Ειδήσεις Sports FIFA 21: Ποδοσφαιριστές και ατζέντηδες ζητούν χρήματα για τα δικαιώματα

FIFA 21: Ποδοσφαιριστές και ατζέντηδες ζητούν χρήματα για τα δικαιώματα

Friday, 27 Nov 2020  | in Sports | Γράφτηκε από τον Ερμής Δερβίσης   | (1 σχόλιο)
https://gameworld.gr/media/reviews/photos/original/a9/33/30/zlatan-ibrahimovic-fifa-21-10-1606421057.jpg
 

FIFA 21: Ποδοσφαιριστές και ατζέντηδες ζητούν χρήματα για τα δικαιώματα

Ο ατζέντης του Ibrahimovic λέει ότι η διαμάχη γίνεται μόνο για τα χρήματα.[UPDATE]

[Αρχική Δημοσίευση: 24/11/2020] Η Electronic Arts απάντησε με δελτίο τύπου στα tweets του Zlatan Ibrahimovic, ωστόσο οι ατζέντηδες πολλών ποδοσφαιριστών απειλούν να κινηθούν δικαστικά.
 
Η εταιρεία ανέφερε ότι είχε συνεργαστεί με την FIFPro επί σειρά ετών για να εξασφαλίσει τα δικαιώματα της εμφάνισης των παικτών για τη σειρά FIFA. Επιπλέον, η ΕΑ υπέγραψε τον Ιούλιο μια συμφωνία συνεργασίας και με τις δύο ομάδες του Μιλάνου, η οποία συμπεριλάμβανε τη χρήση της εμφάνισης της AC Milan, των παικτών και του σταδίου της. Πρόκειται για μια συμφωνία που είχε λάβει μεγάλη δημοσιότητα πριν το λανσάρισμα του FIFA 21 και συμπεριλάμβανε και εικόνες του Ibrahimovic.
 
Παρά τις συμφωνίες, η κόντρα κλιμακώθηκε μετά τις απειλές από μάνατζερ παικτών για αγωγές κατά της ΕΑ. Ο Mino Raiola, ατζέντης του Ibrahimovic, απάντησε στην FIFPro και την AC Milan μέσω Twitter ότι “δεν διαθέτουν τα προσωπικά δικαιώματα των παικτών” και κατηγόρησε την EA Sports ότι το γνώριζε, επιμένοντας ότι το είχε πει ο ίδιος “πολλές φορές” στην εταιρεία.
Σε άλλο του tweet, o Raiola ισχυρίστηκε ότι η EA Sports τον απέφευγε όσον αφορά τα δικαιώματα των παικτών για δέκα
χρόνια, κι έπειτα απείλησε να κινηθεί δικαστικά. “Μήπως επιτέλους απαντήσετε τώρα, ή μόνο στο δικαστήριο;” έγραψε.
Η Guardian αναφέρει ότι “ένα πλήθος από πολύ γνωστούς παίκτες έχουν δώσει οδηγίες στους εκπροσώπους τους να ελέγξουν εάν δικαιούνται μέρος των εσόδων που προκύπτουν από την χρήση της εμφάνισής τους στο παιχνίδι, με δεδομένο ότι τα περισσότερα συμβόλαια περιλαμβάνουν ρήτρες όσον αφορά τα δικαιώματα στην εικόνα τους.” Ο Jonathan Barnett, μάνατζερ του Gareth Bale, ανέφερε στην Guardian ότι το ενδεχόμενο να κινηθούν νομικά είναι κάτι το οποίο εξετάζεται. “Αυτή τη στιγμή, οι παίκτες δεν πληρώνονται. Το μεγάλο μας παράπονο είναι ότι η FIFA έχει ένα σκασμό κανόνες και ρυθμίσεις που διαλαλεί, λέγοντας ότι φροντίζει για τα συμφέροντα των παικτών, αλλά προφανώς δεν το κάνει” είπε ο Barnett.
 
Οι ομάδες της Premier League πουλάνε συλλογικά τα δικαιώματά τους όσον αφορά την χρήση σε games. Οι ομάδες της Serie A ωστόσο δεν κάνουν κάτι τέτοιο, κάτι που αφήνει ανοιχτή τη δυνατότητα ξεχωριστών συμφωνιών με την κάθε ομάδα, όπως στην περίπτωση της AC Milan του Ibrahimovic.
 
Ως απάντηση σε αυτές τις εξελίξεις, η ΕΑ εξέδωσε νέο δελτίο τύπου με αυστηρή φρασεολογία όπου ισχυρίζεται ότι το FIFA 21 σύρεται σε μία διαμάχη μεταξύ τρίτων μερών κι επιμένει ότι διαθέτει τα δικαιώματα για όλους τους παίκτες εντός του παιχνιδιού. “Γνωρίζουμε για τις συζητήσεις που αφορούν το licensing παικτών στο FIFA . Η παρούσα κατάσταση που εξελίσσεται στα social media είναι μια απόπειρα να συρθεί το FIFA 21 στη μέση μιας διαφωνίας ανάμεσα σε διάφορα τρίτα μέρη κι έχει πολύ λίγο να κάνει με την EA Sports. Για να είμαστε απολύτως ξεκάθαροι, έχουμε τα συμβατικά δικαιώματα να συμπεριλάβουμε την εμφάνιση όλων των παικτών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο παιχνίδι μας. Όπως έχουμε ήδη δηλώσει, αποκτήσαμε αυτά τα δικαιώματα απευθείας από τις διάφορες ομοσπονδίες, ομάδες και παίκτες. Επιπρόσθετα, συνεργαζόμαστε με την FIFPro για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να συμπεριλάβουμε όσο περισσότερους παίκτες μπορούμε για να δημιουργήσουμε το πιο αληθοφανές παιχνίδι. Σε αυτές τις περιστάσεις, τα δικαιώματά μας ως προς την εμφάνιση των παικτών διατίθενται μέσω της συμφωνίας μας με την ομάδα AC Milan και την μακροχρόνια αποκλειστική μας συνεργασία με την Premier League, η οποία περιλαμβάνει όλους τους παίκτες της Tottenham Hotspur."
 
Με δεδομένες τις παραπάνω δηλώσεις, η ρίζα της διαφωνίας εικάζεται ότι βρίσκεται στην στήριξη της FIFPro όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στο κομμάτι των μάνατζερ. Τον Ιανουάριο, η FIFA πρότεινε μια σειρά μεταρρυθμίσεων που αφορούν τους εκπροσώπους των ποδοσφαιριστών “με σκοπό την προστασία της ακεραιότητας του ποδοσφαίρου και την αποτροπή καταχρήσεων.” Κατά το χρόνο αυτό, η FIFA είχε πει τα παρακάτω:
 
“Ο κεντρικός σκοπός εδώ είναι να βελτιώσουμε τη διαφάνεια, να προστατεύσουμε τους παίκτες, να ενισχύσουμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα των συμβάσεων και επίσης να ανεβάσουμε τα επαγγελματικά και ηθικά στάνταρ. Με άλλα λόγια, να σταματήσουμε ή τουλάχιστον να μειώσουμε τις καταχρηστικές και υπερβολικές πρακτικές που δυστυχώς έχουν υπάρξει στο ποδόσφαιρο. Η FIFA, ως διοικητικός οργανισμός του ποδοσφαίρου, έχει την ευθύνη να αντιμετωπίσει και να ρυθμίσει αυτά τα ζητήματα. Αποσκοπούμε σε ένα σύστημα ισορροπημένων και λογικών κανόνων, αντί για το νόμο της ζούγκλας που ισχύει αυτή τη στιγμή, με αποτέλεσμα την σύγκρουση συμφερόντων και τις υπερβολικές παρακρατήσεις (commissions) δεξιά κι αριστερά.”
 
Η FIFA ανέφερε ότι οι μάνατζερ των ποδοσφαιριστών εισέπραξαν 653,9εκ. δολάρια το 2019, ποσό τετραπλάσιο από εκείνο του 2015. Το πακέτο των μεταρρυθμίσεων θα είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή ορίου στις παρακρατήσεις, τον περιορισμό της δυνατότητας εκπροσώπησης πολλαπλών ποδοσφαιριστών, την εισαγωγή ενός υποχρεωτικού συστήματος licensing για τους ατζέντηδες ώστε “να διατίθενται και να δημοσιεύονται όλες οι εργασίες που σχετίζονται με την εργασία των μάνατζερ στις μεταγραφές, να ενισχυθεί η διαφάνεια, να βελτιωθεί η αξιοπιστία του συστήματος μεταγραφών και την υποστήριξη στην εφαρμογή των νέων κανονισμών.”
 
Οι μάνατζερ των παικτών, μεταξύ των οποίων ο Raiola και ο Barnett, αντιτίθενται σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις. “Η FIFA λέει πολλά πράγματα και τα περισσότερα εξ αυτών δεν είναι σωστά. Θέλουμε δικαιοσύνη. Κάνουμε πολύ καλή δουλειά και εκπροσωπούμε τους ποδοσφαιριστές. Δεν δουλεύουμε για την FIFA και η FIFA θα πρέπει να μας αναγνωρίσει και να μας χειριστεί ανάλογα. Η αλήθεια είναι ότι η FIFA δεν γνωρίζει τι ακριβώς κάνει ένας μάνατζερ. Υποτίθεται ότι είμαι ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα παγκοσμίως στον κλάδο μου και ξέρω ότι δεν έχουν βρεθεί ποτέ στο γραφείο μου. Δεν είχαν ποτέ μια συζήτηση μαζί μου. Είναι κάτι που νομίζω ότι θεωρούν πως θα τους δώσει υποστήριξη από το κοινό. Για εμένα είναι αηδίες. Αν ρωτήσετε τους παίκτες τι θέλουν, είναι υπέρ των μάνατζερ και δεν υπάρχουν ποτέ παράπονα από τους ποδοσφαιριστές για τις προμήθειες των ατζέντηδών τους” ανέφερε τότε ο Barnett.
 
Παρά τις δηλώσεις του Ibrahimovic ότι δεν γνώριζε για την εμπλοκή του με την FIFPro, ήταν μέλος των FIFPro World 11 το 2013 και τον Ιανουάριο του 2014 βρέθηκε στην Ζυρίχη για την τελετή FIFA Ballon d'Or.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τόσο ο Ibrahimovic όσο και ο Bale έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν με την EA Sports στη σειρά FIFA. Τον Ιανουάριο του 2017, ο Ibrahimovic είχε φωτογραφηθεί με την κάρτα του ως FIFA 17 Ultimate Team Premier League Player of the Month για τον Δεκέμβριο του 2016 και είχε δώσει συνέντευξη στην ΕΑ για την κάρτα. Αντίστοιχα ο Bale ήταν στο εξώφυλλο του FIFA 14 μαζί με τον Lionel Messi.
 
Οι εξελίξεις συνεπώς φαίνονται ότι είναι αποτέλεσμα της ανακοίνωσης της FIFA στις αρχές Νοεμβρίου ότι οι νέοι κανονισμοί της για τους μάνατζερ των ποδοσφαιριστών θα ισχύσουν από τον επόμενο χρόνο και ότι θα ξεκινούσε έναν τρίτο γύρο διαβούλευσης. Οι μάνατζερ θα έχουν την ευκαιρία να σχολιάσουν μέχρι και την άνοιξη του 2021 και θα λάβουν ένα πρώτο draft των κανονισμών, επί των οποίων θα ζητηθούν τα σχόλιά τους. Στη συνέχεια οι κανονισμοί θα προωθηθούν στο Συμβούλιο της FIFA για έγκριση μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου του επόμενου έτους, προτού αρχίσει η εφαρμογή τους από Σεπτέμβριο.
 
Όσον αφορά την EA Sports, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με διαμαρτυρίες από αρκετούς γνωστούς ποδοσφαιριστές και φαίνεται ότι η λίστα θα μεγαλώσει. Όσον αφορά το ενδεχόμενο δικαστικής διαμάχης, υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο, 450 παίκτες στη Βραζιλία πέτυχαν συμβιβασμό της τάξης των 6,5εκ. δολαρίων Βραζιλίας όταν η Ένωση Αθλητών της Santa Catarina κινήθηκε δικαστικά κατά της EA Sports, ενώ το 2003 ο Γερμανός τερματοφύλακας Oliver Kahn είχε κερδίσει αγωγή κατά της ΕΑ καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι η ΕΑ είχε συμπεριλάβει φιγούρα στο FIFA World Cup 2002 που έμοιαζε με τον Kahn χωρίς να έχει πάρει την έγκρισή του. Μάλιστα, ο Kahn θεωρείται ο πρώτος επαγγελματίας ποδοσφαιριστής που έκανε αγωγή σχετικά με την απεικόνισή του σε παιχνίδι.
 
[Update: 26/11/2020 – Νέες δηλώσεις από τη FIFPro και την EA Sports] Η FIFPro δήλωσε πάνω στο θέμα: "Μετά τα τελευταία γεγονότα η FIFPro θέλει να ξεκαθαρίσει το τρόπο με τον οποίο αποκτάει τα δικαιώματα για τις εμφανίσεις των παικτών και και το ρόλο που έχει στην υπεράσπιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των παικτών ποδοσφαίρου παγκοσμίως. Η FIFPro, μία μη κερδοσκοπική οργάνωση, αγοράζει τα δικαιώματα για τις εικόνες μέσω των σωματίων των παικτών σε σχεδόν 60 χώρες. Τα δικαιώματα μετά γίνονται διαθέσιμα στην Electronic Arts και σε άλλους πελάτες της gaming βιομηχανίας. Η σχέση που έχει η FIFPro με τις εταιρείες αυτές συμπεριλαμβάνει και όλες τις συμφωνίες που έχουν γίνει με λέσχες, σωματεία και τους ίδιους τους παίκτες. Τα μέλη της FIFPro μετά αποφασίζουν τον καλύτερο τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιήσουν τα έσοδα που μαζεύονται, δηλαδη ή μοιράζουν τα χρήματα στους παίκτες ή τους προσφέρουν υπηρεσίες όπως νομικές συμβουλές, σχεδιασμό μία δεύτερης καριέρας και ψυχική και σωματική υποστήριξη. Η FIFPro επικοινωνεί με τους παίκτες και τους εκπρόσωπούς τους, οι οποίοι έχουν απορίες μετά τα πρόσφατα γεγονότα με σκοπό να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις τους".
 
 
Μετά την τελευταία ανάρτηση του Mino Raiola η ΕΑ Sports έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Ο Mino Raiola είναι ένας πολύ σεβαστός εκπρόσωπος παικτών με τον οποίο έχουμε συνεργαστεί για πολλά χρόνια, όπως και φέτος που λόγω της σχέσης μας, έπεισε τον πελάτη του, Erling Haaland να είναι μέρος της καμπάνιας του marketing για το FIFA 21. Επίσης έχουμε μία πολύ καλή επαγγελματική σχέση με τον Zlatan Ibrahimovic, ο οποίος έχει εμφανιστεί σε κάθε FIFA από το 2002 και λαμβάνει συχνά βραβεία λόγω του FUT. Η eSports εταιρεία Elleven του Gareth Bale, το FIFA game μας σαν βασική πλατφόρμα για τους eSports αθλητές της και είμαστε σίγουροι ότι ο Gareth και η ομάδα του εκτιμούν ιδιαίτερα την σχέση που έχουμε μαζί τους, όπως αποδεικνύει και το ακόλουθο περιεχόμενο":
 
 
[UPDATE 2: 27/11/2020 - Ο ατζέντης του Ibrahimovic λέει ότι η διαμάχη γίνεται μόνο για τα χρήματα.] Σε μία συνέντευξη με τον TalkSport, o Mino Raiola ερωτήθηκε από τον Simon Jordan, πρώην ιδιοκτήτη της Crystal Palace, σχετικά με την απειλή που έκανε ότι θα πάει την EA Sports στα δικαστήρια σχετικά με την χρήση της εμφάνισης του Ibrahimovic στα FIFA games.
 
