Reviews Arise: A Simple Story
Comments (0)

Arise: A Simple Story Hot

Κυρίαρχος του χρόνου, σκλάβος των συναισθημάτων.

https://gameworld.gr/media/reviews/photos/original/52/42/b9/arise-box-art-89-1575677549.jpg
  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

Κυρίαρχος του χρόνου, σκλάβος των συναισθημάτων.

Όπως και σε όλα τα πράγματα στη ζωή, έτσι και στην gaming βιομηχανία συνήθως τα μικρά “ψαράκια” επικαλύπτονται από τους τεράστιους καρχαρίες. Κυρίως γιατί δεν έχουν το κύρος μιας ήδη γνωστής εταιρίας και δύσκολα οι άνθρωποι θα την εμπιστευτούν, αλλά και γιατί συνήθως προσφέρουν ιδιαίτερες και παράξενες εμπειρίες και ο κόσμος απλά δεν θέλει να φύγει από το comfort zone του. Ωστόσο, ο καλός ο ψαράς ξέρει πως να πετάξει το καλάμι του και να πιάσει την καλή ψαριά, αποφεύγοντας τους καρχαρίες και δίνοντας μια ελπίδα στο ψαράκι να αποδείξει την αξία του. Ποιος ξέρει, ίσως αποδειχθεί ότι είναι ο Nemo…

Arise1

Έτσι λοιπόν και η εταιρία ανάπτυξης του Arise: A Simple Story, η Piccolo Studio, ως μικρό ψαράκι πήρε την απόφαση και έκανε το leap of faith της στην βιομηχανία, με το Arise: A Simple Story να αποτελεί το πρώτο τους game. Παρόλο που οι περισσότεροι developers του studio δεν έχουν εμπειρία στον χώρο του gaming, η Techland φαίνεται να την εμπιστεύτηκε αρκετά ώστε να εκδώσει το game της. Φυσικά η Techland είναι γνωστή για την ανάπτυξη των Dying Light 1 και 2, καθώς και του Call of Juarez: Gunslinger. Οπότε μπορούμε να πούμε ότι έχει κάποια πείρα στην βιομηχανία και καταλαβαίνει πότε ένα game έχει να προσφέρει κάτι ξεχωριστό.

Αγάπη, θάνατος και όλα τα ενδιάμεσα
Ακόμα και από μια σύντομη περιγραφή στο επίσημο site του Arise, καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για μια ιστορία που θα μας αφήσει με δάκρυα στα μάτια. Πρόκειται για ένα έργο αγάπης και αληθινά συναισθήματα, τα οποία οι developers άντλησαν από την καθημερινότητά τους. Το Arise έρχεται για να μας δείξει τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος και τι σημαίνει να έχεις κάποιον δίπλα σου για πάντα. Για την αποφυγή των spoiler δεν θα μπω σε λεπτομέρειες σχετικά με την ιστορία του game, καθώς αποτελεί ένα από τα πιο “έντονα” στοιχεία του.

Η ιστορία ξεκινάει όταν ο ανώνυμος “παππούς” ξυπνάει σε ένα χιονισμένο τοπίο. Κατευθείαν αρχίζετε και βλέπετε κάποια σημεία στο χιόνι, το ένα μετά το άλλο, να σας καλούν για να τα εξερευνήσετε. Σε αυτά τα σημεία λοιπόν πηγαίνετε και “μπαίνετε” μέσα. Είναι κάτι σαν η αρχή μιας ανάμνησης. Έτσι λοιπόν, μέσα από τις αναμνήσεις θα μάθετε όλη την ιστορία του “παππού” που χειρίζεστε. Θα ξεκινήσετε από την παιδική ηλικία, τον πρώτο έρωτα και θα συνεχίσετε να ανακαλύπτετε τη μια ανάμνηση μετά την άλλη καθώς οδεύετε προς ένα αστέρι.

Dormammu i’ve come to bargain
Στον πυρήνα του το Arise: A Simple Story είναι ένα απλό Adventure-3D Platform, ωστόσο κρύβει μερικούς άσσους στο μανίκι του. Παίζεται ως ένας παππούς ο οποίος από ότι φαίνεται μας έχει αφήσει χρόνους και ταξιδεύει στα μαγικά σύννεφα των αναμνήσεών του. Υπάρχουν συνολικά 10 “περιοχές” αναμνήσεων οι οποίες φαίνονται από το “overworld” και μπαίνετε μέσα για να τις ανακαλύψετε. Πρωτότυπος είναι ο κύριος μηχανισμός του που μπορείτε να ελέγχετε τον χρόνο. Με τον δεξί μοχλό αριστερά και δεξιά, μπορείτε να πάτε τον χρόνο μπροστά ή πίσω και έτσι να χειραγωγήσετε το περιβάλλον και τους γύρω σας, όχι όμως και εσάς. Δηλαδή αν πεθάνετε δεν μπορείτε να κάνετε sands of time και όλα κομπλέ.

Arise2

Δυστυχώς όμως, γιατί είναι κάτι το οποίο θα το πάθετε πολλές φορές, το να πεθάνετε. Πέφτεις από λίγο μεγαλύτερο ύψος; πέθανες. Πέφτεις σε θάλασσα; πέθανες. Και δεν είναι ότι φταις εσύ τις περισσότερες φορές. Αρχικά λόγω της χρήσης του δεξιού μοχλού για την χειραγώγηση του χρόνου δεν μπορείς να ελέγξεις την κάμερα, άρα το platforming γίνεται λίγο πιο δύσκολο με fixed κάμερα. Θα μπορούσε να έχει κάμερα στον δεξί μοχλό και τον χρόνο στα L1, R1 μιας και δεν χρησιμοποιούνται από κάποια ξεχωριστή κίνηση. Ακόμα για άκυρους λόγους μερικές φορές δεν μπορούσες να πηδήξεις σωστά και έχανες την πλατφόρμα για χιλιοστά και έπεφτες και πάλι από την αρχή.

Μπορεί και να κλάψετε, ίσως και όχι, προχωράμε.

Άλλες φορές, το άλμα δεν μπορούσες να το υπολογίσεις σωστά, λόγω της περίεργης επιτάχυνσης που έχει. Γενικά στον τομέα του gameplay έχει κάποια τεχνικά προβλήματα, ωστόσο η κεντρική ιδέα είναι αρκετά καλή. Μπορείτε να χειραγωγείτε τον χρόνο, να σκαρφαλώνετε σε πέτρες και να πετάτε σκοινιά να δένεστε πάνω σε μέλισσες και να σας μεταφέρουν εκεί που πάνε. Ουσιαστικά σκοπός σας είναι να ζήσετε όλες τις αναμνήσεις του παππού καθώς μεγάλωνε. Πάτε από την μια ανάμνηση στην άλλη και πρέπει να ολοκληρώσετε κάποιο “task”, συνήθως μια ενέργεια κλειδί, που θα ολοκληρώσει την ανάμνησή σας.

Arise3

Μέσα στις αναμνήσεις σας μπορείτε να ψάξετε και να συλλέξετε άλλες μικρότερες αναμνήσεις, οι οποίες έχουν μορφή φωτεινών αστεριών και όταν τις μαζεύεις βλέπεις ένα artwork μιας συγκεκριμένης ανάμνησης. Κάτι που συμπληρώνει τις “μεγαλύτερες” αναμνήσεις. Ως κλασσικό platform στον πυρήνα του θα σκαρφαλώσετε και θα πηδήξετε αρκετά σε πλατφόρμες και θα ανακαλύψετε κάποιες νέες ικανότητες. Μην φοβάστε ότι θα τις ξεχάσετε γιατί το game μας υπενθυμίζει κάθε φορά όταν είμαστε κοντά σε αντικείμενο, ποιο κουμπί ακριβώς να πατήσουμε. Επίσης υπάρχει και η επιλογή co-op αν θέλετε να το παίξετε με παρέα, όμως είναι μια εμπειρία που την απολαμβάνεις καλύτερα μόνος.

Low-poly ουτοπία
Βλέπουμε τον τελευταίο καιρό ότι τα indie games αγαπάνε τα λίγα πολύγωνα. Χωρίς να κάνει την διαφορά, το Arise: A Simple Story μας αναδεικνύει ένα πανέμορφο περιβάλλον σε low-poly στυλ γραφικών. Τα χρώματα είναι ρεαλιστικά και δεν είναι έντονα και περίεργα, αλλά έχουν φυσιολογικές χροιές. Στο περιβάλλον και περισσότερο στα αντικείμενα κοντά σας υπάρχουν αρκετές λεπτομέρειες που θα σας κάνουν να το αγαπήσετε. Αυτό αν εξαιρέσετε φυσικά κάποιες περίεργες σκιές από εδώ και από εκεί.

Arise4

Τα cinematic και τα animation κατά κύριο λόγο ήταν ομαλά, αλλά δεν έλλειψαν και οι φορές που συνέβησαν περίεργα πράγματα στην οθόνη. Περίεργα όπως μικρά glitches στα animation όταν κάνεις κινήσεις που το game δεν έχει “προβλέψει”. Αλλά και σε μερικά cinematic είχαμε απότομες μεταβάσεις. Τα levels στα οποία θα περιηγηθείτε έχουν μια συνοχή και είναι αρκετά ευχάριστα στο μάτι. Υπάρχουν εκπλήξεις σε κάθε level και είναι όλα ξεχωριστά μεταξύ τους, δίνοντας σε αυτόν που το παίζει διαφορετικά συναισθήματα, ανάλογα με το είδος της ανάμνησης που ζείτε.

Δηλαδή αν είναι κακή ανάμνηση θα είναι πιο σκοτεινά τα χρώματα, πιο μουντός ο καιρός και πιο απότομο το περιβάλλον. Αντίθετα, αν είναι χαρούμενη ανάμνηση θα υπάρχουν παντού φωτεινά χρώματα και το περιβάλλον θα είναι πιο φιλικό με περισσότερα ζώα. Επίσης παρατηρήσαμε ότι τα loading screens σε σημεία ήταν αρκετά μεγάλα, όχι ωστόσο αρκετά μεγάλα για να χαλάσουν το immersion και να καταστρέψουν την εμπειρία.

Κλάψτε ελεύθερα
Μουσική = απόδοση συναισθημάτων και εδώ την βλέπουμε σε όλο της το μεγαλείο. Κατά περιόδους μου θύμισε την χαρούμενη μουσική της Yoko Shimomura για τα Kingdom Hearts. Πρόκειται για εξαιρετικές μουσικές συνθέσεις, οι οποίες απευθύνονται σε κάθε level ξεχωριστά. Όταν βρίσκεστε σε μια δύσκολη θέση στην ζωή σας, δηλαδή μια στενάχωρη ανάμνηση, η μουσική θα είναι ανάλογη. Αντίθετα, όταν είστε χαρούμενος, έχει παντού ήλιο και τα πουλιά κελαηδούν, έρχεται το soundtrack και σας γεμίζει με συναισθήματα ευτυχίας.

Arise5

Πολλές φορές η συνοδεία της μουσικής στην περιπέτειά μας, μας θύμισε ταινία. Όταν γίνεται κάτι δραματικό η μουσική κλιμακώνεται και μας βοηθάει στο να βυθιστούμε στην αγκαλιά του. Τα soundtracks του είναι πραγματικά πανέμορφα, τόσο που θα μείνετε και στο menu για λίγη ώρα για να ακούσετε το soundtrack του pause menu. Δεν ξέρω αν ευθύνεται ο τρόπος ηχογράφησης των πιάνων, ωστόσο σε μερικές συνθέσεις τα μπάσα έτριζαν, ξέρω λεπτομέρεια της λεπτομέρειας. Ακόμα σε ένα cinematic μας αιφνιδίασε, αφού η μουσική κόπηκε πολύ απότομα και ήταν εντελώς σιωπηλό. Ενώ στο τελευταίο level το soundtrack κόβονταν όπως έκανε πιο παλιά στις αναλογικές τηλεοράσεις.

Άσπρο πάτο
Το Arise: A Simple Story είναι μια απλή και πάρα πολύ συναισθηματική περιπέτεια, η οποία και μας περνάει διάφορα μηνύματα. Είναι μια φιλότιμη προσπάθεια και αξιέπαινη ως ντεμπούτο μιας indie εταιρίας ανάπτυξης. Έχει πανέμορφη μουσική και όμορφα low-poly γραφικά και αξίζει κάθε δευτερόλεπτο. Μιας και μιλάμε για δευτερόλεπτα, το Arise: A Simple Story θα σας απασχολήσει με τα 10 levels του για γύρω στις 4-6 ώρες, ανάλογα αν πάτε για 100% ή όχι.

Arise6

Τα αρκετά λάθη στον τεχνικό τομέα και η έλλειψη της χειροκίνητης κάμερα είναι εκεί και δεν γίνεται να τα παραλείψουμε. Ωστόσο στην τιμή των 20€ και με Day One patch για την διόρθωση των bugs και των glitches αποτελεί ένα must-play για όσους αναζητούν αυτές τις περίεργες και συναισθηματικές περιπέτειες που προτείνουν οι μικρές εταιρίες ανάπτυξης.

Θετικά:
- Όμορφα low-poly γραφικά και λεπτομέρειες
- Ζωντανά και ρεαλιστικά χρώματα
- Πανέμορφη μουσική που το κάνει να μοιάζει με ταινία
- Πρωτότυπα mechanics
- Απλή, αλλά συναισθηματική ιστορία
- Καλοφτιαγμένα και ξεχωριστά levels

Αρνητικά:
- Μικρή διάρκεια
- Απλό gameplay στον πυρήνα του
- Μικρό replayability και post-ending αξία
- Πεθαίνεις με το παραμικρό λάθος

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 8.5
Gameplay: 7
Σενάριο: 8
Αντοχή: 6
Γενικά: 8.1

Καταφέρνει να συγκινήσει και να εντυπωσιάσει με πρωτότυπα mechanics και φανταστική μουσική, ωστόσο κυκλοφόρησε με ατέλειες στον τεχνικό τομέα.

Σταμάτης Καράμπογας 

User reviews

There are no user reviews for this listing.

 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

Arise: A Simple Story

 

 

Η εταιρεία ανάπτυξης Techland, η οποία μας έχει χαρίσει εξαιρετικά games, όπως το Dying Light και το Dead Island, α...
Posted (24 Sep 2019)

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 8.1
User Score ( 5 votes ) 8
User Reviews 0
Genre: Adventure, Platform
Developer: Piccolo Studio
Publisher: Techland
Διάθεση: Techland
Players: 1-2
Requirements: Επεξεργαστής Intel Core i3 4340 3.6 GHz, 6GB Ram, Κάρτα γραφικών NVIDIA GeForce GTX 670, Χώρος στον σκληρό 6GB, Λειτουργικό σύστημα Windows 7 ή νεότερο 64-bit.
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: 3/12/19
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν.(VIEW ALL )
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS
Notification