Gone Home

Hot
To Indie game που σαρώνει τις κριτικές... Αξίζει όμως;

To Indie game που σαρώνει τις κριτικές... Αξίζει όμως;

To Indie game που σαρώνει τις κριτικές... Αξίζει όμως;

Πολλοί «ψαγμένοι» Adventurάδες ίσως να περιμένατε για το 2013 το Gone Home, έναν τίτλο που παρουσιάστηκε στην PAX Prime τον φετινό Ιούνιο, στο booth των Indie games. Το ανέπτυξαν μόλις τέσσερις συντελεστές που αποτελούν την Fullbright Company. Σε αυτήν ανήκει και ο Steve Graynor, game designer, γνωστός για την θητεία του στην 2K Marin και την Irrational Games, για λογαριασμό των οποίων σχεδίασε τα BioShock 2 και BioShock Infinite που άφησαν άριστες εντυπώσεις. 

Οι υπόλοιποι developers έχουν εργαστεί στο παρελθόν κι αυτοί με τη σειρά τους στην Irrational Games και συγκεκριμένα για το DLC Minerva’s Den του Bioshock 2 αλλά οι πολλές τότε ανακατατάξεις και η όλη εμπλοκή της 2Κ τους ανάγκασε να παραιτηθούν και να ανοίξουν την δική τους εταιρία. Μόνο ο Steve Gaynor (που απ’ ότι φαίνεται είναι και ο «εγκέφαλος» της όλης υπόθεσης) δουλεύει στην 2K Marin. Κοινώς το έχει…δίπορτο!

Interactive story πρώτου προσώπου
Το Gone Home δεν είναι ακριβώς old-school Adventure. Δεν έχει γρίφους, ούτε θα χρειαστείτε να συνδυάσετε αντικείμενα, να μιλήσετε με άλλους κ.ο.κ. Πιο πολύ θα λέγαμε ότι έχουμε να κάνουμε με μια ιστορία η οποία ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια σας σαν μια ταινία. Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κάτσετε και να την απολάυσετε!

Η «ταινία» λοιπόν ξεκινάει κάπως έτσι. Τον Ιούνιο του 1995 η πρωταγωνίστρια του Gone Home Kaitlin Greenbriar γυρνάει σπίτι της μετά από ένα αρκετά επιμορφωτικό ταξίδι στην Ευρώπη. Διευκρίνιση: Φτάνει μετά απ’ ένα χρόνο στο σπίτι της, μια μεγάλη έπαυλη. Είναι βράδυ, βρέχει και η έπαυλη είναι άδεια.


Φυσικά και εσείς όπως και εμείς νομίζαμε ότι έχουμε να κάνουμε με κάποιο στοιχειωμένο σπίτι, να βρούμε φαντάσματα να μας κάνουν «μπουουουου» ή να βρούμε την οικογένειά μας δολοφονημένη (παραείμαστε μακάβριοι;) ή κάτι τέτοιο τελος πάντων. Διότι πιο κλισέ σκηνικό από την εισαγωγή του Gone Home δεν υπάρχει πραγματικά. Ξεχάστε τους γρίφους, τα διάφορα τεχνάσματα που χρησιμοποιείτε σε άλλα Adventures ή τα εναλλακτικά φινάλε. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια ιστορία, έναν τερματισμό και με μια ακολουθία βημάτων συγκεκριμένη η οποία όταν αυτή ολοκληρωθεί ολοκληρώνετε και εσείς με την σειρά σας το παιχνίδι. Απλά πράγματα.

Τι συμβαίνει ακριβώς στην έπαυλη
Αφού προσπεράσετε το τρομακτικό Hollywoodιανο «κλισέ» σκηνικό της εισαγωγής θα βρείτε το πρώτο γράμμα το οποίο ανήκει στην μικρότερη αδερφή σας. Η τελευταία θα σας αναφέρει ότι δεν χρειάζεται να βρείτε απαντήσεις για το που ακριβώς βρίσκεται. Μπαίνοντας στο τεράστιο πραγματικά σπίτι σας θα διαπιστώσετε γι’ ακόμη μια φορά ότι είναι εντελώς άδειο! Μέσω λοιπόν και άλλων γραμμάτων αλλά και διάφορων διάσπαρτων στοιχείων που θα σας παρουσιαστούν στην πορεία θα προσπαθήσετε να βρείτε τι έχει συμβεί στον καθένα ξεχωριστά αν και αυτό που πραγματικά σας ενδιαφέρει είναι το τι έχει συμβεί στην αγαπημένη σας αδερφή. Με το που ξεκινάτε την περιπέτειά σας θα ακούσετε κάποια δυσάρεστα μηνύματα στον τηλεφωνητή σας τα οποία θα σας ανησυχήσουν ευθύς αμέσως για το τι ακριβώς έχει συμβεί.

Το Gone Home έχει διάρκεια –κρατηθείτε- δύο ολόκληρες ώρες! Και αυτές ίσως να φαντάζουν πολλές εάν δεν κάτσετε με την ησυχία σας να διαβάσετε τα διάφορα γράμματα, να παρατηρήσετε όλους τους πίνακες, τα περιοδικά, τα σημειώματα στο ψυγείο ή και εμείς δεν ξέρουμε τι άλλο! Τα γράμματα πάντως είναι αυτά που σας ενδιαφέρουν ως επί το πλείστων μιας και αυτά είναι κυρίως που ξεκλειδώνουν τις επόμενες προς εξερεύνηση περιοχές. Είναι ιδιαίτερα καλογραμμένα και πολύ έξυπνα. Σας δείχνουν το τι ακριβώς πρέπει να κάνετε στη συνέχεια. Σε αυτά είναι που έχει δοθεί και μια ιδιαίτερη έμφαση στην λεπτομέρεια.

Από την αναζήτηση ενός σπιτιού στην απόλυτη περιπέτεια.

Σε μερικούς τα γράμματα ίσως ξυπνήσουν παλιές παιδικές αναμνήσεις, εφηβικούς έρωτες, τσακωμούς με τους γονείς και άλλα παιδικά επι το πλείστων συναισθήματα. Μερικά απ’ αυτά όμως έχουν τη δική τους δυσκολία! Βλέπετε κάποια είναι ιδιαίτερα κακογραμμένα (η γραμμένα σε μια αρκετά δυσνόητη «αργκό») που θα πρέπει ή να είστε είτε Άγγλος είτε Αμερικάνος για να βγάλετε άκρη! Εάν πάντως προσπεράσουμε τα παραπάνω η ατμόσφαιρα είναι κατα γενική ομολογία σκοτεινή. Θα προσπαθείτε διαρκώς να μάθετε τι ακριβώς έχει συμβεί με τον ήχο της βροχής που θα σας υπενθυμίζει ότι είστε μόνη.

Τα ευχάριστα
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν κάποιες ενάρεστες αναφορές τις οποίες και θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα όσοι ζούσαν την δεκαετία του ‘90. Θα βρείτε αρκετές και θα έχουν να κάνουν κυρίως με παλιά video games, μουσικά συγκροτήματα αλλά και ταινίες με αποκορύφωμα τα Street Fighter ΙΙ, Kurt Cobain (ο τραγουδιστής των Nirvana φυσικά) αλλά και το... Pulp Fiction! Επίσης παρά την απελπιστικά μικρή διάρκειά του το Gone Home θα σας «τσιγκλάει» συνεχώς στο να θέλετε να μάθετε τι έχει συμβεί τελικά στην οικογένεια σας και να ανακαλύψετε όλα τα μυστικά που μπορεί να κρύβονται στην ιστορία αυτή αλλά και στο ίδιο σας το σπίτι.

Σίγουρα το να μεταμορφωθεί ένα video game σ’ έναν απλό άνθρωπο ο οποίος θα σας εξιστορεί ένα συμβάν ή ένα γεγονός ή ακόμη και ένα μυστικό δεν είναι κατι το καινούριο. Το έχουμε ξαναδεί και ξαναζήσει στο παρελθόν αρκετές φορές. Το Gone Home στην τελική σας δίνει ένα σπίτι έτοιμο προς εξερεύνηση και μια ιστορία η οποία ίσως να είναι μια από τις πιο ανθρώπινες και φυσιολογικές που έχουν ειπωθεί στα χρονικά των video games.

Καλοστεκούμενο indie game
Θα νιώσετε αρκετές φορές και με διάφορους τρόπους την ενέργεια που υπάρχει στο σπίτι παρόλο που αυτό μπορεί να είναι άδειο. Σ’ αυτό βοηθάει φυσικά η αρκετά καλή δουλειά που έχει γίνει στον οπτικό, αλλά κυρίως, στον ακουστικό τομέα.

Το παιχνίδι έχει κατασκευαστεί εξ’ ολοκλήρου με την Unity game engine μια μηχανή γραφικών η οποία χρησιμοποιείται περισσότερο για games σε φορητές συσκευές (βλ. Temple Run 2) αλλά τελευταία χρησιμοποιείται και για PC games (Slender: The Arrival) οπότε μην περιμένετε ιδιαίτερη έμφαση στα γραφικά και στην λεπτομέρεια αυτών. Τα τελευταία αν και κάπως “χοντροκομμένα” ταιρίαζουν απόλυτα με την συνολική εικόνα του παιχνιδιού η οποία ξεχειλίζει από 90s όπως προαναφέραμε.


Η Unity game engine ξεχωρίζει στα αρκετά καλά physics που διαθέτει μιας και αυτά λειτουργούν σχεδόν αψεγάδιαστα. Μάλιστα από την έκδοση 3.0 και μετά έχει την επίσημη υποστήριξη της Nvidia με την PhysX physics engine. Μπορείτε έτσι άφοβα να πειραματιστείτε με διάφορα αντικείμενα και να τα πετάξετε από εδώ και από εκεί, να τα σπάσετε, να «φρακάρετε» διάφορες ντουλάπες και συρτάρια κ.α.

Εκεί όμως που προσπαθεί να ξεχωρίσει το Gone Home είναι στον ακουστικό τομέα και στα καταπληκτικά voice-overs του. Punk, gothic και ιδιαίτερα σκοτεινά στοιχεία ξεχειλίζουν συνεχώς από κάθε ηχητικό άκουσμα δείχνοντας τις ιδιαίτερες προτιμήσεις του βασικού σχεδιαστεί Steve Gaynor. Το soundtrack έχει επιμεληθεί αποκλειστικά ο Chris Remo ο οποίος έχει δουλέψει και στο μακρινό Psychonauts μέχρι και στο πιο πρόσφατο The Cave. Επίσης θα ακούσετε διάφορα κομμάτια από τους Heavens to Betsy και Bratmobile μέσω κάποιων βινύλιων αλλά και κασσετών που θα βρείτε διάσπαρτα μέσα στα δωμάτια του σπιτιού σας.

Η τιμή του
Εδώ είναι το όλο αστείο της υπόθεσης. Το Gone Home το οποίο μπορείτε να το κατεβάσετε είτε απευθείας μέσω direct download από το official site του παιχνιδιού είτε μέσω του Steam κοστίζει 19 ευρώ. 19 ευρώ λοιπόν για 100 λεπτά γραμμικό gameplay χωρίς ίχνος replayability μιας και εφόσον το τερματίσετε δεν υπάρχει κάτι άλλο το οποίο μπορείτε να κάνετε.

Δεν ξέρουμε εάν υπάρχουν τίποτα Easter Eggs από τους προγραμματιστές ή άλλα «μυστικά», αλλά ακόμα και αυτά δεν θα μπορούσαν με τίποτα να δικαιολογήσουν την υπερβολικά υψηλή (γι’ αυτά που προσφέρει) τιμή του Gone Home. Εάν λοιπόν δεν σας ενδιαφέρουν και πολύ τα χρήματα, έχετε ζήσει τα εφηβικά σας χρόνια στην δεκαετία του ‘90 και δεν έχετε τι να κάνετε για κανα διωράκι ένα απόγευμα της ζωής σας τότε το Gone Home ίσως σας κατακτήσει. Για λίγο. Οι υπόλοιποι καλό θα ήταν να περιμένετε να πέσει η τιμή τουλάχιστον στο μισό για να μην δείτε τους τίτλους τέλους και μείνετε με την απορία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό σας, όπως μείναμε και εμείς εξάλλου.

Θετικά:
- Το «δέσιμο» με τους κεντρικούς ήρωες
- Ιδιαίτερο soundtrack και voice-overs
- Ατμόσφαιρα βγαλμένη από τη δεκαετία του ‘90
- Ιστορία η οποία θα σας συγκινήσει

Αρνητικά:
- Γραμμικό gameplay
- Θα το τερματίσετε και δεν θα το ξανακουμπήσετε
- Υπερβολικά μικρή διάρκεια (1,5-2ώρες) που δεν ανταποκρίνεται στο κόστος του
- Υψηλή τιμή
- Μέτρια γραφικά
- Δυσνόητες λέξεις και χαρακτήρες σε αρκετά γράμματα

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 7.5
Gameplay: 7.5
Αντοχή: 2.5
Γενικά: 6.5

Μια πολύ ιδιαίτερη περιπέτεια που θα σας απογοητεύσει εξαιτίας της μικρής της διάρκειας.

Μιχάλης Μητρόπουλος 

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

1 review
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
10.0(1)
To write a review please register or
Gone Home : ο μικρός indie-άνος
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
10.0
Kλείστε τα φώτα, αράξτε στον καναπέ και παραγγείλτε καμμιά πίτσα. Έπειτα είστε έτοιμος να παίξεται το Gone Home. Θα ρωτήσει κανείς "μα γιατί όλα αυτά"? Μα γιατί το Gone Ηοme έχει διάρκεια όσο μια ταινία ή ένα αγώνας ποδοσφαίρου.Πρωτοέπαιξα το Gone Home όταν είχε κυκλοφορήσει έχοντας παρασυρθεί από τις διθυραμβικές κριτικές που είχε λάβει, τα πολλά βραβεία και τα πολλά 10άρια.
Το Gone Home είναι μια ιστορία με συγκεκριμένα πλαίσια που δεν αφήνει καθόλου να παρεκκλίνει ο παίκτης εκτός από κάποιες έξτρα σημειώσεις και πληροφορίες. Ο παίκτης καλείται απλά να ξετυλίξει το κουβάρι μαζεύοντας όλα τα "ψίχουλα" που είναι αφημένα στο δρόμο.Oι γρίφοι απουσίαζουν, ενώ και τα κρυφά σημεία δεν χρειάζονται καν ψάξιμο γιατί σημαδεύονται στο χάρτη έπειτα απο συγκεκριμένες ενέργειες.
Η ιστορία που πατάει πάνω της το Gone Home είναι κατ'εμέ εξαιρετική, και ειδικά το κοινωνικό θέμα που διαπραγματεύται είναι μοντέρνο και σημαντικό. Δεν το αποκαλύπτω γιατί χάνεται όλη η ουσία έτσι. Έχει νοήματα και περνάει πάντως κάποια μηνύματα το παιχνίδι χωρίς όμως να ξεφεύγει πολύ.Ξεκινάτε στην είσοδο ενός μεγάλου σπιτιού έχοντας επιστρέψει από ταξίδι, κανείς από την οικογένεια σας δεν είναι εκεί να σας υποδεχτεί και όλοι φαίνεται να λείπουν από το σπίτι, ιδίως η αδερφή σας που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να είναι εκεί. Αρχίζετε λοιπόν να ψάχνετε για αυτήν, διαβάζοντας στην πορεία όλες τις πληροφορίες που έχει αφήσει, μαθαίνοντας για εκείνη αλλά και για την οικογένεια σας γενικότερα πράγματα που δεν ξέρατε ποτέ. Παράλληλα την ακούτε να διαβάζει κομμάτια από το ημερολόγιο της καθώς εξελίσσεται η ιστορία.Δεν λείπουν και οι πιο τρομακτικές παρεμβολές στην ιστορία με φαντάσματα,κάλεσμα νεκρών κλπ το αφήνω σε εσάς να δείτε που οδηγούν.

Όσον αφορά το gameplay, αν δεν βάλετε την ρύθμιση να απεικονίζονται τα κείμενα με γράμματα και όχι σαν εικόνες δεν θα μπορέσετε πιθανότατα να διαβάσετε τα περισσότερα. Με εξαίρεση κάποια σημειώματα, οι επιστολές είναι γραμμένες καλλιγραφικά και η εμφάνιση τους σαν εικόνες τις καθιστά σε εμένα τουλάχιστον προσωπικά ακατανόητες.Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι το inventory για το οποίο πραγματικά δεν καταλαβαίνω τον λόγο ύπαρξης του, απλά υπάρχει.

Στο κομμάτι των γραφικών μην περιμένετε τίποτα σπουδαίο αλλά ούτε και κάτι που δεν βλέπετε. Είναι όμορφο και δεν έχει τεράστιες απαιτήσεις. Υπάρχει φυσική σε κάποια μόνο αντικείμενα που μπορείτε να σηκώσετε, να πετάξετε κλπ που προσδίσει μια αληθοφάνεια.

Στο κομμάτι του ήχου δεν μπορώ να πω ότι εντυπωσιάστηκα αλλά ούτε ότι έμεινα και αδιάφορος, με εξαίρεση τα punk τραγούδια που πραγματικά με έκαναν να τα σταματώ κάθε φορά που ακούγονται από τις κασέτες μέσα στο σπίτι για προσωπικά δεν μου αρέσει αυτού του είδους η μουσική, αλλά αυτό είναι θέμα προσωπικού γούστου του καθενός, μπορεί κάλλιστα σε κάποιους να αρέσουν.
Αν κανείς προσπαθήσει να δει το Gone Home σαν ένα παιχνίδι σαν όλα τα άλλα, νομίζω θα το αδικήσει. Σαφώς και η τιμή είναι υψηλή, πωλείται ακόμα 20 ευρώ έχοντας κυκλοφορήσει ήδη 2 χρόνια πριν και για μόλις 1-2 ώρες gameplay, παρ'ολ'αυτά καλλιτεχνικά είναι ένα πολύ ωραίο έργο όσο οξύμωρο και αν ακούγεται αυτό.Δεν το βαθμολογώ σε ξεχωριστές κατηγορίες για αυτούς τους λόγους,απλά θα περιοριστώ να βάλω ένα γενικό 8/10 όπως πχ θα έβαζα σε ένα βιβλίο,μια ταινία ή ένα επισόδειο μιας σειράς γιατί προσωπικά κάπως έτσι το εισέπραξα. Σας το προτείνω αν σας αρέσουν αυτού του στυλ οι ιστορίες όπου απλά εσείς παρακολουθείτε ενώ όλα εκτυλίσσονται γύρω σας. Η τιμή είναι ένα μείον οπότε ίσως να θέλετε να περιμένετε για κάποια προσφορά πριν προβείτε στην αγορά του.
Gone Home - Launch Trailer
Report this review Comments (0) | Was this review helpful?

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 scarab (Level 1) 13/09/2013 14:13
καλα τα λες μαν! ατακταλε λεμε!!!
#2 grotenfrod (Level 21) 13/09/2013 15:05
Μάλιστα. Είχα δει ένα τρέιλερ παλιότερα και μου φάνηκε ενδιαφέρον κυρίως για τη θεματολογία του στα 90's. Καλά με 20 ευρώ δε το αγοράζω αλλά σε κανένα 75% μπορεί.
#3 billfrigas (Level 29) 13/09/2013 18:47
Στα 5 Με 6 ευρο το συζητάμε, τώρα στα 20 που είναι δεν υπάρχει καν θέμα για αγορά του.
#4 +1 DimutriKs (Level 16) 13/09/2013 21:11
Καλό παιχνιδάκι είναι αλλά η τιμή και η διάρκεια του είναι τα μεγάλα αγκάθια του! Δηλαδή να πληρώσεις 20 ευρώ για 2 ώρες στην καλύτερη gameplay είναι κάπως ηλίθιο! Πάντως είναι αρκετό καλό και ατμοσφαιρικό παιχνίδι, αποτυπώνει με επιτυχία το κλίμα τον 90s και μπορεί να μην είναι horror game όμως το σκηνικό είναι τέτοιο που έχεις την εντύπωση πως μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να σου βγει κάτι! Το review τα λέει υπεραναλυτικά για να μην κουράζω με μια πτώση της τάξεως 75% αξίζει για αγορά και με το παραπάνω!
#5 Space Monkey (Level 7) 18/09/2013 22:53
Αξιολογο Indie game θα συμφωνησω με τη βαθμολογια γιατι παντου εβλεπα κατι κουλα 8 και 9 κι αναρωτιομουν τι τρεχει.
#6 Ripos (Level 7) 14/09/2014 14:20
Αν ξέρεις τι έχεις στα χέρια σου τότε μπορείς να το εκτιμήσεις! Διαδραστική ιστορία παρά παιχνίδι. Προτείνεται ως κάτι εναλλακτικό.
#7 Fatos Sulce (Level 5) 26/07/2015 14:48
Εμενα προσωπικα δεν με ικανιοποιησε
#8 Salina (Level 18) 09/12/2015 21:43
Αν ηταν Free ισως το επαιρνα δεν ειμαι για να πεταω λεφτα :D
#9 supermario644ever (Level 20) 18/12/2015 21:15
Ένα πολύ ενδιαφέρον adventure
Score 6.5
6.74 User Score
(36 votes )
User Reviews 10
Genre: Adventure/Interactive fiction
Developer: The Fullbright Company
Publisher: The Fullbright Company
Διάθεση: The Fullbright Company
Players: 1
Requirements: 1GB RAM, Επεξεργαστής Intel στα 1.8Ghz ή AMD στα 1.7Gkz, Κάρτα γραφικών 512MB, χώρος στο σκληρό δίσκο 1.5GB
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 15/8/2013
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification