Reviews Zombie Army Trilogy
Comments (8)

Zombie Army Trilogy Hot

H επέλαση της zombie Wehrmacht.

https://gameworld.gr/media/reviews/photos/thumbnail/320x180s/ef/62/e2/zombie-army-trilogy-box-15-1427804860.jpg
  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

H επέλαση της zombie Wehrmacht.

To Sniper Elite: Nazi Zombie Army ανήκει σε μια ιδιάζουσα κατηγορία παιχνιδιών, καθώς παρά τις “χλιαρές” κριτικές που απέσπασε κατάφερε να κερδίσει ένα μικρό, αλλά εξαιρετικά φανατικό κοινό. Για να πούμε την αλήθεια στην περίπτωσή του έχουμε να κάνουμε με ένα spin-off που κατάφερε να γίνει πιο δημοφιλές από την βασική σειρά. Από την στιγμή λοιπόν που υπήρχε ζήτηση. Να θυμίσουμε ότι το Nazi Zombie Army κυκλοφόρησε την άνοιξη 2013, λίγους μήνες μετά το Sniper Elite V2, σημειώνοντας υψηλές πωλήσεις στο Steam. Εκμεταλλευόμενη το momentum αυτό η Rebellion Oxford αποφάσισε να αναπτύξει άμεσα ένα sequel, το οποίο βγήκε εντέλει το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς. Για να φτάσουμε αυτό τον μήνα στην κυκλοφορία του τρίτου κεφαλαίου της σειράς.

Με μία αρκετά έξυπνη κίνηση η Rebellion Oxford αποφασίζει να προσφέρει τόσο το Nazi Zombie Army 3, όσο και τους δύο προκατόχους του σε μία συλλογή που φέρει τον τίτλο Zombie Army Trilogy. H τελευταία πέρα από τα PC κυκλοφορεί σε αμφότερα τα PS4 και Xbox One, σε μία προσπάθεια της βρετανικής εταιρείας να προσελκύσει και το κοινό των console gamers. Εκ πρώτης όψεως το όλο πακέτο είναι εξαιρετικά ελκυστικό, αφού με 40 ευρώ αποκτάτε ουσιαστικά τρία games στην τιμή του ενός. Από ποσότητα καλά πάμε, υπάρχει όμως και η ανάλογη “ποιότητα”;


Το Σχέδιο Ζήτα
Βερολίνο 1945. Ο σοβιετικός κόκκινος στρατός προελαύνει από την ανατολή και φτάνει στα πρόθυρα της πόλης τσακίζοντας κάθε Γερμανική αντίσταση. Η volkssturm (πολιτοφυλακή) του Βερολίνου που αποτελείται από τους κατοίκους της πόλης και την Χιτλερική νεολαία μάχεται γενναία, αλλά όσα tanks κι αν καταστρέψουν με τα panzerfaust (αντιαρματικά μπαζούκα) τους οι Σοβιετικοί συνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος και εντέλει περικυκλώνουν την πρωτεύουσα του Γ' Ράιχ.

Ο Χίτλερ και οι στρατηγοί του βρίσκονται στο Führerbunker ελπίζοντας σε ένα θαύμα. Οι στρατηγοί παροτρύνουν τον Χίτλερ να παραδοθεί καθώς η μάχη έχει χαθεί, αλλά ο δικτάτορας δεν είναι έτοιμος ακόμη να παραδώσει τα όπλα. Με μια αστραπιαία κίνηση πυροβολεί εξ' επαφής όσους τόλμησαν να δείξουν ηττοπάθεια και δίνει εντολή για την εφαρμογή του Plan Z. Κατόπιν αυτού, οι Γερμανοί στρατιώτες ανασταίνονται ως zombies και προκαλούν τον όλεθρο στα στρατεύματα των συμμάχων. Οι μόνοι που μπορούν να σώσουν τον κόσμο από την απειλή των απέθαντων είναι ο γενναίος sniper Karl Fairburne και η παρέα του.

Το σενάριο είναι φανερό ότι δεν παίρνει τον εαυτό του στα σοβαρά, καθώς θα ταίριαζε κάλλιστα σε μια οποιαδήποτε b-movie με zombies. Γενικά η δουλειά των σεναριογράφων επιδέχεται κριτική, καθώς πέρα από μερικά cutscenes δεν υπάρχει καμία απολύτως μορφή αφήγησης της ιστορίας. Το ζητούμενο σε κυκλοφορίες αυτού του είδους δεν είναι το σενάριο, αλλά η ανελέητη σφαγή των zombies και σε αυτό το κομμάτι το Zombie Army Trilogy δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν παραπονεμένο.

For the Fatherland
Όπως προαναφέραμε στην τριλογία αυτή υπάρχει πολύ πράγμα, καθώς μιλάμε ουσιαστικά για τρία ξεχωριστά games. Πρακτικά εδώ συναντάμε δύο modes, το campaign και το horde. Στο πρώτο υπάρχουν συνολικά 15 levels, εκ των οποίων τα πρώτα 10 είναι αυτά που είχαμε δει στα Sniper Elite: Nazi Zombie Army και Sniper Elite: Nazi Zombie Army 2. Στο horde αντίστοιχα έχουμε πέντε ξεχωριστά levels. Ένα εξαιρετικά θετικό στοιχείο είναι ότι όλο το περιεχόμενο είναι ξεκλειδωμένο εξ' αρχής, οπότε για παράδειγμα μπορείτε να παίξετε το πρώτο level του Nazi Zombie Army και στην συνέχεια να μεταβείτε στο τελικό level του Nazi Zombie Army 2. Ομοίως και τα πέντε levels του horde mode είναι προσβάσιμα εξαρχής.


Πριν ξεκινήσετε βέβαια να εξολοθρεύετε zombies θα πρέπει να επιλέξετε τον χαρακτήρα σας και το loadout του. Συνολικά υπάρχουν οχτώ playable χαρακτήρες και όπως είναι φυσικό ανάμεσά τους συναντάμε και τον Karl Fairburne, τον κεντρικό ήρωα της σειράς Sniper Elite. Δυστυχώς οι διαφορές μεταξύ των χαρακτήρων είναι καθαρά στιλιστικές, οπότε ουσιαστικά όποιο κι αν επιλέξετε δεν θα δείτε κάποια διαφορά στο gameplay.

Όσον αφορά το loadout τώρα μπορείτε να κάνετε equip ένα primary και ένα secondary weapon. To primary είναι συνήθως ένα ντουφέκι με τις απαραίτητες sniping διόπτρες, ενώ σαν secondary έχετε την δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε καραμπίνες, πιστόλια και πολυβόλα. Το οπλοστάσιό σας περιλαμβάνει αληθινά όπλα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όπως τα ντουφέκια M1 Garand, Gehewr 43 και τα πιστόλια Luger P08 και Tokarev TT-33. Να προσθέσουμε εδώ ότι ο χαρακτήρας σας είναι σε θέση να εξοπλιστεί και με διάφορα εκρηκτικά, όπως δυναμίτες, χειροβομβίδες και νάρκες.


Εγκεφαλικά νεκρό

Από πλευράς gameplay το Zombie Army Trilogy δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες διαφορές σε σχέση με την σειρά Sniper Elite. Μιλάμε ουσιαστικά για ένα Third-Person Shooter, στο οποίο θα πρέπει απλά να εξοντώσετε όποιον εχθρό συναντήσετε στον διάβα σας. Φυσικά η παραδοσιακή “X Ray Kill Cam” της σειράς δίνει και εδώ το παρόν, αν και όχι σε τόσο μεγάλες δόσεις όπως στο πρόσφατο Sniper Elite III. Για να παρακολουθήσετε το απολαυστικό bullet time event στο οποίο η σφαίρα κατευθύνετε αργά και βασανιστικά προς τον στόχο σας θα πρέπει να χτυπήσετε το κεφάλι ενός zombie και να έχετε προηγουμένως αφιερώσει κάποιο χρόνο κρατώντας την αναπνοή σας.

Οι στιγμές που ενεργοποιείται η X Ray Kill Cam και βλέπετε την σφαίρα σας να διαπερνά με πορνογραφικό τρόπο το κρανίο του αντιπάλου σας είναι οι μόνες που δεν καταντούν ποτέ βαρετές, όσο κι αν επαναλαμβάνονται.

Όσο περισσότερα zombies σκοτώσετε χωρίς να αστοχήσετε τόσο μεγαλώνει το σκορ σας. Από την στιγμή βέβαια που δεν κερδίζετε κάτι αν κάνετε καλό σκορ, παρά μόνο μια θέση στα leaderboards, δεν έχει και ιδιαίτερο νόημα να θέσετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο. Κι αυτό γιατί ο βαθμός πρόκλησης παραμένει υψηλός ακόμη και στο πρώτο εκ των τριών επιπέδων δυσκολίας (Cadet, Marksman και Sniper Elite). Οι εχθροί επιτίθενται συνεχώς κατά κύματα και επιπλέον αρκετές φορές θα χρειαστεί να πολεμήσετε σε κλειστούς χώρους, άρα κατ' επέκταση το sniper rifle σας είνα ι πρακτικά άχρηστο. Εάν μάλιστα έχετε προηγούμενη εμπειρία από τα Sniper Elite θα διαπιστώσετε ότι τα headshots δεν είναι τόσο εύκολα, λόγω του ιδιαίτερου βηματισμού των zombies. Οι απέθαντοι ναι μεν κινούνται αργά, αλλά ανεβοκατεβάζουν δε συνεχώς το κεφάλι τους, καθώς περπατάνε. Στις -συχνές- περιπτώσεις λοιπόν που σας επιτίθενται ανά ομάδες των 10 είναι πρακτικά αδύνατο να πολεμήσετε με το sniper rifle.


Πολύ σύντομα λοιπόν θα διαπιστώσετε πως η καραμπίνα είναι το μοναδικό όπλο στο οποίο μπορείτε να βασιστείτε όταν αντιμετωπίζετε πολλούς εχθρούς ταυτόχρονα. Το gunplay ως επί τω πλείστον είναι εξαιρετικά στιβαρό, αν και η Rebellion Oxford δεν μπήκε στον κόπο να αξιοποιήσει τα Impulse Triggers του Xbox One gamepad. Μάλιστα ανάλογα με το επίπεδο δυσκολίας σας που έχετε επιλέξει τα bullet physics επηρεάζονται από διάφορες παραμέτρους, όπως την απόσταση που σας χωρίζει από τον στόχο σας.

Συνεχώς τα ίδια και τα ίδια
Το βασικό πρόβλημα του Zombie Army Trilogy είναι ότι από το πρώτο κιόλας level καταντά εξαιρετικά επαναλαμβανόμενο. Κοινώς σκοτώνετε ότι zombies υπάρχουν σε μια περιοχή, μπαίνετε στο safe house για να μαζέψετε πυρομαχικά και προχωράτε στο επόμενο checkpoint. Υπάρχουν κάποια collectables σε κάθε χάρτη, αλλά με δεδομένο ότι απλά τα μαζεύετε για να τα... μαζέψετε δεν θα λέγαμε ότι καταφέρνουν να προσδώσουν λίγη παραπάνω ποικιλία.


Επιπροσθέτως, το γεγονός ότι κάθε level διαρκεί μια περίπου ώρα επίσης δεν βοηθά την όλη κατάσταση, πόσο μάλλον όταν το level design δεν διακρίνεται για την ποικιλία του. Επιπροσθέτως, έχουμε λίγες κατηγορίες εχθρών, οπότε όσο εθιστική κι αν είναι η εξολόθρευση ενός zombie με την X Ray Kill Cam κάποια στιγμή καταντά αγγαρεία. Όπως είναι φυσικό το επαναλαμβανόμενο gameplay κάποια στιγμή κουράζει οπότε δύσκολα θα βρείτε την υπομονή να ολοκληρώσετε όλα τα levels. Εάν πάλι αντέχετε να σφάζετε για ώρες τα ίδια και τα ίδια zombies θα χρειαστείτε τουλάχιστον 15-20 ώρες για να ολοκληρώσετε το campaign.

Το Α.Ι παραδόξως (μιας και μιλάμε για ανεγκέφαλα zombies) είναι άνω του μετρίου, καθώς οι εχθροί σας κυνηγούν όπου κι αν πάτε. Για παράδειγμα, μη νομίζετε ότι άμα ανεβείτε σε high ground τα zombies θα κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια και θα περιμένουν να τα ξεπαστρέψετε με το sniper rifle σας. Αντίθετα θα σας κυνηγήσουν και θα σας στριμώξουν σε κλειστούς χώρους εκεί όπου έχουν και το πλεονέκτημα.


Τα ίδια περίπου πράγματα ισχύουν και στο horde mode, καθώς και σε αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίσετε συνεχόμενα κύματα από zombies μέχρι να πεθάνετε. Η μόνη διαφορά είναι ότι πολύ σύντομα θα χρειαστεί να πολεμήσετε κάποια elite zombies και κάποια που φορούν... πανοπλία οπότε αναγκαστικά θα πρέπει να σημαδέψετε τα τρωτά τους σημεία. Τόσο το campaign, όσο και το horde mode μπορεί να παιχθεί και co-op από δύο έως τέσσερις παίκτες.

Για να είμαστε ειλικρινείς ο μόνος τρόπος για να αντέξετε να ολοκληρώσετε όλα τα levels είναι να παίξετε με κάποιον συμπαίκτη, καθώς όπως προαναφέραμε το gameplay είναι τραγικά επαναλαμβανόμενο. Επιπλέον, δεν υπάρχει τίποτα πιο διασκεδαστικό από το να κλέβεις το kill ενός άλλου παίκτη, αναγκάζοντάς τον παράλληλα να αστοχήσει και να χάσει το score streak του. Μην το παρακάνετε βέβαια γιατί στο τέλος δεν πρόκειται κανείς να σας κάνει revive αν πεθάνετε. Από τεχνικής πλευράς η online εμπειρία κρίνεται αναμφισβήτητα θετική, καθώς δεν παρατηρήσαμε πτώσεις του frame rate ή ενοχλητικό lag.


Όχι και τόσο εντυπωσιακό port

H Rebellion Oxford χρησιμοποιεί εδώ την Unreal Engine 3, μια μηχανή γραφικών που αν μη τι άλλο θεωρείται γερασμένη. Το Zombie Army Trilogy τρέχει στα 1080p/60fps, παρόλα αυτά σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρείται έντονο screen tearing και αρκετά glitches στα particle effects. Στα πέντε νέα levels του Nazi Zombie 3 το level design είναι πιο προσεγμένο, αλλά στα παλιά levels είναι φανερό ότι ο οπτικός τομέας δεν εντυπωσιάζει. Τα κτήρια μοιάζουν υπερβολικά μεταξύ τους, με χοντροκομμένα flat textures που θυμίζουν τις εποχές του PS2.

Σημαντικά προβλήματα παρατηρούνται και στον ηχητικό τομέα, καθώς υπάρχουν ελάχιστα voice overs. Προσπαθούμε να θυμηθούμε κάποια στιγμή που ακούσαμε την φωνή του χαρακτήρα μας, αλλά ειλικρινά δεν μας έρχεται κάτι στο μυαλό. Οι βρυχηθμοί των zombies είναι αρκετά ανατριχιαστικοί, αλλά είναι άστοχο να ακούτε συνεχώς τα μουγκρητά των αντιπάλων σας, όταν αυτοί στην πραγματικότητα βρίσκονται πενήντα μέτρα μακριά σας. Κοινώς zombies ακούτε αλλά zombies δεν βλέπετε!


Μόνο το co-op σώζει κάπως την κατάσταση
Το Zombie Army Trilogy απευθύνεται αποκλειστικά στους φανατικούς φίλους της σειράς, καθώς η έλλειψη νεωτερισμών στο gameplay, καταντούν την όλη εμπειρία εξαιρετικά επαναλαμβανόμενη. Για να επανέλθουμε όμως στο ερώτημα που είχαμε θέσει στον πρόλογο και να δώσουμε μια ξεκάθαρη απάντηση. Δυστυχώς από ποιοτικής πλευράς η νέα κυκλοφορία της Rebellion Oxford δύσκολα θα συγκινήσει κάποιον πέρα από τους φανατικούς φίλους της σειράς Nazi Zombie Army. Οπότε με 40 ευρώ αποκτάτε πρόσβαση σε εξαιρετικά πλούσιο περιεχόμενο, το οποίο όμως δύσκολα θα κρατήσει για αρκετό καιρό μπροστά στην οθόνη σας. Βέβαια εάν έχετε βαρεθεί το Left 4 Dead και ψάχνετε ένα co-op shooter για να... σκοτώσετε την ώρα σας, το Zombie Army Trilogy ενδεχομένως να καλύψει τις ανάγκες σας.

Θετικά:
- Η πόρωση που προσφέρει η X Ray Kill Cam
- Διασκεδαστικό co-op
- Τεράστιο value for money
- Στιβαρό gunplay
- Υψηλή πρόκληση

Αρνητικά:
- Η Unreal Engine 3 δείχνει έντονα τα σημάδια της ηλικίας της
- Μετριότατος ηχητικός τομέας
- Καταντά πολύ σύντομα επαναλαμβανόμενο
- Ελάχιστη ποικιλία στο gameplay

Βαθμολογία
Γραφικά: 6.5
Ήχος: 6
Gameplay: 6.5
Αντοχή: 7
Γενικά: 6.5

Μία "τίμια" συλλογή από τρία Third-Person Shooters β' διαλογής.

Παντελής Δασκαλέλος 

User reviews

There are no user reviews for this listing.

 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

No News

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +2 Professor_Severus_Snape (Level 26) 31/03/2015 16:22
Αγαπάμε Sniper Elite και τα παράγωγά του. Ωραίο review, σε βάζει στο κλίμα. Θα δοκιμάσω την τριλογία σίγουρα κάποια στιγμή.
#2 +2 Mortifer (Level 18) 31/03/2015 17:06
Πολύ ωραίο review Παντελή γι'άλλη μία φορά! Κάποια στιγμή θα την τσιμπήσω την τριλογία γιατί γουστάρω τρελά Nazi Zombies :D
#3 +1 Efane (Level 24) 31/03/2015 20:09
ότι καλύτερο για να ξεδώσεις, το έχω στην λίστα με τα games που έχω στο πρόγραμμα να αγοράσω!!!
#4 Scorcher (Level 21) 31/03/2015 22:35
Πολύ καλή η κινησούλα να διαθέσουν και τα τρία παιχνίδια σε ένα Pack με σχετικά χαμηλό κόστος. Παρ 'όλα αυτά από ότι κατάλαβα το Port είναι χαμηλής ποιότητας. Oh well. έχει zombie ναζι το game τι άλλο θέλουμε ;-) Παντελής σταθερή αξία στα reviews.
#5 Adam_Pap (Level 18) 03/04/2015 10:41
Γενικα μαλλον οτι εχει να κανει με zombie εχει κορεστει!!!!!!
#6 billfrigas (Level 20) 06/05/2015 17:41
μια τριλογια για τους fans των zombies με το 3ο μερος της σειρας να βρισκεται μονο στην συγκεκριμενη εκδοση
#7 thanasisle13 (Level 6) 08/05/2015 00:41
ενταξει καλο,αλλα θα μπορουσε και πολυ παραπανω
#8 tolis0909 (Level 5) 11/07/2015 18:26
arketa kalo logika 8a to agoraso :D
Score 6.5
User Score ( 11 votes ) 6.95
User Reviews 0
Genre: Third-Person Shooter
Developer: Rebellion Oxford
Publisher: Rebellion Developments
Διάθεση: IGE (210-2419600)
Players: 1-4
Requirements: 2 GB RAM, Επεξεργαστής Intel® Pentium® D 3GHz ή AMD Athlon™ 64 X2 4200, Κάρτα γραφικών 512ΜΒ, Χώρος στον σκληρό δίσκο 15GB, Λειτουργικό σύστημα Windows VIsta/7/8
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: 6/3/2015
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL )
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν.(VIEW ALL )
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL )
thumb thumb thumb
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS
Notification