Reviews GRIS
Comments (1)

GRIS Hot

Περιπέτεια στα άδυτα της ανθρώπινης ψυχής.

https://gameworld.gr/media/reviews/photos/original/39/60/95/gris-boz-art-19-1574968620.jpg
  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

Περιπέτεια στα άδυτα της ανθρώπινης ψυχής.

GRIS… πολλοί όταν δουν τον τίτλο θα σκεφτούν το γκρι χρώμα. Ένα χρώμα εντελώς άχαρο, παθητικό και αδιάφορο. Ωστόσο το GRIS δεν έχει καμία σχέση με τα επίθετα που χαρακτηρίζουν το χρώμα γκρι, αντίθετα είναι γεμάτο συναισθήματα, μηνύματα και μπόλικο ενδιαφέρον. Το GRIS δημιουργήθηκε από την Nomada Studio και είναι το game με το οποίο έκανε το ντεμπούτο της στην gaming βιομηχανία. Η Nomada Studio αποτελείται από developers που έχουν εργαστεί για αρκετό καιρό στο παρελθόν σε ΑΑΑ παραγωγές και θέλησαν να χαράξουν την δική τους πορεία, όπως συνήθως γίνεται με αυτά τα indie studios.

GRIS1

Επίσης η ομάδα του GRIS αποτελείται από εξαίρετους καλλιτέχνες, κάτι που θα γίνει πιο αντιληπτό στην συνέχεια του review. Λίγο καιρό μετά το λανσάρισμά του GRIS άρχισαν να έρχονται και τα βραβεία. Μόλις σχεδόν ένα χρόνο από την κυκλοφορία του έχει καταφέρει να κερδίσει έξι βραβεία όπως Best Visual Art, Best Indie Game και πολλά ακόμα, και αναμένουμε να δούμε αν θα κερδίσει και σε κάποια κατηγορία στα φετινά The Game Awards 2019.

Αντιμετωπίζοντας την απώλεια
Η GRIS ,που είναι και η πρωταγωνίστρια του game, καταφέρνει χωρίς να μιλήσει καθόλου να μας πει όλη την ιστορία της και να μας ανοίξει την ψυχή της. Το περί τίνος πρόκειται αρκετοί δεν θα το καταλάβουν απευθείας ή γιατί κάνουν συγκεκριμένα πράγματα, ακόμα και η φύση της GRIS στην αρχή αποτέλεσε μυστήριο και για εμένα. Από εκεί έρχεται και όλη η ανακούφιση και η ευχαρίστηση στο τέλος όταν αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε τι μόλις έγινε και γιατί τα έκανε όλα αυτά η GRIS.

Η GRIS καταφέρνει με ένα μοναδικό τρόπο να αγγίξει τις καρδίες μας και να μας δείξει ότι υπάρχει ελπίδα. Σε περίπτωση που δεν το καταλάβατε, το κεντρικό θέμα του GRIS είναι η ανθρώπινη ψυχολογία. Στην περίπτωση της GRIS, στην αρχή την βλέπουμε να τραγουδάει πάνω σε ένα χέρι μιας γυναίκας από μάρμαρο. Ξαφνικά όμως χάνει την φωνή της και δεν μπορεί να τραγουδήσει πλέον. Εκεί σπάει το μάρμαρο που την κρατούσε ψηλά και πέφτει σε έναν ασπρόμαυρο κόσμο, κάτι που μπορεί να θεωρηθεί πτώση από μια σταθερή ψυχολογική κατάσταση στο χάος.

Έτσι σιγά σιγά η GRIS ξεκινάει το μαγικό αυτό ταξίδι, καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει την απώλεια της φωνής της, κάτι που από την αρχή φαίνεται πως ήταν αρκετά σημαντικό για αυτή. Καθώς προχωράει θα αρχίζει να ανακαλύπτει τον εαυτό της περισσότερο, θα αρχίζει να δίνει χρώμα στον ασπρόμαυρο καμβά της ζωής της και θα περάσει από όλα τα στάδια μιας ψυχικής πτώσης, όπως την άρνηση, τον θυμό, το παζάρεμα, την κατάθλιψη και την αποδοχή. Όλα τα στάδια αυτά αποκτούν φυσική μορφή και πρέπει να προσέχετε τον τρόπο που αλλάζουν τα επίπεδα ή που συμπεριφέρεται η GRIS για να τα καταλάβετε.

GRIS2

Το μονοπάτι από αστέρια
Στον πυρήνα του το GRIS είναι ένα απλό Platform. Ούτως η άλλως δεν χρειάζεσαι πολύπλοκους μηχανισμούς για να αφηγηθείς μια τέτοια ιστορία και να γνωστοποιήσεις σε όλους τα στάδια ενός ψυχική πλήγματος. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι μια στιβαρή βάση που να αντέχει το βάρος της και να μην μπαίνει εμπόδιο. Εδώ θα δούμε κλασικά στοιχεία 2D Platform, όπως αρκετά μικρά και απλά puzzle, πολύ περπάτημα και νέα abilities. Θα δείτε ότι στο κέντρο του χώρου στο οποίο θα περιτριγυρίζετε υπάρχει ένα κτήριο, πάνω από το οποίο φαίνεται να υπάρχει ένα μονοπάτι από αστέρια τα οποία οδηγούν προς τα πάνω, ίσως πίσω στην χαρούμενη και ευτυχισμένη ζωή.

Ο εαυτός σας είναι ο χειρότερος εχθρός

Άρα σκοπός σας θα είναι να αναζητήσετε όλα τα αστέρια που απαιτούνται για να χτίσετε αυτό το μονοπάτι προς τα ουράνια. Αυτά θα τα βρείτε διάσπαρτα σε πέντε συνολικά περιοχές, όσα είναι και τα στάδια της ψυχικής θεραπείες. Θα πρέπει να λύσετε αρκετά απλούς γρίφους για να αποκτήσετε πρόσβαση σε συγκεκριμένες περιοχές και κατά την διάρκεια της περιπέτειάς σας, θα ανακαλύπτετε διάφορα abilities που θα σας βοηθήσουν στον αγώνα σας. Θα μπορείτε να πηδάτε πιο ψηλά, να κάνετε glide, να γίνεστε τετράγωνο και πολλά άλλα.

GRIS3

Το βασικό μοτίβο παραμένει ίδιο σε όλη την διάρκεια του παιχνιδιού. Δηλαδή πηγαίνετε εκεί, λύνετε γρίφους, παίρνεις το αστέρι. Ωστόσο, δεν γίνεται τόσο αντιληπτό και κουραστικό λόγω των συχνών εναλλαγών στην μουσική και το περιβάλλον. Επίσης στο ταξίδι σας θα γνωρίσετε φίλους που θα σας βοηθήσουν για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά και εχθρούς (κυρίως την κατάθλιψη) που θα σας καταδιώκει όπως ο Dahaka τον Prince of Persia.

Χαρούμενα ατυχήματα
Παρά το γεγονός ότι ο Bob Ross αναφέρονταν σε χαρούμενα ατυχήματα, στην περίπτωση του GRIS βλέπουμε τα χαρούμενα αλλά όχι τα ατυχήματα. Τίποτα στον καμβά του δεν είναι ατύχημα. Και κυριολεκτικά και μεταφορικά η ιστορία της GRIS ξεδιπλώνεται πάνω σε έναν ασπρόμαυρο καμβά που καθώς προχωράτε θα τον δείτε να “ανασταίνεται”. Σιγά σιγά καθώς συλλέγετε τα αστέρια, η GRIS θα αρχίσει να δίνει χρώμα στο περιβάλλον, ξεκινώντας με το κόκκινο, μετά το πράσινο και τέλος το μελαγχολικό μπλε.

GRIS4

Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσετε από το game είναι το ιδιαίτερο art-style του, αφού ο κόσμος της GRIS είναι ζωγραφισμένος με νερομπογιές. Στον σχεδιασμό των επιπέδων/περιοχών έχει γίνει εξαιρετική δουλειά. Όλες οι περιοχές είναι διαφορετικές μεταξύ τους και προσφέρουν άλλα συναισθήματα και όμως είναι όλες τόσο ίδιες. Συνδέονται με κοινό στοιχείο τους κατεστραμμένους ναούς και κτήρια, αλλά και με τους μικρούς μυστηριώδεις χαρακτήρες που τριγυρνούν. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στις λεπτομέρειες και ειδικότερα στα animations. Ακόμα και ο τρόπος που ανεμίζει το μεγάλο φόρεμα και τα μπλε μαλλιά της GRIS είναι αληθοφανής και ξεχωριστός.

Η χαμένη φωνή της GRIS
Έχουμε ακούσει άπειρες φορές ότι μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις, άρα ένα μουσικό κομμάτι ισοδυναμεί με τι; Την απάντηση θα την πάρετε αν κάνετε την χάρη στον εαυτό σας και ακούσετε τα soundtracks του GRIS, τα οποία δημιούργησε η μπάντα Berlinist. Η καλύτερη δυνατή εμπειρία προφανώς επιτυγχάνεται με τον συνδυασμό της ιστορίας και της μουσικής της GRIS. Τα λόγια είναι περιττά σε αυτή την περίπτωση. Δεν υπάρχουν soundtrack με beat-άκια και διάφορα synths ή πιο μοντέρνοι ήχοι, υπάρχουν μόνο βιολιά, πιάνο και χορωδία.

GRIS5

Μέσω των μουσικών συνθέσεων καταλαβαίνουμε ακριβώς τι περνάει και τι νιώθει η GRIS και η ίδια δεν χρειάζεται να μας πει τίποτα. Είναι από τα λίγα games τα οποία σου δημιουργούν την ανάγκη να αγοράσεις ξεχωριστά τα soundtrack ή να τα βάζεις στο repeat στο YouTube. Αξιομνημόνευτη μουσική γεμάτη συναισθήματα που προκαλεί αλλαγές στο “mood” σου με τις διάφορες συνθέσεις και tempo, σε συνεργασία με τις αλλαγές του περιβάλλοντος. Ηχητικά εφέ λίγα υπάρχουν τα οποία είναι ποιοτικά, ωστόσο επισκιάζονται από τα τρομερά soundtrack.

Συναισθηματικό roller coaster
Μπορεί το GRIS να μην αποτελεί ΑΑΑ παραγωγή, αλλά κατάφερε να μπει στην καρδιά μας από το πρώτο λεπτό ενασχόλησης μαζί του. Εκτός από το οφθαλμόλουτρο και την απίστευτη μουσική, η GRIS θα σας κάνει να σκεφτείτε την ζωή σας και θα σας γεμίσει με διάφορα ανάμεικτα συναισθήματα.

GRIS6

 

Δυστυχώς όλα τα καλά κάποτε τελειώνουν, έτσι και η περιπέτεια της GRIS (ευτυχώς για αυτή) τελειώνει σε 4-5 ώρες, ενώ υπάρχουν λίγα που μπορείτε να κάνετε post game. Είναι πραγματικά ένα κρυμμένο διαμάντι που αξίζει κάθε δευτερόλεπτο της προσοχής σας και θα σας ανταμείψει στο τέλος, και ίσως σας δημιουργήσει ένα obsession για το game. Ειδικά τώρα που βρίσκεται σε sale είναι καλή περίοδος να το προλάβετε.

Θετικά:
- Φανταστική μουσική
- Ιδιαίτερα καλλιτεχνικό art-style
- Σημαντικό το μήνυμα που περνάει για την ψυχολογία του ανθρώπου
- Δημιουργεί μια πλημμύρα συναισθημάτων
- Προσεγμένα animations
- Immersive εμπειρία που δεν θα ξεκολλάτε

Αρνητικά:
- Αρκετά απλό gameplay και εύκολοι γρίφοι
- Μικρή διάρκεια
- Ίδιο μοτίβο στις διάφορες περιοχές

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 9.5
Gameplay: 7
Σενάριο: 9
Αντοχή: 3.5
Γενικά: 7.9

Ένα indie διαμάντι, ένα game έργο τέχνης και μια αξέχαστη περιπέτεια στα άδυτα της ψυχής του ανθρώπου.

Σταμάτης Καράμπογας

 

User reviews

There are no user reviews for this listing.

 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

GRIS

Το νέο παιχνίδι των εταιριών ανάπτυξης Devolver Digital και Nomada Studio με όνομα GRIS εγκρίθηκε από την Sony μόλις τον προηγ...
Posted (23 Nov 2019)

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Cefirul (Level 26) 01/12/2019 14:48
Απίστευτα όμορφο artwork, πολύ ωραίοι συνδυασμοί χρωμάτων και σκίτσων.
Score 7.9
User Score ( 6 votes ) 7.25
User Reviews 0
Genre: Platform, Adventure
Developer: Nomada Studio
Publisher: Devolver Digital
Διάθεση: Devolver Digital
Players: 1
Requirements: Επεξεργαστής Intel Core2 Duo E6750 ή AMD Athlon 64 X2 Dual Core 5000+, 4GB Ram, Κάρτα γραφικών GeForce GT 430 ή Radeon HD 5570, Χώρος στον σκληρό 4GB, Λειτουργικό σύστημα Windows 7 ή νεότερο
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: 13/12/18
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν.(VIEW ALL )
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS
Notification