Reviews ELEX
Comments (1)

ELEX

Πάρτε την sci-fi...δόση σας! 

https://gameworld.gr/media/reviews/photos/original/7f/9e/db/elex-box-70-1525927740.jpg
  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

Πάρτε την sci-fi...δόση σας! 

Piranha Bytes. Ένας developer που με δύο σειρές στο ιστορικό του, κατάφερε να τον γνωρίσουν αρκετοί αλλά όχι όσοι θα έπρεπε. Η Γερμανική εταιρία μας έχει προσφέρει τα Gothic και Risen, μαζί με τα sequel τους. Μπορεί οι συγκεκριμένες σειρές να μην γνώρισαν τεράστια επιτυχία, κατάφεραν ωστόσο να αναγνωριστούν από αρκετό κόσμο και να μείνουν χαραγμένες στο μυαλό των RPG gamers. Αυτό ξέρει η Piranha Bytes να κάνει όπως λίγες εταιρείες. RPG games που απαιτούν αρκετή αναζήτηση και την προσοχή μας.

Η νέα σειρά των Γερμανών είναι το ELEX, το οποίο διαφημίστηκε ως ένα Action RPG που λαμβάνει χώρα στο μέλλον, σε έναν ξένο πλανήτη με ένα υπερ-συστατικό (το οποίο είναι και ο τίτλος του παιχνιδιού) να αποτελεί το πιο πολυπόθητο αγαθό. Μόλις έμαθα ότι ο συγκεκριμένος developer βρίσκεται πίσω από τον τίτλο, κατάλαβα πάνω κάτω τι να περιμένω. Θα έπρεπε να περάσω πολλές ώρες παίζοντας μέχρι να θεωρήσω ότι θα έχω κάποια ποσότητα από το ζητούμενο συστατικό ELEX, να βρεθώ σε μάχες που δύσκολα θα κέρδιζα και να γίνω εξπέρ στο ψάξιμο. Ε λοιπόν δεν έπεσα πολύ έξω από τις προβλέψεις μου, καθώς η παραπάνω πρόταση θα μπορούσε να θεωρηθεί και περίληψη του gameplay του ELEX. Δουλεύει όμως τελικά αυτή η συνταγή;

Σε έναν μακρινό πλανήτη
H ιστορία επικεντρώνεται γύρω από τον Jax, έναν πρώην Alb και επίσης πρώην Berserker. Ο Jax δυστυχώς “έμεινε από λάστιχο” στο glider του με αποτέλεσμα να πέσει στα βουνά του Edan αρκετά μακριά από το σπίτι του. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έχει αρχίσει να αναζητά το Elex που έπαιρνε αρκετά συχνά...ως δόση. Όταν αυτό δεν υπάρχει, προκαλεί ορισμένα ενδιαφέροντα πράγματα στον οργανισμό.

Σύμφωνα με το σενάριο, ο Jax έπαιρνε Elex από μικρός με αποτέλεσμα να γίνει ένας υπέρ-στρατιώτης χωρίς αισθήματα. Πλέον με το Elex να έχει μειωθεί στον οργανισμό του, έρχονται τα συναισθήματα και η ανάγκη για την επόμενη δόση. Για να επιβιώσετε όμως πρέπει να ενταχθείτε σε κάποιο από τα άλλα τρία factions και να βρείτε στέγη, φαγητό και φυσικά Elex. Βέβαια εκεί που το ταξίδι του ξεκίνησε σαν quest για να σώσει τον εαυτό του, ο Jax θα πρέπει να είναι υπόλογος και για το μέλλον του Magalan. Περίεργος κόσμος.

Είναι αφιλόξενα εκεί έξω
To ELEX μας καλωσορίζει αρχικά στον κόσμο του μέσα από την πρώτη περιοχή μας, το Edan. Εκεί βλέπουμε για πρώτη φορά ένα κομμάτι αυτού του περίεργου πλανήτη το οποίο είναι γεμάτο πράσινο, βουνά, άγρια χλωρίδα και πανίδα. Ίσα που μαθαίνουμε να περπατάμε και να χρησιμοποιούμε το melee όπλο μας, συναντάμε τον πρώτο companion. Ονομάζεται Duras, είναι ιδιαίτερα μεγαλόκαρδος γιατί συγχώρεσε την προσπάθειά μας να του επιτεθούμε πισώπλατα και μας έφερε στο χωριό Goliet όπου παίρνουμε και τα πρώτα quests μας και μαθαίνουμε για τα factions.

Υπάρχουν τέσσερα factions τα οποία έχουν πιάσει το καθένα την δική του περιοχή στον χάρτη και κάνει διαφορετική χρήση της μαγικής ύλης, Elex.. Για αρχή έχουμε τους Albs οι οποίοι αρέσκονται να παίρνουν το Elex όπως κάποιοι body builders τα αναβολικά. Το αποτέλεσμα είναι πολλές φορές αντί για τα επιθυμητά αποτελέσματα, οι άνθρωποι που κάνουν κατάχρηση του Elex να γίνονται τέρατα. Στη συνέχεια συνταντάμε τους Outlaws, μια ομάδα από επαναστάτες χωρίς νόμους που πάνε κόντρα σε οτιδήποτε άλλο. Κάτι τέτοιο συναντάμε και στην πραγματική ζωή, όλοι ξέρουμε έναν outlaw.

Συνεχίζουμε με τους Clerics, μια θρησκευτική ομάδα που πιστεύει στο γεγονός ότι ήταν θεϊκή παρέμβαση η εμφάνιση του Elex. Τουλάχιστον με την χρήση του Elex σε μηχανήματα, οι Clerics καταφέρνουν κάποια τεχνολογική εξέλιξη. Τέλος, κλείνουμε τα factions με τους Berserkers από την Goliet όπου αμέσως παρατηρούμε πως η εμφάνισή τους είναι παλαιού τύπου, κάποιοι θα έλεγαν και αρχαία. Οι Berserkers έχουν καταφέρει να φτιάξουν mana μέσα από το Elex και να το χρησιμοποιούν στην μάχη για επίθεση ή healing με απώτερο σκοπό να σώσουν τον κόσμο από την καταστροφή που προκαλεί αυτή η ουσία.

Παίζοντας χειριζόμαστε τον Jax, έναν πρώην Alb που πλέον πρέπει πλέον να βρει νέο faction προκειμένου να επιβιώσει στον κόσμο του Elex. Κάθε faction έχει αμέτρητα quests και διαφορετικό τρόπο προσέγγισης του παιχνιδιού. Εδώ είναι που θα πρέπει να δείξετε υπομονή και σιγουριά καθώς για να δείτε την πραγματική εμπειρία σε κάθε faction θα πρέπει να περάσουν αρκετές ώρες. Αυτό βέβαια είναι και το σημείο κατατεθέν του Elex. Η μεγάλη διάρκειά του η οποία είναι αποτέλεσμα φυσικά του μεγάλου κόσμου αλλά και της δυσκολίας. Το Elex δεν είναι ένα RPG φτιαγμένο για τον gamer που δεν έχει ξαναπαίξει κάτι παρόμοιο αλλά περισσότερο για τον έμπειρο που δεν χρειάζεται waypoints και tutorials. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε μια διάρκεια κύριου gameplay στις 45 ώρες και μαζί με τα extra να ξεπερνάει τις 60.

Αντοχή και...υπομονή
Ο κόσμος του Elex είναι επικίνδυνος και δεν δέχεται κανέναν με φιλικές προθέσεις. Υπάρχουν κίνδυνοι ακόμα και σε σημεία που σε άλλα games θα βρίσκαμε την ησυχία μας, όπως κάποιες απομακρυσμένες περιοχές στο δάσος. Ως προς έκπληξή μας όμως καταλάβαμε πως αυτό δεν γίνεται γιατί ακόμα και τα ζώα προσπαθούν να μας σκοτώσουν και μάλιστα αν μας περνάνε σε level, δύσκολα τα βγάζουμε πέρα. Το καλό είναι ότι διάφορα είδη τεράτων/ζώων τσακώνονται και μεταξύ τους, οπότε σε περίπτωση που βρείτε πολλούς εχθρούς να σας κυνηγάνε, απλώς βάλτε τους να τσακωθούν και να σκοτωθούν μεταξύ τους. Θα μου πείτε βέβαια “Γιατί να μην κάτσει κανείς να πολεμήσει με τα ζώα ή τα τέρατα ή τον οποιονδήποτε εχθρό;

Το σύστημα μάχης φαινομενικά είναι απλό, ωστόσο παρουσιάζονται θέματα χειρισμού, όπως το αργό melee σύστημα. Η μάχη ξεκινάει στην αρχή αρκετά χαλαρά με ένα melee όπλο το οποίο χρησιμοποιείτε για heavy και light attacks. Στην συνέχεια όμως, όλα τα άλλα όπλα είναι του ίδιου στυλ και το αποτέλεσμα είναι ένα ολίγον τι αδιάφορο σύστημα. Το auto targeting στοχεύει ακόμα και τους συμπολεμιστές σας. Κάποιες φορές βέβαια, ορισμένα bugs αναδεικνύουν σοβαρά θέματα, όπως το ότι μπορεί κάποιοι εχθροί σας να μην δεχτούν χτύπημα. Συν τις άλλοις, θα πρέπει να μετριάσετε τα χτυπήματά σας, μιας και έχετε stamina που πρέπει να αναπληρωθεί.

Στα ranged weapons το ενδιαφέρον σας θα αυξηθεί κατακόρυφα. Για παράδειγμα, το plasma rifle και το laser rifle κάνουν τεράστιο damage, ειδικά αν χτίσετε τον χαρακτήρα σας όπως πρέπει με τα κατάλληλα perks και weapon upgrades. Οι συνήθειες της Piranha Bytes από την σειρά Gothic (όπου τα ranged weapons έδιναν πλεονέκτημα) δεν κρύβονται ούτε στο νέο της δημιούργημα. Με τον κατάλληλο συνδυασμό όπλων στους κατάλληλους εχθρούς, αρκεί μια διαφορά στο armor των εχθρών για να σπείρετε τον όλεθρο. Το flamethrower είναι ισχυρό και με φθηνά πυρομαχικά, ενώ ένα από τα αγαπημένα μου όπλα, το Plasma Blaster, προκαλεί τόνους ζημιάς στους ισχυρούς εχθρούς. μάχες σας να αποκτήσουν πραγματικό νόημα και να γίνετε αποτελεσματικοί.

Σημαντικό παράγοντα στο πως θα χτίσετε τον χαρακτήρα σας παίζουν τα Abilities και τα Attributes και συγκεκριμένα τα Strength, Constitution, Dexterity, Intelligence και Cunning. Το καθένα από αυτά βοηθάει για συγκεκριμένο σκοπό όπως το να προκαλείτε περισσότερο melee damage, να αυξάνετε τα HP σας ή (με το Cunning) να μπορείτε να ανταπεξέρχεστε στους διαλόγους από πλευράς σας. Βρήκαμε αρκετά ωραίο το γεγονός ότι μπορούσαμε να αποφύγουμε την σύγκρουση με τις κατάλληλες λέξεις.

Πάμε στα Abilities όπου υπάρχουν τα βασικά για όλους και μετά τα ειδικά για κάθε faction. Συγκεκριμένα έχουμε τα trees των Combat, Survival, Crafting, Personality, Berserker, Outlaw και Cleric. Το tree του Combat είναι και ο βασικός σύμμαχος στην μάχη όπου αυξάνουμε όλες τις δυνατότητες για επιθέσεις, blocks, dodge και εναέριες επιθέσεις φυσικά. Με το Survival ενισχύουμε τον οργανισμό του Jax για να αντέξει απέναντι στο δηλητηριώδες περιβάλλον και γενικότερα τις δυσμενείς συνθήκες. Το Crafting όπως θα περιμένατε είναι το κλειδί σας για την επιτυχία σε lockpicks, upgrades και δημιουργία potions...για να την βγάλετε. Τέλος, με το Personality παίρνετε bonus XP για σχεδόν ότι κάνετε, από διάβασμα βιβλίων μέχρι ολοκλήρωση κάποιου quest. Επίσης δυναμώνει και το κάθε τυχόν companion σας, κάτι αρκετά ενδιαφέρον καθώς θα είστε πιο ατρόμητη ομάδα, ειδικά τώρα που έχουν σταματήσει να κάνουν επίθεση και τα low level τέρατα.

Για έναν έμπειρο RPG παίκτη, το A.I. του ELEX, σε συνδυασμό με το κατάλληλο build και τα πλεονεκτήματα που έχετε έναντι των εχθρών σας, μπορούν να κάνουν το έργο του...περίπατο.

Εξερευνώντας το άγνωστο
To ELEX διαθέτει έναν μεγάλο κόσμο τεράστιο, ιδανικό για εξερεύνηση. Μιας και πρόκειται για single-player τίτλο, θα πρέπει να σας αρέσει να εξερευνάτε σπηλίες, κτίρια και να αναλαμβάνετε κάθε είδους αποστολή σε έναν αχανή κόσμο. Σε περίπτωση που προτιμάτε τις πιο linear καταστάσεις και καθοδήγηση για τα πάντα, τότε σίγουρα το Elex δεν είναι για εσάς. Οι περισσότερες αποστολές αποτελούν κίνδυνο καθώς θα βγείτε στον έξω κόσμο για να κάνετε το οτιδήποτε και θα βρεθείτε κυνηγημένοι από κάποιο τέρας με αποτέλεσμα να χρησιμοποιήσετε arrows, mana ή οτιδήποτε άλλο ακόμα και αν τα φυλάγατε για τις πιο δύσκολες στιγμές.

Πέρα από full action, μπορείτε να ολοκληρώσετε αποστολές χρησιμοποιώντας και το stealth mode. Υπάρχει επίσης και το jetpack που μας δίνει κάποιο boost για λίγο. Είναι αρκετό για να ανεβούμε σε κάποιον λόφο που κανονικά θα έπρεπε να πάμε γύρω γύρω και να γλιτώσουμε χρόνο και resources. Βασικά είναι λίγο δύσκολο να βαρεθείτε με το Elex καθώς ο κόσμος του προσφέρει μεγάλη ποικιλομορφία. Από πυκνά δάση, σε έντονα νερά καταρράχτη και έπειτα σε industrial ζώνες, ο κόσμος του Elex έχει τα πάντα. Επίσης μπορείτε να πάτε όπου θέλετε από την αρχή χωρίς να είναι ανάγκη να ξεκλειδώσετε κάποια περιοχή. Όλες οι περιοχές είναι διαθέσιμες από τα πρώτα λεπτά καθώς ας μην ξεχνάμε πως θα πρέπει να επιλέξετε και το faction που προτιμάτε, οπότε το traveling είναι απεριόριστο.

Αυτό το αχανές τοπίο όμως έχει και τα αρνητικά του όπως θα περίμενε κανείς. Για αρχή ο χάρτης δεν έχει τα βασικά πράγματα όπως quest givers, σημεία ενδιαφέροντος και διάφορες ονομασίες. Θα πρέπει να θυμάστε από που περάσατε και να ψάχνετε για αρκετή ώρα πριν βρείτε το παραμικρό. Παίρνετε μια εντολή να βρείτε π.χ τον Jack και να σας δώσει το επόμενο quest αλλά ο Jack δεν έχει κάποιο σημάδι πάνω του ή οτιδήποτε ξεχωριστό που να υποδηλώνει πως είναι ο τύπος που ψάχνουμε! Μπορεί στον hardcore RPG και Adventure fan αυτό να είναι προτέρημα αλλά για όλους τους υπόλοιπους μπορεί να είναι λόγος αντιπάθειας. Η Piranha είναι επιρρεπής για τα bugs και τα glitches της, ειδικά στις αρχικές εκδόσεις των RPG της, συνεπώς μπορούσε για άλλη μια φορά να τα καταφέρει καλύτερα, δείχνοντας σημάδια ωριμότητας και όχι να...τηρήσει ευλαβικά την αρνητική της παράδοση.

Διαστημική...σαλάτα
Οπτικά το Elex δεν μας εντυπωσίασε. Το περιβάλλον είναι επαναλαμβανόμενο σε διάφορα σημεία, υπάρχει θέμα με το balancing στα PC και πέφτουν τα frames στις μάχες με πολλούς εμπλεκόμενους. Επίσης τα πρόσωπα και τα models των χαρακτήρων δεν ξεχώρισαν για κάτι, ίσα ίσα που θα λέγαμε πως τα βρήκαμε αδιάφορα και ακόμη περισσότερο στους εχθρούς που αντιμετωπίζετε. Φυσικά είναι λογικό σε έναν τόσο μεγάλο κόσμο, ορισμένα κομμάτια να επαναλαμβάνονται και άλλα να είναι απλά κόπιες με αλλαγμένα props. Παρόλα αυτά, θα ήταν προτιμότερο να είχε γίνει κάποια παραπάνω δουλειά έστω στους βασικούς χαρακτήρες, αλλά κάτι τέτοιο δεν το είδαμε.

Το Elex αποτελεί τον μεγαλύτερο τίτλο που δημιούργησε ποτέ η Piranha Bytes. Αυτό έρχεται με τα θετικά αλλά και τα αρνητικά του όπως και με μεγάλο ρίσκο. Έχουμε έναν τεράστιο κόσμο να ανακαλύψουμε, πάνω από 40 ώρες gameplay για το βασικό single player campaign και τεράστιο replayability. Υπάρχουν τρία factions για να ανακαλύψουμε και αυτό από μόνο του δίνει κίνητρο για να παίξει κάποιος δεύτερο και τρίτο playthrough και να αναβαθμίσει τον χαρακτήρα του από την αρχή. Τα RPG στοιχεία του Elex είναι και αυτά που δίνουν την “γεύση” στο σύστημα μάχης που σε αντίθετη περίπτωση, θα το θεωρούσαμε εντελώς άνοστο.

Παρά τις άπειρες ώρες εξερεύνησης στον κόσμο του Magalan, τα τρία factions για να διαλέξετε, τα side quests και την ανάπτυξη χαρακτήρα μέσω ενός απλού συστήματος, το παιχνίδι έχει ορισμένα θέματα τα οποία μπορεί να ξενίσουν τον μέσο gamer. Όπως έχει αναφερθεί και πιο πριν, δεν υπάρχουν σημάδια για τα βασικά, όπως που είναι οι trainers, οι quest givers ή για τις γενικότερες περιοχές. Οι αποστολές σας καταντούν αδιάφορες, το grinding “σκοτώνει” και κάποια bugs ίσως σας απομακρίνουν. Εμείς παίξαμε την έκδοση για PC και δεν παρατηρήσαμε ιδιαίτερα θέματα, παρόλα αυτά στο PS4 υπάρχουν πολλά frame drops και άλλα προβλήματα. Αν πάρουμε το Elex σαν συνολική εμπειρία, θα λέγαμε πως περάσαμε 40 ώρες με χαλαρές ώρες εξερεύνησης αλλά και έντονες στιγμές μάχης. Η συνταγή της Piranha Bytes ήταν καλή αλλά θεωρούμε πως έχασε πόντους σε λεπτομέρειες, τις οποίες φυσικά θα μπορούσε να φτιάξει μελλοντικά με patches.

Θετικά:
- Μεγάλη διάρκεια
- Όμορφος και αφιλόξενος κόσμος
- Τεράστιο replayability
- Αρκετά skill trees για να αναπτύξετε τον χαρακτήρα

Αρνητικά:
- Θέματα στο balancing
- Πλήθος από bugs
- Το grinding δεν το κάνει διασκεδαστικό
- Αδιάφοροι χαρακτήρες

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 7
Gameplay: 6.5
Αντοχή: 8
Γενικά: 7

Ένα open world Action RPG με μάγους, τεχνολογία, μεσαιωνικά σπαθιά και... εξάρτηση. Μόνο για τον χαρακτήρα σας όμως.

Χριστιάνα Θάνου

User reviews

There are no user reviews for this listing.

 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

Elex

[Αρχική δημοσίευση: 02/7/15] Η εκδότρια εταιρεία Nordic Games μόλις αποκάλυψεPosted (18 Oct 2017)

Elex gameplay videos

[Αρχική δημοσίευση: 26/6/17] Η εταιρία ανάπτυξης Piranha Bytes θα κυκλοφορήσει το νέο sci-fi Action RPG Elex για PC, P...
Posted (22 Sep 2017)

Elex: Ημερομηνία κυκλοφορίας και Collector’s Edition

Η THQ Nordic ανακοίνωσε μέσω ενός νέου τρέιλερ ότι το Elex θα κυκλοφορήσει για PC, PS4 και Xbox One στις 17 Οκτωβρίου.

Τ...
Posted (02 Jun 2017)

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Lyricaldemon (Level 22) 07/12/2017 15:57
Ωραίο φαίνεται,βέβαια τα bugs υπάρχουν παντού,άλλα σίγουρα θα το έπαιζα με ευχαρίστηση!
Score 7
User Score ( 6 votes ) 6.92
User Reviews 0
Genre: Action RPG
Developer: Piranha Bytes
Publisher: THQ Nordic
Διάθεση: THQ Nordic
Players: 1
Requirements: 8GB RAM, Επεξεργαστής Intel Core i5 3570, AMD FX-6350, Κάρτα γραφικών 2GB, Χώρος στο σκληρό δίσκο 35GB, Λειτουργικό σύστημα Windows 64-bit
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: 17/10/2017
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL )
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS
Notification