Period: Cube - Shackles of Amadeus

Hot
REVIEWED ON PS Vita  

Φυλακισμένη μέσα σε ένα MMORPG.

Φυλακισμένη μέσα σε ένα MMORPG.

Φυλακισμένη μέσα σε ένα MMORPG.

Τον Ιούλιο του 2016 η Aksys Games ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει τρεις δημιουργίες της Otomate σε Ευρώπη και Αμερική και συγκεκριμένα τα Period: Cube – Shackles of Amadeus, Bad Apple Wars και Collar x Malice. H Otomate αποτελεί παράρτημα της Idea Factory, μιας εταιρείας που εδώ και δύο δεκαετίες δραστηριοποιείται στον χώρο των JRPG (Spectral Force, Agarest, Hyperdimension Neptunia κ.ο.κ.). Τα στελέχη της Otomate έχουν αφιερωθεί ψυχή τε και σώματι στην ανάπτυξη διαφόρων otome games, τα οποία σιγά σιγά αρχίζουν να γίνονται δημοφιλή και στη Δυτική αγορά. Για τους αμύητους να σημειώσουμε ότι τα otome games αποτελούν μια υποκατηγορία των Visual Novels και των Dating Simulators και απευθύνονται κυρίως στο γυναικείο κοινό. Στις δημιουργίες αυτού του τύπου αναλαμβάνετε πάντα τον έλεγχο μιας θηλυκής πρωταγωνίστριας και σταδιακά αναπτύσσετε ειδύλλια με τους αρσενικούς NPC.

To Period: Cube - Shackles of Amadeus είναι το πρώτο από τα τρία προαναφερθέντα games που μεταφέρεται στην Ευρώπη και η τέταρτη κατά σειρά κυκλοφορία της Aksys Games σε αυτό τον χώρο μετά τα Code: Realize - Guardian of Rebirth, Hakuoki: Stories of the Shinsengumi και Hakuoki: Demon of the Fleeting Blossom. Πάμε να δούμε λοιπόν αναλυτικότερα με ποιο ακριβώς θέμα καταπιάνεται το νέο Visual Novel της Otomate και αν αξίζει να ασχοληθείτε μαζί του.


Ο πέμπτος κόσμος της Arcadia
Πρωταγωνίστρια της ιστορίας είναι μια νεαρή κοπέλα που ονομάζεται Kazuha Hanamiya (υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξετε το όνομά της), η οποία μαζί με τον παιδικό φίλο της, τον Ηiroya, αναζητά τα ίχνη του αδερφού της (Shiki). Τόσο ο Shiki, όσο και Hiroya είναι φανατικοί παίκτες ενός MMORPG που ονομάζεται Arcadia. Με βάση έναν αστικό θρύλο υπάρχει ένας κρυφός server του παιχνιδιού, ο οποίος οδηγεί στον World V της Arcadia. Η Kazuha και ο Hiroya ανακαλύπτουν ότι ο Shiki είχε βρει τον τρόπο να μπει στον World V και στην πορεία ο Hiroya πείθει την Kazuha να φτιάξει έναν χαρακτήρα και να παίξουν παρέα το Arcadia με σκοπό να μπουν και αυτοί με τη σειρά τους στον κρυφό αυτό κόσμο και να αναζητήσουν τα ίχνη του Shiki.

Η πλοκή παίρνει μια αναπάντεχη τροπή, καθώς οι δύο ήρωες παγιδεύονται μέσα στο εν λόγω MMORPG και ο μόνος τρόπος για να καταφέρουν να δραπετεύσουν είναι να ολοκληρώσουν το Ark, το πιο δύσκολο dungeon της Arcadia. Σαν να μην έφτανε αυτό με βάση τους κανόνες του World V αν κάποιος χαρακτήρας πεθάνει στο παιχνίδι, τότε θα πεθάνει και στην πραγματική ζωή. Με δεδομένο ότι η Kazuha έχει μόλις ξεκινήσει να παίζει και έχει έναν χαρακτήρα Level 1 αντιλαμβάνεστε ότι η ζωή της βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Συν τις άλλοις, η πρωταγωνίστρια μπλέκει άθελα της στην διαμάχη μεταξύ των δύο πιο ισχυρών guilds του Arcadia, των Angels και των Demons, οι οποίοι προσπαθούν και αυτή με τη σειρά τους να ολοκληρώσουν το Ark.


Με δεδομένο ότι μιλάμε για Visual Novel το πρώτο ζητούμενο μας είναι αν το σενάριο έχει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να μας καθηλώσει και να μας κρατήσει καρφωμένους στην οθόνη του PS Vita. Ευτυχώς το Period: Cube - Shackles of Amadeus πληρεί και με το παραπάνω αυτές τις προϋποθέσεις, καθώς η ιστορία του είναι αρκετά πρωτότυπη (σε κάποιους ενδεχομένως να θυμίσει το Sword Art Online) και διαθέτει πάρα πολλές ανατροπές. Το μοναδικό μας παράπονο είναι ότι υπάρχουν κάποια “κενά” στην αφήγηση, ενώ το φινάλε αφήνει κάποια αναπάντητα ερωτήματα. Παρόλα αυτά, εμείς... καταβροχθίσαμε με ευχαρίστηση τις ψηφιακές σελίδες του εν λόγω Visual Novel και πιστεύουμε ότι θα ικανοποιήσει τους λάτρεις του genre.

Ολοκληρώστε το πιο δύσκολο dungeon και αποδράστε από τον ψηφιακό κόσμο της Arcadia.


Καθορίζοντας την εξέλιξη της ιστορίας
To Period: Cube - Shackles of Amadeus σας δίνει την ελευθερία να καθορίσετε με βάση τις επιλογές σας στους διαλόγους και στις μάχες τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθεί το σενάριο. Στις πρώτες μάχες για παράδειγμα, το αν θα επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε το μαχαίρι σας ή να προσπαθήσετε να τρέξετε καθορίζει τον χαρακτήρα με τον οποίο θα αναπτύξετε το ειδύλλιο σας. Συνολικά το σενάριο εξελίσσεται με επτά διαφορετικούς τρόπους, έναν δηλαδή για κάθε αρσενικό NPC. Ένα τυπικό playthrough θα σας κρατήσει συντροφιά για 3-4 περίπου ώρες, οπότε συνολικά θα χρειαστεί να αφιερώσετε 21-28 ώρες για να δείτε όλες τις εναλλακτικές εκδοχές του σεναρίου.


Να σημειώσουμε εδώ ότι υπάρχουν και δύο ξεχωριστά φινάλε σε κάθε εκδοχή, τα οποία καθορίζονται και πάλι ανάλογα με τις απαντήσεις σας και τις αποφάσεις σας στους διαλόγους. Παράλληλα σας δίνεται η δυνατότητα να κάνετε skip όποιους διαλόγους έχετε παρακολουθήσει ήδη και με τον τρόπο αυτό μπορείτε πολύ εύκολα να φτάσετε στο δεύτερο φινάλε του κάθε χαρακτήρα. Οι επιλογές σας έχουν άμεσο αντίκτυπο στο Almighty level σας και στο Affection σας με τους εκάστοτε χαρακτήρες. Για να ανεβάσετε το Almighty level σας θα χρειαστεί να κερδίσετε xp από τις μάχες, ενώ το Affection αντικατοπτρίζει το πόσο “στενή” είναι η σχέση σας με τους διάφορους NPC.

Οι developers έχουν καταφέρει να αποδώσουν πολύ εύστοχα το κλίμα ενός MMORPG, καθώς όλοι οι χαρακτήρες ανεβαίνουν level μετά από κάθε μάχη, δέχονται ζημιά από τις επιθέσεις των πλασμάτων, έχουν το δικό τους class κτλ. Φυσικά όλα αυτά τα στοιχεία δεν έχουν άμεσο αντίκτυπο στο gameplay, καθώς από τη στιγμή που μιλάμε για Visual Νοvel, το gameplay μεταφράζεται στην ανάγνωση δεκάδων ψηφιακών σελίδων. Σε σύγκριση με ανάλογες κυκλοφορίες πάντως, όπως το Stein's Gate 0, το Period: Cube - Shackles of Amadeus έχει σαφώς πιο διαδραστικό gameplay και ως εκ τούτου πλησιάζει έστω και αμυδρά τα... χωράφια των Adventures και των RPG.


Σκιαγραφώντας την Arcadia
H δημιουργία της Otomate παρουσιάζει ένα καλαίσθητο οπτικό αποτέλεσμα, το οποίο αναδεικνύεται μέσα από τα εξαιρετικά σκίτσα του Ιάπωνα εικονογράφου Kuroyuki (Black Wolves Saga). Η Otomate έχει χρησιμοποιήσει και μια σειρά από αρκετά εντυπωσιακά CGI cutscenes για να συνοδέψει τις στατικές 2D εικόνες που συνοδεύουν την ανάγνωση των διαλόγων. Όπως είναι φυσικό βέβαια μιλάμε για μια δημιουργία που δεν εκμεταλλεύεται ούτε στο ελάχιστο τις hardware δυνατότητες του PS Vita, εντούτοις για τα δεδομένα των Visual Novel συναντάμε ένα αξιοπρεπέστατο αποτέλεσμα.

O ηχητικός τομέας κινείται σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, καθώς το soundtrack απαρτίζεται από μια πληθώρα μουσικών themes που κατάφεραν να μείνουν χαραγμένα στην μνήμη μας ακόμη και μετά το τέλος της ενασχόλησής μας με το Period: Cube - Shackles of Amadeus. Στο voice acting η Otomate συνεργάστηκε με μια σειρά έμπειρων ηθοποιών, οι οποίοι με τη σειρά τους καταφέρνουν να... απογειώσουν το σενάριο με τις πειστικές ερμηνείες τους. Από το καστ ξεχωρίζουμε τον Sakurai Takahiro στον ρόλο του Astrum, ο οποίος έχει στο παρελθόν υποδυθεί τον Cloud Strife στη σειρά Final Fantasy και τον Kuwata Leon στο Danganronpa.


Συνοψίζοντας
Το Period: Cube - Shackles of Amadeus προσφέρει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να γνωρίσετε τα otome games και παράλληλα διαθέτει ένα καλογραμμένο και αρκετά πρωτότυπο σενάριο που θα καταφέρει με χαρακτηριστική άνεση να κερδίσει το ενδιαφέρον σας. Σαφώς και μιλάμε για μια κυκλοφορία που απευθύνεται σε ένα περιορισμένο κοινό, αλλά το πιθανότερο σενάριο είναι ότι αν εξακολουθείτε να παίζετε στο PS Vita σας, τότε σίγουρα αγαπάτε τα Visual Νοvels και τα JRPG. Με τα δεδομένα που επικρατούν αυτή τη χρονική στιγμή, το Period: Cube - Shackles of Amadeus διεκδικεί με αξιώσεις μια θέση στην ψηφιακή συλλογή σας και προτείνεται χωρίς κανένα ενδοιασμό στους λάτρεις των Visual Novels.

Θετικά:
- Ενδιαφέρον σενάριο που κεντρίζει από πολύ νωρίς το ενδιαφέρον σας
- Μεγαλύτερος βαθμός αλληλεπίδρασης σε σχέση με τις υπόλοιπες κυκλοφορίες του χώρου του
- Πολλαπλά φινάλε και επτά διαφορετικοί τρόποι εξέλιξης της ιστορίας
- Μεγάλο replayability
- Δυνατότητα να κάνετε skip όσους διαλόγους έχετε παρακολουθήσει
- Κορυφαίο voice acting και αξιομνημόνευτα μουσικά θέματα
- Καλαίσθητο artwork
- Το σενάριο εκτυλίσσεται αποκλειστικά με βάση τις αποφάσεις σας

Αρνητικά:
- Τα γραφικά απαρτίζονται κυρίως από στατικές 2D εικόνες
- Ανύπαρκτη πρόκληση
- Η αφήγηση παρουσιάζει κενά και δεν δίνονται ικανοποιητικές απαντήσεις στα ερωτήματά σας
- Η κάθε εκδοχή της ιστορίας εξελίσσεται μέσα σε μόλις 3-4 ώρες

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 8.5
Gameplay: 7
Αντοχή: 7
Γενικά: 7.4

Η ιδιαίτερη θεματολογία του και ο υψηλός -για τα δεδομένα του είδους- βαθμός αλληλεπίδρασης το καθιστούν ως μια ποιοτική πρόταση αγοράς.

Παντελής Δασκαλέλος 

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Blood King (Level 25) 17/05/2017 20:10
Ψοφάω για Visual Novels συνεπώς δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα μου αρέσει.
Score 7.4
7.5 User Score
(6 votes )
User Reviews 0
Genre: Visual Novel
Developer: Otomate, Idea Factory
Publisher: Aksys Games
Διάθεση: Aksys Games
Players: 1
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 28/4/2017
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification