Reviews Retro City Rampage DX
Comments (0)

Retro City Rampage DX Hot

Κάντε ότι περνάει από το μυαλό σας, για να φέρετε το χάος μέσα στη Theftopolis.

https://gameworld.gr/media/reviews/photos/original/1d/57/48/retro-city-rampage-box-56-1571761468.jpg
  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

Κάντε ότι περνάει από το μυαλό σας, για να φέρετε το χάος μέσα στη Theftopolis.

Όταν ο Brian Proviciano, ιδρυτής και μοναδικό μέλος της Vblank Entertainment άρχισε να αναπτύσσει ένα open world Action-Adventure στον ελεύθερο χρόνο του, είχε στο νου του τη δημιουργία ενός remake του αγαπημένου του τίτλου Grand Theft Auto III. Αφού λοιπόν ξεκίνησε το project με κωδικό όνομα Grand Theftendo, άρχισε να εισάγει αγαπημένους του χαρακτήρες από τη παιδική του ηλικία, γεγονός που τον ενέπνευσε, να επενδύσει όλο του τον χρόνο και το κεφάλαιο, στην ανάπτυξη και την κυκλοφορία του. To Retro City Rampage κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2012 και παρά της μεγάλες προσδοκίες του δημιουργού, η εκκίνηση δεν ήταν ιδανική. Αυτό ανατράπηκε στη συνέχεια κι αγαπήθηκε από τον κόσμο, καθώς αποτελεί μια παρωδία για την pop κουλτούρα και τα ρετρό video games των 80’s και 90’s, με σκοπό να χτυπήσει στο συναίσθημα τους παλιούς και να δώσει μια γεύση της εποχής στους νεότερους.

Κάτι η πόλη-τσέπης που δεν της λείπει τίποτα, κάτι το gameplay, που σε προσκαλεί να παίξεις και σε κρατάει σε εγρήγορση, κάτι οι αναφορές σε κλασικούς χαρακτήρες και το ανορθόδοξο, κωμικό σενάριο κατάφεραν να συνθέσουν τα κομμάτια της χρονομηχανής, που μας ταξίδεψε στην παιδική μας ηλικία. Η ειρωνεία είναι ότι από τα πρώτα κιόλας λεπτά του σεναρίου, μπήκαμε κατά λάθος σε μια μηχανή του χρόνου.

retro city rampage grab

 Καλώς ήρθατε στη Theftopolis

Στην Theftopolis, το έτος 1985 παίρνετε το ρόλο του “The Player” και προσλαμβάνεστε από την εγκληματική οργάνωση “The Jester”. Τρία χρόνια αργότερα, μετά από μια ληστεία τράπεζας, που πάει στραβά, θα καταλήξετε μέσα σε μια χρονομηχανή και θα ταξιδέψετε στο έτος 20ΧΧ. Με την άφιξη σας στο μέλλον, η χρονομηχανή σας διαλύεται κι εμφανίζεται ένας άνδρας με όνομα Doc Choc μέσα στη δική του χρονομηχανή, για να σας σώσει , νομίζοντας πως βρήκε τον ήρωα-χρονοταξιδιώτη. Έτσι πρέπει να μαζέψετε όλα τα κομμάτια που χρειάζονται, για να επισκευάσει ο Doc Choc την χρονομηχανή σας κι αυτή είναι η βασική ιστορία κι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα stages.

Τα stages έχουν ως υπόβαθρο την αναζήτηση των εξαρτημάτων, όμως ποικίλουν. Την μια στιγμή μπορεί να τρέχετε ως χάροντας, με στόχο να θερίσετε τα πάντα στο διάβα σας, ενώ στην αμέσως επόμενη, να πρέπει να κολυμπήσετε σε Super Mario-style μέσα στον βυθό, ώστε να τρυπώσετε στις εγκαταστάσεις κάποιου κτιρίου. Αυτή η νοσταλγική ποικιλομορφία, σε συνδυασμό με τις πολλές αναφορές σε παιχνίδια του παρελθόντος, μπορεί να σας κρατήσει το ενδιαφέρον μέχρι και το τέλος. Γρήγορο gameplay με δράση και πολύ γέλιο, που αφήνει μια ωραία επίγευση και θετικές εντυπώσεις για την ρετρό παρωδία.

Grand Theftendo
Αμέσως μετά την πρώτη σας επαφή με την Theftopolis ξεκινάει η εκπαίδευση με μικρό-αποστολές , ώστε να νιώσετε εξοικειωμένοι με τους χειρισμούς και το ύφος του παιχνιδιού, το οποίο από την αρχή κιόλας έχει δόσεις υπερβολής, απρόβλεπτες εξελίξεις κι αστείες καταστάσεις. Οι πρώτες μου σκέψεις ήταν η εμφανής ομοιότητα του με τις παλαιότερες εκδόσεις του GTA, προφανώς λόγω του top-down view, του χειρισμού και φυσικά των παρόμοιων επιλογών, αλλά μου έφερε επίσης στο μυαλό τις σειρές Pokemon του GameBoy, σε μια πολύ γρηγορότερη έκδοση τους και με πολύ περισσότερο περιεχόμενο, κυρίως λόγω της γραφικής απεικόνισης.

Οι αναφορές σε χαρακτήρες από τους “The Jester”, που σας προσλαμβάνουν στα πρώτα κιόλας λεπτά, τον συνεργάτη σας Doc Choc, που θυμίζει πολύ τον Dr. Emmet Brown από τις ταινίες Back to the Future ή τον εχθρό Dr. Von Buttnik, που είναι αναφορά στον εχθρό του Sonic, Doctor Eggman, όπως και τα καυστικά λογοπαίγνια με ονομασίες και τίτλους συνεχίζονται μέχρι και το τέλος της ιστορίας.

Retro City Rampage billy cambel

Απλό λιτό και απέριττο
Αν έπρεπε να χαρακτηρίσω το gameplay με μια λέξη, αυτή θα ήταν, ευχάριστο. Η ταχύτητα του, η ποικιλία των αποστολών κι οι νοσταλγικές αναμνήσεις είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του. Κλέψτε αυτοκίνητα, πατήστε πεζούς, καταδιωχθείτε από την αστυνομία ή κάντε ότι περνάει από το μυαλό σας, για να φέρετε το χάος μέσα στη Theftopolis και να μαζέψετε όλα τα εξαρτήματα που χρειάζεστε. Στην απόπειρα σας αυτή θα συναντήσετε γνώριμα skills, quests, όπως επίσης και διαφορετικά game modes με βασικό το top down-view, αλλά σε περιπτώσεις αυστηρό 2D, όπως το Super Meat Boy, που η κίνηση γίνεται μόνο κατά μήκος της οθόνης και χαρακτήρες από γνωστές σειρές video games, όπως το Zelda, το Mega Man, Metal Gear, Batman, Mutant Ninja Turtles κι η λίστα συνεχίζει και συνεχίζει.

Ο χάρτης είναι αρκετά μεγάλος, με πολλά καταστήματα για να εξερευνήσετε, από κομμωτήρια για να κάνετε τα look της εποχής και τατουατζίδικα, μέχρι ιππόδρομο κι αυτόματους πωλητές καφέ, για να σας δώσουν την έξτρα ενέργεια και ταχύτητα, που θα χρειαστείτε σε μερικά stages. Αρκετά πετυχημένο είναι το κατάστημα πλαστικής προσώπου με όνομα MJ’s face-r-us, φυσικά χλευάζοντας τον Michael Jackson, αφού αν μιλήσετε στον NPC της στη ρεσεψιόν θα σας καλωσορίσει, λέγοντας πως η ειδικότητα τους είναι οι μύτες. Στο συγκεκριμένο κατάστημα μπορείτε να φορέσετε πρόσωπα, που ξεκλειδώνετε στη πορεία, με μερικές επιλογές να είναι το πρόσωπο του ίδιου του δημιουργού Brian Provinciano, το πρόσωπο του γνωστού προγραμματιστή John Romero κι άλλων συντελεστών στη βιομηχανία των video games.

retro city rampage mj

Όπως θα περιπλανιέστε μέσα στην πόλη, είναι πολύ πιθανό να τραβήξετε την προσοχή της αστυνομίας. Η αστυνομία δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη στα χαμηλά επίπεδα του δείκτη καταδίωξης,  όμως αν καταφέρετε να φτάσετε στις κόκκινες μπάρες, τότε σας καταδιώκουν μέχρι και τανκς. Το σύστημα μάχης διαθέτει κλείδωμα στόχου, κάτι που δίνει ευχέρεια κίνησης, καθώς συνεχίζετε να πυροβολείτε στον ίδιο στόχο. Για να μην πεθάνετε, αν βρεθείτε σε δύσκολο σημείο, υπάρχουν τα token, που ρίχνουν τον δείκτη καταδίωξης στο μηδέν. Μερικές φορές θα τα βρείτε αφού σκοτώσετε κάποιον αστυνομικό ή διάσπαρτα σε διάφορα σημεία της πόλης. Μπορείτε επίσης να ξεφύγετε από την αστυνομία, αν απλά μπείτε σε κάποιο stage. Βέβαια ακόμη κι αν πεθάνετε, δε τρέχει τίποτα, οι ζωές που έχετε είναι απεριόριστες και μετράνε ανάποδα, δηλαδή ξεκινάτε από το μηδέν και με τον πρώτο θάνατο πάτε στο -1, έτσι συνεχίζει όλο το παιχνίδι αφαιρώντας μια ζωή κάθε φορά που πεθαίνετε, αυτό για μας είχε ως αποτέλεσμα στο τέλος του παιχνιδιού να καταλήξουμε με -169 ζωές. 

Πέραν της βασικής ιστορίας, υπάρχουν κι αρκετά side quests, που μπορείτε να εξερευνήσετε με ενδιαφέρον, καθώς επίσης έχουν σχεδιαστεί με πρωτότυπες ιδέες, ώστε να μην βαρεθείτε παίζοντας. Σαν έξτρα, υπάρχουν τα challenges, με σήμα μια νεκροκεφαλή  πάνω σε διάφορα στενά του χάρτη, που σας προκαλούν να σκοτώσετε όσους περισσότερους περαστικούς προλάβετε, εξοπλίζοντας σας με διαφορετικό weapon ή skill σε κάθε περίπτωση. Η οδήγηση μπορεί να σας ζαλίσει στα σημεία που ανεβαίνουν οι ρυθμοί του παιχνιδιού, όμως είναι ένα ακόμη απλό, αλλά ευχάριστο στοιχείο στο gameplay. Υπάρχουν αυτοκίνητα που επιταχύνουν γρηγορότερα κι άλλα λιγότερο γρήγορα, μηχανές, σκούτερ, ποδήλατα, φορτηγά που μπορείτε να κλέψετε, μέχρι και skate shops, για να προμηθευτείτε skateboard και να ρολάρετε σε ολόκληρη τη πόλη.

Άξια αναφοράς είναι επίσης τα διάφορα power ups, που θα σας εμφανίζονται, καθώς προχωράτε στην ιστορία. Θα σας δώσουν διαφορετικές οπτικές και extra skills στην αρχή για τις ανάγκες κάποιου stage και μετέπειτα όποτε το επιθυμείτε αγοράζοντας τα, για να δείτε την πόλη σαν να έχετε βάλει κάποιο cheat code. Αφού ξεκλειδώσετε κάποιο από τα power ups, γίνεται διαθέσιμο στους αυτόματους πωλητές. Μιας κι ανέφερα τα cheat codes, παρότι είναι αχρείαστα για να απολαύσετε την διαμονή σας στην Theftopolis, ο δημιουργός δίνει την ελευθερία χρήσης τους μέσα στη ροή του κανονικού σεναρίου, με τον περιορισμό της αδυναμίας  save σε περίπτωση ενεργοποίησης τους.

Συνολικά μου πήρε 4 περίπου ώρες να τελειώσω τα 62 stages, χωρίς βιασύνες και με αρκετά διαλύματα από τα main stages για επιδρομές μέσα στην πόλη. Αρκετό γέλιο σε σημεία, ειδικά εάν ζήσατε τα video games της εποχής, αλλά ακόμη κι αν όχι, μια καλή παρωδία για να βγείτε από τα συνηθισμένα σενάρια των χιλιομασημένων τίτλων του σήμερα.

retro city rampage grim cloak


Pixel Art
Τα γραφικά είναι σχεδιασμένα από επαγγελματία pixel artist και μπορώ να πω ότι είναι εντυπωσιακό το πώς μπορεί κανείς με χρωματισμένα pixels, να δώσει μια τόσο καλή απεικόνιση ενός μικρόκοσμου, με τους όσους περιορισμούς. Δεν είναι κάτι νέο, αφού η τεχνολογία είναι τριακονταετίας, όμως επιβεβαιώνει πως τα υπερσύγχρονα κι απίστευτα λεπτομερή γραφικά δεν κάνουν πάντα μια επιτυχία, καθώς η ουσία ενός παιχνιδιού δεν βρίσκεται μόνο εκεί. Ταράτσες κτιρίων κι οι αεραγωγοί τους, οι μικροσκοπικοί χαρακτήρες που φέρνουν βόλτα, οι ταμπέλες των καταστημάτων, όλα είναι προσεγμένα στην λεπτομέρεια τους. Συμπαθητικές είναι επίσης οι ρετρό εικόνες στα ενδιάμεσα κάποιων αποστολών, που δένουν και σας ιντριγκάρουν να μπείτε στο σενάριο.

 Ένα 90s open-world μέσα στον 21ο αιώνα. 


Chiptune
Ο ήχος αποτελείται από δύο μισή ώρες chiptune μουσικής, γραμμένες από τρείς διαφορετικούς συνθέτες. Αν δεν είστε εξοικειωμένοι με τέτοιου είδους ήχους, ενδεχομένως η μουσική να σας φανεί ενοχλητική, αν και καλογραμμένη για το είδος της. Στα διάφορα stages υπάρχουν ωραίες εναλλαγές ανάλογα με το ύφος του stage και σίγουρα ανάλογη της ταχύτητας του gameplay. Αυτό είναι εσκεμμένο, αφού η αύξηση της ταχύτητας της μελωδίας σας ανεβάζει τους παλμούς της καρδιάς, κάτι που δίνει ένταση κι ίσως ένα τσίμπημα στην αδρεναλίνη, για να σας κρατήσει το ενδιαφέρον, κάτι που φαίνεται να λειτουργεί στην συγκεκριμένη περίπτωση.

retro city rampage car run mode

Τα καλά τελειώνουν γρήγορα
Αν και το περιεχόμενο δεν μπορεί κανείς να το χαρακτηρίσει λειψό, το τέλος της ιστορίας ήρθε σχετικά απότομα. Ίσως επίσης κάτι εσκεμμένο από τον δημιουργό του, αφού στο σημείο που τελειώνει η ιστορία, τα περισσότερα από αυτά που προσφέρει το παιχνίδι έχουν ήδη εξερευνηθεί. Φυσικά το έξτρα περιεχόμενο μπορεί να σας κρατήσει στην Theftopolis για κάποιες ακόμη ώρες, αφού τα challenges έχουν score και μπορείτε να συνεχίσετε τα killing spree σας όποτε θέλετε.

Θετικά:
- Κωμικό στοιχείο
- Ποικιλία
- Δράση
- Πρωτοτυπία

Αρνητικά:
- Μπερδεμένη συνοχή σε σημεία
- Τα chiptunes ενδεχομένως να κουράζουν
- Μικρή διάρκεια

Βαθμολογία
Γραφικά: 6
Ήχος: 6
Gameplay: 9 
Σενάριο: 7 
Αντοχή: 6 
Γενικά: 6.8

Μια ευχάριστη παρωδία, που μπορεί να κρατήσει το ενδιαφέρον σας και να αναβιώσει μνήμες.

Βασίλης Κτενίδης

User reviews

There are no user reviews for this listing.

 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

No News

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 6.8
User Score ( 6 votes ) 7.5
User Reviews 0
Genre: Action-Adventure
Developer: Vblank Entertainment
Publisher: Vblank Entertainment
Διάθεση: Vblank Entertainment
Players: 1
Requirements: 256MB RAM, Επεξεργαστής 1Ghz, Κάρτα γραφικών με Pixel Shader 2.0 και Vertex Shader 2.0, Χώρος στο σκληρό δίσκο 40 MB.
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: October 9, 2012
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν.(VIEW ALL )
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS
Notification