Titan Souls

Hot
REVIEWED ON PC (Primary version tested)   PS4   PS Vita   Mac  

Ψυχοβγάλτης για τις...ψυχές των Τιτάνων.

Ψυχοβγάλτης για τις...ψυχές των Τιτάνων.

Ψυχοβγάλτης για τις...ψυχές των Τιτάνων.

Παίζοντας μόλις για 5-10 λεπτά το Titan Souls, εάν είστε υποψιασμένοι θα καταλάβετε αρκετά καλά περί τίνος πρόκειται. Ένα παιχνίδι με την «ψυχοβγαλτική» δυσκολία του Dark Souls, την γενική ιδέα του Shadow of the Colossus και την αισθητική του The Legend of Zelda σε «χαριτωμένο» indie περιτύλιγμα και ρετρό διάθεση. Το εν λόγω game αποτελεί δημιουργία της Βρετανικής Acid Nerve και αρχικά αναπτύχθηκε στα πλαίσια του Ludum Dare Game Jam όπου και βγήκε πρώτο σε αρκετές κατηγορίες, ενώ στην συνέχεια αναβαθμίστηκε αρκετά και κυκλοφορεί πλέον κανονικά από την Devolver Digital.

Όσοι διαβάσατε την περιγραφή με τα τρία αυτά επικά games που ανέφερα ίσως θεωρήσετε πως εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα αριστούργημα, αλλά η αλήθεια είναι πως το Titan Souls δεν φτάνει για κανένα λόγο τα επίπεδα των δημιουργιών που το ενέπνευσαν. Δεν παύει ωστόσο να είναι ένα συμπαθητικό, ονειρικής ατμόσφαιρας και αρκετά «σπάζικο» indie το οποίο αξίζει να σας παρουσιάσουμε.

titan-souls-1

Η αναζήτηση της κοσμικής αλήθειας
Το Titan Souls σας πετάει στον κόσμο του χωρίς πολλά-πολλά. Ουσιαστικά δεν υπάρχει κάποια τρομερή υπόθεση που ξετυλίγεται (το σενάριο είναι υποτυπώδες), όσο ένα ψυχεδελικό, ονειρικό setting στο οποίο καλείστε να ολοκληρώσετε τον σκοπό σας. Ο ήρωάς μας είναι ένα ανώνυμο παιδί, οπλισμένο απλά με ένα τόξο και ένα μόλις βέλος που περιδιαβαίνει ένα παράξενο μέρος ανάμεσα στην Γη και το υπερπέραν.

Εκεί βρίσκονται οι Titan Souls, οι πηγές ενέργειας και πνευματικότητας όλων των έμβιων πλασμάτων. Οι «ψυχές» τούτες φυλάσσονται από φοβερούς και τρομερούς τιτάνες, οι οποίοι βρίσκονται σε λήθαργο μέχρι κάποιος να τους… ενοχλήσει, προσπαθώντας να τις αποκτήσει. Ο λιλιπούτειος μα θαρραλέος ήρωάς μας λοιπόν έχει σαν σκοπό να ανακτήσει όλα αυτά τα κομμάτια που στο σύνολό τους σχηματίζουν την μία και αδιαίρετη Titan Soul, την πηγή της αλήθειας και της δύναμης. Δεν είναι ακριβώς το στόρι αυτό που μετράει όπως αντιλαμβάνεστε σε αυτή την «16-bitη» εκδοχή του Shadow of the Colossus, αλλά η θαυμάσια ρετρό-ονειρική-επική ατμόσφαιρα που ουσιαστικά δίνει τον χαρακτήρα στο παιχνίδι.

Απλό και hardcore!
Το gameplay του Titan Souls είναι πολύ απλό, μα συνάμα απαιτεί στρατηγική σκέψη και «γατίσια» αντανακλαστικά. Πρόκειται για ένα 2D top-down Αction/Adventure στο οποίο δεν υπάρχουν άλλοι εχθροί, πέρα από τους τεράστιους Titans που περιμένουν να τους αντιμετωπίσετε έναν-έναν για ανακτήσετε τις «ψυχές» που φυλάνε. Ο εξοπλισμός σας σε αυτή τη μάχη, πέρα από το μυαλό σας, είναι το ένα και μοναδικό βέλος που διαθέτει ο ήρωάς μας. Πως λειτουργεί το όπλο σας; Απλά και… σαδιστικά!

Για να το εξαπολύσετε θα πρέπει να κρατήσετε για λίγα δευτερόλεπτα το κουμπί πατημένο, για να charge-άρει. Όσο πιο παρατεταμένο είναι το πάτημα της επίθεσης, τόσο πιο μακριά θα φτάσει το βέλος σας. Εφόσον το ρίξετε, μπορείτε να το «καλέσετε» να γυρίσει σε εσάς (σαν το σφυρί του Thor ένα πράμα), κρατώντας εκ νέου το κουμπί πατημένο, με την διαφορά ότι τώρα ο χαρακτήρας μας δεν μπορεί να κινηθεί, όντας εύκολος στόχος για τους αδυσώπητους τιτάνες. Φυσικά, έχετε την δυνατότητα να τρέξετε προς το βέλος και να το σηκώσετε μόνοι σας από το έδαφος. Στο ρεπερτόριο των κινήσεών σας προσθέστε και ένα δεύτερο κουμπί, με το οποίο μπορείτε να κάνετε μια κωλοτούμπα σε ρόλο dodge, αλλά και να τρέξετε πιο γρήγορα όσο το κρατάτε πατημένο.

titan-souls-2

Shadow of the Titans
Η γενική ιδέα του Titan Souls είναι εξίσου απλή. Ουσιαστικά περιφέρεστε στα περιβάλλοντα του παιχνιδιού, τα οποία έρχονται σε μια παραλλαγή 6-7 επιπέδων, και ψάχνετε τα «δωμάτια» στα οποία βρίσκονται οι Titans. Καθένας «κοιμάται» σε ένα μέρος που θα λέγαμε πως αποτελεί μια μικρή αρένα στην οποία θα δώσετε την μάχη σας. Η περιπλάνηση θυμίζει παλιά 16-bit Zelda games, χωρίς όμως να συμβαίνει τίποτα απολύτως, πέρα από ορισμένους πραγματικά υποτυπώδεις γρίφους για να προχωρήσετε σε κάποια σημεία. Δεν υπάρχουν εχθροί, NPCs, upgrades, quests ή οτιδήποτε άλλο, παρά μόνο ο ήρωάς μας που κάνει την μοναχική αναζήτησή του στο ονειρικό pixelated περιβάλλον.

Εφόσον εντοπίσετε τον χώρο που βρίσκεται ένας Titan, για να ξεκινήσετε την μάχη θα πρέπει να τον αφυπνίσετε ρίχνοντάς του το βέλος. Με το που ξυπνάει το μυθικό πλάσμα, μπαίνετε στην ουσία του gameplay του Titan Souls. Οι Titans είναι τεράστιοι σε μέγεθος, πανίσχυροι, με εντελώς διαφορετικές δυνάμεις και λογική επίθεσης ο καθένας και αρκεί ένα και μόνο χτύπημά τους για να σας σκοτώσουν! Ουσιαστικά κάθε μάχη στο Titan Souls αποτελεί ένα εξαιρετικά δύσκολο boss fight που τεστάρει την σκέψη και τα αντανακλαστικά σας.

titan-souls-3

Αποφυγή και κτύπημα
Το πρώτο σας μέλημα λοιπόν είναι αρχικά να αποφύγετε τις επιθέσεις του κάθε Titan, με σκοπό να εντοπίσετε το τρωτό του σημείο ή τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να τον αντιμετωπίσετε και να καταφέρετε να τον χτυπήσετε χρησιμοποιώντας το όπλο σας. Θα πρέπει να θυμάστε κάτι πολύ χρήσιμο, πως το βέλος σας έχει την δυνατότητα να πλήξει τον αντίπαλό τόσο κατά την εξαπόλυσή του, όσο και κατά την ανάκτηση (όπου όπως είπαμε ο ήρωάς μας στέκεται ακίνητος και το βέλος πηγαίνει σε αυτόν). Μάλιστα, πολλές φορές αυτή η δυνατότητα θα είναι το κλειδί της νίκης απέναντι σε έναν Titan.

Το παιχνίδι αποτελείται αποκλειστικά από boss fights, τα οποία είναι φτιαγμένα για να μας βγάλουν το λάδι!

 

Εδώ είναι που θα πρέπει να βάλετε το μυαλό σας να δουλέψει, να ερμηνεύσει τη συμπεριφορά του κάθε πλάσματος και να λύσει τον γρίφο της μάχης που θα σας βγάλει θριαμβευτή. Παράλληλα, θα πρέπει να κινείστε και να ελίσσεστε στον περιορισμένο χώρο της κάθε αρένας για να μείνετε ζωντανοί όσο «αποκρυπτογραφείτε» τον αντίπαλό σας.

Πραγματικά οι μάχες στο Titan Souls έχουν μια arcade σαδιστική ρετρό ευχαρίστηση που θα σας ανταμείψει με ένα μοναδικό αίσθημα ικανοποίησης όταν καταφέρετε να «βγάλετε» τον αντίπαλο, εάν δεν σας σμπαραλιάσουν εντελώς τα νεύρα! Προσωπικά μου έφερε στο μυαλό παλιά ψυχοβγαλτικά boss fights από παιχνίδια που παίζαμε 20 χρόνια πριν.

titan-souls-4

Ο «γόρδιος δεσμός» της νίκης
Το gameplay λοιπόν απαιτεί αφενός γρήγορες κινήσεις και καλά στοχευόμενες επιθέσεις στα τρωτά σημεία των Titans, αλλά σας καλεί πρωτίστως να ανακαλύψετε τι ακριβώς θα πρέπει να κάνετε για να νικήσετε, χωρίς να σας δίνει μεγάλα περιθώρια για λάθος. Άλλος Titan απαιτεί κάποιο εξαιρετικά συγχρονισμένο χτύπημα στην «αχίλλειο πτέρνα» του , άλλος μια σειρά από ενέργειες που θα «ξεκλειδώσουν» το αδύνατό του σημείο, άλλος ταυτόχρονη αξιοποίηση ορισμένων στοιχείων του γύρω περιβάλλοντος κλπ.

Με το να τρέχετε πέρα-δώθε, προσπαθώντας απλά να πετύχετε πολλά hits στον εχθρό σας, θα κάνετε μια τρύπα στο νερό και αργά ή γρήγορα θα πεθάνετε. Εδώ βρίσκεται το κλειδί του gameplay της δημιουργίας της Acid Nerve. Εφόσον βρείτε πως να πλήξετε τον εκάστοτε Titan και εκτελέσετε με άψογο συγχρονισμό την επίθεσή σας, πολλές φορές η μάχη δύναται να αποτελέσει θέμα μόλις λίγων δευτερολέπτων! Το θέμα είναι λοιπόν να εντοπίσετε το pattern επίθεσης και κίνησης του κάθε Titan που είναι συγκεκριμένο, κακά τα ψέματα. Υπάρχουν speed runs στο YouTube όπου το Titan Souls ολοκληρώνεται σε 20-25 λεπτά. Επίσης, υπάρχουν 2-3 Titans στους οποίους μπορείτε να «ξεγελάσετε» το παιχνίδι και να κάνετε ψιλό-exploit κάποιους μηχανισμούς, βγάζοντας το boss fight άκοπα.

titan-souls-5

Βέβαια όλα αυτά απαιτούν εξοικείωση και εξάσκηση, ενώ υπάρχει περίπτωση να κολλήσετε σε κάποιον Titan για ώρες, εξαπολύοντας κατάρες στην οθόνη, το gamepad, του developers, το Δ.Ν.Τ. και ότι άλλο σκεφτείτε πως σας την σπάει εκείνη την στιγμή. Σε γενικές γραμμές πάντως, θα έδινα έναν μέσο όρο διάρκειας στο παιχνίδι γύρω στις 4-5 ώρες και ουσιαστικά να έχετε στο νου σας πως πρόκειται για 19 boss fights με μικρά διαλλείματα για περιπλάνηση, χωρίς να υπάρχει κανένα άλλο περιεχόμενο. Να ξέρετε επίσης πως θα πεθάνετε αρκετές –έως πάρα πολλές- φορές, ξεκινώντας από το προηγούμενο checkpoint -δεν «χάνετε» τους Titans που έχετε ήδη νικήσει.

Καν’ το όπως ο Link
Για τα γραφικά του παιχνιδιού δεν έχουμε να πούμε και πολλά πράγματα. Έχουμε τα γνωστά indie δεδομένα που σημαίνουν 16-bit αισθητική, με ρετρό χρώματα και pixels, κάτι που είναι πάντα χαριτωμένο και νοσταλγικό αλλά με συγκεκριμένο, γνωστό πλέον στυλ. Το level design ακολουθεί την απλότητα του παιχνιδιού και ενώ είναι όμορφο και με ονειρική Zeld-οειδή αισθητική, τα περιβάλλοντα δεν θα λέγαμε πως είναι ιδιαίτερα πρωτότυπα, καθώς ακολουθούν κλασικά μοτίβα (ένα level ναός στυλ Αζτέκων, ένα level με λάβα, ένα άλλο με πάγους κ.ο.κ.).

Η μουσική του παιχνιδιού από την άλλη είναι σχεδόν μαγική στο σημείο των περιπλανήσεων και ντύνει υπέροχα το όλο concept, θυμίζοντας ένα «αιθέριο» RPG, με την κατάλληλη αλλαγή ατμόσφαιρας στις μάχες με τους Titans, όπου τα πράγματα γίνονται πιο αγχώδη και με μεγαλύτερη ένταση. Η old school διάθεση συμπληρώνεται από τα ανάλογου ύφους υποτυπώδη εφέ.

Να πω σε αυτό το σημείο και δυο λογάκια για τον χειρισμό. Όπως αντιλαμβάνεστε, το κομμάτι αυτό παίζει τεράστιο ρόλο σε ένα game τέτοιου στυλ. Τα controls λοιπόν του Titan Souls έχουν μεν πολύ καλή ανταπόκριση, αλλά θα τα χαρακτήριζα γενικά «τόσο όσο». Τi εννοώ; Είναι μεν λειτουργικά, αλλά απαιτούν έναν κόπο παραπάνω για να καταφέρετε να γίνετε masters, ειδικά σε βολές πλάγιες και σε γρήγορους ελιγμούς. Να σημειώσω πως προσωπικά έπαιξα το game σε PC και παρόλο που οι ίδιοι οι developers προτείνουν την χρήση gamepad, ως κλασικός PC gamer βρήκα πιο εύκολο το keyboard, που μου ανέσυρε muscle memories στα δάχτυλα από το παρελθόν!

titan-souls-6

Ιndie… ψυχοβγάλτης!
Το Titan Souls είναι ένα game που πετάει στον κάδο των αχρήστων ένα σωρό στοιχεία και κρατάει τον πυρήνα του παλαιολιθικού gaming σε μια επαναλαμβανόμενη trial and error απλότητα. Δεν υπάρχει τίποτα να ανακαλύψετε πέρα από τις μάχες με τους Titans και η replayability του παιχνιδιού έγκειται στο να καταφέρετε να το «βγάλετε» ξανά, πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.

Πραγματικά πρόκειται για ένα Shadow of the Colossus με την αισθητική των παλιών Zelda games. H πρόταση της Acid Nerve είναι συγκεκριμένη και νομίζω ότι μιλάμε για ένα παιχνίδι love it or hate it, που πάντως δεν περνάει αδιάφορο και μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετικά rewarding εμπειρία, εάν βεβαίως δεν το παρατήσετε από τα νεύρα!

Θετικά:
- Challenging boss fights που θα σας πεισμώσουν
- Απαιτεί hardcore gaming skills!
- Ονειρική 16-bitη ατμόσφαιρα

Αρνητικά:
- Δεν υπάρχει τίποτα άλλο να κάνετε στον κόσμο του
- Κάπως generic περιβάλλοντα
- Μικρή διάρκεια, περιορισμένο replayability

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 8
Gameplay: 7.5
Αντοχή: 6
Γενικά: 7

Το Titan Souls προσφέρει μια απρόσμενη hardcore trial and error εμπειρία, αλλά δεν εκμεταλλεύεται την ατμόσφαιρά του για να δώσει κάτι παραπάνω.

Γρηγόρης Βούλγαρης

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 KINGxCOOLZ (Level 13) 02/07/2015 18:26
Αν και το παιχνίδι για εμένα είναι αδιάφορο, το review ήταν πολύ καλό!
#2 +1 akiszax (Level 21) 02/07/2015 18:30
Συμπαθητικό game, οι φίλοι τον ρετρό games θα το απολαύσουν. To review είναι ικανοποιητικό.
#3 aggelos oiko (Level 14) 02/07/2015 20:45
Ωραίο Review και ωραίο παιχνίδι!
#4 NoGood! (Level 24) 02/07/2015 21:06
Kαλούτσικο παιχνίδι,αλλά πολύ ωραίο review!!
#5 supermario644ever (Level 20) 02/07/2015 21:10
Καλό το review!Καλό game!
#6 LimeBone (Level 16) 03/07/2015 14:53
Πολύ ωραίο review και το παιχνίδι προσωπικά με ψήνει.
#7 Sunske (Level 5) 10/07/2015 12:14
ωραιο review και το game καλο φαινεται
#8 tolis0909 (Level 5) 11/07/2015 18:14
poli oreo game kai logika 8a to paro fenete poli challenge
Score 7
6.71 User Score
(14 votes )
User Reviews 0
Genre: Action/Adventure
Developer: Acid Nerve
Publisher: Devolver Digital
Διάθεση:
Players: 1
Requirements: 4GB RAM, Επεξεργαστής 2.0 Ghz i5, Κάρτα γραφικών 1GB, Χώρος στο σκληρό δίσκο 400MB, Λειτουργικό σύστημα Windows Vista
Official Website: Κλικ εδώ
Demo: Download
Release Date: 14/4/2015
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.