Reviews Dead or Alive 5 Plus
PS Vita  
Comments (9)

Dead or Alive 5 Plus Hot

Η φορητή έκδοση ενός αγαπημένου sexy fighting.

  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

Η φορητή έκδοση ενός αγαπημένου sexy fighting.

Το Dead or Alive 5 κυκλοφόρησε τον περασμένο Σεπτέμβριο για PS3 και Xbox 360. Tόσο οι ωραίες παρουσίες, όσο και το ακριβές μοντέλο χειρισμού συνέβαλλαν στο να συλλέξει αρκετά καλές κριτικές. Για πολλούς αποτελεί απλώς άλλο ένα fighting game το οποίο έχει καταφέρει να ξεχωρίσει μόνο για τις προκλητικές ενδυμασίες και το ρόστερ που στην πλειοψηφία του είναι γυναικείο. Άλλοι όμως θεωρούν αξιόλογο τόσο το gameplay του όσο και την παρουσία συγκεκριμένων μαχητών με τους οποίους έχουν πλέον δεθεί. 

Μετά από αρκετή σκέψη και δουλειά, η Tecmo Koei αποφάσισε να φέρει το επιτυχημένο fighting στην φορητή κονσόλα της Sony. Έτσι γεννήθηκε το Dead or Alive 5 Plus το οποίο κυκλοφορεί από τις 22 Μαρτίου αποκλειστικά για το PS Vita. Η αλήθεια είναι ότι παρόλο που οι αντιδράσεις της πρώτης έκδοσης ήταν ανάμεικτες, για τα δεδομένα ενός φορητού, ύστερα από την εμπειρία που αποκομίσαμε οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι αποτελεί ένα από τα καλύτερα Fighting που έχουμε δει στο Vita, μετά φυσικά από το -κορυφαίο στο είδος του- Mortal Kombat.

Story time
Το σενάριο του Dead or Alive 5 Plus δεν είναι και πολύ διαφορετικό από αυτό του DoA 5. Η Helena, ιδιοκτήτρια της Doatec, διοργανώνει ένα τουρνουά για πολεμιστές στο οποίο καλούνται να παλέψουν οι πιο δυνατοί μαχητές. Οι γνώσεις τους αλλά και η αυτοπεποίθηση που έχουν για τον εαυτό τους κάνει το campaign ενδιαφέρον και προσθέτει μια δόση αγωνίας για το φινάλε καθώς όλοι φαίνονται αρκετά ικανοί για να στεφθούν νικητές.

Το σενάριο έτσι και αλλιώς δεν περιμέναμε να είχε μεγάλη διάρκεια, αλλά θα μπορούσε τουλάχιστον να είναι διαφορετικό από αυτό της έκδοσης για PS3 και Xbox 360. Όπως και να 'χει γνωρίζαμε εξ αρχής ότι το παιχνίδι είναι port συνεπώς δεν θα πρέπει να το προσμετρήσουμε και πολύ στα αρνητικά του καθώς στα fighting games αυτό που έχει σημασία είναι το σύστημα της μάχης και ο χειρισμός του χαρακτήρα, δύο πράγματα που στο DoA 5 Plus είναι άριστα. Το campaign μαζί με τα cutscenes κρατάει καθαρά 2-3 ώρες εκτός και αν χάνετε συχνά στις μάχες όπου εκεί προστίθεται άνετα μία ώρα ακόμα. Ακόμη, αν δείτε όλα τα cutscenes χωρίς να πατήσετε το skip, το παιχνίδι θα σας ανταμείψει με ένα επιπλέον βραβείο μόλις το τερματίσετε.


Practice makes perfect
To Dead or Alive 5 Plus έχει το καλύτερο training mode που έχουμε δει σε ολόκληρη τη σειρά. Το Training Plus υπόσχεται ότι θα σας μάθει άπταιστα τις κινήσεις, ακόμα και σε κάποιον που παίζει για πρώτη φορά. Για αρχή, είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήστε τις οδηγίες του tutorial το οποίο σας εξηγεί βήμα-βήμα το σύστημα μάχης. Το ξεκίνημά του σας δείχνει πως θα επιτεθείτε στον αντίπαλο, ύστερα πως θα υποχωρήσετε κ.ο.κ. Κάθε φορά που ολοκληρώνετε από ένα chapter του Tutorial αποκτάτε κι ένα Trophy. Στην συνέχεια, η προπόνηση προχωράει μαθαίνοντάς σας τα κουμπιά και τους σωστούς συνδυασμούς ώστε να πετύχετε επίθεση πέντε κινήσεων η οποία προκαλεί αρκετό damage.

Μόλις εξοικειωθείτε με το περιβάλλον, σειρά έχει το Combat Training στο οποίο μπορείτε να μάθετε τους ειδικούς συνδυασμούς για κάθε χαρακτήρα ξεχωριστά. Τέλος, το Combo Challenge είναι εκεί για να δοκιμάσει τις πραγματικές σας δυνατότητες αφού πρέπει να εκτελέσετε τους συνδυασμούς που σας ζητούνται. Μπορεί να σας ακούγεται εύκολο, αλλά προκειμένου να προχωρήσετε παρακάτω με το συγκεκριμένο tutorial θα πρέπει να ολοκληρώσετε πρώτα σωστά κάθε combo που σας ζητείται.

Η ώρα της μάχης
Ολοκληρώνοντας το campaign θα έχετε δοκιμάσει όλο το ρόστερ των μαχητών αφού το σενάριο περιέχει κάθε χαρακτήρα, παρόλα αυτά μπορεί να θελήσετε να επαναλάβετε κάποιον αγώνα ή απλώς να παίξετε ενάντια σε κάποιο συγκεκριμένο αντίπαλο. Για αυτό υπάρχει η επιλογή "Fight" στο Menu όπου μπορείτε να αγωνιστείτε σε απλό αγώνα (το γνωστό versus) ή σε time challenge όπου πρέπει να ολοκληρώσετε τη μάχη όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Τα δύο τελευταία modes είναι το Survival -όπου με τον πολεμιστή της αρέσκειάς σας καλείστε να αντιμετωπίσετε μέχρι και 10 αντιπάλους χωρίς να χάσετε- και το Arcade στο οποίο σκοπός σας είναι να πολεμήσετε με όσο περισσότερους εχθρούς γίνεται μέχρι να ηττηθείτε. Η δυσκολία εξαρτάται από το επίπεδο που την έχετε θέσει καθώς υπάρχουν οκτώ επίπεδα δυσκολίας. Τα επίπεδα δυσκολίας παρουσιάζουν μεγαλύτερη διαφορά στο damage παρά στο A.I.. Παρόλα αυτά θα παρατηρήσετε ότι οι εχθροί σας αμύνονται πολύ καλύτερα όσο το difficulty level ανεβαίνει. Μόλις ολοκληρώσετε το match, θα μπορέσετε να ανεβάσετε τα αποτελέσματα στο leaderboard και να δείτε σε ποια θέση βρίσκεστε σε σχέση με τους άλλους παίχτες ανά τον κόσμο. Φυσικά υπάρχει και το καθιερωμένο Spectator mode, στο οποίο βάζετε δύο χαρακτήρες να παλέψουν μεταξύ τους, ενώ τραβάτε φωτογραφίες με το Vita, οι οποίες αποθηκεύονται στη κονσόλα σας.

Ο χειρισμός των χαρακτήρων είναι από τους καλύτερους που έχουμε δει σε φορητή κονσόλα. Το d-pad και το αριστερό analog stick χρησιμεύει για να περπατήσετε ενώ αν πατήσετε το μπροστά δύο φορές τότε κάνετε το γνωστό dodge. Οι υπόλοιπες κινήσεις εκτελούνται με το τρίγωνο, τον κύκλο και το Χ ενώ η άμυνα γίνεται με το τετράγωνο.

Η μάχη είναι πιο εύκολη από ποτέ αφού η ανταπόκριση είναι άμεση και κάθε κίνηση που θα κάνετε μετράει θετικά αλλά και αρνητικά. Για παράδειγμα μπορεί πατώντας απλώς και μόνο μια φορά παραπάνω το τρίγωνο, να χαλάσετε ένα combo. Όσο για τα combos, είναι αρκετά σημαντικά αφού αν τα αρχίσετε, δύσκολα θα σας κόψει κάποιος εχθρός με την άμυνα και δεν πρόκειται να επιχειρήσει να αντεπιτεθεί. Είναι αρκετά σημαντικό να μάθετε να κάνετε την επίθεση των πέντε κινήσεων, η οποία αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς συνδυασμούς.

Touch Fight
Η εμπειρία στο PS Vita είναι εξίσου καλή με αυτή που θα έχετε στο PS3 ή στο Xbox 360. Ίσα ίσα που κάποιοι από εσάς ίσως να βολευτείτε καλύτερα γιατί η μάχη γίνεται αυτόματα πιο άμεση και πιο έντονη. Εκτός από την προσωπική άποψη του καθενός πάνω στο θέμα του χειρισμού, η Tecmo Koei επιχείρησε να αλλάξει τα δεδομένα παρουσιάζοντας το Touch Fight, ένα εναλλακτικό σύστημα χειρισμού, το οποίο δύσκολα θα προτιμηθεί από το κλασικό, εντούτοις έχει ενδιαφέρον να το εξετάσουμε αναλυτικότερα.

Το Touch Fight αποτελεί μια ενδιαφέρουσα προσθήκη αφού μετατρέπει το DoA 5 Plus σε First-Person Fighting. Μόλις επιλέξετε τους χαρακτήρες της αρέσκειάς σας, θα πρέπει να κρατήσετε την κονσόλα κάθετα. Κατά τη διάρκεια της μάχης το σώμα σας δε φαίνεται καθόλου στην οθόνη (ούτε καν τα χέρια). Για να εκτελέσετε κινήσεις έχετε δύο επιλογές. Καταρχήν αρκεί να κάνετε tap για τα απλά χτυπήματα -δηλαδή να πιέσετε κάθετα με δύναμη την οθόνη-. Απ' την άλλη υπάρχει το swipe, όπου κρατάτε το δάχτυλό σας προς τα πάνω, προς τα κάτω ή στα πλάγια, για να εκτελέσετε δυνατές κινήσεις όπως το uppercut.

Τα 60 frames το δευτερόλεπτο στο Dead or Alive Plus είναι σκέτη απόλαυση. Απ' την άλλη, το Touch Fight προσδίδει έναν αστείο τόνο στη μάχη αλλά δε καταφέρνει να εντυπωσιάσει.

Cross Buy/Play/Save
Πέρα από το Touch Fight, αξίζει να αναφέρουμε τρεις σημαντικές καινοτομίες που εισάγονται από αυτή την έκδοση και αφορούν την αλληλεπίδραση των εκδόσεων PS3 και PS Vita. Πρόκειται για το cross-play, το cross-save και το cross-buy. Το πρώτο θα το αναλύσουμε στη συνέχεια. Το δεύτερο σας επιτρέπει να αποθηκεύσετε την πρόοδό σας στην έκδοση του PS3 ή του PS Vita και να τη συνεχίσετε στην άλλη κονσόλα ή το αντίστροφο. Πρακτικά δηλαδή απλά πιάνετε το PS Vita, βγαίνετε εκτός σπιτιού σε μέρος με Wi-Fi δίκτυο κι εκεί συνεχίζετε φορτώνοντας το save σας. Τέλος, όσον αφορά τις Cross-Buy δυνατότητες, κάθε DLC που αγοράζετε στη μία έκδοση μέσω του PlayStation Network (όπως π.χ. κοστούμια για τους χαρακτήρες) θα ενεργοποιείται αυτόματα και στην άλλη κονσόλα.

Το multiplayer

Φυσικά από ένα Dead or Alive δε θα μπορούσε να απουσιάζει το online mode. Είναι πολύ σημαντικό το ότι πέρα από τις μάχες με άλλους κατόχους Vita, εδώ υποστηρίζεται το cross-play, δηλαδή μπορείτε να ανταγωνιστείτε με παίκτες απ' όλο τον κόσμο, όπου ο ένας θα συνδέεται απ' το PS3 και ο άλλος απ' το PS Vita.

Το gameplay είναι αρκετά ικανοποιητικό και το lag πραγματικά ελάχιστο. Τα γραφικά παραμένουν ίδια και δε θα παρατηρήσετε διαφορά στην ποιότητα απλώς και μόνο επειδή πρόκειται για online play. Η multiplayer εμπειρία είναι ένα από τα πιο θετικά σημεία στη δουλειά της Team Ninja καθώς είναι πολύ σημαντικό να μπορείτε να δείχνετε το ταλέντο που έχετε στην μάχη.

Όμορφες παρουσίες
Ο οπτικός τομέας είναι ικανοποιητικός σε μεγάλο βαθμό, ίσως στον ίδιο που ήταν και στην έκδοση του PS3. Το γεγονός ότι το Dead or Alive 5 Plus τρέχει σταθερά στα 60 frames το δευτερόλεπτο χωρίς να παρατηρούνται frame drops θα μπορούσε να σας κάνει να σκεφτείτε σοβαρά την αγορά του. Τα μοντέλα είναι καλοφτιαγμένα και σχεδιασμένα στην εντέλεια. Το δέρμα, τα μαλλιά και τα χαρακτηριστικά του κάθε μαχητή είναι μοναδικά και προσεγμένα.

Αυτό που έκανε γνωστό το Dead or Alive είναι οι προκλητικές εμφανίσεις, τα εσώρουχα που ξεπροβάλλουν και τα ρούχα που είναι κολλητά στα κατάλληλα σημεία. Η έκδοση για το PS Vita δεν υστερεί σε τίποτα από τις άλλες και μπορούμε να σας επιβεβαιώσουμε ότι οι μαχήτριες είναι το ίδιο καυτές. Παρόλα αυτά εάν βρείτε ενοχλητικό το περιεχόμενο, μπορείτε να κοιτάξετε τις εμφανίσεις και να επιλέξετε την λιγότερο προκλητική όπως και το να απενεργοποιήσετε το -αγαπημένο σε πολλούς gamers- breast bouncing!

Το περιβάλλον είναι καλοσχεδιασμένο και η κάθε πίστα φαίνεται μοναδική. Εκτός από αυτό κάθε μέρος έχει τα μικρά του μυστικά αφού υπάρχουν σημεία στα οποία αν εκτελέσετε ένα combo, μπορεί να καταστραφεί το περιβάλλον. Βέβαια η καταστροφή της πίστας δεν είναι τόσο έντονη όσο ήταν στην έκδοση του PS3, δηλαδή δεν θα δείτε τα βαρέλια με μπαρούτι να σκάνε.

Ήχος
Η μουσική αποτελεί σημαντικό παράγοντα για κάθε video game που θεωρείται σεβαστό. Στο Dead or Alive 5 Plus φαίνεται ότι το ίδιο σκέφτηκαν και οι developers και έτσι επένδυσαν στην σωστή επιλογή των μουσικών κομματιών. Έτσι, θα δείτε μια πληθώρα από τραγούδια που μπορείτε να επιλέξετε όπως και την επιλογή που δεν υπήρχε στην έκδοση του PS3, δηλαδή τη δυνατότητα να αλλάξετε το theme που ακούγεται την στιγμή που βρίσκεστε στο menu.

Εκτός από αυτό το θετικό κομμάτι, όλος ο υπόλοιπος ηχητικός τομέας είναι απογοητευτικός. Οι φωνές των πολεμιστών είναι λίγο σπαστικές καθώς οι περισσότερες είναι Ιαπωνικές, με μόνο δύο εξαιρέσεις. Την Helena που μιλάει σαν Γαλλίδα και την Sarah σαν Αμερικανίδα. Επίσης οι τσιριχτές φωνές κατά τη διάρκεια της μάχη θα κάνουν αυτούς που μένουν στο ίδιο σπίτι μαζί σας να νομίζουν ότι βλέπετε...ταινία για ενήλικες!

Final Countdown
Έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα τα ports των games στις φορητές κονσόλες να δέχονται σκληρή κριτική. Στην περίπτωση του Dead or Alive 5 Plus αυτό δεν υφίσταται. Η Team Ninja έδωσε τον καλύτερό της εαυτό κι εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τις δυνατότητες του PS Vita δημιουργώντας μια σοβαρή δουλειά από τεχνικής πλευράς, που συνοδεύεται με την κατάλληλη online εμπειρία. Τα Cross-Save και Cross-Play αποτελούν δύο ακόμη σημαντικές καινοτομίες. Απ' την άλλη, το Dead or Alive 5 εξακολουθεί να μην βρίσκεται στα Fighting "πρώτης γραμμής" συνεπώς οι όποιες ατέλειες του PS3 και του Xbox 360 "κληρονομούνται" μοιραία και στη φορητή κονσόλα της Sony.

Το άριστο μοντέλο χειρισμού σε συνδυασμό με την άμεση ανταπόκριση του PS Vita κάνει το gameplay ιδιαίτερα αγαπητό και προσιτό ακόμα και στους αρχάριους. Το tutorial mode είναι το καλύτερο που υπάρχει σε όλη τη σειρά και δεν αποκλείεται να σας μετατρέψει σε βετεράνους μετά από αρκετή προσπάθεια. Τα τοπία είναι ρεαλιστικά και οι γυναικείες παρουσίες εντυπωσιάζουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς. Το παιχνίδι τρέχει σταθερά στα 60 fps και δεν παρατηρείται frame drop ενώ το lag στο online είναι αμελητέο. Εν κατακλείδι, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι αποτελεί έναν τίτλο που αξίζει για αγορά αφού είναι ένα από τα λίγα games που ταιριάζουν απόλυτα στο PS Vita.


Θετικά:
- Καλοφτιαγμένα μοντέλα
- Σταθερά frames στα 60 fps
- Πλούσια Online εμπειρία με υποστήριξη cross-play
- Το Cross-save
- Πολύ άνετος χειρισμός

Αρνητικά:
- Μικρή διάρκεια στο story mode
- Θα μπορούσε να είχε καλύτερο ηχητικό τομέα

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 7
Gameplay: 8
Αντοχή: 7
Γενικά: 7.5

Mια ενδιαφέρουσα αγορά για το Vita αφού πρόκειται για ένα από τα αρτιότερα fighting που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα στην εν λόγω κονσόλα.

Χριστιάνα Θάνου

User reviews

There are no user reviews for this listing.

 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

No News

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 SirLvr (Level 27) 05/04/2013 01:21
Ωραίο review Χριστιάνα! :) Πιστεύω είναι καλός τίτλος για ps vita.
#2 Blood King (Level 25) 05/04/2013 04:17
Δεν το έχω παίξει ακόμα αλλά φαίνεται καταπληκτικό, είμαι μεγάλος φαν της σειράς 8)
#3 Lordwinter (Level 28) 05/04/2013 12:00
Το καλύτερο tutorial αποτελεί ένα μεγάλο plus κατά την προσωπική μου άποψη.
#4 k850stratos (Level 13) 05/04/2013 14:29
Ωραίο Review,ίσως το καλύτερο 3D Fighting εκεί έξω. Το έχω λιώσει με την παρέα μου..Απο εποχές DOA 2!
#5 Vasilis (Level 25) 05/04/2013 14:35
Ωραίο review με ωραίες παρουσίες 8)
#6 psmaniac (Level 15) 05/04/2013 23:02
Καλό αλλά σαν το TEKKEN δεν έχει........... ..
#7 Manos (Level 38) 06/04/2013 04:02
Quoting psmaniac:
Καλό αλλά σαν το TEKKEN δεν έχει.............

Στις κονσόλες σίγουρα το Tekken είναι καλύτερο, απλά στο PS Vita δεν υπάρχει ακόμη καθαρόαιμο Tekken παρά μόνο το Street Fighter X Tekken το οποίο δυστυχώς είναι ένα κλικ πιο κάτω από Mortal Kombat και Dead or Alive Plus. Θα ήταν ωραίο αν η Capcom δημιουργούσε ένα παραδοσιακό Street Fighter ή ένα κλασικό Tekken όπως τα γνωρίζουμε.
#8 treloysis (Level 15) 06/04/2013 16:03
Boobies! 8)
#9 rjhe (Level 22) 08/04/2013 00:06
Τέτοια games είναι κατα τη γνώμη μου ότι πρέπει για φορητή κονσόλα! Όπως λέει και ο Μάνος "θα ήταν ωραίο αν η Capcom δημιουργούσε ένα παραδοσιακό Street Fighter ή ένα κλασικό Tekken" εμμμ πολύ μυαλό θέλει???
Score 7.5
User Score ( 32 votes ) 7.36
User Reviews 0
Genre: Fighting
Developer: Tecmo Koei
Publisher: Team Ninja
Διάθεση: CD Media (210-6854220)
Players:
Requirements:
Official Website: Κλικ εδώ
Demo: Download
Full Game: Download
Release Date: 22/03/2013
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL )
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS
Notification