Ειδήσεις Κονσόλες Xbox One X: Πώς δημιουργήθηκε

Xbox One X: Πώς δημιουργήθηκε

Sunday, 08 Oct 2017  | in Κονσόλες | Γράφτηκε από τον Γιώργος Λόλας  
Γιώργος Λόλας

Γιώργος Λόλας  

Press Start: Η στήλη των αναγνωστών μαζί σας κάθε Δευτέρα. Ελάτε να συζητήσουμε μαζί ενδιαφέροντα θέματα που αφορούν τα video games.
https://gameworld.gr/media/reviews/photos/original/5b/30/5e/xbox-one-x-build-87-1507485400.jpg
 

Xbox One X: Πώς δημιουργήθηκε

Η Microsoft εξηγεί αναλυτικά την διαδικασία και το όραμά της.

Μέσω ενός νέου αφιερώματος, η Microsoft αποκαλύπτει όλη την διαδικασία δημιουργίας του Xbox One X.

Την διαδικασία αναλύουν ο Bryan Sparks, επικεφαλής της ομάδας σχεδιασμού συσκευών της Microsoft και ο Leonardo Del Castillo, γενικός διευθυντής του τμήματος Xbox Devices Console Development. Όπως αναφέρουν, χρειάστηκε να συνεργαστούν στενά και αδιάκοπα, ώστε να καταφέρουν να “χτίσουν” την δυνατότερη έως τώρα κονσόλα που είναι ικανή να τρέξει games σε native 4K ανάλυση, έχοντας όμως κατά νου να στριμώξουν όλο το hardware σε μια κονσόλα που είναι μικρότερη ακόμα και από το Xbox One S το οποίο αποτελεί ουσιαστικά την slim έκδοση του αρχικού Xbox One.

xbox one x build 1

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Microsoft, οι designers και οι engineers της έπρεπε να απαντήσουν σε καίριες ερωτήσεις, όπως πώς να κάνουν όλα τα συστήματα να λειτουργούν και να επικοινωνούν απρόσκοπτα μεταξύ τους, πώς να δημιουργηθεί μια 4K κονσόλα μικρότερη του Xbox One S και πώς το Xbox One X θα μπορούσε να πει την δική του ιστορία απλά και μέσω της εξωτερικής του εμφάνισης. Για να πετύχουν όλα τα παραπάνω, όλο το hardware του Xbox One X θα έπρεπε να δημιουργηθεί από το μηδέν με custom components αποκλειστικά για την νέα κονσόλα της Microsoft. Αυτό έδωσε την ευκαιρία στις ομάδες που εργάζονταν επάνω στον σχεδιασμό της κονσόλας να έχουν μεγάλη ελευθερία στον σχεδιασμό που αφορά τον οπτικό δίσκο, τον σκληρό δίσκο και την μνήμη.

Για τον σχεδιασμό της κονσόλας ο Bryan Sparks σημειώνει: “Κάθε φορά που ξεκινάς ένα νέο project, έχεις έναν λευκό κανβά τον οποίο μπορείς να “ταΐσεις” με τις ιδέες σου. Με τον καιρό, αρχίζει να παίρνει μορφή, όσο προχωράς την διαδικασία σχεδιασμού. Συνέχισε λέγοντας ότι: “Ένα μέρος του οράματός μας ήταν το πώς θα εκφράσουμε τις ιδέες μας μέσω αυτού του νέου προϊόντος”. Στη συνέχεια αναφέρεται στο Monolith της ταινίας 2001: A Space Odyssey, το οποίο κάθε φορά που εμφανιζόταν, λειτουργούσε ως το σήμα της επόμενης μεγάλης τεχνολογικής προόδου. Την ίδια ιδέα κράτησε η Microsoft για το Xbox One X, χαρακτηρίζοντάς το ως το Monolith των κονσολών.

xbox one x build 3

Οι δύο ομάδες των engineers και designers συνέχισαν να ψάχνουν τρόπους ώστε το Xbox One X να “στεγαστεί” σε ένα μικρό εξωτερικό περίβλημα. Ξεκινώντας από την motherboard, αποφάσισαν να την τοποθετήσουν στο “ταβάνι” της κονσόλας και να βάλουν τον οπτικό δίσκο και τον HDD το ένα επάνω στο άλλο, ώστε να κρατήσουν το ύψος της κονσόλας σε χαμηλά επίπεδα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το Xbox One X να μην χρειάζεται αεραγωγούς στο επάνω μέρος του, κρατώντας έτσι το “μονολιθικό” σχεδιασμό που ήθελαν να παρουσιάσουν οι δύο ομάδες.

Στόχος ήταν το τροφοδοτικό της κονσόλας να βρίσκεται στο εσωτερικό της, όπως ισχύει και με το Xbox One S. Για να το πετύχουν αυτό, τοποθέτησαν το τροφοδοτικό ακριβώς πίσω από τον οπτικό δίσκο, κρατώντας όλες τις θύρες στην ίδια θέση που βρίσκονται στο Xbox One S. Με ένα τόσο δυνατό σύστημα όπως αυτό του Xbox One X και λαμβάνοντας υπόψιν και το μικρό μέγεθος της κονσόλας, η επαρξής ψύξη του εσωτερικού της κρίνεται ως αναγκαία. Αρχικά, η Microsoft είχε σκεφτεί να χρησιμοποιήσει heat sinks με έναν radiator, αυτή η λύση όμως θα είχε αρνητικό αποτέλεσμα στο ύψος της κονσόλας.

xbox one x build 4

Τελικά επιλέχθηκε η λύση του vapor chamber heat sink, ενός είδους υδρόψυξης (όπου ένα υγρό μετατρέπται σε ατμό) που συναντάμε συνήθως σε high-end κάρτες γραφικών και PC. Για την ροή του αέρα μέσα στην κονσόλα αλλά και προς τα έξω από αυτήν, εκμεταλλεύτηκαν την φυγόκεντρος δύναμη μέσω ενός custom σχεδιασμένου ανεμιστήρα. Μάλιστα, η Microsoft αναφέρει ότι πραγματοποίησε δοκιμές ώστε από την μια να βελτιώσει το σύστημα και από την άλλη, να βρουν εάν υπήρχε κάποιο σημείο της κονσόλας που ζεσταινόταν περισσότερο από ότι έπρεπε.

Ταυτόχρονα, τοποθέτησαν το hardware που χρειαζόταν περισσότερη ψύξη σε σημεία εντός της κονσόλας όπου υπήρχε καλύτερο air flow. Όπως εξηγεί ο Leo Castillo, κάθε κομμάτι του hardware τοποθετήθηκε στο σημείο που έπρεπε. Μάλιστα, για την τοποθέτηση του σκληρού δίσκου επάνω στο optical drive, χρειάστηκε να δημιουργηθεί μια ειδική βάση ώστε να απορροφηθούν οι κραδασμοί. Όσον αφορά το χρώμα, επιλέχθηκε το ματ Infinite Black (όπως το αποκαλεί η Microsoft) για το επάνω μέρος, ενώ το κάτω μέρος έχει μια διαφορετική υφή που θυμίζει τις λαβές του Xbox Elite Wireless Controller.

xbox one x build 5

Θυμίζουμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Xbox One X:
Επεξεργαστής: 8πύρηνος AMD Jaguar στα 2.3GHz
GPU: 6 Teraflops, 1,172GHz
RAM: 12GB GDDR5, 326GB/s bandwidth
Σκληρός δίσκος: 1TB

Το Xbox One X θα κυκλοφορήσει στις 7 Νοεμβρίου στην τιμή των 500€.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην motherboard του Xbox One X, εμφανίζεται ο Master Chief να καβαλάει έναν σκορπιό. Συζητήστε για την νεότερη κονσόλα της Microsoft στο σχετικό forum topic.

 

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Notification