Ys Origin

Hot
Η εποχή των πρώτων Action RPGs αναβιώνει.

Η εποχή των πρώτων Action RPGs αναβιώνει.

Η εποχή των πρώτων Action RPGs αναβιώνει.

Μπορεί τα τελευταία χρόνια να γίνεται πανικός με remastered games και remakes αλλά υπάρχουν αρκετοί gamers οι οποίοι χαίρονται με διάφορα ports παλαιότερων τίτλων στις κονσόλες νέας γενιάς. Σίγουρα σε όλους έτυχε να χάσουν την ευκαιρία να ασχοληθούν με κάποιο συγκεκριμένο video game. Οι λόγοι πολλοί και διάφοροι με συνηθέστερες βέβαια δύο περιπτώσεις, τη δυνατότητα αγοράς ή τη διάθεση συγκεκριμένης κονσόλας για τη λειτουργία του.

Η σειρά Ys παρόλο που ξεκίνησε από πολύ παλιά, στην Ευρώπη την μάθαμε μέσω κυκλοφοριών της στο PSP και στο PlayStation 2. Η ιδέα για τη διάθεση του Ys Origin στη next gen γενιά είναι ότι πρέπει για αυτούς που θέλουν να μάθουν τα γεγονότα και την ιστορία που κρύβεται πίσω από τον κόσμο της Ys αλλά δυστυχώς δεν είναι για όλους τους RPG fans.

Μια χώρα που πετά στα σύννεφα
Ξεκινώντας με ένα cut-scene (δυστυχώς χαμηλής ποιότητας και ανάλυσης) όπου μας περιγράφει μια θηλυκή ύπαρξη (με απαράδεκτο voice-over) το τι έχει συμβεί στην Ys, μαθαίνουμε το βασικό plot στο οποίο θα βασιστεί η περιπέτειά μας. 700 χρόνια πριν τα γεγονότα του Ys I & II, η χώρα Ys βρισκόταν στα πρόθυρα της καταστροφής. Ορδές δαιμόνων εισέβαλλαν και άρχισαν να καταστρέφουν τα πάντα στο πέρασμά τους αναγκάζοντας τις δίδυμες θεές/προστάτριες της χώρας να λάβουν μέτρα προστασίας. Αυτό επιτεύχθηκε μέσω μιας γρήγορης μεταφοράς όλου του πληθυσμού στην ασφάλεια που διαθέτουν τα σύννεφα των ουρανών. Σαν απάντηση, οι δαιμονικές δυνάμεις ύψωσαν ένα πύργο με τον οποίο θα έφταναν και θα κατέστρεφαν μια για πάντα ότι απέμεινε από την Ys. Αλλά με εσάς στην αντεπίθεση θα τα καταφέρουν;

Η ιστορία μας ξεκινά με μια ομάδα διάσωσης η οποία εισβάλει στο Devil's Tower για να βρει τις θεές που λατρεύει και ταυτόχρονα να αντεπιτεθεί στο εχθρικό group το οποίο θέλει να τιθασεύσει τη δύναμη ενός μαγικού τεχνουργήματος γνωστό ως Black Pearl (Μαύρο Μαργαριτάρι) το οποίο έφερε το διχασμό και το χαμό στην Υs και τους κατοίκους της. Το σενάριο δεν διαθέτει πρωτοτυπία καθώς αρκετά JRPGs έχουν συνήθως παρόμοια υπόθεση, αλλά έχει ενδιαφέρον.

Hack’n’Slash και ξανά μανά!
Πρωταγωνιστές μας είναι ο μάγος Hugo Fact και η μαθητευόμενη ιππότης Yunica Tovah. Έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε με ποιον από τους δυο θέλετε να ξεκινήσετε τη περιπέτειά σας και παρόλο που και οι δυο ιστορίες μοιάζουν μεταξύ τους (με εξαίρεση κάποια boss fights) ο τρόπος με τον οποίο παίζετε διαφέρει. Η Yunica είναι αυτό που λέμε, hack’n’slash lady killer, σφάζει ότι βρει στο διάβα της και δεν χρησιμοποιεί μαγεία παρά μόνο κάποια μαγικά enhancements μέσω του τσεκουριού ή του ξίφους της. Ο Hugo από την άλλη, θα μπορούσαμε να πούμε ότι θυμίζει κάποιο σκάφος από παλιά shoot’em up games, όπως το R-Craft της σειράς R-Type. Εκτοξεύει projectiles με μανία σε όλους τους εχθρούς και χρησιμοποιεί ουσιαστικά μόνο μαγεία.

Η διαφορά μεταξύ τους παίζει σημαντικό ρόλο καθώς όταν ολοκληρώσετε το παιχνίδι για πρώτη φορά και το ξαναπιάσετε με διαφορετικό χαρακτήρα θα χρειαστεί να αλλάξετε στρατηγική και να αντιμετωπίσετε τους εχθρούς σας με διαφορετική προσέγγιση. Πέρα από αυτό, είναι και ένας τρόπος που σας κρατάει το ενδιαφέρον και θα αποφύγετε το χειρότερο εχθρό του gaming, τη γνωστή και μη εξαιρετέα… βαρεμάρα. Επιπλέον, αφού ολοκληρώσετε το Ys Origin και με τους δυο χαρακτήρες θα ξεκλειδώσετε ένα τρίτο, τον Demon Toal, έναν γρήγορο χαρακτήρα, κατάλληλος για close-range επιθέσεις ο οποίος θα σας χαρίσει και το πραγματικό ending. Όλο αυτό δε γίνεται άδικα καθώς, όπως καταλάβατε, μαθαίνετε επιπλέον πράγματα για τους χαρακτήρες όπως και για τους χαρακτήρες των δυο πρώτων τίτλων της σειράς Ys.

Το Ys Origin θυμίζει έντονα, όπως και όλη η σειρά άλλωστε, το θρυλικό Alundra του PsOne, ένα Action RPG με στοιχεία Platform. Οι μάχες είναι real-time και γρήγορες αλλά δυστυχώς δε διαθέτουν ποικιλία καθώς combos δεν υπάρχουν. Η χρήση των μαγικών και των enhancements είναι πολύ περιορισμένες όντας τίτλος άλλης εποχής και αρκετοί πιθανόν να απογοητευτούν από αυτό. Για παράδειγμα, οι επιλογές επίθεσης της Yunica είναι οι εξής: α) 3-hit combo με το όπλο της πατώντας συνεχόμενα το τετράγωνο, β) χρήση ενός από των τριών enhancements (ξεκινάτε με ένα και στη πορεία ξεκλειδώνετε τα άλλα δυο) όπου πατώντας το Ο εξαπολύετε μια επίθεση και κρατώντας το πατημένο εξαπολύετε ένα πιο δυνατό χτύπημα και γ) αφού έχετε εξοντώσει αρκετούς εχθρούς γεμίζει η ειδική Boost μπάρα σας όπου πατώντας το τρίγωνο μπαίνετε σε Boost mode και για ένα μικρό χρονικό διάστημα κάνετε μεγαλύτερη ζημιά στους αντιπάλους σας. Είναι πραγματικά τόσο απλά τα πράγματα που ενώ στην αρχή μπορεί να ξενίσουν μερικούς -καθώς είναι αρκετά επαναλαμβανόμενες οι μάχες- προκαλούν αυτόν τον εθισμό που διαθέτει και το Diablo. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει η εξέλιξη που διαθέτει ο τίτλος της Blizzard αλλά το Hack’n’Slash και η περισυλλογή διαφόρων αντικειμένων και SP (το currency του τίτλου) θυμίζουν έντονα τον προαναφερθέντα τίτλο.

Ο χειρισμός είναι απλός και εύχρηστος καθώς δεν υπάρχουν και πολλοί συνδυασμοί να κάνετε. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, υπάρχει ένα πλήκτρο για επίθεση, ένα για μαγεία, ένα για ενεργοποίηση του Boost mode, ένα για άλμα και ένα για εναλλαγή των μαγικών/ειδικών κινήσεων. Η πρόσβαση στα μενού είναι άμεση με το πάτημα ενός κουμπιού αλλά κάτι που σίγουρα θα σας ενοχλήσει είναι η αδυναμία παύσης στις boss μάχες. Κάτι που σίγουρα είναι το ίδιο εκνευριστικό είναι ότι δεν μπορείτε να υπολογίσετε σωστά το άλμα σας με αποτέλεσμα, αν πέσετε, να πρέπει να κάνετε ένα μικρό ταξίδι για να ανεβείτε πάλι στο σημείο που βρισκόσασταν.



Level up υπάρχει αλλά δεν είναι ανεπτυγμένο όπως σε άλλα games του είδους. Εξοντώνοντας εχθρούς παίρνετε xp και αφού συγκεντρώσετε ένα συγκεκριμένο ποσό ανεβαίνει η μπάρα HP, η αντοχή σας και η άμυνά σας. Τα skill σας ανεβαίνουν με την εύρεση συγκεκριμένων αντικειμένων τα οποία είναι αναγκαία για τη πρόοδό σας στο κόσμο της Ys. Υπάρχουν διάφορα αγάλματα που θα συναντήσετε στη πορεία σας τα οποία αφού εξαγνίσετε από τις δαιμονικές δυνάμεις, παίρνουν την αρχική τους μορφή, αυτή των αγγέλων. Εκεί μπορείτε να κάνετε save καθώς και τις αγορές σας ή αλλιώς, τα divine blessings.Τα divine blessings είναι ουσιαστικά shop όπου αναβαθμίζετε τη πανοπλία σας, τα stun effects και άλλα αντικείμενα και ικανότητες που συναντάμε σε RPG games.

Το Ys Origin έχει αυτό το νοσταλγικό ύφος που σας πείθει με τη πρώτη κιόλας ματιά να ενασχοληθείτε μαζί του


Δυστυχώς, σε σχέση με άλλα games του είδους δεν υπάρχει περιθώριο για εξερεύνηση και side-quests. Όλα είναι μονόδρομος και δε μπορείτε να προχωρήσετε εάν δεν έχετε στη κατοχή σας συγκεκριμένα όπλα, αντικείμενα και αναβαθμισμένα skills. Θα χρειαστεί να ξαναπεράσετε από τα ίδια μπουντρούμια ξανά και ξανά μέχρι να βρείτε για παράδειγμα ένα πολυπόθητο φρούτο για ένα πεινασμένο πλάσμα που θα σας χαρίσει μια ικανότητα την οποία έχετε ανάγκη για να προχωρήσετε. Σε κάτι τέτοια σημεία -και επειδή δεν υπάρχει σαφής εξήγηση από τους ελάχιστους NPCs που θα συναντήσετε στη πορεία σας- θα εκνευριστείτε καθώς δε θα ξέρετε τι να κάνετε και που να πάτε. Θα περιπλανιέστε στα ίδια dungeons ξανά και ξανά, θα εξοντώνετε τους εχθρούς που κάνουν respawn και θα αναρωτιέστε αν έχετε ξαναπεράσει από αυτό το σημείο. Η χρήση χάρτη θα έκανε τη περιπέτειά σας πιο εύκολη αλλά η έλλειψή του είναι ένα μεγάλο μειονέκτημα καθώς σίγουρα θα κουράσει και τους πιο hardcore gamers. 

Η περιήγηση στο inventory είναι εύκολη και μπορείτε να δείτε διάφορες πληροφορίες για τα πράγματα που έχετε στη κατοχή σας. Για καλή σας τύχη έχετε δυο αντικείμενα τα οποία σας παρέχουν χρήσιμες δυνατότητες. Το ένα λειτουργεί ως portal, που σας δίνει τη δυνατότητα τηλεμεταφοράς από το άγαλμα που κάνετε save σε άλλο άγαλμα, και το δεύτερο σαν hint line όπου ένας σύντροφος σάς δίνει χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές όπως για παράδειγμα που να χρησιμοποιήσετε κάποιο αντικειμένο σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο. Crafting δεν υπάρχει καν και σίγουρα αρκετοί RPG fans θα απογοητευθούν και με αυτή την έλλειψη.


Το κάθε playthrough κυμαίνεται από 11 έως 13 ώρες (ανάλογα με το επίπεδο δυσκολίας) και είναι χορταστικό. Με τις επιπλέον αποστολές το σύστημα διπλασιάζεται, ενώ αν θέλετε να ολοκληρώσετε τα πάντα στο παιχνίδι θα χρειαστεί ακόμη περισσότερο χρονικό διάστημα. Το σύστημα μάχης βοηθάει πολύ σε αυτό καθώς απαιτεί από εσάς να έχετε στρατηγική αλλά να είστε και άκρως επιθετικοί. Οι εχθροί δε διαθέτουν ποικιλία και θα δείτε κάποιους εχθρούς όπως τα blobs (φούσκες) να αλλάζουν χρώμα απλά και να προκαλούν παραπάνω ζημιά στα μεταγενέστερα επίπεδα. Τα bosses διαφέρουν μεταξύ τους και ενώ αρχικά μπορεί να σας ξενίσουν λόγω χαμηλής δυσκολίας, στη συνέχεια αρχίζει και ανεβαίνει ραγδαία η πρόκληση και από κει που για ένα σας έπαιρνε μόλις 5 λεπτά, θα ζήσετε μάχες 10 λεπτών και αφού χάσετε, πάλι από την αρχή. Θέλει υπομονή και προσοχή και ευτυχώς ο τίτλος διαθέτει αυτή τη λεπτή γραμμή όπου περνάτε καλά αλλά δεν είναι και βόλτα στο πάρκο. Με άλλα λόγια σας διασκεδάζει και ταυτόχρονα σας κρατάει σε εγρήγορση.

Αφού ολοκληρώσετε το main story, οι παίκτες μπορούν να δοκιμάσουν πλέον την τύχη τους στο Time Attack/Boss Rush Mode, όπου μάχεστε εναντίον των bosses με κύριο σκοπό σας το καλύτερο δυνατό χρόνο. Ακόμη, ένα bonus mode που ξεκλειδώνεται μόνο αφού ολοκληρώσετε το τίτλο και με τους τρεις χαρακτήρες, το Arena Mode, σας επιτρέπει να αγοράσετε διάφορες παραλλαγές των τριών χαρακτήρων καθώς και την επιλογή του γνωστού ήρωα του franchise, Adol, συλλέγοντας SP εξοντώνοντας διάφορες εχθρικές ορδές. Και τα τρία modes δε προσφέρουν κάτι το ιδιαίτερο αλλά υπάρχουν απλά για να υπάρχουν.

Old-school RPG
Τα γραφικά του Ys Origin θυμίζουν τα πρώτα console RPG. Η δράση εξελίσσεται με to-down κάμερα, η οποία είναι “καρφωμένη” στην/ον πρωταγωνίστρια/ή μας και ακολουθεί επακριβώς τις κινήσεις του, καλύπτοντας ένα μικρό τμήμα της γύρω οθόνης. Κάτω αριστερά υπάρχει η life bar, ο μετρητής του skill και οι ενδείξεις buff. Οι χαρακτήρες είναι σχεδιασμένοι με 2D pixel αισθητική που θυμίζει τίτλους από SuperNES δείχνουν την ηλικία τους καθώς η αρχική κυκλοφορία ήταν πριν από 11 ολόκληρα χρόνια στα PC. Τα backgrounds είναι υψηλής ανάλυσης αλλά δυστυχώς μονότονα και χωρίς πολλές λεπτομέρειες.

Όλη η δράση εξελίσσεται ουσιαστικά στο Devil’s Tower και είναι λογικό να υπάρχει μια σχεδιαστική νοοτροπία αλλά απ’ ότι φαίνεται η DotEmu δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με λεπτομέρειες στα περιβάλλοντα. Το θέμα είναι ότι ο πύργος δείχνει πραγματικά κενός και οι εχθροί και ο χαρακτήρας σας κάπως «ξένοι» σε αυτόν το κόσμο. Οι μάχες με τα bosses ειδικά δείχνουν κάπως καθώς εσείς είστε ένας 2D χαρακτήρας που πολεμά ένα 3D πλάσμα, κάτι που οπτικά δεν «δένει» σωστά. Γενικά, η έλλειψη φαντασίας κάνει τους χαρακτήρες, τα περιβάλλοντα και τα οπτικά εφέ να δείχνουν φτωχά και σίγουρα ο οπτικός τομέας είτε θα ελκύσει τους old-school gamers, είτε θα αποτρέψει αρκετούς να ασχοληθούν με τον συγκεκριμένο τίτλο.

Ένα glitch που συναντήσαμε και αξίζει να αναφερθεί είναι ότι μερικές φορές όταν εξοντώναμε κάποιους εχθρούς, αντί να εξαφανιστούν παρέμεναν κατάκοιτοι στο πάτωμα. Δεν ήταν σαν τους νεκροζώντανους που ανασταίνονταν (θα τους συναντήσετε στη πορεία σας), απλά μένανε εκεί μέχρι να περάσετε κάποια πόρτα και να εισχωρήσετε σε άλλη περιοχή.

Στον ηχητικό τομέα, δεν υπάρχουν voice-overs, με εξαίρεση κάποια cutscenes. Όλοι οι διάλογοι είναι text-based, βασικό χαρακτηριστικό των Ιαπωνικών RPG. Η μουσική είναι το δυνατό σημείο του παιχνιδιού. Ορισμένα από τα βασικά μουσικά κομμάτια του παιχνιδιού είναι άκρως επικά και θα τα λατρέψετε. Απλά ορισμένα samples που χρησιμοποιούνται είναι κάπως επαναλαμβανόμενα και από ένα σημείο και μετά κουράζουν. Τα ηχητικά εφέ θα σας θυμίσουν έντονα εποχές SNES και Mega Drive και ταιριάζουν άριστα με το art style. 

Η πλήρης αντίθεση σε σχέση με τα παραδοσιακά JRPG
Με την έλλειψη auto-save, χάρτη και απεικόνισης objective, το Ys Origin απαιτεί από εσάς να δείξετε τις ικανότητές σας καθώς και τις διαισθήσεις σας για να καταφέρετε να το ολοκληρώσετε. Αν ξεπεράσετε βέβαια αυτά τα προβλήματα, έχετε πιθανότητες να περάσετε καλά σκοτώνοντας τα πάντα στο πέρασμά σας. Η ολοκλήρωση κάθε περιοχής σίγουρα φαντάζει ως επίτευγμα και το αίσθημα που αποκομίζετε είναι μοναδικό. Πρέπει να έχετε συνέχεια στο μυαλό σας κάποιου είδους στρατηγική καθώς όταν χάνετε γυρνάτε στο τελευταίο save που πραγματοποιήσατε. Με ένα κόστος στα 20 ευρώ, το Ys Origin δεν είναι κάτι που θα σας ενθουσιάσει, ωστόσο η φορητή έκδοση του PS Vita ίσως να είναι πιο επιθυμητή καθώς μπορεί να αποτελέσει μια εμπειρία-διάλειμμα από κάποια άλλη ενασχόλησή σας.

Θετικά:
- Γρήγορη δράση
- Εθιστικό gameplay
- Επικό soundtrack
- Μεγάλη διάρκεια και υψηλό replayability
- Χαμηλή τιμή διάθεσης

Αρνητικά:
- Έλλειψη συστήματος αναβάθμισης, χάρτη, auto-save και crafting
- Δεν υπάρχει ποικιλία εχθρών
- Απουσία voice acting
- Οι στιγμές στις οποίες δεν γνωρίζετε το objective σας

Βαθμολογία
Γραφικά: 5
Ήχος: 8 
Gameplay: 8
Αντοχή: 8
Γενικά: 7.3 

Οι οπαδοί των παλαιάς κοπής RPG θα αγαπήσετε το art style του, οι νεότεροι θα μυηθείτε στο είδος.

Μάρκος Ασκανιάν

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 Manos (Level 39) 15/04/2018 13:57
Το συγκεκριμένο RPG θέλω να το παίξω κάποια στιγμή, κυρίως για το art style του και το soundtrack του που με έχουν πωρώσει. Πολύ καλό και αναλυτικό review απ' τον Μάρκο.
#2 +1 Lyricaldemon (Level 22) 15/04/2018 16:04
Ωραίο review Μάρκο,κάποια στιγμή σίγουρα θα το δοκιμάσω με τα γραφικά του με τραβάει αγορά!
Score 7.3
7.28 User Score
(9 votes )
User Reviews 0
Genre: Action RPG
Developer: Nihon Falcom (original), DotEmu
Publisher: DotEmu
Διάθεση: DotEmu
Players: 1
Requirements: 1 GB RAM, Επεξεργαστής Pentium III / 1 GHz, Κάρτα γραφικών OpenGL 3.0+, Χώρος στο σκληρό δίσκο 2GB, Λειτουργικό σύστημα Windows XP, Vista, 7
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: PC: 21/2/17, PS4: 21/2/17, PS Vita: 30/5/17, Xbox One: 11/4/18
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification