Reviews Red Dead Redemption 2
Comments (10)

Red Dead Redemption 2 Hot

Η πολυαναμενόμενη επιστροφή στην Άγρια Δύση.

https://gameworld.gr/media/reviews/photos/thumbnail/320x180s/1a/64/27/red-dead-redemption-2-artbox-94-1541130410.jpg
  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

Η πολυαναμενόμενη επιστροφή στην Άγρια Δύση.

Developers υπάρχουν πολλοί. Rockstar όμως, μία. Η θυγατρική αυτή εταιρεία της Take-Two Interactive μπήκε στις καρδιές όλων, κυρίως χάρις στην δημιουργία της σειράς Grand Theft Auto, η οποία μέχρι και σήμερα συνεχίζει να σαρώνει στις πωλήσεις παγκοσμίως, ακόμα και σε πλατφόρμες προηγούμενης γενιάς. Μπορεί να υπήρξε και “μάνα” άλλων games και franchises, όπως τα L.A. Noire και Manhunt, παρόλα αυτά το gangsterικό GTA ήταν αυτό που την ύψωσε στα μάτια των gamers, που δεν έπαψαν ποτέ να απολαμβάνουν τις παρανομίες στις πολιτείες των Η.Π.Α. και την χρήση των cheat codes (γραμμένων σε κόλλα Α4), πράγμα που λατρεύτηκε από κάθε παιδί που ευλόγησε ο Θεός να παίξει το San Andreas για παράδειγμα. Δικαίως διατηρεί, εις τον αιώνα τον αιώνων, ένα κύρος που δεν θα βρείτε σε πολλές εταιρείες εκεί έξω, αφού το status της Rockstar Games είναι πανύψηλο.

red dead redemption 2 1
Πέραν όμως από μία εταιρεία που έχει στην διάθεσή της πολυάριθμα στούντιο ανάπτυξης, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως μάγισσα. Μία παμπόνηρη μάγισσα, η οποία έριξε την λατρεμένη σειρά GTA σε ένα καζάνι, την ανακάτεψε με το western συστατικό και δημιούργησε ένα φίλτρο ασύγκριτης δύναμης. Το φίλτρο αυτό, ή το franchise στην συγκεκριμένη περίπτωση, έχει όνομα Red Dead και είναι από τα λίγα μαγικά αποτελέσματα που μπόρεσαν ποτέ να κοιτάξουν στα μάτια τα Grand Theft Auto. Μπορεί η πρώτη απόπειρα υπό την μορφή του Red Dead Revolver να πέρασε απαρατήρητη το 2004, όμως αυτό δεν πτόησε την Rockstar που προκάλεσε την μεγάλη της έκρηξη με το Red Dead Redemption το 2010. Η περιπέτεια του John Marston συγκλόνισε τους fans και αγαπήθηκε ιδιαίτερα, με αποτέλεσμα να θεωρείται από πολλούς ένα από τα κορυφαία games όλων των εποχών. Οκτώ χρόνια μετά, το δεύτερο μέρος της σειράς αποτέλεσε μονόδρομο και πλέον το Red Dead Redemption 2, ύστερα από αρκετά delays στην ημερομηνία κυκλοφορίας του, ήρθε για να ταράξει τα πλήθη για ακόμα μία φορά.

Η ζωή μίας συμμορίας παρανόμων
Προτού χωθούμε στο βαθυστόχαστο σενάριο του Red Dead Redemption 2 οφείλουμε να τονίσουμε πως πρόκειται για prequel του πρώτου παιχνιδιού, τα γεγονότα του οποίου διαδραματίζονται το 1899, ακριβώς 12 χρόνια πριν από τα όσα έζησε ο σημαδεμένος John Marston. Συνεπώς, αντικρίζουμε μία διαφορετική προσέγγιση της ζωής των outlaws, ενώ στον πυρήνα του σεναρίου βρίσκεται η συμμορία του Dutch van Der Linde. Τον μουστακαλή κύριο, θα τον θυμόσαστε επίσης από το πρώτο Red Dead Redemption, αφού ο John ανέφερε πολλάκις πως άνηκε στην συμμορία του, η οποία αποτελούταν από πολλά άτομα, μεταξύ των οποίων οι Bill Williamson και Javier Escuella που δρούσαν ως villains στο πρώτο παιχνίδι. Όταν το τρελό αυτό παρεάκι παρανόμων προσπάθησε να εκτελέσει μία ληστεία στο Blackwater και απέτυχε παταγωδώς, αναγκάστηκαν να ζουν νομαδικά, να μεταβαίνουν δηλαδή από περιοχή σε περιοχή, ώστε να ξεφεύγουν συνεχώς από τα νύχια του νόμου που τους πολιορκούσε ασύστολα.

Κάθε μέλος της συμμορίας βοηθούσε με διαφορετικό τρόπο την συνύπαρξη όλων, είτε στο κυνήγι ζώων, είτε στο μαγείρεμα, το σκούπισμα, είτε στις τρομερές ληστείες. Και κάπου εκεί γνωριζόμαστε και με τον πρωταγωνιστή μας, ονόματι Arthur Morgan. Το badass ύφος του, το γρέζι στην φωνή του και το επιβλητικό βλέμμα του ήταν στοιχεία αρκετά για να καταλάβουμε ευθύς εξαρχής πως δεν πρόκειται για ένα ακόμη μέλος του gang, αλλά για το δεξί χέρι του αρχηγού van Der Linde, αφού βασιζόταν στον Arthur για κάθε δύσκολη αποστολή. Ο ίδιος παρουσιάζεται αρκετά διαφορετικός από τον John Marston. Είναι πιο σοβαρός και ώριμος, έχει τον δικό του κώδικα ηθικής, τις δικές του αξίες και βασίζεται στα πρότυπα που ο ίδιος έχει θέσει από την μακροχρόνια ζωή στην παρανομία και τον κίνδυνο. Η Rockstar φρόντισε να δώσει αρκετό βάθος στην προσωπικότητά του και θα είναι πιο εύκολο να δεθείτε ή να ταυτιστείτε μαζί του σε σύγκριση με τον John που πρωταγωνιστούσε στο πρώτο Red Dead Redemption.

Όπως είχαμε ενημερωθεί σε αρκετές περιπτώσεις από τον John, στο gang επικρατούσε ενίοτε ένα ιδιαίτερα βαρύ κλίμα. Οι συνεχείς απώλειες στο πεδίο της μάχης, το άγχος με το οποίο ζούσαν καθημερινά και οι προσωπικές έχθρες, έφερναν ολιμερίς τα μέλη του σε σύγκρουση, επιβεβαιώνοντας τα όσα έλεγε ο Marston πέρι έλλειψης σύνεσης και δόλου. Στις συνεχείς κρίσεις που περνάνε τα άτομα της συμμορίας, ο Arthur Morgan, ως νέος πρωταγωνιστής, παίζει μείζονα ρόλο, αφού προσπαθεί να καθησυχάζει του πάντες, κάνοντας ότι περνάει από το χέρι του για να λυθούν τα προβλήματα, πάντα υπό τις εντολές του Dutch van Der Linde, τον οποίο εμπιστευόταν τυφλά. Όχι, πως ο Arthur δεν είχε δικές του έχθρες, αφού ορισμένοι χαρακτήρες όπως ο “παρτάκιας” και απερίσκεπτος Micah Bell θα σας γεννήσουν την διάθεση να του σπάσετε τα μούτρα πάνω από 50 φορές μέσα στο παιχνίδι. Στην πορεία του παιχνιδιού ο Arthur θα κλιθεί να πάρει σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον του ίδιου αλλά και του συνόλου.

red dead redemption 2 2
Η μεγαλύτερη ελευθερία που σας δίνει το Red Dead Redemption 2 καθιστά τον Arthur ελάχιστα πιο χωμένο στην παρανομία από τον John, ο οποίος είναι κι αυτός ενεργό μέλος του gang, όντας αρκετά πιο νέος στα γεγονότα του τότε. Στο παιχνίδι θα συναναστραφείτε με όλα τα σώματα της εποχής, όπως σερίφηδες, bounty hunters, διαφόρων ειδών εγκληματίες και θα τα βάλετε με την ίδια την άγρια Δύση που επιφυλάσσει τεράστιες εκπλήξεις για τους πρωταγωνιστές μας. Η Rockstar καταφέρνει, μέσω του εξαιρετικού σεναρίου που μας παρείχε, να παρουσιάζει μία πολύ ωμή πραγματικότητα της ζωής των outlaws στην άγρια Δύση συμπεριλαμβανομένων των τσακωμών, των κινδύνων και των συγκρούσεων στα συναισθήματα των χαρακτήρων. Οι συνεχείς αποτυχίες και η απύθμενη επιθυμία του van Der Linde να μαζέψει χρήματα για την επιβίωσή τους, σε έναν κόσμο όπου κανείς δεν επιθυμεί την ύπαρξή τους, βομβαρδίζουν τον αρχηγό με φόβο και προβληματισμό, ενώ οι πράξεις του ρίχνουν συνεχώς την εμπιστοσύνη που του έχει ο Arthur.

Ο Mr. Morgan, όπως τον αποκαλούν οι περισσότεροι, αποδεικνύεται ο κατάλληλος πρωταγωνιστής για αυτή την περιπέτεια παίρνοντας τα ηνία σε κάθε δύσκολη κατάσταση, αφού τα συγκλονιστικά γεγονότα στην πλοκή του prequel διαδέχονται το ένα το άλλο. Σε ένα campaign 50-60 ωρών θα περίμενε κανείς πως ο τριπλασιασμός της διάρκειάς του, σε σύγκριση με το πρώτο παιχνίδι πάντα, θα το γέμιζε με αχρείαστα quests χωρίς δράση και ένταση. Μαντέψτε ξανά, γιατί κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, αφού το μεγαλύτερο ποσοστό του παιχνιδιού καλύπτεται από εντυπωσιακές μάχες, πληθώρα ανατρεπτικών γεγονότων και απρόσμενες εξελίξεις στην ιστορία του Arthur Morgan και του gang με το οποίο ζει. Το storytelling ήταν από τα δύνατά χαρτιά της Rockstar, αλλά με το Red Dead Redemption 2 σφράγισε και επίσημα την δυνατότητά της να παράγει εξαιρετικές ιστορίες. Τα αλλεπάλληλα γεγονότα θα σας προκαλέσουν κάθε είδους συναίσθημα, ευχάριστο και μη, και σίγουρα πολλοί από εσάς θα εκτιμήσετε όλα όσα έχει να πει το Red Dead Redemption 2, τα οποία ανταποκρίνονται και με το παραπάνω στα όσα έλεγε ο John Marston πως συνέβαιναν.

red dead redemption 2 3
Θα αντιληφθείτε σε πολλά σημεία την σύνδεση με το πρώτο παιχνίδι, χωρίς αυτό να σημαίνει πως το δεύτερο μέρος καταντά προβλέψιμο, σε καμία των περιπτώσεων. Η απόλυτη εξουσία που έχετε πάνω στην βούληση του Arthur είναι ικανή να δημιουργήσει μία καινοτόμα εμπειρία για τον καθένα σας. Ο φανταχτερός πρωταγωνιστής μας ξεχωρίζει ανάμεσα από κάθε άλλο μέλος του gang για την τόλμη και την αφοσίωσή του, ενώ η ικανότητά του ως gunslinger θα διατηρήσει στα ύψη τον ενθουσιασμό σας καθόλη την διάρκεια του σεναρίου. Η εντυπωσιακή ροή του δεν θα πάγωνε ποτέ αν δεν υπήρχαν τα πολύωρα ταξίδια πάνω στα πιστά σας άλογα. Ευτυχώς μερικά από αυτά καλύφθηκαν με διαλόγους που σχετίζονται με το storyline. Δυστυχώς, το ending δεν ήταν τόσο δυνατό όσο το ηλεκτρικό ρεύμα που χτύπησε τις καρδιές πολλών gamers με τελείωμα του πρώτου Red Dead Redemption. Η κορύφωση επιλέχθηκε να έρθει σε άλλα σημεία έναντι του τέλους, όμως συνολικά η Rockstar μας πρόσφερε μία ακόμα κορυφαία western περιπέτεια που θα συναρπάσει τους πάντες.

Ταξίδια σε έναν γιγαντιαίο κόσμο
Το gameplay του Red Dead Redemption 2 διατηρεί όλα τα βασικά στοιχεία του πρώτου παιχνιδιού, μερικά εκ των οποίων διατηρήθηκαν ως έχουν, ενώ άλλα εξελίχθηκαν στο έπακρο. Αυτή την φορά, για να ζήσετε όλες τις συγκλονιστικές εξελίξεις στον western κόσμο της Rockstar Games θα χρειαστεί να διεκπεραιώσετε περισσότερα από 100 story missions με άφθονο περιεχόμενο. Παράλληλα, για όσους επιθυμούν να ξεφύγουν από την ροή του campaign, είτε θέλουν να roamάρουν μετά την ολοκλήρωσή του, υπάρχουν τα side quests που σας αναθέτονται από τους strangers, αγνώστους που συναντάτε στις πόλεις ή κατά την ελεύθερη περιήγησή σας στον τεράστιο χάρτη του Red Dead Redemption 2. Ελέγχοντας τον Arthur Morgan θα πρέπει να καλύψετε κάθε λογής ανάγκη του camp που έχει εγκατασταθεί το gang σας. Μιλάμε για μία απόλυτα ρεαλιστική εμπειρία, μία εξομοίωση της ζωής ενός outlaw με την συμμετοχή του στις ομαδικές επιθέσεις, τις ληστείες, τις εφόδους σε τρένα, αλλά και τις αγγαρείες, όπως το κυνήγι ζώων για την συλλογή φαγητού.

red dead redemption 2 4
Ο φίλος σας, το αναπόσπαστο εργαλείο σας, η προέκταση το εαυτού σας, είναι για ακόμα μία φορά το άλογό σας, μόνο που αυτή την φορά η σχέση σας με αυτό έχει τεράστια σημασία. Η καθυστέρηση απόκτησης του fast travel, σε συνδυασμό με την περίεργη και περιορισμένη χρήση του, καθιστούν το άλογό σας το Α και το Ω σε ολόκληρη την πορεία του Arthur. Για αυτό οφείλετε και να του δείχνετε και την απαιτούμενη αγάπη, χαϊδεύοντάς το, καθαρίζοντάς το, δημιουργώντας έτσι μία σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα σε πρωταγωνιστή και companion. Αν πάλι ξεχάσετε να το δέσετε κάπου προτού κερδίσετε την εμπιστοσύνη του…την “κάτσατε”. Υπό την συνοδεία του αλόγου σας μπορείτε να ταξιδέψετε σε κάθε γωνία της τεράστιας διαθέσιμης έκτασης, να ανακαλύψετε τα μυστικά της άγριας Δύσης, τα κρυφά της μονοπάτια και να επισκεφθείτε saloons, στάβλους και άλλα μέρη που συνήθιζαν να συχνάζουν οι παράνομοι και οι cowboyδες.

Ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά του Red Dead Redemption που το διακρίνουν από κάθε άλλο video game της κατηγορίας του είναι το morality και honor system. Το sandbox αυτό στοιχείο, σας επιτρέπει να αλλάξετε την οπτική γωνία όλων των χαρακτήρων ως προς τον Arthur. Κοινώς, η συμπεριφορά σας, οι αποφάσεις σας, η διατήρηση της ψυχραιμίας σας και η πραγματοποίηση καλών ή παράνομων πράξεων καθορίζουν την φήμη που διαθέτει ο Arthur και την αντιμετώπιση του από τους άλλους NPCs. Για να σας δοθεί δυνατότητα να δράσετε περισσότερο ως outlaws, μπορείτε πλέον να απειλείτε με το όπλο σας κάποιον χαρακτήρα ή να ρίχνετε προειδοποιητικές βολές στον αέρα για να εκφοβίσετε τους υπόλοιπους, το οποίο είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Χάρις στην μαγεία της Rockstar, το Red Dead Redemption 2 είναι η κοντινότερη δυνατή απεικόνιση της ζωής ενός outlaw, αφού ο Arthur μπορεί πραγματικά να κάνει οτιδήποτε σατανικό έχετε στον νου σας. Το Wanted system που καθιερώθηκε στην σειρά GTA και προστέθηκε και στο πρώτο παιχνίδι, επιστρέφει για ακόμα μία φορά, με τους bounty hunters και τους ανθρώπους του νόμου να σας καταδιώκουν συνεχώς και με κάθε ευκαιρία.

red dead redemption 2 5
Εννοείται πως τους κυνηγούς επικηρυγμένων τους σφάζουμε ως το κόκαλο, μην δούμε κανέναν να πληρώνει το bounty του για να ξεφύγει. Η ελευθερία κινήσεων που σας δίνεται στο Red Dead Redemption 2 πραγματικά δεν έχει προηγούμενο. Ως open world game οφείλει να επιτρέπει στους παίκτες να ακολουθούν τα δικά τους βήματα, όμως η βαθύτατη λεπτομέρεια που έχει εισαχθεί σε κάθε σας κίνηση βοηθά το τρίτο κεφάλαιο της σειράς Red Dead να επαναστατήσει ακόμα και σε αυτό το κομμάτι. Είναι μία ειλικρινέστατη απεικόνιση της ζωής ενός παρανόμου, η οποία έχει σκαμπανεβάσματα εξαιτίας των πράξεων του. Ο Arthur Morgan είναι στο απόλυτο έλεός σας και η Rockstar Games αφήνει καθαρά στα χέρια σας την διαμόρφωση τόσο του χαρακτήρα του όσο και της ζωής του. Η προσπάθεια της αμερικάνικης εταιρείας είναι αξιέπαινη σε αυτό τον τομέα, εφόσον οτιδήποτε πράξετε στο Red Dead Redemption 2, από την πιο απλή μέχρι την πιο σύνθετη απόφαση, θα χτίσει σταδιακά και με ανεπανάληπτο τρόπο τον κόσμο του παιχνιδιού.

Το ικανοποιητικότερο σύστημα μάχης
Καλοί οι outlaws, ωραία τα western, αλλά αν υπάρχει κάτι για το οποίο φημίζεται το Red Dead Redemption είναι το σύστημα μάχης. Για την ακρίβεια, το gunplay του Red Dead Redemption 2 δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα άλλο Shooter που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, διότι είναι έτη φωτός ποιοτικότερο από ό,τι άλλο έχει υπάρξει. Το ρόστερ των διαθέσιμων όπλων έχει αυξηθεί σημαντικά με πολλά πιστόλια, rifles, shotguns, καθένα πιο θανατηφόρο από το προηγούμενο. Δεν θα χορτάσετε ποτέ να αδειάζετε γεμιστήρες πάνω στα κεφάλια των πολυάριθμων εχθρών σας και να τους συντρίβετε έναν έναν με τα καταπληκτικά σας όπλα. Ο απόλυτος όμως “gaming οργασμός” καταφθάνει στην χρήση του Dead Eye. Πρόκειται για ένα από τα κορυφαία features που έχουν εισαχθεί ποτέ σε Shooter.

red dead redemption 2 6
Για τους αμαρτωλούς που δεν κατάλαβαν με μιας σε τι αναφερόμαστε ή δεν έχουν ιδέα τι εστί Dead Eye, πρόκειται για έναν υπερβολικά broken μηχανισμό, η χρήση του οποίου βάζει τον χρόνο σε slow motion. Στο χρονικό διάστημα που είναι ενεργοποιημένο, συνήθως για λίγα δευτερόλεπτα, μπορείτε να σημαδέψετε και να μαρκάρετε τα καίρια σημεία των εχθρών σας και στην συνέχεια να εξαπολύσετε συνεχείς πυροβολισμούς και με συνοπτικές διαδικασίες να ξεκάνετε κάθε άτυχο αντίπαλο. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό δεν παλιώνει ποτέ και βοηθά κάθε μάχη στο Red Dead Redemption 2 να φαντάζει όλο και πιο επική.

Κάθε φορά που βλέπετε το Dead Eye να είναι διαθέσιμο και γεμάτο ξέρετε πολύ καλά τι πρέπει να κάνετε…

Το Dead Eye αυτή την φορά έχει πέντε επίπεδα, αναβαθμίζοντας όλο και περισσότερο την χρήση του, αφού είναι μακράν ό,τι καλύτερο θα βιώσετε ποτέ κρατώντας όπλο στα χέρια. Δεν είναι φυσικά το μόνο πράγμα που δέχεται αναβάθμιση. Αντιθέτως, στο Red Dead Redemption 2 μπορείτε να αναβαθμίζετε τα όπλα σας για να προσαρμόζονται στις προτιμήσεις σας, ενώ υπάρχει και δυνατότητα crafting. Μην ξεχνάτε σε καμία περίπτωση να τα διατηρείτε σε καλή κατάσταση καθαρίζοντάς τα, αφού αν είστε τεμπέληδες και τα παραμελείτε, θα πάψουν να είναι τόσο αποτελεσματικά. Πόσος ρεαλισμός ακόμα βρε Rockstar; Οι μάχες, μας τα χάλασαν μόνο στο σύστημα κάλυψης, όπου μερικές φορές ο Arthur αρνούταν να καλυφθεί στο επιθυμητό σημείο, είτε δεν καλυπτόταν επαρκώς, με αποτέλεσμα να τρώει μερικές ξώφαλτσες.

red dead redemption 2 7
Τα duels υπάρχουν και αυτά αλλά σε αρκετά μειωμένο βαθμό, ενώ ενισχύθηκε και το melee combat με περισσότερους συνδυασμούς, αυξημένη χρήση block και άλλα. Στο πεδίο της μάχης θα πρέπει να είστε εφοδιασμένοι με consumables όπως ποτά, τσιγάρα και άλλα προϊόντα για να επαναφέρετε τα Health, Stamina και Dead Eye του Arthur. Γιατί εδώ που τα λέμε, μετά από φαγητό, ποτό, πιστολιές (και κάτι άλλο) χρειάζεται επειγόντως και ένα τσιγάρο. Οι μάχες ποικίλουν ανά τοποθεσία, μπορεί δηλαδή να είναι στο έδαφος, πάνω σε άλογο, ή από βουνό σε βουνό, προπονώντας τις ικανότητές σας για κάθε περίπτωση. Επειδή δεν υπάρχει δυνατότητα επιλογής difficulty, όσοι το βρουν δύσκολο μπορούν να ψαχτούν για cheats, τα οποία ήδη έχουν διαρρεύσει στο Ίντερνετ, ενώ όσοι παραείναι έμπειροι ας τολμήσουν να απενεργοποιήσουν το aim assist.

Όλα χρειάζονται περιποίηση
Αν δεν έχετε πειστεί ακόμα πως το Red Dead Redemption 2 είναι το πιο πραγματικό video game της ιστορίας, η ενασχόληση με την κατάσταση του Arthur Morgan θα σας αλλάξει κάθε γνώμη. Ένα ακόμη χειροκρότημα για την Rockstar Games που μας βοηθά να ζήσουμε τον πρωταγωνιστή σε κάθε σημείο της ύπαρξής του. Ο εκστασιασμός επανέρχεται όταν συνειδητοποιήσετε την επιρροή που έχει ο χρόνος στον χαρακτήρα σας, αφού η πάροδος του, αλλάζει την εμφάνισή του Arthur, ο οποίος έχει πιο μακριά μαλλιά, εκτεταμένη γενειάδα και παίρνει και τα κιλάκια του αν δεν προσέχει την διατροφή του. Και αν νομίζετε πως όλα αυτά ήταν απλά μία μέθοδος εντυπωσιασμού από την εταιρεία ανάπτυξής του γελιέστε, διότι η εμφάνιση του Arthur έχει και αυτή τον ρόλο της στο παιχνίδι. Τον αγαπημένο μας πιστολέρο μπορείτε να τον ντύσετε με τα κοστούμια που ξεκλειδώνετε ή αγοράζετε, αλλά και να τον ξυρίζετε/κουρεύετε, με ρεαλιστικό ευτυχώς τρόπο και όχι με αυτόν που συνήθιζε να προσφέρει η Rockstar στα GTA, όπου ο CJ αποκτούσε από στρατιωτικό κούρεμα μία μεγαλοπρεπή αφάνα.

red dead redemption 2 8
Η εμφάνιση του πρωταγωνιστή δεν είναι το μόνο πράγμα για το οποίο οφείλετε να νοιαστείτε. Άνθρωπος είναι και έχει ανάγκες, συνεπώς χρειάζεται ύπνο, ξεκούραση, φαγητό και πλύσιμο, δηλαδή όλα όσα θα πάψετε να κάνετε στην πραγματική σας ζωή, από την στιγμή που θα αγοράσετε το Red Dead Redemption 2. Όλα τα παραπάνω επηρεάζουν σημαντικά το πώς αντιμετωπίζουν οι NPCs τον Arthur. Αν για παράδειγμα ο Arthur έχει μείνει αξύριστος και άπλυτος είναι λογικό να φοβίζει με το παρουσιαστικό του τους πολίτες με τους οποίους αλληλεπιδρά. Επιπλέον, η κάλυψη των αναγκών του θα σας σώσει από προβλήματα, αφού αν μένει νηστικός ή άυπνος χάνει εύκολα stamina και δεν αναπληρώνει πια την ζωή του με τον ίδιο ρυθμό. Είστε, από την αρχή μέχρι το τέλος, υπεύθυνοι για ό,τι έχει να κάνει με την συντήρηση του Arthur σε ένα τουλάχιστον επιθυμητό επίπεδο. Μερικοί σίγουρα θα δυσαρεστηθείτε από την έννοια που πρέπει να δείξετε για τον Arthur, ωστόσο αξίζει να θαυμάσουμε για ακόμα μία φορά το πόσο ζωντανό είναι και στην πράξη το Red Dead Redemption 2.

Όπως ο Arthur έχει να νοιαστεί για τους πάντες στο gang έτσι και εσείς δεν πρέπει να αρκεστείτε μόνο στον ίδιο για να κυλούν όλα ομαλά. Όπως προαναφέραμε, τόσο τα όπλα όσο και τα άλογα που αποκτάτε πρέπει να είναι εξίσου προσεγμένα, ενώ η αγνόησή τους θα σας δυσκολέψει στα σίγουρα στην πορεία σας προς την ολοκλήρωση του παιχνιδιού. Κάπου εδώ να τονίσουμε πως στο μεγάλο χρονικό διάστημα όπου χρησιμοποιούνται τα άλογα, συναντήθηκαν ορισμένα bugs στην χρήση τους, που καταντούσαν λίγο πιο εκνευριστικά εξαιτίας του ότι η ίππευση καταλαμβάνει σημαντικό χρόνο στο παιχνίδι. Συνεχίζουμε με την υποστήριξη των πραγμάτων και περνάμε στο camp σας, στο οποίο μπορείτε να δίνετε χρήματα για να διευκολύνεται η ζωή της συμμορίας. Πρακτικά μιλώντας, το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό δεν φάνηκε να έχει ιδιαίτερη επιρροή στο παιχνίδι, οπότε ήταν λιγάκι αχρείαστο.

red dead redemption 2 9
Τα ρητά λένε πως τα λεφτά δεν είναι το παν, ή πως δεν φέρνουν την ευτυχία, όμως το Red Dead Redemption 2 έρχεται για να διαψεύσει όλους τους παραπάνω ισχυρισμούς. Με τα χρήματα που συλλέγετε, αγοράζετε τα πάντα. Όπλα, προϊόντα, bounties και ό,τι άλλο επιθυμήσετε να καλύψετε χρειάζονται πολλά δολάρια, τα οποία δεν πρέπει να σπαταλάτε χωρίς ουσιαστικό λόγο. Είναι αρκετά σημαντικό το να μην ξεχνάτε να looτάρετε τα κορμιά όλων των εχθρών σας αφού τους σκοτώσετε, εφόσον σε αυτά μπορεί να βρείτε από λίγα cents ή σφαίρες, μέχρι υπερβολικά πολύτιμα αντικείμενα. Όπως πιθανότατα αντιλαμβάνεστε, είναι απίστευτο το πόσο αληθινό μπορεί να γίνει κατά διαστήματα το νέο Red Dead. Πολλοί προσπάθησαν στο παρελθόν να παρουσιάσουν κάτι τόσο ζωντανό, όπως για παράδειγμα το Kingdom Come: Deliverance, ωστόσο το όνομα του Red Dead Redemption ήταν από μόνο του αρκετό για να το καταφέρει με αξιώσεις και να αφήσει χιλιόμετρα πίσω του κάθε ανάλογη προσπάθεια.

Βελτιώσεις και σημαντικές προσθήκες
Η Rockstar Games είχε την τιμητική της, ακούγοντας πολλούς να μιλάνε για το πρώτο Red Dead Redemption με ισχυρισμούς του τύπου “ένα τέλειο video game”. Αντί να επαναπαυτεί σε αυτό, είχε τα κότσια να τους διαψεύσει, αποδεικνύοντας πως μπορεί να βελτιώσει την εμπειρία του Red Dead Redemption πολύ περισσότερο. Για την ακρίβεια, άρπαξε κάθε λεπτομέρεια του πρώτου παιχνιδιού, την επεξεργάστηκε και την διαμόρφωσε σε τέτοιο βαθμό, που σχεδόν τελειοποίησε κάθε στοιχείο του παιχνιδιού που είχε ατέλειες, προσεγγίζοντας ακόμα περισσότερο την κορύφωση της αξίας του. Πράγματι, όσοι έχετε παίξει το πρώτο παιχνίδι θα βρείτε στα μάτια του Red Dead Redemption 2 μία σαφέστατα βελτιωμένη έκδοση, που μετατρέπει την όλη εμπειρία από εντυπωσιακή σε καθηλωτική.

red dead redemption 2 10
Πέραν όμως της ολοκληρωτικής βελτίωσης των ήδη υπάρχοντων στοιχείων, το prequel φέρει και αρκετές νέες, άκρως ευπρόσδεκτες προσθήκες πέραν από όσες αναφέρθηκαν ήδη. Αρχικά, η λαϊκή απαίτηση των fans για first-person κάμερα έπιασε τόπο, αφού μπορείτε να εναλλάσσετε την κάμερα από τρίτου σε πρώτου προσώπου οποτεδήποτε το επιθυμείτε, επομένως έγινε το χατίρι και των FPSάκηδων. Όσοι σπάζεστε με το user interface και τα πολλά “παράσιτα” στις οθόνες σας, μπορείτε να απενεργοποιήσετε το HUD, αλλά και να βάζετε σε λειτουργία την cinematic κάμερα. Μία από τις σημαντικότερες νέες λειτουργίες, είναι η έμφαση που δίνεται στις αποφάσεις σας, αφού έχετε περισσότερες επιλογές διαλόγων, που συνδράμουν στην διαφορετική εξέλιξη των πραγμάτων ή στην μάχη, αποφασίζοντας για παράδειγμα ποιος από όλους θα κάνει την τολμηρή έφοδο.

Health, Stamina και Dead Eye είναι τα τρία βασικά attributes στα οποία θα πρέπει να δείχνετε συνεχώς το ενδιαφέρον σας. Καθένα αυξάνεται επίπεδο στην πορεία του παιχνιδιού, ενώ έχουν και cores, τα οποία καθορίζουν το πόσο γρήγορα αναπληρώνονται. Ακριβώς επειδή το κυνήγι είναι σαφέστατα πιο σημαντικό στο δεύτερο Red Dead Redemption, η Rockstar πρόσθεσε και το Eagle Eye, κάποιου είδους ένστικτο που σας επιτρέπει να βρίσκετε τα μονοπάτια των θηραμάτων σας. Όσοι παίζετε Assassin’s Creed θα καταλάβετε πολύ εύκολα περί τίνος πρόκειται. Κάτι που θα σας κοκαλώσει για εκατοστή φορά παίζοντας το παιχνίδι ως προς το κομμάτι του ρεαλισμού είναι η χρήση των ρούχων σας. Πρέπει να μεριμνάτε για να έχετε πάνω στο άλογό (το οποίο παίζει τον ρόλο του inventory) την κατάλληλη ενδυμασία για τις εκάστοτε καιρικές συνθήκες. Απλά respect.

red dead redemption 2 11
Υπάρχουν πολλές ακόμη μικρές προσθήκες όπως η δυνατότητα να ψαρεύετε ή να κολυμπήσετε, τα οποία παρουσιάζονται με ιδιαίτερο χιούμορ κόντρα στα όσα μπορούσε να κάνει ο John Marston. Ο Arthur αποδεικνύεται πιο μάγκας για ακόμα μία φορά. Πάραυτα, τα νέα στοιχεία που εισήχθησαν λάμπουν για ακόμα μία φορά περισσότερο στην μάχη. Το πολυπόθητο Dual-Wielding έγινε πραγματικότητα, συνεπώς αν γουστάρατε να βαράτε συνεχόμενα headshots κρατώντας ένα όπλο, φανταστείτε την συναισθηματική ολοκλήρωση που μπορεί να προσφέρει η χρήση δύο revolvers ταυτοχρόνως. Δεν χωράει αμφιβολία πως οι δημιουργοί του μόχθησαν για να κάνουν το Red Dead Redemption 2 πολύ καλύτερο από το πρώτο, άσχετα με το ότι ήδη θεωρούταν κορυφαίο. Το μόνο που δεν μας έδωσε η Rockstar ήταν το online multiplayer, που θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο σε beta και έτσι απουσίασε από την αρχική έκδοση.

Ασύγκριτη ομορφιά σε κάθε γωνιά
Θαυμάσιο, ανεπανάληπτο, μοναδικό. Όσα επίθετα κι αν ψάξουμε δεν θα είναι αρκετά για να καλύψουν το πανέμορφο θέαμα που αντικρίζουμε σε κάθε πιθανό σημείο του Red Dead Redemption 2. Τα αποστομωτικά τοπία της άγριας Δύσης, αποδόθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε σημείο που θα σας τρέχουν τα σάλια παρατηρώντας τα μαγευτικά μέρη που μπορείτε να επισκεφθείτε. Η εξωπραγματική λεπτομέρεια που χαρακτηρίζει κάθε σχέδιο του παιχνιδιού λαμβάνει τα πρωτεία, σε σημείο που αξίζει να κάθεστε και να χαζεύετε την βλάστηση, το χιόνι ή την βροχή, τον ουρανό και τις εναλλαγές ανάμεσα στην μέρα και την νύχτα.

red dead redemption 2 12
Το παιχνίδι είναι γεμάτο ζωντάνια, σφύζει από ρεαλιστικά στοιχεία ακόμα και στην πλειονότητα των animations. Θα δείτε τον Arthur Morgan να κινείται διαφορετικά ανάλογά με την κατάστασή του, να περνάει κανονικότατα τις σφαίρες μέσα στα όπλα του, να σκίζει το δέρμα των ζώων που έπιασε και να χώνει βαθιά τα χέρια στις τσέπες των θυμάτων που προκάλεσε. Αυτή την άνευ προηγουμένου πραγματικότητα δεν θα την συναντήσετε σε κανένα άλλο video game, πόσο μάλλον σε τέτοιο βαθμό που είναι το λιγότερο ασυναγώνιστη. Η συνολική διάρκειά του είναι τεράστια. Ανέρχεται στις 45-50 ώρες, ενώ αν θέλετε να ολοκληρώσετε και τις προαιρετικές αποστολές τότε θα ξεπεράσετε κατά πολύ τις 100 ώρες.

Όταν πάλι ρίχνεστε στον πόλεμο, όλα συνεχίζουν να δείχνουν καταπληκτικά. Οι εντυπωσιακές σας βολές υποδέχονται ένα κοντινό, slow-motion πλάνο, που δείχνει τον τρόπο με τον οποίο η σφαίρα διαπέρασε τον αντίπαλο σας, με μία μέθοδο που θα ζήλευαν και οι τίτλοι της σειράς Sniper Elite. Σε τέτοια σημεία είναι η απόλυτη ευκαιρία των οπτικών εφέ να κλέψουν τις εντυπώσεις σας. Η αδρεναλίνη κατά την διάρκεια των πυροβολισμών, όταν όλα δείχνουν τόσο ζωντανά “χτυπάει κόκκινο”. Ο σχεδιασμός των χαρακτήρων μας είναι εξίσου ποιοτικός.

red dead redemption 2 13
Στηριζόμενοι στα σχέδια του πρώτου παιχνιδιού, θα δείτε χαρακτήρες όπως οι van Der Linde και John Marston να είναι ακόμα πιο αληθινοί, ενώ ο Arthur, ως πρωταγωνιστής, είναι ο ορισμός του outlaw από την κορυφή ως τα νύχια. Τα cutscenes και τα cinematics θα μπορούσαν εύκολα να αποτελέσουν κομμάτι ταινίας υψηλότατου budget, αφού δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν την ομορφιά τους. Ο τομέας των γραφικών του Red Dead Redemption 2 θα άγγιζε την τελειότητα αν δεν υπήρχαν και τα καταραμένα frame drops κατά διαστήματα. Βέβαια, σε ένα τόσο “βαρύ” video game, ίσως να ήταν και αναπόφευκτα για τις κονσόλες.

Στο άκουσμα των σπιρουνιών
Ο τεχνικός τομέας του παιχνιδιού ολοκληρώνεται φυσικά με το soundtrack, που όπως ήταν αναμενόμενο, βοήθησε και αυτό στο να κορυφωθεί η εμπειρία του Red Dead Redemption 2. Η συμμετοχή του Woody Jackson στο soundtrack φάνταζε σίγουρη εξαρχής, αφού ο ταλαντούχος αυτός μουσικός απέδειξε την αξία του με την δουλειά του στα L.A. Noire, Grand Theft Auto V αλλά και στο πρώτο Red Dead Redemption. Τα δεκάδες western άσματα μάχονταν μεταξύ τους για το ποιο ήταν το καλύτερο εξ αυτών, την στιγμή που εμείς απολαμβάναμε τον επικό ρυθμό της άγριας Δύσης. Η συμμετοχή του Daniel Lanois (βραβευμένος με Grammy) ήρθε και έδεσε με το setting και την ποιότητα της μουσικής. Φυσικά, όλος ο ηχητικός τομέας του παιχνιδιού κινήθηκε σε άριστα επίπεδα, αφού όταν η μουσική χαλάρωνε, μπορούσαμε με ευκολία να ακούσουμε το άνεμο να χαϊδεύει τα αυτιά μας περιμένοντας την επόμενη περιπέτεια.

Όσον αφορά τις ερμηνείες των χαρακτήρων, δεν περιμέναμε κάτι λιγότερο από εξαιρετική απόδοση των ηθοποιών την οποία και λάβαμε. Ο Roger Clark έλαμψε δια της ερμηνείας του ως Arthur Morgan. Το πάθος που έδειχνε σε κάθε σκηνή, σε συνδυασμό με την βαριά χροιά του που θυμίζει αυτή του Richard McGonagle (Victor Sullivan στη σειρά Uncharted) ήταν στοιχεία αρκετά για να κάνουν τον Arthur έναν πρωταγωνιστή αντάξιου των προσδοκιών που έθεσε με την ερμηνεία του ο Rob Wiethoff ως John Marston. Όλοι όμως οι ηθοποιοί, ανεξαιρέτως, έκαναν καταπληκτική δουλειά, ακόμα κι αν ήταν παντελώς αδιάφοροι NPCs. Το μόνο πρόβλημα που παρατηρήθηκε σε μερικές περιπτώσεις ήταν στους διαλόγους, όπου η ομιλία του ενός ενδεχομένως να επισκίαζε τον άλλο, ή αν κρατούσατε απόσταση από κάποιον χαρακτήρα δεν μπορούσατε πια να τον ακούσετε. Ρεαλιστικό μεν, κουραστικό δε. Αλλά και αυτές οι αρνητικές περιπτώσεις σχεδόν ξεχάστηκαν μπροστά στο ανατριχιαστικό άκουσμα των πυροβολισμών, που ακούγονται πιο βαρβάτα από κάθε άλλο video game της ιστορίας.

Το παιχνίδι της χρονιάς (;)
Προς καθησύχαση όλων σας, το Red Dead Redemption 2 είναι πράγματι το αριστούργημα που όλοι περιμένατε. Δεν είναι ένα τέλειο video game, όπως κανένα, ωστόσο είναι από τα λίγα games που προσεγγίζουν την τελειότητά χάρις στην τεράστια προσπάθεια που έγινε από το σύνολο των στούντιο της Rockstar Games. Πρόκειται για ένα project πάθους, που χρειάστηκε οκτώ χρόνια ανάπτυξης και πάνω από 3.000 εργαζόμενους για να έρθει στην ζωή και αυτό φάνηκε και με το παραπάνω. Όσο καλά και αν ψάξετε, όσο χρόνο κι αν σπαταλήσετε, δεν πρόκειται να βρείτε ένα video game τόσο ζωντανό και αληθινό όσο το συγκεκριμένο, ενώ το τεράστιο περιεχόμενό του θα σας κρατήσει συντροφιά πολλών απολαυστικών ωρών.

red dead redemption 2 14
Τεχνικά είναι σχεδόν άριστο, αφού προσφέρει μία μοναδική οπτικοακουστική εμπειρία, ενώ με όλες αυτές τις προσθήκες και τις βελτιώσεις που υπέστησαν τα ήδη υπάρχοντα χαρακτηριστικά του, είναι με διαφορά πολύ ανώτερου του πρώτου παιχνιδιού, σε σοκαριστικό σημείο. Το Red Dead Redemption 2 είναι ένα από τα κορυφαία games αυτής της γενιάς, πιθανότατα το κορυφαίο, και σίγουρα έχει πολλά να κερδίσει στις επερχόμενες βραβεύσεις Game of the Year. Τα εύσημα οφείλουν να αποδοθούν για μία τελευταία φορά στην Rockstar Games που κατάφερε να αποδείξει και πάλι το πόσο σοβαρά έχει πάρει την υπόθεση game development. Ας ελπίσουμε πως θα κυκλοφορήσει εν τέλει και για PC, ώστε να μπορέσει ακόμα περισσότερος κόσμος να απολαύσει το μεγαλείο του.

Θετικά:
- Το πιο ζωντανό παιχνίδι της ιστορίας
- Τεράστιο περιεχόμενο
- Εξαιρετικό σύστημα μάχης
- Ανατριχιαστικό Dead Eye
- Φοβερό soundtrack
- Καταπληκτική εξέλιξη της πλοκής
- Αμέτρητες προσθήκες
- Βελτίωση των ήδη υπάρχοντων μηχανισμών
- Ασύλληπτα γραφικά
- Πολύ μεγάλος χάρτης για εξερεύνηση
- Μεγάλη διάρκεια της κύριας ιστορίας

Αρνητικά:
- Πτώσεις σε frames και bugs
- Όχι τόσο δυνατό ending
- Προβλήματα με μερικούς διαλόγους
- Δυσλειτουργίες στο σύστημα κάλυψης
- Υποβάθμιση του fast travel

Βαθμολογία
Γραφικά: 9.5
Ήχος: 9
Σενάριο: 9.5
Gameplay: 9.5
Αντοχή: 9.5
Γενικά: 9.4

Πρόκειται για ένα ακόμη διαμάντι της 8ης γενιάς κονσολών, που είναι πανάξιος διάδοχος του πρώτου παιχνιδιού και αποδεικνύει την αξία της Rockstar Games.

Γιάννης Σιδηρόπουλος

User reviews

Average user rating from: 1 user(s)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο 
 
9.5

Ο ΟΡΙΣΜΟΣ του Open World

Ο ΟΡΙΣΜΟΣ του Open World και της Άγριας Δύσης!

Οπτικοακουστικά δεν νομίζω να έχω παίξει κάτι καλύτερο.Αλλα δεν είναι ΜΟΝΟ αυτό!Το παιχνίδι προσπαθεί να σε βάλει στο βαρύ και νατουραλιστικό κλίμα της Άγριας Δύσης  τις πρώτες 15 περίπου ώρες.Μπορεί να αργεί να πάρει μπροστά η ιστορία αλλά αυτό γίνεται για καλό.Στην συνέχεια ανεβάζει το γκάζι και δεν ξέρετε τι έχετε να δείτε! Το σύστημα μάχης είναι τόσο εθιστικό με το dead eye system που δεν ξέρω γιατί κάποιοι το κράζουν!Ο κόσμος του είναι τόσο όμορφος και ζωντανός που δεν ξέρω το πόσο ικανές θα είναι οι υπόλοιπες εταιρείες στο μέλλον για να φτάσουν αυτό το ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ!Τα Voice Actings είναι καταπληκτικά!Το soundtrack του είναι τόσο ταιριαστό με το περιεχόμενο που δεν ξέρεις αν βλέπεις ταινία Western ή απλώς ένα Video Game!

Προφανώς έχει και κάποιες ατέλειες και δεν είναι το τέλειο παιχνίδι αλλά πιστέψτε με είναι ΠΟΛΥ κοντά στην τελειότητα!
Για αυτές τις δημιουργίες αγαπάμε το Gaming...

Υ.Γ Dutch has a PLAN!
Was this review helpful to you? 
 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

No News

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +4 akiszax (Level 21) 02/11/2018 11:46
Συγχαρητήρια για το review Γιάννη πλήρες και ενημερωτικό όπως πάντα!
#2 +1 Manos (Level 39) 02/11/2018 12:07
Καλή η δημιουργία της Rockstar ειδικά σε θέμα σεναρίου, ατμόσφαιρας και παρουσίασης. Εξαιρετικό το review του Γιάννη. Έχω γράψει αναλυτική άποψη στο forum topic.
#3 +1 Afetus (Level 20) 02/11/2018 12:16
Το review που αξίζει στο Game of the Year!
#4 Insane (Level 22) 02/11/2018 13:01
Άντε να δούμε αν θα γίνει Game of the Year!
#5 +3 Johnkts (Level 1) 02/11/2018 15:31
Φανταστικό game και εντυπωσιακό review, για να δούμε αν οι φήμες θα ισχύσουν για το αν θα βγει και σε pc!
#6 +3 nikostopaoki (Level 1) 02/11/2018 16:15
Πολυ ωραιο το review σου Γιαννη
#7 +2 Lion-o (Level 6) 02/11/2018 17:45
Συγχαρητήρια για το εκτενές review. Αξίζει σίγουρα να είναι game of the year.
#8 +1 DimutriKs (Level 16) 02/11/2018 18:34
Έχω παίξει περίπου 12-13 ώρες και είναι πραγματικά ένα φανταστικό παιχνίδι. Θέλει πολύ υπομονή στην αρχή για να μάθεις τα mechanics του παιχνιδιού και να μπεις στον κόσμο του άλλα όταν βυθιστείς δεν υπάρχει επιστροφή. Η φυσικότητα με την οποία συμβαίνουν τα γεγονότα και ο ρεαλισμός έχουν πάει το open world σε άλλο επίπεδο και έχουν θέσει νέες βάσεις. Και δεν είμαι και ο πιο φανατικός του wild west theme. Δεν ξέρω αν είναι για goty, γούστα είναι αυτά αλλά όποιος έχει την δυνατότητα να το παίξει πρέπει να του δώσει οπωσδήποτε μια ευκαιρία και αρκετές ώρες.
#9 +1 Efane (Level 24) 05/11/2018 19:27
Συγχαρητήρια για το review. Αναλυτικότατό όσο δεν πάει. Το δυσκολότερο επιχείρημα στα βιντεοπαιχνίδια είναι να δεθείς με τον χαρακτήρα, αυτό το πέτυχαν στο έπακρο. Εντυπωσιακός τίτλος.
#10 +1 Astro (Level 19) 05/11/2018 23:14
Συγχαρητήρια για το review Γιάννη πλήρες και ενημερωτικό. Μακάρι να βγεί και για pc.
Score 9.4
User Score ( 9 votes ) 9.28
User Reviews 9.5
Genre: Action-Adventure
Developer: Rockstar Studios
Publisher: Rockstar Games
Διάθεση: Gaming Galaxy (211-800 8305)
Players: 1
Requirements:
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: 26/10/2018
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL )
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν.(VIEW ALL )
thumb thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.(VIEW ALL )
thumb
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL )
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS
Notification