Machinarium

Hot
GameWorld
REVIEWED ON PC (Primary version tested)  

Ένα αυθεντικό Point and click adventure.

Ένα αυθεντικό Point and click adventure.

Ένα αυθεντικό Point and click adventure.

Σε μία εποχή όπου τα παραδοσιακά point & click adventures παλαιάς κοπής τείνουν να εκλείψουν, μία ξεχωριστή πρόταση έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα για τους…ρομαντικούς του είδους. Η ανεξάρτητη προγραμματιστική εταιρεία Amanita Design, δημιούργησε το Machinarium, ένα Adventure στο οποίο κυριαρχεί μια μυστηριώδης ατμόσφαιρα, καθώς και οι απλοί και ταυτόχρονα σύνθετοι γρίφοι.

Λίγα λόγια
Το Machinarium είναι ουσιαστικά η ιστορία ενός μικρού ρομπότ, το οποίο για κάποιο λόγο έχει εξοριστεί. Σκοπός του, εκτός από το να επιστρέψει στην πόλη Machinarium, είναι να σώσει το…κορίτσι του (!) και να προστατέψει την πόλη από μια συμμορία αδίστακτων ρομπότ.

Gameplay
Αρχικά αξίζει να τονίσουμε πως το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι ένα «καθαρά» point & click adventure. Για να χειριστείτε το ρομποτάκι χρησιμοποιείτε αποκλειστικά το αριστερό κουμπί του ποντικιού σας και τίποτε άλλο, μιας και όλο το παιχνίδι είναι σχεδιασμένο σε Flash! Εντούτοις, το μοτίβο αυτό ξεφεύγει λίγο από το στυλ των περισσότερων «κλασικών» adventures σε δυο βασικά στοιχεία. Αρχικά, το παιχνίδι δεν διαθέτει καμίας μορφής διάλογο ή κείμενο, πράγμα που ίσως παραξενέψει αρκετούς από εσάς. Η μοναδική μορφή έκφρασης που έχουν τα ρομποτάκια είναι μέσω των σκέψεών τους, οι οποίες εμφανίζονται με εικονίδια μέσα σε μικρά συννεφάκια, παρόμοια με αυτά τον κόμιξ! Στόχος σας είναι λοιπόν να ερμηνεύσετε τις σκέψεις τους και να λύσετε τους γρίφους που σας παρουσιάζονται.

Το ρομποτάκι σας μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο όσα αντικείμενα βρίσκονται δίπλα του. Αυτό δυσκολεύει κάπως το όλο εγχείρημα, αφού για να πάρετε κάποιο αντικείμενο το οποίο βρίσκεται στην άλλη άκρη του επιπέδου, θα πρέπει πρώτα να φτάσετε σχετικά κοντά του και μετά να το πάρετε. Αυτό ακούγεται κάπως κουραστικό. Στην πράξη, δεδομένου του ότι για την επίλυση όλων των γρίφων του παιχνιδιού θα χρειαστείτε αρκετά αντικείμενα, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα αναγκαστείτε ούτως ή άλλως να ψάξετε και να γεμίσετε το inventory σας με όσο το δυνατόν περισσότερα αντικείμενα μπορείτε. Ευτυχώς το ρομποτάκι σας έχει την δυνατότητα να τεντώνει τον κορμό και τα άκρα του ώστε να φτάσει αρκετά ψηλά, κάτι που κάνει την εξερεύνηση κάθε επιπέδου πιο εύκολη.

Το σύστημα γρίφων του Machinarium χρησιμοποιεί αποκλειστικά αντικείμενα από το περιβάλλον, εξού και το τεράστιο inventory, που σας παρέχει την δυνατότητα να αποθηκεύσετε κάθε είδους «σαβούρα». Ευτυχώς, σε αντίθεση με άλλα Adventures, κάθε αντικείμενο είναι άμεσα συνδεδεμένο με κάποιον γρίφο, έτσι ώστε με την επίλυσή του αυτομάτως τα χρησιμοποιημένα αντικείμενα να φεύγουν από το inventory σας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το inventory να αδειάζει από τα άχρηστα αντικείμενα, αλλά και τα όποια μπερδέματα μπορούν να προκαλέσουν αυτά σε μελλοντικούς γρίφους.

Οι γρίφοι αυτοί στην αρχή του παιχνιδιού, είναι τουλάχιστον σχετικά εύκολοι. Όχι πως δεν θα χρειαστεί αρκετό brainstorming, απλά η λύση τους είναι συνήθως απλή. Ευτυχώς οι περισσότεροι από αυτούς περιορίζονται σε ένα μόνο level, κάτι που σημαίνει πως ότι αντικείμενο χρειάζεστε για να τους λύσετε, είτε το έχετε ήδη στο inventory σας, είτε μπορείτε να το βρείτε άμεσα στο level όπου βρίσκεστε την δεδομένη στιγμή. Με την πρόοδό σας στο παιχνίδι όμως τα πράγματα δυσκολεύουν και σίγουρα θα φανούν ακόμη πιο δύσκολα σε όσους έχουν «ξεχάσει» πια την μαγεία των παλιών Adventures.

Περνώντας τις πύλες της Machinarium, οι γρίφοι γίνονται όλο και πιο πολύπλοκοι, αρκετές φορές καταλαμβάνοντας πολλές πίστες ταυτόχρονα. Εκεί κάπου το παιχνίδι αρχίζει και γίνεται ένα μονότονο pixel hunting, καθώς στην προσπάθειά σας να ολοκληρώσετε κάποιο γρίφο μπορεί να μείνετε «κολλημένοι» στην ίδια οθόνη για ώρες!

Γιατί άραγε τέτοια παιχνίδια να αποτελούν την εξαίρεση στον κανόνα;

Ευτυχώς, για όσους δυσκολευτούν, το Machinarium προσφέρει δυο διαφορετικά συστήματα βοηθείας. Το πρώτο υλοποιείται με την μορφή ενός εικονιδίου -συγκεκριμένα μιας λάμπας- και σας δίνει μια γενική ιδέα για το τι πρέπει να κάνετε στη συνέχεια. Το δεύτερο, με την μορφή ενός walkthrough, σας οδηγεί στο τι πρέπει να κάνετε ακριβώς ώστε να προχωρήσετε. Ακούγεται εύκολο, όμως δεν είναι κι αυτό γιατί για να χρησιμοποιήσετε το walkthrough θα πρέπει πρώτα να περάσετε ένα αρκετά δύσκολο minigame. Το mini game αυτό θα αρχίσει να γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο, έως και αδύνατο να ολοκληρωθεί, όσο πιο συχνά το walkthrough! Εκτός αυτού, το walkthrough δεν προσφέρει μασημένη τροφή, απλά σας καθοδηγεί προς την σωστή κατεύθυνση αφήνοντας σας αρκετά κενά, για να τα καλύψετε μόνοι σας.

Γραφικά-Ήχος
Μπορεί το Machinarium να μην διαθέτει κάποια άριστη μηχανή γραφικών (εδώ που τα λέμε, δεν διαθέτει καμία!) αλλά τα γραφικά και το περιβάλλον του, ζωγραφισμένα στο χέρι, αποδίδουν τέλεια τον κόσμο του παιχνιδιού και αποδεικνύουν για μια ακόμα φορά πως η οποιαδήποτε έτοιμη μηχανή δεν πιάνει μία, μπροστά στο χέρι ενός καλλιτέχνη.

Ο 2D κόσμος του παιχνιδιού και τα ρομπότ είναι άριστα σχεδιασμένα, παρουσιάζοντας με τον καλύτερο τρόπο ένα παράξενο και σουρεαλιστικό περιβάλλον, ενώ οι κινήσεις των ρομπότ είναι ρεαλιστικές αν και σε πολλές περιπτώσεις αργές, κάτι που βέβαια αντικατοπτρίζει τον αργό ρυθμό του παιχνιδιού.

Ο ήχος του παιχνιδιού κυμαίνεται στα ίδια πλαίσια. Με εκπληκτικά ηχητικά εφέ, «μηχανικούς» ήχους του περιβάλλοντος και μια μουντή και μελαγχολική μουσική επένδυση την οποία δεν πρόκειται να βαρεθείτε, σας βάζει απευθείας στον κόσμο του Machinarium.

Επίλογος
Αν και δεν διαθέτει το μπάτζετ των μεγάλων τίτλων της αγοράς, το Machinarium μπορεί να σταθεί επάξια ανάμεσά τους. Είναι ένα adventure που θυμίζει κάτι από το ένδοξο παρελθόν του είδους και που το χαρακτηρίζει κάτι που σπάνια συναντάμε πια σε παιχνίδι: η πρωτοτυπία. Σε μια εποχή που όλα τα παιχνίδια μας προσφέρουν άμεση και «φθηνή» ευχαρίστηση, το Machinarium αποτελεί ακόμη μια εξαίρεση στον κανόνα, προκαλώντας μας να επιστρατεύσουμε την σκέψη μας και την λογική μας. Παρ’ όλα αυτά, λόγω του ιδιόμορφου gameplay του, δεν συστήνεται σε σύγχρονους gamers και γενικά σε όσους δεν τα καταφέρουν καλά με την επίλυση γρίφων.

Θετικά:
- Πρωτότυπο σενάριο
- Ατμοσφαιρικά σκηνικά
- Έξυπνο σύστημα βοήθειας
- Χαμηλές απαιτήσεις σε hardware

Αρνητικά:
- Σχεδιασμένο σε flash
- Υψηλό επίπεδο δυσκολίας στους περισσότερους γρίφους
- Τα γραφικά παραέχουν «retro» ύφος

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 6.5
Gameplay: 7.5
Αντοχή: 7
Γενικά: 7.2

Ένα ατμοσφαιρικό παιχνίδι, το οποίο κάθε fan των παλιών adventures πρέπει να δοκιμάσει.

Αντώνης Παπαθανασίου

NEWS   VIEW ALL

Machinarium: Τον επόμενο μήνα στο PSN

Μετά από ανακοίνωση της Sony είναι πλέον σίγουρο ότι το Machinarium θα είναι διαθέσιμο τον Σεπτέμβρη στο ευρωπαϊκό PSN. Αυτά είναι καλά νέα φυσικά αφού το παιχνίδι είχε πρωτοβγεί για PC το 2009 και ...
Posted (17 Aug 2012)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 ilovegames (Level 25) 11/02/2011 17:03
πραγματικά πρωτότυπο. του δίνω 7 οχι γιατι η γενική εικόνα ειναι άσχημη (αντιθέτως ειναι πολυ καλή) αλλα γιατι πολύ απλά δυσκολεύτηκα πάρα πολύ και ο ήχος σε μερικά σημεία δεν μου αρέσει. επίσης έχει ενα προβληματάκι και τον χειρισμό όπως αναφερθηκε στο review γιατι για να πάρεις κάτι πρέπει να είσαι πολύ κοντά. Παρόλ' αυτά το συνιστώ σε αυτούς που θέλουν να δοκιμάσουν κάτι καινούργιο και ειδικά σε αυτούς που τους αρέσουν τα puzzle / point and click adventures!
#2 lalo007 (Level 3) 11/02/2011 17:03
πολυ ωραιο και καλοσχεδιασμενο παιχνιδι,αλλα παρα πολυ δυσκολο(για μενα τουλαχιστον).δε ν το εχω τελειωσει ακομα(αμφιβαλλω αν εχω περασει το μισο game)και μου εχει βγαλει το λαδι.
#3 dimokritos (Level 6) 11/02/2011 17:03
προσωπικα δεν καταλαβαινω γιατι υπαρχουν ακομα τετοια παχνιδια.οσο εξελισσονται τα τεχνολογικα μεσα πρεπει να βλεπουμε πιο καλους τιτλους. τα εχουμε βαρεθει ολα αυτα
#4 wiifiter 11/02/2011 17:03
Εξαιρετική προσπάθεια! Το 10 αντικατοπτρίζει τα μέσα που είχαν οι developers σε σχέση με το αποτέλεσμα που παρέδωσαν!
#5 F33L (Level 8) 06/05/2012 09:05
θρησκεια το game
#6 koulisfe (Level 14) 06/06/2013 03:42
Τόσο καλό, μα τόσο δύσκολο! Τόσο δύσκολο όμως, ειδικά στο τέλος!
#7 Mr.Dododi (Level 25) 06/09/2014 20:44
Ένα από τα καλύτερα adventure games που έχω παίξει ποτέ. Τόσο όμορφο και ταυτόχρονα τόσο δύσκολο παιχνίδι.
Score 7.2
8.06 User Score
(17 votes )
User Reviews 0
Genre: Adventure
Developer: Amanita Design
Publisher: Amanita Design
Διάθεση: Beacon Multimedia (210-6595630)
Players: 1
Requirements: 1GB RAM, Επεξεργαστής Intel Pentium 4 2.00GHz, Κάρτα γραφικών NVIDIA GeForce 510, Xώρος στο σκληρό δίσκο 1GB, Λειτουργικό σύστημα Microsoft Windows XP/Vista/7/8/10
Official Website: Κλικ εδώ
Demo: Download
Release Date: 16/10/2009
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.