Erica

Hot
Ερμής Δερβίσης
REVIEWED ON PC   PS4 (Primary version tested)   iOS  

Ανακαλύπτοντας φρικτές αλήθειες για το παρελθόν.

Ανακαλύπτοντας φρικτές αλήθειες για το παρελθόν.

Ανακαλύπτοντας φρικτές αλήθειες για το παρελθόν.

Το είδος τον Full Motion Videos είχε άνθηση την δεκαετία του 90΄ και από τότε ελάχιστα ήταν τα games της συγκεκριμένης κατηγορίας που κυκλοφορούσαν στην αγορά, παρά μόνο κάποιες εξαιρέσεις. Τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να επανέρθουν στο παρασκήνιο με κυκλοφορίες όπως τα Telling Lies, Her Story και τη σειρά Super Seducer. Ως τώρα το πιο κοντινό στην συγκεκριμένη κατηγορία που έχει αποκτήσει αρκετά μεγάλο κοινό είναι οι τίτλοι εταιρειών όπως η Quantic Dream και η Dontnod, όπου χρησιμοποιούν γραφικά και gameplay όμως αρκετά μεγάλο ποσοστό της εμπειρίας που προσφέρουν είναι οι επιλογές που μπορούμε να κάνουμε για την εξέλιξη της ιστορίας.

Η βρετανική εταιρεία ανάπτυξης Flavourworks αποφάσισε να δημιουργήσει το πρώτο της βιντεοπαιχνίδι έναν FMV τίτλο και αφού η Sony ανέλαβε τα χρέη του publisher, το ανακοίνωσαν στα πλαίσια της Paris Games Week τον Νοέμβριο του 2017 παρουσιάζοντας ένα live action trailer. Τελικά Το Erica ολοκληρώθηκε και κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2019 αποκλειστικά για το PS4.

erica 1

Μία δύσκολη ζωή
Η ιστορία του Erica ακολουθεί την νεαρή κοπέλα Erica Mason, της οποίας ο πατέρας δολοφονήθηκε όταν ήταν μικρή και βρέθηκε μένα περίεργο σύμβολο χαραγμένο στο στήθος του, ενώ η μητέρα της είχε ήδη εξαφανιστεί. Στο παρών η Erica λαμβάνει ένα περίεργο δέμα το οποίο περιέχει μεταξύ άλλων και το συγκεκριμένο σύμβολο. Έτσι η Erica μαζί με έναν αστυνομικό ξεκινούν να ερευνούν την υπόθεση και ξεκινούν από τον Δελφικό Όικο, ένα άσυλο όπου εργάζονταν οι γονείς της πριν συμβούν όλα τα ατυχή γεγονότα. Στο Erica όλες σχεδόν οι εξελίξεις εξαρτώνται από τις επιλογές που θα κάνετε, ενώ υπάρχουν αρκετά διαφορετικά φινάλε και όταν ξεκινάτε το παιχνίδι δηλώνει ότι καμία από όλες τις περιπτώσεις δεν παρέχει όλες τις απαντήσεις, πράγμα που σημαίνει ότι ίσως χρειαστεί να το τερματίσετε πάνω από μία φορά για να έχετε μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα.

Από όλες τις επιλογές θα εξαρτηθούν επίσης και οι σχέσεις που θα έχετε με τους υπόλοιπους χαρακτήρες καθώς και οι μοίρες τους, αλλά και της Erica. Για παράδειγμα, η Erica μπορεί σε μία περίπτωση να πει μόνο μία κουβέντα με μια συγκεκριμένη κοπέλα σε όλη την διάρκεια της ιστορίας, ενώ σε μία άλλη να γίνουν κολλητές φίλες. Η ιστορία έχει την διάρκεια μίας κανονικής ταινίας δηλαδή και στα 2 playthroughs που κάναμε μας πήρε γύρω στις 2.5 με 3 ώρες για να την ολοκληρώσουμε κάθε φορά. Το σενάριο αν και σχετικά προβλέψιμο, τραβάει το ενδιαφέρον από την αρχή δημιουργώντας ένα μυστήριο που θέλουμε να λύσουμε, όμως αναλόγως τις επιλογές που θα κάνετε στην διάρκεια της ιστορίας, θα βγάλετε περισσότερα ή λιγότερα συμπεράσματα και γενικώς νόημα για το τι πραγματικά συμβαίνει. Οι επιλογές που θα κάνετε έχουν όντως επιπτώσεις όμως οι μόνες ουσιαστικές διαφορές φαίνονται στο τέλος. Σεναριακά όμως η κάθε περίπτωση είναι έτσι δομημένη που αποτελεί την φυσιολογική κατάληξη της ιστορίας χωρίς να είναι ξεκάθαρα το καλό ή το κακό τέλος. Συνολικά υπάρχουν περίπου πέντε διαφορετικά φινάλε.

Όταν το κινητό είναι πιο βολικό από το χειριστήριο
Με το Erica αλληλεπιδράτε διαλέγοντας τι απαντήσεις θα δώσει η πρωταγωνίστρια και τι θα κινήσεις θα κάνει για να λύσει το μυστήριο. Σε αρκετές περιπτώσεις θα σύρετε τα δάχτυλά σας για παράδειγμα προς τα δεξιά για ανοίξει μία πόρτα ή προς τα κάτω για τραβήξετε ένα συρτάρι. Επίσης θα χρειαστεί να σύρετε δύο δάχτυλα προς αντίθετες κατευθύνσεις για λύσετε ένα κόμπο ή να κάνετε πολλές κινήσεις για να καθαρίσετε μία σκονισμένη επιφάνεια. Εφόσον πρόκειται ουσιαστικά για ταινία, στο Erica δεν θα χειρίζεστε κάποιο χαρακτήρα ή την κάμερα με τους μοχλούς ενώ δεν υπάρχουν ούτε συστήματα μάχης.

Στο Erica μπορείτε να παίξετε είτε χρησιμοποιώντας το Touchpad του χειριστηρίου, είτε με το δωρεάν App που υπάρχει και για iOS και για Android. Η μεγαλύτερη επιφάνεια της οθόνης του κινητού είναι πιο μεγάλη και συνεπώς πιο βολική από το Touchpad, ενώ η εφαρμογή δουλεύει άψογα χωρίς καμία καθυστέρηση. Η χρήση του χειριστηρίου είναι αρκετά πιο άβολη από του κινητού, οπότε το χρησιμοποιήσαμε ελάχιστα. Η συνολική εμπειρία μπορεί να θυμίσει, μεταξύ άλλων, το Black Mirror: Bandersnatch του Netflix.

erica 2

Σχεδόν χολιγουντιανή παραγωγή
Σαν ταινία το Erica είναι αρκετά καλογυρισμένο με αξιοπρεπή παραγωγή και κάμερες υψηλής ανάλυσης. Τα σκηνικά είναι καλοφτιαγμένα και δεν δείχνουν χάρτινα ενώ όποια εφέ βλέπουμε είναι πειστικά. Η σκηνοθεσία είναι επίσης καλοδουλεμένη κάνοντας αρκετά όμορφα πλάνα. Σαν συνολική παραγωγή δεν δείχνει να είναι τεράστια, όμως εκμεταλλεύεται όπως πρέπει όσους πόρους διαθέτει. Στις περιπτώσεις που μπορείτε να αλληλεπιδράσετε με το περιβάλλον, έχει γίνει πολύ καλή δουλειά στο να συμβαίνουν όλα σε πραγματικό χρόνο. Όταν για παράδειγμα ανοίγετε ή κλείνετε μία πόρτα βλέπετε κανονικά όσους βρίσκονται και συζητούν μέσα στο συγκεκριμένο δωμάτιο . Το ίδιο συμβαίνει και όταν καθαρίζετε μία σκονισμένη επιφάνεια ή ανάβετε έναν αναπτήρα.

Το soundtrack της συγκεκριμένης διαδραστικής ταινίας έχει επιμεληθεί ο Austin Wintory, γνωστός μεταξύ άλλων για το soundtrack του Journey και του πιο πρόσφατου The Pathless. Ο ταλαντούχος αυτός συνθέτης δείχνει να γνωρίζει το κάθε κομμάτι που πρέπει να ακουστεί σε κάθε σκηνή κάνοντας έτσι το Erica αρκετά ατμοσφαιρικό, μυστηριώδες ή ακόμα και τρομακτικό σε ορισμένες περιπτώσεις. Σίγουρα το Erica δεν αποτελεί την καλύτερη δουλειά του Wintory, καθώς όταν πρόκειται για τίτλο φαντασίας όπως το Journey ξεδιπλώνει όλο του το ταλέντο, όμως δεν θα μείνετε παραπονεμένοι από τον ηχητικό τομέα.

erica 3

Η Holly Earl κάνει αρκετά καλή δουλειά στον ρόλο της πρωταγωνίστριας. Η ερμηνεία της είναι αρκετά ταιριαστή σε κάθε περίσταση χωρίς να είναι υπερβολική ή υποτονική. Οι υπόλοιποι ηθοποιοί δεν δείχνουν να κάνουν μεγάλη προσπάθεια όμως και πάλι το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό, χωρίς όμως να έχουμε να κάνουμε με οσκαρικές ερμηνείες. Θετικό είναι επίσης ότι οι ερμηνεία του κάθε χαρακτήρα δεν προδίδει εύκολα της προθέσεις του και τα μυστικά του και θα πρέπει να περιμένετε μέχρι το τέλος για να τα ανακαλύψετε.

Περισσότερο ταινία παρά παιχνίδι
Συνοπτικά το Erica είναι μία καλογυρισμένη διαδραστική ταινία με αρκετό μυστήριο και διασκεδαστικό χειρισμό που αξίζει μία δοκιμή. Η διάρκεια της είναι μικρή, στο μέγεθος μίας κανονικής ταινίας, όμως θα χρειαστούν μερικά playthroughs για να αποκτήσετε αρκετές πληροφορίες για την ιστορία. Όσοι όμως περιμένουν ένα κανονικό παιχνίδι με gameplay, μάχες και πολύωρη διάρκεια θα απογοητευτούν. Εμείς το Erica το προτείνουμε κυρίως για την αρκετά χαμηλή τιμή που διατίθεται.

Θετικά:
- Το ατμοσφαιρικό soundtrack
- Αρκετές διαφορετικές καταλήξεις της ιστορίας
- Το App στο κινητό δουλεύει άψογα
- Η υποστήριξη της Ελληνικής γλώσσας στους υπότιτλους και στα menu
- Η χαμηλή τιμή του

Αρνητικά:
- Παρά τις επιλογές το μόνο που διαφέρει ουσιαστικά είναι το τέλος
- Μικρή διάρκεια
- Η απουσία του chapter select
- Η έλλειψη πραγματικού gameplay

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 8
Gameplay: 7
Σενάριο: 7
Αντοχή: 4
Γενικά: 6.5

Οι fans των Telling Lies και Detroit: Become Human θα το εκτιμήσουν.

Ερμής Δερβίσης

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 ashbringer (Level 25) 21/02/2021 17:42
Detroit Become Human.ίσως ο καλύτερος τίτλος αυτού του είδους. Το erica σίγουρα αξίζει να το δει κανείς καθότι είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα προσπάθεια. Μπράβο στον Ερμή.
#2 Scavenger (Level 23) 01/03/2021 16:01
Πόσο χαίρομαι που ξαναβγαίνουν τέτοιου είδους adventures, και που βλέπουμε FMV γενικότερα.
#3 KappaPride123 (Level 1) 04/03/2021 11:45
Για ps plus game ήταν μια καλή εμπειρία μικρό και ωραίο σαν ταινία λίγο πολύ
Score 6.5
6.63 User Score
(8 votes )
User Reviews 0
Genre: Interactive Movie
Developer: Flavourworks
Publisher: Sony Interactive Entertainment
Διάθεση: Sony Hellas (210-6782000)
Players: 1
Requirements: 4GB RAM, Επεξεργαστής: Intel Core i3, Κάρτα Γραφικών: Nvidia GeForce GTX 970, Χώρος στον σκληρό δίσκο: 37GB
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 19/8/2019
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification