Ειδήσεις Άλλες Ειδήσεις Η Epic Games έκανε μήνυση στην Apple για μονοπωλιακές πρακτικές

Η Epic Games έκανε μήνυση στην Apple για μονοπωλιακές πρακτικές

Thursday, 17 Sep 2020  | in Άλλες Ειδήσεις | Γράφτηκε από τον Μάνος Γρυπάρης   | (1 σχόλιο)
Μάνος Γρυπάρης

Μάνος Γρυπάρης  

Το 1988 σε ηλικία 5 ετών ο πατέρας του έφερε σπίτι έναν Amstrad 6128. Το 1990 ακολούθησε η Amiga 500, ένα Atari 2600 και λίγα χρόνια μετά κατά σειρά η Amiga 1200, το NES και το πρώτο PC. Από εκείνη την χρονική περίοδο μέχρι σήμερα έχει στην κατοχή του πάνω από 35 κονσόλες προερχόμενες από σχεδόν όλες τις κατασκευάστριες εταιρείες και αρκετές εκ των οποίων ιδιαίτερα σπάνιες. Παίζει κυρίως Sports, RPG/MMORPG, Strategy, Fighting και Racing games, ενώ δεν λέει ποτέ όχι στα Platform (ειδικά αν είναι Super Mario) και σε σενάρια με συμπαθητικούς χαρακτήρες, στο στυλ των Nathan Drake, Lara Croft και John Shepard.
New Hot
https://gameworld.gr/media/reviews/photos/original/80/71/b2/epic-games-vs-apple-79-1597351629.jpg
 

Η Epic Games έκανε μήνυση στην Apple για μονοπωλιακές πρακτικές

Apple: ''H Epic κάνει καμπάνια προώθησης του Fortnite'' .[UPDATE]

[Αρχική δημοσίευση: 13/8/20] Στα δικαστήρια θα οδηγηθούν Epic Games και Apple, με μήλον της έριδος το Fortnite.

Η Epic Games αποφάσισε να αλλάξει την λειτουργία του Fortnite Mobile και να δώσει μια εναλλακτική επιλογή χρέωσης απευθείας στους χρήστες της, παρακάμπτοντας την προμήθεια 30% της Apple και δίνοντάς τους έκπτωση 20%. Τους επέτρεψε δηλαδή τόσο την αγορά V-Bucks μέσω του site, όσο και να συνεχίσουν να χρεώνονται και απευθείας μέσω του app, με την διαφορά ότι θα πλήρωναν 20% περισσότερα. Αντίστοιχα, η Apple αφαίρεσε το Fortnite από το App Store και ως αιτιολογία ανέφερε ότι "Η Epic Games παραβίασε τους όρους χρήσης περί ασφάλειας του App Store, καθώς τροποποίησε το app χωρίς να περάσει από τον έλεγχό μας".

Ως εκ τούτου, η Epic Games αποφάσισε να μηνύσει την Apple "για μονοπωλιακή πρακτική" και μάλιστα το ανακοίνωσε μέσω του Fortnite, στο οποίο έπαιξε την ταινια Nineteen Eighty Party Royale Short, την οποία είδαν όσοι χρήστες είχαν συνδεθεί στο παιχνίδι. Παραπέμπει στη διαφήμιση της Apple το 1984.

Διαβάστε αναλυτικά την μήνυση.

Η μήνυση της Epic Games παραπέμπει στη διαφήμιιση του 1984, η οποία δείχνει την Apple ως μία ευεργετική, επαναστατική δύναμη που σπάει το μονοπώλιο της IBM στην τεχνολογική αγορά των υπολογιστών. Τώρα, ωστόσο, η Epic Games αναφέρει ότι "Η Apple έχει γίνει αυτό που κάποτε αντιτάχθηκε: ο μεγάλος παίκτης που επιδιώκει τον έλεγχο των αγορών, τον αποκλεισμό του ανταγωνισμού και την καταστολή της καινοτομίας".

Συγκεκριμένα, η αγωγή κατηγορεί την Apple ότι χρησιμοποιεί "περιορισμούς κατά του ανταγωνισμού και μονοπωλιακές πρακτικές" τόσο στη διανομή λογισμικού όσο και στη διαδικασία πληρωμών σε συσκευές iOS. Ταυτόχρονα, σημειώνει, οι προγραμματιστές σε άλλο hardware της Apple, όπως Mac και Macbooks, είναι ελεύθεροι να λειτουργούν σε μια ανοιχτή αγορά, χρησιμοποιώντας εξωτερικά stores ή απευθείας downloads, με μια ποικιλία επιλογών πληρωμής και πιο ανταγωνιστικών χρεώσεων.

Δείτε το βίντεο της Epic Games προς την Apple με hashtag #FreeFortnite.

Στην αγωγή υπάρχουν δέκα ξεχωριστοί ισχυρισμοί, όπως παράνομη διατήρηση μονοπωλίου, άρνηση βασικής διευκόλυνσης και παράλογος περιορισμός του εμπορίου. Επίσης, διευκρινίζει ότι η Epic Games δεν θέλει χρηματική αποζημίωση, αλλά να διακόψει την πολιτική της Apple.

"Η Epic Games φέρνει αυτή την αγωγή για να τερματίσει τις άδικες και αντιανταγωνιστικές ενέργειες της Apple που αναλαμβάνει να διατηρήσει παράνομα το μονοπώλιό της σε δύο ξεχωριστές αγορές πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων: (i) την αγορά διανομής εφαρμογών iOS και (ii) την επεξεργασία πληρωμών εντός εφαρμογής iOS Αγορά, " αναφέρει η αγωγή.

"Η Epic δεν επιδιώκει χρηματική αποζημίωση από αυτό το Δικαστήριο για τις ζημιές που υπέστη. Δεν επιδιώκει ευνοϊκή μεταχείριση για τον εαυτό της ως εταιρεία. Αντ 'αυτού, ασφαλιστική ανακούφιση για να επιτρέψει δίκαιο ανταγωνισμό σε αυτές τις δύο βασικές αγορές που επηρεάζουν άμεσα εκατοντάδες εκατομμυρίων καταναλωτών και δεκάδων χιλιάδων, αν όχι περισσότερων, από τρίτους προγραμματιστές εφαρμογών. "

Το μόνο που μένει να μάθουμε είναι την ημερομηνία του δικαστηρίου και αν θα υπάρξει απάντηση από πλευράς της Apple.

[UPDATE: 17/8/20 - Άγρια αντίποινα από την Apple] Η Epic Games ανακοίνωσε ότι η Apple απάντησε με "άγρια αντίποινα" έναντίον της, μετά την μήνυση που της άσκησε.

Η Apple θα αφαιρέσει την πρόσβαση στα developer tools από την Epic Games μέσα στις επόμενες ημέρες, ακόμα και αυτά της Unreal Engine, τα οποία έχει αναπτύξει η ίδια η Epic Games. Η Epic Games τονίζει ότι η Unreal Engine δεν έχει παραβιάσει κανέναν κανόνα και ζητάει περιοριστικό ένταλμα εναντίον της Apple.

Η Epic Games υποστηρίζει επίσης ότι θα υποστεί "ανεπανόρθωτη βλάβη" εάν η Apple διακόψει την πρόσβαση στο Developer Program. Η συμπληρωματική κατάθεση της Epic Games έχει ως εξής: "Τα αντίποινα της Apple αντιπροσωπεύουν μια υπαρξιακή απειλή για την Unreal Engine της Epic Games. Οι πάροχοι λειτουργικών συστημάτων, όπως η Apple, κάνουν διαθέσιμα σε τακτική βάση software και developer tools στους developers, δωρεάν ή με μικρή χρέωση, για να επιτρέψουν την ανάπτυξη λογισμικού που θα εκτελείται στο λειτουργικό σύστημα (iOS). Η Apple προτίθεται να αρνηθεί την πρόσβαση της Epic σε αυτό το ευρέως διαθέσιμο υλικό. Χωρίς αυτήν την πρόσβαση, η Epic δεν μπορεί να αναπτύξει μελλοντικές εκδόσεις της Unreal Engine για χρήση σε iOS ή Mac.

Οι developers που σκοπεύουν να πουλήσουν τις εφαρμογές τους για χρήση σε συσκευές iOS ή macOS θα πρέπει να εγκαταλείψουν την Unreal Engine για άλλες engines. Τα αποτελέσματα θα φτάσουν πολύ πιο πέρα από τα video games. Θα επηρεαστούν προγραμματιστές που χρησιμοποιούν την Unreal Engine σε προϊόντα της Apple σε πολλούς τομείς. Ο επακόλουθος αντίκτυπος στη βιωσιμότητα της Unreal Engine και η εμπιστοσύνη που έχουν οι προγραμματιστές σε αυτή την engine δεν μπορούν να γίνουν repair με χρηματικό αντίτιμο. Αυτό αποτελεί πεμπτουσία της ανεπανόρθωτης βλάβης.

[UPDATE 2: 24/8/20 - Apple: "Η Epic Games ήθελε μια ειδική συμφωνία."] Σε συνέχεια της μήνυσης της Epic Games προς την Apple, η τελευταία δήλωσε για την πρώτη ότι όχι μόνο "η στάση της δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα" αλλά ότι οι διευθύνων σύμβουλος της Epic Games, Tim Sweeney, "ήθελε και μια ειδική συμφωνία". Η Apple ισχυριζεται ότι η Epic Games έστειλε email στις 30 Ιουνίου, λέγοντας ότι "η συμφωνία μας θα άλλαζε ριζικά τον τρόπο που η Epic προσφέρει apps στο iOS" και ότι "θα επέτρεπε στην εταιρεία να παρακάμψει τις in-app αγορές και να επιτρέψει στους παίκτες του Fortnite Mobile να πληρώσουν απευθείας. Επίσης ζητούσε και third-party app store για τα iPhones, με το οποίο οι χρήστες θα πλήρωναν την Epic Games απευθείας".

Μετά από αυτή την κατηγορία, ο Tim Sweeney έδωσε στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο του email, λέγοντας ότι η Apple λέει ψύμματα και κάτι τέτοιο δεν ειπώθηκε ποτέ, καθώς το email ζητάει την ίδια συμφωνία για όλους τους developers.

 

 

[UPDATE 4: 25/8/20 – Τα tools της Unreal Engine θα συνεχισουν να λειτουργούν] Στο τελευταίο επεισόδιο της διαμάχης μεταξύ Apple και Epic Games, η δικαστής Yvonne Gonzalez Rogers αποφάσισε ότι το Fortnite θα παραμείνει εκτός App Store αλλά αντίστοιχα η Apple δεν θα μπορεί να αφαιρέσει την Unreal Engine και τα εργαλεία της.

Η Epic αρχικά απαίτησε την δυνατότητα για εναλλακτική επιλογή πληρωμής για το Fortnite, η οποία θα ακύρωνε αυτή της Apple, έχοντας ως αποτέλεσμα η τελευταία να αφαιρέσει το Battle Royale από το Store της. Αργότερα η Apple έδωσε διορία μερικών εβδομάδων στην Epic ώστε το Fortnite να συνάδει με την πολιτική του Store ή αν δεν συνέβαινε αυτό να ρισκάρει η Epic να χάσει την δυνατότητα για χρήση της υπηρεσίας ως developer και τα εργαλεία της Unreal Engine.

H απειλή της Apple ήταν πολύ σοβαρή και η Epic Games διέταξε προκαταρκτικό ένταλμα ώστε το παιχνίδι της να επιστρέψει στην πλατφόρμα και η Unreal Engine να παραμείνει μέχρι το τελικό πόρισμα. Σήμερα η δικαστής Yvonne Gonzalez Rogers αποφάσισε ότι το Fortnite θα παραμείνει εκτός App Store, εξέλιξη που μπορεί να ιδωθεί και ως νίκη της Apple.

Πάντως το πιθανό μπλοκάρισμα της Unreal Engine θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη ζημιά για την Epic αφού δεκάδες developers βασίζονται σε αυτή και το περιβάλλον της για να αναπτύξουν τα games τους. Η Rogers είπε σχετικά:  ''H Apple και η Epic μπορούν ελεύθερα να διεκδικούν τα οφέλη τους δικαστικά άλλα όχι όταν αυτό επιφέρει ζημία και σε τρίτους''. Η Rogers όρισε την 28η Σεπτεμβρίου ως ημερομηνία για το αίτημα του προκαταρκτικού εντάλματος της Epic Games.

[UPDATE 5: 17/9/20 – Apple: ''H Epic κάνει καμπάνια προώθησης του Fortnite''] H Apple κατέθεσε την δική της άποψη για την διαμάχη με την Epic, συντάσσοντας μέσω των δικηγόρων της, την υποστηρικτική της γραμμή. Η Apple υποστηρίζει μέσα από το 37 σελίδων υπόμνημά της, ότι η Epic συνεχίζει επίτηδες την δικαστική διαμάχη για να κρατήσει στον αφρό της επικαιρότητας το Fortnite.

H εταιρεία του App Store υποστηρίζει μέσω των εγγράφων της: ''Η Epic ξεκίνησε την φωτιά, έριξε βενζίνη και τώρα ζητά εσπευσμένα βοήθεια από την Δικαιοσύνη για να την σβήσει. Βέβαια μπορεί να το κάνει και μόνη της, απλά αν συμμορφωθεί με τους όρους που της έχουν αποφέρει κέρδος στην πρότερη συνεργασία με την Apple''.

Στην κατάθεσή της η Apple ισχυρίζεται ότι το ενδιαφέρον των καταναλωτών για το Fortnite έχει μείωση της τάξης του 70% από τον Οκτώβριο του 2019 μέχρι και τον Ιούλιο του 2020. Η εταιρεία επίσης υποστηρίζει ότι η Epic δυσκολεύει την χρήση της Unreal Engine στους developers τρίτων εταιρειών, για χάρη του Fortnite. H Apple έχει ανακαλέσει τα δικαιώματα της Epic ως developer στις συσκευές iOS, κίνηση που η Epic θεωρεί ότι αποτρέπει την ίδια από το να υποστηρίζει την μηχανή γραφικών της στα προϊόντα της Apple.

H αρχή στο πολύκροτο σίριαλ έγινε τον Αύγουστο, όταν η Epic προσέθεσε την επιλογή για άμεσες πληρωμές στην ίδια για το Fortnite στα κινητά, παρακάμπτοντας έτσι τις μεθόδους πληρωμών των Apple και Google. Αυτή η κίνηση της Epic έρχεται σε αντιδιαστολή τους όρους του App Store, ουσιαστικά παρανομώντας. Η Google και η Apple καρπώνονται το 30% από τις πωλήσεις και η δράση αυτή της Epic, ώθησε την Apple να αφαιρέσει το Fortnite από το App Store. Τα βήματα αυτά εκατέρωθεν, οδήγησαν την όλη υπόθεση στα δικαστήρια.

Πάντως ενώ μπορεί να ακούγεται λίγο τραβηγμένη η υπόθεση της Apple για καμπάνια υπέρ του Fortnite - την στάση δηλαδή της Epic σχετικά με την δικαστική διαμάχη, αφού μιλάμε για ένα από τα πιο κερδοφόρα games των τελευταίων ετών – η Epic έχει κάνει κινήσεις που δικαιώνουν εν μέρει την πεποίθηση αυτή.

Συγκεκριμένα η Epic δημιούργησε μια διαφήμιση-παρωδία του 1984, της νουβέλας του George Orwell χρησιμοποιώντας το hashtag #FreeFortnite, παρακινώντας τους gamers να εκφράσουν έτσι την αντίθεσή τους με την πολιτική της Apple. Η κίνηση σε επίπεδο εντυπωσιασμού μπορεί να είχε αποτέλεσμα αλλά διασάλευσε το νόημα του έργου του Orwell αφού ο συγγραφέας κάνει λόγο για την παραπληροφόρηση και την κυβερνητική ασυδοσία μέσα από την παρακολούθηση των πολίτων. Στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε την δικαστική διαμάχη μεταξύ δυο τεράστιων εταιρειών.

Διαβάστε γιατί η Epic Games έκανε μήνυση στην Apple.

Συζητήστε για την διαμάχη της Epic Games με την Apple και την Google στο παρακάτω forum topic.

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 ashbringer0891 (Level 2) 18/09/2020 08:27
Οι συγκεκριμένες κόντρες και αυτό το στύλ του ποιός την έχει μεγαλύτερη είναι κάτι που το βλέπουμε πολύ συχνά.
Notification