Reviews Dead Space
Comments (3)

Dead Space Hot

  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

Dead Space
Τρόμος και παράνοια στο αχανές διάστημα

Site: deadspace.ea.comΊσως έπρεπε να περάσουν δύο ολόκληρα χρόνια από το λανσάρισμα του PS3 για να δούμε ένα παιχνίδι που θα μας κόψει την ανάσα. Το Dead Space ανήκει στην κατηγορία των Survival/Horror και είναι ο κρυφός άσσος της ΕΑ αφού έχει καταφέρει να αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές, τόσο για την τεχνολογία του, όσο και για την πλοκή του.

Σενάριο
Η ιστορία του Dead Space ξεκινάει από ένα μελλοντικό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η γη τα επόμενα χρόνια. Αυτό δεν είναι άλλο από την εξάντληση των υπαρχόντων αποθεμάτων καυσίμων. Εφόσον το παιχνίδι αναφέρεται στο μακρινό μέλλον, τα καύσιμα έχουν ήδη τελειώσει και οι άνθρωποι έχουν βρει τρόπο για να εκμεταλλεύονται άλλου είδους πηγές, αφού οι πετρελαιοκηλίδες έχουν πλέον στερέψει.Καθώς βρισκόμαστε πολλά χρόνια μπροστά, οι άνθρωποι ταξιδεύουν στο διάστημα πολύ πιο εύκολα. Στην ουσία, όταν φτάσουν σε έναν ξένο πλανήτη, τον λιώνουν, τον σπάνε σε κομματάκια και ύστερα αυτά τα κομμάτια τα χρησιμοποιούν στη γη για καύσιμα. Ο ρόλος που αναλαμβάνετε εσείς είναι αυτός του Isaac Clarke, ενός μηχανικού ο οποίος πάει σε έναν έλεγχο ρουτίνας ενός σκάφους. Μετά από λίγο όμως αρχίζει ο όλεθρος! Όλες οι επικοινωνίες κόβονται και το πλήρωμα δέχεται επίθεση από ένα είδος ιού ο οποίος μετατρέπει τα πτώματα σε τέρατα, τα ονομαζόμενα Necromorphs.

Γραφικά
Στο παιχνίδι κυριαρχούν τα συναισθήματα της κλειστοφοβίας και του τρόμου. Για να επιτευχθεί όμως αυτό πρέπει τα πάντα να δίνουν μία εκπληκτική αίσθηση ρεαλισμού. Τα γραφικά του παιχνιδιού το καταφέρνουν και με το παραπάνω. Όπως συμβαίνει συνήθως σε παρόμοια σενάρια, η δράση εκτυλίσσεται στο εσωτερικό ενός σκάφους. Με τις σφαγές και τα τέρατα ελεύθερα, το σκάφος είναι καλυμμένο από αίματα και κομμάτια ανθρώπων διασκορπισμένα παντού. Ο φωτισμός του παιχνιδιού είναι κάτι το αριστουργηματικό. Οι επικίνδυνες, μισοφωτισμένες γωνίες, θα σας κάνουν να κρατάτε το Sixaxis με όλη σας τη δύναμη, παρακαλώντας να μην πεταχτεί τίποτα από εκεί μέσα!Σε αρκετά σημεία τα φώτα θα κλείσουν ή θα τρεμοπαίζουν, ενώ εσείς θα ακούτε τα ουρλιαχτά των τεράτων, μη ξέροντας από που έρχονται. Η κατάσταση που θα βρίσκεστε συνεχώς είναι κάτι μεταξύ φόβου και αγωνίας. Τα αίματα τα οποία καλύπτουν όλους τους διαδρόμους και όλες τις πόρτες θα σας κάνουν να ανατριχιάσετε αφού πολλές φορές σχηματίζουν κινήσεις ανθρώπων που σφάδαζαν από τους πόνους του ξεκοιλιάσματος.

Παντού υπάρχει ένας Necromorph!Ήχος
Για καλή μας τύχη τα εξαιρετικά οπτικά εφέ συνάδουν με πολύ καλό ήχο. Οι εκρήξεις και τα ουρλιαχτά των σιχαμένων πλασμάτων είναι αριστοτεχνικά ηχογραφημένα και στην περίπτωση που έχετε κάποιο Dolby surround σύστημα να είστε προετοιμασμένοι για πολλές ηχητικές “επιθέσεις” στο πίσω μέρος του αυτιού σας! Οι εξαρθρώσεις των χεριών και των ποδιών των Necromorphs ακούγονται τόσο γλυκά, που αν είστε λίγο εκνευρισμένοι, θα το απολαύσετε στο έπακρο!Ένα σύνηθες αρνητικό φαινόμενο του ήχου σε πολλά παιχνίδια είναι η πολυλογία των πρωταγωνιστών. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, ο Isaac δεν είναι καθόλου ομιλητικός. Με το να μην ακούμε τη φωνή του πρωταγωνιστή, η ύπαρξη του φαίνεται λίγο ψεύτικη, αφού μέσα στο σκάφος γίνεται χαμός και ο ίδιος φαίνεται ανεπηρέαστος!

Gameplay
Το Dead Space ξεπερνάει πολλά από τα παιχνίδια στα οποία ο ήρωας από απλός παρκαδόρος, ξαφνικά γίνεται και ο πρώτος φονιάς, σκορπίζοντας τον τρόμο με headshots. Ο Isaac είναι μηχανικός και φέρεται αναλόγως. Δεν πρόκειται να τον δείτε να κρατάει δύο-δύο τα μπαζούκας γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν. Όλα τα όπλα σας είναι ουσιαστικά τα εργαλεία ενός μηχανικού. Για παράδειγμα, αν η οξυγονοκόλληση χρησιμοποιηθεί πάνω σε άνθρωπο είναι πολύ πιο οδυνηρή από ένα πιστόλι, το οποίο θα αποτελειώσει κάποιον μία και έξω.

Ο Isaac είναι εξοπλισμένος με μία στολή η οποία τον βοηθάει να κινείται σε συνθήκες μηδέν βαρύτητας. Αυτός ο μηχανισμός είναι και μία από τις ελάχιστες καινοτομίες του παιχνιδιού, αφού σχεδόν όλα τα υπόλοιπα στοιχεία του είναι δανεισμένα από άλλα παλαιότερα. Με την στολή και τις μπότες του μπορεί να έχει πρόσβαση σε μέρη με μηδέν βαρύτητα, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να πετάξει για λίγο. Αυτή η ικανότητα είναι εξαιρετικά χρήσιμη αφού όταν σας περικυκλώσουν οι Necromorphs, μπορείτε πολύ απλά να πραγματοποιήσετε ένα τεράστιο άλμα και να αρχίσετε να τους πυροβολείτε. Βέβαια, η συγκεκριμένη τεχνική έχει ένα μικρό μειονέκτημα. Ορισμένες φορές η κάμερα δεν σας αφήνει να κάνετε πλήρη περιστροφή, μπλοκάροντας έτσι το οπτικό σας πεδίο, με αποτέλεσμα να είστε εύκολος στόχος από κάποιο άλλο τέρας.Ο καλός μηχανικός ξέρει τη δουλειά του απ’ έξω και ανακατωτά. Επειδή λοιπόν ο Isaac είναι ένας πρώτης τάξεως μηχανικός, μπορεί να χρησιμοποιεί τις γνώσεις του προς όφελος του. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και μέσω υπολογιστών, μπορείτε να αγοράσετε διάφορα πυρομαχικά. Αφού τα αποκτήσετε όμως, ο Isaac μπορεί να τα τροποποιήσει έτσι ώστε να μεγιστοποιούν τη χρησιμότητά τους. Έτσι, έχετε την ευχέρεια να ελαττώσετε τον χρόνο γεμίσματος του όπλου σας, ή να του αυξήσετε την ισχύ του. Οι συγκεκριμένες τροποποιήσεις θα σας φανούν αρκετά χρήσιμες, αφού οι αντίπαλοί σας δεν πεθαίνουν με δύο ή τρία χτυπήματα.

Ένα πολύ χρήσιμο και δανεισμένο στοιχείο που βοηθάει πολύ στη δημιουργία ατμόσφαιρας, είναι η τοποθέτηση της κάμερας πάνω από τον δεξί ώμο. Μπορεί η κίνηση αυτή να “φωνάζει” ότι είναι αντιγραφή απ’ το Resident Evil 4, ωστόσο στο Dead Space χρησιμοποιείται αρκετά σωστά. Όπως προαναφέραμε, ο πρωταγωνιστής είναι ένας απλός μηχανικός και όχι ο Rambo ή κάποιος Ninja. Γι’ αυτό τον λόγο, μην επιχειρήσετε να κάνετε απότομες μανούβρες γιατί λίγο ο Isaac, λίγο η κάμερα, λίγο και η βαριά στολή, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να τα χάσετε και να σας σφάξουν οι Necromorphs.

Κλείνοντας, θα σας δώσουμε μερικές ακόμη πληροφορίες για τα εξωγήινα αυτά πλάσματα. Οι Necromorphs είναι μολυσμένα πτώματα που σας κυνηγούν διαρκώς κι έχουν ως στόχο τους να σας εξολοθρεύσουν. Για να τα νικήσετε δεν αρκούν μερικά hits με την προοπτική τα HP τους να φτάσουν στο μηδέν. Μπορεί εκεί που τους χτυπάτε και πέφτουν κάτω αναίσθητοι, να ξανασηκωθούν και να αρχίσουν να βγάζουν καινούρια χέρια ή πόδια με αποτέλεσμα να σας επιτεθούν ξανά. Η καλύτερη στρατηγική που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε είναι να μελετάτε καλά κάθε είδος Necromorph και να θυμάστε ποιες αρθρώσεις είναι το αδύνατό του σημείο.Επίλογος
Ακόμα κι αν συνυπολογίσουμε ότι το Dead Space έχει δανειστεί σχεδόν τα πάντα από ήδη υπάρχοντες τίτλους της αγοράς, δεν μπορούμε παρά να παραδεχτούμε ότι καταφέρνει να αξιοποιήσει όλα τα δεδομένα του πολύ σωστά. Σε συνδυασμό με τα πολύ όμορφα γραφικά του, υπόσχεται ότι θα σας δώσει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Μερικές τεχνικές του παιχνιδιού χρειάζονται λίγη βελτίωση, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι τέλειος.

Θετικά:
- Πολύ όμορφα γραφικά
- Ρεαλιστικός πρωταγωνιστής
- Ωραία ηχητικά εφέ

Αρνητικά:
- Προβληματική κάμερα σε λίγα σημεία
- Αρκετά αργό gameplay

Βαθμολογία
Γραφικά: 10
Ήχος: 9
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 9
Γενικά: 8.8

Το Dead Space είναι ίσως το καλύτερο φετινό παιχνίδι τρόμου κι επιστημονικής φαντασίας. Η τεχνολογία του το κάνει να ξεχωρίζει και σίγουρα είναι ένας must have τίτλος για όλους.

Κωνσταντίνος Κουτσούμπας

User reviews

There are no user reviews for this listing.

 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

No News

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 asmilon (Level 26) 11/02/2011 17:03
Απο το καιρο του θρυλικου Undying ειχα να ευχαριστηθω τοσο ενα horror game. Το Dead Space με εξεπληξε ευχαριστα τοσο στην ατμοσφαιρα που δημιουργει οσο και στα γραφικα και τον ηχο του. Ο χειρισμος του ειναι αρκετα καλος και δε θα εμποδισει καποιον να βυθιστει στον κοσμο του Dead Space.
#2 ObsessedGeorge (Level 17) 11/02/2011 17:03
Το Dead Space σε βυθιζει στον δικο του κοσμο και στην δικη του ατμοσφαιρα. Ενα απο τα πιο απολαυστικα και τρομακτικα παιχνιδια στο PS3!
#3 Mr.Dododi (Level 25) 06/09/2014 14:02
Επιτέλους ένας survival-horror τίτλος στο διάστημα! Απίστευτα ανατριχιαστικό παιχνίδι το οποίο με έκανε να βλέπω εφιάλτες! :eek:
Score 8.8
User Score ( 17 votes ) 9
User Reviews 0
Genre: Horror/Action Shooter
Developer: Electronic Arts
Publisher: Electronic Arts
Διάθεση: EA Hellas (210-6850675)
Players:
Requirements: 1GB RAM, Επεξεργαστής 2.8Ghz, Κάρτα γραφικών 256MB, HD 7GB
Official Website:
Demo:
Full Game:
Release Date: Xbox 360, PS3: 14/10/2008, PC: 24/10/2008
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν.(VIEW ALL )
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL )
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS
Notification