• Reviews
  • Batman: The Telltale Series: Episode 1

Batman: The Telltale Series: Episode 1

Hot
REVIEWED ON PC   PS4   Xbox One (Primary version tested)   PS3   Xbox 360   Mac   iOS   Android  

Το Adventure ντεμπούτο του Σκοτεινού Ιππότη.

Το Adventure ντεμπούτο του Σκοτεινού Ιππότη.

Το Adventure ντεμπούτο του Σκοτεινού Ιππότη.

O Batman δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ποπ κουλτούρας. Από το 2009 και μετά ο μασκοφόρος σούπερ ήρωας έχει κάνει ιδιαίτερη αισθητή την παρουσία του και στον χώρο των video games, χάρις στις δημιουργίες της Rocksteady Studios, όπως το Batman: Arkham Asylum. Ένα περίπου χρόνο μετά την κυκλοφορία του Batman: Arkham Knight φτάνει στα χέρια μας ένα ακόμη game με πρωταγωνιστή τον Σκοτεινό Ιππότη, αν και στην προκειμένη περίπτωση η δημιουργία αυτή προέρχεται από την εξαιρετικά δραστήρια εταιρεία Telltale Games και όχι από την Rocksteady.

Το Batman: The Telltale Series ανακοινώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο κατά την διάρκεια των Game Awards και όπως είναι φυσικό αναμένονταν με αγωνία τόσο από τους φίλους του μασκοφόρου εκδικητή, όσο και από όσους αγαπούν τα Adventures της Telltale Games. Μετά τα Game of Thrones και Minecraft: Story Mode λοιπόν οι ταλαντούχοι developers αποφασίζουν να μας προσφέρουν ένα ακόμη Adventure. Να σημειωθεί εδώ ότι το Batman: The Telltale Series θα διατεθεί σε πέντε επεισόδια, αν και σε σύγκριση με τις υπόλοιπες κυκλοφορίες της εταιρείας η διάθεσή τους αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ένα πιο σύντομο χρονικό διάστημα.


Πριν από λίγες μέρες το πρώτο επεισόδιο του νέου Adventure της Telltale Games, το οποίο φέρει τον τίτλο “Realm of Shadows”, διατέθηκε για PC, PS4 και Xbox One (αναμένεται σύντομα και στα υπόλοιπα format) και όπως είναι φυσικό ήρθε η ώρα να σας το παρουσιάσουμε. Θα καταφέρουν άραγε οι δημιουργοί του The Walking Dead και του The Wolf Among Us να “προσαρμόσουν” τον Batman στα δικά τους μέτρα και σταθμά και να μας χαρίσουν μια ακόμη αξιόλογη δημιουργία; Η απάντηση ακολουθεί παρακάτω.

Ο άνθρωπος πίσω από την μάσκα
Όπως προαναφέραμε, ο Batman είναι ένας από τους πιο γνωστούς σούπερ ήρωες και είναι δεδομένο ότι κάποια στιγμή στην ζωή σας έχετε διαβάσει κάποιο κόμικ ή έχετε δει κάποιες από τις κινηματογραφικές μεταφορές του. Τουλάχιστον έτσι θεωρεί η Telltale Games, καθώς δεν μπαίνει στον κόπο να σας εξηγήσει επακριβώς το lore υποθέτοντας ότι έχετε κάποιες στοιχειώδεις γνώσεις, όσον αφορά το βιογραφικό του Batman και των υπολοίπων χαρακτήρων που τον πλαισιώνουν.


Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι οι developers αποστασιοποιούνται από τα comics, τις κινηματογραφικές ταινίες και τις τηλεοπτικές σειράς που λαμβάνουν χώρα στο σύμπαν του Batman παρουσιάζοντας τα γεγονότα από την δική τους οπτική σκοπιά. Για παράδειγμα, κάποιοι χαρακτήρες αποδίδονται με τελείως διαφορετικό τρόπο, με πρώτο και καλύτερο τον Oswald Cobblepot. To σενάριο λαμβάνει χώρα λίγα χρόνια μετά την απόφαση του Bruce Wayne να πολεμήσει το οργανωμένο έγκλημα χρησιμοποιώντας την persona του Batman, με το γεγονός αυτό να δίνει την ελευθερία στους developers να σπάσουν τα όποια στεγανά υπάρχουν και να μας προσφέρουν μια φρέσκια προσέγγιση στο σύμπαν του δημοφιλούς σούπερ ήρωα.

Η ελευθερία αυτή μάλιστα μεταδίδεται και στον παίκτη, καθώς σας δίνεται η δυνατότητα να υποδυθείτε τον Batman με όποιον τρόπο εσείς επιθυμείτε. Λόγου χάρη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υπέρμετρη βία για να αποσπάσετε πληροφορίες από έναν εγκληματία. Ο Batman που ξέρουμε δεν θα βασάνιζε ένα κακοποιό για να τον κάνει να μιλήσει, στην δημιουργία της Telltale Games όμως όλα επιτρέπονται. Βέβαια για την ώρα είμαστε στο πρώτο μόλις επεισόδιο, οπότε δεν γνωρίζουμε τι αντίκτυπο θα έχουν οι πράξεις μας στο μέλλον.


50/50

Οι ρόλοι πάντως στο Batman: The Telltale Games είναι μοιρασμένοι, καθώς κατά την διάρκεια της περιπέτειάς σας αναλαμβάνετε τόσο τον ρόλο του ομώνυμου σούπερ ήρωα, όσο και του δισεκατομμυριούχου Bruce Wayne. Ο τελευταίος στο ξεκίνημα της ιστορίας διεξάγει μια δεξίωση προς τιμή του εισαγγελέα Harvey Dent, με στόχο να τον στηρίξει στην προσπάθειά του για να εκλεγεί δήμαρχος. Η στήριξη αυτή βέβαια βάζει τον Bruce Wayne σε περιπέτειες και πλέον δεν αρκεί να σώσετε μόνο το Gotham από το οργανωμένο έγκλημα, αλλά θα πρέπει να προστατέψετε την υπόληψη σας και την υστεροφημία των γονιών σας.

Προστατέψτε το Gotham από το οργανωμένο έγκλημα, όποιο κι αν είναι το κόστος.


Με βάση τα όσα βλέπουμε στο πρώτο επεισόδιο δεν έχουμε παρά να αποδώσουμε τα εύσημα στην Telltale Games, καθώς όχι μόνο πλάθει ουσιαστικά ένα νέο εναλλακτικό σύμπαν, αλλά καταφέρνει να μας χαρίσει μια αξιομνημόνευτη ιστορία γεμάτη με ίντριγκες και ανατροπές. Αν μη τι άλλο ευχόμαστε τα υπόλοιπα τέσσερα επεισόδια να κυκλοφορήσουν σύντομα, καθώς έχουμε μεγάλη αγωνία για το τι θα συμβεί στην συνέχεια.


Η παραδοσιακή συνταγή
Στο κομμάτι του gameplay και πάντα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες δουλειές της Telltale Games δεν συναντάμε σημαντικές διαφορές. Υπάρχουν πάντως πολύ περισσότερα quick-time events στις σεκάνς δράσης, ενώ καλείστε να χρησιμοποιήσετε και τα gadgets του Batman, όπως το Batclaw ή το Batarang. Κατά καιρούς έχουμε εκφράσει παράπονα για τον παραγκωνισμό των παραδοσιακών Adventure μηχανισμών (γρίφοι, συνδυασμός αντικειμένων στον inventory κτλ.) στις δημιουργίες της Telltale Games και δυστυχώς για μια ακόμη φορά παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο, έστω κι αν αυτή την φορά υπήρχαν αναμφισβήτητα προοπτικές για να δούμε κάτι καλύτερο.

Ένα από τα παρατσούκλια του Batman είναι το “World's Greatest Detective” και η αλήθεια είναι ότι στα Action-Adventures της Rocksteady Studios υπήρχαν περιπτώσεις που έπρεπε να εξιχνιάσετε κάποια εγκλήματα. Το ίδιο συμβαίνει και εδώ, καθώς στο προτελευταίο κεφάλαιο του πρώτου επεισοδίου υπάρχει μια τυπική investigation αποστολή. Στην πράξη θα πρέπει να παρατηρήσετε τον χώρο για τυχόν στοιχεία και να τα συνδυάσετε για να βρείτε την λύση ενός εγκλήματος. Εδώ υπήρχε αναμφισβήτητα πρόσφορο έδαφος για να δούμε πιο εξελιγμένους μηχανισμούς, παρόλα αυτά η Telltale Games μάλλον δίστασε να προσδώσει έναν πιο σκληροπυρηνικό Adventure χαρακτήρα στο δημιούργημά της. Ως εκ τούτου αυτοί οι υποτυπώδεις γρίφοι μπορούν να λυθούν χωρίς να ξοδέψετε ιδιαίτερη φαιά ουσία και όπως είναι φυσικό ο συνολικός βαθμός πρόκλησης κινείται και πάλι σε χαμηλότατα επίπεδα.


Παρά τους επιφανειακούς Adventure μηχανισμούς, η αλήθεια είναι ότι το Batman: The Telltale Series διαθέτει πολύ μεγαλύτερη ποικιλία στο gameplay σε σχέση με τις υπόλοιπες κυκλοφορίες της εταιρείας. Εν τω μεταξύ, εδώ συναντάμε και ένα νέο feature, το λεγόμενο Crowd Play. H λειτουργία αυτή σας επιτρέπει να στείλετε ένα URL στους φίλους σας και να τους προσκαλέσετε να συμμετάσχουν στο playthrough σας, είτε κάνοντας like/dislike στις αποφάσεις που παίρνετε στους διαλόγους, είτε ψηφίζοντας κάποια συγκεκριμένη επιλογή. Για να είμαστε ειλικρινείς το Crowd Play είναι ένα gimmick, χωρίς καμία επίπτωση στην συνολική εμπειρία, εκτός κι αν αποφασίσετε να παίξετε το Batman: The Telltale Series με παρέα.

Η γερασμένη Telltale Tool
Οι developers εμπιστεύονται για μια ακόμη αφορά την in-house μηχανή γραφικών τους, η οποία είναι γεγονός ότι έχει αρχίζει να μαρτυρά έντονα της σημάδια της ηλικίας της. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα animations και είναι ιδιαίτερα έντονο στη νέα δημιουργία της εταιρείας, καθότι όπως είπαμε υπάρχουν πολύ περισσότερες σεκάνς δράσης. Ευτυχώς πάντως δεν συναντήσαμε τεχνικά προβλήματα, όπως τραγικές πτώσεις του frame rate, “πάγωμα” της οθόνης και τις λοιπές παιδικές ασθένειες της Telltale Tool. Όσοι περίμεναν πάντως μια νέα μηχανή γραφικών θα χρειαστεί να κάνουν υπομονή, καθώς όπως όλα δείχνουν κάτι τέτοιο αναμένεται να συμβεί στο The Walking Dead: Season Three.


Εάν εξαιρέσουμε τα σπασμωδικά animations και ορισμένες αφύσικες εκφράσεις των πρωταγωνιστών της ιστορίας, το συνολικό οπτικό αποτέλεσμα στέκεται σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Η cel shaded απεικόνιση άλλωστε αναδεικνύει το εξαιρετικό art direction, το οποίο έχουμε συνηθίσει στις δημιουργίες της αμερικανικής εταιρείας.

Η Telltale Games συνεργάζεται για μια ακόμη φορά με τους ηθοποιούς Troy Baker και Laura Bailey, οι οποίο ερμηνεύουν με απόλυτη επιτυχία τους Batman/Bruce Wayne και Catwoman. Οι δύο ηθοποιοί έχουν αναπτύξει μια ιδιαίτερη χημεία ύστερα από την συνεργασία τους στο Tales from the Borderlands και καταφέρνουν και πάλι να κάνουν την διαφορά. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι υπόλοιποι voice actors υστερούν. Λόγου χάρη, ο Murphy Guyer αποδίδει με εξαιρετικό τρόπο τον αδιάφθορο αστυνομικό Gordon. Εξαιρετική δουλειά έχει γίνει και στο soundtrack, όπου και συναντάμε τον συνθέτη Jared Emerson-Johnson.


Μας ανοίγει την όρεξη για τα επόμενα επεισόδια
Το έργο της Telltale Games ήταν εξαρχής δύσκολο, καθώς έπρεπε να διαχειριστεί με σεβασμό την εβδομηκονταετή και πλέον ιστορία του Batman, παρόλα αυτά κατάφερε αναμφίβολα να φέρει τον Σκοτεινό Ιππότη στα μέτρα της, προσφέροντας μας ένα ακόμη αξιόλογο Graphic Adventure. Ενδεχομένως κάποιοι σκληροπυρηνικοί φίλοι του Batman να διατυπώσουν ενστάσεις, όσον αφορά την προσαρμογή κάποιων χαρακτήρων σε διαφορετικό ρόλο ή για το γεγονός ότι τα όσα βλέπουμε ξεφεύγουν από το υπάρχον lore των comic books και των τηλεοπτικών ταινιών. Από την στιγμή βέβαια που η Warner Bros. έδωσε το πράσινο φως για αυτές τις αλλαγές, σημαίνει ότι εμπιστεύεται πλήρως την Telltale Games. Ως γενικό συμπέρασμα προκύπτει ότι το πρώτο επεισόδιο θέτει τις βάσεις για να δούμε κάτι ακόμη καλύτερο στο μέλλον. Αυτό που αξίζει να μνημονεύσουμε είναι το εξαιρετικό σενάριο, το οποίο θα σας καθηλώσει και θα σας κάνει να ανυπομονείτε για την εξέλιξη της ιστορίας.

Θετικά:
- Μια φρέσκια προσέγγιση στην απόδοση της προσωπικότητας του Batman
- Κορυφαίο σενάριο με αλλεπάλληλες ανατροπές
- Εξαιρετικές ερμηνείες από όλους τους ηθοποιούς
- Υπέροχα cel shaded γραφικά
- Οι αποφάσεις σας διαμορφώνουν ουσιαστικά τον χαρακτήρα του Batman

Αρνητικά:
- Σπασμωδικά animations
- Θα θέλαμε να διαρκεί λίγο παραπάνω
- Καμία διάθεση για καινοτομία στο gameplay

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 9
Gameplay: 7.5
Αντοχή: 6
Γενικά: 7.6

Στέκεται επάξια πλάι στα υπόλοιπα Adventures της εταιρείας.

Παντελής Δασκαλέλος 

NEWS   VIEW ALL

Batman: The Telltale Series

[Αρχική δημοσίευση: 4/12/15 ]Τα φετινά The Game Awards μας επιφύλασσαν αρκετές εκπλήξεις και μία από αυτές είναι η ανακοίνωση της κυκλοφορίας του Batman: The Telltale Series. Η Telltale Games είναι...
Posted (12 Dec 2016)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Stergios Mitrakis (Level 7) 07/08/2016 14:11
Τέλειο rewiew Παντελή.Καλύπτε ις τα πάντα με την εξαιρετική σου οπτική γωνία,σε σχέση με ότι θέλουμε να μάθουμε για το παιχνίδι,τους χαρακτήρες,το story κτλ !!!!!!!!!!
#2 Efane (Level 24) 07/08/2016 14:59
Είχα κάποιες αμφιβολίες αλλά όπως διαβάζω πρόκειται για ένα ενδιαφέρον adventure. Εξαιρετικό review, θα περιμένουμε και τα υπόλοιπα επεισόδια ;-)
#3 Blood Prince (Level 30) 07/08/2016 18:24
Τέλειο το review όπως πάντα.Εξάλλου ποιο review στο GameWorld δεν είναι τέλειο ;;; Το παιχνίδι φαίνεται πολύ ωραίο.
#4 Shikabane_Hime7 (Level 29) 07/08/2016 19:21
Περίμενα το review σου για το συγκεκριμένο μιας και ο Batman ειναι ο παιδικός και αγαπημένος μου ήρωας. Για την Telltale δεν εχω καλη γνώμη ετσι ήμουν και είμαι διστακτικός πλέον οταν ειναι να αγοράσω κάποιο παιχνίδι της. Πολυ καλό το review, σχημάτισα μια εικόνα για το πως περίπου θα ειναι. Η αλήθεια ειναι ότι ανησυχούσα οταν ανακοινώθηκε ο συγκεκριμένος τίτλος, ´αλλα φαίνεται ότι εχει γίνει καλη δουλειά κυρίως στο σενάριο. Θα περιμένω και άλλα επεισόδια για να προχωρήσω σε αγορά πάντως.
Το crowd play ειναι λίγο αχρείαστο νομίζω.
#5 tasgeo (Level 11) 07/08/2016 23:21
Συγχαρητήρια για το review σας. To περιμένω πολύ γιατί είναι από τα αγαπημένα μου adventure series.
#6 Kaneki (Level 3) 08/08/2016 01:29
Ωραίο review!Φαίνετε να είναι ένα πολύ ενδιαφέρον game
#7 ashbringer (Level 25) 08/08/2016 11:55
Πολύ καλό review απο τον Παντελή και παρόλο που ήμουν αρνητικός απέναντι σε αυτόν τον τίτλο καθότι δεν πιστεύω ότι ταιριάζει τέτοιο gameplay σε αυτόν τον ήρωα θα το τσεκάρω τελικά.
#8 GeoRaragh (Level 18) 09/08/2016 14:27
Πολύ καλό review Παντελή! Καλό φαίνεται και το παιχνίδι.
#9 billfrigas (Level 29) 11/08/2016 12:04
οταν βγει σε retail θα αξιζει σιγουρα η αγορα του
Score 7.6
8.15 User Score
(10 votes )
User Reviews 0
Genre: Adventure
Developer: Telltale Games
Publisher: Telltale Games
Διάθεση: Telltale Games
Players: 1
Requirements: 3GB RAM, Επεξεργαστής Intel Core 2 Duo 2.4GHz, Κάρτα γραφικών 1024ΜΒ, Χώρος στον σκληρό δίσκο 3GB, Λειτουργικό σύστημα Windows 7
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: PC, PS4, Xbox One: 2/8/2016, PS3, Xbox 360: Αύγουστος 2016, iOS, Android: 13/9/2016
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification