GNOG

Hot
REVIEWED ON PC (Primary version tested)   PS4   iOS  

Βλέπω κύκλους, να έτσι γυρνάνε.

Βλέπω κύκλους, να έτσι γυρνάνε.

Βλέπω κύκλους, να έτσι γυρνάνε.

Όχι δεν έγινε κάποιο λάθος στο πεδίο της εκδότριας εταιρίας, είναι όντως Double Fine Presents. Πρόκειται για ένα “label” της Double Fine Productions, μέσω του οποίου από το 2014 εκδίδει διάφορα “ιδιαίτερα” games τα οποία έχουν αναπτυχθεί από αυτόνομες εταιρίες ανάπτυξης και κυρίως indie developers. Η λίστα τους περιλαμβάνει παιχνίδια όπως τα Samurai Gunn 2, 140, Mountain, ίσως το πιο γνωστό από όλα Gang Beasts και τέλος το GNOG. Παιχνίδια τα οποία έχουν κερδίσει αρκετή δημοτικότητα με την πάροδο του χρόνου και αρκετά βραβεία.

GNOG 1

Από την άλλη η KO_OP, μια indie εταιρία ανάπτυξης, ίσως την έχει πάρει το μάτι σας τυχαία στο ίντερνετ ή στο Play Store μιας και έχει συνεργαστεί με την Square Enix Montreal για το Lara Croft GO: The Mirror of Spirits. Ακόμα έχουν αναπτύξει το Please Don’t, Spacedog! το οποίο είναι ένα Oculus VR game αποκλειστικά για εκθέσεις και τώρα αναπτύσσει το Skipping Stones, ένα χαλαρωτικό παιχνίδι που εστιάζει στην φύση και έχει πολλά….πολύγωνα. Κάτι που μοιράζεται με το GNOG το οποίο και θα αναλυθεί ενδελεχώς παρακάτω.

Σημασία έχει το ταξίδι
Δεν έχει πολλά μπλα μπλα και ιστορίες το παιχνίδι, σας πετάει κατευθείαν στο μενού επιλογής πίστας ή “παζλ” και διαλέγετε όποιο είναι ξεκλειδωμένο, προκειμένου να ξεκλειδώσετε και τα υπόλοιπα. Γενικά θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε όλο τον σκοπό του παιχνιδιού στο ότι απλά λύνεται γελοίους γρίφους για να το τερματίσετε. Ωστόσο το συγκεκριμένο game δεν θεωρώ ότι θα πρέπει να παιχτεί με σκοπό τον τερματισμό, γιατί έτσι χάνεται όλο του το νόημα. Το GNOG είναι ο ορισμός του “σημασία δεν έχει ο προορισμός, αλλά το ταξίδι”.

Ένα περίεργο, πρωτότυπο και χαλαρωτικό ταξίδι, το οποίο, ας μην το κρύβουμε, είναι υπερβολικά απλό. Απλά χρησιμοποιείτε το ποντίκι σας και τα δυο κλικ για να ανοίγετε-κλείνετε διακόπτες, πατάτε κουμπιά και τραβάτε μοχλούς. Όλα αυτά για να λύσετε παζλ για δίχρονα (καίνε πολύ τα άτιμα). Εδώ είναι που χρειάζεται όμως το λεγόμενο perspective, γιατί πρέπει να αναλογιστούμε το μεγάλο ΓΙΑΤΙ υπάρχει αυτό το παιχνίδι. Ο σκοπός του είναι να μας προσφέρει μια μοναδική χαλαρωτική και ψυχεδελική εμπειρία και όχι να μας σπάσει το κεφάλι με δύσκολους γρίφους και δράση. 

Μια μοναδική εμπειρία και ένα χαλαρωτικό διάλειμμα από μια πιεσμένη καθημερινότητα. 

Βέβαια εμένα μου το έσπασε το κεφάλι, γιατί αυτοί οι @!$# κυκλικοί μοχλοί ¾ φορές έκαναν ότι γούσταραν. Γενικά θα το έχετε παρατηρήσει και από άλλα games ότι κυκλικοί μοχλοί και ποντίκι δεν ταιριάζουν τόσο και δυστυχώς εμένα μερικές φορές μου χάλαγε το όλο “χαλαρωτικό” ταξίδι. Το ταξίδι σας περιλαμβάνει διάφορες στάσεις χωρίς καμία συνοχή και σχέση μεταξύ τους. Σε μια πίστα π.χ θα πρέπει να βρείτε πως θα ταΐσετε τα νεογνά πτηνά σας, στην άλλη πως να κάνετε το ποντίκι να πάρει το τυρί, σε άλλη να βοηθήσετε ένα διαρρήκτη και άλλα τέτοια κουλά.

GNOG 2

Shadows, G και LSD
Το GNOG δεν θα μπορούσε να πετύχει τον στόχο του, εάν δεν κάνει τόσο καλή δουλειά στα γραφικά. Δηλαδή το όλο immersion θα ήταν μια αποτυχία αν είχε π.χ 8-bit γραφικά ή ίσως και πιο ρεαλιστικά γραφικά. Αυτός ο τύπος γραφικών που έχει, τα έντονα ”neon” χρώματα, οι ισχυρές αντιθέσεις και τα απλά και γεωμετρικά σχήματα που κυριεύουν το τοπίο, μας βοηθούν να “μπούμε” στο παιχνίδι. Όσο τέλος πάντων γίνεται να “μπείς” σε ένα απλό point-and-click puzzle.

Εκεί που φαίνονται τα δόντια του, εκτός το ότι και μεμονωμένα στις πίστες το level design είναι χάρμα οφθαλμών, είναι στο σύνολο. Δηλαδή και τα 9 level είναι όλα ξεχωριστά, όλα ιδιόμορφα και όλα το ίδιο “ταιριαστά” αν και εντελώς διαφορετικά. Μπορεί τα ανθρωπάκια να σας φανούν σαν ζωγραφιές δημοτικού ή γενικά απλοϊκά, όμως δεν θα ταίριαζε κάτι άλλο καλύτερα πέρα από αυτό που έχει.

GNOG 4

Οι ήχοι της φύσης
Ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι του παζλ που αποκαλείται GNOG, είναι η μουσική. Πάει χέρι με χέρι με τα γραφικά ώστε να αποδώσουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία. Πολλές φορές η μουσική είναι μείζονος σημασίας, αφού μπορεί να σώσει ένα game από την πλήρη αποτυχία. Στην περίπτωσή μας, κατάφεραν να συνδυάσουν την ιδιόμορφη φύση του παιχνιδιού με την κατάλληλη μουσική και αυτό το απογείωσε.

Εκτός των κλασικών ηχητικών εφέ όταν ανοίγετε-κλείνετε διακόπτες κλπ, έχει τα ανθρωπάκια να βγάζουν κάτι κραυγές, δηλαδή δεν έχει κανονικό voice-acting και δεν περιμέναμε να έχει σε ένα παιχνίδι τέτοιου βεληνεκούς. Το βασικότερο όμως είναι όταν “νικάτε” ένα level. Όταν βρίσκετε τον γρίφο, κάθε φορά στο τέλος πατάτε ένα κουμπί και σαν όλα μπροστά σας να ζωντανεύουν. Η πίστα αρχίζει να χορεύει στον ρυθμό της μουσικής και η μουσική είναι μια σύνθεση από ήχους της φύσης και χορωδίας.

GNOG 5

Kick back and enjoy
Το GNOG αποτελεί συνολικά μια ξεχωριστή και ιδιόμορφη εμπειρία. Ένα διάλλειμα 2-3 ωρών από τα υπόλοιπα games που παίζετε, για να κάνετε ένα soft-reset και να επαναπροσδιορίσετε τον λόγο που συνεχίζετε να παίζετε games. Δυστυχώς αφού το ”τερματίσετε” δεν μπορείτε να κάνετε κάτι άλλο, ούτε να επιστρέψετε κάποια στιγμή στο μέλλον να το ξαναπαίξετε, αφού δεν προσφέρει κάτι ιδιαίτερο μετά την πρώτη φορά.

Το GNOG το έδινε δωρεάν το Epic Games Store 1-2 εβδομάδες, οπότε όποιος πρόλαβε και το τσίμπησε αξίζει το install για 2-3 ωρίτσες χαλάρωσης. Στην τιμή που βρίσκεται τώρα σε Steam/Epic στα ~8€ θεωρώ προσφέρει λίγες ώρες για τα λεφτά που ζητάει. Εκτός αν ψάχνετε απεγνωσμένα μια ξεχωριστή gaming εμπειρία και έχετε εξαντλήσει όλες τις εναλλακτικές.

Θετικά:
- Όμορφοι σχεδιασμοί με ισχυρές αντιθέσεις
- Χαλαρωτική μουσική
- 9 διαφορετικές πίστες
- Απλοί γρίφοι

Αρνητικά:
- Αρκετά σύντομο για την τιμή του
- Μερικές φορές εκνευριστικός χειρισμός
- Ίδια λογική στις πίστες

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 8
Gameplay: 7
Αντοχή: 6
Γενικά: 7.3

Μη μου τους κύκλους τάραττε.

Σταμάτης Καράμπογας 

NEWS   VIEW ALL

Κατεβάστε δωρεάν το Gnog στο Epic Games Store

Το Epic Games Store δίνει δωρεάν για αυτή την εβδομάδα το Gnog, ένα 3D Puzzle από την Double Fine Productions, δημιουργό επιτυχημένων σειρών, όπως το Psychonauts. Κάντε κλικ εδώ για να το κατεβάσετε....
Posted (09 Aug 2019)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 7.3
7.36 User Score
(7 votes )
User Reviews 0
Genre: Puzzle
Developer: KO_OP
Publisher: Double Fine Presents
Διάθεση:
Players: 1
Requirements: Επεξεργαστής 2GHz 64-Bit, 2GB RAM, Κάρτα Γραφικών 1GB, Λειτουργικό Σύστημα Windows 7 ή νεότερα, Χώρος στον σκληρό 2GB
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 2/5/17
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification