Black Desert Online

Hot
REVIEWED ON PC  

Το Game of Thrones συναντάει τα sandbox MMORPG.

Το Game of Thrones συναντάει τα sandbox MMORPG.

Το Game of Thrones συναντάει τα sandbox MMORPG.

Χωρίς τις αναμνήσεις σου, είσαι ένα τίποτα. Ένας ζωντανός νεκρός. Χωρίς παρόν, σίγουρα χωρίς παρελθόν και με ένα μέλλον αβέβαιο, θολό. Είσαι εδώ, μα ταυτόχρονα δεν είσαι. Αλήθεια, τι είναι το “εδώ” για μένα; Τι είναι το οπουδήποτε, για μένα; Ήμουν καλός άνθρωπος ή κακός; Δεν ξέρω αν λείπω σε κάποιον ή αν μου λείπει κάποιος ή κάτι. Νιώθω, μα ταυτόχρονα δε νιώθω τίποτα, μόνο φόβο. Χωρίς τις αναμνήσεις μου, νιώθω ότι είμαι ένα τίποτα, ένας ζωντανός νεκρός. Ευτυχώς, είσαι εσύ εδώ και μου υποσχέθηκες ότι θα με βοηθήσεις να θυμηθώ, να βρω τον δρόμο μου. Με τι αντάλλαγμα όμως; Σου απλώνω το χέρι μου, πιάσ’το, αλλά να ξέρεις ότι θα έχω το άλλο μου χέρι έτοιμο, μη με προδώσεις ποτέ.

Ήταν το 2004 όταν διατέθηκε στην Ευρώπη το Lineage II και η κυκλοφορία του έμελλε να φέρει τα πάνω κάτω στον χώρο των MMORPG. Εκείνη την περίοδο, είχαμε το launch αρκετών σημαντικών games του είδους, μεταξύ των οποίων συναντάμε τα Star Wars Galaxies, EVE Online και EverQuest II. Καθένα από αυτά έγραψε με χρυσά γράμματα την δική του ιστορία στον χώρο των video games, αλλά ήταν το πόνημα της NCSoft που κατάφερε να φέρει και στη Δύση ένα fantasy MMO με hardcore στοιχεία, το οποίο έγινε πολύ γρήγορα ιδιαίτερα αγαπητό από το community.

black-desert-online-review-1

Ανελέητο grinding για experience και materials, death penalties που θα έκαναν κάθε casual gamer να βγάλει σπυράκια, ένας ολόκληρος server να βρίσκεται σε έναν ασταμάτητο πόλεμο (με τα PKs να είναι σε καθημερινή βάση στο πρόγραμμα) και μια οικονομία που βασίζεται καθαρά σε items που δημιουργείτε μέσω του crafting. Αυτά ήταν μόνο λίγα από τα στοιχεία που είχε να προσφέρει το Lineage II στο τεράστιο κοινό του, το οποίο ολοένα και μεγάλωνε στην Ελλάδα, κυρίως λόγω των private servers που άνοιγαν σχεδόν καθημερινά. Τα επόμενα χρόνια, τα themepark MMOs άρχισαν να κερδίζουν έδαφος. Το World of Warcraft μπορεί να μην ήταν ο πρώτος παίκτης που χώθηκε στην αρένα, αλλά ήταν αυτός που έκανε το μεγάλο… μπαμ.

Ακολούθησαν δεκάδες άλλες προτάσεις, το εξαιρετικό Rift, το ελλιπές WildStar, το υπερεκτιμημένο Star Wars The Old Republic και τόσα άλλα, ενώ την ίδια ώρα το WoW άρχιζε να τείνει περισσότερο προς την casual μερίδα των gamers, παρά στους die hard raiders και PvPers. Ακόμα νοσταλγώ τις εποχές που κάναμε ανελέητο open world PvP σε Crossroads και Barrens και λιώναμε μέσα στα Molten Core (skin the dogs!), UBRS, Black Wing Lair κτλ, αλλά αυτή είναι μια άλλη -μεγάλη- συζήτηση. Μέσα σε όλα αυτά, το ελληνικό Darkfall ήταν από τα λίγα games του είδους που προσέφερε μια hardcore εμπειρία.

black-desert-online-review-2

Τα τελευταία 2-3 χρόνια βλέπουμε να έρχονται ξανά στο προσκήνιο τα hardcore MMORPG που διαθέτουν ή/και βασίζονται σε sandbox μηχανισμούς. Albion Online, Shroud of the Avatar, Das Tal, Chronicles of Elyria, Crowfall και η λίστα ολοένα και μεγαλώνει. Οι gamers βλέπουν για άλλη μια φορά ζεστά τα sandbox MMO και αν είστε θαυμαστής του genre, αυτή είναι η καλύτερη εποχή για να απολαύσετε games αυτού του υποείδους. Στην αρχή του παρόντος review αναφερθήκαμε στο Lineage II. Ο λόγος είναι ότι το Black Desert Online διαθέτει αρκετά κοινά σημεία με το MMORPG της NCSoft, σε σημείο που θα μπορούσαμε να πούμε ότι θα μπορούσε να αποτελεί έναν ανεπίσημο διάδοχό του και μάλιστα, έναν διάδοχο που παρουσιάζεται βελτιωμένος σε όλους τους τομείς και με πολλές σημαντικές προσθήκες. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η αρχή του ονείρου
Το 2010 ο Kim Daeil ιδρύει την Pearl Abyss με μοναδικό σκοπό να πρωταγωνιστήσει σε ένα από τα πιο ανταγωνιστικά genres, αυτό των MMORPG. Παρόλο που η ομάδα του έχει στην πλάτη της αρκετή εμπειρία και ο ίδιος έχει εργαστεί στην NHN Entertainment (πρώην Hangame), το μεγαλύτερο online game portal στην Κορέα (ArchLord, C9), το πρώτο τους εγχείρημα δεν παύει να αποτελεί ένα αρκετά φιλόδοξο σχέδιο. Μοναδικός στόχος η δημιουργία ενός sandbox MMORPG που συνδυάζει όλα τα στοιχεία που ψάχνουν οι φανατικοί θαυμαστές του είδους, έχοντας στον πυρήνα του όλους τους hardcore μηχανισμούς που έγιναν ιδιαίτερα αγαπητοί στις προηγούμενες “γενιές” του genre και προσθέτοντας μοντέρνες πινελιές και νέα -σε σημεία επαναστατικά- στοιχεία.

Κάπως έτσι γεννήθηκε το Black Desert Online, ίσως το MMORPG που περίμεναν περισσότερο από κάθε άλλο όλοι οι gamers τα τελευταία χρόνια. Η ανάπτυξή του ξεκίνησε το 2010, μόλις λίγους μήνες μετά την ίδρυση της Pearl Abyss. Η νεοσύστατη εταιρεία ανάπτυξης τήρησε σιγή ιχθύος τα δύο πρώτα χρόνια και έστρεψε την προσοχή της στην δημιουργία της δικής της game engine, πάνω στην οποία θα βασιζόταν το μεγαλεπήβολο σχέδιο που ονομάζεται Black Desert Online.

Χρειάστηκε να περιμένουμε ως τα τέλη του 2012 και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο όταν έλαβε χώρα η G-Star για να πάρουμε μια γερή γεύση από το πόνημα της Pearl Abyss, ενώ τον Αύγουστο του 2013 είχαμε την πρώτη του εμφάνιση σε ευρωπαϊκό έδαφος στην Gamescom. Αργότερα έγινε γνωστό ότι το Black Desert θα κυκλοφορήσει και στην Ευρώπη με την Kakao Games Europe (πρώην Daum Games Europe) να αναλαμβάνει καθήκοντα εκδότη στη Δύση.

Όπως είναι λογικό, με κάθε νέα πληροφορία που ερχόταν στο φως της δημοσιότητας, το Black Desert Online είχε αρχίσει να “χτίζει” σιγά σιγά τεράστιο hype γύρω από το όνομά του, με αποτέλεσμα το MMORPG της Pearl Abyss να χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο πολυαναμενόμενα games του είδους. Το 2014 κυκλοφορεί στην Κορέα ως free-to-Play, ακολουθούν η Ρωσία και η Ιαπωνία το 2015 και μέσα στην χρονιά που διανύουμε διατίθεται επιτέλους και στη Δύση ακολουθώντας το buy-to-play μοντέλο. Τελικά, είναι όλο αυτό το hype δικαιολογημένο; Οι απάντηση θα δοθεί στο review που ακολουθεί.

black-desert-online-review-3

Μαύρος θάνατος
Η εμπειρία σας στο Black Desert Online ξεκινάει μετά από έναν πόλεμο που κράτησε 30 ολόκληρα χρόνια. Όλα ξεκίνησαν όταν οι Priests ανακάλυψαν το Black Stone, ένα material με τρομερή αγοραστική αξία αλλά και δύναμη. Όλα τα κράτη προσπάθησαν να το εκμεταλλευτούν για δικό τους όφελος και έφτασαν στο σημείο να βάλουν την ζωή των συνανθρώπων τους σε δεύτερη μοίρα για να το καταφέρουν. Χρησιμοποιώντας μαγεία, οι ιερείς δημιούργησαν από αυτό το υλικό μια Black Sphere.

Η προσπάθειά τους να δαμάσουν την δύναμη των Black Stones όμως με αυτό τον τρόπο, είχε ως αποτέλεσμα να εξαπολυθεί στον κόσμο μια πανίσχυρη δύναμη, η οποία σαν μάστιγα σκότωσε μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Η προσπάθεια εκμετάλλευσης αυτής της πηγής ενέργειας είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινήσει εμπορικός και στρατιωτικός πόλεμος ανάμεσα στην Δημοκρατία του Calpheon (που αποτελείται από τις περιοχές Balenos, Media, Calpheon και Serendia) και το Βασίλειο της Valencia. Αυτός ο πόλεμος συνεχίζεται ακόμα και σήμερα, περισσότερο όμως όσον αφορά τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο αυτών κρατών.

black-desert-online-review-5

Επιφανειακά, το σενάριο του Black Desert Online δεν θα λέγαμε ότι βάζει υποψηφιότητα για Oscar. Παρόλα αυτά, το σύνολο του lore που περιλαμβάνει, έχει απίστευτο βάθος. Κάθε NPC που θα συναντήσετε έχει να σας διηγηθεί την δική του ιστορία. Να μοιραστεί μαζί σας τόσο της σκέψεις του για όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο, όσο και τα καθημερινά προσωπικά του προβλήματα, τους στόχους του, τα όνειρα και τις ανησυχίες του.

Με αυτό τον τρόπο και με την παρουσία του Knowledge system για το οποίο θα μιλήσουμε παρακάτω, μπορείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για όλα όσα υπάρχουν γύρω σας. Κουτσομπολιά, μύθοι, μεγάλοι έρωτες, μίση και πάθη, μυστικά και αντιπαλότητες. Σιγά σιγά, συμπληρώνετε το τεράστιο παζλ και γίνεστε ένα με τον κόσμο του παιχνιδιού, ο οποίος ζωντανεύει με τον καλύτερο τρόπο στις οθόνες σας και η εμπειρία γίνεται σίγουρα πιο immersive.

