Η αποτυχία του PS Vita

Hot
Η αποτυχία του PS Vita

Η αποτυχία του PS Vita

Τι πήγε στραβά με την φορητή κονσόλα της Sony;

Το PlayStation Vita μετρά ήδη περισσότερα από πέντε χρόνια κυκλοφορίας, ωστόσο η δεύτερη απόπειρα της Sony να δημιουργήσει μια φορητή κονσόλα απέτυχε, καθώς δεν κατάφερε ποτέ να κάνει αισθητή την παρουσία της. Λίγο η έλλειψη ποιότητας, λίγο η έλλειψη τίτλων και άλλοι παράγοντες συντέλεσαν στο να μην αποκτήσει ποτέ το PS Vita τις πωλήσεις που ευελπιστούσαν στην Sony πως θα χτυπήσει. Έχουμε 2017, ο κόσμος δεν έχει χρήματα για πέταμα και η παραμικρή λεπτομέρεια μπορεί να αποβεί μοιραία όσον αφορά τις πωλήσεις και τα ευρύτερα νούμερα που σημειώνει μια κονσόλα ή ένας τίτλος. Το PS Vita υπήρξε θύμα αυτής της υποκατανάλωσης ωστόσο η οικονομική κρίση ίσως να είναι ο μικρότερος παράγοντας συντέλεσε στην αποτυχία του.

Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε πως δεν θεωρούμε πως το PS Vita είναι μια κακή κονσόλα, ούτε αποτρέπουμε κανέναν από το να την αγοράσει. Απλώς καμιά φορά τα νούμερα μιλούν από μόνα τους και θα εξηγήσουμε στη συνέχεια τους λόγους που αυτά τα νούμερα αντικατοπτρίζουν τα λάθη που έγιναν γύρω από την προτελευταία κονσόλα που κυκλοφόρησε η Sony. Τα παράπονα του κοινού δεν είναι τυχαία, ιδίως όταν ακούγονται από φανατικούς υποστηρικτές της εταιρείας που αγοράζουν συστηματικά κάθε λογής κυκλοφορία της PlayStation. Αν έχετε λοιπόν την περιέργεια να ανακαλύψετε γιατί το PS Vita που αγοράσατε ή που θέλατε να αγοράσετε δεν πήγε τόσο καλά όσο περιμένατε, πάρτε χαρτί και στυλό και προβληματιστείτε μαζί μας.

ps vita console wars 2

Τι εστί PS Vita;
Οι περισσότεροι σίγουρα θα το γνωρίζετε ωστόσο οφείλουμε να κάνουμε την χάρη σε αυτούς που δεν το ψάξανε σε βάθος και να τους μιλήσουμε λίγο για την κονσόλα. Το PlayStation Vita (PS Vita) είναι μια φορητή κονσόλα που δημιουργήθηκε από την Sony για χάρη της PlayStation και κυκλοφόρησε αρχικά στην Ιαπωνία και στη συνέχεια στον υπόλοιπο κόσμο το 2011 και 2012 αντίστοιχα. Πρόκειται για την δεύτερη απόπειρα της Sony να κυκλοφορήσει φορητή κονσόλα αφού το PS Vita διαδέχθηκε το γνωστό PlayStation Portable (PSP) όσον αφορά τις φορητές κονσόλες PlayStation. Για να το συνδέσουμε και με την ευρύτερη γενιά, ουσιαστικός ανταγωνιστής του PS Vita την περίοδο που κυκλοφόρησε μέχρι και πρότινος είναι το Nintendo 3DS.

Στην Sony καλοάρεσε η επιτυχία του PSP που όχι μόνο είχε εξαιρετική δημοτικότητα, αλλά σημείωσε και 82 εκατομμύρια πωλήσεις κατατάσσοντας το στην όγδοη θέση των best-selling κονσολών στην ιστορία των video games. Και αν κανείς σκεφτεί πως από άποψη φορητών κονσολών το PSP διαθέτει μέχρι και σήμερα την τρίτη θέση σίγουρα μιλάμε για τεράστια επιτυχία. Κάτι τέτοιο ευελπιστούσε να πετύχει η Sony και με την έλευση του PS Vita. Η προσθήκη της οθόνης αφής, η ευρύτερη αναβάθμιση του λογισμικού και το όνομα του απογόνου του PSP ακουγόντουσαν στα αυτιά μας παράγοντες παραπάνω από αρκετοί για να φτάσει ή έστω να προσεγγίσει τον πρόγονό του το PS Vita. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν έγινε ποτέ.

