Star Wars Jedi Knight: Dark Forces II

Hot
Star Wars Jedi Knight: Dark Forces II

Star Wars Jedi Knight: Dark Forces II

Πληροφορίες

Είδος
FPS
Format
PC
Εκδότης
LucasArts
Ανάπτυξη
LucasArts
Παίκτες
1 (single-player), 8 (multiplayer LAN), 32 (online multiplayer)
Ελάχιστες απαιτήσεις
CPU: Pentium 90
RAM: 16ΜΒ
Graphics card: DirectX compatible
HD: 700MB
Κυκλοφορία
10/10/1997

Κάτι πολύ παραπάνω από ένα απλό Doom clone στο σύμπαν του Star Wars.

Με την κυκλοφορία του Doom το 1993, τα first person shooter games άρχισαν να πλημμυρίζουν την αγορά σε τέτοιο βαθμό ώστε ο όρος “Doom clone” που προέκυψε τότε αποτυπώνει αυτή ακριβώς την προσπάθεια αντιγραφής της επιτυχημένης συνταγής του δημοφιλούς FPS της id Software. Εκτός όμως από τις εταιρείες ανάπτυξης, οι φανατικοί του είδους συνέβαλαν σε αυτή την εξέλιξη μέσα από μια πληθώρα mods για το αυθεντικό παιχνίδι, ένα εκ των οποίων εκτυλίσσεται στους διαδρόμους του Death Star. Κάπου εκεί, οι υπεύθυνοι της LucasArts κατάλαβαν ότι υπάρχει ζήτηση για ένα FPS που να εκτυλίσσεται στον κόσμο του Star Wars και το 1995 κυκλοφόρησαν το Star Wars: Dark Forces. Το αποτέλεσμα ικανοποίησε τόσο τους φανατικούς των FPS όσο και τους φανατικούς του Star Wars, χάρη στο σενάριο, τους γρίφους και τις τεχνολογικές καινοτομίες που έκαναν το Dark Forces κάτι παραπάνω από έναν τεμπέλικο συνδυασμό των δύο πηγών έμπνευσής του. Δύο χρόνια αργότερα, η LucasArts επανήλθε με το Star Wars Jedi Knight: Dark Forces II.

Στο προηγούμενο επεισόδιο
Το Dark Forces II θεωρεί δεδομένο ότι γνωρίζετε τα γεγονότα του πρώτου παιχνιδιού και σας υποδέχεται με το οικείο κίτρινο κείμενο πριν το εισαγωγικό του βίντεο, παρέχοντας μια σύνοψη του τι συνέβη από τη λήξη του κατά τρόπο που σας βάζει αμέσως στο κλίμα του Star Wars. Για όσους δεν γνωρίζουν, η σειρά των Jedi Knight έχει ως κεντρικό ήρωα τον Kyle Katarn, έναν πρώην στρατιώτη της αυτοκρατορίας και νυν μισθοφόρο ο οποίος, μαζί με την συνεργάτη και πιλότο του, Jan Ors, αναλαμβάνουν αποστολές από τους επαναστάτες. Στο πρώτο Dark Forces μαθαίνετε ότι ο Katarn ήταν αυτός που έκλεψε τα σχέδια του Death Star και ζείτε τις περιπέτειές του έναν χρόνο αργότερα, όταν ανακαλύπτει και σταματάει το Dark Trooper Project, μια πρωτοβουλία της αυτοκρατορίας για την ανάπτυξη ενός νέου τύπου battle droid και ενισχυμένων στολών για τους stormtroopers.

star wars jedi knight dark forces ii kyle katarn cutscene cinematic

Το Dark Forces II εκτυλίσσεται έναν χρόνο μετά τα γεγονότα του Return of the Jedi, της τελευταίας δηλαδή ταινίας της αυθεντικής τριλογίας Star Wars. Το εισαγωγικό κείμενο σας ενημερώνει ότι διάφορες ομάδες προσπαθούν να καλύψουν το κενό ισχύος που άφησε η πτώση της αυτοκρατορίας, με σημαντικότερη αυτή των Dark Jedi υπό την ηγεσία του Jerec, ο οποίος ψάχνει να βρει την τοποθεσία ονόματι Valley of the Jedi. Η σκηνή συνεχίζεται με ένα full motion video του Jerec να ανακρίνει έναν αιχμάλωτο Jedi, από τον οποίο μαθαίνει ότι ο πατέρας του Kyle Katarn γνωρίζει που βρίσκεται η Valley of the Jedi. Ο αιχμάλωτος δραπετεύει αλλά εν τέλει νικιέται από τον Jerec, σε μια σκηνή μάχης με lightsabers που κατά τον χρόνο κυκλοφορίας του παιχνιδιού σίγουρα συγκίνησε τους φίλους του Star Wars, καθώς επρόκειτο για την πρώτη φορά που ξαναέβλεπαν ηθοποιούς και lightsabers 14 ολόκληρα χρόνια μετά την κυκλοφορία της τελευταίας ταινίας Star Wars.

Το σενάριο ως σύνολο έχει δομή, συνοχή και μια καλή ιστορία να αφηγηθεί, την οποία συνδέει όχι μόνο με το προηγούμενο Dark Forces αλλά και με τον κόσμο του Star Wars γενικότερα, κάνοντας αναφορές σε χαρακτήρες, τοποθεσίες και γεγονότα από τις ταινίες. Με τον τρόπο αυτό καταφέρνει να σας κάνει να νιώσετε πραγματικά ότι βρίσκεστε στο σύμπαν του Star Wars χωρίς λογικά ή αφηγηματικά κενά. Μάλιστα ήταν τέτοια η επιτυχία του που η γνωστή για το πάθος της κοινότητα των φανατικών του Star Wars το αγκάλιασε, σε αντίθεση, για παράδειγμα, με τις παθιασμένες της αντιδράσεις για τις ανακρίβειες και τα λογικά άλματα της τριλογίας prequel του George Lucas ή της νέας τριλογίας ταινιών της Disney. Αναφορές σε χαρακτήρες, τοποθεσίες και γεγονότα των δύο Dark Forces συναντώνται μεταγενέστερα σε άλλα games, κόμικ και νουβέλες που αποτελούν το λεγόμενο Star Wars Expanded Universe κι έτσι όπως τα δύο Dark Forces έχτισαν πάνω στον κόσμο των ταινιών της αρχικής τριλογίας, μεταγενέστερα προϊόντα εξέλιξαν αντίστοιχα την ιστορία του Kyle Katarn.

Ένας ήρωας πιο γκρίζος κι από την ηθική του Han Solo
Η κυρίως ιστορία του Kyle Katarn ξεκινάει με τον ήρωα να αναζητά αυτούς που σκότωσαν την οικογένειά του. Σύμφωνα με το πρώτο Dark Forces, οι γονείς του δολοφονήθηκαν όσο ο Katarn εκπαιδευόταν για να γίνει stormtrooper κι υπαίτιοι ήταν οι επαναστάτες, μέχρι τη στιγμή που ο Katarn ανακαλύπτει ότι όλο αυτό ήταν ένα ψέμα για να τον κάνει πειθήνιο στρατιώτη και στην πραγματικότητα πίσω από το φονικό κρυβόταν η αυτοκρατορία, γεγονός που τον κάνει να λιποτακτήσει και να γίνει μισθοφόρος που προσφέρει ευχαρίστως τις υπηρεσίες του στους επαναστάτες. Το Dark Forces II τον βρίσκει ένα χρόνο μετά τα γεγονότα του προηγούμενου παιχνιδιού, πλέον με μούσι και να συναντά ένα droid ονόματι 8t88 που του αποκαλύπτει ότι ο Jerec σκότωσε τον πατέρα του, πριν του δείξει έναν δίσκο με δεδομένα τα οποία δεν έχει καταφέρει να αποκωδικοποιήσει. Σχεδόν αμέσως, ο 8t88 συμπληρώνει ότι τα χρήματα που του προσέφερε ο Katarn για τις πληροφορίες αυτές ωχριούν μπροστά την προσφορά του Jerec για να του παραδώσει τον Katarn κι η προδοσία ολοκληρώνεται με μισθοφόρους από τις σκιές να στρέφουν τα όπλα τους πάνω στον πρωταγωνιστή. Με χαρακτηριστική ψυχραιμία, ο ήρωάς σας απαντά κι εξουδετερώνει την απειλή, οπότε και αναλαμβάνετε τον χειρισμό του ώστε να καταδιώξετε τον 8t88.

Η ιστορία του παιχνιδιού θα σας πάει από την αρχική καταδίωξη κι απόδραση μέχρι το σπίτι που μεγάλωσε ο πρωταγωνιστής και στη συνέχεια σε διάφορες τοποθεσίες καθώς επιδίδεστε σε έναν αγώνα δρόμου για να βρείτε την Valley of the Jedi. Στην πορεία θα βρείτε το lightsaber του αιχμάλωτου jedi που είδατε στο εισαγωγικό βίντεο και υπό την καθοδήγησή του, θα αναπτύξετε την ικανότητα χρήσης Force powers μέχρι την τελική σας αναμέτρηση με τον Jerec, όπου και οι επιλογές σας μέχρι εκείνο το σημείο θα καθορίσουν ποιό από τα δύο πιθανά φινάλε του παιχνιδιού θα δείτε. Συνολικά διαρκεί περίπου 10 ώρες καθαρού gameplay, ωστόσο η απουσία autosave και checkpoints παρατείνει τεχνηέντως το χρόνο με τον οποίο θα ασχοληθείτε, εκτός εάν συνηθίσετε να κάνετε quicksave κάθε τόσο.

star wars jedi knight dark forces ii droid

Περιπέτεια. Ενθουσιασμός. Ένας Jedi δεν επιθυμεί τέτοια πράγματα. Ευτυχώς, δεν είστε Jedi
To Star Wars Jedi Knight: Dark Forces II διαθέτει επιλογή για κάμερα τρίτου προσώπου, αλλά το gameplay του κλίνει πολύ περισσότερο προς First Person Shooter παρά προς Third Person Action. Η επίσκεψη στα settings του κρίνεται άκρως απαραίτητη με το που ξεκινάτε, καθώς οι αρχικές ρυθμίσεις δεν έχουν καμία σχέση με πράγματα που οι σύγχρονοι παίκτες FPS θεωρούν αυτονόητα. Οι άξονες είναι by default αντεστραμμένοι, κάνοντας το ποντίκι σας να λειτουργεί σχεδόν σαν joystick αεροπλάνου, θα πρέπει δηλαδή να το μετακινήσετε προς τα εμπρός ώστε η κάμερα να κοιτάξει προς τα κάτω εάν δεν παρέμβετε στις επιλογές χειρισμού. Αντίστοιχα, δεν εμφανίζεται στόχος (crosshair) και κινδυνεύετε να το θεωρήσετε χαρακτηριστικό της εποχής προτού εντοπίσετε ότι υπάρχει τέτοια δυνατότητα, απλώς είναι απενεργοποιημένη. Όχι ότι τα όπλα σας θα είναι ιδιαίτερα ευθύβολα, ειδικά σε μεγάλες αποστάσεις, για Star Wars μιλάμε πάντοτε. Προσωπικά πάντως με εντυπωσίασε στην αρχή το πόσο άστοχα ήταν σε μεγάλες αποστάσεις και πόσο αυτό αντιστρεφόταν όσο πλησίαζα τους στόχους μου, με αποτέλεσμα απλά να ορμώ πάνω τους, προτού αντιληφθώ ότι μαζί με την απενεργοποίηση του crosshair, το Dark Forces II σας ξεκινάει με ενεργοποιημένη την επιλογή auto aim.

Τα παραπάνω δεν είναι τυχαία. Προκειμένου να ξεπεράσει τους περιορισμούς του Doom για το πρώτο Dark Forces, η LucasArts δημιούργησε από το μηδέν τη δική της game engine που βάφτισε Jedi Engine, την εξέλιξή της οποίας για το Dark Forces II ονόμασε Sith Engine. Το αποτέλεσμα ήταν καινοτομίες που πλέον θεωρούνται δεδομένες, όπως inventory αναλώσιμων αντικειμένων, πίστες πολλαπλών επιπέδων και αντίστοιχα η δυνατότητα του χαρακτήρα σας να κοιτάει και στον κάθετο άξονα, να σκύβει, να πηδάει και να κολυμπάει. Αυτό εν μέρει οφείλεται και στην αρχική πρόθεση της LucasArts κατά τον πρώιμο σχεδιασμό του παιχνιδιού να προσθέσει σε αυτό γρίφους και στοιχεία ενός adventure game. Προκειμένου να αναδείξει όλα αυτά τα στοιχεία, ο σχεδιασμός των τοποθεσιών που θα επισκεφθείτε είναι γεμάτος σημεία που θα πρέπει να υπερπηδήσετε, να περάσετε σκυφτοί ή να κολυμπήσετε, ενώ υπάρχουν άφθονα υπερυψωμένα σημεια από όπου θα σας πυροβολούν αντίπαλοι. Πυρομαχικά υπάρχουν συνήθως άφθονα και θα ανεφοδιάζεστε από αυτά που αφήνουν πίσω τους οι νεκροί σας στόχοι, ωστόσο τα αντικείμενα που επαναφέρουν τη ζωή και τις ασπίδες σας είναι τοποθετημένα σε πιο απόμερα σημεία, ωθώντας σας να εξερευνήσετε τους τριγύρω χώρους.

Use the Force, Kyle
Φυσικά, δεν θα ήταν Star Wars game χωρίς την Force και lightsabers. Ήδη στο φινάλε της δεύτερης πίστας θα αποκτήσετε το φωτόσπαθό σας και λίγο αργότερα θα αρχίσετε να ξεκλειδώνετε Force powers. Αν και θανάσιμο όπλο που μπορεί να εξολοθρεύσει τους περισσότερους αντιπάλους με ένα χτύπημα, το lightsaber ίσως αποδειχθεί λιγότερο εντυπωσιακό απ’ ότι θα περιμένατε, ειδικά μέχρι να αποκτήσετε δυνάμεις που θα σας επιτρέπουν να κινείστε ταχύτερα ή να πηδάτε ψηλότερα ώστε να πλησιάζετε τους αντιπάλους σας για μάχη σώμα με σώμα χωρίς εντωμεταξύ να χάσετε το μεγαλύτερο μέρος από τις ασπίδες και τη ζωή σας. Επίσης, ο Kyle Katarn δεν είναι εκπαιδευμένος στη χρήση του, επομένως δεν αποκρούει όλες τις βολές εναντίον του με την χαρακτηριστική ευκολία των Jedi, λεπτομέρεια που κάνει το παιχνίδι συνεπές με το lore του κόσμου και διακρίνει τους εκπαιδευμένους Jedi από ανειδίκευτους ξιφομάχους όπως ο ήρωάς σας που απλά βρήκε ένα φωτόσπαθο, αλλά ταυτόχρονα διασφαλίζει ότι δεν θα ξεχάσετε όλα σας τα υπόλοιπα όπλα με το που αποκτήσετε lightsaber. Μια τελευταία ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι ότι εκτός από όπλο, το φωτόσπαθό σας λειτουργεί και σαν εργαλείο, παρέχοντας φως σε σκοτεινές περιοχές κι επιτρέποντάς σας πρόσβαση σε νέες περιοχές, όπως για παράδειγμα σε υπονόμους και αεραγωγούς μέσα από σχάρες που κόβετε στα δύο με αυτό.

Οι Force powers διακρίνονται σε light, dark και neutral. Οι light σας προσφέρουν δυνάμεις που δεν σχετίζονται με μάχη, όπως healing και το περίφημο mind trick που κάνει ορισμένους αντιπάλους να σας αγνοήσουν, οι dark είναι καθαρά επιθετικές, όπως η δυνατότητα να εκσφενδονίζετε αντικείμενα προς τους αντιπάλους σας, να τους πνίγετε σαν άλλος Darth Vader ή να τους πετάτε κεραυνούς σαν τον Emperor Palpatine, ενώ οι neutral σχετίζονται με την κίνησή σας, όπως αυξημένη ταχύτητα και υψηλότερο άλμα. Κάθε κατηγορία έχει τέσσερις Force powers, με τις light και dark να διαθέτουν άλλη μία που αποκτάτε μόνο εφόσον έχετε μείνει πιστοί στην εν λόγω πλευρά. Το ξεκλείδωμα των δυνάμεών σας ακολουθεί τη λογική ενός RPG, όπου με την ολοκλήρωση συγκεκριμένων επιπέδων ή τον εντοπισμό όλων των κρυφών περιοχών σε μια πίστα ανταμείβεστε με αστέρια, τα οποία επενδύετε για τις διάφορες ικανότητες του χαρακτήρα σας.

star wars jedi knight dark forces ii lightsaber hand

Μάχη μέχρι τελικής πτώσεως
Το σενάριο και το single-player campaign του Star Wars Jedi Knight Dark Forces II είναι αδιαμφισβήτητα το ισχυρό του κομμάτι, ωστόσο υπάρχει και η δυνατότητα multiplayer. Άλλωστε κάθε FPS που σεβόταν τον εαυτό του εκείνη την εποχή είχε και τη σχετική δυνατότητα έστω και πειραματικά, προτού οι ταχύτερες συνδέσεις στο ίντερνετ και παιχνίδια όπως το Unreal Tournament και το Quake 3 Arena δείξουν τι πραγματικά μπορεί να γίνει στον τομέα αυτό. Το Dark Forces II υποστηρίζει έως και 8 παίκτες μέσω LAN ή 32 μέσω κάποιου online server. Αφότου επιλέξετε χρώμα για το δέρμα του χαρακτήρα σας και το φως του lightsaber του, διαλέγετε και το ranking του, το οποίο ουσιαστικά ορίζει το επίπεδο των Force abilities που θα επιτρέπονται στην αρένα σας. Τα διαθέσιμα modes είναι τα Deathmatch και Capture the Flag, με το πρώτο να επιτρέπει προαιρετικά την κατανομή των παικτών σε ομάδες ώστε να γίνει Free For All ή Team Deathmatch.

 

Ίσως ο πιο πετυχημένος συνδυασμός σεναρίου και δράσης σε πρώτο πρόσωπο στον κόσμο του Star Wars

 

Γραφικά από έναν γαλαξία πολύ, πολύ μακριά
Σε μια εποχή που τα FPS χρησιμοποιούσαν ακόμη sprites, η Sith Engine επέτρεπε στο Dark Forces II να χρησιμοποιεί πλήρως τρισδιάστατα πολυγωνικά μοντέλα για την απεικόνιση των χαρακτήρων και του περιβάλλοντος. Επιπλέον, πρόκειται για ένα από τα πρώτα games που υποστήριζε hardware acceleration μέσω κάρτας γραφικών και Direct 3D. Το οπτικό αποτέλεσμα ήταν πραγματικά διαστημικό για τα δεδομένα της εποχής. Αυτό ωστόσο, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα εκμετάλλευσης του κάθετου άξονα για την κάμερα και το σχεδιασμό επιπέδων, ώθησε τους ανθρώπους της LucasArts στη δημιουργία μεγάλων ανοιχτών χώρων, οι οποίοι χάνουν οπτικά σε σύγκριση με τους πιο κλειστοφοβικούς διαδρόμους όπου τα γραφικά δείχνουν καλύτερα σε μικρότερες επιφάνειες. Σίγουρα η εταιρεία ανάπτυξης θέλησε να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που της παρείχε η game engine και να ξεφύγει από αυτό που ορισμένοι τότε ονόμαζαν “corridor shooter” αλλά όσο κέρδισε από το καινοτόμο αυτό εγχείρημα, το πλήρωσε χάνοντας στην ποιότητα του οπτικού αποτελέσματος όταν ο χαρακτήρας σας βρίσκεται σε μεγάλους, ανοιχτούς χώρους. Ευτυχώς, χάρη στην επιτυχία του παιχνιδιού, μπορείτε πλέον να βρείτε mods που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα των γραφικών του πιο κοντά στα σύγχρονα στάνταρ.

Η ιστορία ανάμεσα σε κάθε πίστα αποδίδεται με full motion video και τη χρηση ηθοποιών, μια τακτική αρκετά διαδεδομένη για την εποχή καθώς οι δυνατότητες των ψηφιακών γραφικών δεν επέτρεπαν ακόμη την απόδοση cutscenes με τη χρήση της game engine του κάθε παιχνιδιού σε ικανοποιητική ποιότητα. Το ρίσκο πάντοτε σε αυτές τις περιπτώσεις είναι τα χρήματα που κάθε εταιρεία ανάπτυξης ήταν πρόθυμη να διαθέσει, κατ’ επέκταση η ποιότητα των σκηνικών και των ηθοποιών. Εν προκειμένω, η LucasArts παίρνει άριστα, καθώς το τελικό αποτέλεσμα μοιάζει σχεδόν σα να βλέπει κανείς σκηνές που κόπηκαν από κάποια ταινία Star Wars. Οι ηθοποιοί, τα κουστούμια, τα σκηνικά, όλα ανταποκρίνονται στο βαρύ όνομα και τις υψηλές προσδοκίες που ακολουθούν οτιδήποτε Star Wars.

star wars jedi knight dark forces ii field

Ανεβάζοντας τον ήχο μέχρι το 11
Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, το Dark Forces II σας υποδέχεται με το χαρακτηριστικό ξεκίνημα κάθε Star Wars, τα κυλιόμενα κίτρινα γράμματα με φόντο το διάστημα και φυσικά δεν λείπει και το αντίστοιχο μουσικό θέμα του John Williams. Η μουσική των ταινιών είναι πράγματι παρούσα καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, με τρόπο ωστόσο που δεν ενοχλεί αλλά εμπλουτίζει διακριτικά την όλη εμπειρία. Χαρακτηριστικότερη ίσως περίπτωση είναι η αναγνωρίσιμη μελωδία του Imperial March, του οποίου η μουσική φράση πλέκεται κάθε τόσο στην εκάστοτε μελωδία του επιπέδου για να δημιουργήσει μια αίσθηση έντασης κι επικείμενου κινδύνου, την ίδια στιγμή που θυμίζει σε ποιόν ακριβώς κόσμο βρίσκεστε.

Αντίστοιχα αναγνωρίσιμα είναι όλα τα ηχητικά εφέ των όπλων, από τον ήχο των blasters μέχρι τον ήπιο βόμβο ενός φωτόσπαθου. Οι ατμοσφαιρικοί ήχοι είναι ηπιότεροι και συνήθως χάνονται λόγω της μουσικής, εκτός εάν πάτε για παράδειγμα πολύ κοντά σε κάποια γεννήτρια για να ακούσετε τον ήχο της ή εάν σας πετάξουν μια χειροβομβίδα με thermal detonator, την οποία θα ακούσετε αλλά δύσκολα θα μπορέσετε να προσδιορίσετε που προσγειώθηκε ώστε να φύγετε μακριά της. Οσο για τους ακίνδυνους NPCs που θα πετύχετε να τριγυρνούν στον κόσμο, διαθέτουν μία με δύο φράσεις που θα ακούσετε εάν κυριολεκτικά πέσετε πάνω τους, κατά κανόνα για να σας παρακαλέσουν να μην τους βλάψετε ή να ρωτήσουν τι τρέχει, αν και ενίοτε θα σας εκπλήξουν, φωνάζοντας για παράδειγμα προσοχή και άρα ειδοποιώντας σας για αντιπάλους που βρίσκονται κοντά ή γκρινιάζοντας που μόλις σκοτώσατε όλους τους μοναδικούς πελάτες ενός μπαρ.

Εσείς με ποιά πλευρά της Δύναμης θα ταχθείτε;
Συμπερασματικά, το Star Wars Jedi Knight Dark Forces II φέρει άξια τον τίτλο ενός Star Wars game, αποδίδοντας εξαιρετικά την εμπειρία αυτού του κόσμου. Ταυτόχρονα, εισήγαγε πρωτοποριακές για την εποχή καινοτομίες όσον αφορά τα γραφικά, τον σχεδιασμό των επιπέδων και το gameplay, στοιχεία που επηρέασαν τις επόμενες γενιές των games που θα ακολουθούσαν. Ίσως όμως η μεγαλύτερη καινοτομία του ήταν το γεγονός ότι σας έβαλε στη θέση ενός γκρίζου ηθικά ήρωα και σας επέτρεψε να διαλέξετε την πορεία του. Εν μέρει λόγω των τεχνικών περιορισμών της εποχής κι εν μέρει επειδή είναι FPS κι όχι καθαρά RPG, η επιλογή αυτή κατά βάση αποκρυσταλλώνεται στο εάν θα σκοτώνετε ή όχι τους ακίνδυνους NPCs γύρω σας, ωστόσο το γεγονός ότι αυτή η επιλογή υπάρχει κι οδηγεί σε πολλαπλά φινάλε ήταν κάτι νέο για τα παιχνίδια Star Wars, τα οποία έως τότε σας έβαζαν ξεκάθαρα στην μία ή την άλλη πλευρά ως jedi, πιλότο των επαναστατών, πιλότο αυτοκρατορικού TIE fighter και ούτω καθεξής.

 

Θετικά:
- Ενδιαφέρον σενάριο και πολλαπλά φινάλε
- Καινοτομία στην χρήση του κάθετου άξονα
- Ηχητική πανδαισία
- Αντάξιο των προσδοκιών ενός Star Wars game

 

Αρνητικά:

- Σημαντική απώλεια ποιότητας γραφικών σε ανοιχτούς χώρους
- Η απουσία autosave ή checkpoints εκνευρίζει και παρατείνει τεχνητά τη διάρκεια
- Όπλα με ευστοχία stormtrooper σε μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις

 

Μια απολύτως γνήσια Star Wars εμπειρία FPS και ίσως το πιο πλήρες, από όλες τις απόψεις, κομμάτι της σειράς των Jedi Knight.

 

Γιάννης Παπαργυρίου

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 ashbringer0891 (Level 4) 01/10/2020 10:23
Απο τα καλύτερα star wars games της σειράς.Αναπολώ εποχές που τα games είχαν πραγματικά ποιότητα όπως αυτό.