Total War: Warhammer - Bretonnia

Hot
REVIEWED ON PC (Primary version tested)   Mac  

Ποδοπατήστε το Κακό με τους ιππότες σας.

Ποδοπατήστε το Κακό με τους ιππότες σας.

Ποδοπατήστε το Κακό με τους ιππότες σας.

Ένας χρόνος πέρασε κιόλας από την ευτυχισμένη εκείνη ημέρα όπου το Total War: Warhammer εισέβαλλε στις οθόνες των υπολογιστών και μας έκλεψε την καρδιά. Αξιοποιώντας το επικό gameplay της σειράς Total War, έδωσε πνοή στον τεράστιο κόσμο του μεσαιωνικού Warhammer και μας έκανε να ερωτευτούμε τα μαγευτικά του factions και να συμμετάσχουμε στον αιώνιο αγώνα του. Ευθύς εξαρχής η εταιρεία ανάπτυξης Creative Assembly έδειξε την αγάπη της προς τους gamers, εμπλουτίζοντας το αδιάκοπα με νέα DLC και expansions.

Με την κυκλοφορία του Total War: Warhammer αποκτήσαμε τον έλεγχο του αιμοσταγούς faction των Chaos και λίγες μέρες αργότερα, ένα DLC που μετέτρεψε τον κόσμο του Warhammer σε λουτρό αίματος. Ακολούθησε η επέλαση του faction των σκληροτράχηλων Beastmen, νέοι χαρακτήρες και campaigns για Dwarves και Greenskins, το faction των Wood Elves ξεχύθηκε από το δάσος του για να υπερασπιστεί τα ιερά και τα όσια και φέτος, το ιπποτικό faction των Bretonnians περνά επιτέλους στην δικαιοδοσία μας.

total war warhammer bretonnia 1

Για την Κυρά της Λίμνης γίνονται όλα
Το πιεστικό αγκάλιασμα της θρησκευτικής ευλάβειας κυριαρχεί στην ζωή των Bretonnians, ενός faction που μοιάζει ταγμένο να υπηρετεί τις υπερφυσικές δυνάμεις στην μορφή της Lady of the Lake, της γυναικείας θεότητάς τους. Πρωταρχικός τους σκοπός η εξάλειψη των δυνάμεων του σκότους και της καταστροφής από τον κόσμο με κάθε τρόπο. Κανείς μας δεν μπορεί να διαφωνήσει με τα φωτεινά ιδεώδη τους έτσι οι Bretonnians εντάσσονται de facto στις αγαπημένες φυλές του πολέμου λόγω πνευματικής ταύτισης.

Η κοινωνική τους δομή είναι εμφανώς επηρεασμένη από την ιπποτική αριστοκρατία του μεσαίωνα με γενναίες δόσεις Αρθουριανής μυθολογίας να γαρνίρουν το ηρωικό σκηνικό. Η κοινωνία τους χωρίζεται στους ιππότες που είναι οι επίλεκτες δυνάμεις του στρατού και στους χωρικούς οι οποίοι στηρίζουν την οικονομία με την εργασία τους ενώ κάποιες φορές εμφανίζονται και στο πεδίο της μάχης ασκώντας βοηθητικό ρόλο.

Οι μονάδες των Bretonnians θα σας εντυπωσιάσουν εμφανισιακά και επιχειρησιακά. Οι τοξότες τους δεν λένε πολλά πράγματα αλλά η ύπαρξη των trebuchet σας εξασφαλίζει ένα "πυροβολικό" ικανό να διαλύσει εύκολα τις οχυρώσεις και τις δυσκίνητες μονάδες του εχθρού. Οι foot squires είναι μια εξαίσια μονάδα πεζικού που ειδικεύεται στον αποδεκατισμό των εχθρικών μαζών. Οι αποτελεσματικότερες μονάδες που ξεχωρίζουν και για την ομορφιά τους είναι οι royal pegasus knights και royal hippogryph knights. Μπορούν να κινηθούν με τρομακτική ταχύτητα πλευροκοπώντας τον εχθρό, να χτυπήσουν από κάθε σημείο του πεδίου μάχης και να μετακινηθούν στην συνέχεια σε άλλο μέρος συνεχίζοντας την σφαγή.

Οι δύο διαθέσιμες μονάδες heroes επιβάλλουν εύκολα την παρουσία τους σε όλες τις πτυχές της σύγκρουσης. Η damsel είναι μια δολοφόνος που κόβει τους λαιμούς των αντίπαλων στρατηγών με χαρακτηριστική άνεση. Παρατάσσοντάς την σε ένα αναπτυσσόμενο province μειώνει αισθητά το κόστος των κτιρίων ώστε να επιταχυνθεί η ανοικοδόμησή του. Ο paladin είναι ο τέλειος εκπαιδευτής του στρατού ανεβάζοντας συνέχεια τα επίπεδα των μονάδων εκτός της μάχης. Είναι παράλληλα ένας εξαιρετικός σαμποτέρ γιατί μπορεί να αποκολληθεί από το στράτευμα, να προκαλέσει φθορά στον εχθρικό στρατό και στα κτίρια του και να επανέλθει για να συμμετάσχει στην μάχη που… μαγειρέψατε.

total war warhammer bretonnia 2

Νέες, ολοκαίνουργιες τεχνολογίες έρχονται να στολίσουν το technology tree των Bretonnians οι οποίες εναρμονίζονται με την γενικότερη πολιτική και τους στόχους τους. Μια σειρά τεχνολογιών συσφίγγει τις διπλωματικές σχέσεις των factions της Bretonnia, των ανθρώπων και των Dwarves ώστε να δημιουργηθεί μια τεράστια συμμαχία ενάντια στις δυνάμεις του σκότους. Μια άλλη αλυσίδα τεχνολογιών προσφέρει σοβαρά bonuses για τις στρατιές σας που μάχονται τους Chaos, Orcs, Vampire Counts και άλλα τέρατα της φύσης.

Η σειρά με την οποία θα αποκτήσετε τις τεχνολογίες έχει άμεσο αντίκτυπο στον χάρτη του παιχνιδιού. Τι να τις κάνετε τις τεχνολογίες ενοποίησης της Bretonnia αν οι Chaos, Beastmen και άλλοι προλάβουν να ισοπεδώσουν τα περισσότερα factions της περιοχής; Ξεκλειδώστε την τεχνολογία που σας δίνει προβάδισμα στην μάχη π.χ. με τα Wood Elves αν σχεδιάζετε προέλαση στα εδάφη τους. Ρίχτε το επιστημονικό σας βάρος στην αγροτική τεχνολογία και αδιαφορήστε για την βιομηχανία αν τα κέρδη από την γεωργία καλύπτουν τις πολεμικές σας ανάγκες.

total war warhammer bretonnia 3

Πετάξτε το γάντι στους Chaos
Θα ξεχειλίσετε από οργή όταν φτάσει η στιγμή να αντιμετωπίσετε τις λεγεώνες του Χάους. Οι Chaos είναι τα φθοροποιά στοιχεία του Total War: Warhammer, η αρρώστια που κατατρώει εδάφη και πολιτισμούς χωρίς διακρίσεις. Στο πέρασμά τους ισοπεδώνουν τις πόλεις που κατακτούν και μολύνουν τα εδάφη ρίχνοντας τον σπόρο της δυσαρέσκειας και της εξέγερσης στους πληθυσμούς. Στο Bretonnia DLC οι Chaos εμφανίζονται πιο επικίνδυνοι από ποτέ διότι μόνο ένα μικρό κομμάτι γης χωρίζει τα στρατεύματά τους από τα κράτη των Bretonnians συνεπώς η κατά μέτωπο σύγκρουση μαζί τους είναι αναπόφευκτη.

Η επέλαση των Chaos ευτυχώς έχει ευεργετική επίδραση στις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των περισσότερων factions. Δεν έχει σημασία επί πόσους γύρους σφάζεστε με τους Vampire Counts, τα Wood Elves ή τα Orcs, όταν δουν τις δυνάμεις των Chaos να πλησιάζουν στην περιοχή τους, έρχονται τρέχοντας να σας ζητήσουν κατάπαυση του πυρός για να επικεντρωθούν στην μεγαλύτερη απειλή. Δύο φρέσκα game mechanics σας περιμένουν μόλις πάρετε στα χέρια σας τον έλεγχο των Bretonnians, η αγροτική οικονομία (peasant economy) και ο ιπποτισμός (chivalry).

Οι ιππότες είναι η αφρόκρεμα του στρατού σας, αφοσιωμένοι ολημερίς στις στρατιωτικές ασκήσεις και στον πόλεμο. Στα μετόπισθεν βρίσκεται η πληθυσμιακή μάζα των αγροτών η οποία εργάζεται σκληρά σε αγροτικές εργασίες, μαζεύοντας τον πλούτο που χρειάζεστε για να συντηρηθούν οι στρατιές σας. Οι αγρότες συμμετάσχουν και στον πόλεμο επίσης με μονάδες πεζικού (Peasant Bowmen, Spearmen-at-Arms κ.τ.λ.) ικανές να προξενήσουν σημαντική ζημιά στον αντίπαλο και κυρίως, να προστατεύσουν το πανίσχυρο ιππικό των ιπποτών σας από τις επιθέσεις. Οι μονάδες των αγροτών έχουν χαμηλό leadership συνεπώς το βάζουν εύκολα στα πόδια αν δεν τις υποστηρίξετε με τους heroes και τους lords σας.

Τι Bretonnia, τι Βρετανία, τι Αρθούρος, τι Leoncoeur, το μεγαλείο σε όλες τις μορφές υπάρχει για να μας εξιτάρει.

Η αγροτική οικονομία αποφέρει μεγάλα κέρδη στα ταμεία σας και η στρατολόγηση του αγροτικού πληθυσμού μειώνει τον στάνταρ αριθμό αγροτών που προσφέρουν οι πόλεις σας. Αν έχετε μεγάλες ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό στον στρατό μπορείτε να εκβιομηχανίσετε την οικονομία σας χτίζοντας τα ανάλογα κτίρια και επιλέγοντας τις κατάλληλες τεχνολογίες, εντούτοις η βιομηχανία είναι λιγότερο επικερδής από την γεωργία. Ένας διαχωρισμός της οικονομίας σας ανά province είναι η καλύτερη λύση για μια σταθερή ροή χρυσού που θα τροφοδοτεί τις κατασκευαστικές και τις πολεμικές σας προσπάθειες.

Μια αυτοκρατορία στηριγμένη στον ιπποτισμό
Το chivalry είναι το κεντρικό game mechanic γύρω από το οποίο στριφογυρνά η ζωή της αυτοκρατορίας σας. Συντριβή των εχθρών στις μάχες, κατάκτηση εδαφών, σύναψη συμμαχιών με τους φυλετικούς αδερφούς σας, ολοκλήρωση των quests και άλλες ενέργειες γεμίζουν την μπάρα chivalry που απεικονίζεται με ιπποτικό εικονίδιο στην κορυφή της οθόνης. Οι ένδοξες πράξεις ενισχύουν τις ικανότητες των ηρώων σας, ρυθμίζουν την αποδοχή των πληθυσμών ως προς τις ενέργειές σας και ξεκλειδώνουν την αποστολή που οδηγεί στην τελική νίκη και ονομάζεται errantry wars. Η θεότητα που λατρεύουν οι Bretonnians, η Lady of the Lake, αποδέχεται τους "καπνούς της θυσίας" του chivalry επεμβαίνοντας στο παιχνίδι και επηρεάζοντας τις προσπάθειές σας με bonuses.

total war warhammer bretonnia 4

Το chivalry γίνεται καθοριστικό σε δύο περιπτώσεις, στο Errantry Wars και στην επίκληση του Green Knight. Οι τυχεροί που έχουν δει και θυμούνται την ταινία Sword of the Valiant θα φαντασιωθούν τον Sean Connery στον ρόλο του Green Knight τους, του ισχυρότερου ήρωα στο DLC. Τα abilties του μοιάζουν "γραμμένα σε βράχο" δηλαδή δεν μπορείτε να επέμβετε πάνω τους αλλά δεν χρειάζεται, ο τύπος είναι buffαρισμένος μέχρι αηδίας. Ο Green Knight μπορεί να δολοφονήσει και να σαμποτάρει τον οποιονδήποτε ή να συμμετάσχει σε μια μάχη χαρίζοντας τα bonuses και τις φοβερές του ικανότητες στους συμπολεμιστές. Δυστυχώς δεν θα τον έχετε στην συντροφιά σας για πάντα καθότι εξαφανίζεται μετά από αρκετές turns αλλά η αύξηση του chivalry θα τον ξανακαλέσει στο εγγύς μέλλον.

Errantry Wars καλείται το quest που θα σας οδηγήσει στην τελική νίκη. Το πρώτο σκέλος του απαιτεί από εσάς να συγκεντρώσετε το τεράστιο ποσό των 1000 chivalry points που προϋποθέτει πολλές μάχες, κατακτήσεις εδαφών και πλήθος ακόμα ηρωικών πράξεων. Το δεύτερο σκέλος του σας καλεί να πάρετε μια δύσκολη απόφαση. Με ποιο faction θέλετε να δώσετε την τελική μάχη, με τα Orcs ή τους Chaos; Στην ερώτηση αυτή εγώ απάντησα “Chaos” και έσυρα τον πανίσχυρο στρατό μου με paladin 20ου επιπέδου και μονάδες με ασημένια σιρίτια που ξεχείλιζαν από πολεμική εμπειρία στα εδάφη των σκοτεινών δυνάμεων. Η πορεία προς το βορρά μέσα από εδάφη μολυσμένα με το μίασμα του χάους, παγωμένες περιοχές και κακουχίες θέρισε τον στρατό μου.

total war warhammer bretonnia 5

Τελικά έφτασα στο σημείο της μάχης με όλες τις μονάδες να έχουν μισή ενέργεια. Η μάχη που ακολούθησε ήταν επική, γεμάτη ηρωικές εφόδους και καλοζυγιασμένα χτυπήματα στους αξιωματικούς του εχθρού. Στην επιστροφή από τον αφιλόξενο τόπο κατάλαβα πως ένοιωσε ο Βοναπάρτης κατά την υποχώρηση της Μεγάλης Στρατιάς από την Ρωσία. Ο στρατός μου αποδεκατίστηκε, ο paladin μου πέθανε άδοξα και μόνο ο Leoncoeur επιβίωσε από το Βατερλό και επέστρεψε μετά από μερικούς γύρους στα καθήκοντά του. Προτείνω να δοκιμάσετε και τις δύο εναλλακτικές του Errantry Wars για να χαρείτε στο μέγιστο μια από τις κορυφαίες scripted μάχες του παιχνιδιού.

Θα μπορούσε ποτέ να έχει την ίδια βαρύτητα ο βασιλιάς Αρθούρος αν δεν έλαμπε στα χέρια του το Excalibur κάθε φορά που κάλπαζε στην μάχη; Ασφαλώς όχι γι’ αυτό και ο… κλώνος του, ο Leoncoeur, έχει ένα μοναδικό faction quest να φέρει εις πέρας, το Sword of Couronne. Με το που πατάει στο ένατο επίπεδο, ο Leoncoeur ενεργοποιεί μια αποστολή τα πρώτα στάδια της οποίας είναι διακοσμητικά, δηλαδή σας βάζουν να μετακινήσετε αυτόνομες μονάδες και στρατό σε διάφορα μέρη του χάρτη. Στο τελικό του στάδιο, το Sword of Couronne σας ρίχνει στην μάχη με τις στρατιές των Orcs, μια σύγκρουση από τις καλύτερες που έχετε αντικρίσει.

Οι πρασινοτόμαρες λεγεώνες εφορμούν από το δάσος με το πεζικό τους και το ιππικό σας πέφτει πάνω τους σαν κεραυνός. Οι ήρωες σας θερίζουν δεξιά και αριστερά, φροντίζοντας να καλύπτουν με την αύρα τους τις φιλικές μονάδες ενισχύοντας τις ικανότητές τους. Το ιπτάμενο ιππικό σας μετακινείται όπου υπάρχει ανάγκη για να ρίξει το βάρος του στην μάχη. Ακόμα και όταν οι εχθροί λάβουν ενισχύσεις, τίποτα δεν θα σας σταματήσει από το να χύσετε κουβάδες πράσινου αίματος στο πεδίο της μάχης. Το κέρδος του Sword of Couronne είναι ένα πανίσχυρο ξίφος φτιαγμένο από το καλύτερο μέταλλο της Bretonnia, το οποίο ενισχύει τις επιθέσεις του Leoncoeur και μειώνει το κόστος συντήρησης του στρατού του.

Η τεχνητή νοημοσύνη στο Bretonnia DLC είναι πανούργα και εντελώς απρόβλεπτη στις περισσότερες περιπτώσεις. Τα factions που συγγενεύουν με το δικό σας, δηλαδή όλα όσα αποτελούν την ευρύτερη περιοχή της Bretonnia, η Empire και οι λοιποί άνθρωποι, σας κοιτούν αρχικά με ανασηκωμένα φρύδια αλλά στην συνέχεια τους παίρνετε εύκολα με το μέρος σας. Τα factions που οι μάζες τους αποτελούνται από τέρατα ή λυσσασμένους ανθρώπους (Vampires, Orcs, Wood Elves, Beastmen, Goblins, Chaos, Norscan) σας απεχθάνονται θανάσιμα και δεν χάνουν ευκαιρία να σας επιτεθούν. Για παράδειγμα, θα βγάλετε αφρούς από το στόμα βλέποντας τους Skaeling να επιτίθενται με τον στρατό τους στις πόλεις σας ενώ την ίδια ώρα οι στρατοί των Chaos ισοπεδώνουν την περιοχή απειλώντας τους πάντες. Θα παρατηρήσετε ότι το A.I. "διαβάζει" προσεκτικά τις εξελίξεις και συνήθως αντιδρά με την λογική όμως δεν λείπουν και οι συναισθηματικές αποφάσεις όπως αυτή που περιέγραψα.

total war warhammer bretonnia 6

Ολοκληρωτικός πόλεμος… κοψοχρονιά
Ο καθολικός πόλεμος ενάντια στους εχθρούς της ανθρωπότητας αλλά και των άλλων φυλών στο Bretonnia DLC διαρκεί κοντά στις 15 ώρες και θα καλύψει όλες τις ψυχαγωγικές σας ανάγκες. Το επίπεδο δυσκολίας και η ρευστή ισορροπία των δυνάμεων στον χάρτη θα σας αναγκάσει να ξαναρχίσετε αρκετές φορές την εκστρατεία μέχρι να πετύχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ο Leoncoeur είναι ένας εξαιρετικός χαρακτήρας με πολλά ισχυρά skills και συνδυάζει στο πρόσωπο του τις αρετές του Βασιλιά Αρθούρου και του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου (leoncoeur στα Γαλλικά).

Τα νέα faction quests Sword of Couronne και Errantry Wars οδηγούν σε έξοχες scripted συγκρούσεις. Από γεωπολιτικής πλευράς, οι Bretonnians αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις και δεν θα περάσει ούτε ένας γύρος χωρίς να έχετε να λάβετε σημαντικές αποφάσεις. Λένε ότι "το τζάμπα πέθανε" αλλά η Creative Assembly ανήκει στις μεγάλες gaming εταιρείες που αποδεικνύουν έμπρακτα το αντίθετο. Το Bretonnia DLC το κατεβάζετε εντελώς δωρεάν μέσω του Steam και εμπλουτίζετε το περιεχόμενο του Total War: Warhammer γρήγορα και ανέξοδα.

Βαθμολογία: 8

Αυξάνεται και πληθύνεται το συναρπαστικό περιεχόμενο στον ωραιότερο ψηφιακό πόλεμο της δεκαετίας.

Γιάννης Μοσχονάς

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +2 Shikabane_Hime7 (Level 29) 19/06/2017 13:17
Η σειρά πάει από το καλό στο καλύτερο!
#2 +1 Dovahkiin (Level 22) 19/06/2017 16:02
Πρέπει να ασχοληθώ σύντομα με το Warhammer! Κάθε φυλή φαίνεται τόσο ξεχωριστή και όμορφα δουλεμένη. Όταν ξαναπιάσω το Attila και το τελειώσω, επόμενο είναι αυτό. Και φυσικά ανυπομονώ.
Score 8
8.06 User Score
(9 votes )
User Reviews 0
Genre: Strategy
Developer: Creative Assembly
Publisher: Sega
Διάθεση: Steam
Players: 1 - 4
Requirements: 3GB RAM, Επεξεργαστής Core 2 Duo E6850 στα 3.0GHz ή Phenom 8650 Triple-Core, Κάρτα γραφικών GeForce GTS 450 v4 ή Radeon HD 5770 με 1024MB, Χώρος στο σκληρό δίσκο 35GB, Λειτουργικό σύστημα Windows 7/8/10
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 28/2/2017
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification