Reviews Rakuen
PC   
Comments (2)

Rakuen Hot

Ένα γλυκόπικρο παραμύθι. 

https://gameworld.gr/media/reviews/photos/thumbnail/320x180s/16/c2/2d/rakuen-review-img-93-1504279213.jpg
  • Review
  • News
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

Ένα γλυκόπικρο παραμύθι. 

Η Laura Shigihara, συνθέτρια και τραγουδίστρια ιαπωνοαμερικανικής καταγωγής μας παρουσιάζει την πρώτη της προσπάθεια στον κόσμο του gaming. Αναπτύχθηκε με το RPG Maker και κυκλοφόρησε στις 10 Μαΐου 2017 για Windows. Θα σας θυμίσει το To The Moon της Freebird Games, game του οποίου τη μουσική είχε επιμεληθεί η ίδια. Αποτελεί άλλο ένα Adventure που ακολουθεί το πρότυπο του παιχνιδιού χωρίς μάχες και βασίζεται σε εξερεύνηση, γρίφους και puzzle δεμένα σε ένα όμορφο αλλά πικρό story. 

Το Adventure RPG της Laura Shigihara τοποθετείται χρονικά την περίοδο του ατυχήματος που συνέβη στην Ιαπωνία με τον πυρηνικό αντιδραστήρα της Fukushima, χωρίς όμως να υπάρχουν ακριβείς αναφορές στην ίδια την περιοχή. Ακολουθείτε ένα μικρό αγόρι που βρίσκεται στο νοσοκομείο χωρίς να γνωρίζουμε όμως από ποια ασθένεια πάσχει. Το αγόρι έχει ένα αγαπημένο βιβλίο που ονομάζεται Rakuen και πραγματεύεται τις περιπέτειες ενός ήρωας ο οποίος ολοκλήρωσε τρεις δοκιμασίες δοσμένες από τον φύλακα του δάσους, Morizora, για να κερδίσει μια ευχή από αυτόν. Ο μικρός μας πρωταγωνιστής θα βρεθεί στη θέση του πρωταγωνιστή του βιβλίου και θα ζήσει τη δική του περιπέτεια προσπαθώντας να κερδίσει μια ευχή από τον Morizora. Για να το καταφέρει αυτό θα πρέπει να βρει τα κομμάτια ενός τραγουδιού που ονομάζεται Mori no Kokoro. Ετοιμαστείτε να γίνετε μέτοχοι ενός μαγευτικού ταξιδιού που θα σας δώσει πολλά συναισθήματα που εναλλάσσονται ανάμεσα στη χαρά και στη λύπη.


rakuen 1
Old School γραφικά
Αναπτύχθηκε με το RPG Maker και διαθέτει 2D 16bit γραφικά, κάτι που του δίνει αρκετούς περιορισμούς με βασικότερο όλων ότι η ανάλυση δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από 640x480. Μπορείτε βέβαια να τα κάνετε scale σε πλήρη οθόνη κάτι το οποίο θα μειώσει λίγο την ποιότητά τους αλλά δεν πρόκειται να σας ενοχλήσει ιδιαίτερα. 

Πέρα από τα γραφικά, οι τοποθεσίες του παιχνιδιού καθώς και τα πλάσματα αλλά και οι εχθροί σας είναι ωραία φτιαγμένοι και με αρκετό humor σε ορισμένες περιπτώσεις. Θα νιώσετε ένα με τον κόσμο που εξερευνάτε, ενώ η παραμυθιακή ατμόσφαιρα πιάνεται πολύ καλά. Ακόμη όταν η ιστορία γίνεται πιο σκοτεινή τα χρώματα και οι τοποθεσίες είναι ανάλογες της αλλαγής και του προσδίδουν περαιτέρω ατμόσφαιρα.


rakuen 2
Puzzle για καλούς λύτες
Το βασικό σημείο του gameplay είναι οι γρίφοι και τα puzzles του. Αποτελούν το βασικό μοχλό κίνησης του παιχνιδιού και λύνοντάς τα θα προχωράτε και στην ιστορία. Η δυσκολία τους ποικίλει και σε άλλες περιπτώσεις θα συναντήσετε μεγάλες δυσκολίες ενώ σε άλλες περιπτώσεις θα προχωρήσετε χωρίς καμία ενόχληση. Το σημείο με τη μεγαλύτερη δυσκολία είναι η εξερεύνηση της πρώτης σπηλιάς όπου θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί ώστε να μη χάσετε κανένα στοιχείο. Λόγω και των περιορισμών του RPG Maker δεν μπορείτε να έχετε μαζεμένα σε ένα σημείο όλα τα στοιχεία που βρίσκετε κατά καιρούς οπότε θα πρέπει να είστε απόλυτα προσεκτικοί και να διαβάζετε ακόμη και μικρές λεπτομέρειες. Θα πρέπει ακόμη να αλληλεπιδράτε με όλα τα αντικείμενα που βλέπετε καθώς τα περισσότερα θα σας φανούνε χρήσιμα στη συνέχεια. Ακόμη, η απουσία κάποιου χάρτη θα μεγαλώσει τη δυσκολία καθώς θα πρέπει να θυμάστε τι είναι που την κάθε φορά.

Το μοναδικό είδος βοήθειας έρχεται από τη μητέρα σας. Αυτή θα είναι η ακούραστη συνοδοιπόρος σας και κάθε φορά που έχετε χαθεί θα σας δίνει κάποιο στοιχείο για να σας θυμίζει το δρόμο σας και να μη χάνεστε ποτέ. Φυσικά η βοήθεια αυτή είναι μεν χρήσιμη ώστε να μη χάνεστε, αλλά δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση υποκατάστατο της εξερεύνησης και δική σας παρατηρητικότητας. Βέβαια επειδή είστε και ένα μικρό παιδί, φοβάστε και όταν θα συναντάτε τα κακά πνεύματα δε θα μπορείτε να τα πολεμήσετε, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις διάφοροι χαρακτήρες δε θα είναι τόσο φιλικοί μαζί σας. Τί κάνετε σε αυτές τις περιπτώσεις; Φυσικά χρησιμοποιείτε το απόλυτο υπερόπλο που δεν είναι άλλο από τη μητέρα σας. Θα κάνει τους νταήδες να λυγίσουν μπροστά σας και θα σας περάσει από περιοχές γεμάτες κακά πνεύματα.


Μια υπέροχη ανάμειξη μεταξύ πραγματικότητας και παραμυθιού που σας προσκαλεί να την εξερευνήσετε. 

Χαρακτήρες και Storytelling
Όταν έχεις ένα game όπως το Rakuen, που δε βασίζεται στα καταπληκτικά γραφικά ή στο gameplay με τις επικές μάχες πρέπει να επενδύσεις στον κόσμο σου. Πρέπει να κάνεις τον παίκτη να δει τον εαυτό του μέσα από τα μάτια των χαρακτήρων και να του προκαλέσεις συναισθήματα όπως χαρά, λύπη, μίσος και συμπάθεια προς αυτούς. Οι βασικοί χαρακτήρες είναι δύο, το παιδί και η μητέρα. Παρόλα αυτά υπάρχει μια πληθώρα από δευτερεύοντες χαρακτήρες, ο καθένας με τη δική του μοναδική ιστορία την οποία και θα εξερευνήσετε. Η ιστορία εναλλάσσεται ανάμεσα στον παραμυθένιο κόσμο του ομώνυμου με το game βιβλίου και της πραγματικότητας του νοσοκομείου με έναν τέτοιο τρόπο ώστε να σου θυμίζει πάντα το καλό μέσα στο κακό και το κακό μέσα στο καλό. Όταν τα πράγματα σκουρύνουν κάτι θα τα κάνει καλύτερα ενώ όταν όλα μοιάζουν να βαίνουν καλώς κάτι θα έρθει και διακόψει την υφιστάμενη ισορροπία. 

Κάθε χαρακτήρας είναι μοναδικός κάτι που θα λέγαμε πως αποτελεί και ένα από τα δυνατότερα σημεία του. Παρόλο που θα επιθυμούσαμε να υπάρχει ένα έστω μικρό voice acting, οι πολλές συζητήσεις που μπορείτε να κάνετε θα κάνει τους  χαρακτήρες να σας φανούνε συμπαθητικοί, ενώ με τον καιρό θα αρχίσετε να συμπονάτε μερικούς από αυτούς για την κατάσταση που βιώνουν. Σε μια πληθώρα χαρακτήρων που θα συναντήσετε, θα βοηθήσετε και θα λάβετε την ευγνωμοσύνη τους θα εμφανιστεί και ένας χαρακτήρας ο οποίος θα είναι διαφορετικός από τους άλλους. Αυτός είναι ο Yami και εμφανίζεται μπροστά σας από την πρώτη στιγμή που θα ξεκινήσετε την ιστορία, ενώ εμφανίζεται και κάθε φορά που ολοκληρώνεται κάποια αποστολή. Είναι αυτός που θα χαλάει κάθε φορά την ατμόσφαιρα που θα έχουν δημιουργήσει οι επιτυχίες σας και αποτελεί τη σκοτεινή ένδειξη για το ότι κάτι δεν πάει καλά, ένας κακός οιωνός και υπενθύμιση της ζοφερής πραγματικότητας του νοσοκομείου.


rakuen 3
Νανουρίσματα
Το Rakuen όπως προείπαμε αναπτύχθηκε από την Laura Shigihara η οποία είναι μουσικοσυνθέτρια και τραγουδίστρια. Δε θα έπρεπε να μας κάνει εντύπωση λοιπόν που η ίδια ήταν αυτή που έφτιαξε τη μουσική για τον τίτλο που ανέπτυξε. Βασικός στόχος του παιχνιδιού είναι να βρείτε τα ψήγματα του τραγουδιού Mori no Kokoro. Κάθε μέρος του αντιστοιχεί και σε ένα χαρακτήρα που θα βοηθήσετε. Το Mori no Kokoro αποτελεί και το ομορφότερο τραγούδι του soundtrack του και θυμίζει νανούρισμα μητέρας στο παιδί της, κάτι απολύτως σχετικό με το setting του. Βέβαια ξεχωρίζουν και άλλες μελωδίες όπως το βασικό theme του, αλλά και η μελωδία του μουσικού κουτιού. 

Τα ηχητικά εφέ είναι ικανοπιητικά και η μουσική αλλάζει ανάλογα με την περιοχή και πίστα στην οποία βρίσκεστε. Ήσυχες περιοχές διαθέτουν πιο χαρούμενα soundtracks, οι περιοχές με εχθρούς πιο γρήγορα, οι κενές και μυστήριες περιοχές αργή μουσική, ενώ τα cutscenes ακολουθούνται συνήθως από μουσική ανάλογη του περιεχομένου τους. Η μουσική σε συνδυασμό με τα χρώματα βοηθάει στο να δημιουργήσει μια πιο πλήρη ατμόσφαιρα.
rakuen 4
Ακροβατώντας ανάμεσα σε φως και σκοτάδι
Η ιστορία είναι πολύ όμορφη και παρουσιάζει πολλά σκαμπανεβάσματα. Η διάρκεια της είναι καλή και δεν παρουσιάζει μεγάλο αριθμό εκπλήξεων. Είναι απλοϊκή και μπορείτε εύκολα βγάλετε συμπεράσματα για τη συνέχεια και το τέλος της ιστορίας. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν ενδιαφέροντα στοιχεία σε αυτή ή ότι δε θα την ευχαριστηθείτε. Η διάρκεια της ιστορίας πλησιάζει τις 7 ώρες χωρίς όμως τα sidequests που μπορούν να αυξήσουν σε ένα σημαντικό βαθμό τη διάρκειά του. Εν τέλει το πόσο γρήγορα θα λύσετε τους γρίφους θα είναι και αυτό που θα καθορίσει το πόση ώρα θα κάνετε για να το τερματίσετε. Αποτελεί μια πολύ καλή προσπάθεια αν αναλογιστούμε πως είναι και το πρώτο game της Laura Shigihara και μια ιστορία την οποία αξίζει να παίξετε. Σαν game έχει πολλά να διδάξει...

Θετικά:
- Καλή διάρκεια
- Όμορφος κόσμος και ιστορία
- Απαιτητικά puzzles
- Υπέροχη μουσική

Αρνητικά:
- Πεπαλαιωμένα γραφικά
- Δεν υπάρχει voice acting
- Κάποια puzzles αποτέλεσαν περισσότερο ενόχληση παρά πρόκληση


Βαθμολογία
Γραφικά: 6.5
Ήχος: 8
Gameplay: 8 
Αντοχή: 6.5 
Γενικά: 7.5

Eίναι game της μιας φοράς αλλά αξίζει να το παίξετε.

Μαρίνος Τζώτζης 

User reviews

There are no user reviews for this listing.

 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

No News

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Lyricaldemon (Level 22) 13/09/2017 13:17
Για παιχνίδι της μίας φοράς,βλέποντας τα γραφικά να θυμίζουν παλιές εποχές θα το τιμούσα!
#2 Dovahkiin (Level 22) 14/09/2017 00:51
Είχα σκοπό να ασχοληθώ έτσι κι αλλιώς με το παιχνίδι, μιας που φέρνει πολύ στο αγαπημένο μου To the Moon. Πόσο μάλλον τώρα που έμαθα ότι το δημιούργησε η Laura Shigihara, τη φωνή της οποίας λατρέψαμε μέσα απ' το συγκινητικό τραγούδι που είχε ακουστεί στο To the Moon και μας είχε αγγίξει τόσο (προσωπικά, ακόμα με αγγίζει όσες φορές κι αν το ακούσω). Τέτοια παιχνίδια πάντα έχουν να διδάξουν πολλά σε αυτόν που θα ασχοληθεί μαζί τους και συνήθως του μένουν εντυπωμένα για πολύ καιρό.
Score 7.5
User Score ( 8 votes ) 7.5
User Reviews 0
Genre: Adventure, RPG, Indie
Developer: Laura Shigihara
Publisher: Laura Shigihara
Διάθεση: Laura Shigihara
Players: 1
Requirements: 512 MB RAM, Επεξεργαστής Intel Pentium III 800 MHz ή νεότερος, 1024x768 High Color + κάρτα γραφικών, 250 MB αποθηκευτικού χώρου, Λειτουργικά συστήματα Windows XP,7,8,10/OS X 10.6.8/Ubuntu 12.04.
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: 10 Μαΐου 2017
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL )
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν.(VIEW ALL )
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS
Notification