Ειδήσεις Retro Perfect Dark

Perfect Dark

Sunday, 27 Dec 2020  | in Retro | Γράφτηκε από τον Γιάννης Μοσχονάς   | (2 σχόλια)
Γιάννης Μοσχονάς

Γιάννης Μοσχονάς  

I'm applying for a license to thrill, going out on the edge, moving in for the kill!
https://gameworld.gr/media/reviews/photos/original/7c/fd/4e/perfect-dark-review-71-1609037336.jpg
 

Perfect Dark

Μυστικοί πράκτορες, άπληστες εταιρείες, ανίδεοι πρόεδροι και τρελοί εξωγήινοι.

Λοιπόν πολύ γουστάρω τις εταιρείες ανάπτυξης που στέκονται στο ύψος του πομπώδους ονόματος τους. Η Rare είναι ξεκάθαρα μια τέτοια περίπτωση καθώς μας έχει χαρίσει ένα σωρό σπάνια (rare) αριστουργήματα στην πάροδο των ετών. Δεν θα λησμονήσουμε ποτέ τα Killer Instinct, ούτε τα Battletoads, ούτε τα Donkey Kong της. Σίγουρα δεν θα ξεχάσουμε ποτέ ένα από τα καλύτερα FPS που παρουσιάστηκαν ποτέ και, ίσως, το καλύτερο video game με πρωταγωνιστή τον μέγιστο πράκτορα James Bond, το GoldenEye 007. Το εν λόγω έπος λογίστηκε σαν ένα άγραφο συμβόλαιο μεταξύ της Rare και ημών των παικτών, συμβόλαιο που καθόρισε ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να προμηθεύει αντίστοιχης ποιότητας FPS, βασισμένα στην εξαιρετική game engine του GoldenEye 007.

Είναι ειρωνικό το ότι η Rare δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει την άδεια χρήσης του χαρακτήρα James Bond σε επόμενο game, παρά την μεγάλη επιτυχία του GoldenEye 007, εντούτοις οι δημιουργοί του δεν είχαν και μεγάλη πρεμούρα για να αναστήσουν ψηφιακά τον αγαπητό πράκτορα για δεύτερη φορά. Αντίθετα, η σκέψη τους κατευθυνόταν σε ένα video game με science fiction σενάριο και αισθητική, γυναίκα πρωταγωνίστρια, μπόλικη συνομωσιολογία και ένα σωρό εξωτικά όπλα και τοποθεσίες. Το εγχείρημα έδειξε αρχικά ότι ήταν καταδικασμένο να αποτύχει. Από την αναπτυξιακή του ομάδα αποχώρησαν αρκετά ταλέντα από εκείνα που συνεισέφεραν στο GoldenEye 007. Η περίοδος ανάπτυξης άρχισε να τραβά για χρόνια, οδηγώντας τους πάντες να υποθέσουν ότι το project σκόνταψε στην άβυσσο του development hell. Ευτυχώς τα δυσοίωνα σημάδια αποδείχτηκαν προσωρινά μόνο αναχώματα στην δημιουργία του Perfect Dark, πνευματικού διαδόχου του GoldenEye 007, το οποίο κυκλοφορεί επιτέλους τρία χρόνια μετά, το 2000.

perfect dark 1

Βάλτε ένα χεράκι στην αποκάλυψη σκοτεινών συνομωσιών
Ο κόσμος του Perfect Dark είναι ένα δυστοπικό μέλλον, μια εφιαλτική πιθανή εξέλιξη του παρόντος μας, στην οποία οι κολοσσιαίες πολυεθνικές κουμαντάρουν τα πάντα και σκαρώνουν σκοτεινά σχέδια εις βάρος κρατών και νόμιμα εκλεγμένων κυβερνήσεων. Το μοναδικό φρένο στα καταχθόνια εταιρικά σχέδια είναι οι τέλεια εκπαιδευμένοι πράκτορες σαν το avatar σας σε όλη την περιπέτεια, την γοητευτική Joanna Dark. Ακόμα δεν βγήκε απ’τ’αυγό της (βασική εκπαίδευση πρακτόρων) και καλείται να διασώσει έναν επιστήμονα από εγκατάσταση υψίστης ασφαλείας της πολυεθνικής dataDyne. Εκτελώντας με συνέπεια το καθήκον της, η Joanna εκπλήσσεται ανακαλύπτοντας ότι ο επιστήμονας είναι μια εξελιγμένη τεχνητή νοημοσύνη. Η ολοκλήρωση της πρώτης της αποστολής επιφυλάσσει πολύ μεγαλύτερες εκπλήξεις οι οποίες κυμαίνονται από εμπλοκή κυβερνητικών αξιωματούχων σε επίθεση κατά του Αμερικανού προέδρου έως τιτάνιες συγκρούσεις μεταξύ γαλαξιακών πολιτισμών.

Η εξωφρενική πλοκή του Perfect Dark και προβλήματα στον χαρακτηρολογικό τομέα μοιάζουν με θανάσιμα σχεδιαστικά λάθη, ικανά να χαντακώσουν την φιλόδοξη προσπάθεια της Rare. Διαγαλαξιακός πόλεμος καμουφλαρισμένος σαν εταιρική κατασκοπία μεταξύ πολυεθνικών με ερευνητικό προσανατολισμό; Η λέξη “μπούρδες” έρχεται στο νου ακούγοντας την παραπάνω περιγραφή. Εξωγήινος χαρακτήρας που ονομάζεται Elvis; Πιο βλακώδες comic relief δεν μπορούσε να σκεφτεί ο σεναριογράφος ή, το κυριότερο, σκέφτηκε καθόλου τι έγραψε; Οι φίλοι της Lara Croft εκτιμούμε τις ομοιότητες της Joanna με την πασίγνωστη ηρωίδα, εντούτοις κάποιος θα την εισπράξει ως φθηνή προσπάθεια της developer να εκμεταλλευτεί οικονομικά την αίγλη της Lara ή ως δείγμα οκνηρίας του game designer. Σας προτείνω να αγνοήσετε τις προαναφερθείσες αδυναμίες του τίτλου και να εστιάσετε στα θετικά του στοιχεία, τα οποία οδηγούν σε ένα σωρό συναρπαστικές εμπειρίες.

Ας υποθέσουμε ότι το σενάριο δεν σας λέει και πολλά πράγματα. Τότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να εστιάσετε στα objectives των αποστολών, αυξάνοντας μάλιστα τον αριθμό τους αφού επιλέξετε ανώτερο επίπεδο δυσκολίας. Πετώντας στην άκρη τους στερεότυπους ή τραγελαφικούς χαρακτήρες, αγνοώντας δηλαδή τα cinematics, εστιάζετε στους άθλους που επιτελεί ο χαρακτήρας σας και την νιώθετε σαν ένα θηλυκό Agent 47. Με την Joanna να έχει μετατραπεί στο μυαλό σας από πράκτορα σε Hitman, καθαρίζετε τους στόχους αξιοποιώντας τις τεράστιες δυνατότητές της και βλέπετε πρωτότυπες ιστορίες να ξεπηδούν από όλα τα μήκη και τα πλάτη του game world.

Η εκτίμησή σας αρχίζει να μεγαλώνει παρατηρώντας το ντεκόρ των levels που περνάτε με το πάσο σας πλέον, προσπαθώντας να απορροφήσετε την ατμόσφαιρα. Το κάθε level έχει την ιδιαίτερη αισθητική του, η οποία εναρμονίζεται φυσικά με αντίστοιχες τοποθεσίες του πραγματικού κόσμου. Τα γραφεία της dataDyne με την κυριαρχία του γυαλιού, τα εμβλήματα της εταιρείας και τις άχρωμες σκάλες εντυπώνουν το εταιρικό προφίλ της. Αποστειρωμένα ερευνητικά κέντρα, βίλες σε εξωτικά μέρη, υποβρύχια σκάφη, εξωγήινα σκάφη και οικοδομήματα ξεδιπλώνονται από mission σε mission, σπρώχνοντας την φαντασία σας στα όρια. Τα σπουδαιότερα σκηνικά της περιπέτειας από πλευράς αναγνωρισιμότητας είναι το θρυλικό αεροπλάνο του Αμερικανού προέδρου, το Air Force One και η Area 51, η αεροπορική βάση των ΗΠΑ που βρίσκεται στο επίκεντρο ενός εκατομμυρίου θεωριών συνωμοσίας, σχετιζόμενων με εξωγήινους.

perfect dark 2

Η game engine τραβάει την ανηφόρα
Η αισθητική του περιβάλλοντος και η πληθώρα των textures δεν είναι οι μοναδικές πηγές απόλαυσης του ταξιδιού σας στο Perfect Dark. Η μηχανή γραφικών του GoldenEye 007 εμφανίζεται τελειοποιημένη και στρεσαρισμένη όσο δεν πάει άλλο, στρατολογώντας γραφικά υψηλής ανάλυσης για να αποτυπώσει την απαραίτητη αιματοχυσία επί της οθόνης. Το gore είναι καλαίσθητο και διακριτικό, στα πρότυπα του GoldenEye 007. Οι σφαίρες που καρφώνονται στα μοντέλα των εχθρών χρωματίζουν στο κόκκινο τα κορμιά τους και κινητοποιούν ένα σωρό ρεαλιστικά animations αντίδρασης όπως είναι η πτώση ενός όπλου ή το περπάτημα με εμφανές κούτσαμα όταν η σφαίρα σας χτυπήσει πόδι.

Τα λεπτομερή animations και οι αντιδράσεις των εχθρών στις βολές σας είναι και ο κυριότερος λόγος για τον οποίο το Perfect Dark συγκαταλέγεται στα καλύτερα FPS όλων των εποχών. Αναμφίβολα, η ημιαυτόματη στόχευση είναι και πάλι το μεγαλύτερο ατού της εξαιρετικής game engine της Rare. Βλέπετε αντίπαλο σε κάποια απόσταση από εσάς και το όπλο που κρατάτε, παρέα με την προέκτασή του, το κλασικό στόχαστρο, στρέφονται διακριτικά προς το μέρος του, κεντράροντας τον. Η ρευστή αυτή κίνηση καταργεί τις ξέφρενες προσπάθειες να σημαδέψετε ακριβώς τον εχθρό σαν να είστε σε competitive multiplayer προκειμένου να μην δείτε τις σφαίρες σας να σφυρίζουν δίπλα του.

perfect dark 3
Μιλώντας για σφαίρες το μυαλό σας στρέφεται αναπόφευκτα στο κυρίως γεύμα του Perfect Dark, την αδιάκοπη ανταλλαγή πυροβολισμών. Το οπλοστάσιο της Joanna Dark θα το ζήλευε σίγουρα ο 007, ο οποίος μάλιστα θα σκύλιαζε από το κακό του αν γνώριζε ότι περιλαμβάνει όπλα τα οποία χρησιμοποίησε πρώτος στην αποστολή GoldenEye. Οι αλλαγές ονομάτων αδυνατούν να κρύψουν την αλήθεια, δηλαδή ότι το KLO-1313 είναι το Klobb, το Falcon 2 είναι το Colt Double Eagle, το CMP150 είναι το Steyr TMP κ.ο.κ. Επίτηδες τα όπλα του Bond δεν είναι άμεσα προσβάσιμα και σας υποχρεώνουν να τα ανακαλύψετε και τα ξεκλειδώσετε, αποδεικνύοντας ότι είστε άξιοι να τα χειρίζεστε.

Θα δυσκολευτείτε να αποφασίσετε ποιο είναι το αγαπημένο σας όπλο με τέτοια ποικιλία φονικών οργάνων όμως, ένας συνδυασμός όπλου με rapid fire, ένα sniper rifle και ένα rocket launcher σίγουρα θα σας πάνε πολύ μακριά. Το dual wielding είναι εφικτό για τα περισσότερα όπλα και σας συμφέρει να το χρησιμοποιείτε αν αφθονούν τα πυρομαχικά σας και δεν έχετε σκοπό να εξασκηθείτε στα headshots. Τα εξωγήινα όπλα είναι μακράν τα ισχυρότερα και σας περιμένει μεγάλη συγκίνηση όταν πιάσετε στα χέρια σας το FarSight. Πέραν των νέων όπλων και της συνολικής ποικιλίας, διαπιστώνετε με χαρά ότι η μεγάλη διαφορά του οπλοστασίου της Joanna από του Bond είναι οι δευτερεύουσες λειτουργίες τους. Ένα δυσάρεστο χαρακτηριστικό του εξοπλισμού είναι η εξαφάνισή όσων έχετε μαζέψει με κόπο, μόλις διαβείτε το κατώφλι του επόμενου level.

Η “πάστα” του κορυφαίου ίσως FPS για το Nintendo 64 θα σας κάνει να σκεφτείτε ότι “δεν τα φτιάχνουν πλέον όπως παλιά”.

 

Ένα από τα πρώτα μαθήματα που δίδαξε ο James Bond είναι ότι δεν νοείται πράκτορας δίχως ένα σωρό από gadgets τα οποία θα ενεργοποιήσει την κατάλληλη στιγμή. Η Joanna Dark κουβαλάει ένα τσουβάλι από “μηχανάκια” που την βοηθούν τρομακτικά στον εντοπισμό των εχθρών αλλά και στην απόκρυψη της παρουσίας της. Με το CamSpy μπανίζει τους εχθρούς πίσω από γωνίες. Με το Night Vision διακρίνει τα θύματά της στο σκοτάδι. Με τους υπερσύγχρονους σαρωτές της ακτινογραφεί τους πάντες πίσω από εμπόδια. Όταν αποδείξετε με το παραπάνω τις ικανότητές σας τερματίζοντας όλα τα missions στο κανονικό επίπεδο δυσκολίας και αποκτήσετε πρόσβαση στα Special Assignments, θα λάβετε την τιμή να χρησιμοποιήσετε ένα πολύ χρήσιμο gadget που κάνει τα σωθικά σας να τρέμουν από ζήλια όταν το διαθέτουν οι εχθροί. Μιλώ για το cloaking device που μετατρέπει τον χρήστη του σε Predator, εξαφανίζοντας τον για μερικά δευτερόλεπτα από το οπτικό πεδίο του εχθρού.

Παραζορίστε την αντοχή σας στο ομαδικό μακελειό
Οι αντιδράσεις του A.I. στο single player δείχνουν εντελώς τυπικές και μηχανικές. Τα πιόνια του υπάρχουν για να απορροφούν τις βολές και όχι για να ακονίζουν τις ικανότητές σας. Φαεινή εξαίρεση ο Elvis που αναδεικνύεται σε δεινό εκτελεστή αν τον αφήσετε να δράσει και δεν του χαλάσετε το σερί τελειώνοντας εσείς γρηγορότερα τους κινούμενους στόχους. Το σκηνικό αλλάζει μεγαλοπρεπώς στο multiplayer, εφόσον αποφασίσετε να γαρνίρετε τον διαθέσιμο ανταγωνισμό με μερικά φιλικά ή εχθρικά Sims. Τα bots παρουσιάζουν όλα τα σημάδια ενός κλέφτη, λωποδύτη, ενός ελεεινού cheater. Γνωρίζουν επακριβώς που βρίσκονται όλα τα όπλα, τα προστατευτικά καθώς και τις θέσεις των ανθρώπινων αντιπάλων τους, κινούνται και πυροβολούν γρηγορότερα από εσάς, έχουν ακόμα και την ιδιότητα να τηλεμεταφέρονται στον χώρο αν δεν τους παρακολουθεί κανείς εκείνη την στιγμή. Δεν λείπουν και τα ανίκανα sims από τον αγώνα όμως είναι μάλλον απίθανο να τα προτιμήσετε από τα ικανά εφόσον σέβεστε τον εαυτό και τα skills σας.

Καλύτερα ξεχάστε τις εξομοιωμένες απολαύσεις και διασκεδάστε με τους φίλους σας κατά τον πατροπαράδοτο πρωτόγονο τρόπο, επιλέγοντας δηλαδή μια από τις αρένες του multiplayer και γεμίζοντάς τους κουμπότρυπες. Η δράση εξελίσσεται γρήγορα και η παραμετροποίηση της εμπειρίας είναι βαθύτατη και περιλαμβάνει επιλογές επιπέδων, όπλων, πιθανών αναπηριών, διάρκεια αγώνα κ.ο.κ. Σας συνιστώ να φυτρώσετε μάτια και στην πλάτη σας γιατί τα πισώπλατα χτυπήματα είναι συχνότατα και πονάνε ιδιαίτερα αφού σας στέλνουν... σούμπιτο στην αφετηρία, στο δωμάτιο απ’ όπου ξεκινήσατε. Θα φάτε και θα μοιράσετε πολλά βόλια στους εχθρούς σας, θα κινηθείτε σαν αίλουρος από δωμάτιο σε δωμάτιο και από διάδρομο σε διάδρομο, θα νιώσετε την συγκίνηση της νίκης και τον εκνευρισμό της ήττας. Το κέρδος από το multiplayer θα είναι οι αρκετές ώρες διασκέδασης και πειραγμάτων με τους φίλους σας.

Το voice acting είναι μια προσθήκη που όλοι θέλαμε να έχει το GoldeEye 007 ώστε να απολαύσουμε φωνή Bond και των κοριτσιών του αλλά δυστυχώς δεν συνέβη ποτέ. Το Perfect Dark παίρνει εκδίκηση σε αυτό τον τομέα με ένα ζωηρό voice acting που αρχίζει από την Joanna και τους βασικούς NPCs και επεκτείνεται σε όλο το φάσμα των αντιπάλων. Αναμφίβολα το πιο αστείο χαρακτηριστικό του είναι τα κλαψουρίσματα των αντιπάλων την στιγμή που δέχονται τα πυρά σας και αντιλαμβάνονται ότι ήρθε το τέλος τους. “’Οχιιι, δεν θέλω να πεθάνω, γιατί έμελλε σε εμένα αυτό το κακό” και άλλα ευτράπελα ακούγονται διανθίζοντας ευχάριστα την δράση.

perfect dark 4

Το voice acting είναι το πρώτο επίπεδο ηχητικής απόλαυσης που παρέχει το Perfect Dark. Το δεύτερο και καλύτερο είναι το καταπληκτικό soundtrack που σας αναγκάζει να έχετε τον ήχο της τηλεόρασης στην διαπασών για να το χαρείτε. Σκοτεινή ηλεκτρονική μουσική εισβάλει από τα ηχεία της συσκευής στον προσωπικό σας χώρο δημιουργώντας μια καταπληκτική ατμόσφαιρα. Ακούγοντας τα δυναμικά κομμάτια, θα ξεχάσετε το game world στον οποίο περιφέρεται η Joanna και το μυαλό σας θα ταξιδέψει σαν δαιμονισμένο σε ένα σωρό εμπειρίες από video games, ταινίες και βιβλία με noir-science fiction περιεχόμενο.

Το όνομά της είναι Bond, Joanna Bond
Ο σιδερένιος κανόνας των FPS “φάτους πριν σε φάνε” θα σας καθοδηγήσει για τουλάχιστον δέκα ώρες, σε περίπτωση που ξεκινήσετε την πορεία σας στο Perfect Dark από τα χαμηλά (επίπεδα δυσκολίας). Στην συνέχεια θα πολλαπλασιάσετε τις ώρες της δράσης και της διασκέδασης ανεβάζοντας τον δείκτη δυσκολίας και συμμετέχοντας με τους φίλους σας σε ένα σωρό multiplayer αγώνες. Το συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα από το Perfect Dark είναι ότι πρόκειται για ένα από τα καλύτερα FPS όλων των εποχών σε επίπεδο mechanics και αισθητικής, θυσιάζοντας ελάχιστη από την αίγλη του σε ένα φλύαρο συνομωσιολογικό σενάριο με χαρακτήρες-καρικατούρες.

Θετικά:
- Καταπληκτικά γραφικά και animations, πρωτοφανή για το N64
- Διασκεδαστικό multiplayer
- Ποικιλία όπλων και gadgets
- Έξοχο σύστημα σκόπευσης
- Δυνατό A.I.
- Soundtrack που καταναλώνεται εξίσου ευχάριστα και εκτός παιχνιδιού
- Επαγγελματικό voice acting
- Αδιάκοπη δράση σε εξωτικές τοποθεσίες

Αρνητικά:
- Φαιδρή πλοκή και χαρακτήρες
- Μικρή διάρκεια του single player

Η λέξη Perfect του τίτλου χαρακτηρίζει απόλυτα την θέση που κατέχει στο είδος του.

Γιάννης Μοσχονάς

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 Nemesis11 (Level 9) 27/12/2020 18:28
Το Perfect Dark μαζί με το GoldenEye 007 στο N64, ήταν με τεράστια διαφορά τα καλύτερα FPS του!
Πραγματικά έχω άπειρες ώρες Gameplay και στα δύο............ ............... .......!!
#2 +1 ashbringer (Level 25) 29/12/2020 08:34
Είναι όντως το τέλειο σκοτάδι .Μπράβο στον Γιάνναρο για το άρθρο του .Μου κέντρισε το ενδιαφέρον και θα το ψάξω.
Notification