Δημιουργία χαρακτήρα και classes
Από τα πρώτα κιόλας λεπτά, το Black Desert Online μπορεί να σας εντυπωσιάσει, καθώς θα σας εκπλήξει ευχάριστα το character creation που διαθέτει. Πρόκειται για την πιο αναλυτική υλοποίηση σε video game ανεξαρτήτου είδους και θέτει πολύ ψηλά τον πήχη για τα υπόλοιπα MMO. Αυτό το ισχυρότατο εργαλείο σας δίνει την δυνατότητα να δημιουργήσετε τον χαρακτήρα σας όπως ακριβώς τον έχετε φανταστεί, αφού μπορείτε να παραμετροποιήσετε ξεχωριστά κάθε σημείο του σώματός του.

black-desert-online-review-6

Κάθε βασικό σημείο του σώματος δύναται να παραμετροποιηθεί μέσω των σχετικών επιλογών και sliders. Έτσι, δεν έχετε στη διάθεσή σας απλά προσχεδιασμένες επιλογές (αν και υπάρχουν και αυτές), αλλά μπορείτε να πειράξετε κάθε σπιθαμή, κάθε μυ ξεχωριστά. Θέλετε να φουσκώσετε λίγο τα μαγουλάκια και ο χαρακτήρας σας να έχει… σέξι καμπύλες; Μπορείτε. Να μεγαλώσετε την φράντζα στο μαλλί και να δημιουργήσετε αφέλειες; Μπορείτε να το κάνετε και αυτό. Κάθε σημείο που ενεργοποιείτε, μπορείτε να το παραμετροποιήσετε επίσης χρησιμοποιώντας και το ποντίκι, αφού εμφανίζονται τα σχετικά σημεία αλληλεπίδρασης που παρουσιάζονται ως interactive κουκίδες.

Υπάρχει τόσο μεγάλη λεπτομέρεια στη διαδικασία δημιουργίας χαρακτήρα που χρήστες έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν… σωσίες γνωστών celebrities όπως οι Emilia Clark (Game of Thrones), Megan Fox, Emma Watson, Scarlet Johansson και εκατοντάδες άλλους. Μάλιστα, η Χριστιάνα Θάνου έχει ήδη φτιάξει τον δικό της σωσία στο Black Desert Online, καταλαβαίνετε λοιπόν ότι αν ασχοληθείτε αρκετά με το character creation (το μόνο σίγουρο καθώς θα… κολλήσετε μαζί του!), θα καταφέρετε να φτιάξετε έναν χαρακτήρα ο οποίος θα είναι φτυστός με εσάς, αφού οι συνδυασμοί είναι ουσιαστικά άπειροι.

black-desert-online-review-7

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, το Black Desert Online περιλαμβάνει 12 classes τα οποία είναι gender-locked, οπότε δεν σας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξετε ελεύθερα το φύλο του χαρακτήρα σας. Οι Valkyries είναι αποκλειστικά female, ενώ οι Warriors μόνο male. Παρόλα αυτά, κάποια από τα sets κλάσεων διατίθενται τόσο σε female, όσο και σε male μέσω δύο διαφορετικών εκδοχών της κλάσης που έχουν παρόμοια skills και διαφορετικά Awakenings, όπως για παράδειγμα με τις περιπτώσεις των Witch/Wizard και των Ninja/Kunoichi.

Τα διαθέσιμα classes προσφέρουν διαφορετικό playstyle το καθένα, οπότε είναι σίγουρο ότι θα βρείτε ένα ή περισσότερα που θα σας αρέσουν. Προσωπικά, ξεκίνησα με Ranger, η οποία μπορεί να κρατήσει απόσταση από τους εχθρούς της και μου δίνει την ικανότητα να κάνω kite. Στα υπόλοιπα classes συναντάμε μεταξύ άλλων την Sorcerer που μπορεί να επιτεθεί τόσο σε melee, όσο και με ranged attacks, τον Warrior που χώνεται στην πρώτη γραμμή κρατώντας σπαθί και ασπίδα, την Tamer που μπορεί να κάνει summon διάφορα combat pets και τον Giant που αρέσκονται σε hack ‘n’ slash τακτικές.

black-desert-online-review-8

Leveling, quests και progression
Στην αρχή του παιχνιδιού, ξυπνάτε σαστισμένος, χωρίς να γνωρίζετε πού βρίσκεστε. Γρήγορα θα καταλάβετε ότι δεν έχετε ιδέα ποιος είστε, αφού από ότι φαίνεται, έχετε πάθει αμνησία. Κοινώς, το ταξίδι σας ξεκινάει με τους… καλύτερους οιωνούς. Ευτυχώς (;) για εσάς, ένα μαύρο περίεργο πλάσμα εμφανίζεται μπροστά σας για να σας βοηθήσει να σταθείτε στα πόδια σας. Το συγκεκριμένο Black Spirit θα σας συνοδεύσει καθ’ όλη την διάρκεια της περιπέτειάς σας και θα σας καθοδηγεί συνεχώς, προσφέροντάς σας αρχικά πληροφορίες για τους μηχανισμούς του παιχνιδιού μέσω διαφόρων tutorials.

Αργότερα θα καταλάβετε ότι η μοίρα σας είναι άμεσα συνδεδεμένη με το Black Spirit, αφού σας υπόσχεται ότι θα σας βοηθήσει να ανακτήσετε την μνήμη σας και να γίνετε πιο δυνατοί, με αντάλλαγμα να το βοηθήσετε κι εσείς με την σειρά του να γίνει πιο ισχυρό. Μάλιστα, ολοκληρώνοντας συγκεκριμένα story quests που θα σας προσφέρει, θα αρχίσει να αλλάζει μορφή, να γίνεται πιο επιβλητικό, ίσως και πιο επικίνδυνο. Όλη αυτή η σχέση σας με το Black Spirit έχει αρκετό ενδιαφέρον. Ίσως να αρχίσετε να αμφιβάλετε ακόμα και για το αν έχει καλούς σκοπούς ή αν απλά σας εκμεταλλεύεται για τους δικούς του στόχους.

Τα quests στο Black Desert Online χωρίζονται σε διάφορες υποκατηγορίες. Θα χρειαστεί να φέρετε εις πέρας story, general, exploration, trade, crafting και repeatable quests, τα οποία θα σας δώσουν loot, potions, skill και contribution exp, καθώς και experience που αφορά το level σας. Τα quests που σας δίνουν levelling exp όμως είναι συγκεκριμένα. Το levelling πραγματοποιείται κυρίως μέσω mob grinding. Αν σας αρέσουν τα grinding MMOs όπως το Lineage II, θα νιώσετε… σαν στο σπίτι σας. Αξίζει πάντως να ασχοληθείτε εκτενώς με τα quests, αφού πολλά από αυτά σας δίνουν επίσης skill points, ενώ θα βρείτε μπροστά σας και αρκετά quests που σας προσφέρουν επιπλέον θέσεις στο inventory.

black-desert-online-review-9

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι από την μια μπορείτε να ανεβείτε γρήγορα level (τουλάχιστον μέχρι να φτάσετε το 50ο level) και από την άλλη, όλη η διαδικασία του grinding είναι ιδιαίτερα ευχάριστη λόγω του χορταστικού combat system για το οποίο θα μιλήσουμε παρακάτω. Το BDO ουσιαστικά δεν διαθέτει level cap, αλλά ένα soft-cap το οποίο αυτή την στιγμή βρίσκεται στο level 55. Μπορείτε να συνεχίσετε να ανεβαίνετε levels και μετά το soft-cap, παρόλα αυτά το απαιτούμενο experience από εκείνο το σημείο και έπειτα αρχίζει να ανεβαίνει σε δυσθεώρητα επίπεδα. Για παράδειγμα, για να φτάσετε στο level 50, θα χρειαστείτε περίπου 50-60 ώρες αν είναι ο πρώτος σας χαρακτήρας (περίπου τις μισές αν γνωρίζετε εξαρχής τι πρέπει να κάνετε), ενώ θα σας πάρει άλλες τόσες ώρες για να ανεβείτε από το level 54 στο 55.

 

Το open world PvP αποκτάει επιτέλους νόημα, αφού μέσω αυτού μπορείτε να αποκτήσετε την απόλυτη κυριαρχία του χάρτη.

 

Μέσα σε όλα αυτά, μπαίνουν σφήνα οι μηχανισμοί των Knowledge και Intimacy. Το πρώτο είναι ουσιαστικά μια… εγκυκλοπαίδεια που τροφοδοτείται από την γνώση που αποκτάτε μιλώντας με NPCs, μελετώντας και εξερευνώντας τον κόσμο και σκοτώνοντας mobs. Όλα όσα μαθαίνετε, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε στο Intimacy, το οποίο αφορά τις σχέσεις σας και τον τρόπο που αλληλοεπιδρούν οι NPCs απέναντί σας.

Συνομιλώντας με έναν NPC, μπορείτε να ενεργοποιήσετε το Story Exchange, ένα mini game όπου προσθέτετε στις σχετικές θέσεις που σας εμφανίζονται πληροφορίες άλλων χαρακτήρων που πιστεύετε ότι θα ενδιαφέρουν τον συνομιλητή σας. Κερδίζοντας Amity points, συνάπτετε φιλίες και ανοίγετε νέες επιλογές στους διαλόγους σας, ενώ αποκτάτε πρόσβαση μεταξύ άλλων σε κρυφά quests και περισσότερο Knowledge, ενώ κάποιοι NPCs θα σας πουλήσουν συγκεκριμένα αντικείμενα μόνο όταν φτάσετε τον απαραίτητο αριθμό από Amity.

black-desert-online-review-10

Τα themepark MMORPG (όπως το World of Warcraft) βασίζονται σε κάθετους (vertical) μηχανισμούς στην εξέλιξη του χαρακτήρα σας, ενώ τα sandbox σε οριζόντιους (horizontal) μηχανισμούς. Το Black Desert Online θα λέγαμε ότι βρίσκεται κάπου στη μέση. Οι περισσότεροι από εσάς γνωρίζετε πώς λειτουργεί το vertical progression. Ανεβαίνοντας level, γίνεστε πιο δυνατοί αφού αποκτάτε πιο δυνατά skills και σας δίνεται η δυνατότητα να εξοπλιστείτε με armor και weapons ανάλογα με το level requirement τους και το level του χαρακτήρα σας.

Τα σημαντικότερα μειονεκτήματα με τους κάθετους μηχανισμούς εξέλιξης είναι το γεγονός ότι από την μια, οι περιοχές μικρότερου level σύντομα μεταμορφώνονται σε… νεκροταφεία αφού κανείς δεν χρειάζεται πλέον να τις επισκέπτεται και από την άλλη, υπάρχει πάντα ένας και μοναδικός τρόπος για να εξελίξετε τον χαρακτήρα σας. Αυτά τα μειονεκτήματα εξαφανίζονται στα games που διαθέτουν οριζόντια progression mechanics. Το gear δεν έχει level requirements, μπορείτε να “χτίσετε” τον χαρακτήρα σας επιλέγοντας τα skills που σας ενδιαφέρουν μέσα από μια μεγάλη γκάμα, δημιουργώντας το δικό σας build, έχετε την δυνατότητα να εξελιχθείτε και σε άλλους τομείς (οικονομία, εμπόριο και διπλωματία), ενώ επισκέπτεστε όλες τις περιοχές του χάρτη ξανά, ακόμα και αφού φτάσετε στο ανώτατο επίπεδο.

Το Black Desert Online, μιας και βασίζεται περισσότερο σε sandbox μηχανισμούς, χρησιμοποιεί όλα τα horizontal progression στοιχεία που αναφέραμε παραπάνω. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι δεν ακολουθείτε ένα προκαθορισμένο μονοπάτι για να εξελίξετε τον χαρακτήρα σας. Αντιθέτως, σας δίνεται η ευκαιρία να επιλέξετε εσείς τα skills που σας ενδιαφέρουν, μέσα από δεκάδες active και passive skills. Ταυτόχρονα, όπως θα αναλύσουμε παρακάτω, μπορείτε ακόμα και να σταματήσετε όποτε το θελήσετε τις εχθροπραξίες και να γίνετε ένας… φιλήσυχος έμπορος, να έχετε την δική σας γη και εργάτες ή να επιδοθείτε σε εκτροφή αλόγων. Επίσης, αν έχετε τα λεφτά, μπορείτε να αγοράσετε ή να craftάρετε όποιο αντικείμενο θέλετε, δίχως να χρειάζεται απαραίτητα να αποκτάτε πάντα την επόμενη βαθμίδα σε armor και weapons.

black-desert-online-review-11

Σύστημα μάχης, PvE και PvP
Το combat system θυμίζει περισσότερο το αντίστοιχο ενός Action game, παρά ενός RPG. Η Pearl Abyss αφήνει πίσω της το tab-targeting system που συναντάμε στην πλειοψηφία των MMORPG, με αποτέλεσμα οι μάχες να έχουν ένα πιο γρήγορο και χορταστικό hack ‘n’ slash ρυθμό. Στο BDO ακολουθείται η λογική των combos, όπου μπορείτε από την μια να συνδυάσετε skills μεταξύ τους και από την άλλη, να χρησιμοποιήσετε συνδυασμούς πλήκτρων για να εκτελέσετε αλληλουχίες από skills, επιθετικές και αμυντικές μανούβρες.

Αν εκμεταλλευτείτε τα combos, θα έχετε το πάνω χέρι στις μάχες. Πέρα από το experience που μαζεύετε, σκοτώνοντας mobs και ολοκληρώνοντας quests, κερδίζετε skill exp και εν συνεχεία skill points, τα οποία μπορείτε να κατανείμετε όπου θέλετε εσείς. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι έχετε την δυνατότητα να κάνετε enchant τα όπλα, τα armor και τα accessories σας για να τα κάνετε πιο ισχυρά, μέσω ενός συστήματος που θυμίζει τα ArcheAge και Lineage II. Το safe enchant βρίσκεται στο +5 για τα armors και στο +7 για τα weapons, ενώ το maximum enchant βρίσκεται στο +20. Ταυτόχρονα, μπορείτε να προσθέσετε gems στα αντικείμενά σας, στα αντίστοιχα sockets.

Μιας και το Black Desert Online έχει PvP προσανατολισμό, δεν διαθέτει instanced dungeons/raids όπως τα συναντάμε σε themepark MMORPG, αλλά open world group/raid bosses και μπουντρούμια που έχουν κατά κύριο λόγο τον ρόλο των grinding spots. Πολλές από αυτές τις περιοχές δεν εμφανίζονται στον χάρτη, οπότε η εξερεύνηση του κόσμου του παιχνιδιού θα σας φέρει μπροστά σε κρυφά σημεία, τα οποία σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε.

1black-desert-online-review-13

Το PvP θυμίζει και αυτό σε σημεία το Lineage II, έχοντας ταυτόχρονα τα δικά του μοναδικά στοιχεία. Μετά από ένα συγκεκριμένο level, μπορείτε να flagαριστείτε και να επιτεθείτε σε άλλους παίκτες. Αν σκοτώσετε όμως παίκτες που δεν έχουν ενεργοποιημένο το PvP (PK), τότε θα χάσετε Karma και θα γίνετε “κόκκινος”. Σε αυτή την περίπτωση, θα έχετε κάποια penalties, αφού αν σας σκοτώσουν, πέρα από το experience που θα χάσετε (χάνετε exp ακόμα και όταν πεθαίνετε από mobs), υπάρχει πιθανότητα μεταξύ άλλων να σας πέσει κάποιο αντικείμενο, θα κάνετε respawn σε τυχαίο μέρος, ενώ οι guards θα σας βάλουν στο μάτι και θα σας πάρουν στο κυνήγι.

Από εκεί και πέρα, συναντάμε τα Guild Wars, Occupation, Crimson Battlefield και τις open world αρένες. Στα guild wars, υπάρχει ο συναινετικός πόλεμος όπου και τα δύο guilds αποδέχονται το war και το μη συναινετικό όπου το αμυνόμενο guild δεν έχει αποδεχτεί την κήρυξη του πολέμου. Σε αυτή την περίπτωση, το επιτιθέμενο guild πρέπει να πληρώνει ένα ποσό για να χρηματοδοτήσει το war. Το Crimson Battlefield αφορά μάχες 30vs30 όπου μαζεύετε πόντους σκοτώνοντας παίκτες της αντίπαλης ομάδας. Οι open world αρένες που υπάρχουν σε πολλά σημεία του χάρτη, σας δίνουν την ευκαιρία να… ξεδώσετε σκοτώνοντας άλλους παίκτες δίχως να υπάρχουν penalties.

Το Occupation αφορά guild vs guild sieges με σκοπό την κατάληψη κάστρων, πόλεων, χωριών και nodes. Έχοντας στην κατοχή σας μια περιοχή, γίνεστε ο κυβερνήτης της και απολαμβάνετε διάφορα οφέλη όπως την είσπραξη φόρων από τους πολίτες. Σε συγκεκριμένες ημέρες της εβδομάδας, μπορούν να επιτεθούν άλλα guilds στο σημείο που έχετε καταλάβει, ώστε να προσπαθήσουν να σας το πάρουν. Ως guild μπορείτε επίσης να αποκτήσετε ένα Guild House που σας παρέχει ενιαίο warehouse, την δυνατότητα παραγωγής συγκεκριμένων αντικειμένων και Imperial Trade goods.

Εμπόριο και Crafting
Όντας ένα MMORPG με sandbox προσανατολισμό, το Black Desert Online διαθέτει ένα ολοκληρωμένο σύστημα οικονομίας, το οποίο βασίζεται στη δική σας συνεισφορά, καθώς και όλους τους απαραίτητους μηχανισμούς για την δημιουργία και το εμπόριο αγαθών. Στο crafting συναντάμε μια πλειάδα από gathering και production επαγγελμάτων, όπως τα Alchemy, Cooking, Mining, Logging, Fishing κτλ, ενώ όσο τα χρησιμοποιείτε, ανεβάζετε το mastery σας και ανακαλύπτετε νέες συνταγές.

Για την εκμετάλλευση της πρώτης ύλης και την δημιουργία αντικειμένων και gear, χρειάζεστε Workers και Production Workshops. Οι workers είναι οι προσωπικοί σας υπάλληλοι, τους οποίους μπορείτε να προσλάβετε και να τους αναθέσετε να συλλέξουν για εσάς materials ή να craftάρουν αντικείμενα. Οι υπάλληλοι αυτοί βρίσκονται στο επίκεντρο των εργασιών σας και προσθέτουν management στοιχεία στο BDO. Το -instanced- player housing system του παιχνιδιού παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, αφού πέρα από το να διακοσμήσετε το δικό σας σπίτι, σας επιτρέπει να έχετε στην κατοχή σας διαφόρων ειδών κτίσματα, τα οποία μπορεί να είναι για παράδειγμα production workshops ή ακόμα και καταλύματα για τους workers σας.

Το Black Desert Online διαθέτει δύο σημαντικά resource pools, στα οποία αξίζει να σταθούμε. Από την μια, έχουμε τα Contribution Points με τα οποία αγοράζετε σπίτια, ξεκλειδώνετε trading και gathering nodes, αποκτάτε φάρμες κτλ. Τα CP δεν είναι άπειρα, αλλά αν αποφασίσετε να πουλήσετε μια ιδιοκτησία σας, θα σας επιστραφούν ώστε να τα χρησιμοποιήσετε κάπου αλλού. Όσο ολοκληρώνετε quests ή ανακαλύπτετε νέες περιοχές, κερδίζετε Contribution Point exp και ανεβάζετε τα CP σας. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από κάποια συγκεκριμένα items (όπως για παράδειγμα τα potions), δεν υπάρχει δυνατότητα να κάνετε trade αντικείμενα με άλλους παίκτες, αλλά μπορείτε να κάνετε αγοροπωλησίες μέσω του Auction House.

1black-desert-online-review-14

Το δεύτερο σημαντικό resource είναι το Energy, το οποίο θυμίζει το Labor του ArcheAge. Χρησιμοποιείται σε διάφορες δραστηριότητες όπως το Node management, το gathering, το story exchange, την αγορά workers κτλ. Διαθέτετε άπειρο energy, παρόλα αυτά έχετε συγκεκριμένο maximum capacity. Το regeneration του energy γίνεται με δύο τρόπους, είτε μέσω quest reward, είτε με την πάροδο του χρόνου. Ενόσω είστε online αναπληρώνετε ένα energy ανά τρία λεπτά, ενώ το offline regen βρίσκετε στο ένα ανά μισή ώρα.

Όσον αφορά το Trading, το σύστημα λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο όπως στο ArcheAge. Μπορείτε να αγοράσετε αγαθά από συγκεκριμένους NPCs σε κάθε χωριό ή πόλη και να τα μεταφέρετε σε άλλο σημείο του χάρτη και να τα πουλήσετε. Η μεταφορά των αγαθών δύναται να γίνει τόσο με τα πόδια, όσο και με άλογο, γαϊδούρι, άμαξα κτλ, ενώ όσο πιο μακριά ταξιδέψετε για να πουλήσετε την πραμάτεια σας, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το κέρδος που θα αποκομίσετε. Πέρα από το να αγοράσετε έτοιμα αγαθά για τα trade runs σας, μπορείτε επίσης να craftάρετε μόνοι σας trade goods. Το trading μπορεί να σας δώσει αρκετά χρήματα, αλλά θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι στο δρόμο σας μπορεί να βρείτε ληστές που χειρίζεται το A.I. ή ακόμα και άλλους παίκτες που θέλουν να σας κλέψουν.

Κάθε πόλη, χωριό και άλλα σημαντικά σημεία στον χάρτη, διαθέτουν τα λεγόμενα Nodes. Συνδέοντας πολλά nodes, δημιουργείτε το επιθυμητό δίκτυο διαδρομής που σας ενδιαφέρει. Υπάρχουν επίσης production nodes, τα οποία αν τα έχετε ενεργοποιήσει, μπορείτε να στείλετε workers για να συλλέξουν materials. Για να ενεργοποιήσετε ένα node, πρέπει να επισκεφθείτε τον αντίστοιχο NPC της περιοχής και να ξεκλειδώσετε το node ξοδεύοντας Contribution Points. Ανά πάσα στιγμή, μπορείτε να απενεργοποιήσετε όσα nodes δεν χρειάζεστε πλέον, λαμβάνοντας πίσω τα CP.

1black-desert-online-review-15

Τεχνικός τομέας και κόσμος
Το πόνημα της Pearl Abyss αποτελείται από έναν τεράστιο κόσμο που παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία τόσο στην μορφολογία του, όσο και στην βιοποικιλότητα. Ταξιδεύοντας, θα βρεθείτε σε γραφικά χωριά, πανέμορφες πόλεις, πυκνά δάση, βραχώδη τοπία, ερήμους, θάλασσες, κρυφά dungeons και σκοτεινές σπηλιές που θα σας κάνουν να σταματάτε συνεχώς για να βγάλετε φωτογραφίες και… selfies. Εν τω μεταξύ, πρόσφατα προστέθηκε και η τεράστια έρημος του Black Desert, η οποία προσθέτει survival στοιχεία, αφού για να την εξερευνήσετε, θα χρειαστεί να πίνετε νερό, να τρώτε και να στήνετε σκηνή για να προστατευτείτε από τις ανεμοθύελλες.

Ο κόσμος του παιχνιδιού είναι τεράστιος και η απουσία loading και fast-traveling προσθέτει μηχανικά περισσότερο όγκο στον χάρτη. Οι μετακινήσεις σας γίνονται αποκλειστικά με φυσικό τρόπο, είτε με τα πόδια, είτε με κάποιο μεταφορικό μέσο (άλογο, άμαξα, γαϊδούρι κτλ). Το… parkour system α λα Assassin’s Creed σας επιτρέπει να μετακινηθείτε με περισσότερη ευελιξία και με περίσσιο στυλ ή και να σκαρφαλώσετε σε ψηλά κτίσματα με ευκολία.

Εντύπωση προκαλεί η υλοποίηση του world map που παρουσιάζεται μέσω 3D απεικόνισης που θυμίζει Grand Strategy games. Ο χάρτης δεν δείχνει απλά την γεωγραφική σας θέση, αλλά αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο τόσο για τις πληροφορίες που σας παρέχει, όσο και για συγκεκριμένους gameplay μηχανισμούς, αφού μέσω αυτού μπορείτε μεταξύ άλλων να προβείτε σε αγοροπωλησίες ακινήτων, να διαχειριστείτε τους workers και τα nodes σας, καθώς και για να ελέγξετε τον καιρό κάθε περιοχής.

1black-desert-online-review-16

Το Black Desert διαθέτει επίσης εναλλαγή ημέρας-νύχτας και dynamic weather (ίσως την καλύτερη υλοποίηση σε game του είδους) που παρουσιάζει διαφοροποιήσεις ακόμα και σε δύο διαφορετικά σημεία της ίδιας περιοχής. Όταν βρέχει, τα πάντα γύρω σας φαίνονται βρεγμένα (ακόμα και τα ρούχα και το δέρμα σας), δημιουργούνται αυλάκια νερού στο έδαφος σε πραγματικό χρόνο, ενώ οι κλιματικές αλλαγές επηρεάζουν τόσο τις φάρμες σας, όσο και τα στατιστικά σας, όπως το resistance. Την νύχτα κάποιοι NPCs αφήνουν τα πόστα τους, άλλοι πάνε για ύπνο, κάποιοι άλλοι θα επισκεφθούν την ταβέρνα της περιοχής, ενώ τα mobs γίνονται πιο δυνατά όταν πέφτει το πηχτό σκοτάδι.

Ο συνδυασμός των weather και day/night συστημάτων προσφέρουν μια ρεαλιστική και δεόντως immersive εμπειρία που σίγουρα εντυπωσιάζει από τα πρώτα δευτερόλεπτα. Κατά την διάρκεια της νύχτας δεν θα μπορείτε να δείτε ούτε.. την μύτη σας και θα χρειαστεί να κουβαλάτε μαζί σας φαναράκι λόγω του απόλυτου σκοταδιού που σπάει μόνο από τις αστραπές όταν βρέχει. Τα textures και τα μοντέλα των χαρακτήρων και των NPC παρουσιάζουν αρκετά μεγάλη λεπτομέρεια, αν και σε σπάνιες περιπτώσεις παρατηρήσαμε το φαινόμενο των texture pop-ups σε αντικείμενα που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση.

Αν και το user interface έχει minimal σχεδιασμό, στην αρχή τα πολλά μενού ίσως σας μπερδέψουν. Η μουσική που παίζει σε συγκεκριμένες περιστάσεις και ώρες της ημέρας, καθώς και το soundtrack των περιοχών περιλαμβάνουν όμορφα ακούσματα που δένουν όμορφα με το medieval/high fantasy setting. Σε συνδυασμό με τους βρυχηθμούς των τεράτων, τον ήχο της βροχής και τα ambient sounds γενικότερα, δημιουργούν ένα αρκετά ατμοσφαιρικό και immersive αποτέλεσμα.

1black-desert-online-review-12

Χτίζοντας κάστρα στην άμμο
Τελικά, το Black Desert Online δικαιολογεί το hype που είχε δημιουργήσει, αφού το τελικό αποτέλεσμα είναι εθιστικό και διασκεδαστικότατο. Όλοι οι μηχανισμοί δένουν αρμονικά μεταξύ τους και είναι σε θέση να προσφέρει τις σωστές αναλογίες σε sandbox emergent gameplay και τυπικό themepark περιεχόμενο. Το υψηλό του learning curve πάντως, απαιτεί από εσάς να αφιερώσετε αρκετές ώρες για να μάθετε όλα όσα προσφέρει.

Αν και η έλλειψη τυπικών PvE instanced dungeons και raids ίσως ξενίσει κάποιους από εσάς, ο προσανατολισμός του στο hardcore PvP, η διαχείριση πόρων, εργατών, ακινήτων και η δυνατότητα που σας δίνει να ασχοληθείτε εις βάθος με την οικονομία, το εμπόριο και το crafting, θα σας εθίσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ingame shop του παιχνιδιού διαθέτει αποκλειστικά cosmetic αντικείμενα και υπηρεσίες διευκόλυνσης, όπου μπορείτε να βρείτε όμορφα outfits για να ντύσετε τον χαρακτήρα σας.

Η τιμή του παιχνιδιού βρίσκεται στα 30 ευρώ και με αυτά τα χρήματα αποκτάτε πρόσβαση σε περιεχόμενο που μπορεί να σας κρατήσει για εκατοντάδες ώρες. Τα μέχρι τώρα στοιχεία κάνουν λόγο για πάνω από ένα εκατομμύριο πωλήσεις και από ότι φαίνεται, αυτό το νούμερο θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, μιας και κάτω από το όμορφο περιτύλιγμα, κρύβεται ένα MMORPG με αρκετό βάθος που είναι ικανό να σας κρατήσει στις οθόνες σας για αρκετό καιρό, ειδικά αν έχετε μεγαλώσει με games όπως το Lineage II.


Θετικά:
- Πανέμορφα γραφικά
- Σύστημα οικονομίας και crafting με αρκετό βάθος
- Εξαιρετικό character creation
- Απολαυστικό σύστημα μάχης και πλειάδα από classes
- Weather system και εναλλαγή ημέρας και νύχτας που επηρεάζουν το gameplay
- Σχετικά γρήγορο leveling
- Διαχείριση εργατών και αγορά ακινήτων
- Open world PvP και sieges με νόημα
- Τεράστιος, “ζωντανός” κόσμος
- Χαμηλή τιμή

Αρνητικά:
- Απουσία instanced dungeons/raids
- Απαιτεί αρκετές ώρες εκμάθησης
- Αρκετό grinding μετά το soft level cap
- Περιστασιακό texture popping

Βαθμολογία
Γραφικά: 9
Ήχος: 8
Gameplay: 8
Αντοχή: 8.5
Γενικά: 8.4

Αν ψάχνετε μια sandbox εμπειρία, τότε το δημιούργημα της Pearl Abyss είναι σίγουρα για εσάς.

Γιώργος Λόλας

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +2 Manos (Level 39) 20/07/2016 13:28
Εκτενέστατο και λεπτομερέστατο review Γιώργο.
Να σημειώσω ότι το κείμενο είχε ένα θέματάκι τα πρώτα λεπτά και δεν εμφανιζότανε σωστά. Πλέον είναι ΟΚ.
#2 +1 Mario07 (Level 22) 20/07/2016 13:42
Ενδιαφέρον παιχνίδι και πολλά υποσχόμενο. Ελπίζω στο κοντινο μέλλον να βρω χρόνο να σχοληθώ μαζί του, γιατί φαίνεται πολύ δυνατό mmo .
#3 +2 ashbringer (Level 25) 20/07/2016 15:17
Απο τα μεγαλύτερα και πιο αναλυτικά review που έχω δεί μέχρι σήμερα.Μπράβο στον Γιώργο.Το Black Desert Online έχει αρκετά στοιχεία απο άλλα MMORPG αλλά και στοιχεία που το κάνουν να ξεχωρίζει όπως το σύστημα συνομιλίας και η διαχείριση εργατών και ακινήτων.Ο κόσμος πραγματικά αποκτά νόημα και ουσία και οποιόδήποτε αρνητικό πιστεύω ότι θα εξαλειφθεί στη συνέχεια.Μου κίνησε ήδη το ενδιαφέρον και θα ασχοληθώ μαζί του.
#4 +1 nickarma (Level 12) 20/07/2016 17:32
Το μεγαλύτερο και ενα απο τα καλυτερα reviews!Ηθελα να το παιξω αλλα δεν ειχα χρονο μεχρι τωρα.Η τιμη του λογικη μου φαινεται.Αν δεν εχει μηνιαια συνδρομη μια χαρα ειναι.Λιγο στο endgame βλεπω να μου τα χαλαει.
#5 +1 Stormrise (Level 3) 21/07/2016 15:42
Εξαιρετικό review. Δεν γνώριζα για το συγκεκριμένο MMORPG αλλά θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε στο μέλλον, ειδικά αφού θυμίζει Lineage II
#6 +1 Mystique (Level 23) 21/07/2016 22:00
Μου φαινεται πολυ καλο με μια πρωτη ματια, τωρα πρεπει να βρω ελευθερο χρονο να ασχοληθω μαζι του.
#7 +1 Shikabane_Hime7 (Level 29) 25/07/2016 11:08
Καταπληκτικό, αναλυτικότατο review και το παιχνίδι φαίνεται να έχει δυνατά στοιχεία. Μόνο και μόνο το character creation και το σύστημα μάχη με κάνει να θέλω να ασχοληθώ παρότι τα mmorpg ποτέ δεν με τρέλαναν, κυρίως γιατί απαιτούν πολύ χρόνο. Όσοι ασχολούνται με mmorpg νομίζω πρέπει να το κοιτάξουν, είναι όντως πολλά υποσχόμενο παιχνίδι.
#8 +1 tasgeo (Level 11) 25/07/2016 13:58
Τεραστιο review που αν το διαβασει κανεις ολο θα κερδισει το ενδιαφερον του και θα δοκιμασει το Black Desert online.
#9 +1 Skateboarder (Level 7) 25/07/2016 21:14
Έγινε κόλαση στο siege του trailer και με τόση δράση θέλω να το παίξω
Score 8.4
8.28 User Score
(9 votes )
User Reviews 0
Genre: MMORPG
Developer: Pearly Abyss
Publisher: Kakao Games Europe
Διάθεση:
Players: Online
Requirements: 4GB RAM, Επεξεργαστής Intel Core i3 530 στα 2.9GHz, Κάρτα γραφικών Nvidia GeForce 250GTS/Radeon HD6770 με 1GB VRAM, Χώρος στο σκληρό δίσκο 40GB
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 3/3/2016
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το είχαν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification