Life is Strange 2: Episode 1

Hot
Μάνος Γρυπάρης

“Everything is political”.

“Everything is political”.

“Everything is political”.

Τα Cinematic Adventures έχουν γίνει για τα καλά της μόδας τα τελευταία χρόνια. Μετά από τα Heavy Rain και Beyond: Two Souls της Quantic Dream, οι ταινίες-games έγιναν μόδα και άρχισαν να προσελκύουν κοινό ακόμα και εκτός gaming. Η Γαλλική εταιρεία ανάπτυξης Dontnod Entertainment, έχει κάνει ολόκληρη καριέρα ακολουθώντας την συνταγή της Quantic Dream, επιλέγοντας μετά το Remember Me να αναπτύξει για δεύτερο παιχνίδι της, το Cinematic Adventure Life is Strange, βάζοντας πλώρη για την υποστήριξη spin-off, sequel και την ανάπτυξη του Twin Mirror, επίσης παρόμοιου στυλ. Πέρα από αυτές τις δύο εταιρείες έχουμε και την Supermassive να κάνει επίσης καριέρα, αρχικά με το Until Dawn και τώρα με το Twin Mirror, τα οποίο και ετοιμάζει.

life is strange 2 episode 1 review 1

Κάποια στιγμή η φούσκα θα αρχίσει να “σκάει” και οι gamers να αρχίσουν να γυρίζουν την πλάτη σε εταιρείες που βαδίζουν συνεχώς στην ίδια συνταγή, μιας και την τακτική αυτή εφάρμοζε η Telltale Games και δεν απέδωσε. Παραδόξως, το Life is Strange ήταν μια ξεχωριστή σειρά, αφού αφηγούνταν τις υπερφυσικές ικανότητες της Max, σε συνδυασμό με την συμπαθέστατη Chloe, με έναν τρόπο που μας θύμισε αγαπημένες τηλεοπτικές σειρές. Η συγκίνηση και τα ευχάριστα συναισθήματα έκαναν τραμπάλα και η σειρά λατρεύτηκε. Μετά από το μέτριο spin-off prequel Life is Strange: Before the Storm, αναρωτιόμαστε τι πραγματικά έχει να προσφέρει ένα Life is Strange 2. Ας το δούμε λοιπόν πιο αναλυτικά.

Μέχικο
Η ιστορία αφορά δύο αδέρφια που έχουν μεταναστεύσει από το Μεξικό στην Αμερική. Ο λόγος για τους νεαρούς Sean Diaz 16 ετών και Daniel Diaz 9 ετών, οι οποίοι φεύγουν από το σπίτι τους στο Seattle μετά από ένα αναπάντεχο γεγονός. Η πλοκή λαμβάνει χώρα μετά από τα γεγονότα του πρώτου μέρους και μάλιστα υπάρχουν και αναφορές στο αρχικό Life is Strange, ως easter eggs.

Το σενάριο επικεντρώνεται στο θέμα μετανάστευσης και μάλιστα έχει υπόνοιες ρατσισμού από τους αστυνομικούς της Αμερικής και σπόντες προς την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Σον και ο Ντάνιελ θα συναντήσουν ανθρώπους κάθε είδους στο δρόμο τους κι ο καθένας θα τους αντιμετωπίσει διαφορετικά. Η σχέση μεταξύ τους, από μια τυπική σχέση δύο αδερφών με επτά χρόνια διαφορά και διαφορετικές παρέες και συνήθειες, θα αρχίσει να “δένει” περισσότερο.

life is strange 2 episode 1 review 2

Ο μικρός είναι αστέρι
Στη θέση της Max Caulfield, της πρωταγωνίστριας του πρώτου Life is Strange, έχουμε τον νεαρό Daniel. Η Max είχε την ικανότητα να γυρνάει τον χρόνο πίσω και να αλλάζει τις αποφάσεις της. Απ’ την άλλη ο Daniel έχει άλλου είδους ικανότητες, οι οποίες γίνονται κατανοητές μόνο αν δώσετε μεγάλη προσοχή στο τι ακριβώς συμβαίνει και σε κάποιες περιπτώσεις δείτε τα cutscenes ξανά και ξανά, ακόμα και σε σημεία του παιχνιδιού που δεν είχατε δώσει σημασία. Οι ειδικές ικανότητές του αποκαλύπτονται όσο περνάει ο καιρός.

life is strange 2 episode 1 review 3

Η βασική διαφορά του πρώτου Life is Strange με το sequel είναι ότι πριν η πρωταγωνίστρια, την οποία και ελέγχατε, ήταν το κορίτσι με την ικανότητα να γυρνάει τον χρόνο πίσω, άρα οι γρίφοι περιστρέφονταν γύρω από την ικανότητά της. Στο sequel τον ρόλο αυτό παίρνει ο Daniel, ο οποίος έχει τον ρόλο του βασικού πρωταγωνιστή τον οποίο και ελέγχετε. Συνεπώς δεν έχετε την δυνατότητα να εξασκήστε τις ικανότητές σας. Η αλληλεπίδρασή σας με το περιβάλλον αφορά αποκλειστικά και μόνο παρατήρηση του χώρου γύρω σας και κλικ σε μία από τις ενδείξεις που θα εμφανιστούν.

 

Αν το Far Cry 5 πέρασε πολιτικά μηνύματα σε ορισμένα σημεία του, τότε το Life is Strange 2 το κάνει σε όλη την διάρκειά του.

 

Η δεύτερη αλληλεπίδρασή σας αφορά στη λήψη αποφάσεων. Εδώ λοιπόν το Life is Strange πέφτει στη γνώριμη παγίδα του Before the Storm. Το σενάριο είναι ξεκάθαρα linear και οι επιλογές σας αποτελούν ξεκάθαρη ψευδαίσθηση. Στην καλύτερη περίπτωση αλλάζουν ένα τμήμα του σεναρίου για λίγα λεπτά, δημιουργώντας μια διακλάδωση, η οποία θα επιστρέψει στον βασικό κορμό. Αυτόν που έχει το ίδιο φινάλε. Ότι κι αν κάνετε, όπου κι αν κινηθείτε στα ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα που σας δίνονται σε κάποια σημεία, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Το πολύ πολύ να ξεκλειδώσετε κανένα cutscene παραπάνω. Κατά βάση η συμμετοχή σας στο παιχνίδι είναι σχεδόν μηδαμινή, όπως για παράδειγμα το να κουνήσετε το analog stick για να σχεδιάσει ο Sean ένα σκίτσο μόνος του ή να απαντήσετε σε κάτι σε διάλογο που θα καταλήξει ακριβώς στο ίδιο αποτέλεσμα.

life is strange 2 episode 1 review 4

Ένα σημαντικό στοιχείο στο gameplay που δεν είχαμε δει στο αρχικό Life is Strange είναι η προσθήκη του inventory. Εκεί βρίσκονται όλα τα αντικείμενα τα οποία χρησιμοποιείτε, όπως για παράδειγμα το κινητό σας όπου μπορείτε να δείτε συνομιλίες (το μεγαλύτερο μέρος των οποίων δεν διαβάζεται καν ενώ παίζετε), σημειωματάρια, πορτοφόλι κ.α. Πέραν του να τσεκάρετε πόσα χρήματα έχετε πάνω σας και τα SMS σας, η χρήση του θα σας απασχολήσει λίγες φορές, καθώς δεν κληθήκαμε για παράδειγμα να κάνουμε κάτι extreme, όπως το να συνδέσουμε δύο αντικείμενα.

Brothers united
Μετά από το πρώτο Life is Strange, το δίδυμο των συγγραφέων Christian Divine και Jean-Luc Cano επιστρέφει και τα σημάδια ομοιότητας με το αρχικό σενάριο είναι κάτι περισσότερο από εμφανή. Στην αρχική έκδοση είχαμε την σχέση δύο έφηβων φίλων που οδεύουν προς την ενηλικίωση, της Max και της Chloe. Τώρα έχουμε την σχέση δύο αδερφών και ο βασικός ήρωας οδεύει επίσης προς την ενηλικίωση. Οι ειδικές ικανότητες του Daniel δείχνουν επίσης επιρροές από αυτές της Chloe ως προς τα οπτικά εφέ με τα οποία παρουσιάζονται (σ.σ. δεν έχουν όμως να κάνουν με διαχείριση χρόνου, μην ανησυχείτε δεν θα κάνουμε spoiler), αλλά κατά βάση το σενάριο ακολουθεί το μοτίβο του Life is Strange: Before the Storm. Σχεδόν ανύπαρκτοι γρίφοι (λίγο αναζήτηση γύρω σας) και πολύ περιορισμένη αλληλεπίδραση.

life is strange 2 episode 1 review 5

Στη μηχανή γραφικών επιστρέφει η χρήση της Unreal Engine (σ.σ. μετά την Unity του Before the Storm), αλλά αυτό μικρή σημασία έχει, καθώς οι artists έχουν φτιάξει τα μοντέλα χαρακτήρων, τα αντικείμενα και το περιβάλλον με το γνωστό artistic στυλ τους που σημαίνει ελάχιστα textures σε κάθε χαρακτήρα και χαμηλό anti-aliasing. Η συνολική εμπειρία του Life is Strange 2 διαρκεί γύρω στις 2.5 ώρες κι ο αριθμός αυτός είναι μικρός μεν, ωστόσο η τιμή του είναι λογική δε, καθώς θα σας κοστίσει 8 ευρώ.

Με το Life is Strange 2: Episode 1 βλέπουμε κυρίως δύο πράγματα. Πρώτον ότι η αδερφική αγάπη φαίνεται ξεκάθαρα όταν οι συνθήκες το απαιτήσουν και δεύτερον ότι στην Αμερική υπάρχει ρατσισμός σε κάποιους πολίτες, ιδιαίτερα μετά την αλλαγή κυβέρνησης. Οι developers προσπαθούν μέσα από το gaming να περάσουν πολιτικά μηνύματα, με τα οποία κάποιοι μπορεί να συμφωνήσουν και κάποιοι να διαφωνήσουν, αν και εφόσον συμπαθήσετε τα δύο παιδιά μάλλον θα έχετε την τάση προς το πρώτο κοινό. Περιέχονται ακόμη easter eggs με αναφορές στο πρώτο Life is Strange, συνεπώς το όλο πακέτο απευθύνεται κυρίως στους σκληροπυρηνικούς fans της σειράς.

Θετικά:
- Σενάριο που προσφέρει συγκινήσεις και προβληματίζει
- Κορυφαίες ερμηνείες
- Η τιμή των 8 ευρώ για ένα επεισόδιο είναι λογική

Αρνητικά:
- Περιορισμένη αλληλεπίδραση. Είναι περισσότερο ταινία παρά παιχνίδι.
- Πολύ μικρή διάρκεια
- Οι περισσότερες αποφάσεις σας καταλήγουν στο ίδιο αποτέλεσμα
- Ξεπερασμένη μηχανή γραφικών

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 9
Σενάριο: 9.5
Gameplay: 6
Αντοχή: 3.5
Γενικά: 7.1

Αφιερωμένο στους Αμερικανούς μπάτσους που πυροβολούν αδιακρίτως.

Μάνος Γρυπάρης

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Blood Prince (Level 30) 04/10/2018 14:58
To review είναι σίγουρα αρκετά ενδιαφέρον καθώς πρόκειται για ένα sequel του Life is Strange το οποίο μου άρεσε αρκετά αλλά τελικά απ'οτι βλέπω το Life is Strange Before the Storm είναι πιο ενδιαφέρον για μένα από το Life is Strange 2 καθώς σε αυτό συμμετέχουν γνωστοί χαρακτήρες του Life is Strange.

Πάντως όσον αφορά την μικρή διάρκεια θα ήθελα να προσθέσω,πως μιλάμε αποκλειστικά για το πρώτο επεισόδιο οπότε είναι κάτι το λογικό.Κατά την γνώμη μου 2.5 ώρες για ένα επεισόδιο δεν είναι και άσχημα.Εγώ θα ήθελα να δω,όλα τα επεισόδια μαζί πόση διάρκεια θα έχουν όταν το παιχνίδι θα είναι ολοκληρωμένο.
#2 +1 Manos (Level 39) 05/10/2018 01:53
Quoting Blood Prince:
To review είναι σίγουρα αρκετά ενδιαφέρον καθώς πρόκειται για ένα sequel του Life is Strange το οποίο μου άρεσε αρκετά αλλά τελικά απ'οτι βλέπω το Life is Strange Before the Storm είναι πιο ενδιαφέρον για μένα από το Life is Strange 2 καθώς σε αυτό συμμετέχουν γνωστοί χαρακτήρες του Life is Strange.

Πάντως όσον αφορά την μικρή διάρκεια θα ήθελα να προσθέσω,πως μιλάμε αποκλειστικά για το πρώτο επεισόδιο οπότε είναι κάτι το λογικό.Κατά την γνώμη μου 2.5 ώρες για ένα επεισόδιο δεν είναι και άσχημα.Εγώ θα ήθελα να δω,όλα τα επεισόδια μαζί πόση διάρκεια θα έχουν όταν το παιχνίδι θα είναι ολοκληρωμένο.

Μπορώ να αναφέρω άπειρα games στο Steam που κοστίζουν 8 ευρώ αλλά διαρκούν πολύ περισσότερες ώρες. Εδώ μιλάμε για ένα Cinematic Adventure, με την ίδια μηχανή γραφικών, τους ίδιους gameplay μηχανισμούς, σχεδόν μηδαμινή έννοια αποφάσεων (ότι κι αν επιλέξει κάποιος καταλήγει τις περισσότερες φορές στο ίδιο αποτέλεσμα), άρα κοινώς είναι σαν να στήνεις...ταινί α. Μου κάνει εντύπωση το ότι περιμέναμε τόσα χρόνια για αυτό το αποτέλεσμα, αφού πέρα από το σενάριο που είναι τελικά το πιο δύσκολο στην όλη υπόθεση, το να στήσεις pre-rendered cutscenes και μερικά κλικ επιλογή για gameplay είναι κάτι που για 2,5 ώρες gameplay (με την αναζήτηση μαζί, 1,5-2 ώρες καθαρό) από άλλες εταιρείες μπορεί και να στηνόταν μέσα σε μήνες. Βασικά με τόσα projects που τρέχει η Dontnod προσωπικά δεν το αποκλείω.

Είναι ξεκάθαρο άρμεγμα το sequel, όπως άρμεγμα ήταν το Beyond: Two Souls σε σχέση με το Heavy Rain. Κάθε εταιρεία βρίσκει συνταγή και συνεχίζει με αυτή ξανά και ξανά μέχρι να σταματήσει να πουλάει.
#3 Blood Prince (Level 30) 05/10/2018 03:26
Quoting Manos:

Είναι ξεκάθαρο άρμεγμα το sequel, όπως άρμεγμα ήταν το Beyond: Two Souls σε σχέση με το Heavy Rain. Κάθε εταιρεία βρίσκει συνταγή και συνεχίζει με αυτή ξανά και ξανά μέχρι να σταματήσει να πουλάει.


Θα συμφωνήσω απόλυτα.Κανονικά θα έπρεπε να υπήρχαν περισσότερες βελτιώσεις.

Quote:
συνολική εμπειρία του Life is Strange 2 διαρκεί γύρω στις 2.5 ώρες κι ο αριθμός αυτός είναι μικρός μεν, ωστόσο η τιμή του είναι λογική δε, καθώς θα σας κοστίσει 8 ευρώ.
Quote:
Μπορώ να αναφέρω άπειρα games στο Steam που κοστίζουν 8 ευρώ αλλά διαρκούν πολύ περισσότερες ώρες.
Quote:
μερικά κλικ επιλογή για gameplay είναι κάτι που για 2,5 ώρες gameplay (με την αναζήτηση μαζί, 1,5-2 ώρες καθαρό) από άλλες εταιρείες μπορεί και να στηνόταν μέσα σε μήνες.
Εγώ αναφέρθηκα στις 2,5 ώρες διάρκεια το επεισόδιο που ανέφερες στο review και μάλιστα πως η τιμή είναι λογική.Σε αυτό αναφέρθηκα και έγραψα την αποψή μου πως για μένα οι 2,5 ώρες είναι μια χαρά και περιμένω να κυκλοφορήσουν και άλλα επεισόδια για να έχω μια πιο ολοκληρωμένη άποψη καθώς τα επόμενα επεισόδια μπορεί να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια.
Score 7.1
7.28 User Score
(9 votes )
User Reviews 0
Genre: Cinematic Adventure
Developer: Dontnod Entertainment
Publisher: Square Enix
Διάθεση:
Players: 1
Requirements: 4GB RAM, Επεξεργαστής Intel Core i3-2100 στα 3.1GHz ή AMD Phenom X4 945 (3.0GHz), Κάρτα γραφικών 2GB, Χώρος στο σκληρό δίσκο 14GB
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 27/9/2018
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification