Reviews A Short Hike
Comments (3)

A Short Hike Hot

Μια μικρή περιπέτεια με πρωταγωνίστρια ένα γεράκι.

https://gameworld.gr/media/reviews/photos/original/25/7e/39/a-short-hike-boxart-24-1609896339.jpg
  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

Μια μικρή περιπέτεια με πρωταγωνίστρια ένα γεράκι.

Είναι απίθανο το τι μπορεί να κάνει κάποιος με υπομονή, επιμονή και έναν υπολογιστή. Εκεί που παλαιότερα ίσως χρειαζόταν ομάδες ολόκληρες για να γράψουν χιλιάδες γραμμές κώδικα για ένα παιχνίδι, πλέον με εργαλεία όπως το Unity, κάποιος μπορεί μόνος του να δημιουργήσει, σχετικά ανώδυνα, το δικό του παιχνίδι. Αυτό έκανε ο Καναδός Adam Robinson-Yu ή αλλιώς γνωστός ως adamgryu. Ο Adam έχοντας δουλέψει ήδη πάνω σε ένα indie με όνομα Pitfall Planet, αποφάσισε στις διακοπές του να αναπτύξει μόνος του ένα άλλο indie και έθεσε στον εαυτό του διορία τριών μηνών για να το καταφέρει. Το αποτέλεσμα είναι το A Short Hike.

A Short Hike 1

Ένα open-world Adventure μικρής διάρκειας με pixel-art γραφικά και συμπαθητικούς χαρακτήρες. Το A Short Hike έλαβε διθυραμβικές κριτικές όταν πρωτοκυκλοφόρησε στα PC και παρά την μικρή του διάρκεια κατάφερε να συγκεντρώσει φανατικούς οπαδούς. Ας εξετάσουμε λοιπόν την έκδοση του A Short Hike για το Switch και να δούμε αν αξίζει την μικρή τρύπα στην τσέπη σας.

Πετάμε, τρέχουμε, ανακαλύπτουμε
Στην μικρή αυτή περιπέτεια θα ελέγχετε την Claire, ένα μικρό ανθρωπόμορφο γεράκι. Η περιπέτειά σας ξεκινάει όταν η μητέρα της Claire την πηγαίνει στην θεία της για λίγο καιρό, για λόγους που θα μάθετε στο τέλος της περιπέτειας. Εκεί, η Claire με το καλημέρα φαίνεται αναστατωμένη διότι δεν πιάνει σήμα το κινητό της, ενώ αυτή περιμένει ένα σημαντικό τηλεφώνημα. Η θεία της της προτείνει να ανέβει στο Hawk Peak γιατί εκεί έχει καλύτερο σήμα και έτσι ξεκινάει το ταξίδι της αναρρίχησης. Μιας και η Claire είναι γεράκι, καταλαβαίνετε ότι το κύριο mechanic του A Short Hike θα είναι οι πτήσεις.

Εκτός από το να πετάτε, θα μπορείτε να τρέξετε, να ψαρέψετε, να σκάψετε και φυσικά να αναρριχηθείτε. Για να τα κάνετε όλα αυτά θα πρέπει να εξερευνήσετε μόνοι σας το νησί και να μιλήσετε στους κατοίκους του. Αυτοί πολλές φορές θα σας αναθέτουν κάποιες “αγγαρείες”, όμως δεν υπάρχει κάποιος να σας αναγκάζει να τις κάνετε. Δεν υπάρχουν λίστες, checkpoints, viewpoints ή κάτι άλλο. Είναι ένα χαλαρό Adventure που αποκλειστικός του σκοπός είναι να σας κάνει να νιώσετε σαν να είστε διακοπές σε ένα νησί. Θα έλεγε κανείς ότι είναι ένα preview ή demo του Animal Crossing.

Σκίζοντας τους αιθέρες

Βασικός σας στόχος ωστόσο, είναι να αναρριχηθείτε στην κορυφή του Hawk Peak. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορείτε να τρέχετε και να αναρριχείστε αιώνια. Κάθε τέτοια ενέργεια που κάνετε καταναλώνει χρυσά φτερά και για να αναρριχηθείτε στο Hawk Peak χρειάζεστε το λιγότερο επτά χρυσά φτερά. Αυτά μπορείτε να τα αποκτήσετε είτε με το να τα αγοράσετε από διάφορους κατοίκους, είτε με το να τα βρείτε στην φύση. Ο κόσμος δεν σας περιορίζει και σας δίνει όλη την ελευθερία που χρειάζεστε.

A Short Hike 3

Καθώς πετάτε από εδώ και από εκεί θα ανακαλύψετε πολλά μυστικά και κάποια minigames, ενώ η αλληλεπίδραση με τους κατοίκους είναι απολαυστική. Τόσο η Claire, όσο και οι NPCs είναι αξιολάτρευτοι και ο καθένας έχει το δικό του backstory και τους δικούς του στόχους. Η κάμερα δημιουργήθηκε με το Cinemachine του Unity και είναι δυναμική. Σας ακολουθεί παντού, όμως δεν σας προσφέρει την ελευθερία να την μετακινείτε όπως εσείς θέλετε. Γενικά, το A Short Hike, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν έχει πολλά και περίπλοκα mechanics, ούτε τεράστια διάρκεια. Θα χρειαστείτε κάπου στις δύο ώρες για να το τερματίσετε και δεν έχει και άπειρες δραστηριότητες για να κάνετε μετά τον τερματισμό, ωστόσο οι λίγες ώρες που θα περάσετε μαζί του θα είναι “θεραπευτικές”.

I like ‘em big, I like ‘em chunky
Τα pixelιασμένα γραφικά είναι αυτά που βλέπουμε πρώτα όταν ανοίγουμε το A Short Hike. Από την αρχή υπάρχει η επιλογή για μεγάλα και “τραγανά” ή μικρά και όμορφα pixel. Αυτά σε συνεργασία με την χρωματική παλέτα που θυμίζει φθινόπωρο, δίνει στο A Short Hike μια ιδιαίτερη αισθητική. Μπορεί τα χρώματα να είναι έντονα, κάτι που παραπέμπει σε κάτι πιο παιχνιδιάρικο, ωστόσο δεν ενοχλούν στο μάτι και οι τόνοι που χρησιμοποιούνται δένουν όμορφα με το αποτέλεσμα να είναι άρτιο.

A Short Hike 6

Ακόμα, ο καιρός αλλάζει και έχουμε από παγωμένα τοπία, μέχρι βροχές και καλοκαιρινές θάλασσες. Από την άλλη, τα animations είναι ομαλά κάτι που κάνει το A Short Hike να μοιάζει περισσότερο με ταινία μικρού μήκους παρά με ένα Adventure.

Τι κάνει κρα κρα στα βουνά;
Μπορεί το A Short Hike να μην έχει voice acting, όμως ίσως να ήταν και παράλογο το να απαιτηθεί κάτι τέτοιο από μια indie προσπάθεια με ένα άτομο να κάνει όλη την δουλειά. Βέβαια, το A Short Hike δεν έχει και πολλούς διαλόγους, οπότε η απουσία του voice acting δεν κουράζει και σίγουρα η μουσική που έχει γεμίζει τον ηχητικό τομέα.

A Short Hike 7

Τα ηχητικά εφέ είναι το ίδιο ποιοτικά, όμως πρέπει να δοθούν εύσημα εκεί που πρέπει. Η μουσική είναι πανέμορφη και χαλαρωτική, ότι ακριβώς ζητάμε σε ένα τέτοιο Adventure. Το soundtrack αλλάζει καθώς εσείς θα προχωράτε στην περιπέτειά σας και θα ταιριάζει με την περιοχή στην οποία θα βρίσκεστε.

Μετράει η διάρκεια;
Το ότι το A Short Hike είναι ένα αρκετά σύντομο Adventure δεν είναι κρυφό, ωστόσο κρύβει έναν μικρό θησαυρό. Δεν είναι κάποια τεράστια παραγωγή, όμως ο open-world κόσμος που προσφέρει, παρά το ότι είναι μικρός, δεν φαίνεται ποτέ άδειος. Έχει μπόλικα πράγματα να εξερευνήσετε και διάφορους NPC να συναντήσετε. Το gameplay του αν και απλοϊκό είναι αρκετά ευχάριστο και το στυλ των γραφικών σε συνεργασία με τα έντονα χρώματα δημιουργούν μια ατμόσφαιρα που μοιάζει με άραγμα δίπλα από τζάκι μια κρύα νύχτα του χειμώνα. Τα 6.5€ που ζητάει το A Short Hike ίσως φανούν πολλά σε μερικούς, όμως η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν και πολλά τέτοια indie που να σε χαλαρώνουν και να μην είναι γεμάτα bugs.

Θετικά:
- Αποκρίσιμος χειρισμός και απολαυστικά mechanics
- Συμπαθητική πρωταγωνίστρια
- Όμορφο αισθητικά με ομαλά animations
- Χαλαρωτική μουσική

Αρνητικά:
- Μικρή διάρκεια
- Καθόλου περιεχόμενο μετά τον τερματισμό
- Η ιστορία θα μπορούσε να έχει περισσότερο βάθος

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 8
Gameplay: 7.5
Σενάριο: 7
Αντοχή: 2
Γενικά: 7.2

Μικρό, γλυκό και χαλαρωτικό.

Σταμάτης Καράμπογας

User reviews

There are no user reviews for this listing.

 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

No News

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 Skeagga (Level 18) 06/01/2021 13:28
Φαίνεται πολύ όμορφο game, πολλές φορές ένας μόνο developer μπορεί να κάνει πολλά (βλ. Stardew Valley). Υπέροχο review από τον Σταμάτη, θα το παίξω σίγουρα στο μέλλον!
#2 ashbringer (Level 25) 07/01/2021 08:27
H προσπάθεια του ενός πολλές φορές μας δίνει διαμαντάκια όπως αυτό .Μπράβο στον Σταμάτη για το άρθρο .
#3 Cat Lady (Level 16) 10/01/2021 20:40
Συμπαθητικό. Δεν είμαι φαν των pixels αλλά θα το δοκιμάσω.
Score 7.2
User Score ( 6 votes ) 7.42
User Reviews 0
Genre: Adventure
Developer: Adam Robinson-Yu
Publisher: Adam Robinson-Yu
Διάθεση: Adam Robinson-Yu
Players: 1
Requirements: 2GB RAM, Επεξεργαστής Intel ή AMD διπύρηνο, Κάρτα γραφικών Intel Graphics 4400 ή καλύτερη, Χώρος στο σκληρό δίσκο 400MB
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: 30/7/19 PC, 18/8/20 Switch
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν.(VIEW ALL )
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS
Notification