Reviews Metal Gear Solid V: The Phantom Pain
Comments (49)

Metal Gear Solid V: The Phantom Pain Hot

To νέο έπος του Hideo Kojima. Metal Gear Online [UPDATE]

https://gameworld.gr/media/reviews/photos/thumbnail/320x180s/e5/ec/b3/metal-gear-solid-v-the-phantom-pain-box-16-1441728508.jpg
  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

To νέο έπος του Hideo Kojima. Metal Gear Online [UPDATE]

Πριν από λίγες μέρες η έλευση του Metal Gear Solid V: The Phantom Pain έδωσε τέλος στην μακρόχρονη αναμονή εκατομμυρίων παικτών ανά την υφήλιο. Η πρόσφατη δημιουργία της Kojima Productions έγινε αντικείμενο συζήτησης πριν καν κυκλοφορήσει, λόγω της αποχώρησης του Hideo Kojima από την Konami. Όπως είναι φυσικό, η αποχώρηση του δημιουργού και του βασικού εμπνευστή της σειράς Metal Gear Solid από την ιαπωνική εταιρεία μας έκανε να ανησυχούμε για την ποιότητα του τελικού προϊόντος. Συν τις άλλοις, εδώ έχουμε να κάνουμε με το κύκνειο άσμα του Snake, καθώς το The Phantom Pain αποτελεί το τελευταίο κεφάλαιο της σειράς και κατ' επέκταση την ολοκλήρωση του οράματος του Hideo Kojima. Θα ήταν κρίμα λοιπόν αν η αυλαία δεν έπεφτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Εν τω μεταξύ, το εξαιρετικό Metal Ground Solid: Ground Zeroes που κυκλοφόρησε την άνοιξη του 2014 μας άνοιξε ακόμη περισσότερο την όρεξη για το The Phantom Pain. Για το Ground Zeroes γράφτηκαν και ακούστηκαν πολλά πέρυσι, κυρίως λόγω της μικρής διάρκειάς του, καθώς η Konami κάλλιστα θα μπορούσε να το κυκλοφορήσει με την μορφή demo, όπως λόγου χάρη είχε συμβεί στην περίπτωση του Tanker demo του Metal Gear Solid 2. Κακά τα ψέμματα όμως η συγκεκριμένη κυκλοφορία αποτέλεσε έναν ιδανικό “πρόλογο”, δίνοντάς μας παράλληλα μια πρώτη εικόνα για το τι θα επακολουθήσει στην συνέχεια.


Χωρίς να μακρηγορούμε περαιτέρω λοιπόν πάμε να δούμε αν το νέο πνευματικό παιδί του Hideo Kojima καταφέρνει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μας, οι οποίες για να είμαστε ειλικρινείς είναι υψηλότατες, καθότι η σειρά κουβαλά μια τεράστια κληρονομιά στις πλάτες της. Θα καταφέρει άραγε ο Snake/Big Boss να κερδίσει ένα τελευταίο χειροκρότημα πριν αποσυρθεί για πάντα στις σκιές;

Τα σκυλιά του πολέμου
Από χρονολογικής πλευράς βρισκόμαστε στο 1984, κοινώς έχουν περάσει εννιά χρόνια από τα γεγονότα του Metal Gear Solid V: Ground Zeroes. Η στρατιωτική οργάνωση Militaires Sans Frontieres του κεντρικού πρωταγωνιστή Big Boss έχει καταστραφεί και ο τελευταίος βρίσκεται σε κώμα σε ένα κυπριακό νοσοκομείο. Εκεί η οργάνωση Cipher στέλνει έναν δολοφόνο για να σας αποτελειώσει, αλλά εν τέλει καταφέρνετε να σωθείτε με την βοήθεια ενός μυστηριώδους άνδρα που αυτοαποκαλείται Ishmael. Στην πορεία ο Big Boss ιδρύει μια νέα μισθοφορική στρατιωτική οργάνωση με την ονομασία Diamond Dogs και αποφασίζει να αναζητήσει τα ίχνη της Cipher με στόχο να την εκδικηθεί.


Με δεδομένο ότι το Metal Gear Solid 4 είχε δεχθεί έντονη κριτική για την υπερβολική διάρκεια των cutscenes θα λέγαμε ότι εδώ ο Kojima βρίσκει την πολυπόθητη χρυσή τομή. Το Metal Gear Solid V: The Phantom Pain είναι “κινηματογραφικό”, αλλά δεν το παρακάνει. Συν τις άλλοις, ο τρόπος με τον οποίο ο Iάπωνας developer σκηνοθετεί το δημιούργημά του είναι το λιγότερο μαεστρικός, κάτι που φαίνεται από πολύ νωρίς και συγκεκριμένα από τον πρόλογο της ιστορίας. Εκεί όπου μεταξύ άλλων βλέπουμε τον Big Boss να συνέρχεται σταδιακά από τα τραύματά του, αλλά και να συνειδητοποιεί ότι πλέον έχει χάσει ένα χέρι του, ενώ δεκάδες θραύσματα εξακολουθούν να παραμένουν καρφωμένα στο κρανίο του και σε άλλα σημεία του σώματός του.

Το σενάριο κερδίζει τις εντυπώσεις, όχι λόγω της πρωτοτυπίας του, αλλά γιατί είναι εξαιρετικά καλογραμμένο με αρκετές συγκινητικές στιγμές και δεκάδες ανατροπές που θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον σας από την αρχή μέχρι το τέλος. Να προσθέσουμε εδώ ότι τα γεγονότα λαμβάνουν χώρα κατά την διάρκεια της εισβολής της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν, αλλά και εν μέσω του εμφυλίου πολέμου της Αγκόλα. Κατόπιν αυτού, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων σας λαμβάνει χώρα στα συγκεκριμένα εδάφη. Όπως είναι αναμενόμενο βέβαια, όλα τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα φιλτράρονται μέσα από το εξαιρετικά πλούσιο lore της σειράς Metal Gear Solid. Στην δική μας περίπτωση αφιερώσαμε αρκετό χρόνο για να ακούσουμε όλα τα διαθέσιμα cassette tapes με στόχο να εντρυφήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο στο lore και να αποκτήσουμε μια όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη εικόνα της ιστορίας.


Φτιάξε τον απόλυτο μισθοφορικό στρατό
Όπως προαναφέραμε ο βασικός στόχος σας στο Metal Gear Solid V: The Phantom Pain είναι να εκδικηθείτε την οργάνωση Cipher. Για να πετύχετε βέβαια τον σκοπό σας θα χρειαστεί να δημιουργήσετε εκ του μηδενός έναν μισθοφορικό στρατό, να επεκτείνετε την βάση σας (Mother Base), αλλά και να αναλάβετε δεκάδες αποστολές. Οι αποστολές αυτές περιλαμβάνουν την καταστροφή συγκεκριμένων στρατηγικών στόχων, την διάσωση διαφόρων αιχμαλώτων ή την εκτέλεση διαφόρων υψηλόβαθμων στρατιωτικών.

Όσοι από εσάς είχατε ασχοληθεί με το περσινό Ground Zeroes θα διαπιστώσετε ότι τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα όσον αφορά το μοντέλο χειρισμού, αλλά και τους μηχανισμούς του gameplay. Για την ακρίβεια η περσινή δημιουργία της Kojima Productions μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια μικρογραφία του The Phantom Pain. Σε πρώτη φάση το μέγεθος του χάρτη είναι τουλάχιστον δεκαπλάσιο από το αντίστοιχο της Camp Omega, της τοποθεσίας δηλαδή στην οποία λάμβανε χώρα το Metal Gear Solid V: Ground Zeroes. Αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι εδώ έχουμε δύο ουσιαστικά χάρτες, έναν στο Αφγανιστάν και έναν στα σύνορα του Ζαΐρ με την Αγκόλα είναι φανερό ότι θα χρειαστεί να αφιερώσετε αρκετές ώρες για να τους εξερευνήσετε σπιθαμή προς σπιθαμή. Στον δεύτερο χάρτη μάλιστα θα συναντήσετε και στρατιώτες μικρής ηλικίας, μια εικόνα που αν μη τι άλλο σοκάρει.


Εν τω μεταξύ, όπως είχε συμβεί στο Ground Zeroes, έτσι και εδώ θα εκτιμήσετε την απόλυτη ελευθερία κινήσεων που σας παρέχεται. Για να πάτε από ένα τυχαίο σημείο Α στο Β δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος και κατ' επέκταση οι διάφορες αποστολές μπορούν να προσεγγιστούν όπως εσείς επιθυμείτε. Λόγου χάρη πολύ νωρίς θα σας ζητηθεί να εκτελέσετε έναν Σοβιετικό αξιωματικό, αλλά το πώς θα ολοκληρώσετε αυτή την αποστολή είναι καθαρά στο δικό σας χέρι. Καταρχήν μπορείτε να μεταβείτε στην τοποθεσία της αποστολής με τα πόδια, οδηγώντας κάποιο όχημα ή καβάλα στο άλογό σας. Στην πορεία οι επιλογές που έχετε στην διάθεσή σας είναι επίσης αρκετές, όπως να καρφώσετε μια σφαίρα στο μέτωπο του αξιωματικού με το sniper rifle σας, να χρησιμοποιήσετε εκρηκτικά για να ανατινάξετε το κτήριο στο οποίο βρίσκετε ή ακόμη και να τον κοιμίσετε (με αναισθητικά βέλη ή με κεφαλοκλείδωμα) και μετά να τον κάνετε extract με το ελικόπτερο σας.

Σε γενικές γραμμές το Metal Gear Solid V: The Phantom Pain φλερτάρει έντονα με τον χαρακτηρισμό open world, αν και κάτι τέτοιο δεν ισχύει στο 100% τουλάχιστον στις βασικές αποστολές. Στα side ops αντίθετα είστε ελεύθεροι να κινηθείτε σε όποιο σημείο επιθυμείτε, συλλέγοντας παράλληλα προμήθειες, εξουδετερώνοντας τις περιπολίες ή τα φυλάκια των αντιπάλων σας, απελευθερώνοντας αιχμαλώτους κ.ο.κ.


Η μέθοδος του Big Boss

Οι δύο χάρτες στους οποίους λαμβάνει χώρα το παιχνίδι είναι αρκετά αχανείς, παρόλα αυτά έχετε στην κατοχή σας όλα τα απαραίτητα εφόδια για να μετακινηθείτε γρήγορα από το ένα μέρος σε κάποιο άλλο, αλλά και για να εντοπίσετε τους αντίπαλους στρατιώτες. Λόγου χάρη με τα κιάλια σας μπορείτε να δείτε σε μακρινή απόσταση, να κάνετε zoom πάνω στους φρουρούς και να τους κάνετε tag. Με αυτό τον τρόπο θα γνωρίζετε ανά πάσα στιγμή την θέση τους και το μονοπάτι που ακολουθούν στις περιπολίες τους. Όσον αφορά την μετακίνησή σας τώρα μια αρκετά αξιόπιστη λύση είναι το άλογο, με δεδομένο ότι κινείται γρήγορα και μπορεί να σκαρφαλώσει χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα τα κατσάβραχα.

Όπως και στα προηγούμενα κεφάλαια της σειράς βέβαια το βασικό δίλημμα πριν από κάθε αποστολή είναι αν θα πάτε με stealth ή με γιουρούσι. Στην πρώτη περίπτωση εάν είστε αρκετά ικανοί υπάρχει η δυνατότητα να ολοκληρώσετε την αποστολή σας χωρίς να ανοίξει ρουθούνι. Εάν επιλέξετε την δεύτερη προσέγγιση όμως θα χρειαστεί να έχετε καλό εξοπλισμό, καθώς οι εχθροί δεν αστειεύονται και το τελευταίο που θα θέλατε να πάθετε είναι να σας κυνηγά ένα ελικόπτερο ή μια διμοιρία από tanks.


Το οπλοστάσιό σας -τουλάχιστον στην αρχή- είναι αρκετά ταπεινό, καθώς έχετε στην διάθεση σας ένα πιστόλι με αναισθητικά βέλη και ένα assault rifle. Αμφότερα είναι εξοπλισμένα με σιγαστήρα. Στην πορεία βέβαια αποκτάτε σταδιακά πρόσβαση σε περισσότερα όπλα, αλλά και σε διάφορα ακόμη χρήσιμα gadgets. Συν τις άλλοις, έχετε την δυνατότητα να ακινητοποιήσετε τους αντίπαλους στρατιώτες (πιάνοντάς τους με κεφαλοκλείδωμα) και να τους αποσπάσετε διάφορες πληροφορίες. Στην πορεία καλείστε να αποφασίσετε την τύχη τους, κοινώς να τους ρίξετε αναίσθητους ή να τους ξεπαστρέψετε με το μαχαίρι σας. Να σημειωθεί εδώ ότι για να αποσπάσετε πληροφορίες ή για να καταλάβετε εν πάση περίπτωση το τι ακριβώς λένε οι εχθροί σας θα χρειαστείτε μεταφραστή. Για να βρείτε τον μεταφραστή τώρα σε κάθε περιοχή θα πρέπει προηγουμένως να έχετε ολοκληρώσει την σχετική αποστολή.

H τεχνητή νοημοσύνη των φρουρών κινείται σε υψηλότατα επίπεδα και θα λέγαμε ότι αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για όλα τα stealth games της αγοράς. Για παράδειγμα, αν ακούσουν έναν πυροβολισμό θα ξεκινήσουν έρευνα στο σημείο που εκπυρσοκρότησε το όπλο, ενώ θα δράσουν ομοίως αν πυροβολήσετε κάποιον προβολέα ή ανατινάξετε τα συστήματα τηλεπικοινωνιών τους. Στην περίπτωση που γίνετε αντιληπτοί λαμβάνει χώρα ένα bullet time event, στο οποίο έχετε ένα μικρό χρονικό περιθώριο να ξεπαστρέψετε ή να κοιμίσετε με τα αναισθητικά βέλη σας τον φρουρό πριν αυτός καλέσει ενισχύσεις.


Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να σχολιάσουμε το μοντέλο χειρισμού, το οποίο είναι ακριβέστατο, αλλά δύσχρηστο σε κάποιες περιπτώσεις. Συγκεκριμένα η διαδικασία ανάκρισης των φρουρών και η στόχευση με το sniper rifle σε μεγάλη απόσταση ενδεχομένως να κουράσουν λίγο τα δάκτυλά σας, καθώς θα χρειαστεί να κρατήσετε πατημένα αρκετά κουμπιά.

"Kept you waiting, huh?"


Η διαχείριση επίσης του inventory δεν είναι τόσο άμεση όσο θα θέλαμε. Όταν δεν έχετε γίνει αντιληπτοί από τους εχθρούς σας το γεγονός αυτό δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα, αλλά μέσα στον πανικό της μάχης τα πολύτιμα δευτερόλεπτα που απαιτεί η διαδικασία εναλλαγής των όπλων ή ο εξοπλισμός με χειροβομβίδες, νάρκες και πλαστικά εκρηκτικά μπορούν να κρίνουν την ζωή σας. Να προσθέσουμε επίσης ότι στην περίπτωση που πεθάνετε θα χρειαστεί να επαναλάβετε ένα μεγάλο μέρος της εκάστοτε αποστολής. Αυτό συμβαίνει γιατί τα checkpoints είναι εξαιρετικά περιορισμένα και σημειωτέον δεν υπάρχει η δυνατότητα για manual save.

Επέκτεινε την βάση σου
Η διαχείριση των resources σας στην Mother Base αποτελεί αναμφίβολα ένα βασικό πυλώνα του gameplay στη νέα δημιουργία του Hideo Kojima. H πρώτη φορά που είχαμε δει κάτι αντίστοιχο ήταν στο Peace Walker του PSP, αλλά εδώ οι μηχανισμοί έχουν εξελιχθεί ακόμη περισσότερο. Ο βασικός στόχος σας είναι να αποκτήσετε όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα ή GMP όπως ονομάζονται εδώ. Τα χρήματα αυτά απαιτούνται για την ομαλή διεξαγωγή των επιχειρήσεων σας, για την επέκταση της βάσης σας, αλλά και για να αποκτήσετε πρόσβαση σε καλύτερο εξοπλισμό.


Φυσικά η βάση σας χρειάζεται και το απαραίτητο προσωπικό. Κατόπιν αυτού, θα πρέπει να κάνετε extract όσο το δυνατόν περισσότερους αντίπαλους στρατιώτες. Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει με δύο τρόπους, με ελικόπτερο ή με το Fulton device. H τελευταία συσκευή είναι ένα μικρό μπαλόνι, το οποίο μεταφέρει τους στρατιώτες στην βάση σας. Στην πορεία μάλιστα με το Fulton device μπορείτε να μεταφέρετε ακόμη περισσότερα πράγματα στην βάση σας, όπως αιχμαλώτους, διάφορα άγρια ζώα, οχήματα και τεράστια φορτία με προμήθειες.

Να προσθέσουμε ότι δεν αρκεί μόνο να μεταφέρετε προσωπικό στην βάση σας, καθώς θα πρέπει να το τοποθετήσετε και στο κατάλληλο πόστο. Για παράδειγμα υπάρχει το Research & Development, το οποίο ασχολείται με την κατασκευή νέων όπλων. Όσο περισσότερα άτομα τοποθετείτε στο εκάστοτε πόστο (R&D, Intel, Support, Combat, Medic), τόσο αυξάνει το level του και κατ' επέκταση αποκτάτε πρόσβαση σε περαιτέρω όπλα και χρήσιμες πληροφορίες. Στην πορεία μάλιστα θα μπορείτε να στείλετε και διάφορα μέλη της ομάδας σας σε διάφορες αποστολές, τα λεγόμενα Deployment missions για να κερδίσετε ακόμη περισσότερα χρήματα.


Με τόσα resources στην διάθεσή σας θα ήταν πολύ πιθανό η κατάσταση να ξεφύγει από κάθε έλεγχο, εντούτοις από τα μέσα του παιχνιδιού και μετά θα διαπιστώσετε ότι τα χρήματά σας δεν επαρκούν για να ξεκλειδώσετε όλα τα όπλα/upgrades. Συν τις άλλοις, θα χρειαστεί να δαπανήσετε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό και τα απαραίτητα materials για να επεκτείνετε την βάση σας προσθέτοντας νέα κτήρια. Επιπροσθέτως, όσο πιο “πλούσιο” είναι το loadout σας, τόσο περισσότερα χρήματα θα χρειαστεί να δαπανήσετε πριν από την έναρξη μιας αποστολής.

Μιας και αναφερθήκαμε στο loadout να προσθέσουμε ότι έχετε την δυνατότητα να επιλέξετε έναν πολύτιμο σύμμαχο για κάθε αποστολή. Αρχικά έχετε το άλογό σας, στην πορεία όμως αποκτάτε και ένα λυκόσκυλο. Το τελευταίο μυρίζει τους εχθρούς ή τους αιχμαλώτους και μπορεί να σας υποδείξει με ακρίβεια την θέση τους, ενώ είναι σε θέση να τους αποσπάσει την προσοχή ή ακόμη και να τους σκοτώσει ανάλογα με τις εντολές. Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει και στην Quiet, την οποία είμαστε σίγουροι ότι έχετε θαυμάσει σε κάποιο screenshot ή gameplay βίντεο του παιχνιδιού. Πρόκειται για μια καλλίγραμμη sniper που δεν χαρίζει κάστανα και μάλιστα θα χρειαστεί να φτύσετε αίμα μέχρι να την στρατολογήσετε.


To πολυπόθητο S rank
Αναμφίβολα το Metal Gear Solid V: The Ground Zeroes ήταν εξαιρετικά σύντομο, εύλογα λοιπόν αρκετοί παίκτες είχαν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την συνολική διάρκεια του The Phantom Pain. Με χαρά μας λοιπόν διαπιστώσαμε ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με το μεγαλύτερο Metal Gear Solid, καθώς θα χρειασθείτε 25-30 ώρες μόνο για τις βασικές αποστολές. Πέρα από αυτές υπάρχουν 157 side ops που θα σας κρατήσουν συντροφιά για δεκάδες ακόμη ώρες. Όσον αφορά τα side ops όμως έχουμε να διατυπώσουμε κάποιες ενστάσεις, καθώς αρκετά εξ' αυτών είναι αρκετά αδιάφορα.

Φυσικά υπάρχουν δεκάδες collectables, όπως memento photos και cassette tapes, ενώ το replayability φτάνει στα ύψη για όσους θέλουν να λάβουν την μέγιστη δυνατή αξιολόγηση σε κάθε αποστολή. Η αξιολόγηση που θα λάβετε εξαρτάται από διάφορες παραμέτρους, αλλά ο γενικός κανόνας είναι ότι όσο πιο stealthy είστε τόσο καλύτερο rating θα πάρετε. Για να πάρετε το S rank θα χρειαστεί να ολοκληρώσετε την αποστολή σας σε όσο το δυνατόν μικρότερο χρονικό διάστημα, να μην σκοτώσετε κανένα φρουρό και να μην πεθάνετε και ενδεχομένως να ολοκληρώσετε κάποια από τα bonus objectives της. Εάν συνυπολογίσουμε και το Metal Gear Online, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αρχές Οκτωβρίου είναι φανερό ότι το The Phantom Pain θα σας κρατήσει συντροφιά για καιρό.

Metal Gear Online
Ένα περίπου μήνα μετά την κυκλοφορία του βασικού παιχνιδιού, η Konami ανοίγει τους servers του Metal Gear Online. Ουσιαστικά πρόκειται για την τρίτη έκδοση της ομώνυμης υπηρεσίας, καθώς κάτι αντίστοιχο είχαμε δει και στο Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots στο PS3. Όπως μπορείτε να δείτε στο review, το single-player κομμάτι του πέμπτου κεφαλαίου της σειράς μας άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις. Συμβαίνει άραγε το ίδιο και με το multiplayer κομμάτι του;

To πρώτο βήμα στο Metal Gear Online είναι η δημιουργία του χαρακτήρα σας. Συνολικά υπάρχουν τρία διαθέσιμα classes, τα οποία ονομάζονται Scout, Enforcer και Inflitrator αντίστοιχα. Το πρώτο αρνητικό στοιχείο που εντοπίσαμε είναι ότι άπαξ και επιλέξετε ένα class δεν μπορείτε να αλλάξετε στην πορεία σε κάποια άλλο. Τουλάχιστον όχι μέχρι να ανεβείτε αρκετά levels και να ξεκλειδώσετε επιπλέον character slots. Για παράδειγμα, αν επιλέξετε τον Scout και στην πορεία διαπιστώσετε ότι το playstyle του δεν ταιριάζει με αυτό που είχατε κατά νου δεν μπορείτε να επιλέξετε κάποιο άλλο class, εκτός κι αν αφιερώσετε χρόνο για να ξεκλειδώσετε τα επιπλέον slots. Αυτό πρακτικά βέβαια σημαίνει ότι θα χρειαστεί να παίξετε για αρκετές ώρες με έναν χαρακτήρα που δεν είναι της αρεσκείας σας.

Υπάρχουν πάντως αρκετά διαθέσιμα perks σε κάθε class, τα οποία και ξεκλειδώνετε καθώς ανεβαίνετε level. Συνολικά υπάρχουν τέσσερα slots για τα perks, ενώ κάποια perks απαιτούν δύο ή και περισσότερα slots. To τι φυσικά θα επιλέξετε είναι στο χέρι σας, αν και καλό θα είναι να διαλέξετε perks που ευνοούν το playstyle. Λόγου χάρη αν έχετε επιλέξει τον Infitrator προτείνεται να δώσετε έμφαση στα perks που σχετίζονται με το stealth.

Στο Metal Gear Online συναντάμε τρία modes, το Bounty Hunter, το Cloak and Dagger και το Comm Control και σε καθένα εξ' αυτών μπορούν να συμμετάσχουν 2-16 παίκτες. Το Bounty Hunter είναι ένα mode της μορφής Team Deathmatch με μία σημαντική παραλλαγή. Ο σκοπός της κάθε ομάδας είναι να εξαντλήσει τα tickets της αντίπαλης ομάδας πραγματοποιώντας kills. Να προσθέσουμε ότι και οι δύο ομάδες ξεκινούν με 30 tickets στην αρχή του εκάστοτε session. Κάθε φορά που κάποιος παίκτης επιτυγχάνει ένα kill αυτόματα “επικηρύσσεται” (εξού και η ονομασία Bounty Hunter). Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι ένας παίκτης της αντίπαλης ομάδας έχει τρία kills και εσείς καταφέρετε να τον κάνετε Fulton. Στην περίπτωση αυτή θα δώσετε πίσω στην ομάδα σας τρία επιπλέον tickets. Όπως είναι φυσικό λοιπόν με τον τρόπο αυτό οι ισορροπίες αλλάζουν ανά πάσα στιγμή και κατ' επέκταση η έκβαση κάθε μάχης είναι εξαιρετικά αμφίρροπη.


Πέρνωντας στα υπόλοιπα modes συναντάμε το Cloak and Dagger, το οποίο και προσφέρει μια παραπλήσια εμπειρία με αυτή του single-player campaign. Στην προκειμένη περίπτωση οι δύο ομάδες έχουν διαφορετικό στόχο, καθώς η ομάδα που επιτίθεται θα πρέπει να κλέψει τα Data Discs από την βάση της αμυνόμενης ομάδας. Η επιτιθέμενη ομάδα είναι εξοπλισμένη με non lethal όπλα και παράλληλα έχει ενεργοποιημένο ένα stealth καμουφλάζ, ενώ η αμυνόμενη ομάδα έχει πρόσβαση αποκλειστικά σε lethal όπλα, αλλά και σε διάφορες αμυντικές οχυρώσεις, όπως mortars. Στην περίπτωση του Comm Control δεν έχουμε πολλα να προσθέσουμε καθώς είναι ένα τυπικό capture and hold mode, όπου και θα πρέπει να καταλάβετε τρία στρατηγικά σημεία στον χάρτη και να τα προστατέψετε από τους αντιπάλους σας.

Οι χάρτες περιλαμβάνουν γνώριμες τοποθεσίες από το single-player campaign του Metal Gear Solid V: The Phantom Pain και διακρίνονται για το μέγεθος του. Επιπροσθέτως, σε διάφορες τοποθεσίες υπάρχουν διάσπαρτα mortar cannons ή mechs, τα οποία και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αποκτήσετε ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων σας. Το scoring system του Metal Gear Online μας άφησε θετικές εντυπώσεις, καθώς υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αυξήσετε τις επιδόσεις σας. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι κερδίζετε πόντους ακόμη και αν απλά κάνετε spot τα μέλη της αντίπαλης ομάδας.


Το πρόβλημα είναι ότι τα exp που κερδίζετε κατανέμονται αποκλειστικά στο τέλος του κάθε session. Λέμε πρόβλημα γιατί στην περίπτωση που ο host του session αποχωρήσει ή ποιότητα της σύνδεσής του δεν είναι καλή είναι πολύ πιθανό να φάτε disconnect και κατ' επέκταση να μην κερδίσετε exp. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι κατά την διάρκεια της δικής μας multiplayer εμπερίας παρατηρήσαμε το παραπάνω φαινόμενο στο 1/3 των sessions μας. Κοινώς δεν μιλάμε για ένα ή δύο μεμονωμένα περιστατικά, αλλά για μια πραγματικότητα. Φυσικά το πρόβλημα αυτό θα μπορούσε να λυθεί πολύ εύκολα αν υπήρχαν dedicated servers για το Metal Gear Online. Κάτι τέτοιο όμως δυστυχώς δεν ισχύει, τουλάχιστον την δεδομένη χρονική στιγμή.

Σαν να μην έφτανε αυτό αρκετές φορές παρατηρήσαμε πτώσεις του frame rate και lag που όπως είναι αναμενόμενο έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ανταπόκριση των controls. Πέρα από τα τεχνικά προβλήματα, το Metal Gear Solid V: The Phantom Pain είναι φανερό ότι δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα αμιγώς Third-Person Shooter. Κατ' επέκταση όσον αφορά τους Action Shooter μηχανισμούς του υστερεί σε σχέση με άλλες κυκλοφορίες, όπως λόγου χάρη το Gears of War. Κατόπιν αυτού, το μόνο mode που προσφέρει κάτι διαφορετικό είναι το Cloak and Dagger, αφού η εμπειρία στα υπόλοιπα χαρακτηρίζεται εξαιρετικά κοινότυπη και σίγουρα υποδέεστερη από αυτή που προσφέρουν τα υπόλοιπα shooters της αγοράς. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται και από τον μικρό αριθμό παικτών που συναντήσαμε στους servers του. Για παράδειγμα σε κανένα session μας δεν είδαμε full teams των οχτώ παικτών (κατά μέσο όρο σε κάθε multiplayer session στο Xbox Live παίζουν 4-10 παίκτες).

Fox engine
To Metal Gear Solid V: The Phantom Pain χρησιμοποιεί την Fox engine, μια “last-gen” μηχανή γραφικών, η οποία πάντως σε καμία περίπτωση δεν απογοητεύει. Αντιθέτως, η χρήση της Fox engine επιτρέπει και στους κατόχους των PS3 και Xbox 360 να απολαύσουν το κύκνειο άσμα της Kojima Productions με κάποιες παραχωρήσεις όσον αφορά το resolution και το frame rate. Στο PS4 τώρα το game τρέχει σε native 1080p ανάλυση, ενώ στο Xbox One στα 900p. Κοινώς ισχύει ότι είχαμε δει και στο Metal Gear Solid V: Ground Zeroes. Μια ακόμη διαφορά μεταξύ των next-gen εκδόσεων εντοπίζεται στο bump mapping, καθώς στο PS4 χρησιμοποιείται μια skin-shading τεχνική γνωστή και και ως subsurface scattering. Το frame rate πάντως και στις δύο κονσόλες είναι κλειδωμένο στα 60fps χωρίς σημαντικές διακυμάνσεις.

Στο κομμάτι του texture filtering πάντως θα μπορούσε να γίνει καλύτερα δουλειά, καθώς σε όλες τις console εκδόσεις παρατηρείται έντονο “θόλωμα” στα textures σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Κατά πάσα πιθανότητα οι developers έχουν χρησιμοποιήσει την τεχνική του trilinear filtering, εντούτοις θα χρειαστεί να δοκιμάσουμε και την PC έκδοση για να βγάλουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα. To draw distance πάντως έχει το απαραίτητο “βάθος” αν και ενίοτε παρατηρήσαμε φαινόμενα texture popping.


Στα θετικά του τεχνικού τομέα συγκαταλέγεται επίσης η δυναμική εναλλαγή ημέρας/νύχτας, αλλά και τα weather effects. Συγκεκριμένα, τα καιρικά φαινόμενα εναλλάσσονται με δυναμικό τρόπο, καθώς όσο βρίσκεστε στο Αφγανιστάν είναι πολύ πιθανόν να ξεσπάσουν αμμοθύελλες, ενώ στο Ζαΐρ ξεσπούν καταιγίδες. Φυσικά η αλλαγή του καιρού έχει και το αντίστοιχο αντίκτυπο στο gameplay, αφού στην πρώτη περίπτωση τόσο το δικό σας οπτικό πεδίο, όσο και αυτό των εχθρών σας είναι περιορισμένο. Αντίστοιχα όταν υπάρχει καταιγίδα η βροχή καλύπτει τον θόρυβο που κάνουν τα βήματά σας ενώ τρέχετε. Ο σχεδιασμός του περιβάλλοντος πάντως είναι γενικά φτωχός. Εκτός από αυτό ο κόσμος του παιχνιδιού είναι σχεδόν άψυχος, καθώς θα χρειαστεί να περάσει αρκετή ώρα μέχρι να δείτε κάποιο ζώο, ενώ η βλάστηση μοιάζει σαν να έχει τοποθετηθεί με copy-paste.

Αγγίζει την τελειότητα
Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο όσον αφορά τον ηχητικό τομέα είναι το κορυφαίο voice acting, καθώς η Konami έχει επιστρατεύσει εδώ ένα πραγματικά εντυπωσιακό cast ηθοποιών. Στον ρόλο του Big Boss βρίσκεται και πάλι ο ηθοποιός Kiefer Sutherland ο οποίος δίνει μια αρκετά πειστική ερμηνεία και αναπληρώνει επάξια το κενό που άφησε ο David Heyter. Επίσης, εδώ συναντάμε και τον Troy Baker, στον ρόλο του Revolver Ocelot, αλλά και τον εξαιρετικά έμπειρο Robin Atkin Downes στον ρόλο του Kazuhira Miller.


Πολύ καλή δουλειά βέβαια έχει γίνει και στις ομιλίες των στρατιωτών, οι όποιοι μιλάνε ρώσικα και μια συγκεκριμένη αφρικανική διάλεκτο ανάλογα με τον χάρτη, ενώ στον πρόλογο συναντάμε και ομιλίες στα ελληνικά. Το όλο πακέτο συμπληρώνεται με ένα εξαιρετικό licenced soundtrack που περιλαμβάνει εμπορικά κομμάτια της δεκαετίας του '80. Ούτε τα ηχητικά εφέ όμως πάνε πίσω, καθώς κάθε όπλο εκπυρσοκροτεί με συγκεκριμένο ήχο, ενώ τα βήματα σας προκαλούν διαφορετικό θόρυβο ανάλογα με το είδος της επιφάνειας που περπατάτε.

Α game by Hideo Kojima
H τελευταία δουλειά της Kojima Productions για λογαριασμό της Konami είναι ένα πραγματικό διαμάντι που αξίζει την προσοχή και τον σεβασμό όλων μας. Ενδεχομένως να μην είναι το καλύτερο Metal Gear Solid όλων των εποχών, αλλά είναι ότι καλύτερο θα μπορούσε να μας δώσει η σειρά την δεδομένη χρονική στιγμή. Είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιό της με διαφορά, ενώ η ελευθερία που προσφέρει σας εγγυάται ότι μπορείτε να το απολαύσετε με όποιον τρόπο εσείς επιθυμείτε. Φυσικά θα περιμένουμε να κυκλοφορήσει και το online κομμάτι του τίτλου, το οποίο για την ώρα περιορίζεται στα leaderboards και στα Forward Operating Bases, αλλά και να σταθεροποιηθούν οι servers της Konami, καθώς για την ώρα παρατηρούνται σημαντικά προβλήματα.


Ακόμη και με την προσωρινή απουσία του online multiplayer πάντως το Metal Gear Solid V: The Phantom Pain είναι ένα από τα games που θα πρέπει να παίξετε το 2015, είτε είστε φίλοι της σειράς, είτε όχι, αφού είναι μακράν ότι καλύτερο έχουμε δει στον συγκεκριμένο χώρο. Τώρα να μας συγχωρήσετε όμως γιατί έχουμε να πάρουμε το πολυπόθητο S rank σε αρκετές ακόμη αποστολές και το καθήκον μας καλεί. Η τελευταία μας συμβουλή είναι να τρέξετε στα καταστήματα και να το τσιμπήσετε, εάν φυσικά δεν το έχετε κάνει ήδη.

Θετικά:
- Σενάριο που καθηλώνει
- Απόλυτη ελευθερία στην προσέγγιση των αποστολών
- Οι μηχανισμοί διαχείρισης των resources στην Mother Base
- Υψηλό Α.Ι.
- Τεράστια διάρκεια
- Κορυφαίος ηχητικός τομέας
- Άρτιος τεχνικός τομέας και σταθερό frame rate

Αρνητικά:
- Επαναλήψεις στο level design κατά τις πρώτες ώρες
- Αραιά checkpoints
- Μικροπροβλήματα στον χειρισμό και την διαχείριση του inventory
- Δεν υπάρχουν dedicated servers στο Metal Gear Online

Βαθμολογία
Γραφικά: 8.5
Ήχος: 10
Gameplay: 9.5 
Αντοχή: 9
Γενικά: 9.4

Θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για Game of the Year.

Παντελής Δασκαλέλος

User reviews

Average user rating from: 3 user(s)

(Updated: November 21, 2016)
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο 
 
8.5

My name is Boss. Big Boss.

Prologue
Έχοντας φτάσει κοντά στο 80% του παιχνιδιού, αποφάσισα να γράψω το user review που ήθελα να γράψω τόσο καιρό για το Metal Gear Solid V: The Phantom Pain. Βλέπω πως δεν έχει πολλά καινούρια πράγματα να δείξει (μιας και δεν το έχω τερματίσει ακόμα), αλλά πιστεύω πως μπορώ να το περιγράψω χωρίς να το τελειώσω.

Story mode
Σε αυτόν τον τομέα, δεν έχω να σχολιάσω πολλά, μιας και είναι το πρώτο παιχνίδι της σειράς που έπαιξα. Θυμάμαι, πριν ξεκινήσω να παίζω, είχα ρωτήσει την Χριστιάνα (την κυρία Θάνου, για όσους δεν κατάλαβατε) αν χρειάζεται να παίξω ή, τουλάχιστον, να διαβάσω το story των προηγούμενων παιχνιδιών για να καταλάβω τι γίνεται. Μου είπε, χαρακτηριστικά: "Μπορεί και να μην καταλάβεις τίποτα, αλλά θα σου αρέσει". Δεν χρειάστηκα κάτι παραπάνω, οπότε έπεσα με τα μούτρα στο παιχνίδι. Απ' όσα κατάλαβα, γίνεται το εξής: ο Snake, ή αλλιώς John ή Jack ή Naked Snake ή Vic Boss ή Ishmael ή Big Boss (thank you, Metal Gear Wiki), ξυπνάει, μετά από ένα πολύχρονο κώμα, σε ένα νοσοκομείο της αγαπητής μας Κύπρου. Ο ντόκτορ κάνει ό,τι μπορεί για να τον φέρει up to date, όπως και να του πει πως έχασε το χέρι του και πως πολλά κομμάτια μετάλλου κτλ. (κοινώς shrapnel) έχουν χωθεί βαθιά στη σάρκα του, πράγμα που κάνουν μια εγχείριση για να βγουν αδύνατη. Λίγες μέρες μετά την "ανάρρωσή" του και πάνω που είναι έτοιμος να δεχθεί ένα ωραιότατο lifting & botox από τον ντόκτορ, το νοσοκομείο δέχεται επίθεση από μισθοφόρους, ελικόπτερα, ένα κοριτσάκι (ή αγοράκι, πραγματικά δεν κατάλαβα ποτέ) που πετάει και μετακινεί πράγματα με το μυαλό του or some shit και έναν τυπά που, αν και καίγεται ολόκληρος, δεν σκαμπάζει από τίποτα. Πάνω που όλα μοιάζουν χαμένα και μία κοπελιά/δολοφόνος είναι έτοιμη να τον κάνει να δει τα ραδίκια ανάποδα, ένας από τους άλλους ασθενείς καταφέρνει και την εξουδετερώνει και βοηθάει τον πρωταγωνιστή μας να αποδράσει από το νοσοκομείο. Κάποια στιγμή, όπως έχουν απομακρυνθεί από το νοσοκομείο με ένα φορτηγό, αυτό ανατρέπεται και, λίγο πριν ο Mr.Burn-your-girl και ο φλεγόμενος Πήγασός του κάνουν τον Snake μπάρμπεκιου, εμφανίζεται ο παλιόφιλός του, Revolver Ocelot, ή αλλιώς Adamska ή Adam ή Shalashaska ή Liquid Ocelot ή Ocelot (really, Kojima?), ο οποίος, καβάλα στο πιστό του άλογο (λες και βγήκε από παραμύθι, ξέρω 'γω), τον βοηθάει να δραπετεύσουν από τον τυπά που ακόμα καίγεται αλλά φοβάται ένα ποταμάκι και λίγη βροχούλα. Από 'κει, ο Snake αρχίζει την "προπόνηση", για να ξαναγίνει η μηχανή θανάτου που ήταν, ενώ, μαζί με τον Ocelot και τον Miller, ή αλλιώς McDonell Benedict Miller ή Master Miller (πραγματικά, βαρέθηκα), τον οποίο απελευθερώνετε στην πρώτη αποστολή (μετά τον πρόλογο) του παιχνιδιού, στήνει από την αρχή την στρατιωτική του οργάνωση, τους Diamond Dogs (ή DD), την ομάδα μισθοφόρων που όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει, και ξεκινάει την αποστολή του, δηλαδή να πάρει εκδίκηση για ό,τι έκανε η νέμεσις της ομάδας Πύραυλος (aka Diamond Dogs), η Cipher, led by the man called Cipher, ή αλλιώς Zero ή David Oh ή O ή Major Tom ή Major Zero (...), που, με τη δικιά του ομάδα μισθοφόρων (λες και παίζουμε τίποτα UltrasOnline και μαλώνουν οι hooligans μεταξύ τους) χρηματοδοτούν τις εγκληματικές οργανώσεις ανά τις ηπείρους, δίνοντας, για δώρο, πυρηνικές βόμβες. Μπορεί να πέφτω λίγο έξω στο σενάριο, γιατί, όπως είπα, δεν έχω παίξει κανένα από τα προήγουμενα της σειράς, αλλά, ρε παιδιά, τι γίνεται; Σας παρακαλώ, ας μου πει κάποιος.


Fighting mode
Όντας ένα Open-World, Third-Person shooter, το TPP περιέχει ένα ελεύθερο σύστημα μάχης. Θες να πυροβολήσεις τον τύπο με το sniper που με μία σφαίρα σε κομματιάζει (γκρρρρρρρ) ή το ντούκι με τις 500 χειροβομβίδες που θυμίζει κινητό οπλοστάσιο; Διάλεξε και shoot away. Επίσης, η γκάμα των όπλων είναι στα χέρια σας. Ειδικά αν αρχίσετε την ανάπτυξη της Mother Base (next paragraph, wait for it) και μπορέσετε να ξεκλειδώσετε νέα όπλα και modifications. Με τα άπειρα scopes, barrels, stocks, silencers/muzzles, magazines κτλ., μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας BFG 9000 (χιουμοριστικό το όνομα, δε μπορείτε να το κάνετε αυτό κυριολεκτικά) και να σκοτώσετε τους πάντες όπως θέλετε. Ωραία αλλαγή (για μένα, τουλάχιστον, μιας και έχω συνηθίσει με "κανονικά" όπλα) είναι το μηχανικό χέρι του Snake, το οποίο δέχεται και αυτό upgrades, όπως ρουκετόχερο, taserόχερο κτλ. Ρίξτε σφαλιάρες από τα 20 μέτρα, they'll never see it coming. Φυσικά, και η τακτική που θα ακολουθήσετε είναι, καθαρά, δικιά σας επιλογή. Είτε θέλετε να προσεγγίσετε όσους λιγότερους εχθρούς θέλετε με silenced όπλα και αθόρυβο ξυλίκι, είτε να φωνάξετε "ΑΕΡΑ" όπως οι αρχαίοι ημών πρόγονοι (όχι τόσο αρχαίοι, αλλά καταλαβαίνετε ποιους εννοώ) και να μπουκάρετε στις βάσεις τους με τα Heavy MG's, διαλέξτε και πάρτε. Προσωπικά, πήγα με την πρώτη επιλογή, μιας και ήταν, σαφώς, πιο δύσκολο να "καθαρίσεις" τα outposts χωρίς να σε καταλάβει κανένας, αλλά και πιο rewarding, μιας και ένιωθα ένα κύμα ικανοποίησης να με κατακλύζει όταν έπαιρνα το heroism αβέρτα, όπως παίρνουν donations οι female streamers στο Twitch.tv . Ως loadout, χρησιμοποιούσα non-lethal όπλα, για να μπορώ να τους ανακρίνω/κάνω extract.


Mother base and its upgrades ( ή αλλιώς "Pimp my Ride: Metal Gear Solid edition")
Πρώτα, ας καλύψουμε την ίδια τη Mother Base. Αποτελεί τη βάση των Diamond Dogs (αν δεν το καταλάβατε από το όνομα που έχω αναφέρει ήδη 3 φορές, τότε η επεξήγηση που μόλις σας έδωσα πρέπει να ήταν άκρως συγκλονιστική). Από εκεί ξεκινάνε όλες οι αποστολές των διαμαντόσκυλων, είτε αυτές εκτελούνται από τον ίδιο τον Snake, είτε από τους πιστούς στρατιώτες του. Για να κάνετε, λοιπόν, τον Μπιγκ Μπος και τους μισθοφόρους του πιο δυνατούς, θα πρέπει να αναπτύξετε τις πτέρυγες που αναλαμβάνουν τη βελτίωση των όπλων του, την ασφάλεια της βάσης, την περίθαλψη των τραυματισμένων (σωματικά αλλά και ψυχολογικά) στρατιωτών κτλ. Για όλα αυτά, θα χρειαστείτε GMP (Gross Military Product = το currency του παιχνιδιού), resources (Fuel, Common Metal, Precious Metal, Minor Metal, Biological Material) και διάφορα είδη φυτών. Τα ίδια θα χρειαστείτε και για το research καινούριων όπλων, όπως και για την χρήση τους (όταν ετοιμάζετε το loadout σας, μπορείτε να δείτε πόσο GMP και resources θα "χαλάσετε" για να το κάνετε equip, οπότε να το προσέχετε). Το παιχνίδι περιέχει άπειρα researches, όπως και δεύτερες βάσεις (περιέχονται στο online κομμάτι του παιχνιδιού), τα οποία έρχονται αργότερα στο παιχνίδι. Γι' αυτό, ετοιμαστείτε να ξοδέψετε ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ώρες. Ευχάριστες ώρες, όμως.


Multiplayer στο campaign? Nice!
Μετά την 21η κύρια αποστολή, ξεκλειδώνετε την πρώτη σας FOB (=Forward Operating Base), η οποία λειτουργεί σαν τη Mother Base. Δηλαδή, μπορείτε να αναπτύξετε τις πτέρυγές της για να δυναμώσετε περαιτέρω τις ομάδες R & D κτλ, να θέσετε τα μέτρα ασφαλείας της κ.α. Το καλύτερο κομμάτι, όμως, είναι τα PF (=Private Forces) wars. Από αυτή την αποστολή και μετά, λοιπόν, ξεκινάει το "PvP" του campaign. Μπορείτε να εισβάλετε στις βάσεις άλλων παικτών και να τους κλέψετε τα resources (σε μορφή containers) και τους στρατιώτες τους, να εξοπλίσετε όσο περισσότερο μπορείτε την βάση σας για να νικάτε τα ratings των αντιπάλων και να παίρνετε PF points, τα οποία μπορείτε να αντάλλαξετε για resources, staff με πολύ δυνατά stats και να συμμετέχετε σε events που διοργανώνει η ίδια η Konami! Αυτό το feature θα κάνει το παιχνίδι πολύ πιο διασκεδαστικό, μιας και θα συλλέγετε πιο εύκολα resources, οι ομάδες ανάπτυξης θα γίνουν ακόμα πιο δυνατές και, προπαντώς, θα μπορείτε να μπαίνετε στις βάσεις των αντιπάλων σας, να τους ληστέυετε ό,τι έχουν και δεν έχουν και να γελάτε με τη μιζέρια και τον πόνο τους. Πολύ κακό; Μπορεί. Ικανοποιητικό; Σίγουρα.


Ξαναδώσε tips στον λαό!
Το παιχνίδι είναι τεράστιο, οι επιλογές απίστευτα πολλές. Ο καθένας μπορεί να το προσεγγίσει με πάμπολλους τρόπους που ταιριάζουν με το στυλ παιχνιδιού του. Τα tips που θα δώσω είναι λίγα, αλλά γενικά, οπότε μπορείτε να τα συμπεριλάβετε στο δικό σας στυλ, ασχέτως ποιο είναι αυτό. Μπορείτε και να μην το κάνετε. Δεν σας αναγκάζω. Δεν έχω κανά μαχαίρι στο λαιμό σας. Ή έχω; Δεν ξέρω. Εσείς ξέρετε; Δεν ξέρετε. Το παρατράβηξα, συνεχίζω στα tips:
1) Μην πουλήσετε ποτέ resources και φυτά! Έκανα το λάθος, όταν είχα ξεκινήσει το παιχνίδι, να πουλάω ό,τι extra resources, φυτά και όπλα (mounted weapons, όπως πολυβόλα, mortars, AA guns κτλ.) για GMP, χωρίς να ξέρω ότι, στο "late-game", οι ποσότητες των resources που θα χρειαστείτε είναι εξωπραγματικά τεράστιες. Αν χρειάζεστε GMP, κάντε όλα τα side-quests και κάντε extract όποιο όχημα βρείτε, διότι αυτά μπορείτε να τα πουλήσετε ελεύθερα, εκτός εάν θέλετε, όντως, να τα χρησιμοποιήσετε. Το GMP δεν θα είναι μεγάλο πρόβλημα, πάντως. Τα resources θα σας δυσκολέψουν παραπάνω, οπότε, ό,τι και να κάνετε, αφήστε τα ήσυχα.
2) Go for the non-lethal way! Αν θέλετε να σκοτώσετε τους κακόμοιρους εχθρούς σας, κάντε το. Προτείνω, πάντως, να εξουδετερώνετε όποιον βρείτε χωρίς να του φυτέψετε μια σφαίρα (κανονική, τουλάχιστον) στο κεφάλι ή 10-15 στο σώμα. Πλησιάστε τους, ανακρίνετέ τους και μετά "βάλτε τους για ύπνο", έτσι ώστε να μπορέσετε να τους κάνετε extract και να τους κάνετε δικούς σας. Όταν φτάσετε στο "late-game" που ανέφερα πριν, θα χρειαστείτε πάρα πολλούς για να γεμίσετε όλες τις πτέρυγες της Mother Base.
3) Διώξτε όσους έχουν το "Troublemaker" skill! Δεν έχει σημασία πόσο καλά είναι τα στατιστικά τους. Αν έχουν το Troublemaker trait, τότε να πάρουν πόδι το συντομότερο από τη βάση σας, γιατί η ζημιά είναι μεγαλύτερη από το καλό που προσφέρουν. Για να τους βρείτε, μπορείτε να πάτε στο "All staff" και να τους ταξινόμησετε αναλόγως τα skills τους.
4) Αφιερώστε χρόνο στο open-world roaming! Μην κάνετε όλες τις κύριες αποστολές μονομιάς. Κάθε φορά που παίζετε μία από αυτές, ασχοληθείτε και με τα side quests. Τα rewards είναι ικανοποιητικά, ειδικά στην αρχή του παιχνιδιού που τα χρειάζεστε για να ξεκινήσετε να κάνετε τη Mother Base το θηρίο που πρέπει να είναι.
5) Χρησιμοποιήστε τα κυάλια και κάντε tag τους εχθρούς σας! Όποιο στυλ παιχνιδιού και να ακολουθείτε, το να κάνετε tag τους εχθρούς σας με τα κυάλια είναι must, διότι, όχι μόνο γνωρίζετε ανά πάσα στιγμή πού βρίσκονται και μπορείτε να σκεφτείτε ποια στρατηγική θα ακολουθήσετε, αλλά βλέπετε και τα stats και skills (αν έχετε κάνει upgrade τα κυάλια) του κάθε στρατιώτη, βοηθώντας σας να διαλέξετε αν θα τον βάλετε στο crew σας ή όχι.


And the final score is...
Ως τεράστιος fan των open-world παιχνιδιών, το The Phantom Pain δε με απογοήτευσε. Έχεις απίστευτα πολλά πράγματα να κάνεις, μέρη να εξερευνήσεις, κόσμο και κοσμάκη να σκοτώσεις. Μπορεί να μην το απόλαυσα όσο θα το απόλαυσαν οι γνώστες και λάτρεις της σειράς, αλλά, σαν μεμονομένο παιχνίδι, μου άρεσε αρκετά. Θα συμφωνήσω με τις θετικές βαθμολογίες/κριτικές που έχει λάβει και θα του βάλω ένα 8.8, βάζοντάς το στα top του είδους του.

Was this review helpful to you? 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο 
 
9.5

Metal Gear Solid V:The Phantom Pain

Για να αρχίζουμε , το παιχνίδι είναι απλά ένα έπος! Το τελευταίο του Kojima αλλά αν όχι το καλύτερο είναι σίγουρα από τα καλύτερά του παιχνίδια! Με πολλές προσθήκες στο gameplay και όχι μόνο σου προσφέρει μια αξέχαστη εμπειρία που θα εξηγήσω παρακάτω.

Γραφικά
Καταρχάς τα γραφικά του παιχνιδιού είναι εξαιρετικά. Το είχαμε καταλάβει ήδη από το Ground Zeroes.Ιδιαίτερα καλόφτιαγμένος είναι ο Snake αλλα και πολλοί άλλοι χαρακτήρες.Βέβαια και οι τοποθεσίες είναι το ίδιο .Η φύση επίσης φαίνεται πολύ καλή είδικα αν ανεβείς σε ψηλό μέρος.Ακόμη όταν βλέπεις να βρέχει η βροχή πέφτει ρεαλιστικά και αν παρατηρήσετε το αυτοκίνητο γλιστράει.Καλη δουλειά έχει γίνει και στην άμμοθύελλα.Επίσης πολυ ρεαλιστική.

Gameplay
Το πιο δυνατό σημείο του παιχνιδιού κατά την γνώμη μου! Πρώτο και πιο βασικό είναι ότι έχεις απόλυτη ελευθερία στις κινήσεις σου.Μπορείς να πας όπου θες!Αν θέλεις πας με full stealth ή αλλιώς πας με full action.
Επίσης μπορείς να οδηγήσεις αμάξι ή και φορτηγό. Όπως ανάφερα παραπάνω υπάρχουν πια διάφορες καιρικές συνθήκες.Κάνεις ακόμη τους εχθρούς σου fulton.Δηλαδή τους πηγαίνεις στην Mother Base με ένα αλεξίπτωτο. Την mother base μπορεί να την αναβαθμίσεις. Η ποικιλία όπλων είναι πιο μεγάλη από ποτέ. Γενικά το gameplay αυτού του game ειναί από τα καλύτερα !

Story
Το βασικό μέρος ενός Metal Gear. Σε αυτό έχω κι εγώ ανάμεικτες απόψεις. Η εισαγωγή είναι απο τις καλύτερες που έχω δει.! Είσαι στην Κύπρο, ακούς κυπριακά και βλέπεις έναν ταλαιπωρημένο Big Boss.Μετά όμως αρχίζει και σε μπερδεύει λίγο και το τέλος δεν σε αφήνει εντυπωσιασμένο.Σίγουρα το Metal Gear Solid 4 ήταν ανώτερο σε αυτό το θέμα. Καλό αυτή τη φορά είναι ότι ο Kojima δεν σε κουράζει με τα cutscenes.Όμως από την άλλη οι βασικές αποστολές είναι λίγο επαναλαμβανόμενες.Με το ελικόπτερο συνέχεια πήγαιν'έλα.Το story σίγουρα δεν είναι κατά την γνώμη μου το πιο δυνατό κομμάτι του παιχνιδιού!

Διάρκεια
Η μεγαλύτερη με διαφορά σε Metal Gear Solid.Εκεί που στο 4 χρειαζόσουν περίπου 25 ώρες για να τερματίσεις όλο το παιχνίδι , τώρα στο 5 χρειάζεσαι 150 ώρες με τα side quests! Σίγουρα μεγάλο θετικό σε αυτό το game.

Γενική άποψη
Για εμένα το δεύτερο καλύτερο Metal gear solid μετα το 4.Με το απίστευτο του gameplay και τα τρομερά γραφικά του είναι για εμένα απο τα καλύτερα games που έχω παίξει!Δεύτερο καλύτερο stealth σίγουρα. Ο προκάτοχός του ήταν πολυ καλύτερος σε θέμα story.

Θετικά:
Απόλυτη ελευθερία
Gameplay απίστευτο
Ρεαλιστικότητα
Εκλπηκτικά γραφικά
Τεράστια διάρκεια
Μεγάλη ποικιλία όπλων

Αρνητικά:
Μέτριο story

Was this review helpful to you? 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο 
 
8.5

Metal Gear Solid V: The Phantom Pain

Το επικό τελευταίο κεφάλαιο της σειράς δια χειρός Κοτζίμα ήρθε και έφερε μαζί του αρκετά καινούργια στοιχεία στο χώρο των stealth games. Πως πάει, όμως, σε σύγκριση με τα υπόλοια παιχνίδια της σειράς;

Το πρώτο πράγμα που θα δει κανείς, ήδη από το Ground Zeroes, είναι τα γραφικά. Η FOX engine δίνει ρέστα στον οπτικό τομέα. Οι εκφράσεις των προσώπων, τα εφέ και γενικότερα οι λεπτομέρειες είναι καλοφτιαγμένες. Το ίδιο και οι τοποθεσίες. Από τις σχετικά ερημικές τοποθεσίες και τις βάσεις στο Αφγανιστάν μέχρι τη ζούγκλα στην Αφρική.Το gameplay του είναι το δυνατό του σημείο. Έχει γίνει αλλαγή στο πως παίζεται το παιχνίδι, λαμβάνοντας υπόψην την open world φύση του, παραμένοντας ταυτόχρονα πιστό στους μηχανισμούς και στις ιδιαιτερότητες της σειράς. Πλέον μπορεί ο παίκτης να χειριστεί οχήματα, είτε άμεσα (οδηγώντας) είτε έμμεσα (να σκαρφαλώσει στην καρότσα ενός φορτηγού) ώστε να μεταβεί από περιοχή σε περιοχή πιο γρήγορα. Επίσης, υπάρχει σύστημα εναλλαγής μέρας/νύχτας, καθώς και διαφορετικές καιρικές συνθήκες. Επιστρέφουν και κάποια gameplay στοιχεία από τους προηγούμενους τίτλους της σειράς, κυρίως από το Peace Walker. Τα πιο χαρακτηριστικά είναι το Fulton system και η Mother Base. Δυστυχώς, από την τελευταία έκοψαν αρκετό υλικό, κάτι που γίνεται γρήγορα εμφανές.

Μιας που μιλάμε για κομμένο υλικό, ας πιάσουμε το σενάριο. Το σημαντικότερο ίσως στοιχείο για ένα παιχνίδι Metal Gear. Σε αυτό έχω ανάμεικτες απόψεις. Αφενός όσο σενάριο υπάρχει στο παιχνίδι, είναι κλασικό σενάριο Kojima. Και τα γραφικά σε συνδυασμό με το ανοιχτό gameplay προσδίδει μια εξτρά δόσεις cinematic οπτικής. Το θέμα έγκειται, πάλι, στις περικοπές. Οι αποστολές ιστορίας προς το τέλος αρχίζουν να επαναλαμβάνονται σε μεγαλύτερες δυσκολίες, προτού ξεκλειδωθεί το "τέλος", το οποίο αν και καλό, αφήνει μια άσχημη γεύση στο στόμα, καθώς έχουν μείνει πολλά ενδιάμεσα κενά. Δεν βοηθά και το γεγονός ότι είχαν βγάλει ήδη από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας ένα βίντεο που έδειχνε early δουλειά ενός τρίτου chapter. Τότε αποδόθηκε εν μέρη στη συνήθεια του δημιουργού να κάνει tease υλικό με "παράξενους" τρόπους και ότι κάπως θα μπορούσε να ξεκλειδωθεί μέσα στο παιχνίδι. Κάτι που, εν τέλει, δεν ισχύει (ευχαριστούμε ΚΟΝΑΜΙ!).

Το παιχνίδι έχει δυο πρόσωπα. Αυτό ενός κλασικού Metal Gear, εμπλουτισμένο με καινούργια στοιχεία, και αυτό ενός κομμένου τίτλου που βιάστηκε να κυκλοφορήσει. Το δεύτερο δεν του επιτρέπει να πάρει έναν "άριστο" βαθμό, παραμένει όμως ένα πάρα πολύ καλό παιχνίδι.

Θετικά:
- Φοβερά γραφικά
- Ανοιχτός κόσμος προς εξερεύνηση
- Επιτομή gameplay για stealth παιχνίδι
- Ωραίες ερμηνείες
- Το σενάριο...

Αρνητικά:
- ... μέχρι να τελειώσει απότομα
- Επαναλήψεις κεντρικών αποστολών προς το τέλος
- Λίγα cutscenes
- Μια γενικότερη αίσθηση ότι λείπει υλικό

Was this review helpful to you? 
 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

Ο Kojima στο Metal Gear Solid V: The Phantom Pain

Εμφάνιση πραγματοποιεί ο Hideo Kojima και στο Metal Gear Solid V: The Phantom Pain.

Ολοκληρώνοντας ένα side-quest με τον όνομα Ιnte...
Posted (03 Sep 2015)

Metal Gear Solid V: The Phantom Pain - Collector's Edition

Το Metal Gear Solid V: The Phantom Pain κυκλοφορεί από σήμερα στα καταστήματα, με εξαίρεση την έκδοση για PC που όπως αναφέρ...
Posted (01 Sep 2015)

Metal Gear Solid V: The Phantom Pain: Ελάχιστες απαιτήσεις

Η Konami έδωσε στην δημοσιότητα τις ελάχιστες απαιτήσεις για να μπορείτε να τρέξετε χωρίς θέματα το Metal Gear Solid 5:...
Posted (04 Aug 2015)

Metal Gear Solid V: Ημερομηνία κυκλοφορίας

Το Metal Gear Solid V: The Phantom Pain θα κυκλοφορήσει την 1η Σεπτεμβρίου σύμφωνα με το Posted (03 Mar 2015)

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +3 Nocturne (Level 13) 08/09/2015 19:40
Τρομερο review για ενα τρομερο παιχνιδι. Θα το προσθεσω συντομα στην συλλογη μου !
#2 +3 Professor_Severus_Snape (Level 26) 08/09/2015 19:57
Εξαιρετικό review για μια παιχνιδάρα με την οποία πρέπει να ασχοληθεί οποιοσδήποτε παίζει games με shooting στοιχείο, είτε stealth είτε όχι. Δείχνει τρομερό φινάλε και έχοντας παίξει το Ground Zeroes μπορώ να φανταστώ πόσο καλό είναι.
#3 +2 Akis 7 (Level 20) 08/09/2015 19:57
10 απλα απο εμενα!!!
Δεν γινεται να μην εβαζα 10 στο τελευταιο Metal Gear του Kojima..
Oλα ειναι τελεια!!!
Ειμαι 25% και εχω παιξει 42 ωρες!!!Ποσο μεγαλο ειναι???
Το μονο που με εχει ξενερωσει λιγο ειναι οτι εχει χασει λιγο την ταυτοτητα του.Πολλοι δεν θα συμφωνησετε μαζι μου αλλα το παιχνιδι δεν εχει πολλες ιστοριες και αυτο με ψιλοστεναχωρει. Ο Snake δεν μιλαει πολυ και ο Kiefer Sutherland ακουγεται λιγο στο παιχνιδι.Iσως πιο μετα να αλλαξει αυτο.Σε καποιους δεν αρεσε αυτο αλλα δεν υπαρχει Metal Gear που να μην εδινε εμφαση στις μεγαλες ιστοριες.
Παντως περα απο αυτο ειναι ενα επος και με ενα καλο online ευκολα game of the year!!!
#4 +2 EzioADF-Priestjohn (Level 10) 08/09/2015 20:27
Πραγματικά υπέροχο παιχνίδι, για μένα αξίζει 10/10. Το μόνο ελλάτωμα που βρήκα είναι κάποια μικρά σεναριακά κενά στην ιστορία του Metal Gear τα οποία περίμενα να απαντηθούν Phantom Pain αλλά δεν έγινε, διάβασα κάπου όμως ότι ο Kojima αφαίρεσε κάποιες σκηνές από την τελική έκδοση του παιχνιδιού επιδεί η Konami του έβαζε συνέχια όρια στο Budget άρα είναι απόλυτα λογικό. Είναι κρίμα που ένα τέτοιο αριστούργημα είναι στην κατοχή μιας τρισάθλειας ετερείας όπως είναι η Konami !

Υ.Γ Το Metal Gear θα είναι για πάντα A HIDEO KOJIMA GAME και άσε την Konami να χτυπιέται μόνη της.
#5 +4 Blood King (Level 25) 08/09/2015 20:41
Κορυφαίο review Παντελή, από όσα διάβασα και είδα μπορώ να χαρακτηρίσω το παιχνίδι με μόνο δύο λέξεις: ψηφιακή έκσταση. Η προσωρινή απουσία του από την συλλογή μου δημιουργεί τεράστιο κενό οπότε η αγορά του είναι μονόδρομος.
#6 +1 TheRedWood (Level 17) 08/09/2015 20:47
Quoting Akis 7:
10 απλα απο εμενα!!!
Δεν γινεται να μην εβαζα 10 στο τελευταιο Metal Gear του Kojima..
Oλα ειναι τελεια!!!
Ειμαι 25% και εχω παιξει 42 ωρες!!!Ποσο μεγαλο ειναι???
Το μονο που με εχει ξενερωσει λιγο ειναι οτι εχει χασει λιγο την ταυτοτητα του.Πολλοι δεν θα συμφωνησετε μαζι μου αλλα το παιχνιδι δεν εχει πολλες ιστοριες και αυτο με ψιλοστεναχωρει.Ο Snake δεν μιλαει πολυ και ο Kiefer Sutherland ακουγεται λιγο στο παιχνιδι.Iσως πιο μετα να αλλαξει αυτο.Σε καποιους δεν αρεσε αυτο αλλα δεν υπαρχει Metal Gear που να μην εδινε εμφαση στις μεγαλες ιστοριες.
Παντως περα απο αυτο ειναι ενα επος και με ενα καλο online ευκολα game of the year!!!

Εγώ διαφνώ με αυτό που λες γιατί θεωρώ ότι η ιστορίες των Naked Snake και Solid Snake είναι διαφορετικές, οπότε αν κοιτάξουμε το προηγούμενο game που έπαιζες ως Big Boss, το Peace Walker δλδ, τα παιχνίδια είναι κάτι παραπάνω από αρκετά όμοια.
#7 +2 TheRedWood (Level 17) 08/09/2015 20:50
Πολύ ωραίο review! Τελικά μπορούσε να γίνει ακόμη καλύτερο το MGS(αυτό λέγαμε κάθε φορά που κυκλοφρούσε ένα νέο metal gear). Πρέπει επιτέλους να έρθει αυτή η PC έκδοση στην Ελλάδα, δεν αντέχεται το τόσο hype.
#8 +2 Asxetoss (Level 19) 08/09/2015 22:12
Πολύ καλό και κατατοπιστικότα το review για μια όπως και να έχει παιχνιδάρα. Σίγουρα με όλα αυτά που προσφέρει θα κρατήσει συντροφιά πάρα πολλές ώρες σε όποιον το αποκτήσει.
#9 +1 Maver1ck (Level 7) 08/09/2015 22:40
Ωραίο review!Απο μένα 10/10 το παιχνίδι.
#10 tonyler (Level 23) 08/09/2015 22:59
Μια απο τις παιχνιδαρες του 2015(μαζι με witcher 3 και batman arkham knight ισως rise of the tomb raider και halo 5,gears 4) και γενικοτερα ενα απο τα καλυτερα παιχνιδια στην ιστορια.
Το Open world tactic gameplay του φαινεται πολυ διασκεδαστικο!
#11 +4 SnakeEater (Level 17) 08/09/2015 23:30
περιμενα τη κριτικη του gameworld γιατι δεν χαϊδεύει κεφαλακια ακομα και αν ειναι αυτα του kojima...Λοιπόν κατατοπιστικότα το review και μπορω να πω οτι περιμενα τις οποιες παραφωνιες ...Για το θεμα των γραφικων μπορω να πω οτι πηγη του κακου ειναι ισως το παιχνίδι αρχικα προοριζοταν για last gen μονο αλλα δυστυχώς -οπως παραδεχτηκεκ ο ιδιος ο κοτζιμα- καθυστερησε πολυ να ολοκληρωθει...Σ ιγουρα παντως ΔΕΝ ειναι καθαρα προιον νεας γενιας...Ποσο μαλλον οταν οι εκδοσεις last gen ειναι και αυτες ακρως εντυπωσιακες και οχι απλα port...Βεβαια πρεπει να λαβουμε υπ'οψην οτι η ΚΟΝΑΜΙ προσπαθουσε οσο μπορουσε να περιορισει το budget με τις οποιες συνεπειες(κομμε νες σκηνες κτλ). Τελος, μπορω να οτ παρα τις ατελειες του εξακολουθει να αποτελει ισως ο σημαντικοτερος τιτλος των τελευταιων χρονων για ολη τη βιομηχανια του gaming που φυσικα ειναι ΑΝΩΤΕΡΟΥ επιπεδου απο αλλους τιτλους για πολλους κ γνωστους λογους
#12 risxa (Level 10) 08/09/2015 23:35
Τι παιχνιδάρα είναι αυτή? 10αράκι κι από μένα...και στο παιχνίδι και στο review... :-)
#13 cosmic7 (Level 12) 08/09/2015 23:48
Ο οργασμός του Gamer!!!! Πραγματικά είναι απίθανο... Συμφωνώ απόλυτα με τον Παντελή στα αρνητικά που τονίζει, είμαι ίσως ο πιο καμένος με αυτή τη σειρά... Δεν λείπει τίποτα από τη συλλογή μου και πραγματικά στα ίδια σημεία είχα και εγώ τις ενστάσεις μου... Ίσως αν ήμουν αντικειμενικός να έβαζα ακόμα πιο αυστηρή βαθμολογία, αλλά δεν είμαι... :) Όπως και να έχει, παίζεις τον Big Boss (λίγο πριν γίνει badass και τον σκοτώσει το κλωνοποιημένο παιδί του) με βιονικό χέρι !!!! Τι άλλο να ζητήσεις??? Kojima υποκλίνομαι :)
#14 Hunts (Level 9) 09/09/2015 00:07
Αγορά με κλειστά μάτια ακούω από πολλούς. Με εμάς του noob, τι γίνεται; Βοηθά το παιχνίδι να το κατανοήσουμε; ή πρέπει να παίξουμε τα παλιά;

Οι περισσότεροι το παίζουν χωρίς να έχουν παίξει τα παλιά.
#15 -1 tonyler (Level 23) 09/09/2015 00:17
Quoting Huntsman:
Αγορά με κλειστά μάτια ακούω από πολλούς. Με εμάς του noob, τι γίνεται; Βοηθά το παιχνίδι να το κατανοήσουμε; ή πρέπει να παίξουμε τα παλιά;

Οι περισσότεροι το παίζουν χωρίς να έχουν παίξει τα παλιά.

Την ίδια ερώτηση έχω και εγώ!!!Μόνο το ground zeroes έχω παίξει.Τα παλιά δεν τα παίζω με τίποτα!Πέρα του ότι μου φαίνονται Unplayable λόγω γραφικών το guns of the patriots που θεωρούνταν το καλύτερο δεν μου άρεσε καθόλου από το demo που έπαιξα.Το ground zeroes με άφησε κάγκελο πάντως!

Προς όλους τους Metal gear solid fans :Το μόνο παιχνίδι που θεωρήθηκε ''perfect''/δηλ αδή τέλειο (που λέτε πολλοί ότι είναι το mgs V)από πολλούς κριτικούς ήταν και συνεχίζει να είναι το batman arkham city.......Δεν πειράζει όμως....η προσπάθεια του kojima μετράει που παραλίγο να τα καταφέρει.. 8)
#16 +7 Zaratoth (Level 28) 09/09/2015 02:10
Quoting tonyler:
Quoting Huntsman:
Αγορά με κλειστά μάτια ακούω από πολλούς. Με εμάς του noob, τι γίνεται; Βοηθά το παιχνίδι να το κατανοήσουμε; ή πρέπει να παίξουμε τα παλιά;

Οι περισσότεροι το παίζουν χωρίς να έχουν παίξει τα παλιά.

Την ίδια ερώτηση έχω και εγώ!!!Μόνο το ground zeroes έχω παίξει.Τα παλιά δεν τα παίζω με τίποτα!Πέρα του ότι μου φαίνονται Unplayable λόγω γραφικών το guns of the patriots που θεωρούνταν το καλύτερο δεν μου άρεσε καθόλου από το demo που έπαιξα.Το ground zeroes με άφησε κάγκελο πάντως!

Προς όλους τους Metal gear solid fans :Το μόνο παιχνίδι που θεωρήθηκε ''perfect''/δηλαδή τέλειο (που λέτε πολλοί ότι είναι το mgs V)από πολλούς κριτικούς ήταν και συνεχίζει να είναι το batman arkham city.......Δεν πειράζει όμως....η προσπάθεια του kojima μετράει που παραλίγο να τα καταφέρει.. 8)


Δεν ακουμπάει το Arkham City, όσο γαμάτο και αν είναι, παιχνίδια του Kojima κατ'εμέ.
#17 +4 AntonKos (Level 17) 09/09/2015 03:11
Πολύ αναλυτικό review και εχοντας παιξει 15 ώρες συμφωνώ στο ότι πρόκειται όντως για έπος. Ελευθερία επιλογών στο gameplay και στη διαχείριση της βάσης, κλιμακωτή δυσκολία στις αποστολές και γενικά αριστούργημα. Και πολύ καλός σχεδιασμός χαρακτήρων. Δεν το χορταίνω μέχρι τώρα.

Για μενα το μονο Metal Gear που αξίζει 10/10 είναι το Metal Gear Solid 4.Η διάρκεια στο MGS 5 μπορεί να μεγαλωσε αλλά το gameplay ειναι ενα και το αυτο με το 4.

Quote:
Μια απο τις παιχνιδαρες του 2015(μαζι με witcher 3 και batman arkham knight ισως rise of the tomb raider και halo 5,gears 4) και γενικοτερα ενα απο τα καλυτερα παιχνιδια στην ιστορια.
Το Open world tactic gameplay του φαινεται πολυ διασκεδαστικο!
Οταν ο Kojima εκανε design στη Rocksteady χτιζανε καλυβες.Αστο απλα η σειρα Batman Arkham ουτε κατα διανοια δεν φτανει τα Metal Gear Solid.
#18 +1 KINGxCOOLZ (Level 13) 09/09/2015 07:43
Απλά παιχνιδάρα! Πάει για Game of the Year. Επίσης, πάρα πολύ καλό review Παντελή!
#19 +1 snowviliers (Level 8) 09/09/2015 11:15
Το καλύτερο review σε όλο το Internet έγραψες Παντελή για ακόμα μια φορά!!!Κορυφαίο παιχνίδι το mgs v:the phantom pain.Mία ερώτηση μόνο:Επειδή δεν έχω παίξει ξανά mgs παιχνίδι, και ενδιαφέρομαι για το phantom pain, για να ακολουθήσω το σενάριό του χρειάζεται να έχω παίξει κάποιο άλλο metal gear, ή μπορώ να ξεκινήσω με αυτό?Ευχαριστώ και συγχαρητήρια για το review Παντελή!! :-) :-)
#20 -3 tonyler (Level 23) 09/09/2015 11:28
Οταν ο Kojima εκανε design στη Rocksteady χτιζανε καλυβες.Αστο απλα η σειρα Batman Arkham ουτε κατα διανοια δεν φτανει τα Metal Gear Solid.

Περίμενα ένα τέτοιο σχόλιο η αλήθεια είναι μιας και οι έλληνες μεγάλωσαν με metal gear.Πιθανότατα δεν έπαιξες batman arkham city και γενικότερα οποιοδήποτε παιχνίδι της σειράς για να το λες αυτό.Πιθανότατα για το λόγο που ο πρωταγωνιστής είναι ο bats και το θεωρείς χαρακτήρα παιδικό η πολύ κλισέ ε?......Κλασικά ότι θα σκεφτόταν ο κάθε έλληνας ...
Θα'θελες η σειρα metal gear Να είναι τόσο καλή ώστε να είναι μακράν καλύτερη από τα arkham(ο ανταγωνισμός γίνεται καθαρά λόγω του ότι τα mgs ειναι περισσότερα-όχι ποιοτικότερα).

Αλλά εγώ μίλησα για arkham city και όχι όλη τη σειρά!Απλά αξεπέραστο παιχνίδι που μόνο οι καλυβάνθρωποι μπορούν να φτιάξουν.....
#21 the_prophet1987 (Level 22) 09/09/2015 11:44
Quoting tonyler:
Quoting Huntsman:
Αγορά με κλειστά μάτια ακούω από πολλούς. Με εμάς του noob, τι γίνεται; Βοηθά το παιχνίδι να το κατανοήσουμε; ή πρέπει να παίξουμε τα παλιά;

Οι περισσότεροι το παίζουν χωρίς να έχουν παίξει τα παλιά.

Την ίδια ερώτηση έχω και εγώ!!!Μόνο το ground zeroes έχω παίξει.Τα παλιά δεν τα παίζω με τίποτα!Πέρα του ότι μου φαίνονται Unplayable λόγω γραφικών το guns of the patriots που θεωρούνταν το καλύτερο δεν μου άρεσε καθόλου από το demo που έπαιξα.Το ground zeroes με άφησε κάγκελο πάντως!

Προς όλους τους Metal gear solid fans :Το μόνο παιχνίδι που θεωρήθηκε ''perfect''/δηλαδή τέλειο (που λέτε πολλοί ότι είναι το mgs V)από πολλούς κριτικούς ήταν και συνεχίζει να είναι το batman arkham city.......Δεν πειράζει όμως....η προσπάθεια του kojima μετράει που παραλίγο να τα καταφέρει.. 8)


Αν δώσετε βάση σε όλα τα cassete tapes και όλες τις συνομιλίες δε χρειάζεται να έχετε παίξει τα προηγούμενα,θα βγάλετε άκρη.
Πολύ ωραίο το review και το παιχνίδι ενοείται αλλά έχω ένα παράπονο.Με βγάζει απο το πρόγραμμά μου.Περνάει η ώρα σαν νερό ολοκληρώνοντας side ops μόνο και μόνο για να βγούν κι άλλα side ops. :sigh:
#22 +3 AntonKos (Level 17) 09/09/2015 12:01
Quoting tonyler:
Περίμενα ένα τέτοιο σχόλιο η αλήθεια είναι μιας και οι έλληνες μεγάλωσαν με metal gear.Πιθανότατα δεν έπαιξες batman arkham city και γενικότερα οποιοδήποτε παιχνίδι της σειράς για να το λες αυτό.Πιθανότατα για το λόγο που ο πρωταγωνιστής είναι ο bats και το θεωρείς χαρακτήρα παιδικό η πολύ κλισέ ε?......Κλασικά ότι θα σκεφτόταν ο κάθε έλληνας ...
Θα'θελες η σειρα metal gear Να είναι τόσο καλή ώστε να είναι μακράν καλύτερη από τα arkham(ο ανταγωνισμός γίνεται καθαρά λόγω του ότι τα mgs ειναι περισσότερα-όχι ποιοτικότερα).

Αλλά εγώ μίλησα για arkham city και όχι όλη τη σειρά!Απλά αξεπέραστο παιχνίδι που μόνο οι καλυβάνθρωποι μπορούν να φτιάξουν.....

Εχω τερματίσει το Batman Arkham Knight και το Batman Arkham City.Οπότε μην βγάζεις αυθαίρετα συμπεράσματα.Μί λα για τον εαυτό σου.Το σεναριο τους ειναι πολύ ρηχό μπροστά σε αυτό της σειράς Metal Gear Solid.
#23 -3 tonyler (Level 23) 09/09/2015 12:06
Quoting AntonKos:
Quoting tonyler:
Περίμενα ένα τέτοιο σχόλιο η αλήθεια είναι μιας και οι έλληνες μεγάλωσαν με metal gear.Πιθανότατα δεν έπαιξες batman arkham city και γενικότερα οποιοδήποτε παιχνίδι της σειράς για να το λες αυτό.Πιθανότατα για το λόγο που ο πρωταγωνιστής είναι ο bats και το θεωρείς χαρακτήρα παιδικό η πολύ κλισέ ε?......Κλασικά ότι θα σκεφτόταν ο κάθε έλληνας ...
Θα'θελες η σειρα metal gear Να είναι τόσο καλή ώστε να είναι μακράν καλύτερη από τα arkham(ο ανταγωνισμός γίνεται καθαρά λόγω του ότι τα mgs ειναι περισσότερα-όχι ποιοτικότερα).

Αλλά εγώ μίλησα για arkham city και όχι όλη τη σειρά!Απλά αξεπέραστο παιχνίδι που μόνο οι καλυβάνθρωποι μπορούν να φτιάξουν.....

Εχω τερματίσει το Batman Arkham Knight και το Batman Arkham City.Οπότε μην βγάζεις αυθαίρετα συμπεράσματα.Μίλα για τον εαυτό σου.Το σεναριο τους ειναι πολύ ρηχό μπροστά σε αυτό της σειράς Metal Gear Solid.

Quoting AntonKos:
Quoting tonyler:
Περίμενα ένα τέτοιο σχόλιο η αλήθεια είναι μιας και οι έλληνες μεγάλωσαν με metal gear.Πιθανότατα δεν έπαιξες batman arkham city και γενικότερα οποιοδήποτε παιχνίδι της σειράς για να το λες αυτό.Πιθανότατα για το λόγο που ο πρωταγωνιστής είναι ο bats και το θεωρείς χαρακτήρα παιδικό η πολύ κλισέ ε?......Κλασικά ότι θα σκεφτόταν ο κάθε έλληνας ...
Θα'θελες η σειρα metal gear Να είναι τόσο καλή ώστε να είναι μακράν καλύτερη από τα arkham(ο ανταγωνισμός γίνεται καθαρά λόγω του ότι τα mgs ειναι περισσότερα-όχι ποιοτικότερα).

Αλλά εγώ μίλησα για arkham city και όχι όλη τη σειρά!Απλά αξεπέραστο παιχνίδι που μόνο οι καλυβάνθρωποι μπορούν να φτιάξουν.....

Εχω τερματίσει το Batman Arkham Knight και το Batman Arkham City.Οπότε μην βγάζεις αυθαίρετα συμπεράσματα.Μίλα για τον εαυτό σου.Το σεναριο τους ειναι πολύ ρηχό μπροστά σε αυτό της σειράς Metal Gear Solid.

Δεν υπάρχει σύγκριση ,ιδιαίτερα από άποψη ιστορίας ,όταν το ένα παιχνίδι έχει τόσο τεράαστιο βάθος αφού γράφονται επεισόδια απο το 1939 και συνεχίζονται να γράφονται μέχρι σήμερα!
#24 +1 drakul (Level 16) 09/09/2015 12:16
TONYLER Καλα ολα αυτα αλλα οσο για τα metal gear παιξε το πρωτο και οταν λεμε πρωτο δεν εννοουμε στο playstation που ηταν μακραν το καλυτερο αλλα στο NES.Τωρα οσο αφορα για παιχνιδια σειρες αστο μεγαλε πιο metal gear μας λες οταν υπαρχουν τα megaman,mario,c astlevania(τα 2 τελευταια kojima),zelda,f f και αλλα πολλα.αν λες για τα γραφικα τωρα ok συμφωνω αλλα το καθενα στην εποχη του.και μη κοιτας μονο γραφικα αλλα ολο το συνολο.
#25 -2 tonyler (Level 23) 09/09/2015 13:03
Quoting drakul:
TONYLER Καλα ολα αυτα αλλα οσο για τα metal gear παιξε το πρωτο και οταν λεμε πρωτο δεν εννοουμε στο playstation που ηταν μακραν το καλυτερο αλλα στο NES.Τωρα οσο αφορα για παιχνιδια σειρες αστο μεγαλε πιο metal gear μας λες οταν υπαρχουν τα megaman,mario,castlevania(τα 2 τελευταια kojima),zelda,ff και αλλα πολλα.αν λες για τα γραφικα τωρα ok συμφωνω αλλα το καθενα στην εποχη του.και μη κοιτας μονο γραφικα αλλα ολο το συνολο.

Ποτέ μα ποτέ δεν με ενόχλησαν τα γραφικά στα παιχνίδια!Επομέ νως, ο,τι παιχνίδι κρίνω το κρίνω ως σύνολο.
Δεν πρόκειται να πάρω NES για να παίξω metal gear(pokemon,ma rio,zelda ίσως)...
Για το τελευταίο συμφωνώ : Καλύτερο παιχνίδι ήταν το καθένα στην εποχή του.Ηταν πχ κάποτε το guns of the patriots το έπος ,τώρα έχουν βγει πολύ καλύτερα παιχνίδια.

Εγώ απλά ανέφερα ότι το ''Τέλειο'' το έχει πάρει μόνο ένα παιχνίδι ,γιατί βλέπω πολλούς να δίνουν 10/10(users του gw).
#26 +2 supermario644ever (Level 20) 09/09/2015 15:11
Καταπληκτικό review και τέλειο game
#27 rjhe (Level 22) 10/09/2015 03:26
Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για παιχνιδάρα, δεν το έχω δοκιμάσει ακόμη αλλά ο καιρός γαρ εγγυς! Αν και με το review του Παντέλα, είναι σαν να το έχω παίξει!
#28 Drake77 (Level 10) 10/09/2015 12:09
Εξαιρετικο το review σου Παντελη!Επος απο τον Kojima!!!
#29 NoGood! (Level 24) 10/09/2015 13:47
To τελευταίο διαμάντι του Kojima στην Konami εννοείται πως θα άγγιζε την τελειότητα.Ένα εξαιρετικό παιχνίδι κατ εμέ.Αξίζει κάθε gamer να το έχει στην συλλογή του! :-)
#30 +1 TheRedWood (Level 17) 10/09/2015 17:01
Quoting tonyler:
Quoting AntonKos:
Quoting tonyler:
Περίμενα ένα τέτοιο σχόλιο η αλήθεια είναι μιας και οι έλληνες μεγάλωσαν με metal gear.Πιθανότατα δεν έπαιξες batman arkham city και γενικότερα οποιοδήποτε παιχνίδι της σειράς για να το λες αυτό.Πιθανότατα για το λόγο που ο πρωταγωνιστής είναι ο bats και το θεωρείς χαρακτήρα παιδικό η πολύ κλισέ ε?......Κλασικά ότι θα σκεφτόταν ο κάθε έλληνας ...
Θα'θελες η σειρα metal gear Να είναι τόσο καλή ώστε να είναι μακράν καλύτερη από τα arkham(ο ανταγωνισμός γίνεται καθαρά λόγω του ότι τα mgs ειναι περισσότερα-όχι ποιοτικότερα).

Αλλά εγώ μίλησα για arkham city και όχι όλη τη σειρά!Απλά αξεπέραστο παιχνίδι που μόνο οι καλυβάνθρωποι μπορούν να φτιάξουν.....

Εχω τερματίσει το Batman Arkham Knight και το Batman Arkham City.Οπότε μην βγάζεις αυθαίρετα συμπεράσματα.Μίλα για τον εαυτό σου.Το σεναριο τους ειναι πολύ ρηχό μπροστά σε αυτό της σειράς Metal Gear Solid.

Quoting AntonKos:
Quoting tonyler:
Περίμενα ένα τέτοιο σχόλιο η αλήθεια είναι μιας και οι έλληνες μεγάλωσαν με metal gear.Πιθανότατα δεν έπαιξες batman arkham city και γενικότερα οποιοδήποτε παιχνίδι της σειράς για να το λες αυτό.Πιθανότατα για το λόγο που ο πρωταγωνιστής είναι ο bats και το θεωρείς χαρακτήρα παιδικό η πολύ κλισέ ε?......Κλασικά ότι θα σκεφτόταν ο κάθε έλληνας ...
Θα'θελες η σειρα metal gear Να είναι τόσο καλή ώστε να είναι μακράν καλύτερη από τα arkham(ο ανταγωνισμός γίνεται καθαρά λόγω του ότι τα mgs ειναι περισσότερα-όχι ποιοτικότερα).

Αλλά εγώ μίλησα για arkham city και όχι όλη τη σειρά!Απλά αξεπέραστο παιχνίδι που μόνο οι καλυβάνθρωποι μπορούν να φτιάξουν.....

Εχω τερματίσει το Batman Arkham Knight και το Batman Arkham City.Οπότε μην βγάζεις αυθαίρετα συμπεράσματα.Μίλα για τον εαυτό σου.Το σεναριο τους ειναι πολύ ρηχό μπροστά σε αυτό της σειράς Metal Gear Solid.

Δεν υπάρχει σύγκριση ,ιδιαίτερα από άποψη ιστορίας ,όταν το ένα παιχνίδι έχει τόσο τεράαστιο βάθος αφού γράφονται επεισόδια απο το 1939 και συνεχίζονται να γράφονται μέχρι σήμερα!

Αφού έχεις πει ότι δεν έχεις ιδέα από mgs, πως συγκρίνεις την ιστορία του. Και όσον αφορά την ιστορία από το 1939 που λες, αυτό αφορά τα comics τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με το παιχνίδι...
#31 +1 TheRedWood (Level 17) 10/09/2015 17:04
Quoting tonyler:
Quoting drakul:
TONYLER Καλα ολα αυτα αλλα οσο για τα metal gear παιξε το πρωτο και οταν λεμε πρωτο δεν εννοουμε στο playstation που ηταν μακραν το καλυτερο αλλα στο NES.Τωρα οσο αφορα για παιχνιδια σειρες αστο μεγαλε πιο metal gear μας λες οταν υπαρχουν τα megaman,mario,castlevania(τα 2 τελευταια kojima),zelda,ff και αλλα πολλα.αν λες για τα γραφικα τωρα ok συμφωνω αλλα το καθενα στην εποχη του.και μη κοιτας μονο γραφικα αλλα ολο το συνολο.

Ποτέ μα ποτέ δεν με ενόχλησαν τα γραφικά στα παιχνίδια!Επομένως, ο,τι παιχνίδι κρίνω το κρίνω ως σύνολο.
Δεν πρόκειται να πάρω NES για να παίξω metal gear(pokemon,mario,zelda ίσως)...
Για το τελευταίο συμφωνώ : Καλύτερο παιχνίδι ήταν το καθένα στην εποχή του.Ηταν πχ κάποτε το guns of the patriots το έπος ,τώρα έχουν βγει πολύ καλύτερα παιχνίδια.

Εγώ απλά ανέφερα ότι το ''Τέλειο'' το έχει πάρει μόνο ένα παιχνίδι ,γιατί βλέπω πολλούς να δίνουν 10/10(users του gw).

Δηλαδή πρέπει να λέμε τα αυτονόητα? ΔΕΝ υπάρχει τέλειο παιχνίδι!! Ούτε το Arkham City έχει πάρει 10/10 απ'όλους τους reviewers ούτε καποιο άλλο. Ο καθένας παραθέτει την αποψη του στο review, αυτό δε σημαίνει ότι η άποψη του είναι κανόνας! Προσπάθησε να περιορίσεις λίγο τον fanboyσμό σου.
#32 -1 tonyler (Level 23) 10/09/2015 19:40
Εχουμε βγει τελειως off topic. Το arkham city βασιζεται εξολοκληρου στα comics εξου κι οι παμπολλες αναφορες και easter eggs σε προηγουμενα γεγονοτα.Μαλιστ α ολα τα παιχνιδια εχουν γινει και comics.
Οταν το bac κυκλοφορησε σαρωσε τα παντα.Πολλοι reviewers εδωσαν 10/10.
Δεν θεωρεις εσυ τελειο το bac? Αυτο δε σημαινει οτι δεν ειναι τελειο για το 1/5 των reviewers και χιλιαδες gamers.
Δεν καταλαβαινω πως προεκυψα και παλι fanboy δινοντας τα ευσημα στο παιχνιδι για το παρολιγον επιτευγμα του bac.
#33 Marston (Level 12) 11/09/2015 06:49
Ένα ακόμα διαμάντι του Kojima που άλλαξε λίγο πορεία. Χορταστικό review!
#34 TonyBoy (Level 8) 12/09/2015 11:54
Φιλαράκο μου τα reviews σου δεν υπάρχουν είναι εντυπωσιακότατα ...εύγε
#35 Big Boss (Level 11) 15/09/2015 09:23
το παιχνίδι είναι τεράστιο παρόλο που (από ότι ακούστηκε) κόπηκε ένα ολόκληρο chapter λόγο χαμηλού budget! το στόρι ήταν αρκετά καλό αλλά όχι τόσο καλό σε σύγκριση με τα προηγούμενα, ωστόσο με κράτησε περισσότερο λόγο τις ερμηνείας που έδιναν οι voice actors μέσω του motion capture!.εχουμε έναν (όπως παντα) badass ocelot,εναν νευριασμένο και μίζερο Kaz και έναν σιωπηλό και πληγωμένο big boss (και για όσους αναρωτιούνται μια χαρα ηταν ο kiefer sutherland).Και παραδόξως η Quiet ηταν πολυ ενδιαφερον χαρακτήρας! εννοείται ότι θα έχει και μεγάλο plot twist αλλιώς τι metal gear και Hideo Kojima game θα ηταν? τα cutscenes ηταν λίγα και κάποια μπορεί και να μην τα δειτε ποτε αλλα το gameplay απο μονο του ηταν cinematic!.Και το gameplay είναι το δυνατο χαρτι του phantom pain..πρεπει να σκεφτεις την κάθε σου κίνηση το τι items έχεις και πως πρέπει να τα χρησιμοποίησης! και ηταν από τα λιγα games που μου δημιούργησαν αδρεναλίνη! Ενταξει εχουμε και mother base,side ops,development σε οπλα και items γενικά εχει πολύ ψωμι! Το μονο που με χαλασε ηταν ότι σε μια φαση θα πρεπει να επαναλάβεις κάποιες παλιές αποστολες σε δυσκολότερο επιπεδο για να συνεχιστεί το στορι και μου θύμισαν το δράμα που περνούσα στο Peace Walker (παιχνιδαρα) με τον ρουφιανο τον Zardonov!.Εχει τα ψεγαδια του και ειχε χώρο για να γινει καλυτερο και αυτό φαίνεται εντονα τοσο στο στορι οσο και σε καποια κομματια όπως οι επαναλαμβανόμεν ες αποστολες.Το τελος δεν θα το spoilαρω αλλα επειδή πολλοί το hateαρουν ,..θελει λιγο πιο ώριμη σκεψη..είναι σαν ένα μεγαλο ευχαριστώ από το Kojima!
#36 TheRedWood (Level 17) 15/09/2015 22:22
Quoting tonyler:
Εχουμε βγει τελειως off topic. Το arkham city βασιζεται εξολοκληρου στα comics εξου κι οι παμπολλες αναφορες και easter eggs σε προηγουμενα γεγονοτα.Μαλιστα ολα τα παιχνιδια εχουν γινει και comics.
Οταν το bac κυκλοφορησε σαρωσε τα παντα.Πολλοι reviewers εδωσαν 10/10.
Δεν θεωρεις εσυ τελειο το bac? Αυτο δε σημαινει οτι δεν ειναι τελειο για το 1/5 των reviewers και χιλιαδες gamers.
Δεν καταλαβαινω πως προεκυψα και παλι fanboy δινοντας τα ευσημα στο παιχνιδι για το παρολιγον επιτευγμα του bac.


Τα παιχνίδια είναι βασιμένα στο LORE των comics, το πάρα πολύ να τα πεις μία διασκευή(ούτε διασκευή βασικά) των comics. Ξέρεις δεν έχει πάρει από όλους 10/10(γιατί η λογική σου: ''έχει πάρει από ''χιλιάδες'' 10/10'' μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάλλιστα και σε άλλα παιχνίδια(και γιατί όχι μετέπειτα και στο mgs v). Επίσης αν δεν κατάλαβες γιατί σε λέω fanboy, μάλλον πρέπει να διαβάσεις τα γραφόμενα σου. Υ.Γ. Επιμένεις να συγκρίνεις 2 παιχνίδια από τα οποία το ένα ΔΕΝ το έχεις παίξει, αν είναι δυνατόν...
#37 TheRedWood (Level 17) 16/09/2015 13:41
Quoting Big Boss:
το παιχνίδι είναι τεράστιο παρόλο που (από ότι ακούστηκε) κόπηκε ένα ολόκληρο chapter λόγο χαμηλού budget! το στόρι ήταν αρκετά καλό αλλά όχι τόσο καλό σε σύγκριση με τα προηγούμενα, ωστόσο με κράτησε περισσότερο λόγο τις ερμηνείας που έδιναν οι voice actors μέσω του motion capture!.εχουμε έναν (όπως παντα) badass ocelot,εναν νευριασμένο και μίζερο Kaz και έναν σιωπηλό και πληγωμένο big boss (και για όσους αναρωτιούνται μια χαρα ηταν ο kiefer sutherland).Και παραδόξως η Quiet ηταν πολυ ενδιαφερον χαρακτήρας! εννοείται ότι θα έχει και μεγάλο plot twist αλλιώς τι metal gear και Hideo Kojima game θα ηταν? τα cutscenes ηταν λίγα και κάποια μπορεί και να μην τα δειτε ποτε αλλα το gameplay απο μονο του ηταν cinematic!.Και το gameplay είναι το δυνατο χαρτι του phantom pain..πρεπει να σκεφτεις την κάθε σου κίνηση το τι items έχεις και πως πρέπει να τα χρησιμοποίησης! και ηταν από τα λιγα games που μου δημιούργησαν αδρεναλίνη! Ενταξει εχουμε και mother base,side ops,development σε οπλα και items γενικά εχει πολύ ψωμι! Το μονο που με χαλασε ηταν ότι σε μια φαση θα πρεπει να επαναλάβεις κάποιες παλιές αποστολες σε δυσκολότερο επιπεδο για να συνεχιστεί το στορι και μου θύμισαν το δράμα που περνούσα στο Peace Walker (παιχνιδαρα) με τον ρουφιανο τον Zardonov!.Εχει τα ψεγαδια του και ειχε χώρο για να γινει καλυτερο και αυτό φαίνεται εντονα τοσο στο στορι οσο και σε καποια κομματια όπως οι επαναλαμβανόμενες αποστολες.Το τελος δεν θα το spoilαρω αλλα επειδή πολλοί το hateαρουν ,..θελει λιγο πιο ώριμη σκεψη..είναι σαν ένα μεγαλο ευχαριστώ από το Kojima!

Το μόνο που κόψανε είναι μία αποστολή νομίζω, μπορείς να τη δεις εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=J3e0LoFh8ew
#38 +1 MuscleMuseum (Level 11) 16/09/2015 23:59
Είμαι ο μόνος που καύλωσε όταν άκουσε Ελληνικα ( απίστευτος Χρήστος Βασιλόπουλος στο voice του doctor).
Έρχεται μετά και ο Παντελής να μας καυλώσει ακόμα περισσότερο με αυτό το τέλειο review , τι να πω το game παιχνιδάρα , δεν είμαι άτομο που ξέρει να βαθμολογεί και δεν θα κάτσω να δω τις λεπτομέρειες καθώς πιστεύω πως υπαρχουν ειδικοι σε αυτα τα πράγματα , άτομα π είναι η δουλειά τους αυτη . Είμαι άτομο που βλέπει το συνολο μιας δουλειάς και μπορώ να πω ότι είμαι απολυτα ικανοποιημενος με όλα. Γι αυτό ούτως αλλιώς διαβάζω από αυτό το site εδω και τόσο καιρό για να πέρνω μια πρώτη γνώμη πρωτού αγοράσω ένα game. Νά σται καλάπαιδιά γτ χωρίς εσάς δεν μπορώ να πιστέψω πόσα τσάμπα λευτα θα χαλούσα σε games τα οποια δεν αξιζουν.
#39 deviljim92 (Level 12) 24/09/2015 19:45
Τρομερό review αρκετά αναλυτικό! Με αυτά που διάβασα και τα video που είδα πιστεύω θα βγει game of the year! Δυστυχώς δεν έχω παίξει τα παλιά μόνο το 4 άλλα σίγουρα θα προσθέσω και αυτό στη συλλογή μου! :-)
#40 deviljim92 (Level 12) 07/10/2015 22:03
Καταπληκτικό review! Μόλις το προσθεσα στη συλλογή μου....το 4 είχα παίξει από τη σειρά και μου άρεσε πάρα πολύ μακάρι και αυτό να βγει παιχνιδαρα! :)
#41 +5 Manos (Level 38) 05/11/2015 14:59
Το review μόλις έγινε update καθώς ο Παντελής έπαιξε εκτενώς αυτές τις ημέρες το Metal Gear Online.
Βρείτε τις νέες παραγράφους για το Metal Gear Online στο μέσο του review.
#42 supermario644ever (Level 20) 07/11/2015 12:11
Επικό review για εκπληκτικό δημιούργημα
#43 sotirakis13 (Level 10) 14/11/2015 02:10
Οπως ακριβως τα λεει ο Παντελης.Το εχω στο ps3.Μπορει να μην προσφερει την εμπειρια που προσφερει το PS4 και ακομα περισσοτερο το pc αλλα το game ειναι γαματο!!
#44 ThE GrEeK LEGEND (Level 3) 16/11/2015 20:02
Παρόλο που έχω αργήσει αρκετά πρέπει να πω και εγώ την γνώμη μου σαν ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ φαν της σειράς.Λοιπόν προτα απ ολα βλέπω πάρα πολλές θετικές κρητικές για το ΣΤΟΡΥ του παιχνιδιού....μ ε δουλεύεται?? Σαν φαν της σειράς υποτίθεται οτι θα βλέπαμε τον big boss να μετατρέπεται σιγά σιγά σε villain και να προδώσει οτι είχε αποκτήσει μέχρι τώρα.......άλλα τίποτα ΑΠΟΛΥΤΩΣ. :-x Ο Kojima μεσα στην βιασύνη του μας λέει κάτι βλακείες οτι τοσο καιρό ησουν ο χειρουργός απ το ground zeroes και ο αληθινός big boss ετοιμάζει την outer haven. Άπλα απαράδεκτο σαν παιχνίδι που υποσχόταν επικοτητα προς το τέρμα Αμα κάποιος ειναι κανουργιος στη σειρά λογικο ειναι να ξετρελαθεί μαζι του όμως ολοι οι hardcore φανς του (οπως εγω) άπλα θέλουμε να το ξεχάσουμε και να κάνουμε σαν να μην υπάρχει. :sad: :-? Υ.Γ το gameplay ομως ειναι επικό 8) ;-)
#45 Salina (Level 18) 19/11/2015 00:23
Η καλύτερη stealth σειρά!!! πολυαγαπημένη!
#46 Subliminal (Level 5) 31/12/2015 12:46
Ενα απο τα καλυτερα παιχνιδια που εχω παιξει ποτε. Kojima εισαι θεος
#47 nicolas_t31 (Level 5) 04/04/2016 14:55
Aπο τα καλυτερα παιγνιδια που εχω παιξει ποτε!
#48 GeoRaragh (Level 18) 06/05/2016 14:37
Παιχνιδάρα! Το έχω παίξει 230 ώρες, έχω τερματίσει το κανονικό story και μου έχουν μείνει λίγες side ops.Του έδωσα 50 ευρώ με το που βγήκε , αξίζουν και με το παραπάνω!
#49 Adam_Pap (Level 18) 30/05/2017 20:52
Πρεπει πρεπει πρεπει πρεπει πρεπει πρεπει!!!
Score 9.4
User Score ( 40 votes ) 9.48
User Reviews 8.83
Genre: Action-Adventure, Stealth
Developer: Kojima Productions
Publisher: Konami
Διάθεση: Zegetron (210-6856000)
Players: 1
Requirements: 4GB RAM, Επεξεργαστής Intel Core i5-4460 (3.40 Ghz). Κάρτα γραφικών NVIDIA GeForce GTX 650 (2GB), Χώρος στον σκληρό δίσκο 28GB, Λειτουργικό σύστημα Windows 7/8 (64-bit)
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: 1/9/2015
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL )
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν.(VIEW ALL )
thumb thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL )
thumb thumb thumb
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS
Notification