ps vita console wars 3
Το PS Vita δεν εντυπωσίασε σε θέμα πωλήσεων και δεν πλησίασε το όνομα που άφησε πίσω του το PSP. Μετρώντας αυτή τη στιγμή περίπου 15 εκατομμύρια πωλήσεις, είναι βέβαιο πως έξι ολόκληρα χρόνια μετά την κυκλοφορία του, το PS Vita απέτυχε. Μάλιστα οι παραπάνω πωλήσεις καθιστούν το PS Vita και την λιγότερο παραγωγική κονσόλα στην ιστορία της Sony και με τεράστια διαφορά. Ελπίδα στον ορίζοντα θα υπήρχε αν αυτά τα νούμερα σημειώνοντας έστω δύο ή τρία χρόνια μετά το λανσάρισμα του στα καταστήματα. Από την στιγμή που έχουν περάσει έξι χρόνια, η κονσόλα βρίσκεται στην δύση της και τα νούμερα της δεν πρόκειται να ανέβουν περαιτέρω. Βαρύς ο τίτλος της «μοναδικής αποτυχημένης κονσόλας της Sony».

Τι πήγε στραβά;
Από πού να αρχίσουμε και που να τελειώσουμε. Το PS Vita αρχικά συγκέντρωσε μια σειρά από αρνητικά σχόλια που έχουν να κάνουν με την λειτουργία του. Πολύς ήταν ο κόσμος που παραπονέθηκε για προβλήματα με την αφή, με αλλεπάλληλο κόλλημα της οθόνης και ούτω καθεξής. Η Sony φρόντισε με μεράκι να καλυφθούν σύντομα αυτές οι αστοχίες χωρίς ωστόσο να μεριμνήσει για άλλα πράγματα εξίσου ή και μεγαλύτερης σημασίας. Πόσες φορές θα το πούμε; Το Α και το Ω μιας κονσόλας και της ταυτότητας της, είναι τα exclusives που διαθέτει. Βρε Sony γλυκιά μου, είσαι η κατ’ εξοχήν εταιρεία που παράγει exclusive τίτλους. Για την ακρίβεια, οι αποκλειστικοί σου τίτλοι είναι αυτοί που σε έχουν τινάξει στην κορυφή. Πως σου ξέφυγε το PS Vita; Τεράστιο το λάθος λοιπόν του ότι δεν δόθηκε έμφαση στους αποκλειστικούς τίτλους του PS Vita και γενικότερα, στο πλήθος τίτλων που κυκλοφόρησαν για αυτή την κονσόλα.

ps vita console wars 4
Η Sony μάλλον είχε υπερεκτιμήσει την αγάπη του κοινού της και νόμιζε πως δεν θα περνούσε απαρατήρητο αυτό. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Όσο μεγάλο και αν είναι το όνομα των Jak & Daxter, του Sly Cooper ή και των Ratchet & Clank, δεν νοείται να βασίζεις μια νέα κονσόλα σε remastered τίτλους. Καθώς αν εξαιρέσετε αυτές τις τριλογίες και μερικές ακόμα, συν το Uncharted: The Golden Abyss που ήταν κατώτερο με διαφορά από κάθε άλλο Uncharted (σας το λέει ίσως ο μεγαλύτερος fan της σειράς), το PS Vita δεν έφερε μαζί του ποτέ κάποια μεγάλα ονόματα με νέες κυκλοφορίες που θα παρακινήσουν το κοινό της PlayStation να αγοράσουν μια ακόμη φορητή της κονσόλα. Και με το δίκιο τους, γιατί κάποιος που έχει παίξει τις τριλογίες που προαναφέραμε στο PS2 ή ως HD Classics στο PS3 να πάρει PS Vita όταν οι μόνοι αξιόλογοι τίτλοι που διαθέτει είναι αυτοί; Και αντί να το πάρουν χαμπάρι στη Sony και να δικαιώσουν το κοινό τους, γέμισαν τις βιβλιοθήκες του PS Vita με κάτι mini games και αδιάφορα indies που φυσικά και μπορεί να άρεσαν σε κάποιον κόσμο, αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση άξια να τοποθετήσουν το PS Vita στο πάνθεον των θρυλικών κονσολών της PlayStation, πόσο μάλλον σε γενικότερα επίπεδα.

Διάφοροι τίτλοι στην συνέχεια κυκλοφόρησαν για το PS Vita. Αλλά ακόμα και τα Mortal Kombat, Borderlands 2, Persona 4 και λοιποί, δεν ανύψωσαν την επιτυχία του καθώς οι fans  μπορούσαν να τα συναντήσουν και σε άλλες κονσόλες είτε της Sony είτε άλλης εταιρείας. Και εδώ μπαίνει και το κομμάτι του ανταγωνισμού που αναφέραμε στην εισαγωγή. Συγκρίνοντας το με την ανάλογη γενιά όπως οφείλουμε το PS Vita έχει μέχρι τώρα ως αντίπαλο του το Nintendo 3DS, μια κονσόλα που κυκλοφόρησε επίσης το 2011. Ούτε το 3DS στάθηκε άξιο απέναντι στον πρόγονο του, καθώς το Nintendo DS κατέχει ακόμη την δεύτερη θέση στην ιστορία των κονσολών με 154 εκατομμύρια πωλήσεις, ωστόσο η σύγκριση PS Vita και 3DS εξακολουθεί να  είναι στενάχωρη και άδικη. Το 3DS βρίσκεται στις 67 εκατομμύρια πωλήσεις, περισσότερες από τετραπλάσιες δηλαδή αυτών του PS Vita, χωρίς καν να καταφέρει να ανταπεξέλθει στις προσδοκίες και το μεγαλείο που είχε στήσει το Nintendo DS. Όταν λοιπόν το PS Vita δεν καταφέρνει να κοντράρει ούτε κατά διάνοια τον αντίπαλο της που τα πήγε επίσης χειρότερα από το αναμενόμενο, φαίνεται ξεκάθαρα πως η μάχη χάθηκε για τα καλά. Και γιατί να μη χαθεί; Γυρνάμε και πάλι στους τίτλους λέγοντας πως είναι φυσικό και επόμενο κάποιος που ενδιαφέρεται για τίτλους να προτιμήσει ένα 3DS με τα Super Mario, τα Pokemon, τα Legend of Zelda και λοιπά, έναντι μιας κονσόλας που όπως είπαμε δε διαθέτει σχεδόν τίποτα.

ps vita console wars 5

Το κόστος του φυσικά έχει και αυτό μεγάλη ευθύνη στην αποτυχία του. Όταν μια κονσόλα είναι ακριβή για να την αγοράσεις, έχει ακριβές memory cards που εννοείται πως χρειάζονται και ακριβά games (και μάλιστα μη ποιοτικά), ο καταναλωτής δεν θα μπει στον κόσμο ούτε να την πλησιάσει, πόσο μάλλον να την αγοράσει. Είτε μιλάμε για χώρες του εξωτερικού, είτε για την Ελλάδα, που στην περίπτωση μας δεν μας τρέχουν λεφτά από τα μπατζάκια μας, κάθε λογής καταναλωτής και ενδιαφερόμενος θα είναι επιφυλακτικός στο να αγοράσει μια κονσόλα που διαθέτει όλα τα παραπάνω αρνητικά στοιχεία και δεν έχει κάτι ουσιαστικό και ξεχωριστό να του προσφέρει σε σύγκριση με τις άλλες κονσόλες. Θα προτιμήσει μια πιο εγγυημένη λύση που θα καλύψει τα γούστα του, γούστα που το PS Vita αδυνατεί να καλύψει σε κάθε σχεδόν τομέα. Το να ήταν εμφανώς φθηνότερο από τους ανταγωνιστές του ίσως να ήταν ένας τρόπος να κερδίσει κάποιους πόντους το PS Vita, ωστόσο η Sony προτίμησε να το βάλει να πολεμήσει στα ίσα τους αντιπάλους του, σε μια μάχη που όπως καταλαβαίνετε δεν υπήρχε τρόπος να κερδίσει.

Κι όμως η Sony δεν έδωσε σημασία
Αν φυσικά υπάρχει κάποιος που ευθύνεται πραγματικά για την αποτυχία αυτή, αποτυχία που η Sony δεν είχε γνωρίσει ποτέ ως τώρα με τις κονσόλες της, αυτή είναι η ίδια η Sony. Η εταιρεία έχει περάσει φάσεις παραγωγικές και λιγότερο παραγωγικές στην ιστορία της. Πάντα ωστόσο κατάφερνε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να ανακάμπτει και να διορθώνει τα κακώς κείμενα γύρω από το όνομα της. Στην περίπτωση του PS Vita ωστόσο η εταιρεία παρέμεινε αδρανής. Και δεν μιλάμε φυσικά πως έμεινε γενικά στάσιμη, καθώς το PS4 που κυκλοφόρησε ύστερα είναι το κορυφαίο της γενιάς του, αλλά μιλάμε για την κατά συρροήν αδιαφορία προς την ύπαρξη του PS Vita. Αντί λοιπόν να δράσει ενεργά, παράγοντας exclusives, διορθώνοντας τις δυσλειτουργίες η ακόμα και με αναβαθμίσεις λογισμικού, το PS Vita παρέμεινε ως είχε από την αρχή σχεδόν και δεν έκανε ποτέ το μεγάλο «μπαμ» που κάθε κονσόλα της Sony έχει κάνει μέχρι στιγμής για μεγαλύτερο ή μικρότερο διάστημα.

ps vita console wars 6

Και να έλεγε κανείς πως πούλησε έστω αξιοπρεπώς, ή ότι μπόρεσε τουλάχιστον να σταθεί στην μάχη με τους ανταγωνιστές θα ήταν σεβαστό. Αλλά όχι, είτε θέλουμε να το πιστέψουμε είτε όχι εμείς οι fans του PlayStation, το PS Vita απογοήτευσε και στο θέμα των κονσολών πρέπει επίσης να παραδεχτούμε πως για πρώτη φορά η Sony μας απογοήτευσε εξίσου με την απάθεια της για το PS Vita. Όταν μια εταιρεία καταφέρνει να βρίσκεται συχνά στην κορυφή, οι απαιτήσεις όλο και αυξάνονται, με αποτέλεσμα κάτι τέτοιες περιπτώσεις να αποτελούν μαύρες σελίδες στην ιστορία κάθε εταιρείας. Η Sony το άφησε να ξεχαστεί και προχώρησε προτίμησε να εξυγιάνει το όνομα της με το PS4 που ευτυχώς για αυτήν τα κατάφερε με αξιώσεις.

Θα υπάρξει άλλη φορητή κονσόλα PlayStation;
Είναι ένα ερώτημα που κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά. Όταν έχουμε δύο περιπτώσεις στις οποίες τη μία οι προσπάθειες απέδωσαν καρπούς, ενώ στην άλλη και μάλιστα στη πιο πρόσφατη είχαμε άσχημα αποτελέσματα, είναι δύσκολο να προχωρήσει μια εταιρεία στο ρίσκο της επανάληψης. Συν το ότι ο ανταγωνισμός με το πρόσφατο Nintendo Switch έχει τιναχθεί στα ύψη και πολύ δύσκολα θα κατάφερνε μια φορητή κονσόλα είτε της Sony είτε οποιαδήποτε εταιρείας να κοιτάξει στα μάτια το πιο πρόσφατο «παιδί» της Nintendo. Για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει η Sony να πρωτοτυπήσει σε πολλούς τομείς, όπως σχεδιασμός, λειτουργία και τίτλοι και φυσικά να μην επαναλάβει ούτε για αστείο τα λάθη που έγιναν με το PS Vita. Υπήρξαν φήμες και concepts σχετικά με την παραγωγή κάποιας κονσόλας με παρόμοιο στήσιμο με αυτό του Switch, αλλά κάτι τέτοιο φαντάζει σχεδόν αδύνατο. Προς το παρόν, πιο πιθανή φαντάζει η κυκλοφορία κάποιου PS5, παρά κάποιου φορητού PlayStation.

ps vita console wars 7
Αυτά λοιπόν ήταν τα πορίσματα που προέκυψαν ύστερα από βαθύτατο στοχασμό για το τι πήγε στραβά με το PlayStation Vita. Να τονίσουμε και πάλι πως δεν κατακρίνουμε το να έχει κάποιος PS Vita καθώς οι περισσότεροι είμαστε fan των προϊόντων PlayStation. Τα γούστα προφανώς ποικίλουν ανά τον κόσμο, αλλά επειδή τα νούμερα εξηγούν πολλά, οφείλουμε όλοι να παραδεχτούμε πως το PS Vita δυστυχώς… απέτυχε. Ελπίζουμε οι μελλοντικές απόπειρες της Sony και όχι μόνο, να είναι πιο αποτελεσματικές. Ευχαριστούμε που ήσασταν μαζί μας για ακόμα ένα Console Wars και καλή σας συνέχεια.

Διαβάστε το άρθρο της στήλης Console Wars της προηγούμενης εβδομάδας με θέμα την σημασία των exclusive τίτλων και συζητήστε περισσότερα για τις μόνιμες στήλες τις ιστοσελίδας μας στο σχετικό forum topic.

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 MASTERSOT (Level 8) 25/08/2017 20:26
το PSVita σαν κονσόλα ειναι αρκετά κάλο "αν εξαιρέσουμε το κομμάτι τον κουμπιών αφής που έβαλαν από πίσω, που το βρήκα εντελώς κακοσχεδιασμένο και άβολο", γενικός στην Ιαπωνία το PSVita το υποστηρίζουν όσο νάνε αλλα Αμερική και Ευρώπη πραγματικά το έχουν παραίτηση τέλειος, και ειναι κρίμα καθώς πρόκειται για μια κονσόλα που είχε δυνατότητες αλλα δεν τις αξιοποίησαν
#2 +1 BoBKiD (Level 15) 26/08/2017 00:48
Πολύ καλό το άρθρο αλλά θα διαφωνήσω εν μέρει. Το PS Vita ακόμα και σήμερα αποτελεί μια δυνατή για τα δεδομένα φορητή κονσόλα.
Οι λόγοι που απέτυχε το Vita ήταν δύο. Ναι μεν η ίδια η Sony δεν του έδωσε την απαραίτητη προσοχή που του άξιζε, αν και έκανε αρκετές προσπάθειες να του δώσει αρκετές πνοές ζωής (πτώση κόστους/τιμής, πλήρη συμβατότητα remote play με το PS4, κυκλοφορία φτηνής έκδοσης για την τηλεόραση [PS TV] κλπ) αλλά παρόλα αυτά, η ίδια το "απέρριψε" λόγω της κυριαρχίας των κινητών στον χώρο του mobile gaming.
Το 2011-12 που κυκλοφόρησε το PS Vita τα τετραπύρηνα κινητά ήταν είδος πολυτέλειας με κόστος αρκετών εκατοντάδων ευρώ. Το PS Vita εμφανίστηκε με OLED οθόνη (την οποία θα ζήλευαν αρκετες εταιρείες κινητής ακόμα και σήμερα), με 4πύρηνο επεξεργαστή και αρκετές πρωτόγνωρες (για τότε) δυνατότητες. Εκεί ήταν το λάθος της Sony, η οποία δεν περίμενε ότι τα κινητά θα εξελίσσονταν πολύ γρήγορα σε φτηνές φορητές παιχνιδομηχανές , με αποτέλεσμα το Vita να απαρχαιωθεί πριν ακόμα αρχίσει η πορεία του στην αγορά.
Οι developers το είδαν αυτό και αυτό φάνηκε από την αποχή ΑΑΑ τίτλων. Οι δυνατότητες υπήρχαν (και υπάρχουν) αλλά δεν δόθηκε η απαραίτητη υποστήριξη. Αυτό με την σειρά του έφερε χαμηλές πωλήσεις με τελικό αποτέλεσμα την πρόωρη διακοπή παραγωγής και πλέον υποστήριξης της συσκευής.

Το Vita είναι ένα πολύ καλό μηχάνημα. Ως κάτοχος ενος PS Vita και ενός PS TV, μπορώ να πω ότι δεν θα το άλλαζα με τίποτα.
Ακόμα και σήμερα ενεργοποιώ το 4G του κινητού σαν access point και παίζω Fallout 4 και Battlefield 4 στο Vita όπου και να είμαι. Καμία άλλη φορητή συσκευή δεν θα το αντικαταστήσει αυτό... εκτός από μια νέα φορητή κονσόλα της Sony! ;)
#3 ashbringer (Level 25) 26/08/2017 09:24
Συμφωνώ απολύτως με Bobkid.To psvita για μένα είναι και θα είναι για πάντα μια εκπληκτική φορητή κονσόλα.Προσωπι κά δεν έχω βρεί κανένα αρνητικό και όλοι οι τίτλοι έπαιζαν πάντα άψογα.