουν τα στοιχεία των παικτών τους, επικαλούμενες τα προσωπικά τους δεδομένα. Ο βουλευτής Damian Collins ωστόσο απάντησε ότι "είναι απαράδεκτο κάποιες εταιρείες με εκατομμύρια χρήστες στα οποία βρίσκονται και παιδιά να μην θέλουν να μας μιλήσουν για πιθανές κακές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν τα προϊόντα τους". Τόνισε δε ότι οι game developers δεν νοιάζονται για την προστασία των παικτών τους, αφού δεν βάζουν όρια συναλλαγών για όσους ξοδεύουν χρήματα πάνω από το φυσιολογικό, ενώ κατέληξε στο ότι "Το gaming είναι αρκετά χρόνια πίσω από τον τζόγο σε θέμα νομοθεσίας και προστασίας των αδύναμων, την στιγμή που άτομα ξοδεύουν χιλιάδες λίρες σε games, όπως τα Runescape και το FIFA".

Μία ακομη παρατήρηση της επιτροπής ψήφιακής πολιτικής είναι η νομοθέτηση για τα games τα οποία παίζονται από παιδιά, την στιγμή που δεν είναι κατάλληλα για την ηλικία τους, την στιγμή δε που υπάρχει ανησυχία ότι οι εταιρείες δεν προωθούν όπως πρέπει το θέμα των ηλικιακών αξιολογήσεων στα games. Ταυτόχρονα, θεωρήθηκε ότι υπάρχει ανακρίβεια στην αναφορά ηλικίας στα online games.

Ο Jo Twist, διευθύνων σύμβουλος της Επιτροπής Εμπορίου της Μ. Βρετανίας, δήλωσε ότι θα εξετάσει τα παραπάνω ζητήματα με την "μέγιστη δυνατή σοβαρότητα".

[UPDATE: 14/9/19 - Ο ESA διαφωνεί με την Βρετανική κυβέρνηση] Ο ESA (Entertainment Software Association), που αποτελεί Ομοσπονδία Ψυχαγωγικού Software της Αμερικής, δήλωσε την διαφωνία του σχετικά με την ανακοίνωση της Αγγλικής κυβέρνησης η οποία ανέφερε ότι τα games με τα loot boxes θα πρέπει να έχουν σήμανση που αφορά τυχερά παιχνίδια.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: "Διαφωνιύμε με τα ευρύματα της έρευνας της Βρετανικής κυβέρνησης σχετικά με τα games και την απόκτηση εικονικών αντικειμένων στα loot boxes επί πληρωμή, αλλά και τους ισχυρούς γονικούς ελέγχους που θα δίνουν την εξουσία στους γονείς να ελέγχουν τις in-game αγορές. Η gaming βιομηχανία έχει ηγετική θέση στο να συνεργάζεται με τους γονείς και τους παίκτες προκειμένου να δημιουργεί απολαυστικές gaming εμπειρίες. Επιπλέον, πολλά νομοθετικά όργανα στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Αυστραλίας, της Γαλλίας, της Ιρλανδίας, της Γερμανίας και της Μ. Βρετανίας έχουν έρθει σε διαφορετικό συμπέρασμα, λέγοντας ότι τα loot boxes δεν αποτελούν μορφή τζόγου.

Η Ομοσπονδία Ψυχαγωγικού Software (ESA) εκπροσωπεί μεγάλους publishers, όπως είναι οι Activision Blizzard,  Bethesda, Electronic Arts, Take-Two και Tencent. Μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί το μέτωπο στην Αγγλία, αλλά και στη Σουηδία, η οποία ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τα loot boxes εντός του 2019, καθώς ειδικά η πρώτη αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές αγορές στον κόσμο, η οποία ίσως επηρεάσει και άλλες χώρες.

Διαβάστε περισσότερα για χώρες που επίσης σκέφτονται να απαγορεύσουν τα loot boxes.

Διαβάστε για τις έρευνες που σχετίζουν τα loot boxes με τον τζόγο. Συζητήστε για τις μικροσυναλλαγές στο παρακάτω forum topic.

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Notification