World of Tanks Blitz

Hot
REVIEWED ON Android   iOS  

Τεθωρακισμένα... τσέπης!

Τεθωρακισμένα... τσέπης!

Τεθωρακισμένα... τσέπης!

Το World of Tanks δεν νομίζω πως χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Η "ναυαρχίδα" (αν και περιλαμβάνει... τανκς!) της Wargaming.net είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα MMO παγκοσμίως με πάνω από 70 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες και απίστευτα έσοδα για την εταιρεία από την Λευκορωσία. Η ποιότητα του εν λόγω free-to-play τίτλου είναι γνώστη και δεδομένη για τους χρήστες PC -και Xbox 360 εδώ και μερικούς μήνες- και έτσι ήρθε η στιγμή να περάσει και σε iOS και Android συσκευές.

Το World of Tanks Blitz λοιπόν όπως καταλαβαίνετε, είναι η μεταφορά του πασίγνωστου MMO στα tablets και τα smartphones, όπου μας προσφέρεται μια πιο "lite" θα λέγαμε εκδοχή του παιχνιδιού. Ωστόσο, πάρα τις όποιες αλλαγές κυρίως λόγω τεχνικών προδιαγραφών, η εθιστική δομή του πυρήνα του World of Tanks θα μπορούσε να λειτουργήσει άψογα σε αυτά τα format. Πάμε λοιπόν να δούμε το κατά πόσον η Wargaming.net καταφέρνει να μεταφέρει την δημιουργία της με επιτυχία, προσφέροντάς μας ακόμα μία διασκεδαστική εναλλακτική πρόταση.

wot-blitz-1

Με υπογραφή Wargaming
Ξεκινώντας το παιχνίδι, γρήγορα θα αντιληφθείτε πως πρόκειται για μια προσεγμένη παραγωγή όπως οφείλει να μας προσφέρει πλέον μια εταιρεία του διαμετρήματος της Wargaming. Κοινώς, η εν γένει παρουσίαση του World of Tanks Blitz, τo interface, τα γραφικά in-game, η αίσθηση των τανκς στις αχανείς αρένες και το γνωστό εθιστικό gameplay είναι παρόντα. Όλα αυτά μας υποδεικνύουν πως "'έπεσε" δουλειά από πλευράς Λευκορώσων οι οποίοι δεν μας παρουσιάζουν απλά ένα "ξερό" port , αλλά έχουν φροντίσει να μεταφέρουν την αυθεντική WoT εμπειρία στις φορητές συσκευές μας.

Στην οθόνη του iPad
To User Interface είναι εξαιρετικά παραμετροποιημένο για τα δεδομένα των touchscreens, ενώ όλες οι απαραίτητες πληροφορίες εμφανίζονται με σωστό τρόπο στην οθόνη. Ωστόσο, καμία φορά -και κυρίως in-game, η χρήση των δακτύλων "κόβει" κομμάτια από την οθόνη περιορίζοντας την περιφερειακή σας όραση στο πεδίο της μάχης, κάτι το οποίο είναι ολίγον σπαστικό σε ένα παιχνίδι σαν το WoT. Ωστόσο, αυτό ίσως είναι ένα θέμα που αφορά όλα τα mobile games και έχει να κάνει ενδεχομένως με την εξοικείωσή μας με αυτό το τρόπο χειρισμού.

Η πληθώρα πληροφοριών για την οποία μιλήσαμε γίνεται φανερή από το γκαράζ ακόμη, την κεντρική οθόνη δηλαδή του WoT πριν μπείτε σε μια μάχη. Να πούμε πως έχει γίνει σαφής προσπάθεια από την Wargaming να απλοποιηθεί το παιχνίδι σε σχέση με την desktop έκδοση, αλλά και πάλι υπάρχει αρκετά μεγάλος όγκος δεδομένων. Η γενική ιδέα είναι προφανώς ίδια, όσον αφορά τον τρόπο που ξεκλειδώνετε "καλούδια" και κάνετε αναβαθμίσεις (αν και πλέον τα modules έχουν κόστος μόνο σε xp), αλλά σε αρκετά πράγματα η παρουσίαση έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Το World of Tanks Blitz διαθέτει τρία έθνη για να επιλέξετε αυτή τη στιγμή, Αμερική, Σοβιετική Ένωση και Γερμανία με τα γνωστά tech trees και τις κατηγορίες αρμάτων, τα ευέλικτα Light Tanks, τα υποστηρικτικά Medium Tanks, τα βαριά Heavy Tanks που αντέχουν περισσότερη ζημιά και τα καταστροφικά Tank Destroyers. Σε γενικές γραμμές τα άρματα που προσφέρονται είναι παρόμοια με την "μεγάλη" έκδοση και σχεδιασμένα πάντα με ιστορική ακρίβεια και δεν θα μείνετε παραπονεμένοι.

wot-blitz-6

Να ρολάρουν οι ερπύστριες
Το gameplay χοντρικά ακολουθεί τα χνάρια του μεγάλου desktop "αδελφού" και θα λέγαμε γενικά πως θα ικανοποιήσει τόσο τον βετεράνο παίκτη που θέλει μια mobile εκδοχή, όσο και τον noob που θα ανακαλύψει μια εξαιρετική πρόταση για την φορητή συσκευή του. Οι μεγάλες διαφορές βρίσκονται στον αριθμό των παικτών σε κάθε match (7vs7), στους σαφώς πιο μικρούς συγκριτικά χάρτες (κάτι που οδηγεί πρακτικά σε περισσότερες συγκρούσεις και πιο συχνές μάχες) και σε ορισμένες πιο "τεχνικές" λεπτομέρειες, όπως τα κάπως πιο αργά reloads και το μικρότερο damage που προκαλούν οι βολές.

Από εκεί και πέρα, ο πυρήνας του παιχνιδιού κινείται στα γνωστά δεδομένα, χωρίς μεγάλες εκπλήξεις. Όσοι δεν είστε εξοικειωμένοι με τον χειρισμό σε φορητές συσκευές ίσως δυσκολευτείτε λίγο παραπάνω με τις μανούβρες, αλλά οι κινήσεις των τανκς είναι πιστές στο πρωτότυπο. Η μάχη εξακολουθεί να παραμένει tactical και team-based στην γενική της ιδέα, ενώ μπορείτε να φτιάξετε διμοιρίες με τους φίλους σας (υπάρχει και η δυνατότητα adhoc σύνδεσης). Το gameplay ακολουθεί την γνωστή WoT λογική, με το κάθε τανκ να έχει την δική του συμπεριφορά και τα δικά του υπέρ και κατά.

wot-blitz-2

Το World of Tanks έχει αποδείξει την αξία του και συνεχίζει να το κάνει σε Android και iOS συσκευές.

Πάτα το, το τιμημένο
Ομολογώ ότι προσωπικά "δεν το 'χω" ιδιαίτερα με το μοντέλο χειρισμού μέσω touchscreen σε τέτοιες συσκευές, αλλά για όσους έχουν συνηθίσει, το layout στο WoT Blitz είναι πολύ ορθά στημένο. Με το αριστερό πλαίσιο στην οθόνη ελέγχετε την κίνηση του τανκ σας, ενώ με το δεξί ελέγχετε την σκόπευσή σας. Το κουμπί "fire" είναι μεγάλο και ευδιάκριτο ενώ γενικά υπάρχει η δυνατότητα να παραμετροποιήστε τον χειρισμό και την τοποθεσία των κουμπιών κατά βούληση, κάτι που κρίνεται θετικότατο. Να πούμε επίσης πως υπάρχει και μια επιλογή auto-aim η οποία μπορεί να βοηθήσει πολύ όσους δυσκολεύονται. Σε γενικές γραμμές πάντως, ο χειρισμός κρίνεται άψογος και ακριβής για τα mobile δεδομένα.

wot-blitz-5

Μπείτε στην μάχη
Επειδή φυσικά μιλάμε για έναν online PvP τίτλο, δεν γίνεται να μην αναφερθούμε και σε ορισμένες σημαντικές λεπτομέρειες. Αρχικά να πούμε πως η υπηρεσία matchmaking του παιχνιδιού είναι ταχύτατη και πολύ αποτελεσματική, κοινώς δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου να βρείτε διαθέσιμα matches. Ίσως θα μπορούσε να δουλευτεί λίγο καλύτερα το balancing των tiers σε κάθε μάχη.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως δεν υπάρχει ενοποίηση των accounts εδώ, κοινώς δεν μπορείτε να μπείτε στο Blitz με τον λογαριασμό (και προφανώς το gold) που είχατε στο desktop WoT, κάτι που προσωπικά το θεωρώ σωστό, καθώς θα βοηθήσει στην ισορροπία του παιχνιδιού. Επίσης, δεν πιστεύω πως κάποιος που έχει λιώσει το WoT στο PC θα ασχοληθεί ιδιαίτερα με αυτήν την έκδοση.

Όμορφο mobile game
Ο τεχνικός τομέας του παιχνιδιού κινείται σε υψηλά επίπεδα συγκριτικά, χωρίς βεβαίως να φτάνει αυτά της desktop έκδοσης. Οι χάρτες όπως σας είπαμε είναι μικρότεροι σε μέγεθος αλλά ωραία σχεδιασμένοι για να εξυπηρετήσουν τον σκοπό τους, ενώ τα άρματα δείχνουν όμορφα και έχουν αναπαραχθεί με ιστορική ακρίβεια.
Τα οπτικά εφέ είναι περιορισμένα αλλά τίμια και λειτουργικά, ενώ τα "βαριά" physics των τεθωρακισμένων δίνουν την απαραίτητη αίσθηση στιβαρότητας. Σε ίδια επίπεδα κινείται και ο ηχητικός τομέας, ο οποίος ταιριάζει απόλυτα με το κλίμα του παιχνιδιού και συμπληρώνει την όλη εμπειρία.

wot-blitz-4

Βομβαρδισμός στο iPad
Νομίζω πως η κατάσταση είναι αρκετά ξεκάθαρη όσον αφορά το World of Tanks Blitz. Η Wargaming μας χαρίζει μια εξαιρετική μεταφορά του βασικού παιχνιδιού χωρίς εκπτώσεις στα βασικά στοιχεία που το έκαναν τόσο επιτυχημένο. Το gameplay είναι πιστό στο original World of Tanks, ο χειρισμός είναι άψογος και το κάπως πιο άμεσο στήσιμο της δράσης ευνοεί την mobile φύση του. Δεν ξέρω αν αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσουν όσοι ήδη παίζουν το παιχνίδι στο PC τους, αλλά οι φίλοι του mobile gaming επιβάλλεται τουλάχιστον να ρίξουν μια ματιά -δεν ξεχνάμε πως είναι free-to-play!

Θετικά:
- Πιστό στο αυθεντικό, εθιστικό gameplay
- Εξαιρετικός χειρισμός
- Σωστά φτιαγμένο για τα mobile δεδομένα

Αρνητικά:
- Κάποιες μικρές (αν και λογικές) εκπτώσεις σε διάφορα στοιχεία
- Δεν αξίζει για όποιον έχει "λιώσει" την PC έκδοση

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 7
Gameplay: 7.5
Αντοχή: 8
Γενικά: 8

Το World of Tanks Blitz είναι απλά ένα εξαιρετικό mobile game.

Γρηγόρης Βούλγαρης

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

1 review
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
8.5(1)
To write a review please register or
World of Tanks Blitz:User Review!
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
8.5
Το παιχνίδι αξίζει να το παίξεις σε IOS η Android!Αξίζει και είναι ωραία τα γραφικά του.Προσωπικά ξετρελάθηκα μαζί του όταν το έπαιξα.
Βέβαια το μειονέκτημα του ήταν μικρές οι εκπτώσεις του.Είχε και μερικά frame drops αλλά κατά τα άλλα ήταν καλό παιχνιδάκι.Από μένα ένα 8.5.
Report this review Comments (0) | Was this review helpful?

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 thomas99n (Level 7) 24/07/2014 22:41
επιτέλους περίμενα πολύ καιρό να βγει.
#2 +1 Lordwinter (Level 28) 24/07/2014 23:27
Απαραίτητο εφόδιο νομίζω για τις καλοκαιρινές διακοπές!
#3 +1 aims (Level 20) 25/07/2014 00:28
σωστος ο Lordwinter
must καλοκαιρινη αγορα!
ωραιο review !
#4 deratop (Level 25) 25/07/2014 18:02
Το καλοκαίρι προτιμώ τις φορητές συσκευές άρα εννοείται οτι θα το παίξω.
#5 NoGood! (Level 24) 25/07/2014 22:09
Εξοπλίστε το tank σας και ετοιμαστείτε για μάχες.Ότι πρέπει όπως λέει και ο Lordwinter για το καλοκαίρι.
Score 8
7.85 User Score
(10 votes )
User Reviews 8.5
Genre: Action/MMO
Developer: Wargaming.net
Publisher: Wargaming.net
Διάθεση: Wargaming.net
Players: 14
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: iOS: 26/6/2014, Android: TBA
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.