 
Ο Jordan ρώτησε τον Raiola γιατί δεν προσπάθησε να εμποδίσει την EA Sports στο να χρησιμοποιήσει τον Ibrahimovic. Ο Raiola απάντησε:" Όλα στην ώρα τους". 
 
Ο Jordan απάντησε υποθέτοντας ότι οι πράξεις του Raiola δεν έχουν σκοπό να αποτρέψουν τις εταιρείες από το να χρησιμοποιούν τον Ibrahimovic σε video games, αλλά κυρίως για να έχει περισσότερο κέρδος από αυτό: "Αυτό γίνεται είτε για να σταματήσει να χρησιμοποιείται η εικόνα του ZIatan ή για τα χρήματα. Υποθέτω ότι γίνεται για τα χρήματα".
 
Ο Raiola απάντησε λέγοντας ότι όλα γίνονται για τα χρήματα: "Η EA Sports δεν είναι φιλανθρωπική οργάνωση. Αυτό γίνεται για τα χρήματα, για τα δικαιώματα και όσους τα εκμεταλλεύονται. Το γιατί κάνουμε πράγματα πριν ή μετά είναι δική μας επιλογή και δεν χρειάζεται να την εξηγήσουμε τώρα".
 
Ο Raiola λέει ότι τα δικαιώματα για την εικόνα του Ibrahimovic τα έχει αποκλειστικά ο ίδιος, πράγμα που σημαίνει ότι η EA Sports δεν έχει το δικαίωμα να την χρησιμοποιεί στο FIFA. Η EA Sports από την μεριά της λέει ότι έχει μέσω συμβολαίου τα δικαιώματα για την χρήση όλων των παικτών που χρησιμοποιεί στο FIFA 21, συμπεριλαμβανομένου και του Ibrahimovic τα οποία απέκτησε από την AC Milan. Επίσης είπε ότι έχει και τα δικαιώματα για τον Gareth Bale, ο οποίος έκανε και αυτός παράπονα στο Twitter, τα οποία πήρε από συμφωνία με την Premier League.
 
Ο Jordan απάντησε λέγοντας: "Αυτό γίνεται ώστε κάποιος σαν εσένα να εμφανιστεί λέγοντας ότι: χάνουμε μία ευκαιρία την οποία μπορώ να εκμεταλλευτώ και βεβαίως να λάβω και προμήθεια από αυτήν. Και ο Beckam μόλις πληρώθηκε 40 εκατομμύρια".
 
Στον Raiola δεν άρεσε, όπως πήγαινε η συνέντευξη και την σταμάτησε. Σύμφωνα με το The Guardian αρκετοί γνωστοί παίκτες έχουν ζητήσει από τους εκπροσώπους τους να ψάξουν αν δικαιούνται παραπάνω έσοδα από την χρήση της εμφάνισής τους στο game. Για αρκετά χρόνια η EA έχει αγοράσει τα δικαιώματα από leagues τα οποία περιλαμβάνουν ομάδες και παίκτες και έτσι χρησιμοποιεί παίκτες της Premier League στο FIFA. Σε χώρες όπως η Ιταλία, κάνει ξεχωριστές συμφωνίες  με κάθε ομάδα όπως η AC Milan, η οποία υποτίθεται ότι περιλαμβάνει και τα δικαιώματα χρήσης της εμφάνισης του Ibrahimovic.
 
Η EA θα υποστηρίξει ότι δεν είναι βιώσιμο το να διαπραγματευτεί τα δικαιώματα του κάθε παίκτη ξεχωριστά, πράγμα που δείχνει να θέλει ο Raiola. Αν ο Ibrahimovic κερδίσει την EA Sportas στο δικαστήριο ή αν η τελευταία χάσει τα δικαιώματα στους παίκτες τότε είναι πολύ πιθανό να αρχίσει να χρησιμοποιεί μη υπαρκτούς παίκτες στα μελλοντικά FIFA.
 

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 ashbringer (Level 25) 27/11/2020 17:42
Κυριολεκτικά χαμός γύρω απο το συγκεκριμένο θέμα.
Notification