Forza Horizon

Hot
REVIEWED ON Xbox 360  

To spin-off που εντυπωσιάζει.

To spin-off που εντυπωσιάζει.

To spin-off που εντυπωσιάζει.

Από παλαιότερα, υπήρχε ανέκαθεν μια κόντρα μεταξύ των χρηστών των κονσόλων του στυλ ότι "Tο PlayStation 2 είναι πολύ καλύτερο από το Xbox ή το αντίστροφο". Αφού υπήρχαν λοιπόν οι σχετικές λογομαχίες εκεί που δεν μπορούσαν με τίποτα οι «Xboxαδες» να ανταγωνιστούν τους χρήστες του PlayStation ήταν ένας τίτλος ο οποίος γι’ αρκετά χρόνια (στην κατηγορία του) έπαιζε «κυριολεκτικά» μόνος του. Το ονομά του; Gran Turismo. Πολλοί gamers αγόραζαν την κονσόλα της Sony μόνο και μόνο για να τον παίξουν. Ειδικά με το PlayStation 3 το κακό είχε παραγίνει. Μόλις επιτέλους βγήκε το Gran Turismo 5 αμέσως συνοδεύτηκε με το PlayStation 3, σε συλλεκτικές bundle εκδόσεις και οι πωλήσεις ήταν οι...αναμενόμενες. Μιλάμε βέβαια για μια ιστορική σειρά η οποία έκανε την εμφάνιση της στα τέλη του 1997. Έκτοτε έχει πουλήσει αποκλειστικά στις κονσόλες της Sony πάνω από 65 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. 

“Microsoft” «Κάτι πρέπει να γίνει με το Gran Turismo»
Έπειτα από οκτώ περίπου χρόνια, η εταιρία-κολοσσός έκανε το πρώτο της βήμα για να αντιμετωπίσει το αποκλειστικό μεγαθήριο της Ιαπωνικής Sony ώστε να έχει κι αυτή ένα δικό της racing να υπερηφανεύεται για την δική της κονσόλα.

Στις 3 Μαΐου του 2005 το Forza Motorsport για το πρώτο Xbox ήταν γεγονός. Το Forza είναι ιταλική λέξη και σημαίνει «δύναμη» (force). Και πόσο δυνατά μπήκε στην κατηγορία των racing simulation παιχνιδιών; Με 231 αυτοκίνητα στο ενεργητικό του, απίστευτα ρεαλιστικό σύστημα οδήγησης, ζημιές οι οποίες δεν παρέμεναν μόνο σε κοσμητικό επίπεδο, εξωφρενικά πολλές δυνατότητες παραμετροποίησης του αυτοκινήτου σας αλλά και ιστορικές διαδρομές, όπως οι Silverstone, Tsukuba και Road America, κοινό και κριτικοί έμειναν με το στόμα ανοικτό. Δάκρυα χαράς έτρεχαν από τα μάτια των χρηστών του Xbox μιας και πλέον θα μπορούσαν να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στους αιώνιους PlayStation "εχθρούς" τους όταν τελικά η κουβέντα θα έφτανε στο (μισητό γι' αυτούς) Gran Turismo.

Μπορεί όλα αυτά να ανήκουν πλέον στο παρελθόν όμως οι δύο αυτές σειρές, εάν θέλετε να το πιστέψετε, ακόμα κονταροχτυπιούνται! Εδώ θα μου πείτε ακόμα υπάρχουν φιλονικίες για το εάν το PlayStation 3 είναι καλύτερο από το Xbox 360 εκεί θα κολλήσουμε; Ναι, γιατί σ’ αυτή τη μεταξύ τους μονομαχία, προσπαθώντας ο ένας να γίνει καλύτερος από τον άλλον, προσέχοντας πάντα και την παραμικρή λεπτομέρεια, ξέρετε ποιος βγαίνει νικητής; Εμείς, μιας και τα δύο games είναι πάντα υψίστης ποιότητας. Για την ακρίβεια είναι ότι καλύτερο έχει να δείξει η κατηγορία των racing simulators. Μπορεί να έχουν τις μικροδιαφορές τους μιας και το Forza Motorsport ανέκαθεν έριχνε μεγαλύτερο βάρος στην τροποποίηση αλλά και την προσαρμογή των οχημάτων του. Το Grand Turismo από την άλλη προσπαθούσε να παραμείνει πιστό στα physics, στην λεπτομερή απεικόνιση, αλλά και στον ξεχωριστό τρόπο οδήγησης των αμαξιών του. Όμως μήπως το Forza Horizon, το νέο μέλος της σειράς, προσπαθεί να ξεχωρίσει αρκετά από τον ανταγωνισμό;

Forza Horizon; Γιατί όχι Forza Motorsport 5;
Το νέο δημιούργημα της Playground Games δεν είναι η φυσική συνέχεια της σειράς Forza. Είναι ένα spin-off το οποίο διαδραματίζεται σε έναν «ανοικτό» κόσμο όπως επιτακτικά ζητούσαν οι fans του παιχνιδιού. Οι συντελεστές βέβαια παραμένουν οι ίδιοι. Να αναφέρουμε ότι οι developers δεν είναι τυχαίοι μιας και οι περισσότεροι προέρχονται από κορυφαία αγγλικά studios όπως Codemasters, Bizarre, Criterion κ.α. Όταν μιλάμε όμως για ένα open world racing μια λέξη μας «βασανίζει». Arcade. Έγινε άραγε η αγαπημένη μας σειρά Forza...casual; Η μήπως προσπαθεί να επιστρέψει (έστω και λίγο) στις ρίζες της; Ας μην βιαστούμε να βγάλουμε όμως πρόχειρα συμπεράσματα και ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Από πού και ως πού Horizon;
Το όνομά του παιχνιδιού προσδίδει ταυτόχρονα και την αποστολή σας στο παιχνίδι. Θα πρέπει να τερματίσετε πρώτοι στο ομώνυμο φεστιβάλ (Horizon Festival), μια γιορτή γεμάτη με δυνατή μουσική η οποία τιμά τα...κωλοφτιαγμένα αμάξια και φυσικά τις...μισοντυμένες γυναίκες.

Το σκηνικό δεν είναι πρωτόγνωρο. Στην πόλη του Κολοράντο, όπου διεξάγεται το φεστιβάλ και κάτω από το φως των πυροτεχνημάτων, παντού υπάρχουν τύποι (αλλά και τύπισσες!) οι οποίοι μαρσάρουν ασταμάτητα ενώ παράλληλα σας κοιτάζουν με μισό μάτι θέλοντας να σας δείξουν ποιος είναι το αφεντικό. Και κάτω από το φόβο του αρχάριου, μιας και ξεκινάτε μ’ ένα «φτωχό» Volkswagen (μοντέλο ’95) το οποίο με το ζόρι προσπαθεί να τα βγάλει πέρα, έρχεται -σαν ιππότης σ’ άσπρο άλογο- η διοργανώτρια του event να σας καλωσορίσει (φορώντας καυτό σορτς και πουκάμισο δεμένο ως τον αφαλό) για να σας εξηγήσει τα βασικά του τουρνουά.

Μπορεί το σκηνικό της γιορτής και του φεστιβάλ, να θυμίζει αρκετά αυτό του Forza Motorsport αλλά σε καμία περίπτωση δεν αγγίζει στο ελάχιστο την ιστορία του η οποία θεωρείται τουλάχιστον...cliché. Στη συνέχεια ακολουθούν διάφορα cinematics τα οποία ευτυχώς έχουν την κατάλληλη χρονική διάρκεια ώστε να μην σας απασχολήσουν και πολύ. Εφόσον λοιπόν προσπεράσουμε την αδιάφορη ιστορία του Horizon θα μάθετε ότι θα πρέπει να ξεπεράσετε άλλους 249 οδηγούς εάν θέλετε να φτάσετε στην πρώτη θέση. Πολύ έξυπνα ο τίτλος εφεύρει ένα νέο σύστημα βραχιολιών τα οποία αποκτάτε κάθε φορά που ανεβαίνετε τις ανάλογες θέσεις στην κατάταξη του τουρνουά.

Μπορεί ο αριθμός των οδηγών να σας μοιάζει υπερβολικός στην αρχή όμως πραγματικά μόλις τερματίσετε το παιχνίδι σίγουρα θα θέλετε κι άλλο! Αυτό συμβαίνει διότι οι δοκιμασίες που θα πρέπει να φέρετε εις πέρας ξεπερνάνε τις 120 δίνοντάς σας παράλληλα την απόλυτη ελευθερία κινήσεων.

Επιτέλους, είμαι ελεύθερος!
Μόνο στην αρχική δοκιμασία θα νιώσετε ίσως κάπως...αποκλεισμένοι μιας και θα πρέπει να συναγωνιστείτε με κάποιους άλλους «άπειρους» οδηγούς εάν θέλετε να λάβετε το τελευταίο εισιτήριο εισόδου για το φεστιβάλ. Από εκεί και πέρα μπορείτε να πράξετε όπως εσείς επιθυμείτε. Θέλετε να βγάλετε το GPS (το οποίο παρεμπιπτόντως απολαμβάνει την απόλυτη υποστήριξη του Kinect, απλώς πείτε GPS τον προορισμό σας και…voila!) και να οδηγήσετε μέχρι τον επόμενο αγώνα; Η μήπως θέλετε να εξερευνήσετε με την ησυχία σας τον τεράστιο χάρτη για να ανακαλύψετε νέα αμάξια (barn cars) αλλά και να μονομαχήσετε μ’ άλλους οδηγούς που θα βρείτε στον δρόμο σας; Το Forza Horizon ούτως ή άλλως παρακολουθεί την κάθε σας κίνηση ακόμα και εάν δεν τρέχετε σε κάποιο ειδικό event. Έτσι, ότι...μπατιλίκια/στροφιλίκια, επικίνδυνες προσπεράσεις, καταστροφές αλλά και υψηλές ταχύτητες πραγματοποιήσετε, αυτές με την σειρά τους θα καταγράφονται στον πίνακά σας ο οποίος θα σας ενημερώνει συνεχώς για την βαθμολογική σας θέση.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το Forza Horizon φέρνει αρκετά στοιχεία από έναν sandbox τίτλο και στην ουσία θα λέγαμε ότι αυτός είναι ο σκοπός του. Έχει να κάνει με την εξερεύνηση και όχι τόσο με το να επανεφεύρει την απόλυτη εμπειρία οδήγησης στην κατηγορία των racing simulators.

Γιατί όμως επιλέχθηκε η πολιτεία του Κολοράντο για αυτή την sandbox εμπειρία; Εδώ να αναφέρουμε ότι οι developers ταξίδεψαν πραγματικά ως εκεί για να βγάλουν τις απαραίτητες φωτογραφίες (πάνω από 50.000) και για να εξερευνήσουν την περιοχή σπιθαμή προς σπιθαμή. Είναι πραγματικά πανέμορφη και θα βρείτε ακριβώς τα πάντα για να δείξετε τις οδηγικές σας ικανότητες. Βουνά, ορυχεία, πεδιάδες, ασφαλτόδρομοι αλλά και χωματόδρομοι (με την ανάλογη κυκλοφοριακή κίνηση) σας περιμένουν για να τους απολαύσετε. Η οδήγηση εννοείται παραμένει στα υψηλά επίπεδα που μας έχει συνηθίσει η Playground Games, ακόμη κι όταν βγαίνετε εκτός δρόμου, κάτι το ασυνήθιστο για τα δεδομένα της σειράς.

Όλα αυτά συμβαίνουν χωρίς καμία παύση μιας και ο χάρτης είναι ενιαίος και δεν χρειάζεται να περιμένετε σε κανένα σημείο του για να γίνει κάποιο loading, εκτός όταν βέβαια αποφασίσετε να λάβετε μέρος σε κάποιο event. Πολύ σημαντικό το τελευταίο μιας και οι παύσεις παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο σ’ ένα racing. Έχει γίνει απίστευτη δουλειά σ’ αυτόν τον τομέα, η οποία σίγουρα αξίζει πολλά συγχαρητήρια.

Festival Events
Αφού λοιπόν εξερευνήσετε και εσείς με την ησυχία σας το εικονικό Κολοράντο με την νέα σας τετράτροχη αγάπη, σε κάποια φάση σίγουρα θα θελήσετε να λάβετε μέρος σ’ ένα από τα πολλά events. Τα συγκεκριμένα ξεκλειδώνουν όσο ανεβαίνετε θέσεις στον πίνακα κατάταξης, αρκεί πάντα να έχετε και το ανάλογο βραχιόλι, όπως προαναφέραμε, αλλά και το ανάλογο αμάξι. Το τελευταίο, εάν είναι πολύ γρήγορο ή ανήκει σ’ άλλη κλάση, το πιο πιθανό είναι να πρέπει να το υποβαθμίσετε για τις ανάγκες του αγώνα. Μπορείτε να μπείτε σ’ όποιο event θέλετε και εάν μερικά δεν σας γεμίζουν το μάτι (ή την τσέπη με credits που είναι και το αντίστοιχο νόμισμα του παιχνιδιού) μπορείτε να τα προσπεράσετε. Συνολικά το single-player κομμάτι θα σας απασχολήσει για κάτι παραπάνω από 20 ώρες αλλά να έχετε στο νου σας ότι μπορείτε σε κάθε πίστα να τρέξετε αντίπαλοι με το ghost car του νούμερου ένα της παγκόσμιας κατάταξης. Οπότε άνετα αυτές οι 20 ώρες μπορούν να γίνουν...200 μέχρι να τα καταφέρετε!

Μακάρι όλοι οι spin-off τίτλοι να διακρινόντουσαν για την ποιότητα που χαρακτηρίζει το Forza Horizon σ’ όλους τους τομείς.

Μετά από τους «επίσημους» αγώνες ταχύτητας, στους οποίους εννοείται ότι πρέπει να λάβετε την πρώτη θέση εάν θέλετε να θεωρηθούν επιτυχημένοι, θα βρείτε και κάποιους «ανεπίσημους», τους λεγόμενους street αγώνες. Αυτοί, αν και δεν παίζουν κανένα ρόλο στην βαθμολογία σας, εμφανίζονται στο χάρτη χωρίς κάποια προειδοποίηση και είναι προαιρετικοί. Μέσω αυτών κερδίζετε ένα σεβαστό ποσό από credits τα οποία είναι απαραίτητα για τις αναβαθμίσεις/παραμετροποιήσεις του αμαξιού σας. Μ’ αυτούς επίσης μπορείτε να εμπλουτίσετε και το γκαράζ σας με νέα αμάξια μιας και δεν θα είναι λίγοι οι αντίπαλοι που θα αντιμετωπίσετε οι οποίοι σαν νέοι wannabe Vin Diesel θα ρισκάρουν ακόμα και το ίδιο τους το αμάξι για έπαθλο! Πάντως, όλες οι μονομαχίες στον δρόμο είναι αρκετά συναρπαστικές αλλά αυτά που ξεχωρίζουν είναι τα showcase events στα οποία θα βρεθείτε αντιμέτωποι μ’ ένα αεροπλάνο, ένα ελικόπτερο αλλά και μ’ ένα…αερόστατο!

Μυστικά - Upgrades – PR modes
Από την άλλη εάν δεν είστε ο τύπος που θέλει να ταξιδεύει αρκετά χιλιόμετρα για να φτάσει στο επόμενο event, με μεγάλη σας χαρά θα ανακαλύψετε τα outposts, στα οποία αναβαθμίζετε τα αυτοκίνητά σας ή τηλεμεταφέρεστε άμεσα σε κάποιο άλλο outpost της επιλογής σας. Θα πρέπει όμως να πληρώσετε κάποια χρήματα για την υπηρεσία αυτή, καθώς τίποτα δεν είναι δωρεάν στον κόσμο του Forza.

Το αρχικό ποσό τηλεμεταφοράς αγγίζει τα 10.000 credits, μπορείτε όμως να λάβετε αρκετές εκπτώσεις εάν ολοκληρώσετε επιτυχώς κάποιες δοκιμασίες, οι οποίες ονομάζονται PR stunts. Σ’ αυτές πέραν των κλασικών δοκιμασιών που θα πρέπει να φέρετε εις πέρας όπως το να ξεπεράσετε κάποιο όριο ταχύτητας, να κάνετε κάποιο «επικό» drift ή κόλπο, υπάρχουν και κάποιες πιο «χαλαρές» όπως το να οδηγήσετε ένα αμάξι άθικτο σ’ ένα σημείο για να το φωτογραφήσουν. Τέλος υπάρχουν 100 κρυμμένες πινακίδες σ’ όλο το χάρτη. Καθεμία, εφόσον την κατεδαφίσετε, σας δίνει 1% έκπτωση στις αναβαθμίσεις του αμαξιού σας. Βρείτε όλες τις πινακίδες λοιπόν, διαλύστε τες και θα έχετε όλα τα upgrades δωρεάν.

Σε κάποιους τομείς του παιχνιδιού όμως υπάρχουν και κάποια δυσάρεστα, μιας και ναι μεν μπορείτε να αναβαθμίσετε αρκετά από τα μέρη του αυτοκινήτου σας (είτε αυτόματα είτε χειροκίνητα) από την άλλη όμως δεν μπορείτε να κάνετε το λεπτομερές tuning (όπως ride height, tire pressure και brake tuning) που κάνατε στα παλαιότερα παιχνίδια της σειράς. Προσοχή επίσης χρειάζεται στις επαφές με άλλα αμάξια, αφού δεν κερδίζετε σχεδόν ποτέ κάτι εάν τρακάρετε με κάποιον αντίπαλο, αντιθέτως χάνετε τους bonus πόντους σας. Άξιο αναφοράς εδώ είναι ότι στο Forza Horizon οι ζημιές είναι απλά εξωτερικές (αν και υπάρχει επιλογή να βγουν και αυτές) και δεν επηρεάζουν καθόλου την συμπεριφορά του αυτοκινήτου σας, κάτι το οποίο ίσως δυσαρεστήσει του φανατικούς οπαδούς της σειράς.

Τουλάχιστον υπάρχει ευτυχώς η δυνατότητα να κάνετε import τα αγαπημένα σας βινύλια από το Forza Motorsport 4 αλλά και να τα πουλήσετε ή να τα ανταλλάξετε μέσω ενός αρκετά απλοποιημένου (σε σχέση με τα προηγούμενα της σειράς) store. Στα θετικά όμως έχουμε και την επιστροφή του Photo Mode που μέσω αυτού μπορούμε να βγάλουμε διάφορες φωτογραφίες το αγαπημένο μας αμάξι και μάλιστα με αρκετές δυνατότητες στην λήψη. Μπορείτε να πειράξετε το focus της κάμερας, τα χρώματα τα φίλτρα και πολλά άλλα ώστε να επιτύχετε το επιθυμητό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

Επιτέλους βραδινή οδήγηση!
Η πολύχρονη απαίτηση των φανατικών της σειράς για επικίνδυνες οδηγήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας υλοποιείται επιτέλους στο Forza Horizon. Έτσι καθώς οδηγείτε και σε πραγματικό χρόνο (μισής ώρας περίπου) θα δείτε τον ήλιο να δύει, να ανοίγουν τα φώτα του αμαξιού σας και οι φωτοσκιάσεις να κάνουν τα δικά τους παιχνίδια, αφήνοντάς σας άναυδο με το πόσο ρεαλιστικά έχουν υλοποιηθεί όλα αυτά στην οθόνη σας. Εκτός από τα φώτα, πλήρως δυναμικά είναι και τα όργανα του αυτοκινήτου σας, όπως θα παρατηρήσετε εάν αποφασίσετε να οδηγήσετε σε cockpit view. Αυτό το «καταραμένο» view όμως φαίνεται ακόμα να πάσχει από άποψη των ζημιών που έχει πάθει το αυτοκίνητό σας. Αν δείτε το όχημά σας από την κλασική τρίτου προσώπου (chase) κάμερα, θα παρατηρήσετε πως φαίνεται να έχει υποστεί αρκετές ζημιές. Όταν όμως θα γυρνάτε την κάμερα σε cockpit view όλες οι ζημιές θα εξαφανίζονται δια μαγείας!

Κατά τ’ άλλα όλα τα μοντέλα είναι λεπτομερέστατα ως προς την απεικόνισή τους και η παρουσίασή τους είναι εντυπωσιακή με τα φλας και τους ρεαλιστικούς φωτισμούς να τα αγκαλιάζουν σε κάθε ευκαιρία. Όπως επίσης ρεαλιστική είναι και η εμπειρία οδήγησης που σας προσφέρουν και τα 127 αμάξια που είναι αρχικά διαθέσιμα. Σίγουρα η ποικιλία θα μπορούσε αρχικά να είναι μεγαλύτερη αλλά εξίσου σίγουρη είναι και η μελλοντική προσθήκη περισσότερων μοντέλων μέσω DLC. Ίσως η Playground Games θα έπρεπε να σκεφτεί λίγο καλύτερα την πολιτική αυτή μιας και ανέκαθεν σε κάθε νέο μέλος της σειράς της είναι...ολοένα και πιο επιθετική. Κατ' εμέ είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αναγκαστείτε να πληρώσετε αδρά το κάθε νέο μοντέλο αυτοκινήτου που θα διαθετεί μελλοντικά για download.

Στα του gameplay, όλες οι βοήθειες, όπως και στους προκατόχους του Horizon, είναι διαθέσιμες και εδώ, απλά παρατηρείται ένας πιο ελαστικός χειρισμός σε σχέση με πριν. Αντίθετα, δεν θα είναι καθόλου ελαστικό το να απενεργοποιήσετε όλες τις βοήθειες (ειδικά το traction control) και να θέσετε το επίπεδο δυσκολίας στο simulation mode. Εκεί το Forza Horizon δείχνει πραγματικά τα δόντια του, καθώς θα αντιληφθείτε (ειδικά με τη χρήση τιμονιέρας) ότι δεν μπορείτε να κρατάτε συνέχεια το δάκτυλό σας πατημένο στο γκάζι! Θα χρειαστεί να πατάτε το φρένο τη σωστή στιγμή ή ακόμη καλύτερα να κατεβάζετε ταχύτητες ώστε να επωφελείστε από την φυσική επιβράδυνση του κινητήρα. Εάν δεν τα καταφέρετε κάποια φορά όμως μην ανησυχείτε, διότι ακόμη υπάρχει το rewind εργαλείο το οποίο σας επιτρέπει να πάτε αρκετά δευτερόλεπτα πίσω και να ξαναδοκιμάσετε να πάρετε σωστά αυτή την δύσκολη στροφή που χάσατε πριν. Γενικά δεν θα μείνετε καθόλου παραπονεμένοι από τον γενικό χειρισμό των αμαξιών ακόμα κι αν ανήκετε στους απαιτητικούς.

Το Α.Ι έχει ανέβει και αυτό ένα σκαλί παραπάνω διορθώνοντας τα όποια λάθη του παρελθόντος, καθώς όσο δυσκολεύουν οι κούρσες, τόσο θα χρειαστεί να ιδρώσετε για να βγείτε πρώτοι. Πάντως, όσες πιο πολλές βοήθειες έχετε απενεργοποιημένες, τόσο πιο πολύ το παιχνίδι θα σας ανταμείβει με περισσότερα χρήματα.

Πριν κλείσουμε θα θέλαμε να αναφερθούμε και λίγο στα loading times του παιχνιδιού. Εάν εξαιρέσουμε τον χάρτη στον οποίο (όπως και προαναφέραμε) πραγματικά τρέχετε απροβλημάτιστα χωρίς ίχνος καθυστέρησης για να φορτώσει οποιοδήποτε τμήμα του, γενικά υπάρχει ένα μικρό θεματάκι. Ίσως να μην το παρατηρήσετε αρχικά αλλά τερματίζοντας το παιχνίδι και κοιτώντας πίσω σκεφτόμενοι πόση ώρα περάσατε μπροστά από μια οθόνη η οποία έλεγε "loading" ίσως να δυσαρεστηθείτε λίγο. Κατά τα άλλα, το αποτέλεσμα που εμφανίζεται στην οθόνη σας, αξίζει και με το παραπάνω αυτόν τον μικρό χρόνο αναμονής.

Online modes
Οι multiplayer δυνατότητες του Forza Horizon σας επιτρέπουν καταρχήν να συνδεθείτε με τους φίλους σας (2-8 παίκτες), επιλέγοντας το Free roam το οποίο σας μπλέκει σε Co-op καταστάσεις. Υπάρχουν κάποιες αποστολές οι οποίες είναι παθητικές, όπως το να τρέξετε μαζί κάποιο αριθμό χιλιομέτρων, αλλά και πιο ενεργές όπως τo να πιάσετε ταυτόχρονα ένα όριο ταχύτητας. Φυσικά σ’ όλα χρειάζεται άριστη συνεργασία μεταξύ σας μιας και τα περισσότερα θα πρέπει να υλοποιηθούν σε προκαθορισμένο χρόνο. Υπάρχουν βέβαια και πιο διασκεδαστικά modes όπως το να παίξετε μεταξύ σας συγκρουόμενα ή να ορίσετε δύο σημεία και να φτιάξετε μια δικιά σας διαδρομή για να αγωνιστείτε ή να εξερευνήσετε.

Στο online mode, το level σας ξεκινάει από το 1 και έχετε ξεχωριστό xp σε σχέση μ’ αυτό του single-player. Κάθε φορά που ανεβαίνετε level ένας...κουλοχέρης κάνει την εμφάνισή του ο οποίος μπορεί να σας φιλοδωρήσει μ’ αρκετά credits ή ακόμα καλύτερα μ’ ένα τυχαίο αυτοκίνητο! Εδώ υπάρχει μια πιο άμεση σχέση μιας και ότι και από τα δυο και εάν κερδίσετε μεταφέρεται άμεσα και στο single-player mode του παιχνιδιού.

Τα Playground games είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά. Ένα εξ αυτών ονομάζονται King και σας δίνει ως στόχο να προσπαθήσετε να κρατήσετε ένα υποτιθέμενο χρυσό κράνος στην κατοχή σας για όσο περισσότερη ώρα μπορείτε. Αν σας ακουμπήσει ένα αντίπαλο αμάξι τότε θα πρέπει όλοι να κυνηγήσετε αυτό μιας και πλέον αυτός ο παίκτης θα είναι ο «βασιλιάς». Το ακριβώς ανάποδο συμβαίνει στο δεύτερο mode το οποίο ονομάζεται Infection. Σε αυτό θα πρέπει να αποφύγετε να σας ακουμπήσουν τα μολυσμένα αμάξια και ο τελευταίος που θα παραμείνει σώος θα είναι και ο νικητής. Τέλος, υπάρχει και το cat and mouse mode το οποίο είχαμε πρωτοδεί στο Project Gotham Racing 4. Εδώ χωρίζεστε σε δυο ομάδες των τεσσάρων. Καθεμία έχει τρία γρήγορα αυτοκίνητα (cats) και ένα πιο αργό (mouse). Τα γρήγορα αμάξια πρέπει να αποτρέψουν να τερματίσει το..."ποντίκι" της αντίπαλης ομάδας με κάθε μέσο! Γενικά όλα τα παραπάνω modes είναι πολύ ευχάριστα μιας και σας βγάζουν από το σοβαρό στυλ οδήγησης και σας κάνουν να χαλαρώσετε αλλά πρωτίστως να διασκεδάσετε!

Μαμά, κοίτα! Μία Lamborghini στο σαλόνι μας!
Από τις ελάχιστες φορές που το Horizon δεν δείχνει καταπληκτικό είναι όταν παραμείνετε με το αυτοκίνητό σας ακίνητοι για αρκετή ώρα (που πιστέψτε μας αυτό δεν θα γίνει σχεδόν ποτέ). Εκεί οι πιο παρατηρητικοί θα δείτε ότι μερικά textures από το γρασίδι αλλά και μερικές γωνίες του οδοστρώματος είναι λιγάκι παραμορφωμένα. Αυτές οι λεπτομέρειες δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αμαυρώνουν την συνολική εικόνα των γραφικών η οποία αγγίζει το άριστα.


Το draw distance είναι αρκετά εντυπωσιακό και παρόλο που τα fps έχουν παραμείνει κλειδωμένα για πρώτη φορά στα 30 (από 60) δεν θα παρατηρήσετε καμία πτώση αυτών. Θα αναρωτηθείτε αρκετές φορές πως μπορεί μια κονσόλα τόσων ετών όπως το Xbox 360, να τα βγάζει πέρα με τόσο ομαλό frame rate. Τα γραφικά εξακολουθούν να είναι χάρμα οφθαλμών και κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς -όπως θα παρατηρήσετε- οι φωτισμοί ακόμα κι εκεί δίνουν ρεσιτάλ.

Μουσική στη διαπασών
Ένα φεστιβάλ δεν μπορεί να υπάρξει εάν δεν υπάρχουν και οι ανάλογοι DJs για να το υποστηρίξουν. Στη διάθεσή σας, θα έχετε τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς από τους οποίους μπορείτε να επιλέξετε και ακούσετε την μουσική της επιλογής σας. Εκτός όμως από την μουσική θα ακούσετε και αρκετά σχόλια αλλά και συνεντεύξεις από άλλους οδηγούς οι οποίοι απογοητεύουν με τα στερεότυπα σχόλια και προσχήματα που κρατούν. Δεν ταιριάζουν κιόλας με την προσωπικότητα που μας έχει δείξει η σειρά Forza.

Γενικά πάντως εάν εξαιρέσουμε τα σχόλια, η μουσική είναι αρκετά καλή. Μπορεί να ταιριάξει σ’ όλα τα γούστα, μιας και ο ένας σταθμός είναι για πιο rock καταστάσεις, ο άλλος για πιο dance και ο Horizon Bass Arena αρέσκεται στην dubstep. Σίγουρα τα περίπου 20 κομμάτια που απαρτίζουν τον κάθε σταθμό δεν επαρκούν για να σας κρατήσουν συντροφιά μέχρι το τέλος του παιχνιδιού, αλλά γενικά δεν πρόκειται να σας χαλάσουν την συνολική εμπειρία. Αυτό που σίγουρα θα σας την ανεβάσει είναι τα εφέ των μηχανών που για άλλη μια φορά είναι πολύ υψηλής ποιότητας και πολύ προσεγμένα. Είναι όλα τους ξεχωριστά, ενώ έχουν έντονες διαφοροποιήσεις όσο βρίσκεστε μέσα σε κάποιο τούνελ.

Κάτι παραπάνω από ένα απλό racing
Κατά το παρελθόν, πολλοί εξομοιωτές οδήγησης προσπάθησαν να διαχωρίσουν τους εαυτούς τους από τις κατηγορίες "simulation" και "arcade". To Forza Horizon από την άλλη κάνει το ακριβώς αντίθετο. Προσπαθεί να βρει την χρυσή τομή κάπου στο ενδιάμεσο για να ευχαριστήσει όλες τις κατηγορίες παικτών, κρατώντας παράλληλα την δομή που έκανε επιτυχημένη την σειρά. Προσθέτει ακόμη sandbox στοιχεία μ' έναν ανοικτό κόσμο, γεμάτο προκλήσεις, μυστικά και πανέμορφα τοπία προς εξερεύνηση. Εσείς τι περιμένετε; Να σας πούμε να το αγοράσετε;

Θετικά:
- Πανέμορφα γραφικά
- Οδήγηση που καλύπτει και τον πιο απαιτητικό
- Ανοικτός κόσμος
- Αρκετά online modes
- Λεπτομερέστατοι σχεδιασμοί σε αμάξια και τοπία
- Ανώτερη A.I. από τους προκατόχους του

Αρνητικά:
- Βαρετή και ανούσια ιστορία
- Ακριβά μελλοντικά DLC
- Μικρή ποικιλία σε μουσικά κομμάτια

Βαθμολογία
Γραφικά: 9
Ήχος: 8 
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 8.5
Γενικά: 8.5

To racing που πρέπει οπωσδήποτε να αποκτήσουν όλοι οι κάτοχοι Xbox 360!

Μιχάλης Μητρόπουλος

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 mike kodima (Level 20) 27/10/2012 18:46
Πολύ καλό review,το game αξίζει να το αγοράσουν η fan του Forza
#2 Genji (Level 12) 27/10/2012 19:05
Είχα μια αμφιβολία επειδή θα ήταν spin-off αλλά μου την έλυσες! Ωραίο το review, ξεκινάω επιτόπου για αγορά να προλαβω τα μαγαζ(ι)α! :-)
#3 gia_diak (Level 6) 29/10/2012 17:50
πολύ καλό παιχνίδι, σιγουρή αγορά
#4 andreaskal13 (Level 17) 29/10/2012 21:02
κατα τη γνωμη μου για spin off ειναι αριστο! 10!
#5 ati009 (Level 12) 31/10/2012 17:40
πολυ καλυτερο απο τις προηγούμενες εκδόσεις του μεγαλες διαφορες πολυ μπομπα το παιχνιδι
#6 D_Papastergios (Level 15) 01/11/2012 18:24
Κατα τη γνωμη μου εξαιρετικό παιχνίδι!!
#7 giannisfaf (Level 19) 02/11/2012 16:19
Παιχνιδάρα και πολύ καλό review!!
#8 gman13 (Level 10) 02/11/2012 22:24
παντα το forza ειναι κορυφαιο!
#9 sprk (Level 26) 05/11/2012 03:08
Παρα πολυ ενδιαφερον παιχνιδι και εξισου καλο review!Φοβερο παιχνιδι,απο τα καλυτερα στην κατηγορια αυτη.
#10 skel13 (Level 11) 07/11/2012 14:25
για πισί δεν βγαίνει ε?
#11 geosin93 (Level 5) 08/11/2012 00:08
Αξιζει να το αγορασεις
#12 Manos (Level 39) 22/11/2012 19:11
Quoting skel13:
για πισί δεν βγαίνει ε?

Όχι.
Score 8.5
8.53 User Score
(39 votes )
User Reviews 0
Genre: Racing
Developer: Playground Games, Turn 10 Studios
Publisher: Microsoft Studios
Διάθεση: Microsoft Hellas
Players:
Official Website: Κλικ εδώ
Demo: Download
Full Game: Download
Release Date: 26/10/2012
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification