Έρευνες συσχετίζουν τα loot boxes με τζόγο

Hot
Έρευνες συσχετίζουν τα loot boxes με τζόγο

Έρευνες συσχετίζουν τα loot boxes με τζόγο

Η Αυστραλία και η Αμερική διενεργούν εκτενέστατες έρευνες. [UPDATE]

[Αρχική δημοσίευση: 18/9/18] Μία έρευνα που διεξήχθη στην Αυστραλία και στην οποία συμμετείχαν πάνω από 7000 gamers κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σημαντική σύνδεση μεταξύ των δαπανών σε loot boxes και εξάρτησης από τα τυχερά παιχνίδια.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στην Αυστραλιανή Επιτροπή Αναφοράς Περιβάλλοντος και Επικοινωνιών (ECRC) και αφορμή για την διεξαγωγή της ήταν ένα ακαδημαϊκό άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό Nature Human Behavior με τίτλο “Τα loot boxes των video games είναι ψυχολογικά παρόμοια με τον τζόγο” και το πόρισμα αυτής παρουσιάστηκε στο αυστραλιανό κοινοβούλιο από τους Δρ. David Zendle (York St. John University) και Paul Cairns (University of York). Οι καθηγητές ανακάλυψαν ότι όσο σοβαρότερη είναι η εξάρτηση ενός ατόμου από τον τζόγο, τόσο περισσότερα χρήματα ξοδεύει γενικά σε loot boxes, υποστηρίζοντας πως τα αποτελέσματα της έρευνας συνάδουν με τους ισχυρισμούς ότι τα loot boxes μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα σχετικά με τον τζόγο.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι τα loot boxes θα μπορούσαν να λειτουργούν ως εναρκτήριες οδοί για προβλήματα τζόγου στους gamers, παρέχοντας παράλληλα στις εταιρείες ανάπτυξης έναν τρόπο του να εκμεταλλευτούν αυτή την εξάρτηση χωρίς να τις εμποδίζει ο νόμος. Λαμβάνοντας υπόψη τις ανακαλύψεις της έρευνας, προτάθηκε να επικολληθεί ειδική σήμανση γονικής συναίνεσης στα κουτιά των αντίστοιχων games και να αναφέρεται ξεκάθαρα η παρουσία τζόγου. Επιπλέον προτάθηκε να ληφθεί σοβαρά υπόψη η ολική απαγόρευση διάθεση τέτοιων games σε άτομα που δεν βρίσκονται σε νόμιμη για τζόγο ηλικία.

Η έρευνα αναφέρει ότι “Η βιομηχανία του gaming συνήθως δεν συσχετίζουν τα loot boxes με τον τζόγο, αλλά αντί αυτού τα συγκρίνουν με άκακα προϊόντα όπως τα αυγά Kinder και τα φακελάκια με αυτοκόλλητα ποδοσφαιριστών. Οι ερευνητές διαφωνούν, καθώς σύμφωνα με τα ευρήματα, τα loot boxes έχουν περισσότερες ομοιότητες με άλλες μορφές τζόγου ώστε να πληρούν τα ‘ψυχολογικά κριτήρια’ που να τα κατηγοριοποιούν ως ένα είδος τζόγου. “

Μπορείτε να κατεβάσετε την πλήρη αναφορά κάνοντας κλικ εδώ.

[UPDATE: 21/11/18 - Νέα έρευνα στη Μ. Βρετανία] Σύμφωνα με την επιτροπή τζόγου της Μ. Βρετανίας (Gambling Commission) τα loot boxes αποτελούν μια δίοδο προς το "ναρκωτικό" που ονομάζεται τζόγος. Πάνω από ένα εκατομμύριο παιδιά έχουν εκτεθεί σε αυτά σύμφωνα με την έρευνα και το 39% των Βρετανών είναι παιδιά 11-16, τα οποία τζογάρουν σε loot boxes είτε χρησιμοποιώντας την πιστωτική κάρτα κάποιου γονέα τους, είτε κρυφά με φίλους.

Η έρευνα που διεξήχθη ονομάζεται Ipsos Mori και ερωτήθηκαν 2.865 παιδιά 11-16 ετών.

[UPDATE 2: 25/11/18 - Η επιτροπή τυχερών παιχνιδιών τις απορρίπτει] Η επιτροπή τυχερών παιχνιδιών της Μ. Βρετανίας δημοσίευσε μια έρευνα αυτή την εβδομάδα η οποία αναφέρει ότι σε γκάλοπ 2.865 ατόμων, 3 στα 10 παιδιά έχουν ανοίξει loot box σε video game. Ωστόσο, μετά από δημοσίευση της Βρετανικής εφημερίδας Metro αλλά και του BBC περί συσχέτισης των loot boxes με τον τζόγο, η επιτροπή τυχερών παιχνιδιών ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει τέτοια συσχέτιση και κακώς δημοσιεύθηκε τέτοια εικασία.

Σε δηλώσεις της επιτροπής στο Gamesindustry.biz ανακοινώθηκε ότι ο λόγος που υπήρξε ερώτημα σχετικά με τα loot boxes προς όσους συμμετείχαν στην έρευνα είναι απλά γιατί το θέμα είναι δημοφιλές και γιατί η επιτροπή θέλει να συλλέξει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και δεδομένα γίνεται. Ωστόσο, ο τομέας των loot boxes δεν περιλαμβάνει τον όρο του "τζόγου". Υπάρχει μια πολύ μεγάλη λίστα από δραστηριότητες που κάνουν οι νέοι που τους αρέσει να τζογάρουν και τα loot boxes είναι απλά μία από αυτές, ωστόσο "δεν αποτελεί δίοδο προς τον τζόγο".

[UPDATE 3: 28/11/18 - Yποστηρίζεται ότι τα loot boxes βελτιώνουν την εμπειρία του παιχνιδιού] Ο οργανισμός Ψηφιακής Ψυχαγωγίας εξέφρασε το θέση πάνω στο ζήτημα των loot boxes.

Το ESA υποστηρίζει ότι: “Τα loot boxes είναι ένας τρόπος για τους χρήστες να καλυτερεύσουν την εμπειρία τους μέσα στο παιχνίδι. Τα loot boxes δεν είναι τζόγος. Δεν έχουν αξία στο έξω κόσμο και δεν σε υποχρεώνουν να τα αγοράσεις. Τέλος, δεν επηρεάζουν αυτούς που δεν θέλουν να τα αγοράσουν".

[UPDATE 4: 29/11/18 - Έρευνα της Αυστραλίας] Η Αυστραλία διενεργεί εκτενή έλεγχο στα loot boxes, η οποία ξεκίνησε από τον Ιούνιο του 2018 και αφορά δημόσιες ακροάσεις από εκπροσώπους της βιομηχανίας της Αυστραλίας, αλλά και τον εκπρόσωπο επιτροπής τυχερών παιχνιδιών της χώρας, όπως επίσης και ΜΜΕ και το Συμβούλιο παιδιών της Αυστραλίας, αλλά και άλλους φορείς.

Η συζήτηση θα αφορά τα loot boxes και το μοντέλο αγοράς τους με πραγματικά χρήματα ή in-game πόντους, αλλά και τις οικονομικές επιπτώσεις που κρύβονται πέρα από τις πωλήσεις των games. Από την άλλη, ο τζίρος των developers που χρησιμοποιούν loot boxes έχει εκτοξευθεί, με χαρακτηριστικά παραδείγματα το Counter-Strike: Global Offensive, το Overwatch και το FIFA. Η κυβέρνηση της χώρας ανησυχεί ότι τα loot boxes, ακόμα κι όταν δεν αφορούν πραγματικά χρήματα, "δίνουν το ψυχολογικό έναυσμα για τζόγο σε νεαρές ηλικίες". Όταν μάλιστα εμπλέκονται και πραγματικά χρήματα τότε αυτά είναι τα games που θα πρέπει να εξεταστούν πρώτα διότι οι παίκτες χάνουν σημαντικά ποσά.

Η έρευνα καταλήγει σε δύο προτάσεις:
- Η κυβέρνηση της Αυστραλίας θα κάνει ενδελεχή έρευνα στα loot boxes των games, στην οποία θα ηγηθεί το Υπουργείο Επικοινωνιών και Τεχνών, μαζί με διάφορους φορείς.
- Η έρευνα θα εστιάσει για το αν οι παίκτες βλάπτονται οι όχι με επιρροές που έχουν να κάνουν με τον τζόγο, ενώ θα επανεξεταστεί και η ηλικιακή αξιολόγηση ορισμένων games.

Παράλληλα, η Αμερικανική Επιτροπή Εμπορίου, ανακοίνωσε κι αυτή με την σειρά της ότι ξεκινάει εντατικούς ελέγχους στα loot boxes των games.

 

Διαβάστε για τις απαγορεύσεις των loot boxes.

Δείτε ακόμη ποιες χώρες θεωρούν ότι τα loot boxes είναι τζόγος και ποιες θεωρούν ότι δεν είναι. Συζητήστε περισσότερα για μικροσυναλλαγές και loot boxes με ένα κλικ στο παρακάτω forum topic.

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Notification